Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2003-09-25

Sammanträde 2003-09-25

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Gatustädning på dagtid m.m. Lars Hammar, projektledare på gatu- och fastighetskontoret medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Återremitterat ärende. Budgethållningsåtgärder inom socialpsykiatriska enheten ( MBL-upplaga )

Dnr: 103-348/03

Socialpsykiatriska enheten visar under andratertialen 2003 ett befarat budgetunderskott på cirka 2.5 mnkr. För att enheten ska kunna minska kostnaderna samlokaliseras socialpsykiatrins administrativa verksamhet samt arbetsverksamheten Oden och KOS med verksamheten vid Nya Verkstan. Projektet med det rörliga teamet avslutas då centrala medel inte erhållits för att bekosta verksamheten fullt ut under 2003. Detta innebär att socialspykiatrins personal minskas med 10,0 tjänster.

Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson , 508 09 035

5 Tertialrapport 2 ( MBL-upplaga )

Dnr: 126-633/03

Prognosen i tertialrapport 2 visar på ett underskott för anslag 1 om - 3,9 mnkr före resultatöverföringar. Prognosen för anslag 2 visar ett underskott om - 6,5 mnkr.
I tertialrapport 2 redovisas även bedömningen av uppfyllelsen av de generella åtagandena, utvecklingen av kvalitetsarbetet enligt det integrerade ledningssystemet ILS, minskningen av barngruppernas storlek, ökad måluppfyllelse i grundskolan, arbetet med sjukfrånvaron och rehabilitering samt ombyggnaden av äldreboende. I rapporten lämnas även en lägesbeskrivning för hur långt arbetet kommit med de utvecklingsområden som angetts i verksamhetsplanen och hur dokumentationen av brukarnas synpunkter och klagomål fortskrider.
OMEDELBAR JUSTERING
Tertialrapport 2 samt bilagor utsändes endast till nämndens ledamöter och ersättare. Övriga kan få del av materialet efter kontakt med stadsdelsförvaltningens registrator. Materialet i dess helhet kommer även att finnas tillgängligt vid sammanträdet.

Handläggare: utredare Riitta Sköld / vik. ekonomichef Birgitta Dahlin , 508 09 307/ 508 09 066

6 Förslag till utveckling och omstrukturering av boende för stadens äldre - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 530-536/03

Norrmalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen givits möjlighet att lämna yttrande över jänsteutlåtandet ”utveckling och omstrukturering av boenden för stadens äldre”. Av yttrandet framgår att stadsdelsförvaltningen anser att det är viktigt med en övergripande och samordnad planering mellan stadsdelsnämnderna för att få en balans i det kommunala utbudet av äldreboendeplatser. Däremot anser inte stadsdelsförvaltningen att beslut om omstrukturering av äldreboenden skall fattas av kommunstyrelsen.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget om att omstrukturera vissa servicehus till seniorboende med hyresrätt. Stadsdelsförvaltningen föreslår också att servicehusen Dalagatan och Riddarsporren hus B skall få ingå i en eventuell tidigareläggning av att omstrukturera några servicehus till seniorboende.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

7 Bantad politisk och administrativ organisation i Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 010-480/03

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Jan Björklund m.fl. (fp) med förslag om en kraftigt bantad politisk och administrativ organisation. Bl.a. föreslås antalet stadsdelsnämnder minskas till 12 medan vissa andra nämnder föreslås slås samman eller avvecklas.

Stadsdelsförvaltningen tycker det är befogat att se över den politiska och administrativa organisationen i staden men anser att frågan om vilka nämnder som är lämpliga att avveckla eller slå samman måste utredas närmare innan det är möjligt att ta ställning till förslaget. Vidare bör resultatet av den nu pågående SPO-utredningen avvaktas för att därefter bedöma om ytterligare översyn behöver göras av hur stadens verksamhet lämpligen ska organiseras.
OMEDELBAR JUSTERING


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

8 Utvecklingsavtal för anställda i Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 229-563/03

Stadsledningskontoret har begärt stadsdelsnämndens yttrande med anledning av förslag till utvecklingsavtal för stadens anställda. Förslaget är tänkt att ersätta nuvarande trygghetsavtal och utgöra grund för ett kollektivavtal mellan staden och dess kollektivavtalsbundna fackliga organisationer. Utvecklingsavtalet innehåller dels förslag till hantering av övertalighet dels förslag till olika insatser för att göra Stockholms stad till en mera attraktiv arbetsgivare.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget och delar i allt väsentligt de synpunkter och konkreta förslag till åtgärder som lagts fram. Vissa förslag behöver dock tydliggöras.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

9 Genomförandeplan för avveckling av Nya Hemmet ( MBL-upplaga )

Dnr: 539-600/03

Norrmalms stadsdelsnämnd har tidigare beslutat om avveckling av Nya Hemmet. I ärendet presenteras förslag till genomförandeplan för avveckling. Hela avvecklingen av Nya Hemmet föreslås vara klar april 2004.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

11 Verksamhetsuppföljning av äldreboendet Väderkvarnen ( MBL-upplaga )

Dnr: 008-503/03

En verksamhetsuppföljning av Väderkvarnens äldreboende har gjorts under perioden juni till september 2003. Äldreboender bestr av Magnoliagården, Brunnsviken, Idun och Saga samt Väderkvarnens servicehusdel.
Väderkvarnen uppfyller på ett tillfredställande sätt kriterierna kontinuitet, självbestämmande, integritet, trygghet, tillgänglighet, värdighet, självständighet, rätt till ett så aktivt liv som möjligt och respekt för den enskilde individen.

Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson , 508 09 035

12 Situation och service i stadsdelen 2002 - rapport från utrednings- och statistikkontoret

Dnr: 300-392/03

Utrednings- och statistikkontorets rapport, presenterar stockholmarnas upplevelse av bland annat den kommunala servicen. Rapporten i sin helhet är av stort intresse, men stadsdelsförvaltningen reserverar kommentarerna till de egna verksamhetsområdena. Stadsdelsförvaltningen ansvarar för gatu- och parkskötsel, för vissa tillgänglighetsfrågor genom sitt arbete med vissa bygglov och markupplåtelser på offentlig plats. Delansvar föreligger vad gäller information om förändringar i stadsdelen.
Det finns anledning till översyn av framförallt snöröjningen och sandningen där betygsmedelvärdet blivit lågt. Medborgarna har mycket god kännedom om det lokala miljöarbetet men i stort har stadsdelen ett utvecklingsområde i fråga om information. En klar majoritet har positiva omdömen om uteserveringar och evenemang. Ett par procent är hindrade i sin framkomlighet vilket är allvarligt om dessa utgör den rörelsehindrade delen av de svarande. Rapporten kommer att användas som en resurs i det fortsatta kvalitetsarbetet, och i samband med beredningen av remissvar t.ex. till gatu- och fastighetskontoret och Storstockholms Lokaltrafik.

Handläggare: vik .samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

13 Förordnande av personuppgiftsombud enligt personuppgiftslagen

Dnr: 020-634/03

Enligt personuppgiftslagen (PUL) kan den personuppgiftsansvarige, i detta fall stadsdelsnämnden, förordna personuppgiftsombud med uppgift att se till att personuppgifter behandlas på ett lagligt och korrekt sätt. Stadsdelsnämnden förordnade genom beslut i oktober 1998 två personombud. På grund av personella förändringar har nämnden därefter, vid två tillfällen, fattat beslut om att entlediga respektive förordna personuppgiftsombud.
Utifrån nu genomförda personella och organisatoriska förändringar föreslår stadsdelsförvaltningen att nämnden beslutar att entlediga tidigare personuppgiftsombud från sina uppdrag och att som personuppgiftsombud förordna nuvarande IT-chefen respektive nämndsekreteraren.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

14 Konsekvenser av nytt avtal och budget - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Dnr: 129-522/03

Stadsdelsnämnden har uppdragit åt förvaltningen att besvara skrivelsen om konsekvenserna av nytt avtal och budget. I skrivelsen undrar Anders Broberg (kd) vilka konsekvenser det nya avtalet med kommunal och KF:s budget 2004 får för stadsdelsnämnden och förskolorna på Norrmalm.
Helårseffekten 2004 av överenskommelsen med kommunal uppgår för Norrmalms stadsdelsförvaltning till ca 20 mnkr. Förskolans andel utgör ca 3 mnkr.
I budget för 2004 erhåller stadsdelsnämnderna ingen generell kompensation för pris- och löneökningar . Dessa måste finansieras genom effektivisering av verksamheterna.

Handläggare: vik. ekonomichef Birgitta Dahlin , 508 09 066

15 Flyttning av busshållplats på Roslagsgatan - svar på medborgarförslag

Dnr: 346-531/03

Stadsdelsnämnden har givit förvaltningen i uppdrag att bereda ett medborgarförslag angående flyttning av busshållplatsen vid Roslagsgatan 6. Vid kontakt med gatu- och fastighetskontoret har framkommit att hållplatsen är en s.k. stomhållplats. Hållplatsen har haft nuvarande läge och utformning i flera år och några uppgifter om trafikproblem har inte inkommit från de bussförare som trafikerar den aktuella sträckan. Gatu- och fastighetskontoret anser inte att det finns skäl att flytta hållplatsen och menar att eventuella problem i form av t.ex. dubbelparkering får lösas med bättre trafikövervakning.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

16 Ansökan om automatspelstillstånd i Gamingcenter

Dnr: 622-501/03

Inferno Online i Stockholm AB har ansökt om tillstånd för femton automat/förströelsespel för sitt spelställe Gamingcenter på Odengatan 60.
Med hänsyn till att förvaltningens båda remissinstanser tillstyrker ansökan föreslår förvaltningen att sökanden beviljas tillstånd till femton (15) automatspel. Minimiålder för spel på automatspel är 16 år.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 022

17 Alkoholservering i restaurang Oxid Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-612/03

Med anledning av ägarskiftet ansöker Restaurang Oxid Bar, som ligger på Birger Jarlsgatan 33, om ett fortsatt tillstånd att servera alkohol mellan klockan 11.00 och 03.00 både inomhus och utomhus. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

18 Alkoholservering i restaurang Victoria - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-636/03

Restaurang Victoria, som ligger i Kungsträdgården, har ansökt om ett tidsmässigt utökat tillstånd att servera starköl, vin och spritdrycker mellan klockan 11.00 och 05.00 både inomhus och utomhus. Eftersom restaurangen ligger i ett område där det helt saknas bostadslägenheter bedömer förvaltningen att ett utökat tillstånd enligt ansökan inte bör medföra negativa konsekvenser. Förvaltningen föreslår därför att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

19 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

20 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

21 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden första halvåret 2003

22 Anmälan av inkomna handlingar

§258 Tema samt frågor och synpunkter från allmänheten

Tema: Gatustädning på dagtid m.m.

Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att dagens tema utgår eftersom Lars Hammar från gatu- och fastighetskontoret blivit förhindrad att medverka.

Frågor och synpunkter från allmänheten

  • Ett flertal mötesdeltagare tog upp frågan om den av stadsdelsnämnden i maj beslutade avvecklingen av Nya Hemmet. Många uttryckte en stark oro för hur de boende ska klara en flyttning och var samtidigt mycket kritiska till hur informationen om den förestående avvecklingen gått ut. Flera ansåg att informationen till både boende, anhöriga och personal varit mycket bristfällig.
  • Flera mötesdeltagare upp frågan om de förändringar som föreslagits vad gäller stadsdelens socialpsykiatriska verksamhet och en del kritiska synpunkter framfördes främst vad gäller de föreslagna förändringarna av verksamheten vid Nya Verkstan.
  • Lars Adiels, som inkommit med ett medborgarförslag för att skapa en säkrare trafikmiljö på Drottninggatan, i första hand i korsningen Drottninggatan – Kammakargatan, redogjorde närmare för sitt förslag.
  • Anna Oxenstierna, som inkommit med ett medborgarförslag om att anordna en mindre lekplats i den park som finns i korsningen Surbrunnsgatan – Roslagsgatan, redogjorde närmare för sitt förslag. Ytterligare en mötesdeltagare tog upp frågan om parken och påtalade bland annat behovet av bättre belysning.
  • Ulf Olsson, företrädare för Folke Sandgren som inkommit med ett medborgarförslag angående ett annat arrangemang för att skydda de skulpturer i form av bronshästar som finns på Blasieholmstorg, redogjorde för bakgrunden till förslaget.

§259 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 2 oktober 2003.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 21 augusti 2003 justerats den 28 augusti.

§260 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en skrivelse från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) angående planerna på att göra Astrid Lindgrens tidigare hem till museum.

Ledamoten Ewa Schenström (m) anmälde en övrig fråga med anledning av socialtjänstnämndens beslut om att bevilja Norrmalms stadsdelsnämnd bidrag från Forsgrenska stiftelsen.

§266 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 415-619/03
Ett förslag från Sven Lagerberg om förbättring av handhygienen i förskolor anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§267 Återremitterat ärende. Budgethållningsåtgärder inom socialpsykiatriska enheten

Diarienummer 103-348/03
Stadsdelsnämnden återupptog behandlingen av frågan om budgethållningsåtgärder inom socialpsykiatriska enheten utifrån stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 15 september 2003.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkade att ärendet skulle återremitteras.

Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle avgöras idag och att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med ett av socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) framlagt förslag till beslut.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Ärendet ska avgöras idag.
    2. Verksamheterna vid Oden och KOS överförs till Nya Verkstans lokal.
    3. Den administrativa verksamheten vid Norrtullsgatan 14 överförs till Nya Verkstans lokal.
    4. Verksamheten ges i uppdrag att vid Nya Verkstan organisera arbetet så att både en öppen sysselsättningsverksamhet för psykiskt funktionshindrade och en biståndsbedömd arbetsverksamhet kan erbjudas i samma lokal.
    5. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att avveckla socialpsykiatrins administrativa lokaler samt Odens lokal vid Norrtullsgatan 14 och KOS vid Vulcanusgatan 2.
    6. Hyresavtalet gällande lilla ateljén vid Norrtullsgatan 14 sägs upp.
    7. Den ekonomiska subventionen till den för alla öppna verksamheten vid Nya Verkstan upphör.
    8. Nya Verkstans lokaler upplåts på kvällar och helger via studieförbundsverksamhet till allmänheten.
    9. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att bibehålla det rörliga teamet med minst två personer.
    10. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att mot bakgrund av de behov som finns för den uppsökande verksamheten inom socialpsykiatrin utforma en skrivelse till kommunstyrelsen om ytterligare stöd för denna viktiga verksamhet i stadsdelen.
    11. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att undersöka möjligheterna att hitta en billigare utställningslokal för Galleri Odens verksamhet.
    12. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
      Förslaget att koncentrera viktiga delar av socialpsykiatrins verksamhet till Verkstan möjliggör att budgethållningsåtgärder kan vidtas samtidigt som verksamheten på Verkstan kan säkras på ett tillfredsställande sätt. Nämnden anser att de föreslagna åtgärderna är nödvändiga att genomföra. Förslagen är i stort sett i enlighet med den konsultrapport som genomförts för Verkstans verksamhet.

      Tyvärr innebär de minskade centrala anslagen att det inte längre finns resurser att upprätthålla projektet med ett mobilt team om fyra personer inom socialpsykiatrin. Möjlighet finns dock att få anslag centralt, för en person, för ett sådant arbete. Då verksamheten är särskilt betydelsefull för många av socialpsykiatrins klienter anser vi att verksamheten bör fortsätta. Ett rörligt team om minst två personer, varav en finansierad via centrala anslag, skall därför fortsätta att arbeta på Norrmalm med denna grupp av klienter inom socialpsykiatrin.

      En framställan bör också ske till kommunstyrelsen om ökade anslag för det mycket viktiga mobila stödteamet. Vi behöver en väl fungerande uppsökande verksamhet i stadsdelen som motsvarar den omfattning som stadsdelen nyligen har kunnat erbjuda, med ett mobilt team om fyra personer. Mot bakgrund av de stora behov som finns inom denna del av socialpsykiatrin får förvaltningen åter-komma med ett särskilt ärende där en sådan framställan görs till kommunstyrelsen.

När det gäller de förhållandevis kostsamma lokalerna för Galleriet Oden får förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheterna att finna en betydligt billigare utställningslokal för denna verksamhet.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

    1. Ärendet återremitteras.
    2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
      Det är idag inte rimligt att göra den minsta lilla besparing inom området socialpsykiatri, snarare tvärtom. När dessutom landstinget gjort stora besparingar – och fler kommer – inom området känns det allt nödvändigare att bygga upp en stark stöd- och behandlings-organisation kring människor med psykiska problem. De människorna är de sköraste vi har, och behöver mycket stöd för att kunna klara sin livssituation. Vi kan inte stillatigande se på när de går under !

Förvaltningen måste därför återkomma till nämnden med besparingsförslag inom andra områden, exempelvis den fysiska verksamheten. Städning och snöröjning kostar idag för mycket pengar för vår stadsdel, och dessutom mer än de budgeterade medel vi avsatt för detta. Pengar som till exempel borde användas inom områdena socialpsykiatri eller handikappomsorg.

§268 Tertialrapport 2

Diarienummer 126-633/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 16 september 2003 med tertialrapport 2 förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om centrala medel för ytterligare kostnader i samband med avveckling av Gustav Vasa hemmet i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.
    2. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om centrala medel för kostnader i samband med avveckling av Nya Hemmet i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.
    3. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om centrala medel för kostnader i samband med omstrukturering av socialpsykiatrins verksamheter i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.
    4. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om medel för tomgångshyror vid servicehusen Dalagatans och Riddarsporrens restauranger i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.
    5. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om medel för lokalförändringar i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.
    6. Stadsdelsnämnden hemställer hos kommunstyrelsen om beviljade medel för utbyggnad av förskolor i enlighet med förvaltningens förslag.
    7. Redovisade omslutningsförändringar i tertialrapport 2 godkänns.
    8. I övrigt godkänns Tertialrapport 2 med delårsbokslut per den 31 augusti. 

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

    1. Stadsdelsnämnden ställer sig i huvudsak bakom förvaltningens förslag till beslut.
    2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Inledningsvis kan konstateras att det för invånarna på Norrmalm varit bättre med ett borgerligt styre…. Tyvärr har socialbidragsberoendet ökat, vilket vi från oppositionen varnat för. Detta är en naturlig följd efter skattehöjningen. Risken för att situationen förvärras ökar ytterligare efter införandet av biltullar, då fler människor riskerar att förlora sina arbeten.
Med hänvisning till ärende 4, det återremitterade förslaget om besparingar inom området socialpsykiatrin, kan vi inte ställa oss bakom förvaltningens att-sats nr 3.
Vår stadsdel har idag alldeles för många tomma servicehuslägenheter, något som kostar oss alltför mycket. Här är det oerhört viktigt att vi driver på kommunstyrelsens behandling av ärendet. Vi kan inte vänta ens ett år eller ett halvår på att stadens centrala ledning skall bli klar med sin övergripande planering av boendet för stadens äldre. Om stadens ledning har annan syn på saken måste de kompensera oss ekonomiskt. Att majoriteten i kommun-styrelsen drar på besluten är inget vi kan acceptera – särskilt inte som det orsakar oss en helt onödig kostnad på 9,2 miljoner kronor. Om den centrala ledningen vill att vi skall dras med underskott, så är hanteringen av de tomma lägenheterna ett bevis på detta.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är glädjande att prognosen visar på ett minskat underskott för anslag 1. Det är en förbättring med 14,7 mnkr jämfört med prognosen i tertialrapport 1. Vi ser det dock som oroande att anslag två, anslaget för försörjningsstödet, fortsätter att försämras och nu är uppe i 6,5 mnkr. En justering av detta anslag måste därför ske centralt så att anslaget också återspeglar den sämre konjunktur som idag råder på arbetsmarknaden i Stockholm.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§269 Förslag till utveckling och omstrukturering av boende för stadens äldre - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 530-536/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 15 september 2003 med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående förslag till utveckling och omstrukturering av boende för stadens äldre förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) av följande lydelse:

Med anledning av remissmaterialet och de förestående överläggningar som skall vidtagas vid införande av seniorboende i staden är det viktigt att ha som utgångspunkt att bostäderna tillhör servicehusen och slå fast att de är en viktig boenderesurs för äldre, i huvudsak med inriktning till boende i stadsdelen. Bostäderna får ej överlämnas eller säljas till några andra fastighetsägare.

Bostäderna bör ej överlämnas till bostadsförmedlingen och ett kommunalt fastighetsbolag eller gatu- och fastighetskontoret bör förvalta bostäderna och hyra ut dem.

Vi anser det som viktigt att bostäderna skall kunna återgå till socialtjänsten om ett sådant behov uppstår.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) av följande lydelse:

Stockholms stads boenden för äldre står inför en ny period av omvandling. Under den förra mandatperioden skedde en kraftig satsning på boenden med heldygnsomsorg, där över 500 nya platser tillskapades. Nu är det dags att ta nästa steg för en ökad mångfald i boendet, genom en omvandling av vissa servicehus till seniorbostäder.

Omvandlingen motiveras av en förändrad efterfrågan på olika typer av boende för äldre. Samtidigt som efterfrågan ökat på seniorboenden med hyresrätt, finns en överkapacitet av bostäder i stadens servicehus. Omvandlingen får däremot aldrig motiveras av ett besparingsbehov i stadsdelarna, där människor med behov av boende i servicehus eller av vårdboende helt plötsligt ska klara sig i seniorbostäder.

Omvandlingen av servicehus till seniorbostäder ökar också möjligheterna till nyanser i boendet för äldre. Under den förra mandatperioden ökade valfriheten genom att staden öppnade för en mångfald av utförare inom äldreomsorgen. Nu kan den mångfalden bli ännu större, genom att antalet servicenivåer i boendet ökar. I samband med detta är det viktigt att understryka betydelsen av nyanser även i de hittills existerande boendeformerna för äldre. På många håll har gränserna mellan servicehus, ålderdomshem och sjukhem närmast suddats ut. När vi nu i Norrmalm får möjlighet att omvandla delar av servicehusbeståndet bör även en översyn göras i detta ärende. Människor med behov av en högre omsorgsgrad än servicehusen erbjuder, måste – om de själva så önskar – erbjudas plats i de särskilda boendeformerna med heldygnsomsorg.

Det är också angeläget att omvandlingen inte leder till ett minskat bestånd av särskilda bostäder för äldre. Behovet av olika typer av bostäder för äldre människor är fortfarande stort, och det är principiellt viktigt att stadens äldre
inte känner att de hus som en gång byggts för dem inte permanent omvandlas till bostäder för helt andra grupper. De förslag som hittills väckts i vissa stadsdelar om att omvandla servicehus till vanliga bostäder strider mot principen att boende för äldre ska förbli reserverade för denna grupp, om än i nya former.

§270 Bantad politisk och administrativ organisation i Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 010-480/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 14 september 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående bantad politisk och administrativ organisation i Stockholms stad, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Stadsdelsnämnden godkänner i huvudsak förvaltningens förslag till yttrande.
    2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
      Det är bra att stadens verksamhet och organisation utreds i SPO-utredningen. Vissa principiella ställningstaganden kan dock ske redan nu utifrån denna motion som vi här remissbehandlar.

      Vi anser det av funktionella och verksamhetsmässiga skäl felaktigt att tillskapa stadsdelsnämnder som blir alltför stora. Därför bör inga ytterliga stadsdelsnämnder slås ihop.

Motionären föreslår att stadsbyggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden slås ihop. Motivet till det är att dagens system med både en stads-byggnadsnämnd och miljö- och hälsoskyddsnämnd indirekt framställs som ett hot mot bostadsbyggandet.

Det vore negativt och allvarligt för det myndighetsansvar som miljö- och hälsoskyddsnämnden skall svara för om en sammanslagning mellan dessa nämnder och förvaltningar skulle ske. De riktvärden för till exempel trafik-buller som beslutats inom EU och Sveriges riksdag eller de krav på detta område som satts upp av statliga myndigheter, vill motionären kringgå med organisatoriska förändringar. Motionären ser uppenbarligen miljöförvaltningens särskilda ansvar för till exempel bullbekämpningen som ett hinder mot utarbetande av nya detaljplaner som sker på stadsbyggnadskontoret.

Stadsbyggnadsnämnden har till uppgift att sammanväga olika synpunkter och intressemotsättningar som finns i programförslag och detaljplaner. Då skall de självklart också tvingas att offentligt i ärendena värdera de invändningar av miljöskäl som kan finnas i ett remissvar från till exempel en miljönämnd. I en sammanslagen nämnd och förvaltning kommer sådana intressemotsättningar enklare kunna döljas och ej bli känt för allmänheten. Det vore även ur demokratisk synpunkt olyckligt.

Vi anser det som mycket väsentligt att miljöförvaltningen kan arbeta under en självständig nämnd och att man obehindrat kan följa den miljölagstiftning som gäller. Som förvaltningen redovisar i sitt ärende så utgör planärendena som remitteras till miljö- och hälsoskyddsnämnden endast en mycket liten del av det breda verksamhetsfält som nämnden svarar för. Det är ett ytterligare skäl att inte slå samman nämnder som redan idag har mycket stora ansvarsområden. Erfarenheterna av sammanslagna nämnder i små städer, i enligt med motionärens förslag, är i huvudsak negativa. I en storstad som Stockholm skulle en sammanslagning kunna få mycket allvarliga följder för miljöarbetet i staden.

Rent generellt anser vi också att stadsledningskontoret måste förstärkas. Det måste under finansroteln finnas resurser som betydligt bättre än idag kan agera och värdera viktiga principfrågor som remitteras från andra nämnder. Även möjligheten att lösa de tvister som ibland uppkommer mellan nämnder och förvaltningar motiverar att ett kompetent och välbemannat stadsledningskontor inrättas.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

    1. Stadsdelsnämnden bifaller motionen.
    2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
      Motionen om en bantad politisk och administrativ organisation för staden reser flera frågor som i varierande grad påverkar stadsdelarnas verksamhetsområden. De omprioriteringar från byråkrati och politisk administration till välfärdens kärnverksamheter, som står i fokus för motionen, är mycket angelägna. Det kärva ekonomiska läge som staden idag befinner sig i ställer krav på beslutsfattare att våga ifrågasätta gamla strukturer, om detta leder till en förbättring av välfärden.

Den för stadsdelarna mest relevanta delen av motionen berör en minskning från dagens 18 till 12 stadsdelar. Efter ett antal år med stadsdelsnämnder är det nu hög tid för en utvärdering av den geografiska indelningen av dessa.

Ett problem som blivit alltmer uppenbart är den i många fall opraktiska uppdelningen av naturliga stadsdelsområden, som saknar stöd i det folkliga medvetandet. Södermalm med sina två stadsdelar (Maria-Gamla stan, samt Katarina-Sofia) är kanske det tydligaste exemplet, men det finns flera.

En sammanslagning av stadsdelar skulle också öka möjligheterna att kunna tillgodogöra sig en stordriftsfördelar i verksamheterna som är en förutsättning för en effektiv förvaltning av stadens välfärd. Exempel på detta är t ex dagens organisation av städning, renhållning och snöröjning som varje stadsdel själva ansvarar för. Är det höjden av demokrati och inflytande att varje stadsdel själva skall lägga ner tid och pengar på att upphandla och organisera detta? Räcker det inte med att ha en controller för det egna området och låta gatu- och fastighetsnämnden ansvara för utförande och upphandling? Vår egen budget räcker aldrig till, och det går ut över anslagen till just kärnverksamheterna.

Utöver dessa skäl talar dagens kärva ekonomiska läge för en ordentlig revision av stadens politiska och administrativa organisation. De flesta stadsdelar har idag mycket svårt att klara målen, och samtidigt erbjuda medborgarna en god service. Varje möjlighet att spara in på onödig byråkrati till förmån för skola och omsorg måste ses över.

En annan viktig organisationsförändring handlar om skolans framtid. Grund-skolans placering under stadsdelarnas förvaltning riskerar idag att skapa en detaljstyrning av skolans verksamhet. En flytt av grundskolan till utbildnings-nämndens ansvarsområde skulle innebära ökade förutsättningar för en mer självständig skola, där rektors och lärares inflytande ökar.

Särskilda uttalanden
Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Man kan konstatera att folkpartiet steg för steg närmar sig den moderata linjen rörande Stockholms stads organisation. Det är mycket trevligt. Man bör dock gå längre.

Stadsdelsnämnderna infördes i syfte att effektivisera verksamheten. Det har visat sig att det inte fungerade. Därför menar vi att stadsdelsnämnderna skall avskaffas och ersättas med sociala distriktsnämnder, vilket kommer att ske naturligt när många av de stora uppgifter som idag ligger under stadsdels-nämnderna i form av förskola, skola, fritidshem och äldreomsorg ersätts av pengsystem fullt ut. Besluten kring barnens förskola, skola och fritidshem samt äldre och funktionshindrades behov av hjälp flyttas från stadsdelsnämnderna till enskilda människors köksbord, där dessa viktiga beslut bör tas fullt ut.

Fyra procent av stadsdelsnämndernas kostnader är i dag administration. Genom införande av sociala distriktsnämnder kan vi under det första året spara 1%. Erfarenheterna från sammanslagningen av stadsdelnämnder som genomfördes när Stockholm gick från 24 till18 visar att denna besparingspotential är reell.

Samarbetet med Stockholms Läns Landsting skall utvecklas. Det är i grunden inte bra att det finns två olika organisationer som i vissa frågor överlappar varandra i Stockholm. Gemensamma utskott eller nämnder mellan kommunen och landstinget skall inrättas för att säkerställa att ingen hamnar mellan de olika huvudmännen inom omsorgerna. På sikt bör landstingen avvecklas och ansvaret för landstingsverksamheten tas över av kommunerna respektive staten.

Lokal kulturverksamhet överförs centralt till kulturnämnden. Idrotts- och fritidsfrågor samt stadsmuseinämndens verksamhet integreras i kulturnämnden som blir en kultur- och idrottsnämnd. De uppgifter som stadsdelsnämnderna har i form av individärenden och som handhas av de sociala delegationerna kommer att skötas av sociala distriktsnämnder.

Parkskötsel, snöröjning samt städning av gator och parker samlas centralt i staden i syfte att maximera utnyttjandet av resurser och kompetens. Vi är övertygade om att detta, i kombination med bland annat ökad dagsstädning av större ytor, leder till ett renare Stockholm.

Genom att administrationen av förskolan, skolan och omsorgen om funktionshindrade lyfts från stadsdelsnämnderna så tillses också att verksamheten ges till lika villkor oavsett form och oavsett var i staden man bor. Att minska byråkratin ökar valfriheten och frigör resurser som kan användas direkt i verksamheten och på det sättet höjer vi kvaliteten inom skolan, förskolan och omsorgen om de funktionshindrade.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden integreras med Stadsbyggnadsnämnden i en miljö- och stadsbyggnadsnämnd. Planprocessen effektiviseras med inriktning att det ska ta maximalt 1 år att ta fram en detaljplan i Stockholm.
Särskilda resurser avsätts för att korta plantiderna.

Integrationsfrågorna integreras fullt ut med näringslivsfrågorna i en Näringslivs- och integrationsnämnd. Integrationen är en av de största utmaningarna som Stockholm står inför och det är i huvudsak genom att människor har jobb som en verkningsfull integration kan ske. Samtidigt är stadens mångfald en viktig tillgång och konkurrensfaktor för fler nya etableringar i regionen. Dessutom integreras Saluhallsfrågorna i Näringslivsnämnden.

Vår målsättning är att minimera antalet kommunalt drivna bolag. Ett av stadens tre bostadsbolag skall säljas, gärna till de boende.

Sammanslagningen av de centrala nämnderna minskar behovet av borgarråd och politiska tjänstemän motsvarande en besparing på 20 miljoner. Konsumentnämnden avvecklas vilket ger en besparing jämfört med vänstermajoritetens budget om 10 miljoner.

Genom att integrera nämnder och flytta makten från stadsdelsnämnderna till de enskilda hushållen kan väsentliga resurser sparas. Dessa kan i stället användas för att höja kvaliteten i verksamheten och skapar utrymme för fortsatta skattesänkningar.

Ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Kristdemokraterna har i sin budgetreservation för 2004 lagt förslag på en bantad politisk organisation. Det förslag till åtgärder som lagts fram är inte lika långt-gående som det som Folkpartiet föreslagit i sin motion. Kristdemokraternas förslag innebär att stadsdelsnämnderna Kista och Rinkeby slås samman, att näringslivs-nämnden och integrationsnämnden blir en gemensam nämnd samt att stadsmusei-nämnden återgår till att vara ett utskott eller en delegation under kulturnämnden.


Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§271 Utvecklingsavtal för anställda i Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 229-563/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 28 augusti 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående förslag till utvecklingsavtal för anställda i Stockholms stad, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v), fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med folkpartiets, moderaternas, ledamoten Anders Brobergs (kd) och ledamoten Hans Enroths (v) yrkande följande:

Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

Reservation
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§272 Genomförandeplan för avveckling av Nya Hemmet

Diarienummer 539-600/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 5 september 2003 angående genomförandeplan för avveckling av Nya Hemmet förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens förslag till genomförandeplan för avveckling av Nya Hemmet godkänns.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) av följande lydelse:

Mot bakgrund av att antalet äldre över 80 år nu relativt snabbt minskar i stadsdelen, samt att andra stadsdelar dessutom med största sannolikhet kommer att minska köpet av platser från Norrmalm, måste utbudet av platser inom äldreomsorgen i stadsdelen minska. Om inte en anpassning av utbudet av äldreboenden i stadsdelen sker så riskerar kvaliteten inom äldreomsorgen drastiskt försämras då kostnaderna för lokaler och tomma platser på Norrmalm väsentligt kommer att öka.

En avveckling av Nya Hemmet måste ske på sådana villkor att de boende och de anhöriga erbjuds alternativ som de ser som godtagbara. En särskild hänsyn måste tas till boende med demensdiagnoser, så att dessa får ett likvärdigt boende och bra omsorg efter flytten från Nya Hemmet.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) av följande lydelse:

Vi ställer oss bakom förvaltningens förslag i ärendet. Men vi reagerar mycket starkt på förvaltningens bristande information till de boende och boendes anhöriga. Redan i tidigare liknande ärenden har framförts klagomål om förvaltningens bristfälliga information till just boende och deras anhöriga, och nämnden har då påtalat att så icke får ske. Nu har det tyvärr hänt igen, och nämnden vill därför skarpt påtala att förvaltningen i fortsättningen MÅSTE se till att informationen fungerar.

Vi har dessutom fått veta att omplaceringar av boende gjorts från Gustav Vasa till Nya Hemmet trots vetskapen av att även Nya Hemmet skall läggas ner. Inte heller här har anhöriga och boende informerats. Eftersom de boende har stora behov av kontinuitet och bra omsorg känns det mycket illa att sådant sker! Vi måste värna om de äldre, och se till att deras behov i största möjliga mån tillgodoses. De kan inte bara skyfflas runt i olika boenden. De ska känna trygghet i sitt boende, och anhöriga ska inte behöva vara oroliga.

§273 Verksamhetsuppföljning av äldreboendet Väderkvarnen

Diarienummer 008-503/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 11 september 2003, angående verksamhetsuppföljning av äldreboendet Väderkvarnen, förelåg

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Stadsdelsnämnden godkänner uppföljningsrapporten.
2. Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att teckna överenskommelse om fortsatt intraprenaddrift av Väderkvarnen till och med 19 november 2006.

§274 Situation och service i stadsdelen 2002 - rapport från utrednings- och statistikkontoret

Diarienummer 300-392/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 15 september 2003, med anledning av utrednings- och statistikkontorets rapport angående situation och service i stadsdelen 2003, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade, med stöd av socialdemokraterna, fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med folkpartiets, socialdemokraternas, moderaternas och ledamoten Anders Brobergs (kd) yrkande följande:

    1. Stadsdelsförvaltningens utlåtande med anledning av utrednings- och statistikkontorets rapport godkänns.
    2. Stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att i verksamhetsplan för 2004 återkomma med förslag på åtgärder som syftar till att få fler nöjda medborgare i stadsdelen.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Att invånarna i Norrmalm inte är nöjda med t.ex. snöröjning och sandning har vi förstått av de kontakter vi haft med medborgarna under årens lopp. Återigen vill vi påpeka att när stadsdelarna själva skall ansvara för all renhållning/städning och snöröjning/sandning blir det dyrt för staden som helhet och för Norrmalms-borna i synnerhet. Det blir definitivt inte alltid bättre. Vi är, som framhållits till kommunstyrelsen i vår begäran om omräkning av nyckeltalen, den stadsdel i Stockholm som har flest besökande från andra delar av Stockholm och även andra delar av Sverige. Det är både bra och dåligt – bra att få visa upp vår fina stadsdel, dåligt att visa upp en ostädad och oplogad stadsdel, som vi tvingas göra om pengarna inte räcker. Men det får som sagt de facto till innebörd att vår budget aldrig räcker till. Och det innebär också att vi måste ta pengar från andra områden som t ex äldre- och handikappomsorg eller socialpsykiatri.

Som framförts tidigare anser vi att gatu- och fastighetsnämnden borde ansvara både för upphandling och drift för renhållning/städning och för snöröjning och sandning. Vi kan ha en tjänsteman som fungerar som controller på området.

Vi ser även en fördel av att huvudansvaret för skötseln av stadens parker sköts centralt. Noteras bör också att en överväldigande majoritet av de tillfrågade är positiva till uteserveringar och evenemang, det är således viktigt att understödja verksamheter som syftar till att öka antalet uteserveringar och evenemang.

§275 Förordnande av personuppgiftsombud enligt personuppgiftslagen

Diarienummer 020-634/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 3 september 2003, angående förordnande av personuppgiftsombud enligt personuppgiftslagen, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Ulf Johansson och Tony Johansson, f.d. nämndsekreterare respektive IT-samordnare, entledigas från sitt uppdrag som personuppgiftsombud.
    2. IT-chefen Eva Eriksson och nämndsekreteraren Gunilla Schedin förordnas som personuppgiftsombud.

§276 Konsekvenser av nytt avtal och budget - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Diarienummer 129-522/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 12 september 2003, med anledning av skrivelse från Anders Broberg (kd) angående konsekvenser av nytt avtal och budget, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen från Anders Broberg (kd) besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

    1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att redovisa för nämnden vilka konsekvenser effektiviseringen får för innevarande år.
    2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
      Det är bara att konstatera att alla vallöften om minskade barngrupper har fått en mycket dålig start när den rödgröna majoriteten inte avsätter mer pengar för verksamheten. Tvärtom tvingas nu förskolorna att effektivisera sin verksamhet. På många förskolor innebär det i klartext fler barn i barngrupperna. Då den rödgröna majoriteten för detta år inte heller avsatt några medel för ökade lönekostnader, kan vi bara hoppas att stadsdelen kompenseras nästa år. Annars kommer ytterligare ett vallöfte att svikas.

§277 Flyttning av busshållplats på Roslagsgatan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 346-531/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 4 september 2003, med anledning av ett medborgarförslag angående flyttning av busshållplats på Roslagsgatan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§278 Ansökan om automatspelstillstånd i Gamingcenter

Diarienummer 622-501/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 16 september 2003, med anledning av ansökan från Inferno Online Stockholm AB om automatspelstillstånd på Gamingcenter, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om tillstånd till femton automatspel beviljas.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande

Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Spelberoendet ökar allt mer i vårt land. Det för med sig långtgående konsekvenser för såväl drabbade individers ekonomi, hälsa, sociala relationer m.m…. som för hela samhällsapparaten.

Norrmalm med sitt stora antal skolor som samlar ungdomar från hela länet, passar absolut inte till att förlägga spelhallar på.

§279 Alkoholservering i restaurang Oxid Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-612/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 10 september med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet angående ansökan om fortsatt alkohol-serveringstillstånd i restaurang Oxid Bar, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om fortsatt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 både inomhus och utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:


Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Denna paragraf förklardes omedelbart justerad.

§280 Alkoholservering i restaurang Victoria - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-636/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 10 september 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet angående ansökan om utökat utskänkningstillstånd i restaurang Victoria, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 både inomhus och utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§281 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll från sammanträde i Norrmalms handikappråd den 11 september 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

 

§282 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll från lokala pensionärsrådets sammanträde den 22 september 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§283 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden första halvåret 2003

Protokoll från sociala delegationens sammanträden första halvåret 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§284 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna / upprättade handlingar anmäldes.

  1. Skrivelse från enskilda angående den öppna verksamheten på Nya Verkstan. Dnr 103-348/03.
  2. Skrivelse från enskilda angående träfflokalen Balder. Dnr 515-651/03.
  3. Skrivelse från anhöriga till boende på Nya Hemmet angående nedläggning av verksamheten. Dnr 538-620/03.
  4. Skrivelse från föräldrar till barn på avdelningen Trollebo på förskolan Torsgränd samt svar på skrivelsen från avdelningschef Annette Luengo. Dnr 041-637/03.
  5. Skrivelse från enskilda angående fritidsverksamheter för låg- och mellanstadiebarn. Dnr 459-652/03.
  6. Beslut från stadsledningskontorets juridiska avdelning om att åta sig uppdraget med anledning av frågan om möjlighet att neka bygg- och markupplåtelse. Dnr 310-618/03.
  7. Svar på medborgarförslag angående stadsdelsnämndernas sammansättning. Dnr 019-595/03.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§285 Övriga frågor

Övriga frågor

  • Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en skrivelse från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) angående planerna på att göra Astrid Lindgrens tidigare hem till museum. Diarienummer 669-191/03.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Ledamoten Ewa Schenström (m) efterlyste en redogörelse för hur det bidrag på 140 tkr ur Forsgrenska stiftelsen som socialtjänstnämnden beviljat Norrmalms stadsdelsnämnd kommer att användas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att ge stadsdelsförvaltningen i uppdrag att, i form av en PM, återkomma till nämnden med en redogörelse för hur beviljade medel kommer att användas.

  • Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om att Norrmalms stadsdelsnämnds hemsida fr.o.m. den 3 oktober 2003 kommer att finnas i den för Stockholms stad gemensamma webb-portalen: www.stockholm.se