Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2005-01-20

Sammanträde 2005-01-20

Datum
Klockan
18.30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema:

Den planerade nybyggnationen på Norra stationsområdet och området kring Karolinska sjukhus Läs mer...et. Arkitekt Aleksander Wolodarski från stadsbyggnadskontoret medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Förslag till ventilationsanläggninhgar för Citybanans station Odenplan samt station City - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Dnr: 302-534/2004

Stadsbyggnadskontoret har upprättat förslag till tillägg till detaljplaner som behandlar pendeltågstunneln Citybanan. Planerna möjliggör rökgasschakt i tre lägen i Vasastan samt två i city. Förvaltningen avvisar placeringsförslagen på Hälsingehöjden respektive Vasa Reals skola med hänvisning till barnens bästa. Resterande förslag ställer sig förvaltningen positiv till.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

5 Trygghet för äldre med hemtjänst i Norrmalm och Katarina-Sofia - yttrande till revisionskontoret

Dnr: 504-854/2004

Revisionskontoret har granskat hur stadsdelsnämnderna Norrmalm och Katarina-Sofia arbetar med att säkerställa trygghet för äldre med hemtjänst. Granskningen redovisas i en rapport som överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande.

Granskningen visar att mång av de äldre har förtroende för hemtjänstens personal och att de i huvudsak får den hemtjänst som har beviljats. Rapporten pekar på ett par förbättringsområden/utvecklingsområden bl.a. avseende personalens kompetens, riktlinjer/anvisningar/rutiner och samverkan med landstinget.

Stadsdelsförvaltningen anser att rapportern stämmer överens med de synpunkter som stadsdelsförvaltningen lämnat i samband med granskningen och delar också i stort de förslag till åtgärder som redovisas.


Handläggare: Utvecklingssekreterare Christina Österling , 508 09 527

6 Säkrare och mer barnvänlig lekpark på Hälsingehöjden - svar på medborgarförslag

Dnr: 305-767/2004

Ett medborgarförslag har inkommit med förslag på åtgärder för att göra Hälsingehöjden till en säkrare och mer barnvänlig lekpark. De föreslagna åtgärderna är att byta ut betongrabatterna mot sandlådor samt att sätta staket runt lekparken. Stadsdels-förvaltningen håller med om att betongrabatterna, som ursprungligen var blomster--planteringar, är ett trist inslag i parken men för närvarande finns inga pengar till att byta ut dessa. När det gäller staket runt parken föreslår förvaltningen att de två öppna ingångarna på Hälsingegatans sida byggs igen med staket, varav en ingång förses med grind och den andra byggs igen. Grinden in till gungorna tas bort.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

7 Ansökan från Stockholm Omsorg AB om att bedriva enskild verksamhet enligt LSS - yttrande till länsstyrelsen

Dnr: 505-875/2004

Stockholm Omsorg AB har ansökt om tillstånd att bedriva daglig verksamhet enligt
23 § LSS i Birkagårdens lokaler, Karlbergsvägen 86. Tio lindrigt förståndshandikappade ska ges grundläggande kunskaper i data och mobiltelefoni för att sedan kunna förmedla dessa kunskaper till andra intresserade exempelvis i dagliga verksamheter, skolor, pensionärsföreningar eller invandrarföreningar.

OMEDELBAR JUSTERING


Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson, 508 09 035

8 Ändring av delegationsbestämmelser för Norrmalms stadsdelsnämnd

Dnr: 002-10/2005

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

9 Förordnande av beslutanderätt som enligt lag ankommer på nämndens ordförande

Dnr: 002-927/2004

Inom individ- och familjeomsorgen uppstår ibland situationer där det finns behov av
att snabbt fatta beslut. Nämndens ordförande har i dessa fall en i lag direkt angiven beslutanderätt, s.k. kompletterande beslutanderätt. Nämnden kan dock förordna annan ledamot / andra ledamöter att fatta motsvarande beslut. Stadsdelsförvaltningen föreslår att ordföranden och vice ordföranden i sociala delegationen förordnas att fatta beslut som, enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), tillkommer nämndens ordförande.

OMEDELBAR JUSTERING


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

10 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

11 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden andra halvåret 2004

12 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden andra halvåret 2004

13 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

- försörjningsupphandlingar genom upphandlingsentreprenör under andra halvåret 2004
- upphandling och avtalsförälängning på delegation under andra halvåret 2004
- ansökan om bidrag från Stiftelsen Manscentrum

14 Anmälan av inkomna handlingar

16 Upphandling av gatudrift på Norrmalm

Dnr: 105-2/2005

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen

Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors , 508 09 083

18 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

20 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

DUKAS
Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

§10 Tema : Den planerade nybyggnationen på Norra Stationsområdet och området kring Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet

Arkitekt Aleksander Wolodarski från stadsbyggnadskontoret informerade om den planerade nybyggnationen på Norra Stationsområdet och området kring Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet. Man kommer bl.a. att bygga cirka 3 000 lägenheter på området. Tanken är att området ska utgöra en utbyggnad av den s.k. stenstaden och Aleksander Wolodarski presenterade olika förslag till kvartersstruktur. Vidare kommer ett nytt sjukhus att byggas i anslutning till Karolinska Institutet. Genomfartstrafiken liksom den spårbundna trafiken kommer att gå i tunnlar. Området i sin helhet beräknas kunna vara färdigt om drygt tio år.
Från stadsbyggnadskontorets sida kommer man nu att inleda samrådsförfarandet kring den planerade nybyggnationen.

En av mötesdeltagarna tog bl.a. upp frågan om fotgängare och framhöll behovet av gångvägar mot Hagaparken. Han överlämnade även en skiss med förslag på var gångvägar lämpligen skulle kunna byggas.

En av de övriga mötesdeltagarna uttryckte farhågor för att det planerade bostadsområdet skulle kunna bli en isolerad stenstad skiljd från nuvarande stadsbebyggelse.

Flera av stadsdelsnämndens ledamöter framförde synpunkter och hade frågor kring projektet. Diskussionen kom bl.a. att handla om vikten av att ta lärdom av mindre goda erfarenheter i samband med tidigare genomförda stora byggnadsprojekt som t.ex. Södra Stationsområdet och Starrängsringen.

Frågor och synpunkter från allmänheten

En av mötesdeltagarna som tidigare tillsammans med andra föräldrar inkommit med ett medborgarförslag om att göra lekplatsen på Hälsingehöjden säkrare och mera barnvänlig, tyckte att stadsdelsförvaltningens förslag till åtgärder var bra men undrade när arbetet kommer att påbörjas. Enligt avdelningschefen, Yngve Lindström, räknar man med att relativt omgående kunna påbörja arbetet.

En mötesdeltagare tog, med anledning av ett inkommet medborgarförslag om bättre information om tillgången till barnomsorg, upp frågan om behovet av utbyggnad av förskoleverksamheten. Han ansåg att fler förskolor bör byggas på Sabbatsbergsområdet och undrade bl.a. vad som nu kommer att hända med förskolan på Kastanjebacken. Ordföranden, Jan Valeskog (s), talade om att förskolan kommer att rivas men ersättas med andra lokaler för förskoleverksamhet på området.

§11 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ordföranden Jan Valeskog (s) valdes att jämte ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 27 januari 2005.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 19 januari 2005 justerats den 20 januari.

§12 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att förvaltningen senare under sammanträdet kommer att redogöra för den aktuella situationen inom barnomsorgen vad gäller tillgång till platser.

§18 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Ett förslag om att driva caféverksamhet i Vasaparken anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsfrvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§19 Bordlagt ärende. Förslag till ventilationsanläggninhgar för Citybanans station Odenplan samt station City - yttrande till stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-534/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 12 december 2004, med anledning av en remiss från stadsbyggnadskontoret angående förslag till ventilationsanläggningar för Citybanans station Odenplan och station City, återupptogs till behandling.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Den kontinuerliga ventilationen av citybanan måste lösas på annat sätt än via nedan föreslagna lokaliseringar av ventilationsanläggningar för rökgasschakt.
  2. Stadsdelsförvaltningens förslag till yttrande godkänns avseende lokalisering av ventilationsanläggningar vid Norra Latins f.d. skolgård och Centralplan för Citybanans station City.
  3. Stadsdelsnämnden förespråkar att ventilationsanläggningen för den norra delen, för station Odenplan, lokaliseras vid den nu existerande ventilationen för tunnelbanan vid Hälsingehöjden.
  4. Stadsdelsnämnden förespråkar att ventilationsanläggningen för den södra delen i första hand lokaliseras vid norra delen av Gustav Vasa kyrka och i andra hand vid parkeringsplatsen vid Vasa Reals skola.
  5. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    De ventilationsanläggningar som krävs, både för rökgasschakt och för den kontinuerliga ventilationen, måste ordnas på platser som finns inom rimligt avstånd från de perronger för citybanan som skall ordnas under Odenplan och City. Dessa är mycket viktiga för att luften skall bli bra för de tiotusentals resenärer som nyttjar Citybanan samt även kunna fungera i händelse av olycka och brand i denna del av Citybanan. Det sistnämnda kommer troligtvis knappast alls att inträffa men kan dock enligt riskanalyser inträffa en gång var 150: e år.

    Det finns inget som talar för att den kontinuerliga ventilationen måste ske genom de rökgasschakt som är föremål för denna remiss. Anläggningen för kontinuerliga ventilationen är betydligt mindre omfattande i storlek och kan därför ordnas på en plats vid till exempel Odenplan, rimligtvis på en hög höjd så att inte människor behöver komma i kontakt med denna luft. Ventilationsluften bör dessutom renas.

    Nämnden delar förvaltningens uppfattning om föreslagen lokalisering av rökgasschakten för Citybanans station vid T-centralen. Nämnden förespråkar att den idag existerande tryckutjämningskammare och ventilation som finns för tunnelbanan, bakom Hälsingehöjden, används som rökgasschakt i händelse av brand i Citybanan. Platsen är välventilerad och har rimligt stora avstånd till boende och parkbesökare.
    Nämnden förespråkar för den södra delen, i första hand, en lösning vid norra delen av Gustav Vasa kyrka. Invid muren på Västmannagatan finns en plats som skulle kunna fungera väl under förutsättning att markförhållandena medger detta och att inte kyrkan på något sätt skadas. Då avståndet ned till fast berg är längre på denna plats krävs mer omfattande markarbeten ovan jord men resultatet skulle bli mycket bra med denna lokalisering. Om träd måste tas bort skall dessa ersättas med andra träd, i möjligaste mån av samma storlek. Särskilda ansträngningar bör göras för att det äldsta och största trädet vid platsen räddas.

    Skulle mot förmodan inte denna plats av byggtekniska skäl kunna användas bör istället parkeringsplatsen vid Vasa Real nyttjas. På denna plats finns endast parkerade bilar och inga barn eller ungdomar vistas där. Rökgasschakt på platser invid bostadshus eller på platser som riskerar omgärda människor, barn och vuxna, vid händelse av brand i Citybanan, eller får en estetisk dålig lösning, måste enligt nämndens uppfattning absolut undvikas.

Reservation

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden tar inte ställning i ärendet förrän luftkvaliteten från ventilationsanläggningarna har utretts.
  2. Vasaparken, hörnet Dalagatan / Odengatan som alternativ placering
    för ventilationsanläggning från station Odenplan ska utredas.
  3. Stadsdelsförvaltningens förslag till yttrande avseende lokalisering av ventilationsanläggningen vid Norra Latins f.d. skolgård och Centralplan
    för Citybanans station City godkänns.
  4. Möjligheten att ventilationsanläggningen för den norra delen för station
    Odenplan lokaliseras vid den nu existerande ventilationen för tunnelbanan
    vid Hälsingehöjden ska utredas.
  5. Möjligheten att ventilationsanläggningen för den södra delen i första hand lokaliseras vid den norra delen av Gustav Vasa kyrka och i andra hand vid parkeringsplatsen vid Vasa Reals skola ska utredas.
  6. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Sedan ärendet bordlades i nämnden har Karolinska Institutet presenterat forskningsrön som säger att luften i Stockholms tunnelbana är upp till 80 gånger skadligare för lungcellerna än luften på Hornsgatan. Enligt forskarna är det de små partiklar av metall som finns i luften som orsakar stora skador på mänskliga lungcellers arvsmassa, DNA:et. Att då föreslå en placering av ventilationsanläggningar för den nya pendeltågsstationen precis utanför en förskola är omöjligt. En alternativ placering för anläggningen måste hittas.

    Staden måste reda ut hur luftkvaliteten kommer att bli vid ventilationsanläggningar av detta slag, sedan föreslå åtgärder och placering av detta. Dessutom måste staden reda ut hur redan befintliga ventilationsanläggningar ska hanteras.

    Förutsatt att bra luftkvalitet kan garanteras är den föreslagna placeringen av ventilationsanläggning för station City bra. När det gäller station Odenplan måste andra alternativa placeringar utredas, vi föreslår att en placering i Vasaparken, hörnet Dalagatan / Odengatan utreds. 

          Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§20 Trygghet för äldre med hemtjänst i Norrmalm och Katarina-Sofia - yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 504-854/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 21 december 2004, med anledning av en remiss från revisionskontoret angående trygghet för äldre med hemtjänst i Norrmalm och Katarina-Sofia, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Ledamoten Gunilla Reuterskiöld m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut godkänns i huvudsak.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Det är glädjande att många äldre har stort förtroende för hemtjänstens personal och att biståndsbesluten i huvudsak genomförs. Granskningen har emellertid påtalat att det finns några allvarliga brister utöver de som nämns i tjänsteutlåtandets sammanfattning:
  • Fallolyckor som uppmärksammas efter alltför lång tid. "Biståndsbesluten kan i en del fall behöva omprövas".
  • Ett lokalt säkerhetsdokument bör utarbetas och rutiner för uppföljning och internkontroll tas fram.
  • Sociala biståndsinsatser måste utvecklas för att förebygga och bryta isolering och depressioner.

§21 Säkrare och mer barnvänlig lekpark på Hälsingehöjden - svar på medborgarförslag

Diarienummer 305-767/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 januari 2005, med anledning av ett medborgarförslag om att göra lekparken på Hälsingehöjden säkrare och mer barnvänlig, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

    1. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.
    2. Nuvarande staket / stängsel runt Hälsingehöjdens lekpark kompletteras med staket och grind så att hela området inhägnas.

§22 Ansökan från Stockholm Omsorg AB om att bedriva enskild verksamhet enligt LSS - yttrande till länsstyrelsen

Diarienummer 505-875/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 10 januari 2005, med anledning av en remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län angående ansökan från Stockholms Omsorg AB om att driva enskild verksamhet enligt LSS, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Ansökan tillstyrks.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§23 Ändring av delegationsbestämmelser för Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 002-10/2005
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 5 januari 2005, med förslag till ändring av delegationsbestämmelser för Norrmalms stadsdelsnämnd, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Delegationsbestämmelserna ändras i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§24 Förordnande av beslutanderätt som enligt lag ankommer på nämndens ordförande

Diarienummer 002-927/2004
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 13 december 2004, angående förordnande av beslutanderätt som enligt lag ankommer på nämndens ordförande, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Ordföranden och vice ordföranden i sociala delegationen förordnas att fatta beslut som enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga /LVU)
och lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), ankommer på nämndens ordförande.

Denna paragraf förklardes omedelbart justerad.

 

§25 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 17 januari 2005 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§26 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden andra halvåret 2004

Protokoll förda vid sociala delegationens sammanträden under andra halvåret 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§27 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden andra halvåret 2004

Protokoll förda vid bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden under andra halvåret 2004 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§28 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattade beslut om försörjningsupphandlingar genom upphandlingsentreprenör under andra halvåret 2004 anmäldes. Diarienummer 105-718/2004.

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattade beslut om upphandling och avtalsförlängningar under andra halvåret 2004 anmäldes. Diarienummer 105-721/2004.

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut med anledning av ansökan om bidrag från Stiftelsen Manscentrum anmäldes. Diarienummer 008-885/2004.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Anmälan godkänns.

§29 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna och upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Frösunda Assistans i Sverige AB att bedriva verksamhet enligt LSS vid Frösunda City för personer med förvärvad hjärnskada i vuxen ålder. Diarienummer 505-931/2004.
  2. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Frösunda Assistans i Sverige AB att bedriva daglig verksamhet enligt LSS vid Frösunda Dalagatan daglig verksamhet. Diarienummer 505-929/2004.
  3. Rapport från tillsynsbesök hos Brukarkooperativet JAG:s dagliga verksamhet på Lästmakargatan 10. Diarienummer 505-920/2004.
  4. Svar på medborgarförslag om att använda skolornas gymnastiksalar på morgnarna. Diarienummer 099-829/2004.
  5. Svar på medborgarförslag om att tidsbegränsa ambassadernas parkeringsplatser. Diarienummer 305-818/2004.
  6. Svar från gatu- och fastighetskontoret med anledning av medborgarförslag om hastighetsbegränsning till 30 km/tim på Karlbergsvägen. Diarienummer 346-249/2002.
  7. Skrivelser från bostadsrättsföreningen Snöklockan 3 med anledning av stadsbyggnads-kontorets förslag till placeringar av rökgasschakt för Citybanan. Diarienummer 302-534/2004.
  8. PM från stadsledningskontoret om att kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens handlingar läggs ut på Stockholm.se.
  9. Skrivelse från ordföranden och vice ordföranden i stadsdelsnämndens pensionärsråd med hemställan av dubbelt sammanträdesarvode. Diarienummer 002-45/2005.
  10. Skrivelse från Gustav Vasa församling med anledning av kompletterande samråd angående Citybanan. Diarienummer 302-534/04.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas samt att stadsdels-förvaltningen skulle ges i uppdrag att besvara skrivelsen från ordföranden och vice ordföranden i pensionärsrådet.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

  1. Anmälan godkänns.
  2. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att besvara skrivelsen från ordföranden och vice ordföranden i pensionärsrådet.

§30 Övriga frågor

  • Avdelningschefen Annette Luengo redogjorde för den aktuella situationen vad gäller kö samt tillgång till förskoleplatser. I början av innevarande vecka fanns ett sextiotal barn vars föräldrar ansökt om att få plats i förskolan under första kvartalet 2005. Enligt Annette Luengo räknar förvaltningen med att samtliga kommer att kunna erbjudas plats, vilket således betyder att den s.k. barnomsorgsgarantin uppfylls. Några föräldrar har aviserat att de vill avvakta till dess den nya förskolan på Vanadisvägen 15 öppnar, vilket beräknas ske i början av mars månad.
  • Ordföranden Jan Valeskog (s) hälsade ersättaren Ursula Berge (s) välkommen i stadsdelsnämnden.

§31 Upphandling av gatudrift på Norrmalm

Diarienummer 105-2/2005

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 6 januari 2005, angående upphandling av gatudrift på Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkade följande:

Stadsdelsnämnden godkänner förfrågningsunderlaget och beslutar att genomföra upphandlingen i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

§33 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

§35 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen