Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2005-04-21

Sammanträde 2005-04-21

Datum
Klockan
18.30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Hur fungerar avfallshanteringen i Stockholms stad? Erica Olsson och Helene Personne från r Läs mer...enhållningsförvaltningen informerar. Vidare medverkar Ulla Krohn från Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Ändring av delegationsbestämmelser inom äldreomsorgen - svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

Dnr: 002-872/2004

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) har i en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslagit att delegationsbestämmelserna inom äldreomsorgen ska ändras så att beslutanderätten i ärenden där förvaltningen föreslår avslag flyttas från tjänsteman till sociala delegationen.

Förvaltningen anser att rätten att fatta beslut, såväl beslut om bifall som beslut om avslag, bör delegeras till en och samma delegat. Den stora ärendemängden inom äldreomsorgen gör dock, som förvaltningen ser det, att det inte är rimligt att delegera beslutanderätten till sociala delegationen. Syftet med förslaget synes vara att tillämpa stadens riktlinjer mera generöst. Det finns dock inget som talar för att förvaltningen inte följer gällande riktlinjer och de bestämmelser som i övrigt gäller inom äldreomsorgen. Förvaltningen föreslår därför att ingen ändring görs av nu gällande delegationsbestämmelser.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

5 Bordlagt ärende. Mobbning och annan kränkande behandling i Stockholms skolor - svar på remiss från revisionskontoret

Dnr: 104-91/2005

Stockholms stads revisionskontor har i fem stadsdelar, däribland Norrmalm, genomfört en enkätundersökning om arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Rapporten konstaterar att de problem som uppdagades i motsvarande undersökning år 2000 till stora delar kvarstår. Rapporten föreslår att en kommungemensam policy utarbetas för skolornas arbete mot mobbning och kränkande behandling.

Förvaltningen anser att rapportens resultat är ett viktigt redskap i det fortsatta arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Då det redan finns gemensamma riktlinjer för detta arbete bl.a. genom Skolverkets allmänna råd anser dock inte förvaltningen att någon kommungemensam policy är nödvändig att upprätta.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

6 Gemensam bevakningscentral för kameraövervakning på brottsutsatta platser - svar på remiss

Dnr: 004-170/2005

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag om att inrätta en för Stockholms stad gemensam dygnetruntbemannad bevakningscentral för kameraövervakning av stadens mest brottsbelastade och otrygga offentliga platser.

Både internationella och svenska studier visar att kameraövervakning kan minska brottsligheten och i viss mån öka tryggheten. Förvaltningen anser dock att man från stadens sida inför ett eventuellt beslut om kameraövervakning bör beakta att många människor sannolikt skulle uppfatta kameraövervakning på allmän plats som integritetskränkande. Man bör också göra en noggrann kostnadsberäkning och överväga andra mera kostnadseffektiva alternativ för att förebygga brott och öka tryggheten för de som bor och visats i staden.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

7 Vision Stockholm 2030 samt aktualitetsprövning av översiktsplan 99

Dnr: 004-28/2005

Stadsbyggnadsnämnden har begärt synpunkter på Översiktsplan 1999 (ÖP 99) och
vill bl.a. veta om planen används som stöd och beslutsunderlag vid förvaltningens planering av verksamheten och om det finns frågor som inte beaktats i planen. Man
vill också få svar på vad ”Vision Stockholm 2030” bör innehålla, hur arbetet med visionen kan utvecklas och hur förvaltningar och bolag kan bidra till att formulera en för staden gemensam vision.

Norrmalms stadsdelsförvaltning använder inte ÖP 99 i någon större omfattning. Förvaltningen anser att bl.a. barnperspektivet och brottsförebyggande aspekter bör arbetas in i planen. Dessa frågor bör också belysas i ”Vision Stockholm 2030”. En vision om stadens utveckling förutsätter ett brett deltagande av olika sakkompetenser i staden. Den typen av dialog är viktig för att skapa en samsyn och en grund för ett hållbart samhälle. Alla större byggnads- och stadsplaneprojekt borde föregås av en dialog där olika nämnders och styrelsers sakkunskaper och erfarenheter beaktas.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

8 Program för Norra Stationsområdet - svar på remiss Idrottshall på Norrmalm - svar på skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s)

Dnr: 302-123/2005, 304-866/2004

Stadsbyggnadskontoren i Stockholm och Solna har lagt fram ett förslag till program för Norra Stationsområdet och området kring Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset. Området kommer att innehålla drygt 3000 lägenheter och 400 000 kvm kontor. Vidare planeras en idrottspark på den f.d. bensinstationstomten vid Wenner-Gren Center.

Förvaltningen är i huvudsak mycket positiv till att Norra Stationsområdet nu kan få en användning och får en uppfräschning. Området bör innehålla en treparallellig grundskola, förskolor, ett modernt äldreboende och gruppbostäder för funktionshindrade. Förvaltningen pekar på viktiga aspekter som snarast bör genomlysas, som t.ex. barnperspektivet, lokalernas flexibilitet och stenstadens attraktivitet. Vidare har förvaltningen synpunkter inom en rad områden som trafik, grönytor, näringsliv och liknande. Förvaltningen är angelägen om att planerna på att anlägga en idrottspark förverkligas och delar ordföranden Jan Valeskogs (s) uppfattning om att det behövs en idrottshall på Norrmalm.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

9 Konsumentpolitiskt handlingsprogram för Stockholms stad 2005-2007 - svar på remiss

Dnr: 099-160/2005

Förvaltningen är positiv till de riktlinjer och övergripande konsumentpolitiska mål för Stockholms stad som framgår av handlingsprogrammet. Ett fastställt handlingsprogram ger goda förutsättningar för en långsiktig planering av stadens konsumentverksamhet. Förvaltningen delar uppfattningen att det är viktigt att tidigt fånga upp konsument problem och arbeta förebyggande så att konsumenterna blir medvetna om sina rättigheter och skyldigheter och samtidigt skapa ett förtroende för näringslivet och marknaden. Det är viktigt att öka den riktade konsumentvägledningen särskilt till yngre målgrupper.


Handläggare: konsumentsekreterare Riitta Sköld , 508 09 307

10 Med modersmålet som grund - svar på remiss

Dnr: 400-127/2005

Förvaltningen instämmer inte i förslaget att Språkcentrum ska avvecklas eftersom de negativa konsekvenserna för modersmålsundervisningen på Norrmalm blir större än vinsterna om förslaget genomförs i enlighet med utredningen. Förvaltningen anser att det måste finnas någon form av sammanhållen enhet för modersmål och minoritetsspråk och också att valfriheten att anlita ett sådant språkcentrum eller att anställa egen personal ska finnas kvar.

Förvaltningen anser att förslaget innebär stora förändringar för Norrmalms skolor och medför nya administrativa uppgifter och kostsamma långsiktiga åtaganden, t.ex. avseende organisation, arbetsgivaransvar, skolskjutsar och kompetensutveckling.

Förvaltningen önskar en mer genomarbetad utredning och en fortsatt diskussion tillsammans med utbildningsförvaltningen och övriga stadsdelsförvaltningar om organisation, innehåll och kvalitet av framtida modersmålsundervisning.


Handläggare: utvecklare Annika Hellewell, 508 09 381

11 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten - inriktningsärende

Dnr: 303-235/2005

Under läsåret 2005/2006 omdisponeras fritidshemmet Rådmansgatan 76 successivt till förskola. Härigenom bedömer stadsdelsförvaltningen att barnomsorgsgarantin kan upprätthållas även i början av nästa år.

Handläggare: enhetschef Lars B Strand, 508 09 023

12 Verksamhetsbidrag till frivilligorganisationer år 2005

Dnr: 008-178/2005

Sammanlagt har tolv ansökningar om verksamhetsbidrag kommit in. Förvaltningen föreslår att 94 000 kronor av de sammanlagt 100 000 kronor stadsdelsnämnden avsatt för bidrag till frivilligorganisationer vars verksamhet riktar sig till äldre eller funktionshindrade används för verksamhetsbidrag och att resterande belopp reserveras för projektbidrag.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

13 Förnya trafikstopparna utanför Gustav Vasaskolans entré - svar på medborgarförslag

Dnr: 399-36/2005

Anne Omnell har inkommit med ett medborgarförslag om att snygga till de två trafikhinder som finns utanför Gustav Vasaskolan vid Karlbergsvägen. Förvaltningen håller med Anne Omnell om att behållarna som de ser ut idag är vanprydande. Eftersom de är dyra och svåra att sköta är det dock inget bra alternativ att rusta upp dem. Förvaltningen anser att det inte är nödvändigt med trafikhinder på platsen, och kommer istället se till att de plockas bort.

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg, 508 09 032

14 Idrottsevenemang i Sveriges huvudstad - svar på skrivelse från ledamoten Ewa Schenström (m)

Dnr: 304-939/2004

Ledamoten Ewa Schenström (m) har föreslagit att förvaltningen ska utreda införskaffande och användande s.k. ”Quick bridge” (temporära broar) för att underlätta för trafiken i samband med Stockholm Marathon och liknande evenemang.

Frågan om användning av denna typ av broar har utretts tidigare och man har kommit fram till att kostnaden för montering och demontering är för hög i förhållande till vad man vinner. Dessutom anser man att montering och demontering av broarna skulle orsaka lika omfattande trafikstörningar som Stockholm Marathon nu gör. Förvaltningen anser därför att det inte finns anledning att ytterligare utreda frågan.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

15 Alkoholservering i restaurang Soft Kök & Bar - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-242/2005

Restaurang Soft Kök & Bar på Malmskillnadsgatan 40 ansöker om fortsatt utökat serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Ansökan gäller omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 149

16 Alkoholservering i restaurang Stacy - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-233/2005

Restaurang Stacy på Regeringsgatan 61 ansöker på grund av ägarskifte om fortsatt tidsmässigt utökat serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 149

17 Alkoholservering i restaurang Casino Cosmopol - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-214/2005

Restaurang Casino Cosmopol ansöker om omprövning efter prövotid för fortsatt serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00.
Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 149

18 Alkoholservering i restaurang Hollywodd Boulevard - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-168/2005

Restaurang Hollywood Boulevard på Regeringsgatan 19-21 ansöker om serveringstillstånd torsdagar mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus samt mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus. Enligt nuvarande tillstånd har restaurangen rätt att servera starköl, vin och spritdrycker inomhus till klockan 03.00 måndag till onsdag samt fredag och lördag och utomhus till kl. 24.00.

Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 149

19 Alkoholservering i Park Café och Restaurang - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Dnr: 309-255/2005

Park Café och Restaurang med adress Vasaparken i hörnet av Dalagatan och Odengatan ansöker om att under perioden 1 april till 15 oktober 2005 erhålla serveringstillstånd mellan klockan 12.00 till 23.00 utomhus till allmänheten.

Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.


Handläggare: inspektör Anders Carlsson, 508 09 149

20 Entledigande av ersättare i stadsdelsnämndens pensionärsråd

Dnr: 002-229/2005

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, 508 09 015

21 Ekonomisk månadsuppföljning för mars 2005

Dnr: 103-269/2005

DUKAS

Handläggare: controller Birgitta Dahlin, 508 09 066

22 Ansökan från Finska Herrgården / Suomi Kartano om att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen - yttrande till länsstyrelsen

Dnr: 599-279/2005

Kooperativet Finska Herrgården/ Suomi Kartano har ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen att bedriva dagvård om 15 platser för finsk- och/eller svensktalande
seniorer som har drabbats av neurologisk sjukdom som stroke eller lättare demens. Stadsdelsförvaltningen är positiv till verksamheten och föreslår att ansökan tillstyrks.


Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling , 508 09 527

23 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

24 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

25 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden under första kvartalet 2005

26 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden första kvartalet 2005

27 Anmälan av beslut fattade enligt delegation angående:

- alkoholserveringstillstånd
- erhållande av taxikort och betalkort att användas i tjänsten
- studie- och kulturresa till Spanien för elever och lärare i Vasa Real
- ansökan om projektbidrag från Hysteria Film

28 Anmälan av inkomna handlingar

30 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

31 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

32 Anmälan av inkomna handlingar

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

§94 Tema: Hur fungerar avfallshanteringen i Stockholms stad ?

Frågor och synpunkter från allmänheten
En mötesdeltagare tog upp frågan om biståndsbedömning inom äldreomsorgen och framhöll att hon inte fått information om möjligheten att få hemvårdsbidrag under de år hon vårdat sin make i hemmet.

Annika Malmqvist, som inkommit med ett medborgarförslag angående trafiksituationen utanför Norrtulls sjukhus, redogjorde närmare för bakgrunden till sitt förslag. Hon uppgav att många föräldrar som har barn i Lilla Akademien kör in med bil på gården vilket utgör en olycksrisk för alla de barn som dagligen går Norrtullsgatan på väg till och från Matteus skola.

Tema:
Erica Olsson och Helene Personne från renhållningsförvaltningen informerade om hanteringen av avfall i Stockholms stad. Cirka 225 000 ton sopor per år tas om hand i staden. Förbränning sker i Högdalenverket där fjärrvärme och elektricitet utvinns.

Från och med i år finns permanenta mobila miljöstationer för omhändertagande av farligt avfall i hela staden.

Som ett led i att hitta nya former för hantering av avfall kommer man de två närmaste veckosluten att på försök placera en "återvinningsbåt" på Riddarfjärden där allmänheten har möjlighet att lämna olika typer av avfall.

Vad gäller de återvinningsstationer som finns på många håll i staden ligger ansvaret på förpacknings- och tidningsproducenterna med staden som markupplåtare. Tömning av behållare och städning sköts av Förpacknings- och tidningsinsamlingens entreprenör. Ambitionen är dock att öka den fastighetsnära källsorteringen i staden och fastighetsägare har möjlighet att få investeringsstöd.

Vidare informerade projektteamet för "Sortera mera" om det pågående projektet på Norrmalm. "Pilotfastighet" omfattar en större fastighet kvarter inom stadsdelen och ett av målen med projektet är att göra det möjligt för de boende att lämna allt avfall inom fastigheten.

Därefter följde en diskussion där såväl förtroendevalda som mötesdeltagare ställde frågor och framförde synpunkter på avfallshanteringen. Bl.a. diskuterades frågan om ansvaret för att tömma och hålla snyggt vid återvinningsstationerna samt frågan om tidningsinsamling.

§95 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Carina Fredén (s) valdes att jämte tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 28 april 2005.

Anmäldes att protokoll från stadsdelsnämndens sammanträde den 17 mars justerats den 23 mars.

§96 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) informerade om att dagordningen utökats med ett ärende " Ansökan från kooperativet Finska Herrgården / Suomi Kartano om att bedriva enskild verksamhet". Ärendet behandlas som punkt 21 B.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en skrivelse angående miljöstation för miljöfarligt avfall.

Ledamoten Ewa Schenström (m) anmälde en skrivelse från moderaterna angående de medel kommunfullmäktige avsatt för att ge äldre möjlighet till en rik fritid och utevistelse.

§102 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 013-220/2005
Ett förslag om att öka trafiksäkerheten för gående utanför Norrtulls sjukhus anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut
Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att medborgarförslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§103 Bordlagt ärende. Ändring av delegationsbestämmelser inom äldreomsorgen - svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

Diarienummer 002-872/2004

Stadsdelsnämndens beslut
Ärendet bordläggs.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 februari 2005.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) har i en skrivelse till stadsdelsnämnden föreslagit att delegationsbestämmelserna inom äldreomsorgen ska ändras så att beslutanderätten i ärenden där förvaltningen föreslår avslag flyttas från tjänsteman till sociala delegationen.

Förvaltningen anser att rätten att fatta beslut, såväl beslut om bifall som beslut om avslag, bör delegeras till en och samma delegat. Den stora ärendemängden inom äldreomsorgen gör dock, som förvaltningen ser det, att det inte är rimligt att delegera beslutanderätten till sociala delegationen. Syftet med förslaget synes vara att tillämpa stadens riktlinjer mera generöst. Det finns dock inget som talar för att förvaltningen inte följer gällande riktlinjer och de bestämmelser som i övrigt gäller inom äldreomsorgen. Förvaltningen föreslår därför att ingen ändring görs av nu gällande delegationsbestämmelser.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att ärendet skulle bordläggas.

§104 Bordlagt ärende. Mobbning och annan kränkande behandling i Stockholms skolor - svar på remiss från revisionskontoret

Diarienummer 104-91/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 mars 2005.

Stockholms stads revisionskontor har i fem stadsdelar, däribland Norrmalm, genomfört en enkätundersökning om arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Rapporten konstaterar att de problem som uppdagades i motsvarande undersökning år 2000 till stora delar kvarstår. Rapporten föreslår att en kommungemensam policy utarbetas för skolornas arbete mot mobbning och kränkande behandling.

Förvaltningen anser att rapportens resultat är ett viktigt redskap i det fortsatta arbetet mot mobbning och kränkande behandling. Då det redan finns gemensamma riktlinjer för detta arbete bl.a. genom Skolverkets allmänna råd anser dock inte förvaltningen att någon kommungemensam policy är nödvändig att upprätta.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§105 Gemensam bevakningscentral för kameraövervakning på brottsutsatta platser - svar på remiss

Diarienummer 004-170/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 april 2005.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag om att inrätta en för Stockholms stad gemensam dygnetruntbemannad bevakningscentral för kameraövervakning av stadens mest brottsbelastade och otrygga offentliga platser.

Både internationella och svenska studier visar att kameraövervakning kan minska brottsligheten och i viss mån öka tryggheten. Förvaltningen anser dock att man från stadens sida inför ett eventuellt beslut om kameraövervakning bör beakta att många människor sannolikt skulle uppfatta kameraövervakning på allmän plats som integritetskränkande. Man bör också göra en noggrann kostnadsberäkning och överväga andra mera kostnadseffektiva alternativ för att förebygga brott och öka tryggheten för de som bor och vistas i staden.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Carina Fredén (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslöt utan omröstning i enlighet med ledamoten Carina Fredéns (s) förslag till beslut.

Reservation
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsnämnden beslutar i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Beslut om att nyttja kameror för att motverka brott innebär att det allmänna väljer att prioritera trygghetsarbetet och utgör på sitt sätt ett intrång i människors integritet. En sådan åtgärd utgör i så fall ett val att prioritera det brottsföre-byggande och brottsbekämpande arbetet framför att betona den personliga integriteten och förutsätter därför politiska beslut. Det finns flera olika aspekter att bedöma ur ett lokalt perspektiv. Hur ser den lokala brottsligheten och det övriga trygghetsskapande arbetet ut? Hur ser förvaltningen på att komplettera det förebyggande arbetet från socialtjänst och fritidverksamhet med kameraövervakning? Hur kan kroglivet bli tryggare?

Staden ökar nu sitt brottsförebyggande arbete. Avsikten bör vara att kombinera åtgärder inom ungdoms- och fritidsverksamheten, skolarbetet och det sociala arbetet med opinionsmässigt och drogförebyggande arbete. Detta bör ske samtidigt som samarbetet med Polisen och frivilligorganisationerna intensifieras. Om hela samhället blir mera medvetet om att arbeta för att förebygga brott kan färre brott komma att begås och tryggheten ökar. Ökad kameraövervakning är ett komplement till andra åtgärder och bör inte bedömas isolerat. Det finns inga enskilda åtgärder som löser angelägna samhällsproblem.

Kameraövervakning ökar också den upplevda tryggheten i offentliga miljöer. Många äldre är oroliga över att drabbas av brottslighet, många kvinnor upplever obevakade miljöer i storstaden som otrygga. Därtill visar internationella exempel att kameraövervakning av brottsbelastade platser ökar uppklarningsprocenten. Av det skälet är staden nu också beredd att kräva ökad kameraövervakning vid de krogar som har sena öppettider.

§106 Vision Stockholm 2030 samt aktualitetsprövning av översiktsplan 99

Diarienummer 004-28/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Stadsdelsförvaltningens yttrande översänds utan eget ställningstagande.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 mars 2005.

Stadsbyggnadsnämnden har begärt synpunkter på Översiktsplan 1999 (ÖP 99) och vill bl.a. veta om planen används som stöd och beslutsunderlag vid förvaltningens planering av verksamheten och om det finns frågor som inte beaktats i planen. Man vill också få svar på vad "Vision Stockholm 2030" bör innehålla, hur arbetet med visionen kan utvecklas och hur förvaltningar och bolag kan bidra till att formulera en för staden gemensam vision.

Norrmalms stadsdelsförvaltning använder inte ÖP 99 i någon större omfattning. Förvaltningen anser att bl.a. barnperspektivet och brottsförebyggande aspekter bör arbetas in i planen. Dessa frågor bör också belysas i "Vision Stockholm 2030". En vision om stadens utveckling förutsätter ett brett deltagande av olika sakkompetenser i staden. Den typen av dialog är viktig för att skapa en samsyn och en grund för ett hållbart samhälle. Alla större byggnads- och stadsplaneprojekt borde föregås av en dialog där olika nämnders och styrelsers sakkunskaper och erfarenheter beaktas.

Förslag till beslut
Ledamoten Carina Fredén (s) lade, med stöd av tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd), fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med socialdemokraternas, ledamoten Hans Enroths (v) och ledamoten Ulla Dahls (mp) förslag till beslut.

Reservation
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut bifalls delvis.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Det är positivt att en långsiktig vision om Stockholm kommit till stånd. Visionen är i många delar bra, men det är ett antal viktiga synpunkter som behöver förtydligas och lyftas fram.

Det är viktigt att ta ställning till att Bromma flygplats ska få finnas kvar även efter 2011, då avtalet löper ut. Bromma och Arlanda är visserligen konkurrenter till viss del men staden behöver inte ställa de två flygplatserna och satsningar mot varandra. För att Stockholm skall fortsätta att ha ett livskraftigt och växande näringsliv är det oerhört viktigt att Bromma flygplats finns kvar i framtiden, då det inte finns något realistiskt alternativ.

En av visionens viktigare utmaningar är att skapa bra förutsättningar för Stockholm som en företagsstad. För att företagen ska kunna skapas, finnas och växa i Stockholm så krävs både nya bostäder och nya ringleder. Lokal straffbeskattning som biltullar förbättrar inte företagsklimatet på något sätt.

Stockholm har under sin historia varit beroende av vattnet som transportvägar och handelsvägar. Stockholm är en hamnstad och fortfarande finns det en stor hamnverksamhet som är nödvändig för att de som bor här ska kunna köpa varor. Hamnens verksamhet har utvecklats enormt under de senaste årtiondena. En snabbt växande del av hamnens verksamhet är numera kryssningsfartyg som lägger till i Stockholm. Det är en utveckling vi bejakar. I en framtida vision är det viktigt att hamnens verksamhet och bostadsplaner noga gås igenom för att försöka få en stad med bostadsbebyggelse och hamnverksamhet i harmoni.

För kunna bryta segregationen och utanförskapet i Stockholm måste staden se till att ge människorna möjlighet att växa och utvecklas. Ett sätt som visat sig både få människor att växa och dessutom skapat bättre miljö i närområdet är att människor äger sitt boende. Staden behöver hyreslägenheter men också en aktiv planering av bostäder som ägs av de boende.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Miljöpartiet förordar att vid arbetet med aktualisering av översiktsplanen särskilt beakta miljö- och hållbarhetsfrågorna.

Den nu gällande översiktsplanen (ÖP-99) är i många avseenden föråldrad. Intensifieringen av bostadsbyggandet ställer större krav på tillgång till nya markområden. Även om uttrycket "hållbar utveckling" deklareras i alla politiska uttalanden är det svårt att se denna ambition förverkligas i det praktiska planarbetet.

I regeringens mål för bostadspolitiken anges bl.a. att "Vid planering, byggande och förvaltning skall en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling vara grund för verksamheten". En god bebyggd miljö inbegriper också en väl genomtänkt avfallshantering. Avfall är en infrastrukturfråga som bör jämställas med vägar och vattenförsörjning.

Flera av de, i den nuvarande översiktsplanen, för avfallstekniska ändamål reserverade markområdena, är redan inaktuella och har använts för annat, t.ex. bostäder – utan att ersättas med annan lämplig mark. I dag har Stockholm endast tre återvinningscentraler medan behovet är uppemot tio. Med en växande befolkning behövs med år 2030 i sikte många flera platser bara för återvinningscentraler.

Om vi verkligen menar allvar med "en hållbar utveckling" bör även avfallsinfrastrukturen som källsorteringsanläggningar, återvinningscentraler, insamlingoch mellanlagringsplatser samt transportvägar behandlas i tidigt planskede. Översiktsplanearbetet är ett sådant tillfälle.

Därutöver vill vi fästa uppmärksamheten på att planeringen av naturgasledningar innebär att staden för en lång tid framöver binder sig till ett system med fossilt bränsle som ytterligare försenar utvecklingen av nya, alternativa energiförsörjningssystem.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§107 Program för Norra Stationsområdet - svar på remiss Idrottshall på Norrmalm - svar på skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s)

Diarienummer 302-123/2005, 304-866/2004

Stadsdelsnämndens beslut
1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet. Ledamoten Hans Enroth (v) anmälde ett särskilt uttalande.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd).

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 april 2005.

Stadsbyggnadskontoren i Stockholm och Solna har lagt fram ett förslag till program för Norra Stationsområdet och området kring Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset. Området kommer att innehålla drygt 3000 lägenheter och 400 000 kvm kontor. Vidare planeras en idrottspark på den f.d. bensinstationstomten vid Wenner-Gren Center.

Förvaltningen är i huvudsak mycket positiv till att Norra Stationsområdet nu kan få en användning och får en uppfräschning. Området bör innehålla en treparallellig grundskola, förskolor, ett modernt äldreboende och gruppbostäder för funktionshindrade. Förvaltningen pekar på viktiga aspekter som snarast bör genomlysas, som t.ex. barnperspektivet, lokalernas flexibilitet och stenstadens attraktivitet. Vidare har förvaltningen synpunkter inom en rad områden som trafik, grönytor, näringsliv och liknande. Förvaltningen är angelägen om att planerna på att anlägga en idrottspark förverkligas och delar ordföranden Jan Valeskogs (s) uppfattning om att det behövs en idrottshall på Norrmalm.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens svar på remissen tillstyrks i huvudsak.
  2. Stadsdelsnämnden förordar att stadsbyggnadsnämnden skickar ärendet även till renhållningsnämnden för synpunkter.
  3. Stadsdelsnämnden förordar att avfallsinfrastrukturen arbetas in i den kommande detaljplanen.
  4. Stadsdelsnämnden förordar att stadsbyggnadsnämnden skickar ärendet även till pensionärsorganisationer och handikappsråd i Stockholms stad.
  5. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Avfall är en fråga som inte uppmärksammas tillräckligt i planärenden. Desto synligare blir denna fråga efter att planen genomförts och systemet inte motsvarar behovet. En modern avfallshantering kräver god framförhållning. Med de förväntade 10 000 nya invånarna i planområdet är det naturligt att lägga vikt på skapandet av de fysiska förutsättningarna för en bättre avfallshantering och materialåtervinning.

    Med tanke på vår åldrande befolkning är det också av betydelse att synpunkter även inhämtas från pensionärsorganisationer och handikappsråd i Stockholms stad. Solnas handikappsråd står redan på remisslistan.

Särskilda uttalanden
Ledamoten Hans Enroth (v) lämnade följande särskilda uttalande:

Vänsterpartiet på Norrmalm har följande övergripande synpunkter på Norra Stationsområdet.

Vid planeringen av Norra Stationsområdet är vår uppfattning att staden bör utgå från det alternativ där området bygger på det nuvarande kvartersrutesystemet som finns i övriga Vasastaden för att ge området en så stadslik innerstadskaraktär som möjligt. 

För att få fler antal bostäder i området och därmed också öka underlaget för servicen i området bör man bygga med en hushöjd mellan 7 – 17 våningar. I området finns redan ett antal höga hus, t.ex. Wennergren Center och gamla Siemenshuset m.fl. varför stadsbilden inte kommer att störas.

Den övervägande delen bostäder skall vara hyresrätter, dels för att bostadsrätterna i Vasastaden har ökat avsevärt de senaste åren och nu är i majoritet dels för att risken är stor att bostadsrätterna blir uppköpta av personal inom KI och KS vilket leder till att området löper risk att bli starkt segregerat.

Den kollektiva trafikförsörjningen skulle kunna ske via spårväg ovan jord i området i öst-västlig riktning med förbindelse med Odenplan och vidare till Centralstationen och en förlängd Djurgårdslinje.

Butiker och annan kommersiell och offentlig service bör i första hand placeras i bostads- och kontorshusens bottenvåningar så att inte stadsbilden utarmas av t.ex. inbyggda gallerier.

Parkeringshus och parkeringsplatser får inte dimensioneras för fler antal bilar än innerstaden i övrigt. Då området planeras som en fortsatt del av den slutna innerstaden måste de boende i stor utsträckning förlita sig på korta avstånd och kollektiva färdmedel.

Husen måste planeras och byggas för sopsortering.

I samband med planeringen av idrottshall och andra idrottsutrymmen måste det dessutom finnas utrymme för en eventuell simhall då någon sådan inte finns i Vasastaden.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) lämnade följande särskilda uttalande.

Förvaltningen har på ett mycket förtjänstfullt sätt lyft flera frågor som rör det nya området. Tjänsteutlåtandet är mycket välskrivet och kunnigt.

Det är positivt att den nuvarande majoriteten fortsätter det arbete som den förra borgerliga majoriteten startade för att skapa förutsättningar för byggandet av en helt ny stadsdel på Norra Stationsområdet. För att Stockholm ska kunna fortsätta att växa och dessutom minska sin sårbarhet krävs att regionen satsar på flera olika tillväxtområden. Stockholmsregionen är redan stark inom biomedicin - men kan bli ännu starkare inom området om de rätta förutsättningarna ges. Mötespunkten mellan Karolinska Institutet, Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet finns i Norra Stationsområdet - ett faktum som ger planerna goda förutsättningar för att bli lyckosamma.

Inom området bör det finnas utrymme både för nya företag, forskning, forskarbostäder, hotell och studentbostäder. Men också för vanliga bostäder och lokal service som t.ex. affärer, idrottshall och bensinmack.

För att få bättre ekonomi i planerna bör naturligtvis staden sälja den aktuella marken vid en exploatering. För att tillgodose goda kommunikationer till området bör möjligheten för en spårbunden "parkbana" utredas parallellt med utredningen om tunnelbanesträckning till området. Vi är mycket glada att förvaltningen pekar på behovet av att utreda nya spårbundna kollektivtrafiklösningar, en fungerande spårbunden kollektivtrafiklösning är en av de viktigaste förutsättningarna för att stadsutvecklingsområdet Norra Station skall bli ett väl fungerande bostads- och arbetsområde.

Vi har dock ytterligare ett område vi anser behöver föras fram, nämligen behovet av en bra och fungerande parkeringsnorm. Senare års bostadsområden har präglats av allt för låg parkeringsnorm, vilket har skapat stora problem för de boende och också för gatu- och fastighetskontoret som i efterhand skall försöka lösa de mest akuta problemen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§108 Konsumentpolitiskt handlingsprogram för Stockholms stad 2005-2007 - svar på remiss

Diarienummer 099-160/2005

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) reserverade sig mot beslutet.
Ledamoten Carina Fredén (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp). Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 april 2005.

Förvaltningen är positiv till de riktlinjer och övergripande konsumentpolitiska mål för Stockholms stad som framgår av handlingsprogrammet. Ett fastställt handlingsprogram ger goda förutsättningar för en långsiktig planering av stadens konsumentverksamhet. Förvaltningen delar uppfattningen att det är viktigt att tidigt fånga upp konsumentproblem och arbeta förebyggande så att konsumenterna blir medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. Det är viktigt att öka den riktade konsumentvägledningen särskilt till yngre målgrupper.

Förslag till beslut
Ledamoten Carina Fredén (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ledamoten Carina Fredéns (s) förslag till beslut. 

Reservationer
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsförvaltningens förslag till beslut avslås.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Den rödgröna majoriteten har instiftat en Konsumentnämnd. Beslutsärendena nämnden avhandlat är få och har i huvudsak syftat till att begränsa handel.

    Det finns många frivilliga föreningar som driver konsumentfrågorna. Dessutom finns ett statligt Konsumentverk. Konsumentnämnden är inte kommunal kärnverksamhet. Konsumentnämnden skall därför avvecklas.

    Stockholm har varit en fungerande handelsplats utan ett konsumentpolitiskt handlingsprogram i över 750 år. Vi finner därför ingen anledning till att införa ett nu. Istället borde staden ta ett större ansvar för att underlätta för företagande och handel. För att stärka stockholmaren som kund krävs konkurrens, enkla och tydliga regler, en snabbare planprocess och en rimlig skattebörda för enskilda och företagare.

Tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

Som svar på remissen anförs:
Stockholms stad har ett ansvar att bedriva konsumentpolitik. Det sker i huvudsak genom den konsumentrådgivning som stadsdelsnämnderna svarar för. Därför är det viktigt att staden utvecklar ett konsumentpolitiskt handlingsprogram. Ett handlingsprogram måste innehålla tydliga mål, som är mätbara och möjliga att införliva i den ordinarie verksamheten. Så är tyvärr inte fallet i det förslag som nu är på remiss.

Idag görs en mängd olika saker på det konsumentpolitiska området. Av det skälet, och av hänsyn till skattebetalarna i staden, måste en avgränsning göras för vad som är stadens specifika uppgift. Ett handlingsprogram måste vara vägledande för vilka åtgärder som behöver vidtas just i Stockholm. Det som i programförslaget beskrivs som mål och uppgifter för stadens konsumentverksamhet är i huvudsak statlig konsumentpolitik och inte något som är specifikt för staden. 

En tydlig uppgift för stadsdelsnämnderna, som inte andra aktörer i dagsläget bedriver, är konsumentvägledning. Här är det viktigaste att ge en bra service, inte stirra sig blind på hur många anställda det ska vara per tusen invånare.
Ett viktigt mål är att informera stadens invånare var man som konsument kan få relevant information gällande lagar och annan information, exempelvis märkningssystem, i samband med köp. Det kan också handla om vilka skyldigheter och rättigheter man har som konsument och hur går man tillväga om en tvist uppstår.

Särskilda uttalanden
Ledamoten Carina Fredén m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

En aktiv konsumentpolitik ska ge konsumenterna bättre möjligheter att med rätt information välja de produkter och tjänster t ex är mest miljövänliga eller tillverkas på etisk godtagbart sätt. En annan viktig uppgift är att förbättra folkhälsan genom att ge konsumenten information och bättre möjlighet att
välja produkter som är mer hälsosamma.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

I dagens samhälle ökar utbudet på varor och tjänster med en svindlande fart
och även gamla beprövade produkter förändras till innehåll och kvalité. Då behövs mycken vägledning även för äldre vana konsumenter. Det är därför angeläget att så snart som möjligt nå upp till Konsumentverkets norm om en heltidsanställd konsumentvägledare per 20 000 invånare.

§109 Med modersmålet som grund - svar på remiss

Diarienummer 400-127/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) reserverade sig mot beslutat.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 april 2005.

Förvaltningen instämmer inte i förslaget att Språkcentrum ska avvecklas eftersom de negativa konsekvenserna för modersmålsundervisningen på Norrmalm blir större än vinsterna om förslaget genomförs i enlighet med utredningen. Förvaltningen anser att det måste finnas någon form av sammanhållen enhet för modersmål och minoritetsspråk och också att valfriheten att anlita ett sådant språkcentrum eller att anställa egen personal ska finnas kvar.

Förvaltningen anser att förslaget innebär stora förändringar för Norrmalms skolor och medför nya administrativa uppgifter och kostsamma långsiktiga åtaganden, t.ex. avseende organisation, arbetsgivaransvar, skolskjutsar och kompetensutveckling.

Förvaltningen önskar en mer genomarbetad utredning och en fortsatt diskussion tillsammans med utbildningsförvaltningen och övriga stadsdelsförvaltningar om organisation, innehåll och kvalitet av framtida modersmålsundervisning.

Förslag till beslut
Ledamoten Carina Fredén (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdels-nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ledamoten Carina Fredéns (s) förslag till beslut.

Reservation
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl.(fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden beslutar i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

    Vi har samma synpunkter som förvaltningen vad gäller förslaget om att lägga ner Språkcentrum. Det måste finnas, precis som förvaltningen skriver, någon form av sammanhållen enhet även för modersmål och minoritetsspråk. Det är upprörande att presentera ytterligare ett förslag som försämrar för skolans verksamhet ! Gång på gång presenteras förslag som gör det allt svårare att kunna bedriva bra undervisning. Det verkar dessutom som om samtliga försämrings-förslag rör de svårast utsatta eleverna, något som vi i oppositionen självklart inte kan gå med på. Som vi tidigare påpekat har Norrmalm redan drabbats negativt av fördelningssystemet och ytterligare försämringar kan vi faktiskt inte tåla!

    Utredningen känns hafsigt tillkommen, inte genomarbetad, och utredaren har uppenbarligen inte samverkat med kunnig skolpersonal i detta viktiga ämne, än mindre med berörda föräldrar.

    Vi anser att det skall göras en mer genomarbetad utredning, och vill i likhet med förvaltningen ha en fortsatt diskussion tillsammans med utbildningsförvaltningen och övriga stadsdelsförvaltningar.

§110 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten - inriktningsärende

Diarienummer 303-235/2005

Stadsdelsnämndens beslut

    1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att omdisponera fritidshemmet Rådmansgatan 76 till förskola.
    2. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulans-bidrag med 100 tkr som beställarstöd och 500 tkr för projektering.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd).

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 24 mars 2005.

Under läsåret 2005/2006 omdisponeras fritidshemmet Rådmansgatan 76 successivt till förskola. Härigenom bedömer stadsdelsförvaltningen att barnomsorgsgarantin kan upprätthållas även i början av nästa år.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi vill endast i detta sammanhang påpeka vikten av att förvaltningen lyssnar på föräldrarna till barnen i skolbarnsomsorgen. Det är viktigt att även den verksamheten fungerar så som föräldrarna önskar.

§111 Verksamhetsbidrag till frivilligorganisationer år 2005

Diarienummer 008-178/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Ansökan om verksamhetsbidrag beviljas till nedanstående organisationer:

  • PRO Vasastan 10 000 kronor
  • PRO Norrmalm 10 000 kronor
  • SPF Gustav Vasa 14 000 kronor
  • SPF Johannes 8 000 kronor
  • Norrmalms kontaktverksamhet 10 000 kronor
  • Röda Korsets Anhörigstöd 15 000 kronor
  • Frivillig Väntjänst 10 000 kronor
  • Synskadades Riksförbund - Innerstadskretsen 6 000 kronor
  • SeniorNet Norrmalm 6 000 kronor
  • Immanuelskyrkans pensionärsutskott 5 000 kronor

Ansökan om verksamhetsbidrag från Ryska ortodoxa kyrkan och Internationellt Kvinnocentrum avslås.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd).

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 april 2005.

Sammanlagt har tolv ansökningar om verksamhetsbidrag kommit in. Förvaltningen föreslår att 94 000 kronor av de sammanlagt 100 000 kronor stadsdelsnämnden avsatt för bidrag till frivilligorganisationer vars verksamhet riktar sig till äldre eller funktionshindrade används för verksamhetsbidrag och att resterande belopp reserveras för projektbidrag.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) lämnade följande särskilda uttalande: 

Då dessa frivilligorganisationer gör ett mycket viktigt arbete för många utsatta grupper, vill vi inte motsätta oss förvaltningens förslag till beslut. Vår principiella hållning är dock att vuxna människors fritidsverksamhet ej ska skattefinansieras. Det är också svårt att avgöra vad som i detta fall går till rena fritidsverksamheter och vad som går till mycket angelägna uppgifter som uppsökarverksamhet och ledsagarverksamhet. Ifall det allmänna skall ta på sig ett ansvar att kvalitetssäkra alla människors tillvaro blir det på bekostnad av de sjuka och svaga, de som verkligen är i behov av det allmännas hjälp.

§112 Förnya trafikstopparna utanför Gustav Vasaskolans entré - svar på medborgarförslag

Diarienummer 399-36/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 16 mars 2005.

Anne Omnell har inkommit med ett medborgarförslag om att snygga till de två trafikhinder som finns utanför Gustav Vasaskolan vid Karlbergsvägen. Förvaltningen håller med Anne Omnell om att behållarna som de ser ut idag är vanprydande. Eftersom de är dyra och svåra att sköta är det dock inget bra alternativ att rusta upp dem. Förvaltningen anser att det inte är nödvändigt med trafikhinder på platsen, och kommer istället se till att de plockas bort.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§113 Idrottsevenemang i Sveriges huvudstad - svar på skrivelse från ledamoten Ewa Schenström (m)

Diarienummer 304-939/2004

Stadsdelsnämndens beslut
Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 april 2005.

Ledamoten Ewa Schenström (m) har föreslagit att förvaltningen ska utreda införskaffande och användande s.k. "Quick bridge" (temporära broar) för att underlätta för trafiken i samband med Stockholm Marathon och liknande evenemang.

Frågan om användning av denna typ av broar har utretts tidigare och man har kommit fram till att kostnaden för montering och demontering är för hög i förhållande till vad man vinner. Dessutom anser man att montering och demontering av broarna skulle orsaka lika omfattande trafikstörningar som Stockholm Marathon nu gör. Förvaltningen anser därför att det inte finns anledning att ytterligare utreda frågan.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Carina Fredén (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ledamoten Carina Fredéns (s) förslag till beslut.

Reservation
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgötande ersättaren Susanne Markebjer (kd) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande: 

1. Ärendet återremitteras.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Syftet med skrivelsen är att man i staden skall ha fri rörlighet oberoende av att det pågår idrottsevenemang i staden. Stockholm Marathon är en händelse som utestänger människor från att komma in i staden och de som bor inne i stadskärnan från att komma ut.

Tanken är inte att dessa hjälpmedel (Quick bridge) skall skattefinansieras utan att de skall bekostas av dem som ordnar arrangemanget. En höjning av anmälnings-avgiften med 10 kronor skulle antagligen räcka för att finansiera detta, vilket borde närmare utredas. Man säger i svaret att man inte vinner ekonomiskt på att handlägga denna typ av arrangemang. Varför nu allt prat om pengar - tänk på medborgarnas frihetskänsla att få röra sig fritt i staden, detta är inte minst ett extra stort gissel för alla som lider av rörelsehinder.

§114 Alkoholservering i restaurang Soft Kök & Bar - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-242/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Ansökan om fortsatt utökat serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus på grund av omprövning efter prövotid tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet. Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 31 mars 2005.

Restaurang Soft Kök & Bar på Malmskillnadsgatan 40 ansöker om fortsatt utökat serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Ansökan gäller omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation
Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet och ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:
Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivningen och dess konsekvenser för såväl ökande alkoholbruk, störningar i boendet och brottslighet. 

Vi bör i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkohol-serveringstillstånd efter klockan 01.00. Man bör också utreda vilket samband det finns mellan den generösa tillståndsgivningen och att allt fler småföretagare av andra kategorier trängs ut, till förmån för nya utskänkningsställen. Detta trots att utskänkningsbranschen i innerstaden sedan länge är överetablerad.

§115 Alkoholservering i restaurang Stacy - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-233/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Ansökan om fortsatt utökat serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00 på grund av ägarskifte tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet. Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Restaurang Stacy på Regeringsgatan 61 ansöker på grund av ägarskifte om fortsatt tidsmässigt utökat serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation
Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet och ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivningen och dess konsekvenser för såväl ökande alkoholbruk, störningar i boendet och brottslighet.

Vi bör i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00. Man bör också utreda vilket samband det finns mellan den generösa tillståndsgivningen och att allt fler småföretagare av andra kategorier trängs ut, till förmån för nya utskänkningsställen. Detta trots att utskänkningsbranschen i innerstaden sedan länge är överetablerad.

§116 Alkoholservering i restaurang Casino Cosmopol - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-214/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Ansökan om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet. Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 23 mars 2005.

Restaurang Casino Cosmopol ansöker om omprövning efter prövotid för fortsatt serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation
Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivningen och dess konsekvenser för såväl ökande alkoholbruk, störningar i boendet och brottslighet. 

Vi bör i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00. Man bör också utreda vilket samband det finns mellan den generösa tillståndsgivningen och att allt fler småföretagare av andra kategorier trängs ut, till förmån för nya utskänkningsställen. Detta trots att utskänkningsbranschen i innerstaden sedan länge är överetablerad.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§117 Alkoholservering i restaurang Hollywodd Boulevard - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-168/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Ansökan om serveringstillstånd torsdagar mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus samt mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus tillstyrks.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet och anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 mars 2005.

Restaurang Hollywood Boulevard på Regeringsgatan 19-21 ansöker om serveringstillstånd torsdagar mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus samt mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus. Enligt nuvarande tillstånd har restaurangen rätt att servera starköl, vin och spritdrycker inomhus till klockan 03.00 måndag till onsdag samt fredag och lördag och utomhus till kl. 24.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsförvaltningen skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivningen och dess konsekvenser för såväl ökande alkoholbruk, störningar i boendet och brottslighet. 

Vi bör i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00. Man bör också utreda vilket samband det finns mellan den generösa tillståndsgivningen och att allt fler småföretagare av andra kategorier trängs ut, till förmån för nya utskänkningsställen. Detta trots att utskänkningsbranschen i innerstaden sedan länge är överetablerad.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§118 Alkoholservering i Park Café och Restaurang - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-255/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 12.00 och 23.00 utomhus under perioden 1 april till 15 oktober tillstyrks.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet och anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 31 mars 2005.

Park Café och Restaurang med adress Vasaparken i hörnet av Dalagatan och Odengatan ansöker om att under perioden 1 april till 15 oktober 2005 erhålla serveringstillstånd mellan klockan 12.00 till 23.00 utomhus till allmänheten. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Beslutsgång
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Stadsdelsnämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Vasaparken är viktig för familjer, barn, ungdom och äldre. Det är betydelsefullt att caféer och restauranger riktar sig till dessa kategorier och inte blir krogar på parkmark. Möjligen skulle ölservering vara acceptabel.

§119 Entledigande av ersättare i stadsdelsnämndens pensionärsråd

Diarienummer 002-229/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Svante Viksten entledigas från och med den 1 maj 2005 från sitt uppdrag
som ersättare i stadsdelsnämndens pensionärsråd.

Ärendet
Svante Viksten, företrädare för Pensionärernas Riksorganisation (PRO), utsågs vid stadsdelsnämndens sammanträde den 19 januari 2005 till ersättare i stadsdelsnämndens pensionärsråd. Svante Viksten har den 28 mars begärt att entledigas från sitt uppdrag.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

§120 Ekonomisk månadsuppföljning för mars 2005

Diarienummer 103-269/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 april 2005.

Månadsprognosen bygger på ett periodiserat utfall t.o.m. mars 2005. Det beräknade under-skottet uppgår till totalt 11,4 mnkr. Prognosen visar ett nettounderskott med 5,4 mnkr för anslag 1 och ett underskott med 6,0 mnkr för anslag 2. Underskottet avser i huvudsak omsorg om funktionshindrade och ekonomiskt bistånd.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

Särskilt uttalande
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och tjänstgörande ersättaren Susanne Markebjer (kd) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är ytterst oroande att det beräknade underskottet blir så stort trots beslutade besparingar. Som vi i oppositionen vid ett flertal tillfällen föreslagit borde ytterligare besparingsförslag ha presenterats nämnden. Dessutom visar dessa underskott precis på det som vi ofta framhållit, att bidragsberoendet ökar, jobben uteblir och att resursfördelningssystemen inom t ex handikappområdet inte fungerar. Majoriteten sitter helt handlingsförlamad…

§121 Ansökan från Finska Herrgården / Suomi Kartano om att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen - yttrande till länsstyrelsen

Diarienummer 599-279/2005

Stadsdelsnämndens beslut
Ansökan tillstyrks.
Stadsdelsnämnden anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 19 april 2005.

Kooperativet Finska Herrgården/ Suomi Kartano har ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen att bedriva dagvård om 15 platser för finsk- och / eller svensktalande seniorer som har drabbats av neurologisk sjukdom som stroke eller lättare demens. Stadsdelsförvaltningen är positiv till verksamheten och föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Stadsdelsnämnden vill understryka vikten av att både svensktalande och finsktalande seniorer som drabbats av neurologisk sjukdom som stroke eller lättare demens skall kunna beredas plats i dagvården.

 

§122 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Ärendet
Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 18 april 2005 anmäldes.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§123 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Ärendet
Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 6 april 2005 anmäldes.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§124 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden under första kvartalet 2005

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§125 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden första kvartalet 2005

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§126 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Ärendet
Av avdelningschefen Yngve Lindström fattade beslut om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Av ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson fattade beslut om erhållande av taxi- och betalkort att användas i tjänsten anmäldes.

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut om att elever och lärare i Vasa Real får företa en studie- och kulturresa till Spanien anmäldes.

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut angående ansökan om projektbidrag från Hysteria Film anmäldes.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§127 Anmälan av inkomna handlingar

Stadsdelsnämndens beslut
Anmälan godkänns.

Ärendet
Följande inkomna handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län med anledning av tillsyn på Bellevuegården, Vädurens äldreboende.
    Diarienummer 504-203/2005.
  2. Beslut från Socialstyrelsens och Länsstyrelsen i Stockholms län i tillsynsärende rörande kost- och nutritionsfrågor vid Väderkvarnens äldreboende.
    Diarienummer 504-228/2005.
  3. Information från miljöförvaltningen angående föreslaget föreläggande för att sänka halterna av PM 10.
    Diarienummer 310-230/2005.
  4. "Organisation av modersmålsundervisning" . Skrivelse från modersmålslärare vid Språkcentrum i Stockholm.
    Diarienummer 400-127/2005.
  5. "Rädda Klarastrandsleden" – skrivelse från enskilda.
    Diarienummer 301-145/2005.
  6. Svar på medborgarförslag om att vattenfylla plaskdammen i Vasaparken.
    Diarienummer 304-119/2005.
  7. Svar på medborgarförslag angående information om in- och utgångar till Citybanan.
    Diarienummer 013-157/2005.
  8. Svar på skrivelse angående evakuering av förskolan Kastanjebacken.
    Diarienummer 301-212/2005.

Förslag till beslut
Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§128 Övriga frågor

  • Ledamoten Ewa Schenström (m) anmälde en skrivelse från moderaterna angående de medel kommunfullmäktige anslagit för att ge äldre möjlighet till en rik fritid och utevistelse. Diarienummer 504-305/2005.

Stadsdelsnämndens beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde en skrivelse angående miljöstation för miljöfarligt avfall. Diarienummer 310-303/2005.

Stadsdelsnämndens beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

  • Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) tog upp frågan om två inbjudningar, dels inbjudan till temadag den 7 juni "Gemensamma krafter mot våld och kränkningar", dels en inbjudan till seminarium den 26 april "Fest eller bakfylla".

Stadsdelsnämndens beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att de som vill delta i något av dessa evenemang anmäler detta till nämndsekreteraren.

§129 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§130 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.

§131 Anmälan av inkomna handlingar

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.