Din position: Hem > Stockholms stad > Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd > Sammanträde 2013-02-07

Sammanträde 2013-02-07

Datum
Klockan
19:00
Plats
Fritidsgården Tegelhögen, Vittangigatan 22, Vällingby.

Allmänhetens frågestund klockan 18:00 - 18:45. Medborgarna är välkomna att ställa frågor o Läs mer...ch diskutera med politikerna i stadsdelsnämnden.
Därefter möjlighet att stanna kvar och lyssna på nämndens sammanträde.

1 Utseende av protokolljusterare och tid för justering

2 Godkännande av dagordning

5 Boendeplanering för äldre i region Västerort, reviderad 2013.

Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Bromma, Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnder
Dnr 7-013-2013

6 Projektrapport till Socialstyrelsen, Interventionssamtal för våldsutövare i nära relation.

Remisser och yttranden

7 Uppföljningsgranskning av stadens upphandlingsverksamhet.

8 Finansiering av underhåll av bostadsrätter för LSS-boende.

Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 316-1746/2012.
Dnr 1.5.1-698-2012

9 Koppargården - Verksamhetstillsyn enligt patientsäkerhetslagen (2010:659).

Yttrande till Socialstyrelsen, dnr 9.1-30919/2011-35.
Dnr 1.4-389-2012

10 Införande av standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering i Stockholms stad - Projekt eDok samt slutrapport för projekt Navet.

11 Ansökan om serveringstillstånd. O´learys Vällingby Torg.

Remiss från Tillståndsdelegerade, dnr 9.3-09075/2012.
Dnr 1.5.2-010-2013

Anmälningar och Redovisningar

12 Protokoll från lokala Pensionärsrådet.

15 Uppdragslista.

16 Inkomna handlingar (utdrag ur diarium).

17 Anmälan beslut från Socialstyrelsen - Tillsyn enligt 13 kap 1 § socialtjänstlagen av Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltnings arbete med våldutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld mm.

18 Anmälan av verksamhet med personliga ombud år 2012.

19 Anmälan av insända ansökningar om medel för ytterstadsprojekt.

Dnr 1.2.6-45-2013
Utsändes senare

Beslutsärenden forts.

20 Förslag till nytt föreningsbidrag.

Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (147 kb)

§1 Protokollsjusterare och tid för justering

Stadsdelsnämnden beslöt att jämte ordförande Fredrik Bojerud utse vice ordförande Leif Larsson att justera dagens protokoll.

Tillkännagav ordförande att justering av dagens protokoll ska ske den 13 februari 2013.

§2 Godkännande av dagordning, protokollsjustering och tid för justering

Dagordningen godkändes med vissa justeringar.

§3 Parkering vid kommunala skolor

Medborgarförslag

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 10 januari 2013.

Dnr 1.2.4-714-2012.

Sammanfattning

Förslagsställaren föreslår att det utanför skoltid ska vara tillåtet för allmänheten att utnyttja parkeringsplatser vid samtliga kommunala skolor under 3 timmar med parke-ringsskiva. Detta skulle medföra en rimlig balans mellan tillgänglighet för allmänheten och för skolans personal samtidigt som parkeringsplatserna utnyttjas maximalt. Kommunfullmäktige har beslutat om ett nytt ramavtal för Stockholm stads skolor och förskolor. I avtalet fastslås att inga parkeringsplatser ingår i stadens förskole- och skol-förhyrningar. Det nya ramavtalet trädde i kraft 1 januari 2013. Parkeringsavgifter införs successivt under första halvåret av 2013. Skolor och förskolor ges möjlighet att hyra fasta platser av Stockholm Parkering AB inom skolfastigheterna. Övriga platser blir tillgängliga för allmänheten. Därutöver gäller strikt parkeringsförbud på övriga ytor vid fastigheterna. Inventeringen av SISAB:s drygt 4 000 parkeringsplatser vid skolor och förskolor pågår och ska vara klart senast den 15 augusti 2013.

BESLUT

Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

§3 Året runt skatepark i Västerort

Medborgarförslag

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande
den 13 december 2012.

Dnr 1.2.4-715-2012.

Sammanfattning

Ett medborgarförslag har inkommit som föreslår byggnation av en skatepark som är öppen året runt med både inom- och utomhusmiljö. Skateparken ska vara lättillgänglig med både bil och kollektiva färdmedel och föreslås ligga i Nälsta eller Grimsta. Anläggningen ska vara bemannad och inhägnad med en inträdesavgift och ska innehålla café, toaletter, värdeskåp och skateshop m.m. på en beräknad totalyta av 3000 m2. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att bereda ärendet.

BESLUT

Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att bereda medborgarförslaget
”Året runt skatepark i Västerort”.

§4 Bokslut och verksamhetsberättelse 2012 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 22 januari 2013.

Dnr 1.1 -012-2013.

Sammanfattning Verksamhetsberättelsen har i enlighet med stadsledningskontorets anvisningar utarbetats i det webbaserade planerings- och uppföljningsverktyget ILS-webb. Förvaltningens tjänsteutlåtande har utarbetats av ledningsgruppen med medverkan av samtliga avdelningar och har sammanställts av strategiska avdelningen och ekonomi-avdelningen. Information har skett i förvaltningsgruppen den 31 januari.

BESLUT

1. Stadsdelsnämnden godkänner verksamhetsberättelsen för år 2012 och överlämnar den till kommunfullmäktige och revisorerna.

2. Stadsdelsnämnden överför resultatenheternas samlade resultat om 16,3 mnkr till resultatfonden.

3. Stadsdelsnämnden begär ombudgetering om 0,2 mnkr till 2013 avseende investeringsmedel Nälsta lekplats.

Särskilt uttalande

Ordförande Fredrik Bojerud (C ), ledamot Bo Arkelsten m fl (M) och ledamot Helen Jäderlund Eckardt (FP) lämnade följande särskilda uttalande:

” 2012 var ett händelserikt och i många delar utmanande år för både stadsdelsnämnden och stadsdelsförvaltningen. Främst har det ekonomiska underskottet påverkat verksamheten och nämndens fokus.

Bytet av stadsdelsdirektör har inneburit att det behövts visst omtag och förnyade analyser för att identifiera de bakomliggande orsakerna till det ekonomiska under-skottet. Under året har ett antal analyser och rapporter bidragit till att identifiera flera orsaker. I verksamhetsplan 2013 kan vi nu se ett antal åtgärder som syftar till att vända den ekonomiska utvecklingen. Vi kan redan nu se positiva trender. T ex att det prognos-tiserade underskottet från tertialrapport 2 förbättras med 7,6 mnkr sista tertialet. Det är bra.

Att få fler invånare att bli självförsörjande är avgörande för att minska utanförskap och dessutom sänka kostnaderna för försörjningsstöd. Den blygsamma minskning av bidragshushåll vi kan se 2012 är långt ifrån tillräcklig.

Här behövs många goda krafter och projekt. Vi hoppas att delar av projekten i ytterstadssatsningen kommer att bidra till framgång i detta viktiga arbete.

Det är lätt att bara fokusera på utmaningarna och problemen när man summerar 2012. Vi vill dock passa på att lyfta fram några positiva saker:

· Satsningen på sommarjobb för stadsdelens unga upplever vi som ytterst lyckad och vi ser fram emot att ännu fler unga erbjuds sommarjobb under 2013.

· Starten av ytterstadssatsningen med medborgardialog.

· Arbetet med kultur inom stadsdelsområdena i allmänhet och med barn och unga i synnerhet.

· Barnomsorgsgarantin har uppfyllts under året.

· De positiva ökningarna i brukarnöjdhet inom äldreomsorgen vi kan se – även om vi gärna ser att denna nöjdhet ökar ytterligare under 2013.

· Medborgarnas positiva upplevelse av valfrihet gällande majoriteten av kommunens utbud av service och tjänster.

Detta är ett axplock av mycket av det fina arbete som förvaltningens tjänstemän bedriver dagligen. Vi är övertygade om att förvaltningen har både kraft och förmåga att fortsätta förbättra verksamheten framåt. Genom att jobba målinriktat och genom ett klart och tydligt ledarskap ser vi hur många bra saker kommer att bli bättre under 2013.

Vi vill avslutningsvis rikta ett stort tack till alla som dagligen bidrar till att ge service, stöd och utveckling i Hässelby-Vällingby.”

Särskilt uttalande

Ledamot Lars Jakobsson m fl (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

”Ännu ett år med stort minus har gått till ända. En hel del förändringar är gjorda under 2012 både vad gäller organisation och vem som skall vara utförare av service till medborgare. Resultaten av dessa förändringar förväntas bli att kostnader per utförd service /tjänst skall minska.

Många mål har uppfyllts under året vilket är bra, men många förbättringsområden finns kvar. En förbättring som vi med glädje noterar är verksamhetsberättelsens utformning, som på ett bättre sätt än tidigare gör det lättare att analysera och förstå vad förvaltningen har presterat under året. Vi vill där särskild framhålla de ekonomiska redovisningarna i slutet av verksamhetsberättelsen.

Följande vill vi dock ta fram och be att förvaltningen tar till sig och förbättrar inför 2013

Projekt – hur införlivas de i löpande verksamhet?

Vi kan läsa om många projekt som startats, drivits och avslutats under året. Projekten är under projekttiden finansierade med extra medel utanför budgetramarna och de flesta projekten påvisar goda resultat.

När projekten inte får mer extern finansiering, blir det problem att fortsätta verksam-heterna även om projekten visar goda resultat. Detta ser vi som stora misslyckanden då varje projekt som har positiva resultat bör, under projektets gång planeras in i den löp-ande verksamheten och i kommande budget. Vistet kan exemplifiera detta – då den extra finansiering som tidigare fåtts uteblir blir det genast förslag om färre aktiviteter i stället för en fortsatt drift i enlighet med tidigare verksamhet. Förvaltningen skall inte vara projektberoende utan säkerställa att processer fungerar i verksamheten när projekttiden är över.

Samarbete med föreningslivet

Ett mål är att ha ett gott samarbete med föreningslivet. Detta har fungerat bra under 2012 och många samarrangemang har gjorts och de lyfts också fram i verksamhets-berättelsen som goda exempel. Vad som dock förvånar är att samarbetet med Allhuset Mitt i Byn inte nämns trots att den föreningen har fått ekonomisk stöttning av förvalt-ningen. Vi tycker också att förvaltningen motarbetat en möjlig fortsättning av verksam-heten i Allhusets regi genom sitt remissvar till Stadsledningskontoret i december. En bra verksamhet förtjänar ett fortsatt stöd, moderaternas och förvaltningens ställningstag-ande i frågan beklagar vi djupt.

Förskolans utmaning

Utvecklingen i förskolorna är bra och särskilt positivt är att barnomsorgsgarantin uppfylls, nya förskolor planeras i tid för den framtida befolkningsökningen, samarbeten med universitet görs för att utveckla pedagogik och verka för att Hässelby/Vällingby får en positiv bild som arbetsgivare m.m. Det satsas också på utbildning av personal för att säkerställa en ökning förskoleutbildad personal.

Fokus på Naturvetenskap och IT bör dock inte bara ses som positiva. När barn utvecklar sina språkliga förmågor i låga åldrar finns det vetenskapliga bevis för att det utvecklar barn bättre än strikt logiskt tänkande. Med så många språk som talas i stadsdelens för-skolor borde detta kunna utvecklas på ett bättre sätt för barnens utveckling.

Sociala områden

Även här ges det många positiva exempel på utveckling i rätt riktning. Föräldrastöds-linjen och samarbetet med KS. HBT certifiering av ungdomsmottagningen, samarbete med andra stadsdelar vad gäller relationsvåld, antalet vräkningar som har minskat är några andra bra exempel. Kompassens verksamhet är viktig och dess framtid får inte äventyras.

Vad gäller service till funktionsnedsatta ser vi att de är betydligt mer missnöjda än tidigare år. Det är extra viktigt att dessa personer ges den support som de har rätt till. Antalet hemtjänsttimmar som beviljats denna grupp, har också under året minskat med 30%, vilket tyder på att en tuffare attityd från förvaltningen gentemot deras önskningar och behov.

Vi förväntar oss en generös attityd från förvaltning vid gränsdragnings-problem av ovanstående bedömningar.

Äldreomsorgen

Koppargården har drivits i kommunal regi under 2012. Utmaningarna har varit stora och problem återstår att lösa. Liviagården har flytta in. Under 2013 kommer det att innebära stora påfrestningar för både boende och personal vilket vi hoppas förvaltningen sköter med största möjliga koncentration. Vi får hoppas att förvaltning kommer att få jobba med detta i lugn och ro utan alltför stora påtryckningar från stadshuset som t ex i ärendet Riddargården.

Miljöområdet

På miljöområdet ser vi inga förbättringar och nästan alla mål brister i måluppfyllelse. Vår stadsdel tillhör de sämsta i staden och här måste mer fokus läggas på att uppnå målen som ställs. Inte nog med att målen inte uppnås till fullo, MP anser dessutom att målen inte har satts nog högt utan här finns stora möjligheter till förbättring.

Arbetsgivarrollen

Många uppställda mål nås inte och sjukdomstalen ligger kvar på en hög nivå. Delar i medarbetarenkäten som genomförts under året pekar på att förbättringsmöjligheter finns för ledningen att arbeta med.”

Ersättaryttrande

Ersättare Fredrik Wallén (KD) lämnade följande ersättaryttrande:

”Jag ställer mig bakom C, M och FP:s särskilda uttalande.”

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§5 Boendeplanering för äldre i region Västerort reviderad 2013

Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Bromma, Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnder

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 16 januari 2013.

Dnr 7 -013-2013.

Sammanfattning

Kommunfullmäktige har uppdragit åt äldrenämnden att årligen ta fram förslag till boendeplanering för äldre. De förvaltningar som ingår i region Västerort har i samarbete tagit fram en regional boendeplanering för äldre som innehåller en bedömning av fram-tida behov samt inventering av befintliga vård- och omsorgsboenden och servicelägen-heter.

BESLUT

Stadsdelsnämnden godkänner boendeplanering för äldre i region Västerort avseende den del som berör Hässelby-Vällingby.

Beslutsgången

Ledamot Lars Jakobsson m fl (MP) lade fram följande förslag till beslut och yrkade bifall till detta. Vice ordförande Leif Larsson (V) anslöt sig till (MP):s förslag.

” Vi stödjer förvaltningens beskrivning och förslag till beslut
Vi menar dock att följande skall läggas till

A/ Vår bedömning är att förvaltningen är väldigt strikt i sin bedömning med att ge äldre personer servicebostad, även när de uttryckligen efterfrågar detta. Detta kan inte tas som intäkt för att behovet kan kompenseras via ekonomiskt billigare lösning för att det passar budgeten bättre, utan förvaltningen måste lyssna mer på vad de äldre begär. För Alliansen betyder oftast frihet bara sådant som är billigare än det som efterfrågas och pga av underdimensionerade budgetar föser man förvaltningen framför sig mot dessa alternativa lösningar, dvs mot de äldres önskningar och behov.

B /Planering av det totala behovet av bostäder skall kompletteras med hur mycket staden beslutat att bygga, men även med vilka behov och typ av boenden som staden förväntar sig bör ingå i planeringen och som privata aktörer för vändas bygga.

C/ Utvecklingen med mer äldre personer i framtiden kommer att innebära ett större vårdbehov. Vårdboende som har planerats är en del av lösningen, men det behöver kompletteras med en diskussion om hur hemhjälpen behöver utvecklas också för att få en total bild. Denna analys saknas.”

Ordförande Fredrik Bojerud (C), ledamot Bo Arkelsten m fl (M) och ledamot
Helen Jäderlund Eckardt (FP) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid bifall till (C+M+FP):s yrkande.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§6 Projektrapport till Socialstyrelsen, Interventionssamtal för våldsutövare i nära relation

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 10 januari 2013.

Dnr 1.2.6-013-2012 och Dnr 1.2.6 -006-2013.

Sammanfattning

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd sökte och beviljades 500.000 kronor i projektbi-drag av Socialstyrelsen för genomförande av andra delen av projektet Interventions-samtal för våldsutövare i nära relation. Rapporten omfattar tiden 1 oktober 2011 till 30 september 2012 med förlängning till årsskiftet. Projektet har under 2012 haft kontakt med 45 våldsutövande personer. Insatser har givits i form av VASKA- samtal och sam-talsstöd. En slutsats är att det är viktigt att samtalen kan komma igång så snart som möjligt efter en våldshändelse. Projektet har också lett till ökad såväl intern som extern samverkan, samt även medfört ökade kunskaper inom området. En ansökan om ytter-ligare 100.000 kronor har sänts in för projektets slutförande och gäller under förut-sättning av nämndens beslut.

BESLUT

Stadsdelsnämnden godkänner rapporten och överlämnar densamma till Socialstyrelsen.

§7 Uppföljningsgranskning av stadens upphandlingsverksamhet

Yttrande till stadsrevisionen, revisorsgrupp 1, dnr 420-126/2012.

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 1 januari 2013.

Dnr 1.4-722-2012.

Sammanfattning

Revisionskontoret har med hjälp av konsult gjort en uppföljande granskning av revisionskontorets tidigare granskning ”Stadens upphandlingsverksamhet” nr 15 2009. Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, trafik- och renhållningsnämnden samt upphand-lingsfunktionerna vid kommunstyrelsen och servicenämnden omfattas av den upp-följande granskningen. Revisionskontoret har översänt rapporten till respektive nämnd för yttrande senast den 15 februari 2013.

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt yttrande till stadsrevisionen, revisorsgrupp 1.

Reservation

Ledamot Lars Jakobsson m fl (MP) reserverade sig mot beslutet till vilket vice ordförande Leif Larsson anslöt sig till enligt följande:

”Förslag till beslut

· Att överlämna förvaltningens tjänsteutlåtande till stadsrevision

· Att utöver detta göra följande tillägg i texten

Lägga till följande punkt i uppföljningsplanen

7. Analysera entreprenadens resultat med de verksamheter som drivs i egen regi för att dels kunna återkoppla om skillnader i resultat till entreprenörens men även kunna informera nämnden hur de kommunalt driva verksamheternas resultat förhåller sig till de privatiserade. Allt för att kunna mäta hur väl de kommunala verksamheterna bedrivs i förhållande till de privata, en slags lokal benchmarking.”

Beslutsgången

Ledamot Lars Jakobsson m fl (MP) lade fram ett eget förslag till beslut och yrkade bifall till detta. Vice ordförande Leif Larsson (V) anslöt sig till (MP):s förslag.

Ordförande Fredrik Bojerud (C), ledamot Bo Arkelsten m fl (M) och ledamot
Helen Jäderlund Eckardt (FP) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid bifall till (C+M+FP):s yrkande.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§8 Finansiering av underhåll av bostadsrätter för LSS-boende

Remiss från kommunstyrelsen, dnr 316-1746/2012.

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 7 januari 2013.

Dnr 1.5.1-698-2012.

Sammanfattning

Staden äger genom Fastighetsnämnden ca 300 bostadsrätter på totalt ca 27 000 kvm. Bostadsrätterna hyrs ut främst via stadsdelsnämnderna till personer med funktions-nedsättning i enlighet med LSS. Staden ansvarar för det inre underhållet av dessa lägenheter och i remissen presenterar Fastighetskontoret en finansieringsplan som bygger på att underhållet om möjligt finansieras genom hyreshöjning. Förvaltningen har inga synpunkter på de beräknade kostnaderna eller de underhållsinsatser som föreslås i finansieringsplanen. Däremot utgår förvaltningen ifrån att staden utreder konsekven-serna för brukarna, förslagsvis bör en stegvis hyreshöjning genomföras under en fler-årsperiod med hänsynstagande till de ekonomiska förutsättningarna hos brukarna.

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på remissen från Kommunstyrelsen.

Särskilt uttalande

Vice ordförande Leif Larsson (V) och ledamot Bengt Roxne m fl (S)lämnade följande särskilda uttalande:

”Vi ställer oss bakom (V):s och (S):s reservation i Fastighetsnämndens protokollutdrag
2012-11-20.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§9 Koppargården – Verksamhetstillsyn enligt patientsäkerhetslagen (2010:659)

Yttrande till Socialstyrelsen, dnr 9.1-30919/2011-35.

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 21 januari 2013.

Dnr 1.4-389-2012.

Sammanfattning

I samband med Socialstyrelsens uppföljning av en Lex Maria anmälan sommaren 2011 har Socialstyrelsen i sin verksamhetstillsyn enligt patienssäkerhetslagen i beslut begärt att Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd ska vidta åtgärder för att säkerställa kvarstående brister. Flera brister har åtgärdats. Vårdplanerna har förbättrats. Det kvarstår dock fortsatta utvecklingsbehov avseende vårdplaner och följsamhet till rutiner om samtycke till skydds- och begränsningsåtgärder.

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sin redovis-ning av vidtagna åtgärder till Socialstyrelsen.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§10 Införande av standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering i Stockholms stad – Projekt eDok

Remiss från kommunstyrelsen, dnr 033-799/2011.

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 28 januari 2013.

Dnr 1.5.1-608-2012.

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har genom remiss överlämnat stadsledningskontorets (SLK) tjänsteut-låtande om ”Införande av standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering i Stockholms stad – Projekt eDok samt slutrapport för projekt Navet.” Inom ramen för projekt eDoc har tagits fram förslag på hur staden kan underlätta och effektivisera ärende- och dokumenthanteringen. Projektets uppdrag är att utarbeta standardiserade arbetsprocesser för detta och att upphandla ett för staden gemensamt tekniskt system för ärende- och dokumenthantering.

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på remissen från Kommunstyrelsen.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad

§11 Ansökan om serveringstillstånd. O´Learys Vällingby Torg

Remiss från tillståndsdelegerade, dnr 9.3-09075/2012.

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 14 januari 2013.

Dnr 1.5.2-010-2013.

Sammanfattning

Socialförvaltningens tillståndsenhet i Stockholm stad har till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd överlämnat remiss, rörande ansökan om utökad alkoholserveringstid för alkohol till allmänheten för Idrottsbaren i Vällingby AB, O’Learys. Ansökt serveringstid i restaurangen fram till kl. 03.00 och på uteserveringen fram till kl. 23.00 måndag till söndag. Förvaltningen föreslår nämnden att tillstyrka ansökan om utökad alkoholserve-ringstid på restaurang O’Learys natten mellan fredag och lördag och natten mellan lördag och söndag samt till 23.00 alla dagar på uteserveringen .

BESLUT

1. Stadsdelsnämnden beslutar att som sitt yttrande till Socialförvaltningens tillståndsenhet överlämna detta tjänsteutlåtande

2. Stadsdelsnämnden avstyrker att Idrottsbaren AB erhåller alkoholserverings-tillstånd till allmänheten avseende starköl, vin och spritdrycker fram till klockan 03.00 måndag till och med söndag på restaurang O’Learys, Vällingby torg 24.

3. Stadsdelsnämnden tillstyrker att Idrottsbaren AB erhåller alkoholserverings-tillstånd till allmänheten avseende starköl, vin och spritdrycker fram till klockan 03.00 i restaurangen natten mellan fredag och lördag och natten mellan lördag och söndag samt till 23.00 på uteserveringen alla dagar i veckan på restaurang O’Learys, Vällingby torg 24.

Reservation

Vice ordförande Leif Larsson (V) reserverade sig mot beslutet enligt följande:

”Förslag till beslut:

Stadsdelsnämnden avslår begärd utökad tid för spritservering på O´Learys.

Anledningen är att det redan nu finns betydande problem med missbruk av

alkohol med mer i stadsdelen. Att i detta läge ytterligare utöka spritfloden är inte välbetänkt!”

Beslutsgången

Ordförande Fredrik Bojerud (C), ledamot Bo Arkelsten m fl (M) och ledamot
Helen Jäderlund Eckardt (FP) yrkade bifall till förvaltningens förslag till vilket ledamot Bengt Roxne m fl (S) och ledamot Lars Jakobsson m fl (MP) och anslöt sig till.

Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid bifall till (C+M+FP+MP+S):s yrkande.

Paragrafen beslöts omedelbart justerad.

§12 Anmälan protokoll från stadsdelsnämndens Pensionärsråd

Anmäldes protokoll från Pensionärsrådets sammanträde den 28 januari 2013.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

§13 Anmälan protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor

Anmäldes protokoll från rådet för funktionshinderfrågor, sammanträde den 28 januari 2013.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

§14 Anmälan protokoll från Näringslivsrådet

Anmäldes protokoll från Näringslivsrådets sammanträde den 6 december 2012.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

§15 Anmälan stadsdelsnämndens uppdragslista

Anmäldes stadsdelsnämndens uppdragslista per den 7 februari 2013.

Dnr 1.1-014-2013.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§16 Anmälan inkomna handlingar

Anmäldes förteckning över inkomna handlingar.

Dnr 1.6-015-2013.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

§17 Anmälan beslut från Socialstyrelsen – Tillsyn enligt 13 kap 1 § social­tjänstlagen av Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltnings arbete med våldutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld mm

Anmäldes beslut 2012-12-19, dnr 9.1-38325/2012-27, från Socialstyrelsen avseende tillsyn enligt 13 kap 1 § socialtjänstlagen av Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltnings arbete med våldutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld mm.

Dnr 6-438-2012.

BESLUT

Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.

§18 Anmälan av verksamhet med personliga ombud år 2012

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 15 januari 2013.

Dnr 1.2.1-692-2012.

Sammanfattning

Länsstyrelsen i Stockholms län har begärt redovisning av verksamheten med personliga ombud för år 2012. Stadsdelsförvaltningarna Hässelby-Vällingby, Bromma och Rinkeby-Kista har ett avtal om verksamheten som omfattar två ombud för de tre stads-delarna. Verksamheten tillhör organisatoriskt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning. Statsbidrag erhålls med 40% av kostnaden för två personliga ombud. Resterande kostnader står stadsdelsförvaltningarna för. Verksamheten har bedrivits i enlighet med Socialstyrelsens meddelandeblad nr 5/ 2011 angående personliga ombud.

BESLUT

Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen och översänder den till Länsstyrelsen i Stockholms län.

§19 Anmälan av insända ansökningar om medel för ytterstadsprojekt

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 30 januari 2013.

Dnr 1.2.6-045-2013.

Sammanfattning

Stadsdelsförvaltningen har den 7 januari 2013 sänt in fyra ansökningar avseende projektmedel för genomförande av ytterstadsprojekt. Projekten beräknas pågå under två år med start 1 februari 2013 och omfattar sammanlagt drygt 15 mkr. Stadsledningskon-toret ställer sig positiv till tre av ansökningarna. Kommunstyrelsen kommer att behandla ärendet den 20 februari.

__________

Ledamot Bengt Roxne m fl (S) yrkade på bordläggning av ärendet.

Ordförande Fredrik Bojerud (C), ledamot Bo Arkelsten m fl (M) och ledamot
Helen Jäderlund Eckardt (FP) yrkade på att ärendet skulle avgöras vid dagens sammanträde.

Ordförande ställde proposition på förslagen och fann därvid bifall till (C+M+FP):s yrkande.

BESLUT

Stadsdelsnämnden beslutar att avgöra ärendet vid dagens sammanträde

Ärendets fortsatta behandling

BESLUT

Stadsdelsnämnden godkänner anmälan och lägger den till handlingarna.

§20 Förslag till nytt föreningsbidrag

Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 30 januari 2013.

Dnr 5.4-044-2013.

Sammanfattning

I dagsläget finns två olika bidragsformer, stöd till utomstående organisationer och bidrag till kulturarrangemang eller aktiviteter. Ansökan av bidrag sker löpande under året. Förvaltningen föreslår att de två nuvarande bidragsformerna slås samman till en bidragsform. Bidragen ska kunna sökas två gånger per år och förslås beviljas i tre kategorier: verksamhetsbidrag, aktivitetsbidrag och kulturbidrag. Syftet är att göra både konstruktionen och fördelningsprinciperna tydligare.

BESLUT

1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag till ny utformning av nämndens bidrag till föreningar och organisationer. Bidraget ersätter de två nuvarande bidragen, till utomstående organisationer och till kulturarrangemang.

2. Riktlinjer för bidraget fastställs enligt bilaga till detta tjänsteutlåtande.

3. Förändringarna gäller från den 1 mars 2013.

Anmälan av skrivelser

§21 Allhuset tillbaka

Anmäldes skrivelse den 7 februari 2013 från ledamot Bengt Roxne m fl (S), vice ordförande Leif Larsson (V) och ledamot Lars Jakobsson m fl (MP).

Dnr 1.6-70-2013.

§22 Försörjningsberoende

Anmäldes skrivelse den 7 februari 2013 från ledamot Seyfi Dogan m fl (S).

Dnr 6-71-2013.

§23 Omflyttningar på Koppargården

Anmäldes skrivelse den 7 februari 2013 från ledamot vice ordförande Leif Larsson (V)

Dnr 7-72-2013

§24 Omlokalisering av MAS och MAR

Anmäldes skrivelse den 7 februari 2013 från ledamot vice ordförande Leif Larsson (V)

Dnr 7-73-2013

§25 Missbruksproblematiken i Hässelby-Vällingby

Anmäldes skrivelse den 7 februari 2013 från ledamot vice ordförande Leif Larsson (V)

Dnr 6-74 -2013

BESLUT

Stadsdelsnämnden överlämnar skrivelserna till förvaltningen för beredning.

§26 Nämndens frågor och förvaltningens information

Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund informerade om

· Vattenskada på förskolan Drivbänksvägen 1 i Åkermyntan.

· Stadsdelsförvaltningens nya organisation. Organisationsskiss med uppgifter om
ansvarig chef på respektive avdelning kommer att skickas ut.

· Boendedialog kommer ske 31 maj och 1 juni i Hässelby gård och i Grimsta i
månadsskiftet augusti/september 2013.

· Kocken på förskolan Pastellen, Ormängsgatan 71 i Hässelby utsågs till Veckans svensk i
TV-programmet med samma namn.