Din position: Hem > Stockholms stad > Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd > Sammanträde 2007-09-19

Sammanträde 2007-09-19

Datum
Klockan
18.00
Plats
Rangstagatan 22, S:t Erikssalen, förvaltningen

Öppen frågestund klockan 18.00
Dagkollo för äldre - Maarit Soupanki informerar.

Kom Läs mer... och ställ frågor och lämna synpunkter till nämndens ledamöter.

Sammanträdet börjar efter frågestunden, dock tidigast kl. 18.30.

2 Val av justerare samt anmälan av föregående protokoll

Beslutsärenden

3 Tertialrapport 2 -2007

Dnr 100-262/2007
utsändes senare
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

4 Ramavtal för köp av enstaka vårdplatser inom omsorgen om funktionshindrade enligt SoL och LSS

5 Ny ledamot till stadsdelsnämndens pensionärsråd

Remissärenden

6 Detaljplan för Såningsmannen 7 och 8 i Gamla Enskede

7 Förlängning av Ytterstadsprojektet remiss från kommunstyrelsen

8 Granskning av äldreomsorgen i Enskede-Årsta stadsdelsnämnd 2007

9 Remissvar angående Åsens vård- och omsorgsboende

10 Skolverkets inspektionsrapport- yttrande

11 Yttrande om alkoholservering i Boule & Tapas, Slakthusgatan 20

Dnr 507-255/2007
del utsändes ej
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

12 Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet ’Ekmiljöer i Vantör’

13 Balanslista från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

14 Anmälan av protokoll från lokala råd m.m.

15 Anmälan av inkomna skrivelser, protokoll m.m. (lista - se pärm)

16 Anmälan av beslut enligt delegationsordningen (se pärm)

17 Stadsdelsdirektörens information

19 Ärenden på sluten del

Sluten del

S1 Anmälan enligt Lex Sarah, Enskededalens servicehus
Dnr 604-247/2007

S2 Anmälan enligt Lex Sarah, Högdalens vård- och omsorgsboende
Dnr 604-246/2007

S3 Information om anmälan enligt Lex Maria, Stureby vård- och omsorgsboende
Dnr 604-180/2007

S4 Rapportering enligt 16 kap 6f SoL av ej verkställda beslut enligt 4
kap 1 § SoL
Dnr 502-232/2007

S6 Anmälan av protokoll från sociala delegationen
20 juni, 28 juni, 12 juli och 2 augusti 2007
Mötesinformation

Ledamöter

Ersättare

Henrik Ehrenberg (kd) ordf.

Magnus Dannqvist (s) vice ordf.

Annika Davidsson (m)

Niklas Kristoffersson (m)

Eva Solberg (m)

Christian Jobrant (m)

Lena Kling (fp)

Mervi Mäkinen Andersson (s)

Sonja Mogert (s)

Rosa Lundmark (v)

Jonas Eklund (mp)

Gustav Johansson (m)

Boris Kalanovic (m)

Peter Backlund (fp)

Claes Karlsson (kd)

Linnéa Björnstam (s)

Lars-Göran Carlsson (s)

Arne Ahlström (s)

Åsa Öckerman (mp)


Tjänstgörande ersättare

Magnus Bock (m)
Rana Khosravi (s)


Tjänstemän

Gillis Hammar, Leif Fransson, Ingrid Friberg, Kristina Goldring, Lena Holmdahl, Anders Lindström, Marie Pettersson, Margaretha Selin, Leif Kananen, Lena Skott, Inga-Karin Mellberg, Lisbeth Johansson


Personalföreträdare

Camilla Nilsson LO, Bo Samuelsson TCO


Utses att justera

Henrik Ehrenberg (kd), Magnus Dannqvist (s)


Dag för justering

27 september 2007

Sekreterare

Lisbeth Johansson

§1 Dagordningen godkänns med justering av S 3, Information om anmälan enligt Lex Maria.

§2 Ordföranden Henrik Ehrenberg (kd) jämte vice ordföranden Magnus Dannqvist (s) får i uppdrag att justera dagens protokoll.

Anmäls att protokollet från sammanträdet 2007-08-23 justerades 2007-09-06.

§3 Tertialrapport 2- 2007

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Tertialrapport 2-2007 med delårsbokslut godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen.

  2. Omslutningsförändringar om 11,2 miljoner kronor och anmäls till kommunstyrelsen.

  3. Nämnden begär hos kommunstyrelsen att 1,5 miljoner kronor för Investeringsmedel för Högdalstopparna ombudgeteras till år 2008.

  4. Omstruktureringsmedel begärs av kommunstyrelsen med 0,7 miljoner för lokal till övertaliga.

  5. Stimulansbidrag begärs av kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för utbyggnad av gruppbostad på Skyllbergsgatan i Hagsätra, bilaga 1 blankett 1.9.

  6. Stimulansbidrag begärs av kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för utbyggnad av förskola i kv Åstorp i Blåsut, bilaga 1 blankett 1.10a.

Ärendet

Tertialrapporterna med helårsprognos utgör en del av den löpande uppföljning som kommunstyrelsen har ansvar för.

Förvaltningen bedömer att stadsdelsnämndens samtliga mål i huvudsak kommer att uppfyllas. Ett överskott beräknas till cirka 8,5 miljoner kronor. Kraftfulla åtgärder vidtas för närvarande för att få ner underskottet inom äldreomsorgen. Antalet hushåll som får ekonomiskt bistånd fortsätter att minska, vilket är mycket positivt. Samtliga garantier som kommunfullmäktige har utlovat kan hållas.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 19 september 2007.

Dnr 100-262/2007

Förslag till beslut

Ordföranden Henrik Ehrenberg (kd), ledamöterna Annika Davidsson m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) framlade ett annat förslag och yrkade bifall därtill.

Beslutsgång

Ordföranden ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat i enlighet med Henrik Ehrenbergs (kd) med flera yrkande.

Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget enligt följande.

  1. Stadsdelsnämnden godkänner i huvudsak förvaltningens tjänsteutlåtande.

  2. Därutöver anförs.

Vi noterar att stadsdelsnämnden prognostiserar ett överskott för 2007 års verksamhet med 8,5 miljoner kronor. Vi anser att nämnden aldrig ska prognostisera för överskott. Tilldelade medel ska alltid användas för medborgarnas bästa, exempelvis för att höja kvaliteten i äldreomsorgen och minska barngruppernas storlek i förskolan.

Nu uppfylls inte ens den borgerliga majoritetens mål om antalet barn i grupperna, som dessutom är lägre än i vår tidigare majoritet. I äldreomsorgsinpektörernas rapport framkommer att det finns fortsatta behov av förbättringar av kosten och bemanningen i äldreomsorgen. Det finns starka skäl att vara orolig för utvecklingen inom socialtjänsten, som genom sammanslagningen av nämnder tvingas lägga kraft på organisationsförändringar och lokalomflyttningar istället för att ägna sig åt sitt viktiga uppdrag inom socialt arbete.

Noteras bör att föregående majoritet överlämnade en äldreomsorg med budget i balans i båda de nedlagda stadsdelsnämnderna. Nu har den borgerliga majoriteten på bara sex månader lyckats försätta äldreomsorgens ekonomi i fritt fall – en försämrad prognos med 8 miljoner mellan juli och augusti - och det trots vidtagna åtgärder i tertialrapport 1 vilka uppenbarligen inte haft den effekt som majoriteten trott. Av de nedskärningar på 20 miljoner kronor vilka skulle skapa balans inom äldreomsorgen under 2007, vilka presenterades i tertialrapport 1, prognostiseras endast 9,8 ge effekt under året, trots att förvaltningen redovisar åtgärder motsvarande 35 miljoner på helårseffekt i denna rapport.

Borgerlig misskötsel av ekonomi i kommuner och landsting är tyvärr mer regel än undantag. Oftast är det ett medvetet val för att ge möjlighet att kunna spara på verksamheter för de mest utsatta i vårt samhälle. Så även denna gång, vilket än mer understryks i finansborgarrådets förslag till budget som lagts inför 2008.

I Årsta-Enskede-Vantör får barn och unga betala med försämrad eller utebliven service. Det är ju ingen slump att skolornas budgetar försämras vid överförandet till utbildningsnämnden och kvar i förvaltningen ligger 6,5 miljoner kronor som får finansiera det borgerliga underfinansieringen av stadsdelens äldreomsorg. Lägg därtill de 18 miljoner som tas från våra förskolor istället för att användas till att fortsätta att minska barngruppernas storlek.

Även överskottet inom socialpsykiatrin är illavarslande, eftersom behoven är så stora inom denna sektor. Minskningarna inom ekonomiskt bistånd är positiva så långe det beror på att människor får arbete, men vi tar avstånd från nedskärningar för de mest utsatta exempelvis i form av indraget SL-kort.

Vi tar avstånd från majoritetens ideologiskt betingade inriktning på att sälja ut och konkurrensutsätta så mycket som möjligt av kommunens verksamhet. Vi kan redan konstatera att förankringsprocessen vid avknoppningar lämnar mycket i övrigt att önska. Den oklara "rätten” för chefer eller utomstående att ta över valda delar av verksamheten i vinstsyfte skapar oro bland både medarbetare och medborgare.

Övertaligheten inom administrationen och inom vård och omsorg är skrämmande och går stick i stäv med arbetslinjen. Många medarbetare har farit illa av nedskärningarna och det är inte värdigt att trotjänare får sluta sitt arbetsliv som övertaliga. Det är av stor vikt att följa utvecklingen av sjukfrånvaron och noga följa upp hur övertaliga medarbetare och medarbetare som fått ökad arbetsbörda själva ser på de förändringar som genomförs.’

Paragrafen förklaras omedelbart justerad

§4 Ramavtal för köp av enstaka vårdplatser inom omsorgen om funktionshindrade enligt SoL och LSS

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Socialtjänstförvaltningen får i uppdrag att, för stadsdelsnämndernas räkning, organisera och i administrativt hänseende genomföra upphandling av hem för vård och boende (HVB) och bostad med särskild service enligt SoL samt bostad med särskild service för barn och vuxna, korttidshem och daglig verksamhet enligt LSS, i syfte att träffa ramavtal för tiden 2009-01-01-2001-12-31, med möjlighet till förlängning till lika villkor i två år.

  2. Socialtjänstdirektören får i uppdrag att å nämndens vägnar teckna ramavtalen och under avtalstiden å nämndens vägnar teckna ramavtalen och under avtalstiden å nämndens vägnar besluta om och göra smärre justeringar.

  3. Socialtjänstförvaltningen får i uppdrag att bistå med samordning av uppföljning av ramavtalen samt att, tillsammans med juridiska avdelningen, efter samråd med berörd nämnd, bistå nämnden vid tvister angående ramavtalen.

  4. Socialtjänstförvaltningen får i uppdrag att utreda vilken typ av upphandlingsform som kan vara lämpligast och återkomma till stadsdelsnämnderna med förslag i samband med ställningstagandet till förfrågningsunderlag.

  5. Socialtjänstdirektören får i uppdrag att besluta om tilldelning av kontrakt efter det att samtliga anbud utvärderats.

  6. Nämnden överlämnar protokollsutdrag för kännedom till socialtjänstförvaltningen.

Ärendet

Socialtjänstförvaltningen fick år 2003 i uppdrag, av samtliga stadsdelsnämnder, att genomföra en förenklad upphandling av särskilda boendeformer, hem för vård och boende (HVB), daglig verksamhet och dagverksamhet enligt SoL och LSS. Nuvarande ramavtal löper ut 2008-12-31 och kan inte förlängas.

Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnderna går samman i en gemensam upphandling för att upphandla tjänster enligt ovan i syfte att träffa ramavtal för tiden 2009-01-01-2011-12-31. Ramavtalet kan förlängas med två år till lika villkor om kontrakterad utförare och planerande nämnd så önskar. Socialtjänstförvaltningen föreslås få i uppdrag att genomföra upphandlingen.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 augusti 2007.

Dnr 699-161/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§5 Ny ledamot till stadsdelsnämndens pensionärsråd

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Sivert Bermsund utses till ledamot i stadsdelsnämndens pensionärsråd.

Ärendet

Enligt instruktion för stadsdelsnämndernas pensionärsråd ska varje stadsdelsnämnd ha ett pensionärsråd. Rådet har i uppdrag att vara rådgivande för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för pensionärsorganisationer, nämnd och förvaltning i allmänna frågor som berör äldres levnadsförhållanden.

Sedan juni månad 2007 har en ledamot saknats för PRO Bandhagen-Högdalen. Vid medlemsmöte den 3 september nominerades Sivert Bermsund .

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 september 2007.

Dnr 000-248/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§6 Detaljplan för Såningsmannen 7 och 8 i Gamla Enskede

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till stadsbyggnadsnämnden.

Ärendet

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag som möjliggör uppförandet av ett mindre flerbostadshus i fyra våningar inom fastigheterna Såningsmannen 7 och 8 i Gamla Enskede. Huset rymmer cirka 11 lägenheter.

Förvaltningen är positiv till den föreslagna byggnationen vid Nynäsvägen-Fågelkärrsvägen som bland annat ökar antalet tillgängliga lägenheter i området. Byggnaden placeras på kvarterets innergård varför byggnaden inte kommer att påverka gatubilden. Förvaltningen ser positivt på att garageutrymmen i de befintliga byggnaderna omvandlas till marklägenheter. Förvaltningen ser positivt på att en ny bullerutredning tas fram parallellt med samrådet.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 30 augusti 2007.

Dnr 302-186/2007

Förslag till beslut

Ordföranden Henrik Ehrenberg (kd), ledamöterna Annika Davidsson m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande anmäls.

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s) framlade ett annat förslag och yrkade bifall därtill.

Ledamöterna Jonas Eklund (mp), Rosa Lundmark (v) framlade ytterligare ett förslag och yrkade bifall därtill.

Beslutsgång

Ordföranden ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat i enlighet med Henrik Ehrenbergs (kd) med flera yrkande.


Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget enligt följande.

  1. Förslaget till detaljplan avstyrks.

  2. Därutöver anförs.

Nämnden är i grunden positiv till varsam förtätning av våra bostadsområden. En blandning av olika boendeformer är att eftersträva i alla stadsdelar för att motverka segregationen i staden. Således är avstyrkan av detaljplan inte att betrakta som prejudikat för nämndens framtida ställningstaganden i byggärenden rörande flerbostadshus i Enskede.

Den framlagda detaljplanen ansluter inte till befintlig bebyggelse i så stor utsträckning som krävs vid varsam förtätning utan avviker från befintlig arkitektur. Därutöver anser flera boende i området redan idag att boendemiljön vid den hårt trafikerade Nynäsvägen är problematisk. Kvarterets gård är därför betydelsefull som reträttplats och oas och det syns tydligt att den brukas flitigt. En redan dålig bostadsmiljö skulle således försämras radikalt med ytterligare ett bostadshus i kvarteret."

Reservation

Ledamöterna Jonas Eklund (mp), Rosa Lundmark (v) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget enligt följande.

  1. Förslaget till detaljplan avstyrks.

  2. Nämnden anför följande.

Ärendet är principiellt viktigt.

I grunden är det positivt med en varsam förtätning av våra bostadsområden. En blandning av olika boendeformer är att eftersträva i alla stadsdelar för att motverka segregationen i staden.

Dock har Riksantikvarieämbetet förklarat att den del av Gamla Enskede där planområdet ingår är av riksintresse för kulturminnesvården enligt 3 kap. 6 § miljöbalken. Stadsmuseet har dessutom klassat hela Gamla Enskede, Stockholms första trädgårdsstad, som en stadsdel där särskild uppmärksamhet behöver ägnas åt kulturhistoriska värden (se Översiktsplan 1999) samt ”grönklassat” fastigheterna Såningsmannen 7 och 8 såsom särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Fågelkärrskroken är en av Gamla Enskedes typiska ”krokar” eller kvartersparker genomlöpta av parkvägar. Tillsammans med trädgårdarna runtomkring utgör de sammanhållna, intima gröna rum som ändå är allmänt tillgängliga för cykelturer och promenader. Gamla Enskedes parkrum är väl så viktiga och karaktärsskapande för stadsdelen som själva gaturummet. Med sin grönska hälsar Fågelkärrskroken gående och cyklister från t ex Globenområdet tydligt välkomna till trädgårdsstaden.

Fastigheternas gård, där den nu föreslagna nybyggnaden placeras, är en del av Fågelkärrskrokens parkrum. Med fyra våningar och närapå samma maxhöjd som befintliga flerbostadshus kommer nybyggnaden - oavsett att en del träd sparas - att dominera kvartersparken och förta kvarterets karaktär av trädgårdsstad. Förslaget är därmed till skada för riksintresset och riskerar att bana väg för fler liknande åtgärder som förvanskar Gamla Enskedes speciella karaktär.

Utformningen av det nya huset står i skarp kontrast till 1920-talsvillorna och flerbostadshusen i klassisk stil. Bland annat är mängden, utformningen och placeringen av fönster och balkonger samt takets utformning tydligt avvikande. En sådan kontrastverkan kan vara uppfriskande och spännande på annat håll, men inte i ett område som på grund av sin tidstypiska karaktär är av riksintresse för kulturminnesvården.

Idén att inreda flerbostadshusens källare till marklägenheter är bra och kan bidra till liv och rörelse året om i Fågelkärrskroken.’

Särskilt uttalande

Ordföranden Henrik Ehrenberg (kd), ledamöterna Annika Davidsson m.fl. (m), Lena Kling (fp) lämnade följande uttalande.

Stockholm växer och behöver fler bostäder. När förtätningar sker måste detta ske med stor hänsyn till omgivande byggnation. Enskede trädgårdsstad är unik och bör så förbli. Om den föreslagna platsen blir föremål för byggnation måste husets utformning ändras från nuvarande förslag till något som bättre ansluter till kulturmiljön. Det förslag som framgår av remissmaterialet avviker i stil på ett oacceptabelt sätt från övriga byggnader i området.

Det är också positivt att Enskede tillförs fler hyresrätter, vilket ökar mångfalden av upplåtelseformer i området.’

Paragrafen förklaras omedelbart justerad

§7 Förlängning av Ytterstadsprojektet –svar på remiss från kommunstyrelsen

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som svar på remissen.

Ärendet

Ytterstadsprojektet syftar till en inventering och fullständig kulturhistorisk klassificering av byggnader i ytterstaden. Arbetet påbörjades 2004 och beräknades pågå fram till slutet av 2007.

Förvaltningen instämmer med kulturförvaltningen i att resultatet av Ytterstadsprojektet är ett välkommet och uppskattat tillskott till innerstadens kulturhistoriska klassificering. Den kulturhistoriska byggnadsklassificeringen används i kommunens förvaltningar i samband med bland annat detaljplanering, bygglovsprövning och rivningsansökningar. Det är angeläget att återstående, cirka 45, stadsdelar inventeras och klassificeras.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 september 2007.

Dnr 006-227/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§8 Granskning av äldreomsorgen i Enskede-Årsta stadsdelsnämnd 2007

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Tjänsteutlåtandet åberopas som svar till äldrenämnden.

Ärendet

Äldreomsorgsinspektören har granskat all utförd äldreomsorg samt beställarorganisationen inom Enskede-Årsta stadsdelsnämnd perioden april 2006 till mars 2007.

Äldreförvaltningen framhåller som positiva synpunkter bland annat, individuellt anpassad omsorg, dagverksamheter samt pågående projekt. I rapporten riktas kritik bland annat för brister när det gäller bemanning och social dokumentation. Förvaltningen har tagit fram en åtgärdsplan, vissa delar har redan åtgärdats, arbetet med övriga punkter pågår. Uppföljning kommer att ske i början av december 2007.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 augusti 2007.

Dnr 600-253/2007

Förslag till beslut

Ordföranden Henrik Ehrenberg (kd), ledamöterna Annika Davidsson m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) framlade ett annat förslag och yrkade bifall därtill.

Beslutsgång

Ordföranden ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat i enlighet med Henrik Ehrenbergs (kd) med flera yrkande.

Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget enligt följande.

  1. I huvudsak bifalles förvaltningens förslag till yttrande.

  2. En återrapport begärs före årets slut som uppföljning av vidtagna åtgärder.

  3. Därutöver anförs.

Vi har med intresse tagit del av äldreomsorgsinspektörernas rapport och har följande synpunkter:

Vad gäller biståndsbedömningen så har vi fått en muntlig redovisning av åtgärder men önskar en återrapport innan årets slut som uppföljning av att rättssäkerheten säkras inom de områden där äldreinspektören påpekat brister.

Inom hemtjänsten anser vi att det inte är tillräckligt att den bristande kontinuiteten åtgärdas genom planeringssystem. Det krävs också att personalen får mer tid för reflektion och får möjlighet att ta fram en gemensam grundsyn för arbetet. Samarbetet med primärvården måste förbättras och det krävs en analys av varför omsättningen på chefer varit så omfattande.

Enskededalens vård- och omsorgsboende har brister i kontinuitet och mathållningen. Situationen har blivit sämre grund av nedläggning av restaurangen. Det hjälper dock inte med konkurrensutsättning för att komma åt bristerna utan vi bedömer att organisationen snarast borde snarast brytas ner i mindre enheter. Det skulle kunna ge en bättre grund för att skapa sammanhållning och gemensam värdegrund och ett bättre bemötande mot de äldre.

Vad gäller övriga vård- och omsorgsboenden är det tydligt att bemanningen är för låg och de äldre har på flera ställen en alldeles för lång nattfasta. Effekter av för stram budgethållning kan märkas, varför låter man till exempel dementa flytta in på Åsen fast de behöver gruppboende? Varför anpassas mattiderna till när köket jobbar och inte till de äldres behov. Frågorna är många och vi anser att en uppföljning av vidtagna åtgärder behövs innan årets slut.’

§9 Remissvar angående Åsens vård- och omsorgsboende

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Tjänsteutlåtandet åberopas som svar till Länsstyrelsen i Stockholms län.

Ärendet

Länsstyrelsen genomförde i mars 2007 en uppföljande tillsyn på Åsens vård- och omsorgsboende och konstaterade att enheten åtgärdat delar av tidigare framförd kritik. Ett nytt yttrande begärs avseende den fysiska miljön.

Nämnden beslutade den 23 augusti att Åsens vård- och omsorgsboende avvecklas den 1 januari 2008, då boendestandarden inte är ändamålsenlig enligt Arbetsmiljöverket och länsstyrelsen. Äldreförvaltningens genomförandegrupp tillstyrkte den 27 augusti ärendet att avveckla enheten. Förvaltningen för en fortsatt dialog med fastighetsägaren MICASA om möjligheterna att bygga om lokalerna till ett mellanboende/seniorboende.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 augusti 2007.

Dnr 603-191/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Rosa Lundmark (v) lämnade följande uttalande.

Nämnden beslutade vid förra sammanträdet att lägga ner Åsens vård- och omsorgsboende eftersom en ombyggnad ansågs bli för dyr och behovet av platser hade minskat. Vänsterpartiet ville däremot återremittera ärendet eftersom det är ett stort beslut att lägga ned ett vård- och omsorgsboende och fler uppgifter behövde tillföras ärendet. Bland annat ville jag se en tydligare ekonomisk redovisning, en analys av framtida behov samt ta del av synpunkter från boende, anhöriga, pensionärsrådet och de fackliga organisationerna. Däremot stod det helt klart att arbetsmiljön i verksamheten behövde åtgärdas, vilket gäller både lokaler och andra brister som påpekats av arbetsmiljöinspektionen.’

§10 Skolverkets inspektionsrapport- yttrande

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till utbildningsnämnden.

Ärendet

Skolverket genomförde under läsåret 2006/07 en inspektion av stadens barn- och ungdomsutbildning, vuxnas lärande samt även kommunens ansvarstagande för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg.

I rapporten påpekas att flera förskolor i både Enskede-Årsta och Vantör saknar likabehandlingsplan. I Vantör har alla förskolor en likabehandlingsplan och i Enskede-Årsta de flesta förskolor. Där det saknas pågår arbete med att ta fram planen. I rapporten påpekas även att förbättringar bör ske vad gäller kvalitetsredovisningar för både Enskede-Årsta och Vantör, speciellt vad gäller analys av resultat, åtgärder för utveckling och en tydlig koppling mellan dessa delar. Förvaltningen har tagit hänsyn till detta i det pågående arbetet med kvalitetsredovisningar.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 29 augusti 2007.

Dnr 402-268/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§11 Yttrande om alkoholservering i Boule & Tapas, Slakthusgatan 20

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Ansökan om tillstånd att servera allmänheten vin, starköl och spritdrycker i restaurangen kl. 11.00-kl.01.00 tillstyrkes.

Ärendet

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet har sänt ansökan om tillstånd för alkoholservering i restaurang Boele & Tapas, Slakthusgatan 20.

Lokalen om drygt 1000 kvadratmeter ska inrymma en verksamhet med boule och bågskytte samt café i ena delen och i den andra delen en restaurang. Verksamheten ligger i slakthusområdet. I fastigheterna runt i kring finns olika företag. Förvaltningen ser inga sociala olägenheter med att restaurangen får tillstånd för alkoholservering.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 september 2007.

Dnr 507-255/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§12 Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet ’Ekmiljöer i Vantör’

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Anmälan läggs till handlingarna.

Ärendet

I maj 2006 beviljades Vantörs stadsdelsnämnd statligt bidrag motsvarande 120 000 kr från länsstyrelsen till ett projekt, att restaurera gamla ekmiljöer i Vantör samt att utarbeta skötselplaner för dessa.

Projektet har genomförts februari – maj 2007 i dialog med markägaren Stockholms stads exploateringskontor. Förvaltningen anför att genomförda åtgärder innebär bättre förutsättningar att kunna bevara de värdefulla ekmiljöerna i Rågsveds friområde. Dokumentationen kommer att utgöra ett värdefullt underlag för stadens fortsatta skötsel av området.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 september 2007.

Dnr 007-277/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Jonas Eklund (mp), vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamoten Rosa Lundmark (v) lämnade följande uttalande.

Det är glädjande att stadsdelsförvaltningen har fått möjlighet att restaurera och dokumentera eklandskapen i Rågsveds friområde, som länge hotats av igenväxning. Projektet är ett utmärkt exempel på kvalitetsutveckling i förvaltningens verksamhet, där de vunna kunskaperna kan bidra till att bevara kulturlandskapet i den löpande skötseln av området.

Förhoppningsvis kan projektet även bidra till att sprida kunskap om och stolthet över våra ekmiljöer och andra kulturlandskap i Söderort, som väl kan mäta sig med Djurgården och Nationalstadsparken. Den värdefulla naturen i Rågsveds friområde och kringliggande områden, bl a Högdalstopparna, Fagersjöskogen och omkring Magelungen, bör bevaras och göras tillgänglig för alla stockholmare som vår andra nationalstadspark - Ekopark Syd.’

§13 Balanslista från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Anmälan läggs till handlingarna.

Ärendet

Balanslistan redovisar de skrivelser, uppdrag och frågor som nämnden lämnat till förvaltningen.

§14 Anmälan av protokoll från lokala råd med mera

Anmäldes protokoll från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds pensionärsråds möte den 17 augusti 2007.

§15 Anmälan av inkomna skrivelser, protokoll med mera

Anmäls inkomna skrivelser, protokoll med mera, bilaga § 15.

Förvaltningen får i uppdrag att vidta åtgärder som föranleds av anmälan.

§16 Anmälan av beslut enligt delegationsordningen

Anmäls följande;

Beställning av upphandling av Stureby kök samt yttrande över ansökan om värdeautomatspel.

§17 Stadsdelsdirektörens information

Gillis Hammars information:

- Brand i förskolan Gläntan i Östberga samt hur förvaltningen kommer att arbeta uppföljning och den sociala situationen i området

- hur förvaltningen arbetar med skrivelse från SKTF om den nuvarande bristande psykosociala arbetsmiljön och skrivelse från Kommunal om avveckling av bemanningspoolen som inrättades 06/ 07 för delar av äldreomsorgen i Enskede/Årsta

- restaurangen i Enskede Nya servicehus har nu öppet klockan 11-13

- anhörigdag är fastställd till 6 oktober

- arbetet med VP 2008 påbörjas under september.

Förslag om två halva studiedagar för nämnden inför arbetet med verksamhetsprogram för 2008.

Nämnden beslöt om halva studiedagar den 22 november samt 3 december 2007.

§18 Nämndens frågor

Fråga ställdes om planering för förskolan Vättersparkens framtid.

§19 Anmälan av skrivelser från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v) och Jonas Eklund (mp)

Avknoppning av förskolorna av område Årsta 1 –Vättersparken Skrivelse från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp). Skrivelsen handlar om avknoppningen av förskolorna Årsta 1 med undantag av den avdelning som är i Vättersparken.
Frågor begärs besvarade om framtiden för denna avdelning. Dnr 100-221/2007

Förankring av avknoppningsprocessen

Skrivelse från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp). Skrivelse om att rutiner omedelbart måste tas fram för att säkerställa att förankring i avknoppningsprocesser sköts på ett tillfredsställande sätt. Medarbetare och föräldrar måste få möjlighet att ge sin uppfattning till känna anonymt.

Dnr 100-221/2007

All förstörelse på förskolan Gläntan och i Östberga
Skrivelse från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp). Skrivelse till ordföranden juni 2007 där föräldrar med barn uttrycker sin oro och trötthet över all förstörelse som sker på deras förskola Gläntan och runt i kring området i Östberga. Vilka insatser görs samt åtgärder med anledning av skrivelsen. Tillägg att återkomma med aktuell situation, då förskolan brunnit ned. Dnr 001-315/2007


Personalminskningar för administrativ personal
Skrivelse från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp). Skrivelse om personalminskningar för den administrativa personalen i den sammanslagna förvaltningen och hur arbetet med övertaligheten ska genomföras. Det är rimligt att följa upp personalsituationen, arbetsmiljön och hanteringen av de övertaliga.
Dnr 299-319/2007

Till förvaltningen inkommande skrivelser
Skrivelse från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp). Skrivelse om att medborgare skriver till nämnd och förvaltning i olika sakfrågor, stort som smått. Hur ser rutiner och policy ut för besvarande av skrivelser.
Dnr 299-318/2007

Skrivelserna överlämnas till förvaltningen för beredning.

§20 Anmälan enligt Lex Sarah, Enskededalens servicehus

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Utredningen godkänns och läggs till handlingarna.

Ärendet

Anmälan gäller Lex Sarah inom Enskededalens servicehus. Förvaltningen anför att åtgärder är vidtagna för att undanröja risken för fortsatta missförhållanden.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 30 augusti 2007.

Dnr 604-247/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§21 Anmälan enligt Lex Sarah, Högdalens vård- och omsorgsboende

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Utredningen godkänns och läggs till handlingarna.

Ärendet

Anmälan gäller Lex Sarah inom Högdalens vård- och omsorgsboende.

Förvaltningen anför att åtgärder är vidtagna för att undanröja risken för fortsatta missförhållanden.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 27 augusti 2007.

Dnr 604-246/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§22 Information om anmälan enligt Lex Maria, Stureby vård- och omsorgsboende

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Anmälan läggs till handlingarna.

Ärendet

Anmälan gäller Lex Maria på Stureby vård- och omsorgsboende.

Förvaltningen kommer för att förhindra upprepning att utarbeta gemensamma rutiner för stadsdelens vård- och omsorgsboenden.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 30 augusti 2007.

Dnr 604-180/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§23 Rapportering enligt 16 kap 6f SoL av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 § SoL

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Tjänsteutlåtandet överlämnas som svar till länsstyrelsen, äldreförvaltningen, socialtjänstförvaltningen och revisionskontoret.

Ärendet

Kommunerna har från 1 juli 2006 skyldighet att rapportera in gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum.

Förvaltningen hade den 1 juli 2007 inga beslut som tre månader efter beslutsdatum inte var verkställda. Vid förra kvartalredovisningen fanns tre ej verkställda beslut. Verkställigheten av dessa redovisas i detta ärende.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 augusti 2007.

Dnr 502-232/2007

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.