Din position: Hem > Stockholms stad > Konsumentnämnden > Sammanträde 2004-04-21
Direkt i anslutning till sammanträdet tar det öppna forumet vid. Konsumentvägledare Mar Läs mer...ia Wiezell (Kungsholmens Medborgarkontor) och Agneta Gillback (chef för Konsument Europa) berättar om vanliga och aktuella konsumentproblem på temat - Hur är det att vara konsument idag? Om möjligheter och fallgropar på en gränslös marknad. .
Föreliggande förslag till dagordning godkändes.
BeslutKonsumentnämnden beslöt lägga anmälan till handlingarna.
ÄrendetFörelåg konsumentförvaltningens tjänsteutlåtande 2004-04-01, (KoF dnr 120/037-04 ).
YrkandeTjg. ordföranden Anders Broberg (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
BeslutKonsumentnämnden beslöt att godkänna månadsrapport med månadsprognos per den 31 mars 2004 för konsumentförvaltningen.
ÄrendetFörelåg konsumentförvaltningens tjänsteutlåtande 2004-04-06, (KoF dnr 405/035-04).
Ledamoten Gunnar Ragnå (m) anmälde ett särskilt uttalande, i vilket (fp) och (kd) instämde:
De förslag utredningen redovisar för att stärka den lokala livsmedels- och djurskyddstillsynen är sannolikt av godo för att förbättra den. Beklagligt är dock att denna utredning och för den del andra utredningar inom tillsynsområdet inte har beaktat det arbete som har pågått inom EU på initiativ av Marit Paulsen och som inom mycket kort omsätts i en ny förordning. Den förordningen som träder ikraft 1 januari 2006 och som måste tillämpas i Sverige ställer helt andra krav på hur djur-, livsmedels-, och miljö- och hälsotillsynen måste organiseras. Det kommer bl a att krävas att en central ansvarig myndighet utses, att kontrollerna måste vara garanterat opartiska och enhetliga och att inspekterande personalen skall vara fri från intressekonflikter.
De förslag utredningen redovisar för att stärka den lokala livsmedels- och djurskyddstillsynen är sannolikt av godo för att förbättra den.
Beklagligt är dock att denna utredning och för den del andra utredningar inom tillsynsområdet inte har beaktat det arbete som har pågått inom EU på initiativ av Marit Paulsen och som inom mycket kort omsätts i en ny förordning.
Den förordningen som träder ikraft 1 januari 2006 och som måste tillämpas i Sverige ställer helt andra krav på hur djur-, livsmedels-, och miljö- och hälsotillsynen måste organiseras. Det kommer bl a att krävas att en central ansvarig myndighet utses, att kontrollerna måste vara garanterat opartiska och enhetliga och att inspekterande personalen skall vara fri från intressekonflikter.
BeslutKonsumentnämnden beslöt att tillstyrka remissen.
Paragrafen förklarades omedelbart justerad
ÄrendetFörelåg konsumentförvaltningens tjänsteutlåtande 2004-03-30, (KoF dnr 320/038-04).
Yrkande 1Ledamoten Sofia Arkelsten (m) yrkade återremiss av ärendet.
PropositionTjg. ordföranden Anders Broberg (kd) ställde proposition på återremiss eller avgörande och fann därvid majoritet för avgörande vid dagens sammanträde.
VoteringVotering begärdes och verkställdes genom upprop – med utfallet:
6
5 röster mot (Broberg (kd), Arkelsten, Ragnå (m), Silverudd Lundbom och Okeijn (fp) att ärendet skulle avgöras vid dagens sammanträde.
Reservation
(m), (fp) och (kd) reserverade sig med hänvisning till återremissyrkandet.
Yrkande 2Ledamoten Maria Bosdotter (s) yrkade bifall till förvaltningens förslag samt anmälde ett för (s), (v) och (mp) gemensamt särskilt uttalande.
Tjg. ordföranden Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande:
Vi avstyrkte inrättandet av Kompetensfonden då de medel som används är ämnade för investeringar och inte drift. Sådana här projekt borde finansieras inom stadens ordinarie verksamhet. Om man nu genomför en brukarundersökning är det viktigt att resultatet följs upp och används för att förbättra verksamheten samt att undersökningen görs fler gånger så att man kan se hur utvecklingen blir.
Vi avstyrkte inrättandet av Kompetensfonden då de medel som används är ämnade för investeringar och inte drift. Sådana här projekt borde finansieras inom stadens ordinarie verksamhet.
Om man nu genomför en brukarundersökning är det viktigt att resultatet följs upp och används för att förbättra verksamheten samt att undersökningen görs fler gånger så att man kan se hur utvecklingen blir.
BeslutKonsumentnämnden beslöt att:
Det är bra att förvaltningen söker medel ur kompetensfonden. Vi anser att man bör gå vidare och även ansöka om medel t ex för ett projekt för att höja och bredda kompetensen i konsumentfrågor hos personal inom stadsdelsförvaltningarna och även andra förvaltningar, som idag inte direkt arbetar med konsumentfrågor men som med ökade kunskaper skulle kunna bidra till att stärka stadens konsumentverksamhet. Det skulle kunna handla t ex om samhällsvägledare, anställda som arbetar på bibliotek, i förvaltningsreception, på medborgarkontor eller som på andra sätt arbetar nära medborgarna.
Avtal med Your Voice avseende köp av webbtjänster (Insyn).Totalt belopp: 76 300 kr (exkl. moms). Dnr 021/029-04
a. Praktikant på förvaltningen – som stöd till stadsdelarna under semesterperioden.
b. Nyanställd medarbetare på förvaltningenAv 117 sökande gick förvaltningen vidare med 5 och därav med 2 som blev 1 nämligen Lotta Hansson som har arbetat med Agenda 21 vid Älvsjö sdn.
c. Ungdomsprojekt – Ung08Rekrytering av en marknadsinriktad medarbetare kvarstår. Behov av ungdomsinriktning motiverar rekrytering av projektledare för samarbete med ungdomsprojekt.
d. Hearing om livsmedel i höstFolkhälsan ska främjas. Diskuteras en lördag på Kulturhuset under kommande höst eller vårvinter. Synpunkter välkomnas.
e. Nästa sammanträde (2004-05-11) – gäst Konsumenternas Elbyrå.Samarbete med Maria Gamla stans sdn – motsvarande dagens upplägg – är planerad på Göta Ark till vilket möte Konsumenternas Elbyrås chef Bosse Hesselgren är inbjuden.
f. Inflyttningsfest 28 aprilNämndens deltagande önskades anmälan om.Informerades att konsumentminister Ann-Christin Nykvist kommer till invigningen.
g. Handikapprådet 5+5Träffades första gången den 19 april där man – utöver formalia – diskuterade behov av handikapplan samt föreliggande förslag till Handikappolitiskt program. Rådet träffas igen den 5 maj för vidare diskussion och synpunkter på framtiden.Ledamoten Kaj Nordquist (s) rekommenderade en arbetsordning som tillvaratog handikapprådets medverkan och synpunkter.
Förslag till sammanträdesdagar hösten 2004.Efter synpunkter på frekvens och konkurrerande aktiviteter fastställde nämnden följande sammanträdestider för resten av 2004:
Beträffande oktobersammanträde återkommer presidiet med datum.
Möjlighet finns för presidiet att inställa sammanträde vid eventuell brist på ärenden.
Öppet forum - InformationsmöteDirekt efter att den formella delen av sammanträdet avslutats öppnade ordföranden i Kungsholmens stadsdelsnämnd, Birgitta Waller (mp), informationsmötet om konsumentfrågor.
Konsumentvägledaren Maria Wiezell, Kungsholmens medborgarkontor och Agneta Gillback, chef för Konsument Europa presenterade sina respektive verksamheter.
Vid protokollet
Göran W Edenberg
nämndsekreterare