Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2006-09-21

Sammanträde 2006-09-21

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Nationalstadsparken – Cristina Björn från stadsbyggnadskontoret informerar

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

- Plantera fler träd i Birkastan
- Lös problemet med lösspringande hundar i Enkehusparken
- Undersök möjligheten att ordna parkeringsgarage i skyddsrummet under Hälsingehöjden
- Investera i gatudammsugare för att hålla rent och snyggt i City

_________________________________________________________________

Svar på medborgarförslag och skrivelser

4 Kompetensfondsfinansiering av verksamhet – svar på skrivelse från ledamoten Ewa Schenström (m)

DNR: 199-503/2006

Ledamoten Ewa Schenström (m) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden och vill veta hur majoriteten fortsättningsvis avser att lösa finansieringen av den verksamhet som bedrivits med medel från Kompetensfonden. Hon anser att Kompetensfondens finansiering gjort att kompetens- och ledarskapsutveckling inte längre är en integrerad del av verksamheten utan fått karaktären av tillfälliga projekt.

Genom Kompetensfondens finansiering har det varit möjligt att utveckla nya metoder inom flera olika verksamhetsområden och de kurser, seminarier och liknande som anordnats har varit av stort värde för den fortsatta utvecklingen
av verksamheten. Förvaltningen delar uppfattningen att kompetens- och chefsutveckling ska vara en naturlig del av den ordinarie verksamheten och arbetet med att höja medarbetarnas kompetens kommer givetvis att fortsätta även sedan Kompetensfonden upphört.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

5 Flytta återvinningsstationen i korsningen Karlbergsvägen/ Norrbackagatan – svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) samt ledamöterna Sebastian Cederschiöld (m) och Anders Broberg (kd)

DNR: 301-402/2006

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) m.fl. har inkommit med en skrivelse där de föreslår att stadsdelsförvaltningen ska få i uppdrag att hitta en ny
plats för återvinningsstationen i korsningen Karlbergsvägen/ Norr­backa­gatan. De vill också ha en redovisning av handläggnings­rutinerna i markupplåtelseärenden och förslag på för­ändringar i beslutsprocessen för att undvika intresse konflikter.

Stadsdelsförvaltningen har inte hittat någon annan lämplig placering för återvinningsstationen men fått i uppdrag att förhandla med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) om möjligheten att inte utnyttja det bygglov som beviljats. Förvaltningen anser inte att det finns någon anledning att ändra handläggningsrutinerna för tillstånds­givning.

Handläggare: bygglov- och markupplåtelsehandläggare Sara Wikström,
tel: 508 09 064
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

6 Rusta upp beläggningen på Sergels Torg – svar på medborgarförslag DNR: 013-542/2006

Per Sundell har inkommit med ett medborgarförslag där han föreslår att markbeläggningen på Sergels Torg renoveras.

Då det är trafikkontoret som ansvarar för markbeläggningen föreslår förvaltningen att tjänsteutlåtandet överlämnas till trafiknämnden för kännedom.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

__________________________________________________________

Beslutsärenden

7 Återremitterat ärende. Gemensam upphandling gällande städning av lokaler

DNR: 105-587/2006

Norrmalms stadsdelsnämnd, övriga innerstadsstadsdelar och Hägersten har behov av att upphandla städning av lokaler efter att befintliga avtal upphör att gälla den 31 juli 2007.

Handläggare: upphandlare Christina Larsson, tel. 508 09 526

9 Ansökan om stimulansbidrag för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre

DNR: 504-704/2006

Regeringen har avsatt 600 mkr för år 2006 till kommuner och landsting i deras arbete med att utveckla vården och omsorgen om de mest sjuka äldre. För Stockholms stad har reserverats ca 36,7 mkr.

Förvaltningen föreslår att nämnden ansöker om 1 955 tkr för insatser som syftar till att utveckla nya arbetssätt och för personalens utbildning inom stadsdelens vård- och omsorgsboenden och hemtjänst. Insatserna gäller inom områdena rehabilitering och kost/nutrition.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utvecklingssekreterare Hanna Runling, tel: 508 09 527

_________________________________________________________________
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Svar på remisser

10 Vård för äldre i livets slutskede – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 504-482/2006

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Yvonne Fernell-Ingelström (m) om vård
för äldre i livets slutskede. I motionen framförs att äldre i vissa fall har behov av syrgas för att få lindring i livets slutskede vilket i varierande grad finns tillgängligt på kommunens vård- och omsorgsboenden.

Inom landstinget pågår det, tillsammans med representanter från Stockholms stad, diskussioner om att komplettera de medicinska basförråden på vård- och omsorgsboendena med mindre syrgasbehållare för akuta tillstånd.

Handläggare: vik. utvecklingssekreterare Hanna Runling, tel: 508 09 527

11 Inrättande av skolakut – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR:403-518/2006

Lotta Edholm (fp) föreslår att Stockholms stad inrättar en skolakut dit elever under 15 år som begått grova brott hänvisas.

Förvaltningen bedömer att förslaget till stora delar strider mot gällande lag­stiftning i grundskolan och föreslår därför att en skolakut inte ska inrättas. Förvaltningen anser att skolorna ska använda de möjligheter som finns inom lagstiftningen, t.ex. placering i särskilda undervisningsgrupper. Det är dock viktigt att detta ses som en särskild stödåtgärd och inte som en form av bestraffning. Förvaltningen anser också att skolorna ska ytterligare utveckla det drog- och brottsförebyggande arbetet liksom arbetet mot diskriminering och annan kränkande behandling. Detta innebär bland annat att samarbetet med socialtjänst och polis fördjupas.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell, tel: 508 09 381

12 Stödcentrum för unga brottsoffer – svar på remiss från kommun­styrelsen

DNR: 400-551/2006

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd
angående remissen ”Stödcentrum för unga brottsoffer – verksamhets­rapport”. Stödcentrum för unga brottsoffer startade år 1999. Idag finns det stödcentrum vid sex polis­stationer i Stockholms stad. Socialtjänst­nämnden och Kom­petens­fonden finansierar verksamheten året ut med bidrag från stadsdels­nämnderna i Västerort och Järva. Från och med år 2007 är finansieringen oklar.

Förvaltningen anser det angeläget att verksamheten kan fortsätta och att ansvaret för stödcentren bör ligga centralt. Läggs ansvaret för stödcentren ut på stadsdelsnämnderna förutsätter förvaltningen att stadsdelarna tilldelas resurser för detta. Vid en sådan lösning har innerstadsstadsdelarna diskuterat möjligheten att ta över ansvaret för Stödcenter City.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lotta Liedberg, tel. 508 09 121

13 Stockholms stads program för kvinnofrid – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 500-557/2006

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till revidering av stadens program för kvinnofrid. Syftet med programmet är främst att minska mäns våld mot kvinnor i nära relationer och öka kvinnors trygghet och säkerhet i staden.

Förvaltningen är i allt väsentligt positiv till förslaget, som på ett bra sätt belyser olika aspekter av våld mot kvinnor och stadens ansvar för att arbeta både förebyggande och för att stödja och hjälpa utsatta kvinnor. Frågan om att öka kvinnors trygghet och säkerhet behandlas däremot mycket rapsodiskt. Som förvaltningen ser det finns det mycket man från stadens sida skulle kunna göra i det avseendet.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

14 Gör stadens vatten åtkomligt för stockholmarna – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 300-593/2006

Kommunstyrelsen har begärt yttrande med anledning av en motion från Madeleine Sjöstedt (fp). Hon framhåller i sin motion den betydelse vattnet har för Stockholm och anser att det strandnära läget måste lyftas fram och komma fler stockholmare till del, bl.a. genom att bygga ut strandpromenaden runt Årstaviken.

Förvaltningen instämmer i att det finns platser där vattnet bör göras mer tillgängligt. På flera håll i staden pågår redan nu ett arbete med att förbättra tillgängligheten till vattnet.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

15 Förändringar i stadens reglementen – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 012-582/2006

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från berörda nämnder med anledning av förslag till förändringar i stadens reglementen. Förslaget innebär att de för samtliga nämnder gemensamma bestämmelserna samlas i ett över­gripande reglemente medan de för varje enskild nämnd specifika uppgifterna för­tydligas i respektive nämnds reglemente.

Förvaltningen tar endast ställning till det förslag till reglemente som gäller stadsdelsnämnderna och det reglemente som föreslås gälla för stadens samtliga nämnder. Förvaltningen har inget att erinra mot dessa båda förslag.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

16 b Tillägg till detaljplan för del av kv Ladugårdsbron - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

16 Detaljplan för Sjökatten 21 – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 302-686/2006

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag gällande fastigheten Sjökatten 21, på Luntmakargatan 73. Förslaget innebär att pågående hotellanvändning med befintlig bebyggelse bekräftas och att ett gårdshus som revs på 1960-talet får återuppföras. Detta ger ett tillskott med cirka tjugo hotellrum. Förslaget innebär även att en inglasad vinterträdgård får byggas på en del av gården.

Förvaltningen har inget att invända mot förslaget.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

17 Alkoholservering i restaurang Casino Cosmopol – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309- 714/2006

Casino Cosmopol ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, tel: 508 09 149
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

18 Alkoholservering i restaurang Fasching – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-723/2006

Restaurang Fasching ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 04.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, tel: 508 09 149

__________________________________________________________
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

19 Protokoll från Norrmalms handikappråd

20 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

21 Protokoll från sociala delegationens sammanträden under andra kvartalet 2006

Protokollen cirkulerar under sammanträdet

22 Protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden under andra kvartalet 2006

Protokollen cirkulerar under sammanträdet

23 Gemensam upphandling av hantverkstjänster

DNR: 105-716/2006

Norrmalms stadsdelsnämnd har, tillsammans med tolv stadsdelsnämnder
och kulturnämnden, deltagit i en gemensam upphandling av hantverks­tjänster. Upphandlingen omfattar åtta olika hantverksområden. Avtalet gäller fr.o.m. den 1 juni 2006 och t.o.m. den 30 april 2009 med möjlighet till ett års förlängning.

Handläggare: upphandlare Christina Larsson, tel. 508 09 526

24 Beslut fattade enligt delegation

- lokalt gallringsbeslut
- tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd

25 Inkomna/upprättade handlingar

28 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

29 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 p föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen
Mötesinformation

Ledamöter
Jan Valeskog (s), ordförande
Inge-Britt Lundin (fp), vice ordförande
Roland Karlsson (s)
Nic Nilsson (s)
Carolina Gomez-Lagerlöf (s)
Carina Fredén (s)
Hans Enroth (v)
Sebastian Cederschiöld (m)
Ewa Schenström (m)
Gunilla Reuterskiöld (fp)

Som ledamöter tjänstgörande ersättare
Yildiz Kafkas (mp)
Gunilla Nordin (m)
Fredrik Liljeqvist (m)

Ersättare
Benny Niclasson (s)
Claudio Skubla (s)
Barbro Gåije (s)
Edith Humble (s)
Berit Vikner (v)
Valeria Nagy-Seidel (fp)

Anmält förhinder
Ulla Dahl (mp)
Håkan Olander (s)
Björn Dalemo (fp)
Anders Blom (m)
Ulf Linder (m)
Anders Broberg (kd)
Anna Bjursell (kd)

I tjänsten närvarande Ylva Tengblad, Yngve Lindström, Ann-Charlotte Nilsson, Margareta Forsslund, Carina Anderberg, Monica Fredriksson, Lotta Liedberg, Gunilla Schedin

Utses att justera Roland Karlsson (s) och Gunilla Reuterskiöld (fp)

Justeringens plats Tulegatan 13, 2006-09-28

§1 Frågor och synpunkter från allmänheten

Olof Nordin, som inkommit med ett medborgarförslag om att undersöka möjligheten att göra ett parkeringsgarage av skyddsrummet under Hälsingehöjden, redogjorde närmare för sitt förslag.

Tema: Nationalstadsparken

Cristina Björn från stadsbyggnadskontoret informerade om förslag till översiktsplan för Nationalstadsparken vad gäller den del som ligger inom Stockholms stad. Nationalstads­parken omfattar området Ulriksdal - Haga - Brunnsviken och Djurgården. Större delen av parken ligger inom Stockholm och Solna och en mindre del inom Lidingö. Området betraktas som ett historiskt landskap av riksintresse och har stor betydelse för stockholmsregionens ekologi och för människors rekreation. Målet med översiktsplanen är att bevara och vidare­utveckla Nationalstadsparken till ett levande landskap i staden och för regionen.

Översiktsplanen är avsedd att ge vägledning för framtida beslut när det gäller markanvänd­ning och bebyggelsefrågor inom Nationalstadsparken och de närmaste omgivningarna. Nationalstads­parkens centrala läge i regionen innebär att anspråken på området är och förblir stora, med motsättningar mellan olika intressen som en naturlig följd. Översiktsplanen kan
bli ett viktigt hjälpmedel när det gäller att ta ställning till åtgärder som kan bli aktuella
i framtiden eftersom den ger ett underlag för att belysa olika frågor ur ett helhets­perspektiv.

Samrådsförfarandet kring den nu föreslagna översiktsplanen kommer att pågå fram till den
1 november.

En mötesdeltagare tog upp frågan om Värtabanan och ansåg att den ska tas bort bl.a. för att öka tillgängligheten till Hagaparken för icke bilburna trafikantgrupper. Han överlämnade också några tidningsartiklar som rör frågan om Värtabanan.

_________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Roland Karlsson (s) valdes att jämte ledamoten Gunilla Reuterskiöld (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 28 september 2006.

Anmäldes att protokoll från sammanträdet den 24 augusti justerats den 31 augusti 2006.

___________________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Jan Valeskog (s) informerade om att dagordningen utökats med ett ärende – Tillägg till detaljplan för del av kv. Ladugårdsbron. Ärendet kommer att behandlas som punkt 16 B.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en fråga angående fyllnadsval till sociala delegationen.

Tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) anmälde en fråga angående kanininvasionen i Sinnenas Trädgård.

____________________________

§7 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 013-725/2006

Ett förslag om att investera i gatudammsugare för att hålla rent och snyggt i City anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till trafikkontoret.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att medborgarförslaget skulle överlämnas till trafikkontoret.

___________________________


§8 Kompetensfondsfinansiering av verksamhet – svar på skrivelse från ledamoten Ewa Schenström (m)

Diarienummer 199-503/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 september 2006.

Ledamoten Ewa Schenström (m) har inkommit med en skrivelse till stads­dels­nämnden och vill veta hur majoriteten fortsättningsvis avser att lösa finansieringen av den verksamhet som bedrivits med medel från Kompetens­fonden. Hon anser att Kompetensfondens finansiering gjort att kompetens- och ledarskapsutveckling inte längre är en integrerad del av verksam­heten utan fått karaktären av tillfälliga projekt.

Genom Kompetensfondens finan­siering har det varit möjligt att utveckla nya metoder inom flera olika verksamhetsområden och de kurser, seminarier och liknande som anordnats har varit av stort värde för den fort­satta utvecklingen av verksamheten. Förvaltningen delar uppfattningen att kompetens- och chefs­utveckling ska vara en naturlig del av den ordinarie verksamheten och arbetet med att höja med­arbetarnas kompetens kommer givetvis att fortsätta även sedan Kompetens­fonden upphört.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________


§9 Flytta återvinningsstationen i korsningen Karlbergsvägen/Norrbackagatan – svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) och ledamöterna Sebastian Cederschiöld (m) och Anders Broberg (kd)

Diarienummer 310-402/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 31 augusti 2006.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) m.fl. har inkommit med en skrivelse där de föreslår att stadsdelsförvaltningen ska få i uppdrag att hitta en ny plats för återvinningsstationen i korsningen Karlbergsvägen/ Norr­backa­gatan. De vill också ha en redovisning av hand­läggnings­rutinerna i markupplåtelseärenden och förslag på för­ändringar i besluts­processen
för att undvika intressekonflikter.

Stadsdelsförvaltningen har inte hittat någon annan lämplig placering för återvinningsstationen men fått i uppdrag att förhandla med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) om möjligheten att inte utnyttja det bygglov som beviljats. Förvaltningen anser inte att det finns någon anledning att ändra handläggningsrutinerna för tillstånds­givning.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är oerhört olyckligt att återvinningsstationerna i vår stadsdel dels inte hålls efter som de borde göras, dels placeras på platser som gör att de stör. Just denna återvinningsstation visar på behovet av bättre och snabbare information mellan berörda parter.

Om vi fortsättningsvis ska ha återvinningsstationer måste de först och främst skötas minutiöst, men även grävas ner eller placeras i butiks­lokaler med personal.

__________________________

§10 Rusta upp beläggningen på Sergels torg – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-542/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Tjänsteutlåtandet överlämnas till trafikkontoret för kännedom.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 september 2006.

Per Sundell har inkommit med ett medborgarförslag där han föreslår att markbeläggningen
på Sergels Torg renoveras. Då det är trafikkontoret som ansvarar för markbeläggningen föreslår förvaltningen att tjänste­utlåtandet överlämnas till trafiknämnden för kännedom.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_________________________


§11 Återremitterat ärende. Gemensam upphandling gällande städning av lokaler

Diarienummer 105-587/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Norrmalms stadsdelsnämnd deltar i en gemensam upphandling gällande städning av lokaler tillsammans med stadsdelsnämnderna Katarina-Sofia, Kungsholmen, Maria- Gamla Stan, Östermalm och Hägersten.

2. Norrmalms stadsdelsnämnd uppdrar åt stadsdelsdirektören i Maria- Gamla stans stadsdelsförvaltning att administrera upphandlingen samt besluta om löpande frågor i ärendet

- godkänna förfrågningsunderlaget

- infordra anbud

- anta anbudsgivare och teckna ramavtal med antagna anbudsgivare för perioden 1 augusti 2007 till 31 juli 2011.

3. Norrmalms stadsdelsnämnd godkänner förfarandet att

- respektive förvaltning informeras kontinuerligt

- samtliga nämnder informeras i efterhand om processen och resultatet.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 september 2006.

Norrmalms stadsdelsnämnd, övriga innerstadsstadsdelar och Hägersten har behov av att upphandla städning av lokaler efter att befintliga avtal upphör att gälla den 31 juli 2007.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att städning av lokaler ska bedrivas i egen regi.

____________________________


§12 Tertialrapport 2 för år 2006

Diarienummer 103-706/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsnämnden godkänner redovisade omslutnings­förändringar.

2. Stadsdelsnämnden fastställer ersättning till Neuropsykiatriska stödteamet

och priser vid försäljning av platser enligt förslag i tertialrapporten.

3. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med

0,7 mnkr för tomgångshyror.

4. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med

0,4 mnkr för lokalförändringar.

5. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med

2,5 mnkr för utbyggnad av förskoleverksamheten.

6. Stadsdelsnämnden godkänner i övrigt tertialrapport 2.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 september 2006.

Samtliga förvaltningens enheter, ca 45 stycken, har åtaganden och måluppfyllelsen bedöms i detta skede som mycket hög.

Under mandatperioden har barngruppernas storlek minskat från i genomsnitt 17,3 barn per grupp i tertialrapport 1 år 2003 till 15,3 barn per grupp. För att klara barnomsorgsgarantin har förskole­verksamheten byggts ut. Barn­omsorgs­garantin planeras kunna uppfyllas även under resten av året.

Under hösten 2006 kommer en enkätundersökning för alla brukare inom äldreomsorgen att genom­föras för att följa upp hur brukarna uppfattar den vård och omsorg de får. Inom individ- och familjeomsorgen pågår flera projekt tillsammans med landstinget för att förbättra för personer med psykiska funktionshinder.

Flera projekt genomförs för att göra stadsdelen ren och vacker bl.a. att ta bort klotter och klistermärken på huvudstråken i centrala Stockholm och nolltolerans mot nedskräpning på


Sergelgatan samt delar av Drottninggatan. På försök har köpts in ett antal större pappers­korgar som maskintöms.

Under perioden september 2005 - augusti 2006 uppbar i genomsnitt 398 personer i stads­delen ekonomiskt bistånd. Detta innebär att nivån ligger på 59 % jämfört med målet 50 % av nivån 1999. Motsvarande nivå för genomsnittet i staden är 65 %.

Stockholms miljöprogram har anpassats till ett lokalt miljöprogram för Norrmalm. Nyckeltal har formulerats kring elanvändning, inköpt kontorspapper, upphandlingar med miljökrav och andel miljöbilar av tjänstebilar. Uppföljning sker genom en enkät­undersökning till alla enheter som redovisas i nämndens miljöberättelse i samband med verksam­hets­berättelsen.

Arbetet med att förankra förvaltningens jämställd­hets- och mångfaldsplan har inletts under året. Detta sker genom att följa upp att planen introduceras vid enheternas APT och vid nyanställningar. Förvaltningen arbetar på flera sätt med riktlinjerna i jämställd­hets- och mångfaldsplanen t.ex. flexibla arbetstider, ledighet p.g.a. religiösa eller kulturella skäl, strävan mot en jämn könsfördelning och kulturell och etnisk mångfald.

Stadsdelsnämnden redovisar underskott med 6,9 mnkr före resultatdispositioner och 8,3 mnkr efter resultatdispositioner. Större underskott redovisas inom individ- och familjeomsorg för barn och ungdom, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och ekonomiskt bistånd.

För att vid årets slut ha en budget i balans bedrivs ett intensivt arbete för att minska kostnaderna och åtgärder föreslås bl.a. begränsning av nyanställningar och stor restriktivitet vad gäller inköp m.m. För anslag 2 pågår arbetet med att förbättra rutiner och arbetssätt. Flera kostnadsbesparande åtgärder vidtas och inriktningen för arbetet är att minska det befarade underskottet.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§13 Ansökan om stimulansbidrag för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Diarienummer 504-704/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden ansöker om 1 955 tkr i stimulansbidrag i enlighet med förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 september 2006.

Regeringen har avsatt 600 mkr för år 2006 till kommuner och landsting i deras arbete med att utveckla vården och omsorgen om de mest sjuka äldre. För Stockholms stad har reserverats ca 36,7 mkr.

Förvaltningen föreslår att nämnden ansöker om 1 955 tkr för insatser som syftar till att utveckla nya arbetssätt och för personalens utbildning inom stadsdelens vård- och omsorgs­boenden och hemtjänst. Insatserna gäller inom områdena rehabilitering och kost/nutrition.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är bra att förvaltningen försöker få del av de statliga pengarna för att kunna utveckla vården och omsorgen om de mest sjuka äldre. Rehabilitering och kost/ nutrition är två viktiga delar i de äldre personernas tillvaro, och det är också bra att personalen får vidareutbildning inom dessa områden.

Vi vill dock understryka vikten av att även kunskap om kostens betydelse
för äldre personer med typ 2-diabetes (ofta kallad åldersdiabetes) ingår i utbildningen.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§14 Vård för äldre i livets slutskede – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 504-482/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 augusti 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning
av en motion från Yvonne Fernell-Ingelström (m) om vård för äldre i livets slutskede. I motionen framförs att äldre i vissa fall har behov av syrgas för att få lindring i livets slut­
skede vilket i varierande grad finns tillgängligt på kommunens vård- och omsorgsboenden.

Inom landstinget pågår det, tillsammans med representanter från Stockholms stad, diskussioner om att komplettera de medicinska basförråden på vård- och omsorgsboendena med mindre syrgasbehållare för akuta tillstånd.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med vice ordföranden Inge-Britt Lundins (fp) förslag till beslut.

Reservation

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

____________________________


§15 Införande av skolakut – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 403-518/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet bordläggs.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 september 2006.

Lotta Edholm (fp) föreslår att Stockholms stad inrättar en skolakut dit elever under 15 år som begått grova brott hänvisas.

Förvaltningen bedömer att förslaget till stora delar strider mot gällande lagstiftning i grundskolan och föreslår därför att en skolakut inte ska inrättas. Förvaltningen anser att skolorna ska använda de möjligheter som finns inom lagstiftningen, t.ex. placering i särskilda undervisningsgrupper. Det är dock viktigt att detta ses som en särskild stödåtgärd och inte som en form av bestraffning. Förvaltningen anser också att skolorna ska ytterligare utveckla det drog- och brottsförebyggande arbetet liksom arbetet mot diskriminering och annan kränkande behandling. Detta innebär bland annat att samarbetet med socialtjänst och polis fördjupas.

Förslag till beslut

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att bordlägga ärendet.

____________________________

§16 Stödcentrum för unga brottsoffer – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 400-551/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 september 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd angående remissen ”Stödcentrum för unga brottsoffer – verksamhets­rapport”. Stödcentrum för unga brottsoffer startade år 1999. Idag finns det stödcentrum vid sex polisstationer i Stockholms stad. Social­tjänstnämnden och Kom­petens­fonden finansierar verksamheten året ut med bidrag från stadsdels­nämnderna i Västerort och Järva. Från och med år 2007 är finansieringen oklar.

Förvaltningen anser det angeläget att verksamheten kan fortsätta och att ansvaret för stödcentren bör ligga centralt. Läggs ansvaret för stödcentren ut på stadsdelsnämnderna förutsätter förvaltningen att stadsdelarna tilldelas resurser för detta. Vid en sådan lösning har innerstadsstadsdelarna diskuterat möjligheten att ta över ansvaret för Stödcenter City.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med vice ordföranden Inge-Britt Lundins (fp) förslag till beslut.

Reservation

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

_____________________________

§17 Stockholms stads program för kvinnofrid – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 500-557/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 september 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till revidering av stadens program för kvinnofrid. Syftet med programmet är främst att minska mäns våld mot kvinnor i nära relationer och öka kvinnors trygghet och säkerhet i staden.

Förvaltningen är i allt väsentligt positiv till förslaget, som på ett bra sätt belyser olika aspekter av våld mot kvinnor och stadens ansvar för att arbeta både förebyggande och för att stödja och hjälpa utsatta kvinnor. Frågan om att öka kvinnors trygghet och säkerhet behandlas däremot mycket rapsodiskt. Som förvaltningen ser det finns det mycket man från stadens sida skulle kunna göra i det avseendet.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med vice ordföranden Inge-Britt Lundins (fp) förslag till beslut.

Reservation

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

___________________________

§18 Gör stadens vatten åtkomligt för stockholmarna – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 300-593/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet bordläggs.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 augusti 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande med anledning av en motion från Madeleine Sjöstedt (fp). Hon framhåller i sin motion den betydelse vattnet har för Stockholm och anser att det strandnära läget måste lyftas fram och komma fler stockholmare till del, bl.a. genom att bygga ut strandpromenaden runt Årstaviken.

Förvaltningen instämmer i att det finns platser där vattnet bör göras mer tillgängligt. På flera håll i staden pågår redan nu ett arbete med att förbättra tillgängligheten till vattnet.

Förslag till beslut

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) föreslog att ärendet skulle bordläggas.

____________________________


§19 Förändringar i stadens reglementen – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 012-582/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 augusti 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från berörda nämnder med anledning av förslag
till förändringar i stadens reglementen. Förslaget innebär att de för samtliga nämnder gemensamma bestämmelserna samlas i ett över­gripande reglemente medan de för varje enskild nämnd specifika uppgifterna förtydligas i respektive nämnds reglemente.

Förvaltningen tar endast ställning till det förslag till reglemente som gäller stadsdels­nämnderna och det reglemente som föreslås gälla för stadens samtliga nämnder. Förvaltningen har inget att erinra mot dessa båda förslag.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med vice ordföranden Inge-Britt Lundins (fp) förslag till beslut.

Reservation

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

___________________________


§20 Detaljplan för Sjökatten 21 – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-686/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 augusti 2006.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag gällande fastigheten Sjökatten
21, på Luntmakargatan 73. Förslaget innebär att pågående hotellanvändning med befintlig bebyggelse bekräftas och att ett gårdshus som revs på 1960-talet får återuppföras. Detta ger
ett tillskott med cirka tjugo hotellrum. Förslaget innebär även att en inglasad vinterträdgård får byggas på en del av gården.

Förvaltningen har inget att invända mot förslaget.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§21 Tillägg till detaljplan för del av kv. Ladugårdsbron – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-721/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 13 september 2006.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett tillägg till tidigare gällande detaljplan för kvarteret Ladugårdsbron på Blasieholmen. Tilläggsbestämmelsens syfte är att ge möjlighet att i en glasövertäckt hall, inom ett begränsat område, uppföra en tvärförbindelse mellan två kontorshus.

Förvaltningen har inget att invända mot förslaget.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_____________________________


§22 Alkoholservering i restaurang Casino Cosmopol – svar på remiss från socialtjänst­förvaltningen

Diarienummer 309-714/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om utökat serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00
och 05.00 tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 september 2006.

Casino Cosmopol ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

___________________________


§23 Alkoholservering i restaurang Fasching – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-723/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om utökat serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 04.00 tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 september 2006.

Restaurang Fasching ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 04.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

___________________________


§24 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sammanträde i Norrmalms handikappråd den 6 september 2006 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

____________________________


§25 Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 18 september 2006 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

____________________________


§26 Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträden andra kvartalet år 2006

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sociala delegationens sammanträden under andra kvartalet år 2006 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

_____________________________


§27 Anmälan av protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden andra kvartalet år 2006

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden under andra kvartalet år 2006 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

_____________________________


§28 Gemensam upphandling av hantverkstjänster

Diarienummer 105-716/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 september 2006.

Norrmalms stadsdelsnämnd har, tillsammans med tolv stadsdelsnämnder och kulturnämnden, deltagit i en gemensam upphandling av hantverks­tjänster. Upphandlingen omfattar åtta olika hantverksområden. Avtalet gäller fr.o.m. den 1 juni 2006 och t.o.m. den 30 april 2009 med möjlighet till ett års förlängning.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

___________________________


§29 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Av arkivassistenten Håkan Nyland fattade gallringsbeslut anmäldes.

Av avdelningschefen Yngve Lindström tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

__________________________


§30 Inkomna / upprätttade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande inkomna / upprättade handlingar anmäldes:

1. Inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket med anledning av inspektion på förskolan Svea samt stadsdels­förvaltningens svar till Arbetsmiljö­verket. Diarienummer 205-522/2006.

2. Svar på medborgarförslag angående upprustning av lekplatsen i Tegnérlunden. Diarienummer 013-585/2006.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

___________________________


§31 Övriga frågor

Fyllnadsval till sociala delegationen

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) uppgav att Anna Bjursell (kd) avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i sociala delegationen och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna avsägelsen samt att utse Fredrik Liljeqvist (m) till ny ledamot.

Stadsdelsnämndens beslut

1. Anna Bjursells (kd) avsägelse godkänns.

2. Fredrik Liljeqvist (m) utses till ledamot i sociala delegationen för tiden
till och med den 31 december 2006.

Kanininvasion i Sinnenas Trädgård

Tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) tog upp frågan om kanininvasionen i Sinnenas Trädgård. Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att Yildiz Kafkas (mp) skulle kontakta företrädare för Sinnenas Trädgård och föreslå att man kommer in med ett medborgarförslag eller en skrivelse till stadsdelsnämnden i frågan. Stadsdels­direktören Ylva Tengblad uppgav att stadsdelsförvaltningen haft kontakt med fastighetsägaren Micasa Fastigheter AB för diskussion om hur problemen med kaninerna ska kunna lösas.

__________________________