Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2007-06-20

Sammanträde 2007-06-20

Datum
Klockan
18:30
Plats
Aulan på Lilla Adolf Fredriks skola, Dalagatan 18

Inget tema tas upp på detta sammanträde. Allmänheten har dock som vanligt möjlighet att st Läs mer...älla frågor eller framföra synpunkter till nämnden.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Svar på medborgarförslag och skrivelser

3 Bygg ut parken Solvändan - svar på medborgarförslag

DNR: 013-244/2007

Lena Wennberg har inkommit med ett medborgarförslag om bord och papperskorgar utanför inhägnaden i parken Solvändan. Förvaltningen har beställt bord och fyra bänkar samt en stor papperskorg till Solvändan.

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245

4 Vanadisbadets framtid - svar på skrivelse från vice ordföranden Jan Valeskog (s)

DNR: 304-249/2007

Jan Valeskog (s) har inkommit med en skrivelse angående Vanadisbadets framtid och vill bl.a. veta om idrottsförvaltningen planerar att rusta upp anläggningen. Han vill också ha en redovisning av gällande avtal.

Idrottsförvaltningen har ett avtal med en hotellentreprenör fram till år 2016. Både besökare och idrottsförvaltningen är nöjda vad gäller den nuvarande skötseln av badet. Badet är dock i stort behov av renovering. Några planer för upprustning av badet finns inte. Entreprenören/hyresgästen har utökat verksamheten genom att jämte badet driva ett lågprishotell.

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245

Beslutsärenden

5 Parkplan Norrmalm 2007

DNR: 305-305/2007

Förvaltningen har tillsammans med trafikkontoret och konsultföretaget Mecad AB utarbetat ett förslag till parkplan för Norrmalm - en plan för utveckling och skötsel av Norrmalms parker och friområden. Parkplanen består av tre delar.
Till grund för parkplanen ligger en inventering av samtliga parker. För att få välskötta och attraktiva parker på Norrmalm föreslås i parkplanen en förstärkning av driftbudgeten med 4 mnkr per år. Investeringsbehovet för stadsdelsområdets parker är beräknat till 210 mnkr. Genom en större satsning på drift och underhåll kan behovet av investeringar minskas på sikt.

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245

6 Rapport från katastrofövningen SAMÖ 2007

DNR: 004-307/2007

Krisberedskapsmyndigheten genomförde den 24 - 26 april 2007 en katastrofövning, SAMÖ 2007, i Stockholmsområdet. Ett fyrtiotal myndigheter på både nationell, regional och lokal nivå deltog i övningen. Det övergripande syftet var att få en gemensam lägesuppfattning och att samordna kommunikationen mellan myndigheterna och till allmänhet och media. Under övningen deltog förvaltningsledningen (krisledningsgrupp) och en operativt inriktad akutgrupp samt ett antal resurspersoner. Ett fingerat terrordåd vid Tegelbacken med ett hundratal döda var det scenario som i huvudsak upptog Norrmalms insatser under övningsdagarna.

Ett antal förbättringsförslag identifierades under övningen. De viktigaste förslagen handlar om gemensam lägesuppfattning, kommunikationsflöde och ansvarsfördelning, både inom Norrmalms stadsdelsförvaltning och mellan förvaltningen och Stockholms stad.

Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson, tfn: 508 09 035

7 Utbyggnad av en ny förskoleavdelning på Tempeltrappan 1

DNR: 303-329/2007

Antalet barn i åldern 1-5 år ökar på Norrmalm och många familjer önskar plats inom den kommunala barnomsorgen. Förvaltningen arbetar därför aktivt för att få fram nya förskoleplatser. Genom omdisponering av lokaler på Vasens vård- och omsorgsboende kan en ny avdelning med plats för ca 15 barn öppna den
28 september 2007.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lotta Liedberg, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

8 Ansökan till länsstyrelsen om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk - Vårdkedjeprojektet Lobo

DNR: 502-131/2007

Länsstyrelsen i Stockholms län inbjuder att ansöka om stimulansbidrag för att stärka vårdkedjan för personer med tungt missbruk. Den sociala enheten vill fortsätta och utveckla det arbete som påbörjades 2006, att via en stärkt vårdkedja öka möjligheten till ett självständigt liv för de mest utsatta, hemlösa med tungt missbruk och personer med komplexa vårdbehov.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: bitr. enhetschef Karin Aronsson, tfn: 508 09 395

9 Kvinnofrid - reviderad lokal handlingsplan mot våld i nära relationer

DNR: 502-354/2007

Stockholms stads program för kvinnofrid har reviderats och som en följd av detta har stadsdelsförvaltningen arbetat fram ett förslag till reviderad lokal handlingsplan. Handlingsplanen innehåller bl.a. beskrivning av kommunens ansvar och interna rutiner för handläggning av ärenden som rör våld mot kvinnor samt stöd och hjälp till våldsutsatta familjer.

Handläggare: socialsekreterare Anette Sjöberg, tfn: 508 09 391

10 Förvärv av bostadsrätter på Norra Bantorget för gruppboende för funktionshindrade

DNR: 303-328/2007

Förvaltningen föreslår att staden förvärvar bostadsrätterna till de fem lägenheterna med tillhörande personal- och gemensamhetsutrymmen som byggs för ett gruppboende i kvarteret Klassföreståndaren 2 på Norra Bantorget.
Gruppbostaden beräknas vara klar för inflyttning våren 2009.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lotta Liedberg, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

11 Ombyggnad av Väderkvarnens vård- och omsorgsboende samt flytt av korttidsboende - genomförandeärende

DNR: 303-10/2007

De lokaler på Väderkvarnens vård- och omsorgsboende som tidigare utgjordes av Magnoliagården plan 2, står tomma. De boende har, i enlighet med stadsdelsnämndens beslut i februari 2006, flyttat till de 36 nybyggda lägenheter med heldygnsomsorg inom samma boendeenhet. Lokalerna uppfyllde inte kraven
på boendestandard för ett vård- och omsorgsboende, men kan byggas om till ett funktionellt korttidsboende. I nuvarande korttidsboende på Sabbatsbergsområdet blandas äldre med demensproblematik med personer med somatiska problem. Förvaltningen föreslår därför att den korttidsvård som idag bedrivs i Klockhuset inom Sabbatsbergsområdet flyttar till Väderkvarnen så fort lokalerna är färdigbyggda.

Handläggare: samordnare äldreomsorg Christina Larsson, tfn: 508 09 526, lokalintendent Tuula Mustonen, tfn: 508 09 529

12 Inrättande av gruppbostad enligt LSS på Norra Bantorget, Aulan 2, för personer med utvecklingsstörning - genomförandeärende

DNR: 303-349/2007

Stadsdelsnämnden har ansvar för att förbättra livssituationen för fysiskt och psykiskt funktionshindrade, bl.a. genom att fortsätta planering och utbyggnad av gruppbostäder. Förvaltningen föreslår därför att sex lägenheter på Norra Bantorget Aulan 2 byggs för att inrätta en gruppbostad enligt LSS för personer med utvecklingsstörning.

Handläggare: samordnare äldreomsorg Christina Larsson, tfn: 508 09 526,
lokalintendent Tuula Mustonen, tfn: 508 09 529

13 Inrättande av gruppbostad enligt LSS på Norra Bantorget, Klassföreståndaren 2, för personer med utvecklingsstörning - genomförandeärende

DNR: 303-350/2007

Stadsdelsnämnden har ansvar för att förbättra livssituationen för fysiskt och psykiskt funktionshindrade, bl.a. genom att fortsätta planering och utbyggnad av gruppbostäder, Förvaltningen föreslår därför att fem lägenheter på Norra Bantorget Klassföreståndaren 2 byggs för att inrätta en gruppbostad enligt LSS för personer med utvecklingsstörning.

Handläggare: samordnare äldreomsorg Christina Larsson, tfn: 508 09 526
lokalintendent Tuula Mustonen, tfn: 508 09 529
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

14 Ändringar och kompletteringar av delegationsbestämmelserna

DNR: 002- 333/2007

Förvaltningen har gjort en översyn av nu gällande delegationsbestämmelser med anledning av att stadsdelsnämnderna Norrmalm, Kungsholmen och Östermalm fortsättningsvis kommer att samverka vad gäller handläggning
av ekonomiskt bistånd, flyktingmottagande, boutredningar, parkmiljö samt tillsyn av folköls- och tobaksförsäljning. För att arbetet, inom de verksamheter som nu kommer att bedrivas i samarbete mellan de tre stadsdelsnämnderna, ska kunna bedrivas effektivt krävs gemensamma delegationsbestämmelser.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

15 Reviderad lokalförsörjningsplan för Norrmalms stadsdelsnämnd år 2007

DNR: 303-336/2007

Kommunstyrelsen har begärt en reviderad lokalförsörjningsplan för år 2007 från
samtliga stadsdelsnämnder. Begäran har föranletts av att stadsdelsnämndernas ansvar för grundskolan, skolbarnsomsorgen och särskolan i samband med halvårsskiftet 2007 överflyttas till utbildningsnämnden.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

Svar på remisser

16 Revisionsberättelse för Norrmalms stadsdelsnämnd år 2006 - yttrande till revisionskontoret

DNR: 104-278/2007

Revisionskontorets årsrapport för år 2006 har överlämnats till stadsdels- nämnden för yttrande. Sammanfattningsvis bedömer revisionskontoret att Norrmalms stadsdelnämnds ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat
för året ej är helt tillfredsställande p.g.a. ett förhållandevis stort budgetunderskott för anslag 2.

Revisionskontoret bedömer att nämnden har uppfyllt sina mål och huvuduppgifter samt den i verksamhetsplanen angivna verksamheten. Revisionskontoret framför dock att det finns avvikelser där nämnden inte nått kommunfullmäktiges mål för verksamheterna. Dessa gäller målen för barngruppernas storlek inom förskoleverksamheten, grundskolans kunskapsmål och ungdomarnas drogvanor samt målet för ekonomiskt bistånd.

Sammanfattningsvis bedömer revisionskontoret att Norrmalms stadsdelsnämnds styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten är tillräcklig. Det finns också vissa utvecklingsområden t.ex. kvalitetsarbete och intern kontroll.

Norrmalms bokslut och räkenskaper för år 2006 bedöms i huvudsak vara rättvisande men kvaliteten i bokslutshandlingarna bör utvecklas.

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson, tfn: 508 09 077

17 SL:s förslag till trafikändringar år 2008 - svar på remiss från trafikkontoret

DNR: 300-355/2007

AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) har inför år 2008 gett Stockholms stad möjlighet att inkomma med synpunkter och eventuella förslag till förändringar angående kollektivtrafiken.

Förvaltningen föreslår tätare turer för buss 40 till och från Stora Skuggan med anledning av utökningen av förskolans uteverksamhet där.

Förvaltningen vill bl.a. framhålla att det är viktigt att de nybyggnadsområden som planeras på och i anslutning till Norrmalm redan från början får en väl utbyggd kollektivtrafik, så de nya bostäderna och arbetsplatserna inte
genererar mer biltrafik än nödvändigt. Vidare anser förvaltningen att miljö-
och tillgänglighetsfrågorna ska ha en fortsatt hög prioritet. Förvaltningen redovisar ett antal synpunkter och önskemål från Norrmalms handikappråd.

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245

18 Yttrande till länsstyrelsen över skrivelse med anledning av en tidningsartikel

DNR: 001-263/2007

Länsstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande med anledning av en skrivelse från en enskild person angående en artikel med rubriken "Tuffa tider på Norrmalm drabbar samhällets svaga" som publicerats i lokaltidningen Vi i Vasastan. I artikeln refereras till uttalanden från stadsdelsdirektören samt från två avdelningschefer och länsstyrelsen vill, om uttalandena är korrekt återgivna, ha en förklaring till hur den enskildes individuella behov kommer att beaktas och tillgodoses.

Som framgår av artikeln har stadsdelsnämnden för år 2007 fått kraftigt sänkta anslag främst beroende på att ansvaret för vissa verksamheter flyttats till centrala nämnder. De i artikeln beskrivna konsekvenserna av den minskade budgetramen är journalistens egna slutsatser av de mera allmänna resonemang som förts kring kostnadseffektivitet. Det är en självklarhet att barns och ungdomars behov av insatser under alla förhållanden kommer att tillgodoses och att missbrukare och personer med funktionsnedsättning kommer att erbjudas de insatser de har behov av trots minskad budgettilldelning.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

19 Alkoholservering i restaurang Hot Company - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-311/2007

Socialtjänstförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan om att i restaurang Hot Company på Odengatan 60 servera starköl, vin och spritdrycker såväl inomhus mellan klockan 11.00
och 03.00 och utomhus mellan klockan 11.00 och 00.00. Ansökan föranleds av ägarskifte. Den tidigare ägaren har haft tillstånd till alkoholservering inomhus fram till klockan 03.00 och utomhus fram till klockan 22.00.

Med tanke på att det i fastigheten finns bostadslägenheter, anser förvaltningen att ansökan om utomhusservering fram till klockan 00.00 ska avstyrkas. Förvaltningen föreslår däremot att ansökan om inomhusservering fram till klockan 03.00 ska tillstyrkas.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

20 Alkoholservering i restaurang Blue Moon Bar och Blue Moon Lounge - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-332/2007

Restaurang Blue Moon Bar - Blue Moon Lounge ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lotta Liedberg, tfn: 508 09 032
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

21 Alkoholservering i restaurang Mera - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-360/2007

Socialtjänstförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan om att i restaurang Mera på Norrlandsgatan 23 servera starköl, vin och spritdrycker såväl inomhus som utomhus mellan klockan 11.00 och 03.00. Ansökan föranleds av ägarskifte. Restaurang Mera
har nu tillstånd till alkoholservering fram till klockan 03.00 både inomhus och utomhus.

I restaurangens närhet finns inga bostadslägenheter. Förvaltningen har ingen kännedom om störningar eller ordningsproblem i restaurangen eller dess omedelbara närhet och föreslår därför att ansökan tillstyrks.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

22 Alkoholservering på uteserveringen Sommar - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-361/2007

Socialtjänstförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdels-
nämnd med anledning av en ansökan om att på uteserveringen Sommar på Spelbomskans torg servera starköl, vin och spritdrycker fram till klockan 03.00. Uteserveringen Sommar har nu tillstånd att servera alkohol fram till klockan 01.00.

Förvaltningen har vid flera tillfällen tagit emot klagomål från en av de närboende som anser att serveringen är mycket störande. Med tanke på att det finns ett flertal bostadslägenheter i närområdet, föreslår förvaltningen att ansökan om utökat serveringstillstånd fram till klockan 03.00 ska avstyrkas.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

23 Alkoholservering i restaurang The White Room - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen


DNR: 309-363/2007

Socialtjänstförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdels-
nämnd med anledning av en ansökan om att i restaurang The White Room
på Regeringsgatan 61 servera starköl, vin och spritdrycker inomhus mellan
klockan 11.00 och 05.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid.

I restaurangen närhet finns inga bostadslägenheter. Förvaltningen har ingen kännedom om störningar eller ordningsproblem i restaurangen eller i närområdet och föreslår att ansökan ska tillstyrkas.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

24 Ekonomisk månadsuppföljning för maj 2007

DNR: 103-359/2007

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. maj 2007. Totalt beräknas ett underskott på 2,6 mnkr. På anslag 1 visar prognosen ett underskott på 0,6 mnkr och anslag 2 redovisar ett underskott på 2 mnkr. Underskottet hänför sig framför allt till individ och familjeomsorg barn och
unga, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och ekonomiskt bistånd.

Handläggare: ekonomsekreterare Helena Fischer-Högberg, tfn: 508 09 069
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

25 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

26 Beslut fattade enligt delegation

- tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd
- tillåtelse för anställda vid socialpsykiatriska enheten att medfölja på resa till Riga
- tillåtelse för klass 9 a vid Rödabergsskolan att resa till Åland på lägerskola
- beviljade ledighetsansökningar för grundskoleelever vt 2007
- beslut om verksamhetsbidrag till Birkagårdens öppna ungdomsverksamhet
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

27 Inkomna / upprättade handlingar

28 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärende.

Slutet sammanträde

29 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 10 § sekretesslagen
Mötesinformation

Ledamöter
Hanna Broberg (m), ordförande
Petra Gardos (m)
Ulf Linder (m)
Fredrik Liljeqvist (m) fr.o.m. § 6
Johanna Jämstorp (kd)
Lars Arell (s)
Tara Twana (s)
Hans Enroth (v)
Yildiz Kafkas (mp)

Som ledamöter tjänstgörande ersättare
Lisen Stålberg Olmert (m)
Veronica Nordström (m)
Anders Thuresson (m) t.o.m. § 5
Caroline Dahlbom (s)
Jonas Morian (s)

Ersättare
Veronica Nordström (m)
Anders Thuresson (m) fr.o.m. § 6
Carolina Gómez Lagerlöf (s)
Andreas Nilsson (s)
Berit Vikner (v)

Anmält förhinder
Jan Valeskog (s), vice ordförande
Gunilla Nordin (m)
Anders Blom (m)
Pia Larsson (m)
Peter Sikström (fp)
Amelie Tarschys Ingre (fp)
Boris Doslic (c)
Barbro Gåije (s)
Ylva Sjöstrand (mp)

I tjänsten närvarande
Ylva Tengblad, Mona Lindgren, Annette Luengo, Ulrika Engström, Anders Lindgren, Eva Folke, Gunilla Schedin

Utses att justera Hanna Broberg (m) och Lars Arell (s)

Justeringens plats Tulegatan 13, 2007-06-26

§1 Frågor och synpunkter från allmänheten

Sammanträdet inleddes med att ordföranden Hanna Broberg (m) hälsade förvaltningens nya ekonomichef Ulrika Engström välkommen.

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Lars Arell (v) valdes att jämte ordföranden Hanna Broberg (m) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 26 juni.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 21 maj 2007 justerats den 28 maj.

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ledamoten Lars Arell (s) anmälde en skrivelse från vice ordföranden Jan Valeskog (s) angående ekonomin för skolorna på Norrmalm.

Ersättaren Berit Vikner (v) anmälde en fråga angående teman i samband med stadsdels­nämndens sammanträden.

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde att chefen för parkmiljögruppen, Anders Lindgren, kommer att ge en kort information i ett kommande bygglovsärende samt att avdelningschefen Annette Luengo kommer att ge en kort information om Skolverkets rapport med anledning av en nyligen genomförd granskning av Stockholms skolor.

Dagordningen fastställdes.

§4 Bygg ut parken Solvändan – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-244/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 juni 2007.

Lena Wennberg har inkommit med ett medborgarförslag om bord och papperskorgar utanför inhägnaden i parken Solvändan. Förvaltningen har beställt bord och fyra bänkar samt en stor papperskorg till Solvändan.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§5 Vanadisbadets framtid – svar på skrivelse från vice ordföranden Jan Valeskog (s)

Diarienummer 304-249/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Norrmalms stadsdelsnämnd begär hos idrottsnämnden att Vanadisbadets framtid snarast möjligt utreds.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Mot bakgrund av det i ärendet redovisade problem som finns med anläggningen, betydande skador på bärande konstruktioner och på ytskikt, bör idrottsnämnden omgående initiera en utredning som kan utgöra ett grundligt faktaunderlag för beslut om Vanadisbadets framtid. Det finns inget skäl att skjuta upp en sådan utredning, mot bakgrund av den nu mycket låga standard som anläggningen har, och med tanke på den risk som trots allt föreligger att miljöförvaltningen av säkerhetsskäl låter stänga Vanadisbadet.

Därför är det viktigt att idrottsnämnden prövar frågan och tillsätter en utredning som kan utgöra ett faktaunderlag för Vanadisbadets framtid. Den bör helst vara klar i god tid före badsäsongen 2008.

Tjänstgörande ersättaren Anders Thuresson (m) anmälde med stöd av ledamoten Yildiz Kafkas (mp), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Jonas Morian (s) ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 juni 2007.

Jan Valeskog (s) har inkommit med en skrivelse angående Vanadisbadets framtid och vill bl.a. veta om idrottsförvaltningen planerar att rusta upp anläggningen. Han vill också ha en redovisning av gällande avtal.

Idrottsförvaltningen har ett avtal med en hotellentreprenör fram till år 2016. Både besökare och idrottsförvaltningen är nöjda vad gäller den nuvarande skötseln av badet. Badet är dock i stort behov av renovering. Några planer för upprustning av badet finns inte. Entreprenören/hyresgästen har utökat verksamheten genom att jämte badet driva ett lågprishotell.

Förslag till beslut

Ledamoten Lars Arell (s) lade, med stöd av moderaterna samt ledamöterna Johanna Jämstorp (kd), Yildiz Kafkas (mp) och Hans Enroth (v) fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Särskilt uttalande
Tjänstgörande ersättaren Anders Thuresson (m), ledamoten Yildiz Kafkas (mp), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Jonas Morian (s) lämnade följande särskilda uttalande:

Den enkät som ingår i förvaltningens skrivelse är så illa underbyggd p.g.a. liten svarsfrekvens (endast sju svar!) att den icke vare sig kan eller borde ingå här.

§6 Parkplan Norrmalm 2007

Diarienummer 305-305/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden uttalar att stranden mot Brunnsviken i Bellevue­parken bör utvecklas till en badplats och att denna målsättning införs i Parkplanen.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

I Bellevue möter Brunkebergsåsen Brunnsviken och mellan de två båt­klubbarna finns en mindre sandstrand som är det närmaste strandbadet för
de flesta på Norrmalm. Det är något av en oslipad diamant som skulle kunna bli en verklig tillgång eftersom det ligger på gångavstånd för många på Norrmalm. Det befintliga Brunnsviksbadet bakom Frescati ligger betydligt längre bort och har en dyig botten med en tråkig textilduk över.

Om vassa stenar och en del skrot avlägsnades från botten och möjligheten
att bada tydliggjordes med skyltar på platsen och genom information på hemsidor m.m. skulle många fler utnyttja möjligheten att bada i Bellevue.

I Parkplan för Norrmalm, versionen januari 2007, förordas att ett särskilt program upprättas för upprustning av Bellevue och att åtgärder genomförs
i samband med utbyggnaden av Norra länken. Som en del av detta program och den därpå följande upprustningen bör ingå att stranden mot Brunnsviken i Bellevueparken utvecklas till en badplats. Som ett underlag för detta arbete föreslås att parkplanen förändras enligt följande:

a) I del 1 förs värdebegreppet ”bad” eller ”strandbad” in i tabellen på s. 23 med angivande av Bellevue som förekomst.

b) I del 2 anges ”bad” eller ”strandbad” bland de sociala värdena på s. 7 och bland det som ska utredas på samma sida infogas ”hur möjligheterna att utnyttja stranden mot Brunnsviken för bad kan förbättras”.

c) I del 3 s. 6 under ”Sociotoper, upplevelsevärden och tillgångsanalys” förs in att ”En badplats i Brunnsviken inom Bellevue etableras”. Dessutom görs de kompletteringar i ”Åtgärdslistor” som blir följden av detta.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 maj 2007.

Förvaltningen har tillsammans med trafikkontoret och konsultföretaget Mecad AB utarbetat ett förslag till parkplan för Norrmalm – en plan för utveckling och skötsel
av Norrmalms parker och friområden. Parkplanen består av tre delar. Till grund för parkplanen ligger en inventering av samtliga parker. I parkplanen har gjorts en uppskattning av kostnaden för att bevara och höja kvaliteten i Norrmalms parker och grönområden. För att uppfylla intentionerna i ”Parkplan Norrmalm 2007” behövs en förstärkning av driftbudgeten med 4 mnkr/år och ett totalt investeringsbehov på 210 mnkr. Genom en större satsning på drift och underhåll kan behovet av investeringar minskas på sikt.

Förslag till beslut

Ledamoten Lars Arell (s) lade, med stöd av moderaterna samt ledamöterna Johanna Jämstorp (kd) och Hans Enroth (v) fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ledamoten Lars Arells (s) förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. I huvudsak bifalla förvaltningens förslag till beslut.

  2. Stadsdelsnämnden uttalar att stranden mot Brunnsviken i Bellevueparken bör utvecklas till en badplats och att denna målsättning införs i Parkplanen.

  3. Omvandla parkeringsplatsen vid Hagaterminalen till park.

  4. I fråga om gallring av lövträd ta hänsyn till dessas miljövärde såsom bindare av koldioxid, samt att förvaltningen åtar sig en uträkning av hur stadsdelens träd på detta sätt bidrar till en bättre miljö.

  5. Utreda och redovisa huruvida det är möjlig att med ny teknik bidra till att parkerna sköts på ett mer miljövänligt sätt.

  6. Tillgänglighetsfrågorna kommer att beaktas i de enskilda parkprojekten.

  7. Därutöver anföra följande:

Det är glädjande att man vill satsa på stadsdelens parker som innebär såväl ett socialt som ekologiskt värde för staden. Vi vill dock poängtera och ifrågasätta delar av parkplanen.

Som påpekas i parkplanen har stadsdelens grönområden ekologiska värden, ofta i form av att de bidrar till den biologiska mångfalden. Varje träd bidrar också till att binda koldioxid vilket minskar den globala uppvärmningen. Att tala om enskilda träd och dessas bidrag i ett så stort problemkomplex kan tyckas futtigt men delarna gör faktiskt helheten. Att ur ”trygghetssynpunkt” gallra alltför nitiskt ställer vi oss frågande till. Det är ofta blandningen mellan det öppna och det lummiga som gör en vacker miljö. Att till exempelvis Enkehusparkens träd skulle behöva gallras motsätter vi oss. I samband med detta önskar vi en utredning/uträkning av hur mycket stadsdelens lövträd, i parker och på gator, bidrar till att binda koldioxid.

Det är naturligtvis viktigt att invånarna känner sig trygga när de använder stadsdelens parker. Åtgärder för att skapa känslan av trygghet tenderar dock att accelerera i vårt samhälle samtidigt som grunderna för verklig trygghet undermineras. Belysning, öppna ytor och övervakning kommer aldrig att kunna ersätta verkligt förebyggande arbete för att hindra nyrekrytering till missbruk och kriminalitet. Av kulturhistoriska skäl menar vi att öppningar i muren mellan Sveavägen och Observatorielunden inte bör göras. Av omtanke om barnens hälsa menar vi att buskage bör planteras mellan Sveavägen och den nedre lekplatsen i Vanadislunden, alternativt att lekplatsen flyttas.

Vad gäller såväl belysning som maskiner för skötsel av parkerna önskar
vi en redovisning av energiåtgång. Idag finns betydligt bättre och billigare batterier för att lagra solenergi och på flera håll i landet har utomhus­belysning som drivs med solenergi prövats. När man nu planerar för att utöka belysningen i stadsdelens parker bör man utreda dessa ”miljö­vänliga” alternativ. Vad gäller maskiner för parkskötsel bör dessa följa standarden för EU/USA steg 2. Gör de nuvarande maskinerna det? Detta bör också vara en viktig fråga för upphandling av parkskötseln för stadsdelens parker.

En fråga som togs upp vid mötet den 25 februari var tillgänglighets­frågorna. Vi förutsätter att denna viktiga fråga verkligen beaktas i de enskilda parkprojekten såsom då utlovades.

Ett antal förslag i parkplanen tycker vi är så bra så att de bör lyftas fram och vi önskar stadsdelsnämnden verkar för att de verkligen blir av. Någon typ av 4H-gård har länge saknats i innerstaden. Bellevue är ett utmärkt område där en sådan skulle kunna ligga. Med tanke på att antalet barn i innerstaden ökar och att man planerar för nya bostäder i närliggande Norra Stationsområdet blir förslaget än mer attraktivt. Att trädplantera även Sveavägens västra sida är också ett sådant mycket bra förslag, samt förslaget att förbättra och utveckla grönområdena vid Karlbergsvägens norra del i samband med byggandet av Norra Stationsområdet och öka tillgängligheten till Karlbergsslott.

I Parkplan för Norrmalm, versionen januari 2007, förordas att ett särskilt program upprättas för upprustning av Bellevue och att åtgärder genomförs i samband med utbyggnaden av Norra länken. Som en del av detta program och den därpå följande upprustningen bör ingå att stranden mot Brunnsviken i Bellevueparken utvecklas till en badplats. I detta sammanhang är det viktigt att studera möjligheten till att den stora parkeringsplatsen invid Hagaterminalen och Uppsalavägen byggs om till park.

§7 Rapport från katastrofövningen SAMÖ 2007

Diarienummer 004-307/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Rapporten godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 16 maj 2007.

Krisberedskapsmyndigheten genomförde den 24 – 26 april 2007 en katastrofövning, SAMÖ 2007, i Stockholmsområdet. Ett fyrtiotal myndigheter på både nationell, regional och lokal nivå deltog i övningen. Det övergripande syftet var att få en gemensam lägesuppfattning och att samordna kommunikationen mellan myndigheterna och till allmänhet och media. Under övningen deltog förvaltningsledningen (krisledningsgrupp) och en operativt inriktad akutgrupp samt ett antal resurspersoner. Ett fingerat terrordåd vid Tegelbacken med ett hundratal döda var det scenario som i huvudsak upptog Norrmalms insatser under övningsdagarna.

Ett antal förbättringsförslag identifierades under övningen. De viktigaste förslagen handlar om gemensam lägesuppfattning, kommunikationsflöde och ansvarsfördelning, både inom Norrmalms stadsdelsförvaltning och mellan förvaltningen och Stockholms stad.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§8 Utbyggnad av en ny förskoleavdelning på Tempeltrappan 1

Diarienummer 303-329/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden godkänner att förskolan på Tempeltrappan 1 utökas med en ny avdelning genom att lokaler på Vasen vård- och omsorgs­boende omdisponeras.

  2. Stadsdelsnämnden hemställer om stimulansbidrag på 400 000 kronor för Tempeltrappan 1 i tertialrapport 2.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 juni 2007.

Antalet barn i åldern 1-5 år ökar på Norrmalm och många familjer önskar plats inom den kommunala barnomsorgen. Förvaltningen arbetar därför aktivt för att få fram nya förskoleplatser. Genom omdisponering av lokaler på Vasens vård- och omsorgsboende kan en ny avdelning med plats för ca 15 barn öppna den 28 september 2007.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§9 Ansökan till länsstyrelsen om stimulansbidrag för utveckling av vården för personer med tungt missbruk – Vårdkedjeprojektet Lobo

Diarienummer 502-131/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens ansökan om 2 460 tkr i stimulansbidrag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 juni 2007.

Länsstyrelsen i Stockholms län inbjuder att ansöka om stimulansbidrag för att stärka vårdkedjan för personer med tungt missbruk. Den sociala enheten vill fortsätta och utveckla det arbete som påbörjades 2006, att via en stärkt vårdkedja öka möjligheten till ett självständigt liv för de mest utsatta, hemlösa med tungt missbruk och personer med komplexa vårdbehov.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Projektet till vilket det söks pengar verkar onekligen vara mycket viktigt. Vad kommer (förutom en utvärdering) att ske med detta arbete när projekttiden är slut? Hur tänker man på det långsiktiga arbetet för att hjälpa hemlösa med tungt missbruk och personer med komplexa vård­behov? Vi har ingenting att invända mot projektet som sådant men efter­lyser ett långsiktigt och kontinuerligt arbete för denna utsatta grupp och till detta krävs mer än projektpengar gällande för ett år.

________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§10 Kvinnofrid – reviderad lokal handlingsplan mot våld i nära relationer

Diarienummer 502-354/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Den reviderade lokala handlingsplanen för kvinnofrid mot våld i nära relationer antas i enlighet med förvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet. Ledamoten Lars Arell m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet till förmån för att-sats 1 och 2 i ledamoten Yildiz Kafkas (mp) förslag till beslut.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den den 4 juni 2007.

Stockholms stads program för kvinnofrid har reviderats och som en följd av detta har stadsdelsförvaltningen arbetat fram ett förslag till reviderad lokal handlingsplan. Handlingsplanen innehåller bl.a. beskrivning av kommunens ansvar och interna rutiner för handläggning av ärenden som rör våld mot kvinnor samt stöd och hjälp till våldsutsatta familjer.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservationer

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. I huvudsak bifalla förvaltningens förslag till beslut.

  2. Ändra ett antal formuleringar för att i högre grad inkludera hbt-personer, samt undvika generella och svepande definitioner kring hedersrelaterat våld.

  3. Därutöver anföra följande:

Den lokala handlingsplanen mot våld i nära relationer har vi i sak ingenting att anmärka på, däremot önskar vi att en del formuleringar ändras då språket är en av de faktorer som skapar det samhälle vi lever i.

De allvarliga problem som beskrivs i handlingsplanen kan gälla många olika slags relationer och vi har förståelse för att det kan vara svårt att beskriva problematiken utan att göra vissa förenklingar. En generell önskan från vår sida är att formuleringen ”våld mot kvinnor” i vissa sammanhang byts mot ”våld i nära relationer”, vilket också tydliggör problemets bredd.

Trots att problematiken kring våld i hbt-relationer tas upp som en del
av våld i nära relationer definieras problematiken genomgående genom heterosexuella relationer. Att hbt-relationer tas upp under en särskild rubrik är förklarligt då det kring dessa relationer kan finnas ytterligare problematik, exempelvis i hur man bemöts av vård, myndigheter etc.
En stor del av detta problem har dock sitt ursprung i att heterosexuella förhållanden är normen i vårt samhälle, vilket beklagligtvis också den reviderade lokala handlingsplanen är ett uttryck för.

Under rubriken ”Hedersrelaterat våld” menar vi att formuleringarna så att säga är alltför inkluderande. Man måste i denna fråga vara tydlig på att fenomenet är begränsat vilket man inte får intryck av genom inledningen av stycket på s. 18. Vi föreslår att de fyra första meningarna stryks och att stycket får en ny inledning direkt på sakens kärna: ”Hedersrelaterat våld härrör främst från tradition …”, samt att sista meningen på s. 19: ”Alla dessa …” stryks.

Mindre viktigt men ändock irriterande: det första stycket på s. 12 (”Stadsdelen Norrmalm …”) bör strykas, för vad har detta lilla stycke Stockholmsskildring egentligen med saken att göra?

Ledamoten Lars Arell m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet till förmån för att-sats 1 och 2 i ledamoten Yildiz Kafkas (mp) förslag till beslut.

§11 Förvärv av bostadsrätter på Norra Bantorget för gruppboende för funktionshindrade

Diarienummer 303-328/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden föreslår fastighetsnämnden att staden förvärvar bostadsrätterna till det gruppboende för funktionshindrade som byggs i kvarteret Klassföreståndaren 2 på Norra Bantorget.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 31 maj 2007.

Förvaltningen föreslår att staden förvärvar bostadsrätterna till de fem lägenheterna med tillhörande personal- och gemensamhetsutrymmen som byggs för ett gruppboende i kvarteret Klassföreståndaren 2 på Norra Bantorget.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§12 Ombyggnad av Väderkvarnens vård- och omsorgsboende samt flytt av korttids­boende – genomförandeärende

Diarienummer 303-10/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att genomföra ombyggnationen av Väderkvarnens vård- och omsorgsboende till korttidsboende enligt tjänsteutlåtandet.

  2. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att genomföra flytt av korttids­boendet från Klockhuset i Sabbatsbergsområdet till Väderkvarnens nybyggda lokaler.

  3. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om 0,1 mnkr per ny lägenhet, sammanlagt 1,5 mnkr i stimulansbidrag.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 31 maj 2007.

De lokaler på Väderkvarnens vård- och omsorgsboende som tidigare utgjordes av Magnoliagården plan 2, står tomma. De boende har, i enlighet med nämndens beslut i februari 2006, flyttat till de 36 nybyggda lägenheter med heldygnsomsorg inom samma boendeenhet. Lokalerna uppfyllde inte kraven på boendestandard för ett vård- och omsorgsboende, men kan byggas om till ett funktionellt korttidsboende. I nuvarande korttidsboende på Sabbatsbergsområdet blandas äldre med demensproblematik med personer med somatiska problem. Förvaltningen föreslår därför att den korttidsvård som idag bedrivs i Klockhuset inom Sabbatsbergsområdet flyttar till Väderkvarnen så fort lokalerna är färdigbyggda.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§13 Inrättande av gruppbostad enligt LSS på Norra Bantorget Aulan 2 för personer med utvecklingsstörning – genomförandeärende

Diarienummer 303-349/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att genomföra byggnationen av en ny gruppbostad, enligt LSS, med sex lägenheter på Norra Bantorget Aulan 2 enligt tjänsteutlåtandet.

  2. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulansbidrag med 0,3 mnkr per ny lägenhet, sammanlagt 1,8 mnkr.

  3. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om
    0,5 mnkr för startkostnader.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 juni 2007.

Stadsdelsnämnden har ansvar för att förbättra livssituationen för fysiskt och psykiskt funktionshindrade, bl.a. genom att fortsätta planering och utbyggnad av gruppbostäder. Förvaltningen föreslår därför att sex lägenheter på Norra Bantorget Aulan 2 byggs för
att inrätta en gruppbostad enligt LSS för personer med utvecklingsstörning.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§14 Inrättande av gruppbostad enligt LSS på Norra Bantorget Klassföreståndaren 2 för personer med utvecklingsstörning – genomförandeärende

Diarienummer 303-350/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att genomföra byggnationen av en ny gruppbostad, enligt LSS, med fem lägenheter på Norra Bantorget Klassföreståndaren 2 enligt tjänsteutlåtandet.

  2. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulansbidrag med 0,3 mnkr per ny lägenhet, sammanlagt 1,5 mnkr.

  3. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om 0,5 mnkr för startkostnader.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 juni 2007.

Stadsdelsnämnden har ansvar för att förbättra livssituationen för fysiskt och psykiskt funktionshindrade, bl.a. genom att fortsätta planering och utbyggnad av gruppbostäder, Förvaltningen föreslår därför att fem lägenheter på Norra Bantorget, Klassföreståndaren 2, byggs för att inrätta en gruppbostad enligt LSS för personer med utvecklingsstörning.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§15 Ändringar och kompletteringar av delegationsbestämmelserna

Diarienummer 002-333/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Delegationsbestämmelserna ändras och kompletteras i enlighet med stadsdels­förvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 juni 2007.

Förvaltningen har gjort en översyn av nu gällande delegationsbestämmelser med anledning av att stadsdels­nämnderna Norrmalm, Kungsholmen och Östermalm fortsättningsvis kommer att samverka vad gäller handläggning av ekonomiskt bistånd, flyktingmottagande, boutredningar, parkmiljö samt tillsyn av folköls- och tobaks­försäljning. För att arbetet, inom de verksamheter som nu kommer att bedrivas i samarbete mellan de tre stadsdelsnämnderna, ska kunna bedrivas effektivt krävs gemensamma delegations­bestämmelser.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Avslå förslaget om ändringar och kompletteringar av delegations­bestämmelserna.

  2. Därutöver anföra följande:

Som en konsekvens av vårt tidigare ställningstagande mot samman­slagningarna av förvaltningens vissa verksamheter med Kungsholmen och Östermalm avslår vi även förslaget om ändringar och kompletteringari delegationsordningen som berör dessa sammanslagningar.

§16 Reviderad lokalförsörjningsplan för Norrmalms stadsdelsnämnd år 2007

Diarienummer 303-336/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Den reviderade lokalförsörjningsplanen för år 2007 godkänns.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 juni 2007.

Kommunstyrelsen har begärt en reviderad lokal­försörjnings­plan för år 2007 från
samtliga stadsdelsnämnder. Begäran har föranletts av att stadsdelsnämndernas ansvar
för grundskolan, skolbarnsomsorgen och särskolan i samband med halvårsskiftet 2007 överflyttas till utbildningsnämnden.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. I huvudsak bifalla förvaltningens förslag till beslut.

2. Undersöka möjligheterna till att de tomställda lokalerna i Klockhuset även fortsättningsvis används för någon form av vård/boende för äldre.

3. Utreda om det kan göras energibesparingar i lokaler som används för stadsdelsnämndens verksamheter.

4. Därutöver anföra följande:

Enligt ärende 16 ­– Revisionsberättelse för Norrmalms stadsdelsnämnd år 2006 – påpekar revisionskontoret att Norrmalm har fyra icke verkställda beslut inom äldreomsorgen om permanent boende som inte genomförts på grund av platsbrist. Detta kan svårligen tolkas på annat sätt än att stad­delen just har brist på dessa platser och att detta (eftersom antalet icke verkställda beslut ökat) inte är ett tillfälligt problem. De tomställda lokalerna i Klockhuset som nu föreslås bli kontor kunde kanske fortsätta komma äldreomsorgen tillgodo? Frågan om fler platser är också på sin plats eftersom befolkningsutvecklingen visar att andelen invånare i åldern 65-79 kommer att öka enormt mycket mer (drygt 2 100) än vad andelen invånare över 80 år kommer att minska (drygt 600) inom en tioårsperiod. Några av dessa ”yngre äldre” kommer förmodligen att ha ett visst vårdbehov.

Under punkt 4.3 Kostnadsutveckling nämns i korthet att driftskostnaderna i moderna bostäder bedöms minska. I samband med det vill vi ställa en undran huruvida man klarlagt energikonsumtionen i de lokaler som driver stadsdelsnämndens verksamheter? Finns det besparingar att göra på detta för miljön så viktiga område?

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§17 Revisionsberättelse för Norrmalms stadsdelsnämnd år 2006 – yttrande till revisionskontoret

Diarienummer 104-278/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Lars Arell (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 maj 2007.

Revisionskontorets årsrapport för år 2006 har överlämnats till stadsdelsnämnden för yttrande. Sammanfattningsvis bedömer revisionskontoret att Norrmalms stadsdels­nämnds ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat för året ej är helt tillfreds­ställande p.g.a. ett förhållandevis stort budgetunderskott för anslag 2.

Revisionskontoret bedömer att nämnden har uppfyllt sina mål och huvuduppgifter samt den i verksamhetsplanen angivna verksamheten. Revisionskontoret framför dock att det finns avvikelser där nämnden inte nått kommunfullmäktiges mål för verksamheterna. Dessa gäller målen för barngruppernas storlek inom förskoleverksamheten, grund­skolans kunskapsmål och ungdomarnas drogvanor samt målet för ekonomiskt bistånd.

Sammanfattningsvis bedömer revisionskontoret att Norrmalms stadsdelsnämnds styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten är tillräcklig. Det finns också vissa utvecklingsområden t.ex. kvalitetsarbete och intern kontroll.

Norrmalms bokslut och räkenskaper för år 2006 bedöms i huvudsak vara rättvisande men kvaliteten i bok­sluts­hand­lingarna bör utvecklas.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­­­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservationer

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. I huvudsak bifalla förvaltningens förslag till beslut.

  2. Förvaltningen bör förklara kostnadsavvikelserna för individ- och familjeomsorg för barn och ungdom samt om så krävs begära medel för att kunna hålla dessa verksamheter inom stadsdelen och kanske därmed minska kostnaderna på lång sikt.

  3. Ge förvaltningen i uppdrag att utreda hur stor andel av Norrmalms elever i årskurs 9 som använt narkotika, samt hur stor minskningen i alkohol- och narkotikakonsumtion i den nämnda gruppen är, angivet i %.

  4. Ge förvaltningen i uppdrag att utreda om stadsdelen har brist på permanent boende inom äldreomsorgen.

  5. Kvalitetsarbetet måste förbättras så att nämnden får viktig information den hittills saknat.

  6. Den interna kontrollen förbättras.

  7. Därutöver anföra följande:

Nämnden har som revisionskontoret påpekar haft svårt att hålla budget för individ- och familjeomsorg för barn och ungdom, även inom grundskola, äldreomsorg och stöd till personer med funktionsnedsättning finns en negativ avvikelse från budget. Vi anser att förvaltningen bör redovisa svar på denna kritik. Kanske är det dock så att det inte går att effektivisera bort dessa underskott utan att Norrmalm behöver mer resurser för att dessa verksamheter ska kunna rymmas inom stadsdelen och därmed bli billigare än placeringar utanför denna.

Revisionskontoret har också anmärkningar på huruvida Norrmalms stadsdelsnämnd uppfyller de egna och kommunfullmäktiges mål för olika verksamheter. När det gäller barngruppernas storlek och kunskapskraven för skolan ansluter vi oss i stort till stadsdelsförvaltningens utlåtande, barngruppernas storlek har minskat och kan jämföras med övriga delar av staden, andelen elever som nått kunskapsmålen samt har godkända betyg i samtliga ämnen är hög. Däremot finner vi det önskvärt att förvaltningen redogör för andelen elever som använt narkotika och om kommun­fullmäktiges mål om en minskning av alkoholkonsumtionen med 20% verkligen uppfyllts. Det svävande svar om att en minskning skett som ges
i förvaltningens utlåtande finner vi inte tillfredställande.

Revisionskontoret påpekar att stadsdelen har fyra icke verkställda beslut inom äldreomsorgen om permanent boende som inte genomförts på grund
av platsbrist. Detta är ett ökande antal från föregående år. Är det så att stadsdelen har brist på dessa platser, och vad tänker man i så fall göra åt det?

Vi instämmer i revisionskontorets krav på att nämnden bättre informeras om kvalitetsfrågor, inkomna klagomål och rapporter från MAS. Kvalitetsarbetet måste förbättras och likaså den interna kontrollen.

Vi instämmer i revisionskontorets påpekande att ”den interna kontrollen omfattar allt i en verksamhets organisation, styrning, uppföljning och redovisning som syftar till att säkerställa en ändamålsenlig, effektiv och korrekt utförd verksamhet”. Vi har redan vid behandlingen av ärendet om verksamhetsplan och budget för år 2007 påtalat bristerna vad gäller den interna kontrollen och föreslagit att nämnden ska genomföra en ”väsentlighets- och riskanalys som omfattar stadsdelsnämndens alla verksamheter, inte bara IT-säkerheten”. En väl genomarbetad uppföljningsplan är givetvis en viktig förutsättning för att den interna kontrollen ska kunna fungera.

Särskilt uttalande

Ledamoten Lars Arell m.fl. (s) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi utgår från att den redovisning om minskningen av barngruppernas storlek, som förvaltningen tidigare lämnat till nämnden och nu återredovisar, också stämmer. Våra kontakter med förskolorna påvisar en minskning av barngrupperna i den storleksordning som förvaltningen nu redovisar.

Det är också glädjande att skolorna på Norrmalm upprätthåller ett mycket bra resultat vad avser skolornas kunskapsmål.

Den mycket höga sjukfrånvaron har också fortsatt att minska, vilket är positivt. För att kunna fortsätta att minska denna måste ökade resurser fortsätta tilldelas främst vårdsektorn. Vi ser här är en stor oro för att det

borgerliga styret, i likhet med vad som händer när det borgerliga styrde förra mandatperioden, för en politik som i praktiken innebär att vård­personalens arbetsbelastning ökar på ett orimligt sätt med ökad sjuk­frånvaro som följd.

§18 SL:s förslag till trafikändringar år 2008 – svar på remiss från trafikkontoret. Diarienummer 300-355/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet. Ledamoten Lars Arell m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet till förmån för att-sats 1 och 3 i ledamoten Yildiz Kafkas (mp) förslag till beslut.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 juni 2007.

AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) har inför år 2008 gett Stockholms stad möjlighet att inkomma med synpunkter och eventuella förslag till förändringar angående kollektiv­trafiken.

Förvaltningen föreslår tätare turer för buss 40 till och från Stora Skuggan med anledning av utökningen av förskolans uteverksamhet där.

Förvaltningen vill bl.a. framhålla att det är viktigt att de nybyggnads­områden som planeras på och i anslutning till Norrmalm redan från början får en väl utbyggd kollektivtrafik, så de nya bostäderna och arbets­platserna inte genererar mer biltrafik
än nödvändigt.

Vidare anser förvaltningen att miljö- och tillgänglighetsfrågorna ska ha en fortsatt hög prioritet. Förvaltningen redovisar ett antal synpunkter och önskemål från Norrmalms handikappråd.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservationer

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. I huvudsak bifalla förvaltningens förslag till beslut.

  2. Föreslå tätare turer för buss 40 även mellan 9:15 och 15:15.

  3. Föreslå att återställa busshållsplatsen i direkt anslutning till S:t Görans sjukhus som för några år sedan avskaffats.

  4. Vad gäller planerna för Norra stationsområdet beakta att det kommer att finnas behov av välfungerande kollektivtrafik mellan Universitets sjukhuset/KI och Universitetet samt KTH vid Frescati, Albano och Roslagstull.

  5. Verka för att införa spårvagnar i Stockholm.

  6. Därutöver anföra följande:

Fler utbildningar har under de senaste åren flyttat ut till Frescati och Albano och än fler planeras inom en snar framtiden få plats där. Redan nu är det tjockt med folk på buss 40 mellan Odenplan och Universitetet, inte bara de tider då förskolebarnen åker utan ofta även mitt på dagen. Än viktigare kommer bussförbindelserna ut till Albano och Frescati vara när det nya Universitetssjukhuset byggs i Norra Stationsområdet.

Vi anser inte att det är lämpligt att låta sjukvårdsbehövande gå längre sträckor får att ta sig till ett sjukhus. Den busshållplats som fanns tidigare
i direkt anslutning till S:t Görans sjukhus, nära entrén till akutingången är sedan några år avskaffad och besökare är hänvisade till nästa hållplats. Det är inte rimligt att låta sjuka personer tvingas gå långt eller ta taxi för att få vård. Kollektivtrafiken måste vara både bekväm och tillgänglig om den ska kunna konkurrera med biltrafiken. Det borde vara en självklarhet att man ska kunna ta sig till sjukhus med hjälp av kollektivtrafik om man inte behöver akut hjälp och ambulans.

Slutligen vill vi att alla krafter bör verka för att införa spårvagnar i Stockholm.

Ledamoten Lars Arell m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet till förmån för att-sats 1 och 3 i ledamoten Yildiz Kafkas (mp) förslag till beslut.

§19 Yttrande till länsstyrelsen över skrivelse med anledning av en tidningsartikel

Diarienummer 001-263/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 maj 2007.

Länsstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande med anledning av en skrivelse från en enskild person angående en artikel med rubriken ”Tuffa tider på Norrmalm drabbar samhällets svaga” som publicerats i lokal­tidningen Vi i Vasastan. I artikeln refereras till uttalanden från stadsdelsdirektören samt från två avdelningschefer och länsstyrelsen vill, om uttalandena är korrekt återgivna, ha en förklaring till hur den enskildes individuella behov kommer att beaktas och tillgodoses.

Som framgår av artikeln har stadsdelsnämnden för år 2007 fått kraftigt sänkta anslag främst beroende på att ansvaret för vissa verksamheter flyttats till centrala nämnder.
De i artikeln beskrivna konsekvenserna av den minskade budget­ramen är journalistens egna slutsatser av de mera allmänna resonemang som förts kring kostnads­effektivitet. Det är en självklarhet att barns och ungdomars behov av insatser under alla förhållan­den kommer att tillgodoses och att missbrukare och personer med funktionsnedsättning kommer att erbjudas de insatser de har behov av trots minskad budgettilldelning.

Förslag till beslut

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) föreslog att ärendet skulle återremitteras.

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att ärendet skulle avgöras idag och att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) tog först upp frågan om återremiss och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat att ärendet skulle avgöras idag. Ordföranden föreslog därefter att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att

återremittera ärendet till stadsdelsförvaltningen för komplettering

Såväl brevskrivaren som länsstyrelsen vill ha en förklaring till hur den enskildes (barns, missbrukares och funktionshindrades) individuella behov kommer att beaktas och tillgodoses. Förvaltningens förslag till beslut innebär bara ett klargörande av hur vissa synpunkter kommit fram i artikeln och den eventuella grund som finns till denna, samt en försäkran om att lagen kommer följas.

______________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§20 Alkoholservering i restaurang Hot Company – svar på remiss från socialtjänst­förvaltningen

Diarienummer 309-311/2007

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Ansökan om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 03.00 tillstyrks.

  2. Ansökan om serveringstillstånd utomhus mellan klockan 11.00 och 00.00 avstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 juni 2007.

Socialtjänstförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan om att i restaurang Hot Company på Odengatan 60 servera starköl, vin och spritdrycker såväl inomhus mellan klockan 11.00 och 03.00 och utomhus mellan klockan 11.00 och 00.00. Ansökan föranleds av ägarskifte. Den tidigare ägaren har haft tillstånd till alkoholservering inomhus fram till klockan 03.00 och utomhus fram till klockan 22.00.

Med tanke på att det i fastigheten finns bostadslägenheter, anser förvaltningen att
ansökan om utomhusservering fram till klockan 00.00 ska avstyrkas. Förvaltningen föreslår däremot att ansökan om inomhus­servering fram till klockan 03.00 ska tillstyrkas.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§21 Alkoholservering i restaurang Blue Moon Bar och Blue Moon Lounge – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-332/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om serveringstillstånd inomhus på Restaurang Blue Moon Bar - Blue Moon Lounge på Kungsgatan 18 mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 maj 2007.

Restaurang Blue Moon Bar – Blue Moon Lounge ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdels­nämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

§22 Alkoholservering i restaurang Mera – svar på remiss från socialtjänst­förvaltningen

Diarienummer 309-360/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om alkoholservering såväl inomhus som utomhus mellan klockan 11.00 och 03.00 tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 juni 2007.

Socialtjänstförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan om att i restaurang Mera på Norrlandsgatan 23 servera starköl, vin och spritdrycker såväl inomhus som utomhus mellan klockan 11.00 och 03.00. Ansökan föranleds av ägarskifte. Restaurang Mera har nu tillstånd till alkoholservering fram till klockan 03.00 både inomhus och utomhus.

I restaurangens närhet finns inga bostadslägenheter. Förvaltningen har ingen kännedom om störningar eller ordningsproblem i restaurangen eller dess omedelbara närhet och föreslår därför att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

§23 Alkoholservering på uteserveringen Sommar – svar på remiss från socialtjänst­förvaltningen

Diarienummer 309-361/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om serveringstillstånd fram till klockan 03.00 avstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 juni 2007.

Socialtjänstförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan om att på uteserveringen Sommar på Spelbomskans torg servera starköl, vin och spritdrycker fram till klockan 03.00. Uteserveringen Sommar har nu tillstånd att servera alkohol fram till klockan 01.00.

Förvaltningen har vid flera tillfällen tagit emot klagomål från en av de närboende som anser att serveringen är mycket störande. Med tanke på att det finns ett flertal bostads­lägenheter i närområdet, föreslår förvaltningen att ansökan om utökat serveringstillstånd fram till klockan 03.00 ska avstyrkas.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§24 Alkoholservering i restaurang The White Room – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-363/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om serveringstid mellan klockan 11.00 och 05.00 tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 juni 2007.

Socialtjänstförvaltningen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan om att i restaurang The White Room på Regeringsgatan 61 servera starköl, vin och spritdrycker inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid.

I restaurangen närhet finns inga bostadslägenheter. Förvaltningen har ingen kännedom
om störningar eller ordningsproblem i restaurangen eller i närområdet och föreslår att ansökan ska tillstyrkas.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdels­­nämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

§25 Ekonomisk månadsuppföljning för maj 2007

Diarienummer 103-359/2007

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för maj 2007 godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 juni 2007.

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. maj 2007. Totalt beräknas ett underskott på 2,6 mnkr. På anslag 1 visar prognosen ett underskott på 0,6 mnkr och anslag 2 redovisar ett underskott på 2 mnkr. Underskottet hänför sig framför allt till individ och familjeomsorg barn och unga, stöd och service till personer med funktions­nedsättning och ekonomiskt bistånd.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§26 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 18 juni 2007 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§27 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande beslut anmäldes:

· Av avdelningschefen Margareta Forsslund tillstyrkt ansökan om alkoholserverings­tillstånd anmäldes.

· Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut om tillåtelse för anställda vid socialpsykiatriska enheten att medfölja på resa till Riga anmäldes.

· Av rektor Peter Lundström fattat beslut om tillåtelse för klass 9 a vid Rödabergs­skolan att resa till Åland på lägerskola.

· Av avdelningschefen Annette Luengo fattade beslut om ledighet över tio dagar för elever i grundskolan.

· Av avdelningschefen Annette Luengo fattat beslut om verksamhetsbidrag till Birkagårdens öppna ungdomsverksamhet. Diarienummer 008-325/2007.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§28 Anmälan av inkomna / upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande inkomna / upprättade handlingar anmäldes:

  1. Tillsyn och uppföljning av ramavtal – Frösundagårdens vård- och omsorgsboende. Diarienummer 504-326/2007.

  2. Tillsyn av enskild verksamhet – Step One. Diarienummer 502-253/2007.

  3. Akut tillsyn av Ungstöds verksamhet på Kammakargatan 51. Diarienummer 503-257/2007.

  4. Skrivelse från enskild angående vård av anhörig. Diarienummer 501-104/2007.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

§29 Övriga frågor

· Ledamoten Lars Arell (s) tog upp en skrivelse från vice ordföranden Jan Valeskog (s) angående ekonomin i Stockholms skolor. Jan Valeskog (s) vill ha en redovisning av hur anslagen till stadsdelens grundskolor påverkas av att ansvaret för verksam-heten i samband med halvårsskiftet överförs till utbildningsnämnden.
Diarienummer 199-396/2007.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

· Ersättaren Berit Vikner (v) tog upp frågan om teman i samband med stadsdels­nämndens sammanträden och vill att man återgår till att regelmässigt ta upp olika teman. Hon menade att detta är ett sätt att locka allmänheten att delta i nämndens samman­­träden. Ordföranden Hanna Broberg (m) nämnde att man som tema till hösten bl.a. kommer ta upp frågan om missbruk och hemlöshet samt för nämnden och allmänheten i övrigt intressanta frågor som kan komma att aktualiseras.

· Chefen för parkmiljöenheten, Anders Lindgren, informerade om att stads­byggnads­kontoret begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan om förhandsbesked för att anlägga ett kallbadhus i vattnet intill Rosenbad. Ärendet kommer att behandlas på stadsdelsnämndens augusti­sammanträde.

· Avdelningschefen Annette Luengo informerade om den granskning Skolverket gjort av utbildningsväsendet i Stockholms stad. Granskningen har, utöver grund-, gymnasie- och särskolan, även omfattat skolbarnsomsorgen, vuxenutbildningen och friskoleverksamheten. Resultatet av granskningen, som presenterats idag, visar att skolverksamheten rent generellt är välfungerande men att det är alltför stora skillnader i resultat och kvalitet mellan olika skolor. Rapporten kommer att anmälas på stadsdels­nämndens sammanträde i augusti och finns redan nu att läsa på Skolverkets hemsida: www.skolverket.se

· Ordföranden Hanna Broberg (m) tackade nämnden och förvaltningen för ett gott arbete och önskade alla en trevlig sommar.