Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2004-08-26

Sammanträde 2004-08-26

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Förslag till trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad. Trafikingenjör Annika Feychting f Läs mer...rån gatu- och fastighetskontoret medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Förbättring av situationen för våldtagna kvinnor - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 502-292/2004

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Désirée Pethrus Engström (kd) angående situationen för våldtagna kvinnor. Hon föreslår att kommunstyrelsen ger socialtjänstnämnden i uppdrag att starta ett projekt i samverkan mellan olika instanser för att förbättra situationen och att projektmedel för detta avsätts i budget.

Stadsdelsförvaltningen är tveksam till förslaget och anser att ökad samverkan med berörda parter bör ingå i den ordinarie verksamheten och inte bedrivas i projektform. Förvaltningen kan inte bedöma om socialtjänstnämnden behöver utökade resurser för att uppnå detta.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

5 Bordlagt ärende. Möjliggör åretruntsightseeing i Stockholm- svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 399-330/2004

Biljettkiosken på Gustav Adolfs torg som ägs av City Sightseeing har fått höjd markupplåtselsavgift. Moderaterna i Norrmalms stadsdelsnämnd anser att verksamheten är hotad och tycker att förvaltningen skall samråda med Stockholm Visitors board och gatu- och fastighetskontoret för att möjliggöra åretruntsightseeing även i framtiden. Stadsdelsförvaltningen har fastställt avgiften i enlighet med gatu- och fastighetsnämndens riktlinjer. En sänkning av markupplåtelseavgiften är därför inte förenlig med kommunallagens likställighetsprincip. Varken Stockholm Visitors Board eller gatu- och fastighetskontoret avser att subventionera City Sightseeings markupplåtelseavgift.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

6 Äldrepolitik i framtiden - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 504-248/2004

SENIOR 2005 har haft i uppdrag av regeringen att skapa förutsättningar för en långsiktig utveckling av äldrepolitiken. Den 1 november 2003 överlämnade beredningen SENIOR 2005 sitt slutbetänkandet; Äldrepolitik för framtiden - 100 steg till trygghet och utveckling med en åldrande befolkning (SOU 2003:91).

Kommunstyrelsen har överlämnat slutbetänkandet till äldreomsorgsberedningens kansli och stadsdelsnämnderna Norrmalm, Farsta och Kista för yttrande.

Stadsdelsförvaltningen har i sitt yttrande valt att lägga fokus på de förslag i slutbetänkandet som berör stadsdelsnämndens uppdrag - vård och omsorg av äldre och demokrati. Stadsdelsförvaltningen tycker att slutbetänkandet tar upp viktiga frågor för framtiden samt utgör ett viktigt kunskapsunderlag och ett bra diskussionsunderlag. Slutbetänkandet fyller en viktig funktion genom att betona betydelsen av forskning och utveckling. Stadsdelsförvaltningen tycker att den s.k. fjärde åldern har kommit i skymundan och att frågor som finansiering, personal-/kompetensförsörjning, prioriteringar och individens eget ansvar borde givits större utrymme i slutbetänkandet.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

7 Organisationsöversyn av gatu- och fastighetskontoret - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 300-470/2004

I en konsultrapport föreslås att gatu- och fastighetskontoret organiseras i två förvaltningar under en trafik- och exploateringsnämnd, Trafikkontoret och Exploateringskontoret. Trafikkontoret föreslås bl.a. få helhetsansvar för gatudriften och Exploateringskontoret för exploaterings- och byggandefrågor. Stadsdelsnämnderna föreslås få helhetsansvar för parkerna. Fastighetsförvaltningen bolagiseras ytterligare och övriga delar av verksamheten överförs till Saluhallsförvaltningen.

Förvaltningen anser inte att ansvaret för gatudriften i staden ska samlas under en central nämnd. Förvaltningen anser att stadsdelsnämnderna bör få helhetsansvaret för parkerna och resurser för att ta detta ansvar. Innan ställning kan tas till fastighetsförvaltningen behövs mer utredning.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

8 Schabloniserat resursfördelningssystem för drift av särskoleverksamheterna - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 400-514/2004

Utbildningsnämnden har godkänt ett schabloniserat resursfördelningssystem för särskoleverksamheterna. Utgångspunkten är de schabloner som gäller för grundskolan. Till dessa läggs en resursförstärkning beroende på vilken av fyra behovsgrupper eleven bedömts tillhöra. En femte behovsgrupp har inte någon preciserad summa och omfattar ett fåtal elever. Förvaltningen har ingen invändning mot konstruktionen, förutsatt att de medel som finns att fördela svarar mot elevernas behov. Beslutet om mottagande i särskola liksom nivåplaceringen av elever bör även i fortsättningen ske centralt medan stadsdelarna får utföraransvaret för verksamheten.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

9 Schabloniserat resursfördelningssystem för elever med fysiska funktionsnedsättningar - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 400-515/2004

Utbildningsnämnden har tagit fram ett schabloniserat resursfördelningssystem för elever med grava fysiska funktionsnedsättningar. Eftersom det är förhållandevis få elever med behov av anpassat stöd bedömer förvaltningen att fortsatt anslagsfinansiering är bättre.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

10 Arbetsmarknadspolitiska riktlinjer för Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 500-409/2004

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd
med anledning av förslag till arbetsmarknadspolitiska riktlinjer för Stockholms
stad.
Förvaltningen är positiv till förslaget och delar i allt väsentligt de synpunkter som framförs. De övergripande mål, målgrupper och strategier som återfinns i förslaget stämmer väl överens med det arbete som redan idag bedrivs vid Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

11 Informationsteknisk plattform för Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 010-449/2004

Stadsledningskontoret har lagt fram ett förslag till Informationsteknisk
plattform för Stockholms stad. Förvaltningen är positiv till förslaget och delar stadsledningskontorets uppfattning att de åtgärder som beskrivs ger kostnadsbesparingar och effektiviserar stadens IT-infrastruktur.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: enhetschef Eva Eriksson, arbetsmiljösekreterare Barbro Broo , 508 09 089 / 508 09 049

12 Mål och riktlinjer för sommerkoloniverksamheten - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 407-513/2004

Förslaget till mål och riktlinjer för sommarkoloniverksamheten har bland annat remitterats till Norrmalms stadsdelsnämnd.

Förvaltningen anser att gemensamma mål och riktlinjer för sommarkoloni-verksamheten bidrar till att upprätthålla likvärdigheten över staden och instämmer i stort i det som föreslås. De föreslagna urvalsprinciperna är dock alldeles för generella och öppna för tolkningar för att kunna tjäna som ett bra urvalsinstrument. Förvaltningen önskar att urvalsprinciperna utvecklas ytterligare.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

13 Förslag till utformning av investeringsstöd för inrättande av källsorteringsutrymmen i flerfamiljshus - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 310-572/2004

Miljödepartementet presenterar i en promemoria ett förslag till utformning av investeringsstöd för källsorteringsutrymmen till fastighetsägare av befintliga flerbostadshus. Syftet är att underlätta för införandet av fastighetsnära källsortering. Norrmalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen utsetts som en av remissinstanserna i Stockholm. Förvaltningen är positiv till investeringsstöd för att påskynda en högre servicegrad för hushållen när det gäller källsortering.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

14 Ny detaljplan för del av Sabbatsberg 25, Torsgränd 4 - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-499/2004

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till ny detaljplan för del av fastigheten Sabbatsberg 25. Planen syftar till att möjliggöra byggrätt för ett smalt gatuhus på Torsgränd 4. Huset skall innehålla tio smålägenheter.
Förvaltningen är positiv till att bostäder kan tillskapas på den relativt outnyttjade tomten men efterlyser större tydlighet i kravet på utrymmen för källsortering. Befintlig bebyggelse har ett högt kulturhistoriskt värde. Därför är förvaltningen positiv till om mur och portvalv som vetter mot Torsgatan, kan infogas i det nya bostadshuset istället för att rivas.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

15 Tillägg till detaljplaner för Citybanan, station Odenplans uppgångar m.m. - yttrande till stadsbyggandskontoret

Dnr: 302-534/2004

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag för pendeltågstunnelns station Odenplan som omfattar uppgångar, förbindelsegångar, biljetthallar och rökgasschakt. Planen är ett tillägg till gällande planer. Arrangemanget med rökgasschakt utan reningsmöjligheter med mynningen i gatumiljön väcker ett antal frågor av betydelse för boende och verksamheter. Enligt förvaltningen bör dessa frågor besvaras innan ett samlat yttrande över förslaget till detaljplan kan ges. Mot bakgrund av oklarheterna kring rökgasschakten anser stadsdelsförvaltningen att miljökonsekvensbeskrivningen skall kompletteras på denna punkt.

Handläggare: vik . samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

16 Strategi för Stockholms vattenarbete 2004-2015 - yttrande till miljö- och hälsoskyddsnämnden

Dnr: 310-423/2004

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning av ett förslag till strategi för Stockholms vattenarbete.

De flesta av förslagen till åtgärder faller utanför förvaltningens ansvars- och kompetensområde. Förvaltningen stöder dock i huvudsak förslagen till mål och åtgärder i strategin. Insatserna är ännu inte kostnadsberäknade. Förvaltningens nuvarande budgetramar medger inte ökade driftskostnader. Det är därför angeläget att resurser tillskapas för att åtgärderna ska kunna realiseras. Ett gemensamt förhållningssätt för förvaltningar och bolag och en långsiktig planering är en förutsättning för vattenarbetet.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

17 Så tycker föräldrar och personal om fritidshemmen i Stockholm - yttrande till stadens revisorer

Dnr: 104-417/2004

Revisorerna har granskat skolbarnomsorgen i staden. Enligt remissen är barngrupperna för stora, personaltätheten för låg och lokalerna inte ändamålsenliga. Det finns skillnader i föräldra- och personalomdömen mellan kommunal och enskild verksamhet. Förvaltningen redovisar situationen i den kommunala verksamheten på Norrmalm. Här är gruppstorleken 25-30 barn. Personaltätheten är 12,6 barn per anställd och alla pedagoger har formell kompetens. När de planer som nu finns har genomförts kommer endast ett fritidshem har mindre ändamålsenliga lokaler. Alla skolor har kvalitetsgarantier. Enligt utbildningsförvaltningens skolundersökning 2002 ligger Norrmalm på det hela taget över genomsnittet för staden.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 015

18 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten - genomförandeärende

Dnr: 402-564/2004

En ny förskoleavdelning beräknas kunna öppna vid Västmannagatan 29 i mitten av höstterminen 2004 och ytterligare två vid Vanadisvägen 15 i januari 2005.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand , 508 09 023

19 Måla postens gråa buntlådor - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 399-433/2004

Ledamoten Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till Norrmalms stadsdelsnämnd med förslag om att i samarbete med Posten låta barn, ungdomar och konstnärer dekorera ett antal av Postens gråa buntlådor. Liknande projekt har genomförts på Kungsholmen och man kommer att starta samma typ av projekt på Södermalm.
Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget. Även från Postens sida är man positiv till idéen. Stadsdelsförvaltningen föreslår att man utlyser en tävling där allmänheten ges möjlighet att lämna förslag till motiv och att man tillsätter en jury för att utse vinnande förslag.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

20 Anonyma jobbansökningar - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 200-435/2004

Ledamoten Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han föreslår att nämnden ska utreda en lämplig modell för att rekrytera personal
med utländsk bakgrund. Han refererar till Melleruds kommun där man tagit fram en modell som innebär att ansökningshandlingar avidentifieras.

Med tanke på den osäkerhet som tycks råda om huruvida man genom avidentifiering uppnår önskade effekter är förvaltningen mycket tveksam till att börja tillämpa den metoden. Förvaltningen anser att det bästa sättet för att öka mångfalden är att se till att frågan hålls ständigt levande i organisationen och att chefer och andra som deltar i rekrytering av personal bedömer de sökande utifrån kompetens utan hänsyn tagen till ursprung, hudfärg och liknande.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

21 Konsekvenser av det nya resursfördelningssystemet - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 400-517/2004

Ledamoten Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden där han föreslår att förvaltningen redovisar de faktiska kostnaderna som det nya resursfördelningssystemet innebär för eleverna i stadsdelens skolor.

Förvaltningen kommer att föreslå hur resurserna ska fördelas till stadsdelens pedagogiska verksamheter i verksamhetsplanen för 2005 och konsekvenserna av det nya resursfördelningssystemet för skolorna kommer att följas upp och utvärderas i samband med verksamhetsberättelse/kvalitetsredovisningar 2005.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

22 Alkoholservering i restaurang Limp Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-578/2004

Restaurang LimpBar på Upplandsgatan 2 ansöker om ett tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 (sön-tor), 11:00 och 05:00 (fre-lör) inomhus samt 11:00-00:00 utomhus i samband med ägarskifte. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Marie Andersson , 508 09 064

23 Alkoholservering i restaurang Aladdin - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-553/2004

Restaurang Aladdin ansöker om ett tidsmässigt utökat utskänkningstillstånd till kl. 05.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: bygglovs- och markupplåtelsehandläggare Erika Nordberg nämndsekreterare Riitta Sköld, 508 09 050

24 Alkoholservering i restaurang Buddha Dining and Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-510/2004

Buddha Dining and Bar på Biblioteksgatan 9 har ansökt om ett fortsatt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 04.00 inomhus. Enligt förvaltningens efterforskningar finns det inga bostadslägenheter i restaurangens närhet. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

25 Ekonomisk månadsuppföljning för juli 2004

Dnr: 102-591/2004

Månadsprognosen bygger på ett periodiserat utfall t.o.m. juli 2004. Det beräknade underskottet uppgår till totalt 17,1 mnkr efter effekter av beslutade besparingsåtgärder. Prognosen för anslag 1 visar ett nettounderskott med 6,1 mnkr och för anslag 2 ett underskott med 11,0 mnkr.

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson , 508 09 077

26 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

27 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden andra kvartalet 2004

Protokollen cirkulerar under sammanträdet.

28 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden andra kvartalet 2004

Protokollen cirkulerar under sammanträdet.

29 Anmälan av inkomna handlingar

§216 Tema: Förslag till trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad

Trafikingenjör Annika Feychting från gatu- och fastighetskontoret informerade om förslag till Trafiksäkerhetsprogram 2005-2010 för Stockholms stad. Förslaget, som bl.a. finns tillgängligt på gatu- och fastighetskontorets hemsida, har remitterats till samtliga stadsdelsnämnder och till stadens bolagsstyrelser för yttrande. Ärendet kommer att behandlas i Norrmalms stadsdelsnämnd vid sammanträdet den 23 september 2004.

Förslaget finns även tillgängligt på Norrmalms stadsdelsförvaltnings hemsida med möjlighet för allmänheten att lämna synpunkter.

Efter Annika Feychtings presentation följde en kortare diskussion där både allmänheten och politiker deltog och där man påtalade vissa brister vad gäller trafikmiljön på Norrmalm.

Frågor och synpunkter från allmänheten

  • En mötesdeltagare tog upp frågan om parksoffor på Norrtullsgatan och framförde önskemål om att soffor ställs ut på samma sätt som tidigare.

§217 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) valdes, att jämte ordföranden Jan Valeskog (s), justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 1 september 2004.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsnämndens sammanträde den 23 juni 2004 justerats den 1 juli.

§218 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets inriktningsmål inför budgeten 2005.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en skrivelse angående äldreboendet Väduren.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde även en skrivelse angående bidrag till frivilligorganisationer.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en skrivelse från folkpartiet, moderaterna och ledamoten Anders Broberg (kd) angående genomförandet av omvandlingen av servicehus till seniorboende.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) anmälde en skrivelse från moderaterna angående frågan om att uppmuntra fler fristående alternativ inom fritidshemsverksamheten.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) anmälde även en skrivelse från moderaterna angående råttinvasionen på Norrmalm.

Ledamoten Ewa Schenström (m) anmälde en skrivelse från moderaterna angående ökningen av multiresistenta stafylokocker, MRSA.

En skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående familjedaghemssituationen på Norrmalm anmäldes.

Vidare anmäldes en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående hjälp i hemmet med "riskfyllda" vardagssysslor till alla över 65 år.

Ledamöterna Ulla Dahl (mp) och Nic Nilsson (s) framförde önskemål om deltagande i två kommande konferenser.

§228 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 305-523/2004
Ett förslag om att införa gratis kollektivtrafik i Stockholms län anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

§229 Bordlagt ärende. Förbättring av situationen för våldtagna kvinnor - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 502-292/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 2 juni 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående förbättring av situationen för våldtagna kvinnor, återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med att:

  1. Kommunstyrelsen ger socialtjänstförvaltningen uppdrag att starta ett projekt i samverkan mellan olika instanser för att förbättra situationen för våldtagna kvinnor.
  2. Kommunstyrelsen avsätter medel till projektet för kommande år.

    Ett projekt med representanter från socialtjänst, kvinnojourer, polis och åklagare ökar kunskapen om vilka åtgärder som nödvändigtvis måste vidtas för att komma till rätta med situationen för våldtagna kvinnor. Sådana kvalificerade projekt är nödvändiga som kunskapsgivare och vägledning för alla dem som i sitt dagliga arbete förväntas känna igen och hantera våldtäktsproblematiken.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:  

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag godkänns i huvudsak.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Tyvärr är inte dagens stöd till våldtagna kvinnor tillräckligt bra. Därför kan ett mer fokuserat arbete för att utveckla arbetsformer starta i projektform. Utifrån de erfarenheter som framkommer kan sedan arbetsformer integreras i den ordinarie verksamheten.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§230 Bordlagt ärende. Möjliggör åretruntsightseeing i Stockholm- svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m)

Diarienummer 399-330/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 3 juni 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) angående möjligheten till åretruntsightseeing i Stockholm, återupptogs till behandling.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med folkpartiets, moderaternas och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjers (kd) yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden tillskriver kommunstyrelsen och påtalar vikten av att villkoren för markupplåtelse måste vara sådana att åretruntsightseeing är möjlig i staden.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Kommunfullmäktige har i enighet fastställt taxor för upplåtelser av kiosker mm. Stockholms stad har principen att eventuella subventioner av verksamheter bör vara synliggjorda och ske med direkt bidrag istället för indirekt genom hyres-nedsättningar. I detta fall bör, om staden anser att en subventionering ske av verksamheten, detta ske genom stöd via Stockholms Visitors Board. Dessa har också kompetensen att bedöma om verksamheten är så prioriterad och i sådan ekonomisk situation att de behöver ett ekonomiskt stöd.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Detta är ett exempel på hur stadsdelsnämndsreformen skapat onödig byråkrati och en situation där stadens olika bolag och förvaltningar jobbar emot varandra och ingen tar ansvar för helhetsperspektivet. Det är svårt att bedöma om den uppkomna situationen är en tillämpningsfråga eller ett systemfel i regelverket.

Man kan konstatera att i det regelverk kommunfullmäktige beslutat om avseende avgifter för upplåtelse av offentlig plats så skall ändamålet med upplåtelsen vägas in . Detta gör inte förvaltningen, utan behandlar denna kiosk som vilken glasskiosk som helst, och gör en rent kommersiell bedömning.

Det är inte bara näringsidkaren som har glädje av denna kiosk, utan det är i lika hög grad Stockholms stad. Staden lägger ut nästan 100 miljoner kronor varje år på att marknadsföra Stockholm, och samtidigt skjuter man sig här i foten genom att göra Stockholm till den enda huvudstaden i Europa utan åretruntsightseeing – detta p.g.a. dålig samordning och bristande konsekvensanalys.

Det är talande att gatu- och fastighetskontoret frågat Stockholm Visitors Board om de kan subventionerna City Sightseeings biljettkiosk (det finns således en förklaring till den tidigare satta upplåtelseavgiften – upplåtelseavgiften var satt låg p.g.a. att upplåtelsen var i stadens intresse).

Nu har stadsdelsnämnderna ansvar för dessa frågor, och de saknar en helhetsbild och har inte heller kompetens i frågan. Det framgår tydligt i fullmäktiges riktlinjer att ändamålet med markupplåtelsen skall vägas in i bedömningen. Om det trots detta är så att fullmäktiges riktlinjer inte tillåter förvaltningen att komma fram till ett annat resultat, så föreligger idag ett systemfel och då bör frågan lyftas till kommunstyrelsen för en översyn av regelverk och tillämpning. Det är i förlängningen inte rimligt att en enskild stadsdel ska behöva ta en kostnad som borde ligga på staden centralt och medfinansieras nationellt då detta är av intresse för hela landet och inte bara Stockholm.

 

 

§231 Äldrepolitik i framtiden - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 504-248/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 9 augusti 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående äldrepolitik i framtiden, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:
Som särskilt uttalande vill jag ge lokala pensionärsrådets synpunkter. Punkter i utredningen som rådet speciellt vill lyfta fram är:
Punkt 1. Trygghet ska också omfatta skydd mot brott
Punkt 23. Pensionärsrådens roll
Punkt 31. Brottsoffer
Punkt 52. Förebyggande hembesök

Rådet saknar följande i utredningen:

  • Mer konkreta åtgärder för att underlätta övergångsskedet i samband med pensioneringen
  • Man säger i utredningen att ålderstrappan skall rivas, men redovisar inte hur

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§232 Organisationsöversyn av gatu- och fastighetskontoret - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 300-470/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 22 juli 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående organisationsöversyn av gatu- och fastighetskontoret, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissvaret översändes utan eget ställningstagande.

Reservation
Tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att som svar på remissen översända nedanstående:

Utgångspunkten för en förbättring av stadens politiska och administrativa organisation måste vara att skapa bättre överblick, enkelhet, tydligare styrning, ökad insyn samt göra det lättare för medborgarna att hitta rätt instans i staden. Den politiska och administrativa organisationen böra vara transparent och uppmuntra medborgarna till delaktighet.

Inriktningen bör vara att stadsdelsnämnderna ges ett så heltäckande ansvar som möjligt för all lokal kommunal service som direkt berör medborgarna. Det bör också gälla vissa uppgifter som idag utförs av gatu- och fastighetskontoret. På så sätt skulle beslut om lokala trafikfrågor, belysning och funktionshinderanpassningar och hela ansvaret för parker och planteringar överföras till stadsdelsnämnderna.

Ett mer heltäckande lokalt ansvar gör det enklare för medborgarna att utkräva ansvar av sina politiker och att vända sig till rätt instans direkt.

Gatu- och fastighetsnämnden är inte överordnad andra nämnder. Ändå blir följden av nämndens uppgifter att den får en ledande, samordnande och finansierande roll gentemot till exempel stadsdelsnämnderna. Att i möjligaste mån renodla ansvarsuppgifterna och rollerna mellan olika sidoställda nämnder är mycket önskvärt.

Vetskapen om att organisationsförändringar skapar osäkerhet i tjänstemannaorganisationen och medför stora kostnader innebär att dessa bör ha en bred politisk uppslutning och vara väl förberedda. Beslut i föreslagen storleksordning måste kunna gälla över längre tid. Vid alla omorganiseringar och inte minst i den omfattning som föreslås i remissen är det viktigt att ha perspektiv på hur man hanterar en stor neddragning av personalen. Inom några år kommer ca en tredjedel av gatu- och fastighetskontorets personal att gå i pension. Ett rimligt personalpolitiskt förfarande skulle vara att låta en omorganisation ta tillvara de möjligheter naturliga avgångar ger.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§233 Schabloniserat resursfördelningssystem för drift av särskoleverksamheterna - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 400-514/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 14 juli 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående schabloniserat resursfördelningssystem för drift av särskoleverksamheterna, förelåg.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) yrkade att ärendet skulle återremitteras.

Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle avgöras idag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande att ärendet skulle avgöras idag.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Stadsdelsnämnden ställer sig därmed bakom förslaget till nytt resursfördelningssystem under förutsättning att kostnaderna för verksamheten täcks av fördelade medel.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Ärendet återremitteras och förvaltningen får i uppdrag att återkomma med en analys av vilka konsekvenser ett schabloniserat resursfördelningssystem skulle få för särskoleverksamheterna.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: 

    Socialdemokraterna har under de senaste åren visat en stor motvilja mot särskolan. Bland annat genom kraftiga nedskärningar i särskoleverksamheten i Stockholm. En övergång till ett schabloniserat resursfördelningssystem för särskoleverksamheten i Stockholms stad får inte leda till nya kraftiga nedskärningar. Förvaltningen bör därför återkomma med en tydlig analys av vilka konsekvenser detta skulle få för särskoleverksamheten.

 

§234 Schabloniserat resursfördelningssystem för elever med fysiska funktionsnedsättningar - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 400-515/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 16 juli 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående schabloniserat resursfördelningssystem för elever med fysiska funktionsnedsättningar, förelåg.

Yrkanden
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) yrkade att ärendet skulle återremitteras.

Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle avgöras idag.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande att ärendet skulle avgöras idag.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas som svar på remissen. Stadsdelsnämnden förordar därmed fortsatt anslagsfinansiering av dessa verksamheter.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Ärendet återremitteras och förvaltningen får i uppdrag att återkomma med en analys av vilka konsekvenser ett schabloniserat resursfördelningssystem skulle få för elever med fysiska funktionsnedsättningar.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: 

    En övergång till ett schabloniserat resursfördelningssystem för elever med fysiska funktionsnedsättningar får inte leda till nya kraftiga nedskärningar. Förvaltningen bör därför återkomma med en tydlig analys av vilka konsekvenser detta skulle får för dessa elever.

§235 Arbetsmarknadspolitiska riktlinjer för Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 500-409/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 4 juni 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående arbetsmarknadspolitiska riktlinjer för Stockholms stad, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens svar på remissen godkänns i huvudsak.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Förslaget till arbetsmarknadspolitiska riktlinjer för Stockholms stad är ett dokument som frossar i högtidliga fraser och önskemål men som helt saknar konkreta och mätbara idéer för att uppnå målen. Sida upp och sida ner återkommer ord och fraser som att skapa goda förutsättningar, tillvarata kompetens, samverka, träffa lokala överenskommelser, kommunintern samverkan, kompetensutveckla, öka mångfalden anpassa o s v.

Utvecklingen under innevarande mandatperiod har dessutom gått i motsatt riktting. När målet är att minska arbetslösheten och bidragsberoendet har läget försämrats. Idag är betydligt fler arbetslösa och bidragsberoende än för två år sedan. Orsaken till den negativa utvecklingen är att vänstermajoriteten inte begriper, eller vill begripa, vilka drivkrafter som genererar nya arbetstillfällen, tillväxt och viljan att ge sig ut på arbetsmarknaden.

Vi har vid upprepade tillfällen påpekat det orimliga i att först besluta om den värsta skattechocken i modern tid och sedan bli förvånad när resultatet blir ökad arbetslöshet och ökat bidragsberoende. Sambandet är självklart. Lägger man till skatteutjämning och det faktum att de boende i stockholmsregionen betalar 45 % av alla statliga inkomstskatter är det inte konstigt att tillväxten är usel.

Receptet för minskad arbetslöshet och minskat bidragsberoende heter sänkt skatt, minskade pålagor från den socialdemokratiska regeringen och motprestationer i form av arbetsinsatser eller utbildning vid bidragsmottagandet.

 

§236 Informationsteknisk plattform för Stockholms stad - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 010-449/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 23 juli 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående informationsteknisk plattform för Stockholms stad, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Stadens arbete på detta område bör fokusera service till medborgarna enligt de riktlinjer kommunfullmäktige antagit i stadens e-strategi. De statliga myndigheterna har samma inriktning genom arbetet för att göra dem till s.k. 24-timmarsmyndigheter. Fokus där innebär ökad servicevänlighet och kommunikation med medborgarna.

Kommunstyrelsens demokratiberedning bör verka för att den tekniska utvecklingen i stadens informationsarbete kommer medborgarna och brukarna till del.

Vissa nämnder och stadsdelar erbjuder en mycket god service till medborgarna. En del av de centrala nämnderna och kommunfullmäktige ligger tyvärr efter i det avseendet. Här borde arbetet definitivt påskyndas.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§237 Mål och riktlinjer för sommarkoloniverksamheten - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 407-513/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 16 augusti 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående mål och riktlinjer för sommarkoloniverksamhet, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

 

§238 Förslag till utformning av investeringsstöd för inrättande av källsorteringsutrymmen i flerfamiljshus - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 310-572/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 9 augusti 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående utformning av investeringsstöd för inrättande av källsorteringsutrymmen i flerfamiljshus, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Stadsdelsförvaltningens förslag till yttrande som svar på remissen godkänns i huvudsak.
    2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

      Nämnden ställer sig positiv till regeringens förslag till investeringsstöd, liknande ROT-avdrag, för inrättande av källsorteringsutrymmen i flerbostadshus. Samtidigt vill nämnden uppmärksamma på bristerna i förslaget som kan leda till att syftet med förslaget inte kan uppnås fullt ut.

      Här kan bland annat uppmärksammas att stödet på totalt 400 miljoner kronor för hela landet är långt ifrån tillräckligt, då behovet för heltäckande fastighetsnära källsorteringsanläggningar bara i Stockholm uppgår till ca 2,6 miljarder kronor och 400 miljoner kronor motsvarar endast behovet i de tre försöksstadsdelarna i Stockholm (Norrmalm, Kungsholmen och Hässelby-Vällingby)

      Idag utgör storstädernas kärnområden den största utmaningen för att inrätta fastighetsnära källsortering. Därför är det olyckligt att man föreslår att de 400 miljonerna ska fördelas över hela landet, utan prioriteringar.

      Procentsatsen för skattereduktion på 30 % är alldeles för lågt satt för att kunna få den önskade effekten. Risken finns att intresset inte blir stort och det budgeterade stödet dras tillbaka för att användas för något annat.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

 

§239 Ny detaljplan för del av Sabbatsberg 25, Torsgränd 4 - yttrande till stadsbyggandskontoret

Diarienummer 302-499/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 16 augusti 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående ny detaljplan för del av Sabbatsberg 25, Torsgränd 4, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en reservation av följande lydelse:
Jag anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut avslås.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Stadsdelsnämnden anser att antalet bostäder i innersta staden ska öka, men inte till vilket pris som helst. Förtätning av området får inte leda till att kulturvärden, miljön, trivseln får mindre uppmärksamhet.
    Förvaltningens förslag till beslut innebär betydande försämringar för Sabbatsbergsområdet och bör avslås.

    Fastigheten är K-märkt som grön.
    Gården får ej bebyggas
    Muren och portalen måste byggas in i huset
    Träd som fälls måste ersättas

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§240 Tillägg till detaljplaner för Citybanan, station Odenplans uppgångar m.m. - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-534/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 10 augusti 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående tillägg till detaljplaner för Citybanan, station Odenplans uppgångar m.m., förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut godkänns i huvudsak.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Rökgasschakt bör planeras så att det medgör reningsmöjligheter. Vi vill framhålla att åtgärder som krävs efter en dålig planering kan vara dyrare än om man planerar projektet med omtanke och tar fram en miljökonsekvensbeskrivning med stor omsorg, med hänsyn till folkhälsan och miljön.

Vi vill också framhålla det olämpliga i att lokalisera ett rökgasschakt på skol-gården på Gustav Vasa. Visserligen kommer rökgasschaktet i praktiken inte att användas men om en olycka inträffar och rökgasutveckling sker kan kaos och problem uppstå med att evakuera barnen från skolgården. Av den anledningen bör en annan lokalisering väljas.

Med de erfarenheter vi har från byggandet av Södra länken är det av stor vikt att kontrollprogrammet som ska tas fram för att mildra de negativa effekterna av projektet för de närboende, måste vara klart och tydligt, utan att ge utrymme för olika tolkningar. Vid projektets utförande skall självklart försiktighetsprincipen och miljöbalkens hänsynsregler vara vägledande. 

Vid arbetet med ett så stort projekt som Citybanan är i vissa lägen stora störningar oundvikliga. Framtagandet av en komplett miljökonsekvens-beskrivning i tidigt planskede som behandlar alla väsentliga miljöeffekter är därför viktiga för att undvika störningar under projektens gång och hälsorisker efter genomförandet. Efter en komplett miljökonsekvensbeskrivning måste också miljö- och hälsoskyddsnämnden är uppmärksam på efterlevnaden av Banverkets åtaganden genom ett tydligt kontrollprogram.

 

§241 Strategi för Stockholms vattenarbete 2004-2015 - yttrande till miljö- och hälsoskyddsnämnden

Diarienummer 310-423/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 10 augusti 2004, med anledning av en remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden angående strategi för Stockholms stads vattenarbete 2004-2015, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer. (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.

§242 Så tycker föräldrar och personal om fritidshemmen i Stockholm - yttrande till stadens revisorer

Diarienummer 104-417/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 28 juni 2004, med anledning av en remiss från stadens revisorer angående revisionsrapporten "Så tycker föräldrar och personal om fritidshemmen i Stockholm", förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Revisionskontorets rapport riktar kritik mot bland annat gruppernas storlek, personaltätheten och möjligheterna till lugn och avskildhet. Enligt kontoret är det till och med tveksamt om stadens fritidshem klarar av att leva upp till de krav som specificeras i de nationella och kommunala styrdokumenten.

Genomgående får de fristående fritidshemmen bättre betyg än de kommunala. Personalen i de fristående fritidshemmen upplever i högre grad än den kommunala att barngrupperna är lagom stora och att barnen får tillräcklig uppmärksamhet. Andelen högskoleutbildad personal på de fristående fritidshemmen är dessutom högre. Återigen framgår betydelsen och fördelarna med valfrihet och fristående aktörer. Trots det fortsätter socialdemokraterna att motverka fristående alternativ inom skola och barnomsorg. De väljer att ständigt försöka främja kommunal verksamhet i stället för att verka för rättvisa och lika villkor och bortser från att det går att lära hur andra kan organisera och utveckla viktig verksamhet.

För att höja kvaliteten i den kommunala skolbarnsomsorgen måste andelen högskoleutbildad personal höjas. Det är endast genom att ge utbildade lärare ansvaret för den pedagogiska verksamheten som fritidshemmen kan nå upp till de krav och rekommendationer som ges i statens styrdokument.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§243 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten - genomförandeärende

Diarienummer 402-564/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 15 juli 2004, angående fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut

Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    1. Stadsdelsnämnden godkänner ombyggnad av fritidshemmet Vanadisvägen 15 till förskola.
    2. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulansbidrag med 0,6 mnkr i särproduktionskostnader och 0,5 mnkr i startbidrag för förskolan Vanadisvägen 15.
    3. Stadsdelsnämnden lämnar rapporten om Roslagsgatan 20 utan erinran.
    4. Stadsdelsnämnden godkänner att projekteringen av en ny förskola vid Västmannagatan 44-46 avbryts.
    5. Stadsdelsnämnden godkänner ombyggnad av fritidshemmet Västmannagatan 29 till förskola.
    6. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulansbidrag med 0,3 mnkr i särproduktionskostnader för ombyggnad till förskola vid Västmannagatan 29 och 0,5 mnkr i startbidrag för densamma.

 

§244 Måla postens gråa buntlådor - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 399-433/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 9 augusti 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående målning av postens gråa buntlådor, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§245 Anonyma jobbansökningar - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 200-435/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 10 augusti 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående anonyma jobbansökningar, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är viktigt att stadsdelens arbetsplatser försöker återspegla den mångfald som finns i staden. En redovisning av hur många av stadsdelens anställda som har utländsk bakgrund bör redovisas årligen för att nämnden ska kunna följa utvecklingen och vidta åtgärder vid behov. Vilka metoder som används för att öka mångfalden är inte viktiga utan det viktiga är att det verkligen sker i praktiken.

§246 Konsekvenser av det nya resursfördelningssystemet - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 400-517/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 17 augusti 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående konsekvenserna av det nya resursfördelningssystemet, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att återkomma med en översikt av vad det nya resursfördelningssystemet innebär för de pedagogiska resultatenheterna på Norrmalm.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Att stadsdelsnämnden först i samband med verksamhetsplanen 2005 kommer att få en redogörelse för hur det nya resursfördelningssystemet kommer att slå är oacceptabelt. Det nya systemet kommer att innebära ett dråpslag mot de pedagogiska verksamheterna på Norrmalm och föräldrar och elever måste ha en chans att förbereda sig för de nedskärningar som kommer. Familjer måste kunna planera sin ekonomi för att eventuellt kunna överväga att sätta sina barn i privatskolor eftersom det nu ser ut som om den kommunala skolan på Norrmalm kommer att få ekonomiska ramar som gör det omöjligt att bedriva fullgod verksamhet.

Att den rödgröna majoriteten beslutar om resursförändringar som får dramatiska effekter utan att ha full koll på dess konsekvenser är häpnadsväckande. Det visar på ett dogmatiskt tänkande. Bara det faktum att Norrmalms skolor får betydligt sämre villkor än Östermalms, visar hur ogenomtänkt det nya resursfördelningssystemet är.

§247 Alkoholservering i restaurang Limp Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-578/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 26 juli 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang LimpBar, förelåg

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om utskänkningstillstånd till allmänheten mellan klockan 11.00 och 03.00 (sön-tor) och 11.00 och 05.00 (fre-lör) inomhus samt 11.00-00.00 utomhus tillstyrks.

Reservation
Tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§248 Alkoholservering i restaurang Aladdin - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-553/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 11 augusti 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Aladdin, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om utskänkningstillstånd till allmänheten fram till klockan 05.00 inomhus tillstyrks.

Reservation
Tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§249 Alkoholservering i restaurang Buddha Dining and Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-510/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 11 augusti 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Buddha Dining och Bar, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om ett fortsatt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 04.00 inomhus tillstyrks.

Reservation
Tjänstgörande ersättaren Berit Vikner (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

 

§250 Ekonomisk månadsuppföljning för juli 2004

Diarienummer 102-591/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 augusti 2004, med ekonomisk månadsuppföljning för juli 2004, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för juli 2004 godkänns.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att återkomma med besparingsförslag som drygt täcker det prognosticerade underskottet.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Det är ytterst oroande att det beräknade underskottet blir så stort trots beslutade besparingar. Som vi i oppositionen vid ett flertal tillfällen föreslagit borde ytterligare besparingsförslag ha presenterats nämnden. Dessutom visar dessa underskott precis på det som vi framhåller i ärendet om arbetsmarknadspolitiska åtgärder – nämligen att arbetslösheten ökar och bidragsberoendet likaså, och den sittande vänstermajoriteten är totalt handlingsförlamad..

§251 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid lokala pensionärsrådets sammanträde den 23 augusti 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§252 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden andra kvartalet 2004

Protokoll förda vid sociala delegationens sammanträden under andra kvartalet 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§253 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden andra kvartalet 2004

Protokoll förda vid bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden under andra kvartalet 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§254 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Stiftelsen Rådmanshemmet att driva enskild verksamhet vid Rådmanshemmet. Dnr 504-574/2004.
  2. Beslut från länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Attendo Care AB att driva enskild verksamhet vid Dalahöjdens äldreboende. Dnr 504-135/2004.
  3. Beslut från Skolverket angående tillgång till förskoleplats i Stockholms kommun, Norrmalms stadsdelsnämnd. Dnr 402-245/2004.
  4. "Ge oss tillbaka 3-ans busshållplats Rödabergsgatan riktning Karolinska". Skrivelse från enskild inklusive namnlistor från kringboende. Dnr 399-587/2004.
  5. Svar till Länsstyrelsen i Stockholms län angående de brister länsstyrelsen funnit på korttidshemmet Klockhuset. Dnr 504-325/2004.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

 

§255 Övriga frågor

  • Socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets inriktningsmål inför budgeten 2005 anmäldes. Bifogas protokollet. (Bilaga § 255:1)

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att inriktningsmålen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för att inarbetas i verksamhetsplan och budget för 2005.

  • En skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) angående genomförandet av omvandlingen av servicehus till seniorbostäder anmäldes. Diarienummer 504-619/2004.

BeslutStadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) angående frågan om att uppmuntra fler fristående alternativ inom fritidshemsverksamheten anmäldes. Diarienummer 400-620/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) angående råttinvasionen på Norrmalms anmäldes. Diarienummer 300-621/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) angående ökningen av multiresistenta stafylokocker, MRSA, anmäldes. Diarienummer 506-622/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående ökad valfrihet med fler familjedaghem anmäldes. Diarienummer 400-623/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) med förslag om att erbjuda invånare på Norrmalm över 65 år hjälp med riskfyllda vardagssysslor anmäldes. Diarienummer 504-624/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Ulla Dahl (mp) angående äldreboendet Väduren anmäldes. Diarienummer 303-633/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • En skrivelse från ledamoten Ulla Dahl (mp) angående bidrag till frivilligorganisationer anmäldes. Diarienummer 008-634/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Ledamoten Ulla Dahl (mp) framförde önskemål om att delta i RSMH:s konferens "Kvinnor, våld och psykisk ohälsa".

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att de som önskar delta i konferensen anmäler detta till stadsdels-förvaltningen.

  • Ledamoten Nic Nilsson (s) framförde önskemål om att delta i den av Arbetsmiljöverket m.fl. arrangerade konferensen "Tillsammans för en bra arbetsmiljö i skolan".

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att de som önskar delta i konferensen anmäler detta till stadsdels-förvaltningen.

§257 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§258 Uppsägning av anställning

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.