Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2012-06-19

Sammanträde 2012-06-19

Datum
Klockan
18:00
Plats
Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Inkomna medborgarförslag

- Utöka användningen av Ellen Keys park
- Utforma en piazza vid Roslagsgatan
- Anlägg en park vid Karlbergs station
- Förändra Karlbergs station

Svar på medborgarförslag och skrivelser

4 Skrivelse från Miljöpartiet om ombyggnation av Riddargårdens vård- och omsorgsboende

DNR: 1.2.3.-227/2012

Ledamöterna Shadi Larsson, Nicke Grundberg, Barbro Borg och Dan Guillou (MP) lämnade in en skrivelse den 19 april 2012. I skrivelsen föreslås nämnden besluta att ta fram en policy om hur flyttningar av boende på vård- och omsorgsboende ska ske så att de boendes hälsa och säkerhet inte påverkas negativt.

Arbetsmiljöverket har beslutat att hygienutrymmena på Riddargårdens vård- och omsorgsboende ska byggas om. En projektgrupp är tillsatt för att genomföra evakueringsprojektet och tillgodose att en flytt av verksamheten görs med minsta möjliga påverkan för de boende. Projektgruppen arbetar enligt en handlingsplan i form av bland annat kommunikationsplan och checklista. Stadsdelsförvaltningen anser att med denna planering behövs inget ytterligare policydokument.

Handläggare: Helena Andersson

5 Skrivelse från Centerpartiet om barn- och ungdomscentrum "Tom Tit Life Science"

DNR: 1.2.3.-229/2012
Ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade in en skrivelse den 19 april 2012 där centerpartiet ber stadsdelsförvaltningen att undersöka möjligheterna för att skapa ett upplevelsecentrum för barn och ungdomar i Hagastaden.

Upplevelsecentrumet föreslås ha en inriktning på life science och tanken är att skapa en mötesplats där barn, ungdomar, familjer och skolor kan möta vetenskap och näringsliv.

Stadsdelsförvaltningen ser positivt på idén om att skapa ett upplevelsecentrum för barn och ungdomar i Hagastaden med inriktning på life science. Ett upplevelsecentrum i Hagastaden skulle gynna barn och ungdomars lärande och bli en viktig samarbetspartner för förskolor och skolor på Norrmalm.

Det skulle också stärka samarbetet med universitet och högskolor och öka attraktionskraften i området.

Handläggare: Cecilia Oscarsson
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

6 Medborgarförslag om att skapa möjligheter för hemlösa och daglediga

DNR: 1.2.4.-173/2012

Torbjörn Sundblad inkom i april 2012 med ett medborgarförslag om att stadsdelsnämnden ska ta ett initiativ till att öppna en mötesplats för hemlösa och daglediga i stadsdelen i och med att mötesplatsen Ny Gemenskap flyttar. Stadsdelsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 19 april 2012 att medborgarförslaget skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

Förslagsställaren beskriver i sitt förslag att när Ny Gemenskap nu flyttar så anser han att stadsdelsnämnden ska ta initiativ till att öppna en mötesplats i stadsdelen. Mötesplatsen ska likna ett café där personer kan ha en plats att hämta kraft för att klara vardagen.

Förvaltningen samverkar med Ny Gemenskap som nyligt öppnat en caféverksamhet i Korskyrkan. De personer som är hemlösa på Norrmalm som förvaltningen ansvarar för får idag sina behov tillgodosedda via befintliga stödverksamheter. Förvaltningen menar att mötesplatser för hemlösa och daglediga erbjuds idag och att de svarar mot de behov som finns.

Handläggare: Ida Burlin

Beslutsärenden

7 Ändringar och kompletteringar av delegationsbestämmelserna

DNR: 1.1.-118/2012

Den 1 juni 2012 genomförs en organisatorisk förändring inom stadsdelsförvaltningen som innebär att nuvarande ekonomiavdelningen, personalavdelningen
och kansliet slås samman och att en ny befattning som administrativ chef inrättats.

Mot bakgrund av den nya organisationen föreslås vissa ändringar i delegationsbestämmelserna. Det har även införts vissa ändringar i föräldrabalken som innebär att delegationsbestämmelserna måste kompletteras.

Handläggare: Gunilla Schedin

8 Ansökan om utvecklingsmedel för att kvalitetsutveckla socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer

DNR: 1.2.6.-291/2012

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att under 2012 fördela så kallade utvecklingsmedel till kommuner och ideella föreningar. Syftet är att utveckla kvaliteten på arbetet med våldsutsatta kvinnor, barn som bevittnat våld och våldsutövare.

Norrmalms stadsdelsförvaltning avser att, i samverkan med stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen och Östermalm, fortsätta det pågående utvecklingsarbetet mot våld i nära relationer. Förvaltningen planerar att förbättra stödet till barn som upplevt våld mot närstående och/eller som själva utsatts, våldsutövare, våldsutsatta med särskild sårbarhet och våldsutsatta som inte är motiverade att ta emot något stöd.

Handläggare: Ida Burlin

OMEDELBAR JUSTERING

9 Inrättande av förskolan Orion på Observatoriegatan 21 - inriktnings och genomförande ärende

DNR: 2.6.-284/2012

Förskolan Orion är uppsagd från sina lokaler på Västmannagatan 33 och verksamheten behöver därför flyttas till nya lokaler. Behovet av förskoleplatser är stort inom Norrmalm och förvaltningen föreslår därför att en förskola med plats för ca 65 barn inrättas i fastigheten Planeten 12 på Observatoriegatan 2. Därmed utökas också förskolan Orion med 15 platser. Verksamheten bedöms kunna starta i de nya lokalerna under våren 2013.

Handläggare: Cecilia Oscarsson
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

10 Inrättande av förskola i fastigheten Sabbatsberg 23 - inriktnings och genomförande ärende

DNR: 2.6.-285/2012

Behovet av förskoleplatser är stort inom Norrmalm och förvaltningen föreslår därför att en förskola med plats för 60 barn inrättas i fastigheten Sabbatsberg 23 på Eastmansvägen 29 Sabbatsbergsområden. Verksamheten bedöms kunna starta under vårterminen 2013.

Handläggare: Cecilia Oscarsson
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

11 Redovisning av beviljade statliga medel för utveckling av insatser inom vård och omsorg av äldre

DNR: 7.-247/2012

Regeringen har under åren 2007 - 2011 avsatt medel till kommuner och landsting för att stimulera utvecklingen av insatser inom vård och omsorg om äldre. Syftet
med stimulansmedlen har varit att höja kvaliteten i verksamheterna.

Socialstyrelsen har, på uppdrag av regeringen, haft ansvar för fördelning av de medel som avsatts. Vad gäller Stockholms stad har stimulansmedlen fördelats till berörda nämnder utifrån den generella nyckeln i resursfördelningssystemet inom äldreomsorgen. Detta betyder att Norrmalms stadsdelsnämnd under åren 2007- 2011 tilldelats sammanlagt 19 940 tkr. Hur beviljade medel används ska årligen redovisas till Socialstyrelsen och kompletteras med protokoll som visar att ansvariga nämnder informerats om redovisningen.

Handläggare: Ann-Christine Lund

Svar på remisser

12 Organisatorisk placering av heminstruktörer - remiss från kommunstyrelsen

DNR: 1.5.1.-232/2012

I budget 2012 fick kommunstyrelsen i uppdrag att utreda den organisatoriska placeringen av heminstruktörer. Centralisering till en nämnd eller regionalisering ska prövas. Arbetet med att utreda detta ska vara avslutat senast halvårsskiftet 2012 och inarbetat i budget 2013.
Stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till att förslaget tydliggör uppdraget för heminstruktörerna. Förvaltningen ställer sig emellertid tveksam till förslaget om en regional organisation.

Förvaltningens förslag är att överväga en centralisering av heminstruktörerna. Det ger en tydligare organisation och skapar gynnsammare förutsättningar för ledning, styrning, uppföljning och likställighet över hela staden.

Handläggare: Helena Andersson

13 Organisatorisk placering av MAS och MAR - remiss från kommunstyrelsen

DNR: 1.5.1.-231/2012

Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att utreda den organisatoriska placeringen av MAS och MAR. Stadsledningskontoret föreslår att funktionerna MAS och MAR organiseras i fyra regioner.

Förvaltningen anser att MAS även fortsättningsvis ska vara lokalt placerad i syfte att underlätta för stadsdelsnämnderna att ta sitt ansvar för uppföljning och kvalitetssäkring. MAS har här en viktig uppgift att garantera trygghet och patientsäkerhet.

För att upprätthålla och vidareutveckla det goda samarbetet i staden anser förvaltningen däremot att det är bra att tillsätta en hälso- och sjukvårdssamordnare för att tillsammans med stadsdelarnas MAS och MAR tolka, samordna och ansvara för gemensamma riktlinjer och rutiner över staden och övergripande följa utvecklingen.

Handläggare: Helena Andersson

14 Trygghets- och säkerhetsprogram för Stockholms stad 2013-2016 - remiss från kommunstyrelsen

DNR: 1.5.1.-249/2012

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av stadsledningskontorets förslag till trygghets- och säkerhetsprogram för Stockholms stad 2013-2016. Programmet slår fast att det brottsförebyggande arbetet är en del av stadens samlade trygghets- och säkerhetsarbete. Programmet klargör tre perspektiv: det individuella perspektivet, verksamhetsperspektivet och leverantörsperspektivet, som olika målgrupper.
Förvaltningen är i huvudsak positiv till trygghets- och säkerhetsprogrammet, men redovisar synpunkter när det gäller stöd till förvaltningar och bolag

Handläggare: Barbro Broo
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

15 Detaljplan för Odenplan och Adlern mindre 34 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 1.5.3.-282/2012

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett detaljplaneförslag avseende nytt cykelgarage på Odenplan, gångpassage under Odengatan samt ny- och tillbyggnad inom kvarteret Adlern mindre 34.

Förvaltningen är positiv till föreslagen plan som följer översiktplanens intentioner om att Odenplan, i samband med bygget av Citybanan, ska stärkas som knutpunkt i innerstaden. Enligt förvaltningen innebär en ny gångtunnel ett viktigt tillägg till nya Odenplan både utifrån framkomlighets- och trafiksäkerhetsperspektiv. Planens föreslagna cykelgarage gör det enklare att kombinera cykelresan med kollektivtrafiken, men för att detta ska fungera fullt ut krävs också att möjligheten att ta med cykeln på kollektivtrafiken förbättras. Förvaltningen är positiv till att planen innehåller bostäder, men anser att det är viktigt att godkända ljudnivåer i lägenheterna och på bostadsgården säkerställs i det kommande planarbete. Planen bör även kompletteras med solstudier som visar hur ljusförhållandena för befintlig bebyggelse påverkas av ny- och tillbyggnaderna.

Handläggare: Leila Massih

16 Detaljplan för del av fastigheten Vasastaden 1:118- remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 1.5.3.-289/2012

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bland andra Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av detaljplaneförslaget för del av fastigheten Vasastaden 1:118 (kiosk). Planförslaget visas under tiden 2 maj - 1 juni Tekniska Nämndhuset.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till tillägg till gällande detaljplan
som innebär att den kiosk ("Vanadisgrillen"), som står på gatumark på Sveavägen invid kvarteret Nejlikan, med ett tillfälligt bygglov, ska kunna ges ett permanent tillstånd.

Vanadisgrillen är ett uppskattat inslag i stadsmiljön. Byggnaden och verksamheten bidrar till att uppfylla stadens mål om en levande stadsmiljö. Förvaltningen är positiv inställd till planläggningen som möjliggör ett permanent bygglov för Vanadisgrillen.

Handläggare: Therese Rosén
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

17 Redovisning av gemensam upphandling av konsumentvägledning

DNR: 2.2.1.-2/2012

Stadsdelsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 9 februari 2012 att delta
i en, för stadsdelsnämnderna Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm
och Södermalm gemensam upphandling av konsumentvägledning. Samtidigt beslutades att ge förvaltningen i uppdrag att, efter genomförd upphandling, återkomma till nämnden med en redovisning.

Syftet med upphandlingen har varit att teckna avtal med den entreprenör som
har rätt kompetens och erfarenhet för att tillhandahålla konsumentvägledning till medborgarna i de aktuella stadsdelarna via telefon och e-post. Upphandlingen är nu avslutad och avtal har tecknats med Råd och Rön AB.

Handläggare: Gunilla Schedin
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

18 Ekonomisk månadsuppföljning för maj med årsprognos för 2012

DNR: 1.2.1.-133/2012

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: Ulrika Klemets

19 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

20 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

21 Inkomna/upprättade handlingar

22 Beslut fattade enligt delegation

Slutet sammanträde

24 Gemensam upphandling av enstaka platser för vuxna på hem för vård eller boende (HVB) inom socialpsykiatrin enligt socialtjänstlagen.

DNR: 2.2.2.-142/2012
Handläggare: Ida Burlin

28 Yttrande över ansökan om adoption enligt 4 kap. 10 § föräldrabalken (FB)

Handläggare: Agneta Guterstam

29 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken(FB)

Handläggare: Eva Britt Allwin

30 Protokoll från sociala delegationens sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet.