Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2004-11-25

Sammanträde 2004-11-25

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m. Arkitekt Susanne Bäckström från stadsbyggn Läs mer...adskontoret medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m. - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-682/2004

Planförslaget innehåller 490 nya lägenheter i tre kvarter i områdets nordöstra del och möjligheter till nyskapande av parkmark i områdets västra del. Det är bra att så många bostäder tillkommer och att man öppnar upp området mot Vasaparken. Stadsdelsförvaltningen förutsätter att byggandet följer stadens program för ekologiskt byggande. En ny friliggande förskola måste uppföras som ersättning för Kastanjebacken, som kommer att rivas. Stadsdelsförvaltningen tillstyrker att gruppbostäder och förskola kommer att finnas i bostadshusen. Delar av de större gatorna bör anläggas som gårdsgator. Vidare anser förvaltningen att en plats för parkteater bör tillskapas när den nuvarande i Vasaparken tas bort. Dessutom ifrågasätter förvaltningen att alla nuvarande parkeringsplatser i den nuvarande delen tas bort. Kostnaderna för trädskötsel och snöröjning liksom möjligheterna till ännu bättre tillgänglighet bör beaktas vid den slutliga utformningen. Utformningen av återvinningsrum i bostadshusen och utformningen av lekytor måste bevakas i genomförandet.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand, samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 023, 508 09 021

5 Bordlagt ärende. Avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende

Dnr: 105-729/2004

Inför eventuellt beslut om att förlänga avtalet med Attendo Care AB om Vädurens äldreboende har stadsdelsförvaltningen gjort en avtalsuppföljning. Avtalsuppföljningen visar att de boende på Vädurens äldreboende erbjuds en vård och omsorg som bygger på deras situation, möjligheter och behov. Bedömningen är Attendo Care AB uppfyller avtalet på ett tillfredställande sätt. En förlängning av avtalet föreslås om 1 x 24 månader.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

6 Socialtjänstens insatser för vuxna missbrukare - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 502-681/2004

Revisionskontoret har med hjälp av utomstående konsulter granskat socialtjänstens insatser för missbrukare i åldern 18 till 35 år i fyra av Stockholms stadsdelar.
Resultatet av granskningen visar bl.a. att det finns ett stort behov av att förbättra både
rutiner och dokumentation.

Konsulternas synpunkter och den bedömning revisionskontoret gjort utifrån den genomförda granskningen är ett värdefullt redskap för att på lokal nivå se över dokumentation och övriga handläggningsrutiner. Förvaltningen anser dock att
stadens riktlinjer för handläggning av missbruksärenden bör ses över.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

7 Kartlägg och ta tillvara den kompetens som finns bland stadens anställda - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 299-725/2004

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Paul Lappalainen (mp) om att genomföra en kartläggning av den kompetens stadens anställda besitter och utveckla en plan för hur den kompetensreserv som finns ska tillvaratas. Han framhåller bl.a. att en relativt stor andel av stadens anställda har utländsk härkomst och att många av dessa sannolikt arbetar inom områden där deras kompetens inte tas tillvara.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till förslaget även om Stockholms stad för närvarande inte tycks ha några direkta rekryteringsbehov.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

8 Förslag till ny detaljplan för del av Klockan 1 - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-758/2004

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till en ny detaljplan för Klockan 1. Förslaget innebär att gårdshuset byggs till med ca 3 våningar och därmed flyttas befintliga bostäder till nybyggda i gårdshuset för att skapa bättre boendemiljöer. Ytterligare sex bostadslägenheter tillskapas i påbyggnaden av gårdshuset och användningen av befintliga kontorslokaler effektiviseras.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till att fler bostäder tillskapas i cityområdet. Trots de invändningar som framkommit från nuvarande boende i fastigheten anser förvaltningen det viktigare att det tillskapas bostäder med god bostadsmiljö på innergården. Det är vidare av största vikt att de tillkommande bostäderna är handikappanpassade och följer stadens program för ekologiskt byggande.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

9 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten - genomförandeärende

Dnr: 400-737/2004

DUKAS

Handläggare: enhetschef Lars B Strand, 508 09 023

10 Miljöpolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd och förvaltning 2005

Dnr: 310-741/2004

Miljöpolicyn för Norrmalms stadsdelsnämnd och förvaltning har reviderats i enlighet med stadens inriktning för miljöarbetet.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel, 508 09 245

11 Valborgsfirande i Vasaparken - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Dnr: 399-431/2004

Stadsdelsnämnden har beslutat att stadsdelsförvaltningen skall bereda ledamoten Anders Brobergs (kd) skrivelse angående valborgsmässofirande i Vasaparken. Broberg anser att valborgsmässofirade skall kunna genomföras trots att upprustningsarbetet pågår.

Ett tidigt löfte om valborgsmässofirande i Vasaparken 2005 skulle kunna innebära att upprustningen försenas. Förvaltningen anser att det är av stor vikt för alla boende, och förvaltningens verksamheter som besöker parken, att den blir klar så snart som möjligt.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

12 Åtgärder mot råttinvasion på Norrmalm - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Dnr: 300-621/2004

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m fl (m) har i en skrivelse till stadsdelsnämnden bl a begärt en redovisning över de åtgärder som vidtas och planeras i syfte att bekämpa förekomsten av råttor på Norrmalm.

Stadsdelsförvaltningen utökar kontinuerligt beståndet av papperskorgar i stadsdelen och under sommarhalvåret ställs även säckställningar ut i stadsdelens parker. Erfarenheten visar att papperskorgar och säckställningar många gånger används på ett sätt de inte är avsedda för. Stadsdels-förvaltningen avser att inför nästa sommar samarbeta med bl a övriga innerstadsdelar när det gäller att sprida information till allmänheten om hur den kan bidra till att minska antalet råttor.


Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

13 Markera gränserna för Vasastan och Norrmalm - svar på medborgarförslag

Dnr: 300-632/2004

Carl Larsson beskriver att kännedomen om att Vasastan och Norrmalm är två stadsdelar minskar. För att motverka denna utveckling föreslår Larsson att informativa skyltar sätts upp på strategiska platser vid stadsdelarnas gränser.

Förvaltningen anser att förslaget är mycket trevligt men att det inte bör genomföras med hänvisning till två faktorer. Dels skulle underhållet av dessa skyltar bli kostsamt dels skulle det inte vara möjligt att kombinera förslagets syfte med en trafiksäker utformning.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

14 Miljöförbättrande åtgärder mellan Stadshusbron och Klarabergsbron - svar på medborgarförslag samt skrivelser

Dnr: 302-318/2004, 302-440/2004

Sträckan mellan Stadshusbron och Klarabergsbron på Norrmalmssidan, föreslås i ett medborgarförslag bli gästhamn för småbåtar eller användas till kanotuthyrning. Platsen är enligt förslagsställaren ett tillhåll för missbruk och prostitution. Kommunen föreslås även samarbeta med ägaren till den angränsande lokalen, för att förlägga en närpolisstation eller en motionslokal dit. Förvaltningen har med anledning av detta medborgarförslag erhållit två skrivelser med intresseanmälan från Waltraud Schmitz att driva någon form av utåtriktad verksamhet i området.

Stadsdelsförvaltningen anser i likhet med förslagsställaren att sträckan mellan Stadshusbron och Klarabergsbron kan göras trevligare. Trots vissa ogynnsamma omständigheter är platsen vattennära och har förhållandevis goda ljusförhållanden varför det vore en vinst för stadsmiljön om den kom till användning. Förvaltningen önskar utreda frågan vidare i samråd med intresserade företagare, gatu- och fastighetskontoret och Stockholms hamn.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

15 Hundrastgård i Observatorielunden - svar på medborgarförslag

Dnr: 304-464/2004

Marie Oscarsson har föreslagit att en hundrastgård anordnas i Observatorielunden.

Stadsdelsförvaltningen anser att det inte finns någon plats i Observatorielunden
som lämpar sig för detta ändamål. Inom stadsdelen finns idag tre hundrastgårdar,
en i Vanadisparken, en i S:t Eriksparken och en i Vasaparken där en del reserverats
för mindre hundar. I samband med den förestående upprustningen av Vasaparken kommer man att bygga en ny hundrastgård som beräknas kunna vara klar under
nästa år.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

16 Underlätta passsage över cykelbanan vid Johannes skola - svar på medborgarförslag

Dnr: 305-692/2004

Thomas Giarimi har inkommit med ett medborgarförslag om att göra om cykelbanan vid Johannes skola så att barnen kan korsa denna säkert. Stadsdelsförvaltningen har varit i kontakt med gatu- och fastighetskontoret som håller på att utreda behovet av ett eventuellt övergångsställe på platsen. Ett platsbesök har gjorts och ett till planeras till våren 2005 innan ställning tas till ett övergångsställe. Stadsdelsförvaltningen föreslår att medborgarförslaget lämnas för beaktande till ansvarig trafikplanerare på gatu- och fastighetskontoret.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

17 Alkoholservering i restaurang Buddha Dining and Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-755/2004

Restaurang Buddha Dining and Bar, som ligger på Biblioteksgatan 9, ansöker om utökad serveringstid inomhus. Det nuvarande tillståndet avser serveringstider mellan klockan 11.00 och 04.00. Förvaltningen bedömer att ett tillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

18 Alkoholservering i restaurang Brasserei Quick - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-770/2004

Restaurang Brasserei Ouick, som ligger på Vasagatan 7, ansöker om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus samt mellan klockan 11.00 och 01.00 utomhus.
Utifrån de uppgifter som förvaltningen fått från polisen om att det råder stora ordningsproblem gör förvaltningen bedömningen att det inte är lämpligt att ge ett serveringstillstånd som sträcker sig till klockan 03.00 inomhus. Förvaltningen skulle däremot kunna tillstyrka en ansökan om serveringstillstånd mellan 11.00 och 01.00 såväl inomhus som utomhus.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

19 Alkoholservering på Berns Salonger - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-790/2004

Berns Salonger & Co Svenska Aktiebolag har ansökt om ett fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus, inklusive roomservice, mellan 11.00 och 03.00 utomhus samt minibar dygnet runt. Utifrån de parametrar som förvaltningen har i uppdrag att ta hänsyn till bedöms ett tillstånd enligt ansökan ej medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår därför att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

20 Alkoholservering i restaurang Clara - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-797/2004

Partage Aktiebolag ansöker om serveringstillstånd i restaurang Clara mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus med anledning av ägarskifte. Förvaltningen har ingen möjlighet att bedöma om problemen, som boende i några kvarter mellan restaurangen och Sergels Torg upplever, härrör från restaurang Clara och föreslår därför att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

21 Alkoholservering på Grand Hotell - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-791/2004

Grand Hotell på Södra Blasieholmshamnen 8 har ansökt om ett fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Utifrån de parametrar som förvaltningen har i uppdrag att ta hänsyn till bedöms ett tillstånd enligt ansökan ej medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår därför att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

22 Alkoholservering på Berns Hotell -yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-733/2004

AB Berns Hotell har ansökt om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus samt minibar dygnet runt. Utifrån de parametrar som förvaltningen har i uppdrag att ta hänsyn till bedöms ett tillstånd enligt ansökan ej medföra några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår därför att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

23 Anmälan av utvärdering av stadsdelsförvaltningens organisation

Dnr: 007-766/2004

Handläggare: stadsdelsdirektör Ylva Tengblad, 08-508 09 033

24 Nedskrivning av fordringar avseende dödsbon, hyror för försöks- och jourlägenheter samt fordringar äldre än tre år.

Dnr: 103-794/2004

Enligt kommunfullmäktiges regler för ekonomisk förvaltning ska en osäker fordran skrivas ned och tas bort ur räkenskaperna senast efter tre år. Efter genomgång av ärenden som överstiger 10 000 kronor per ärende föreslås att fordringar avseende äldreomsorg, barnomsorg och övriga fakturor nedskrivs med sammanlagt 299 524 kronor.

Handläggare: ekonomiassistent Annika Wallentin Magnusson, 508 09 073

25 Ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2004

Dnr: 103-800/2004

Månadsprognosen bygger på ett periodiserat utfall t.o.m. oktober 2004. Det beräknade underskottet uppgår till totalt 26,2 mnkr. Prognosen för anslag 1 visar ett nettounderskott med 15,2 mnkr och för anslag 2 ett underskott med 11,0 mnkr. Underskottet avser främst omsorg om funktionshindrade och ekonomiskt bistånd.

Handläggare: controller Birgitta Dahlin, 508 09 066

26 Förlängning av avtal om parkskötsel

Dnr: 105-728/2004

I detta ärende redovisas erfarenheterna av hur Stockholm Entreprenad AB utfört parkskötsel m.m. på Norrmalm. Förvaltningen anser att arbetet utförts på ett bra sätt och föreslår därför att avtalet förlängs med två år.

Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors , 508 09 083

27 Anmälan av lokal samverkansöverenskommelse mellan Stockholms läns landsting - beställaravdelning Stockholm och Norrmalms stadsdelsförvaltning

Dnr: 500-844/2004

Handläggare: stadsdelsdirektör Ylva Tengblad, 08-508 09 033

28 Sammanträdestider för Norrmalms stadsdelsnämnd samt sammanträdestider för sociala delegationen 2005

Dnr: 002-801/2004

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

29 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

- studieresa till Skottland
- nedskrivning av fordran sedan erforderliga inkassoåtgärder vidtagits

30 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

31 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

32 Anmälan av inkomna handlingar

Sekretessbelagda ärenden

34 SEKRETESSÄRENDE

§336 Tema: Förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m.

Sammanträdet inleddes med att stadsdelsnämndens ordförande Jan Valeskog (s) gratulerade Karlbergs skolor som vunnit första pris i tävlingen Trafik- och hälsovecka 2004. Tävlingen har anordnats inom ramen för kampanjen I stan utan min bil, där gatu- och fastighetskontoret varit huvudarrangör. Anna-Sofia Holmquist från gatu- och fastighetskontoret överlämnade diplom samt en check på 10 000 kr till elevrepresentanter från Karlbergs skolor.

Susanne Bäckström, arkitekt på stadsbyggnadskontoret, informerade om förslaget till ny detaljplan för Sabbatsbergsområdet. Förslaget har remitterats till Norrmalms stadsdelsnämnd för yttrande. Samrådsmöte har ägt rum den 11 oktober 2004. Enligt förslaget kommer tre nya bostadskvarter att uppföras med sammanlagt ca 490 lägenheter. De nu befintliga byggnaderna inom området kommer i stort sett att bevaras. Nybyggnationen beräknas medföra att antalet fordon som trafikerar Dalagatan kommer att öka med omkring 500 per dygn. Sammanlagt kommer ett 100-tal träd att avverkas samtidigt som omkring 200 träd kommer att nyplanteras.

Många mötesdeltagare och även flera av nämndens ledamöter och ersättare hade frågor och synpunkter i första hand kring de konsekvenser den ökade trafikintensiteten kommer att få bl.a. i form av bullerstörningar och negativ påverkan på miljön.

Frågor och synpunkter från allmänheten

En mötesdeltagare tog upp frågan om vad stadsdelsnämnden gör för att uppmärksamma kvinnors situation. Detta med anledning av att det idag är FN:s internationella kvinnodag.

Ordföranden Jan Valeskog (s) hälsade därefter Claudio Skubla, som av kommunstyrelsen utsetts till ersättare för socialdemokraterna, välkommen i stadsdelsnämnden.

§337 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ordföranden Jan Valeskog (s) valdes att jämte vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 2 december 2004.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 21 oktober 2004 justerats den 28 oktober.

§338 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

  • Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde frågan om fyllnadsval till bygglovs- och markupplåtelsedelegationen samt till demokratiberedningen.
  • Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde en skrivelse om en ny idrottshall på Norrmalm i samband med utvecklingen av Norra Stationsområdet.
  • Ersättaren Claudio Skubla (s) anmälde en skrivelse om försäljning av godis och läsk i Norrmalms skolor.
  • Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en skrivelse från folkpartiet med förslag till ändringar i delegationsbestämmelserna.
  • Ersättaren Carina Fredén (s) anmälde en fråga angående klockan på Vasa Real.

§343 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 099-829/2004
E
tt förslag om att under vinterperioden öppna skolornas gymnastiksalar för motionärer anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

§344 Bordlagt ärende. Förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m. - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-682/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 8 oktober 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggbnadskontoret angående förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m., återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) och ledamoten Anders Broberg och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

1. Stadsdelsförvaltningens förslag till yttrande godkänns i huvudsak.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Det är viktigt att det bland de 490 lägenheterna som är planerade finns lägenheter som är väl anpassade för äldre. Mot bakgrund av att allt fler äldre önskar bo hemma så länge som möjligt är det viktigt att moderna och ändamålsenliga lägenheter finns att tillgå för äldre i detta område. Även gemensamma allmänna utrymmen för samvaro bör finnas i området.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsnämnden ställer sig i huvudsak bakom förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande: 

Förvaltningen har mycket förtjänstfullt lyft fram många viktiga synpunkter i sitt tjänsteutlåtande. I likhet med förvaltningen anser vi att behovet av tillräckligt antal parkeringsplatser helt har negligerats. Efter misslyckade detaljplaner i till exempel Hammarby sjöstad borde majoriteten ha insett att vid planeringen av nya bostadsområden måste de nya invånarna ha möjlighet att själva styra sitt bilinnehav. När besluten tagits om allt för få parkeringsplatser bryter en total anarki ut, något som inte är till gagn för någon. Lokalgatornas bredd är också något som måste ses över. Kostnaderna för och den praktiska möjligheten att kunna sköta för snöröjning måste beaktas. Vi instämmer också i förvaltningens påpekande om risken för smittrafik, och anser att gårdsgator kan vara en bra lösning för att hindra onödig trafik.

En ny friliggande förskola måste byggas som ersättning om Kastanjebacken kommer att rivas. Om en ny förskola kommer att byggas intill Äppellunden måste så mycket som möjligt av lunden bevaras. Äppellunden kommer att vara en luftig och stimulerande utemiljö för barnen, det är därför viktigt att ytorna inte blir för beskurna.

Enligt uppgifter föreslås halva gården för förskolan Torsgränd att tas bort. En sådan åtgärd är vi starkt emot. Den gård förskolan idag har behövs verkligen för att de nästan 100 barnen ska få plats.

En plats för parkteater i Vasaparken måste skapas. Det är historisk kultur att det ska finnas plats för större evenemang i Vasaparken, något som alla Norrmalmsbor verkligen uppskattar. Att till exempel även fortsättningsvis kunna anordna valdebatter är viktigt.

Hela området, inklusive bostäderna, måste vara tillgängliga även för människor med funktionshinder.
Det är även viktigt att området redan från början förses med bredband. Därför måste kanalisation för fiber läggas ner i marken då markarbetena sker.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Stadsbyggnadsnämnden beslöt den 12 december 2002 att den planerade nybyggnationen utmed Dalagatan skulle dras in från trottoaren bl.a. för att bevara den befintliga uppvuxna trädraden utmed gatan.

Stadsbyggnadsnämndens majoritet bör ha avsett att indragningen skall vara av sådan storleksordning att träden utmed gatan kan bevaras. Även om stadsbyggnadskontoret skulle låta såga ned träden bör nivån på indragningen inte minska. De hotade träden står ca 6-7 meter från trottoaren men man måste ha ansett att indragningen även bör ta hänsyn till att träden behöver rotsystem. Således bör indragningen göras 10-12 meter. Den skulle nu enligt detaljplanen bli endast 4 meter. ! (= 22 meter gatubredd)

Vid programsamrådet för några år sen ansåg de närboende en kraftig indragning av de nya byggnaderna som sitt viktigaste krav. Detta för att minska problemen med höga ljudnivåer ( som enligt planerna överskrids), ljuset som försämras och luftföroreningarna.

I miljöbeskrivningen och från samrådsmötet verkar det som om man beräknar att Dalagatans framtida ökningen av trafik och luftföroreningar skulle komma att orsakas enbart av de tänkta 490 bostäderna.

Trafiken och dess miljöeffekter måste bedömas med tanke på hela stadens framtida expansion av bostäder och funktioner. Dalagatan passeras inte bara av de som bor här utan avses vara huvudgata. På sidan 30 i miljökonsekvensbeskrivningen säga att den nya bebyggelsen och trafiken längs Dalagatan inte skapar någon risk för överskridande av miljönormer för luftkvaliteten. Samtidigt står det på sidan 26 att för att undvika störande avgaslukt i lägenheterna bör luftintag om möjligt inte placeras mot Dalagatan !

Husen i kvarter A bör inte bli högre än husen på gatans motsatta sida. Även stadsbyggnadskontoret ansåg så i sitt programförslag 5.9.2000 och skrev att detta motsvarar sex våningars höjd.

Kvarteret A föreslås få en ca 100 meter lång obruten fastad mot Dalagatan vilket ger ett överdimensionerat och alltför kompakt intryck. Detta bör mindras genom att man följder Skönhetsrådets förslag att förlänga Observatoriegatan in i det nya området.

Sammanfattning:
1. Absolut mest nödvändigt är att öka indragningen av nybyggnationen längs Dalagatan till 10-12 meter för att stämma med det beslut som stadsdelsnämndens majoritet tog den 12 december 2002.

2. Vi beräkningen av trafik- och miljöproblemen tycks man inte ha beaktat effekterna av stadens expansion utanför Sabbatsbergsområdet.

3. Husen mot Dalagatan i kvarter A bör sänkas till sex våningar d.v.s. i enlighet med stadsbyggnadskontorets programförslag 5.9.2000.

4. Kvarter A:s fasad mot Dalagatan är alltför lång och kompakt vilket bör mildras genom att man följder Skönhetsrådets förslag att förlänga Observatoriegatan in i det nya området.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§345 Bordlagt ärende. Avtalsuppföljning av Vädurens äldreboende

Diarienummer 105-729/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 oktober 2004, angående uppföljning
av Vädurens äldreboende, återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade, med instämmande av ledamoten Hans Enroth (v), att stadsdelsförvaltningens förslag skulle avslås.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

1. Avtalsuppföljningen godkänns.

2. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att teckna avtal med Attendo Care AB om fortsatt entreprenaddrift av Vädurens äldreboende till och med den 17 november 2007.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Utvärderingarna av verksamheten visar på en positiv förändring av verksamheten, jämfört med förhållandena som förekom i början av entreprenaden. Det är positivt. Under den förra mandatperioden motarbetade den borgerliga majoriteten kommunens äldreomsorg och dess möjligheter att lägga egenregianbud på verksamheten. Vi anser att när denna avtalstid har gått skall finnas möjlighet för verksamhet inom Norrmalms äldreomsorg att i samband med upphandlingsförfarande kunna lägga anbud även på verksamheten på Vädurens äldreboende.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vid brukarundersökning har det klagats på matlådorna. Måltiderna innebär ingen stimulans och är inte alls välsmakande. Det är väl känt att många gamla snabbt försämras när de inte får i sig tillräckligt med mat. En förbättring av måltiderna är absolut nödvändig och alternativ till lådorna är också önskad. Vid besök på Väduren i november upplystes vi om att matlådorna har förbättrats i enlighet med önskemålen och en fristående restaurant kommer att starta i huset under december 2004.

Under dessa förhållanden kan vi nu uppdra åt förvaltningen att teckna avtal med Attendo Care AB om fortsatt entreprenaddrift.

Vi kommer med intresse att följa utvecklingen.

§346 Socialtjänstens insatser för vuxna missbrukare - yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 502-681/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 3 november 2004, med anledning en remiss från revisionskontoret angående socialtjänstens insatser för vuxna missbrukare, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsnämnden ställer sig i huvudsak bakom förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Efter många års besparingar inom missbrukarvården har vi nått en punkt där kommunen inte kan erbjuda en acceptabel behandling – inte ens för den yngsta missbrukarkategorin. Dödligheten bland missbrukarna har exempelvis mångdubblats sedan slutet av 1900-talet. Den aktuella granskningen bekräftar att det genomgående är stora brister och varken lagar eller riktlinjer efterlevs. "…stödet till missbrukare måste bedrivas mer systematiskt och både utredningsprocessen och dokumentation måste skärpas. Arbets- behandlings- och vårdplaner måste börja användas på det sätt som stadens riktlinjer föreskriver."

Resurserna räcker helt enkelt inte till för en adekvat behandling, som startar i tid och fullföljs utan att vårdkedjan bryts. Det känns därför nödvändigt att börja arbeta för att införa en vårdgaranti för missbrukare.

§347 Kartlägg och ta tillvara den kompetens som finns bland stadens anställda - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 299-725/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 26 oktober 2004, med anledning av en remiss från kommunstyrelsen angående förslag om att kartlägga och ta tillvara den kompetens som finns bland stadens anställda.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

1. Stadsdelsförvaltningens förslag till yttrande godkänns i huvudsak.

2. Förslagen i motionen tillstyrks.

3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Vi instämmer i att invandrarnas kompetens inte alltid tas till vara.Motionärens övergripande syfte är att genom denna kartering fastställa hur det egentligen ser ut på arbetsmarknaden för invandrare och infödda svenskar än att ställa krav på att dessa omgående anställes inom lämpligt område. En sådan kartläggning skulle tydliggöra bristerna vid anställningar och i sin förlängning leda till ett bättre utnyttjande av resurser.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är viktigt att eftersträva och aktivt arbeta för en mångfald bland medarbetare som återspeglar mångfalden bland stadens medborgare.

§348 Förslag till ny detaljplan för del av Klockan 1 - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-758/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 11 november 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående förslag till detaljplan för Klockan 1, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade, med instämmande av ledamoten Hans Enroth (v), fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) anmälde en reservation av följande lydelse:

1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut avslås.

2. Befintliga lägenheter blir kvar i gatuhuset och renoveras.

3. De kontoriserade lägenheterna återställs.

4. Stadsdelsnämnden accepterar gårdshusets påbyggnad endast under förutsättning att sexton lägenheter tillförs   förutom gatuhusets tio bebodda lägenheter samt de åter bostadiserade lägenheterna i samma hus.

5. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Smygkontorisering av lägenheter och byggandet av gigantiska kontorspalats, butikscentra och parkeringshus har avfolkat Stockholms innerstad och gjort stora delar folktomma, ödsliga och utanför normal social kontroll stora delar av dygnet.

Det gäller också Klockan 1 vid övre delen av Kungsgatan/Vasagatan. Här har man nu chansen att i Lundbergska huset, som hyresgästerna önskar, bibehålla de tio bebodda lägenheterna i gatuhuset och återbostadisera de lägenheter som kontoriserats. Det skulle ge liv åt gatorna. Stadsbyggnadskontorets förslag att helt kontorisera gatuhusen skulle tillsluta kvarteret ytterligare och förvärra ödsligheten utåt.

Att bygga på till ett höghus på nio våningar mitt i ett kulturhistoriskt grönklassat kvarter är knappast motiverat för att kontorisera ännu mera. Endast sex lägenheter skulle tillkomma.

Möjligen skulle det vara motiverat om det tillfördes sexton nya lägenheter i gårdshuset; förutom renovering av de tio befintliga i gatuhuset och återbostadisering av de där tidigare kontoriserade lägenheterna.

§349 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten - genomförandeärende

Diarienummer 400-737/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 25 november 2004, angående fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att stadsdelsförvaltningens förslag till beslut skulle avslås.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Stadsdelsnämnden godkänner förhyrningen av en ny förskolelokal och ett förråd vid Norrtullgatan 16 B.

2. Stadsdelsnämnden godkänner utökning av Yggdrasils förskolor med en avdelning från februari 2005.

3. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulansbidrag med 0,3 mnkr för särproduktionskostnader.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

 

§350 Miljöpolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd och förvaltning 2005

Diarienummer 310-741/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 11 november 2004, angående miljöpolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd och förvaltning, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut bifalls huvudsakligen.

2. Två nya punkter med följande lydelse läggs till:

  • öka informationen till allmänheten om en kretsloppsanpassad avfallshantering
    och fastighetsnära insamling
  • öka informationen till verksamhetsutövare inom stadsdelen om hanterings-reglerna för verksamhetsavfall

3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

En stor andel av avfall som dumpas vid återvinningsstationerna kommer från kringliggande verksamheter. De flesta av dessa ägs av småföretagare med begränsade möjligheter att inhämta rätt information som berör deras verksamheter. Nämnden anser att bättre information till allmänheten och verksamhetsutövare i stadsdelen, i samarbete med renhållningsförvaltningen, skulle kunna märkbart minska dumpningen vid återvinningsstationer.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

§351 Valborgsfirande i Vasaparken - svar på skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 399-431/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 10 november 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående Valborgsfirande i Vasaparken, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Informationsutbytet mellan stadens olika förvaltningar måste bli bättre så att inga onödiga beslut behöver tas. För 2005 är det önskvärt att något valborgsfirande arrangeras någonstans i stadsdelen.

§352 Åtgärder mot råttinvasion på Norrmalm - svar på skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m)

Diarienummer 300-621/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 1 november 2004, med anledning av en skrivelse från ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) angående åtgärder mot råttinvasionen på Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§353 Markera gränserna för Vasastan och Norrmalm - svar på medborgarförslag

Diarienummer 300-632/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 11 november 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att markera stadsdelsgränserna för Vasastan och Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Ärendet bordläggs.

§354 Miljöförbättrande åtgärder mellan Stadshusbron och Klarabergsbron - svar på medborgarförslag samt skrivelser

Diarienummer 302-318/2004, 302-440/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 28 oktober 2004, med anledning av ett medborgarförslag samt skrivelser med förslag om miljöförbättrande åtgärder mellan Stadshusbron och Klarabergsbron, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

1. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Skrivelserna besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

3. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att i samråd berörda intressenter utreda frågan vidare.

§355 Hundrastgård i Observatorielunden - svar på medborgarförslag

Diarienummer 304-464/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 20 oktober 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att ordna en hundrastgård i Observatorieparken, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§356 Underlätta passsage över cykelbanan vid Johannes skola - svar på medborgarförslag

Diarienummer 305-692/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 november 2004, med anledning av ett medborgarförslag om att underlätta passage över cykelbanan vid Johannes skola, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§357 Alkoholservering i restaurang Buddha Dining and Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-755/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 12 november 2004, med anledning av
en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Buddha Dining and Bar, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Ansökan om utökad serveringstid mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Polisen har stora svårigheter att komma tillrätta med alla hotfulla situationer och slagsmål som nattetid uppstår i innerstan då mer eller mindre berusade människor rör sig mellan krogarna. Polisen vill inte att tillstånd till kl. 05.00 beviljas fler restauranger. Berusningsgraden blir högre med längre utskänkningstider. Risken bl.a. för kvinnomisshandel ökar.

Stora ansträngningar görs för att återbostadisera innersta citykärnan. I närområdet finns några sådana nya bostadsprojekt. Det är dyra lägenheter. I dagsläget vågar en del av de boende knappt gå hem på nätterna och störs så mycket att de funderar på att flytta. Stockholm måste återigen bli trygg för alla människor att röra sig i.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§358 Alkoholservering i restaurang Brasserei Quick - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-770/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 november 2004, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Brasserei Quick, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

1. Ansökan om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 03.00 avstyrks.
2. Ansökan om serveringstillstånd på uteservering mellan klockan 11.00 och 01.00 tillstyrks.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§359 Alkoholservering på Berns Salonger - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-790/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 15 november 2004, med anledning av
en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering på Berns Salonger, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Ansökan om fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus och mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus samt minibar dygnet runt tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Polisen har stora svårigheter att komma tillrätta med alla hotfulla situationer och slagsmål som nattetid uppstår i innerstan då mer eller mindre berusade människor rör sig mellan krogarna. Polisen vill inte att tillstånd till kl. 05.00 beviljas fler restauranger. Berusningsgraden blir högre med längre utskänkningstider. Risken bl.a. för kvinnomisshandel ökar.

Stora ansträngningar görs för att återbostadisera innersta citykärnan. I närområdet finns några sådana nya bostadsprojekt. Det är dyra lägenheter. I dagsläget vågar en del av de boende knappt gå hem på nätterna och störs så mycket att de funderar på att flytta. Stockholm måste återigen bli trygg för alla människor att röra sig i.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§360 Alkoholservering i restaurang Clara - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-797/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 november 2004, med anledning av
en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering i restaurang Clara, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus med anledning av ägarskifte tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Polisen har stora svårigheter att komma tillrätta med alla hotfulla situationer och slagsmål som nattetid uppstår i innerstan då mer eller mindre berusade människor rör sig mellan krogarna. Polisen vill inte att tillstånd till kl. 05.00 beviljas fler restauranger. Berusningsgraden blir högre med längre utskänkningstider. Risken bl.a. för kvinnomisshandel ökar.

Stora ansträngningar görs för att återbostadisera innersta citykärnan. I närområdet finns några sådana nya bostadsprojekt. Det är dyra lägenheter. I dagsläget vågar en del av de boende knappt gå hem på nätterna och störs så mycket att de funderar på att flytta. Stockholm måste återigen bli trygg för alla människor att röra sig i.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§361 Alkoholservering på Grand Hotell - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-791/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 november 2004, med anledning av
en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering på Grand Hotell, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Ansökan om fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Polisen har stora svårigheter att komma tillrätta med alla hotfulla situationer och slagsmål som nattetid uppstår i innerstan då mer eller mindre berusade människor rör sig mellan krogarna. Polisen vill inte att tillstånd till kl. 05.00 beviljas fler restauranger. Berusningsgraden blir högre med längre utskänkningstider. Risken bl.a. för kvinnomisshandel ökar.

Stora ansträngningar görs för att återbostadisera innersta citykärnan. I närområdet finns några sådana nya bostadsprojekt. Det är dyra lägenheter. I dagsläget vågar en del av de boende knappt gå hem på nätterna och störs så mycket att de funderar på att flytta. Stockholm måste återigen bli trygg
för alla människor att röra sig i.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§362 Alkoholservering på Berns Hotell -yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-733/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 14 november 2004, med anledning av
en remiss från socialtjänstförvaltningen angående alkoholservering på Berns Hotell, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordföranden Jan Valeskogs (s) yrkande följande:

Ansökan om fortsatt serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus samt minibar dygnet runt tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Polisen har stora svårigheter att komma tillrätta med alla hotfulla situationer och slagsmål som nattetid uppstår i innerstan då mer eller mindre berusade människor rör sig mellan krogarna. Polisen vill inte att tillstånd till kl. 05.00 beviljas fler restauranger. Berusningsgraden blir högre med längre utskänkningstider. Risken bl.a. för kvinnomisshandel ökar.

Stora ansträngningar görs för att återbostadisera innersta citykärnan. I närområdet finns några sådana nya bostadsprojekt. Det är dyra lägenheter. I dagsläget vågar en del av de boende knappt gå hem på nätterna och störs så mycket att de funderar på att flytta. Stockholm måste återigen bli trygg för alla människor att röra sig i.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§363 Anmälan av utvärdering av stadsdelsförvaltningens organisation

Diarienummer 007-766/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 november 2004, med anledning av en rapport med utvärdering av stadsdelsförvaltningens organisation, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§364 Nedskrivning av fordringar avseende dödsbon, hyror för försöks- och jourlägenheter samt fordringar äldre än tre år.

Diarienummer 103-794/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 november 2004, med förslag på nedskrivning av fordringar avseende dödsbon, hyror för försöks- och träningslägenheter
samt fordringar äldre än tre år, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Nämnden beslutar om nedskrivning av fordringar avseende dödsbon, hyror för försöks- och jourlägenheter m.m. och ärenden äldre än tre år med sammanlagt 299 524 kronor.

 

§365 Ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2004

Diarienummer 103-800/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 11 november 2004, med ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2004, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för oktober 2004 godkänns.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Det är ytterst oroande att det beräknade underskottet blir så stort trots beslutade besparingar. Som vi i oppositionen vid ett flertal tillfällen föreslagit borde ytterligare besparingsförslag ha presenterats nämnden. Dessutom visar dessa underskott precis på det som vi ofta framhållit, att bidragsberoendet ökar, och
att resursfördelningssystemen inom t.ex. handikappområdet inte fungerar. Och majoriteten sitter helt handlingsförlamad……….

§366 Förlängning av avtal om parkskötsel

Diarienummer 105-728/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 3 november 20004, med förslag på förlängning av avtal om parkskötsel, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Avtalet med Stockholm Entreprenad AB gällande parkskötsel m.m. på Norrmalm får förlängas med två år t.o.m. 2007-09-30.

2. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att undersöka och återkomma till nämnden om möjligheterna att undanta vissa arbeten som kan bereda sysselsättning för personer med behov av arbetsträning, t.ex. offentligt skyddat arbete (OSA).

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) reserverade sig mot beslutet.

§367 Anmälan av lokal samverkansöverenskommelse mellan Stockholms läns landsting - beställaravdelning Stockholm och Norrmalms stadsdelsförvaltning

Diarienummer 500-844/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 16 november 2004, med anmälan av
lokal samverkansöverenskommelse mellan Stockholms läns landsting Beställaravdelning Stockholm och Norrmalms stadsdelsförvaltning, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§368 Sammanträdestider för Norrmalms stadsdelsnämnd samt sammanträdestider för sociala delegationen 2005

Diarienummer 002-801/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 2 november 2004 med förslag på sammanträdestider för Norrmalms stadsdelsnämnd 2005, förelåg.

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 november 2004 med förslag på sammanträdestider för sociala delegationen 2005, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut

Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

1. Sammanträdestider för Norrmalms stadsdelsnämnd 2005 fastställs i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

2. Sammanträdestider för sociala delegationen 2005 fastställdes i enlighet med stadsdelsförvaltningens senast utsända förslag.

 

§369 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman enligt delegation

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut om tillåtelse för anställd att delta i studieresa till Skottland anmäldes.

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut om nedskrivning av fordran sedan erforderliga inkassoåtgärder vidtagits anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§370 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 11 november 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§371 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid sammanträde i lokala pensionärsrådet den 22 november 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§372 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Klagomål på korta gröntider för rörelsehindrade vid passage över Sveavägen – skrivelse från Norrmalms stadsdelsnämnd. Protokollsutdrag från gatu- och fastighetsnämndens sammanträde den 21 september 2004, § 41. Diarienummer 305-745/2004.
  2. Svar på medborgarförslag angående gratis kollektivtrafik i hela Stockholms län. Diarienummer 305-523/2004.
  3. Svar på medborgarförslag angående renovering av omklädningsrummet i Vasaparken. Diarienummer 304-527/2004.
  4. Namnlista med krav på politikernärvaro på avdelningarna. Diarienummer 501-795/2004.
  5. Skrivelse från enskild angående förslag till detaljplan för Sabbatsberg 23 m.m. Diarienummer 302-682/2004.
  6. Skrivelse från ordföranden i Norrmalms handikappråd angående personliga ombud. Diarienummer 505-865/2004.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

 

§373 Övriga frågor

  • Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att Claudio Skubla (s), ersättare i stadsdels-nämnden, skulle utses till ersättare i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen samt
    till ledamot i demokratiberedningen.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att utse Claudio Skubla (s) till ersättare i bygglovs- och markupplåtelsedelegationen samt till ledamot i demokratiberedningen.

  • Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde en skrivelse om en ny idrottshall på Norrmalm i samband med utvecklingen av Norra Stationsområdet. Diarienummer 304-866/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Ersättaren Claudio Skubla (s) anmälde en skrivelse om försäljning av godis och läsk i Norrmalms skolor. Diarienummer 405- 870/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en skrivelse från folkpartiet med förslag till ändringar i delegationsbestämmelserna och påpekade att förslaget avser beslut inom äldreomsorgen. Diarienummer 002-872/2004.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Ersättaren Carina Fredén (s) tog upp frågan om klockan på Vasa Real. Sedan ett par månader tillbaka står klockan stilla och enligt uppgift pågår diskussioner mellan fastighetsägaren och skolledningen om vem som ska svara för reparationen.
  • Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) framförde, med anledning av den utvärdering som gjorts av stadsdelsförvaltningens organisation, önskemål om en uppföljning inom något halvår för att se vad som förbättrats.

§374 Upphandling av bemanningstjänster vid tillfälliga vakanser inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade

Diarienummer 105-808/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 3 november 2004, med anledning av upphandling av bemanningstjänster vid tillfälliga vakanser inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

1. Förfrågningsunderlaget för stadsdelsgemensam upphandling angående köp av tjänster från bemanningsföretag godkänns.

2. Förvaltningschefen på Norrmalms stadsdelsförvaltning får i uppdrag att på Norrmalms stadsdelsnämnds vägnar fatta tilldelningsbeslut och teckna ramavtal samt att besluta om löpande frågor kring denna upphandling och de ramavtal som den leder till.

3. Förvaltningen får i uppdrag att återkomma med redovisning av genomförd upphandling.

 

§375 Inkomna sekretessbelagda handlingar

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.