Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2008-05-22

Sammanträde 2008-05-22

Datum
Klockan
18:30
Plats
Aulan på Lilla Adolf Fredriks skola, Dalagatan 18

Ung i stan - information från föräldravandrare, närpolis och fältassistenter

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Svar på skrivelse

3 Barngruppernas storlek inom förskolan - svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s)

DNR: 400-227/2008

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden och vill att förvaltningen ska få i uppdrag att, i samband med tertialrapport 1, redovisa barngruppernas storlek samt antalet barn per personal vid de kommunala förskolorna inom Norrmalm.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

Beslutsärenden

4 Tertialrapport 1 för 2008

DNR: 100-336/2008

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Ulrika Engström, tfn: 508 09 077, vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

5 Ändringar och kompletteringar av delegationsbestämmelserna

DNR: 000-355/2008

Förvaltningen har gjort en översyn av nu gällande delegationsbestämmelser och föreslår vissa mindre ändringar och kompletteringar av nu gällande bestämmelser vad gäller ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd), äldreomsorg samt omsorg om personer med funktionsnedsättning. Vidare föreslås att ett förtydligande görs vad gäller direktupphandling av varor och tjänster.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

6 Entledigande av ledamot samt val av ny ledamot i sociala delegationen år 2008

Svar på remisser

7 Samråd om förstudie till ny tunnelbana mellan Odenplan och Karolinska - Norra Station - svar till AB Storstockholms lokaltrafik.

DNR: 300-314/2008

AB Storstockholms Lokaltrafik har inbjudit till samråd om förstudie för den framtida kollektivtrafiken till Karolinska - Norra Station mot bakgrunden av en planerad kraftig ökning av antalet bostäder och arbetsplatser i området. Förstudiens huvudalternativ är en utbyggnad av tunnelbanans gröna linje från Odenplan till en station vid Karolinska - Norra Station.

Förvaltningen anser att alternativet med tunnelbanestation vid Norra Station och nya universitetssjukhuset (SL:s alternativ 2) är det mest gynnsamma alternativet med tanke på att det kommer att bli ca 8 000 nya boende och
ca 12 000 verksamma i det nya Norra Stationsområdet.

Det är viktigt att minimera störningar för de boende genom att samordna bygget av tunnelbanan med bygget av citybanan. Det är också angeläget med lättillgänglig information om utbyggnadsprocessen.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel,
tfn: 508 09 245
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

8 Förverkligandet av västra city med skyskrapor och central parkinspirerad stadsmiljö längs Klara sjö - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-305/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Per Ankersjö (c) om förverkligande av västra city med skyskrapor och central parkinspirerad stadsmiljö längs Klara sjö. Han anser att planerna på en överdäckning av spåren norr om Stockholms central bör aktualiseras och skyndas på.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till en överdäckning av spåren norr om centralstationen. Motionen är väckt i rätt tid då det är knappt ett decennium tills Citybanan är färdigbyggd och en planering av ett så stort projekt tar tid.

Förvaltningen kan inte i detta tidiga skede ta ställning till hur området ska utformas. En utgångspunkt bör vara den som motionen anger och där förvaltningen vill trycka på att ta vara på kontakten med Klara sjö med utformningen vid Blekholmsterrassen som ett bra exempel.

Handläggare: chefen för parkmiljögruppen norra innerstaden Anders Lindgren, tfn: 508 09 306

Anmälningsärenden

9 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

10 Protokoll från Norrmalms handikappråd

11 Beslut fattade enligt delegation

12 Inkomna / upprättade handlingar

13 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärenden.

Slutet sammanträde

14 Upphandling av ramavtal för köp av enstaka vårdplatser inom omsorgen om funktionshindrade enligt SoL och LSS avseende HVB för vuxna inom socialpsykiatrin

DNR: 103-342/2008

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap. 4 § sekretesslagen

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

15 Förfrågningsunderlag avseende gemensam upphandling av vård och behandling för barn, ungdomar och familjer med psykosociala svårigheter

DNR: 103-313/2008

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap. 4 § sekretesslagen

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: upphandlare Peter Eriksson, tfn: 508 09 409

16 Yttrande till Södertörns tingsrätt i adoptionsärende

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap. 4 § sekretesslagen

17 Nedläggning av faderskapsutredning

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap. 4 § sekretesslagen
Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (29 kb)

§1 Tema: Ung i stan

· Ingegerd Fehrm informerade om den föräldravandrarverksamhet som finns på Norrmalm. Verksamheten startade för drygt tre år sedan och det finns nu ett nätverk som består av mellan femtio och sextio föräldrar. Varje fredagskväll mellan kl. 21.00 och 01.00 finns ett antal föräldrar ute i stadsdelen, främst i parkerna men också på andra platser där man vet att ungdomar gärna håller till. Det finns ett nära samarbete med framför allt fältassistenterna och inför varje nattvandring hör föräldravandrarna sig för om det är något särskilt på gång i stadsdelen som man räknar med kommer att samla många ungdomar. Ingegerd Fehrm framhöll vikten
av att det finns vuxna ute bland ungdomarna. Det behövs fler föräldravandrare, inte minst inför den kommande skolavslutningen.

· Ulf Brännström från närpolisen i Vasastan informerade om polisens arbete bland ungdomar. Han framhöll att antalet unga gärningsmän är få i förhållande till antalet ungdomar bosatta på Norrmalm. Däremot utsätts många norrmalms­ungdomar för brott, t.ex. stölder, begångna av ungdomar från andra delar av staden. Ett relativt nytt problem är förtal och liknande som sprids via Internet. Det är dock oerhört svårt att spåra vem som lagt ut uppgifter på nätet eftersom lagstiftningen inte ger polisen rätt att ta reda på från vilken dator uppgifterna gått ut.

· Silvio Rossi, chef för fritidsenheten, informerade bl.a. om att de åtgärder stadsdels­förvaltningarna i norra innerstaden och respektive när­polis vidtagit i samband med Valborgsmässoaftonen verkar ha haft effekt. Det blev på det hela taget en lugn kväll. Han framhöll att det rent allmänt finns ett mycket bra samarbete mellan fritids­enheten, polisen, skolan och föräldravandrare, vilket gör att det finns ett väl fungerande nätverk runt ungdomarna.

Silvio Rossi informerade vidare om att den nya fritidsgården, Vasastans fritidsgård, är mycket välbesökt och att mellan trettio och femtio ungdomar regelbundet deltar i verksamheten. Han informerade också om att man på nationaldagen kommer att anordna en familje­dag - Parklekens dag - i Vasaparken, med en rad olika aktiviteter både för små och lite större barn.

Frågor och synpunkter från allmänheten

· En mötesdeltagare tog upp frågan om det förslag till förlängning av tunnelbanan från Odenplan till Norra Stationsområdet och Karolinska som nu planeras. Hon ansåg att man istället för att förlänga tunnelbanan skulle satsa på att ordna bra tvär­förbindelser och föreslog bl.a. att man skulle låta tunnelbanan gå i en båge från Rådmans­gatan via Norra Stationsområdet och vidare bort mot S:t Eriksplan. Hon fram­­höll bl.a. att hela Birka­stan kommer att bli utan spårbunden trafik om man, som nu föreslås, enbart förlänger tunnel­banan från Odenplan till Norra Station - Karolinska.

· En företrädare för RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa) tog upp frågan om träfflokalen Balder och den nedskärning av de personella resurserna som stadsdels­förvaltningen föreslagit i tertialrappport 1. Han framhöll att verksamheten fyller en mycket viktig funktion för den stora grupp psykiskt funktionshindrade som regelbundet besöker träfflokalen och menade att det är ”skamligt” att skära ner på en så välfungerande verksamhet.

________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Lars Arell (s) valdes, att jämte ordföranden Hanna Broberg (m), justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 28 maj 2008.

Anmäldes att protokoll från stadsdelsnämndens sammanträde den 24 april justerats den 29 april.

_________________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde en övrig fråga angående inbjudan till hearing.

Ordföranden Hanna Broberg (m) informerade om att omedelbar justering begärts i ärende 14, Upphandling av ramavtal för köp av enstaka vårdplatser inom omsorgen om funktionshindrade enligt SoL och LSS avseende HVB för vuxna inom social­psykiatrin.

Dagordningen fastställdes.

__________________________

§4 Barngruppernas storlek inom förskolan – svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s)

Diarienummer 400-227/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 maj 2008.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden och vill att förvaltningen ska få i uppdrag att, i samband med tertial­rapport 1, redovisa barngruppernas storlek samt antalet barn per personal vid de kommunala förskolorna inom Norrmalm.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§5 Tertialrapport 1 för år 2008

Diarienummer 100-336/2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden godkänner redovisade omslutnings­förändringar.

  2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,4 mnkr för omstrukturering av lokaler inom äldreomsorgen.

  3. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,2 mnkr för avveckling av lokal inom förskolan.

  4. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 1,7 mnkr för utbyggnad av särskilda boenden för funktionshindrade.

  5. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 1,2 mnkr för hemlösa – socialpsykiatri.

  6. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 1,0 mnkr för hemlösa – sociala enheten.

  7. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,9 mnkr för ombyggnad av särskilda boenden för äldre.

  8. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,5 mnkr för tomställda lokaler inom äldreomsorgen.

  9. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 1,9 mnkr för förskolor med hög hyra.

  10. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen att resultatenheterna Johannes hemtjänst och Vasens äldreboende upplöses som resultatenheter och resultatet tillfaller nämnden innevarande år.

  11. Stadsdelsnämnden godkänner i övrigt tertialrapport 1.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) samt ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Lars Arell (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stads-dels­­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Bifalla förvaltningens förslag till beslut på punkterna 1-10.

  2. Avbryta all planering för ännu inte genomförda utförsäljningar.

  3. Därutöver anföra följande:

Tertialrapporten blottlägger de fundamentala svagheterna i den borgerliga politiken. Prognoserna pekar på underskott som är en direkt konsekvens av majoritetens beslut. Äldreomsorgens underskott beror till största delen på den blinda privatiseringspolitiken som varken tar hänsyn till kvalitet eller kostnader.

Kostnaderna för ekonomiskt bistånd förblir höga. Majoritetens löften om jobbgaranti inom fem dagar har inte förverkligats. Stadsdelens resurser för arbetsmarknadsåtgärder har förts över till centrala jobbtorg, vilket hittills inneburit att färre personer än tidigare kunnat gå från bidrag till arbete.

Stora skattesänkningar gör det omöjligt att parera små ökningar av omsorgs­behoven och framtvingar panikåtgärder i form av stopp för inköp, anställningar och övertid. De äldre drabbas när den hjälp de har rätt till ska ges av färre personer på kortare tid. Personalens arbetsmiljö försämras vilket riskerar att leda till ökade sjukskrivningar.

De hemlösa och psykiskt funktionshindrade blir de som i första hand får betala för den borgerliga majoritetens politik. Den väl fungerande verksamheten vid träfflokalen Balder ska halveras och socialpsykiatrin spara motsvarande fem heltidstjänster.

Samtidigt fortsätter utförsäljningen av kommunens verksamhet utan att det genomförs några som helst konsekvensanalyser. Det är en svart ironi att borgarna vill genomföra ytterligare utförsäljningar med motivet att kompensera just det ekonomiska underskott som tidigare utförsäljningar skapat.

Det är symptomatiskt att det sex veckor innan förändringarna av resurs­fördelningen till äldreomsorgen ska genomföras, saknas en prognos för
de ekonomiska effekterna. Det är uppenbart att den moderatledda ledningen tappat styrförmågan. Mycket tyder dessutom på att man är på väg mot ett ekonomiskt och politiskt haveri.

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Bifalla förvaltningens förslag till beslut vad gäller punkterna 1-10.

  2. I övrigt avslå förvaltningens förslag till tertialrapport 1.

  3. Därutöver anföra följande:

Föreliggande tertialrapport grundar sig på den borgliga majoritetens
budget och verksamhets­plan. Vi hänvisar till vänsterpartiets budget och verksamhets­plan dels i kommunfullmäktige och dels i stadsdelsnämnden Norrmalm. Denna budget skulle ha givit ett helt annat utfall och därmed också uteslutit kommande nedskärningar, privatiseringar och andra s.k. effektiviseringar.

Förvaltningen föreslår anställningsstopp och övertidsstopp. Vi förutsätter
att nuvarande personalstat är anpassad till brukarnas behov och personalens arbetsprestationer. Nyanställningar och övertid är nödvändiga åtgärder vid ordinarie personals bortovaro. Ett anställningsstopp och ett övertidsstopp försämrar kvaliteten och servicen för brukarna och kräver ytterligare arbetsinsatser av tjänstgörande personal.

Det är också oroande med föreslaget inköpsstopp eftersom staden ur klimat­synpunkt strävar efter att använda ekologiska produkter som kräver ett annat inköpstänkande. Det är också oroande att utesluta externa utbildningar och externa konferenser för stadsdelens personal. En av den förra majoritetens stora satsningar var kompetensutveckling. T.ex.är språkutbildning absolut nödvändig för personal inom äldreomsorgen. Även IT-utbildning för all personal är ett krav med tanke på i vilken rasande fart staden på alla områden övergår från personlig service till dataservice både internt och externt.

Förvaltningen säger att nuvarande lokaler i förskolorna är anpassade till ytterligare 90 barn. Vänsterpartiet vill dock understryka att strävan att minska barngrupperna måste fortsätta och tillräckligt utrymme ges till den pedagogiska verksamheten för att garantera säkerhet, god arbetsmiljö och god hälsa.

Vi opponerar oss skarpt mot att verksamheten i träfflokalen Balder ska ses över och en mindre verksamhet utformas för socialpsykiatrins brukare.
Hur kan vår rika stad spara pengar genom att förminska verksamheter som fungerar mycket bra för några av de mest utsatta i staden? Detta är helt obegripligt.

Vi förutsätter att även socialpsykiatrins brukare omfattas av nämndmålen i verksamhetsplanen för 2008 (sid. 17) ”All verksamhet ska organiseras och utföras med medborgaren centrum så att valfriheten och mångfalden ökar. Vi är till för våra brukare och vår service ska anpassas till deras behov och förutsättningar osv.” Att då i besparingssyfte med statistik poängtera att merparten av brukarna inte kommer från Norrmalm upplever vi som ett svek. Vi kan också notera att förvaltningarna i norra innerstaden i andra sammanhang anser det positivt att brukarna besöker gemensamma enheter.

Den förra majoriteten startade ett samarbete med tonåringarna i stadsdelens grundskolor. Vi fick då tillfälle att höra ungdomarnas synpunkter på fritidsverksamheter. Då framkom att behov av fritidsaktiviteter i stadsdelen är stort. Inte heller här har den borgerliga majoriteten tagit hänsyn till brukarna. I besparingssyfte underlåter man att tillsätta en planerad tjänst på fritidsenheten.

Det gläder oss att Ljuspunkten bevaras som mötesplats för äldre. Men vi motsätter oss att verksamheten ska upplåtas till intresserade frivillig­organisationer Vi anser att de två tjänsterna, som förvaltningen föreslår ska bort, ska behållas. Frivilliga medarbetare gör säkert ett värdefullt arbete på sina villkor i sina organisationer. Men kommunens äldre ska inte behöva ha sin tillit till frivilligorganisationerna. Det är kommunens skyldighet att genom skattemedel ge de gamla en värdig och innehållsrik ålderdom. Allt annat är ett svek.

Tidigareläggningen av privatiseringen och utförsäljning (den s.k. aktivitets­planen) är ett övergrepp mot den MBL-förhandlade verksamhetsplanen samt mot personalen och brukarna.

Alla dessa besparingar som påverkar brukarnas krav och rättigheter beror som tidigare sagts på borgarnas skattesänkningar till förmån för friska och arbetsföra medborgare.

I vänsterpartiets budget och verksamhetsplan för staden och för stadsdelen har solidaritetstanken varit i fokus.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Huvudsakligen godkänna förvaltningens förslag till beslut.

  2. Avslå förslaget om att resultatenheten Johannes hemtjänst upplöses som resultatenhet, då vi motsätter oss den tveksamma avknoppningen av denna verksamhet.

  3. Därutöver anföra följande:

Miljöpartiet har redan vid framtagandet av stadsdelarnas budgetramar föreslagit 467,1 mnkr mer till stadsdelarna än vad majoriteten har anslagit. Detta skulle för 2008 betyda 20,7 mkr mer för Norrmalms stadsdelsnämnd än majoritetens budget. Vi har varnat för att den alltför snålt tilltagna resurstilldelningen kommer att leda till stora försämringar t.o.m. i de s.k. kärnverksamheter som majoriteten själv säger sig prioritera. Med facit i hand ser vi att majoriteten inte ens har kunnat uppfylla sin allra främsta prioritering, nämligen ”effektivisering” med bibehållen kvalité. Detta trots de kraftiga nedskärningarna i budgeten, främst inom miljöområdet som f.n. är närmast obefintligt, sammanslagningar av vissa verksamheter med andra stadsdelar, avknoppningar, utförsäljningar, centraliseringar m.m. Tertial­rapport 1 visar tydligt att nämndens verksamheter redan nu går back med
8,8 mnkr samt att underskottet på årsbasis beräknas uppgå till 12,8 mnkr.

Förvaltningen hade den 27 mars 2008 redovisat i sin ekonomiska rapport för februari att verksamhetens underskott till årets slut beräknats till totalt 11,9 mnkr. Vi har då insett att underskottet till årets slut blir betydligt större än så med den styrningen. Redan vid första tertialrapporten deklareras det nu att det blir -12,8 mnkr. Vi tror även idag att utan extraordinära åtgärder stannar underskottet inte vid 12,8 mnkr heller. En stor orsak till denna obalans i budgeten är majoritetens iver att sälja ut verksamheter med konsekvensen
att övertalighetskostnaderna ökar samt kostnaderna för att senare upphandla dessa tjänster från privata aktörer blir hög och urholkar ekonomin. Tills nu har förvaltningen lappat ihop skadan genom att ta från ena verksamheten och ge till den andra, men det låter sig inte göras utan försämringar i kvalitén.

Tertialrapport 1 visar i all sin tydlighet att de eftersatta områdena inom äldre­omsorgen, förskolan, särskilda boenden för funktionshindrade, hemlösa är - som också förvaltningen föreslår - i starkt behov av budgetjustering. Detta anser vi ofrånkomligt för att klara av de ålagda uppgifterna och ha en acceptabel kvalitetsnivå i verksamheterna, även om vi tvekar på åtgärds­förslagens tillräcklighet. Däremot avslår vi delvis punkten 10 i förvalt­ningens förslag till beslut som bl.a. handlar om avknoppningen av Johannes hemtjänst, eftersom vi anser att den genomförda avknoppningen kan strida mot kommunallagen (kap 2, § 8, punkt 2).

Vad gäller insatser inom miljöområdet lär det inte finnas den minsta vilja att ens budgetera för detta. Det är en fråga som vi får anledning att återkomma till vid den kommande budget- och verksamhetsplaneringen.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§6 Ändringar och kompletteringar av delegationsbestämmelserna

Diarienummer 000-355/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Delegationsbestämmelserna ändras och kompletteras i enlighet med stadsdels­förvaltningens förslag.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 maj 2008.

Förvaltningen har gjort en översyn av nu gällande delegationsbestämmelser och
föreslår vissa mindre ändringar och kompletteringar vad gäller ekonomiskt bistånd (försörjnings­­stöd), äldreomsorg samt omsorg om personer med funktionsnedsättning. Vidare föreslås att ett förtydligande görs vad gäller direkt­upphandling av varor och tjänster.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

§7 Entledigande av ledamot samt val av ny ledamot i sociala delegationen år 2008

Diarienummer 000-368/2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Amelie Tarschys Ingre (fp) entledigas från sitt uppdrag som ledamot i sociala delegationen.

  2. Rickard Ydrenäs (fp) utses till ledamot i sociala delegationen

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att Amelie Tarschys Ingre (fp) skulle entledigas från sitt uppdrag som ledamot i sociala delegationen och att Rickard Ydrenäs (fp) skulle utses till ny ledamot i delegationen.

____________________________

§8 Samråd om förstudie till ny tunnelbana mellan Odenplan och Karolinska – Norra Station – svar till AB Storstockholms Lokaltrafik

Diarienummer 300-314/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till AB Storstockholms Lokaltrafik.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 maj 2008.

AB Storstockholms Lokaltrafik har inbjudit till samråd om förstudie för den framtida kollektivtrafiken till Karolinska – Norra Station mot bakgrunden av en planerad kraftig ökning av antalet bostäder och arbetsplatser i området. Förstudiens huvudalternativ är en utbyggnad av tunnelbanans gröna linje från Odenplan till en station vid Karolinska – Norra Station.

Förvaltningen anser att alternativet med tunnelbanestation vid Norra Station och nya universitetssjukhuset (SL:s alternativ 2) är det mest gynnsamma alternativet med tanke på att det kommer att bli ca 8000 nya boende och ca 12000 verksamma i det nya Norra Stationsområdet.

Det är viktigt att minimera störningar för de boende genom att samordna bygget av tunnelbanan med bygget av citybanan. Det är också angeläget med lättillgänglig information om utbyggnadsprocessen.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

Stadsdelsnämnden beslutar överlämna följande till AB Storstockholms lokaltrafik:

Om tunnelbana är det alternativ som har bäst passagerarkapacitet bör linjen också förlängas till Solnas blivande city.

Dessutom blir det för liten täckning med de alternativa T-bane-stationerna. Mer realistiskt är att det krävs två stationer - en vid Norra Station och en vid Karolinska.

Tunnelbanan måste också kompletteras med annan spårbunden trafik i
öst-västlig riktning genom Norra Stationsområdet som fortsätter Norrtulls­gatan till Odenplan och med en eventuell anslutning till en framtida spår­bunden linje 4. Denna linje kan också förlängas öster ut vid Norrtull mot Albano och Universitet.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Miljöpartiet stöder huvudsakligen förvaltningens tjänsteutlåtande. Vi vill dock komplettera det med ytterligare några synpunkter.

Tillkomsten av ett nytt område i Norra Stationsområdet med minst 8 000 nya boende och 12 000 verksamma bjuder på stora utmaningar. Miljö­partiet liksom förvaltningen förordar att tunnelbanan förlängs till Solna City.

Vid den fortsatta planeringen bör även behovet av infartsparkeringar uppmärksammas. En infartsparkering bör förläggas vid T-banans yttersta station. Givetvis är bekväma ”knutpunkter”, med gemensam terminal som medger att man lätt kan byta från ena färdmedlet till det andra utan att behöva gå långt, lika viktigt för områdets attraktionskraft som att ha en välfungerande kollektivtrafik.

Utöver vad som föreslagits av förvaltningen vill vi uppmärksamma
på behovet av en bättre kollektivtrafikförbindelse mellan Albano, universitetet och Karolinska och skapa praktisk/fysisk möjlighet att förstärka de akademiska miljöernas samhörighet genom goda förbindelser med olika kollektiva färdmedel. I detta sammanhang kan det vara intressant att anlägga en linje på denna sträcka med spårbilar och pröva
ny teknik.

Genom en liten ändring i dragningen av busslinjen (där bl.a. buss 40 går) mellan det nuvarande torget vid Odenplans T-baneingång och Gustav Vasa kyrka kan Upplandsgatan delvis stängas av för trafik för att skapa
en förlängning av torget som en park ända fram till Gustav Vasa kyrka. Det skulle lyfta fram kyrkan bättre och höja torgets kvalité genom att parken/torget omfamnar kyrkan med en vacker grönska och det skapas
en samhörighet mellan dem.

Miljöpartiet har vid ett tidigare tillfälle motionerat (2007:38) om en ny bytesstation för Citybanan genom att en skyttelbana byggs mellan Slussen och Södra Station i en befintlig järnvägstunnel från 1800-talet. Norrmalms stadsdelsnämnd såg positivt på detta och föreslog, i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande, att förslaget om en skyttelbana utreds vidare. Vi ser även här en möjlighet att pröva den nya tekniken med spårbilar.

_________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§9 Förverkligandet av västra city med skyskrapor och central parkinspirerad stadsmiljö längs Klara sjö – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-305/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 maj 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Per Ankersjö (c) om förverkligande av västra city med skyskrapor och central parkinspirerad stadsmiljö längs Klara sjö. Han anser att planerna på en överdäckning av spåren norr om Stockholms central bör aktualiseras och skyndas på.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till en överdäckning av spåren norr om central­stationen. Motionen är väckt i rätt tid då det är knappt ett decennium tills Citybanan
är färdigbyggd och en planering av ett så stort projekt tar tid.

Förvaltningen kan inte i detta tidiga skede ta ställning till hur området ska utformas. En utgångspunkt bör vara den som motionen anger och där förvaltningen vill trycka på att ta vara på kontakten med Klara sjö med utformningen vid Blekholmsterrassen som ett bra exempel.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stads-dels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

Som svar på remissen anföra följande:

Motionen tar upp en fråga som redan tidigare behandlats i stadsdels­nämnden. Området som nämnden yttrande sig över då var från Klarabergs­leden till Norra Bantorget. Även då föreslogs att spårområdet skulle överdäckas. Vänsterpartiet anser fortfarande att området bör bebyggas med dels bostäder och dels lokaler för kultur och annan offentlig service.

För att öppna upp området så att Kungsholmen får en bättre anknytning till City och Norrmalm bör staden låta bebyggelsen sträcka sig i öst-västlig riktning. Hushöjden bör anpassas till hushöjderna på Kungshoms­sidan och Blekholmsterrassen - inte högre. Dessutom måste plats ges för en vändslinga för den föreslagna förlängningen av Djurgårdslinjen.

Vad gäller området norr om Norra Bantorget finns redan ett intressant förslag av förre borggarrådet Ingmar Josephsson.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Delvis bifalla motionen.

  2. Därutöver anföra följande:

Vi stöder starkt att spårområdet på sikt överdäckas och används för varierad bebyggelse och park. Riktigt höga skyskrapor i detta centrala läge i staden tycker vi dock är totalt olämpligt om man ska vara mån om stadens silhuett. Höga hus slår sönder vår vackra stadsbild. Höghus är bara spektakulära byggnader. De är alltid dyra, det kan aldrig bli bra priser på lägenheter och det krävs nästan alltid starka affärsintressen som står bakom och bekostar.

Motionären är inte ensam om att bli inspirerad av Central park i New York. Det finns alltid några som tar fram Central park i New York som förebild, utan att tänka på förhållandena i den egna staden. Central park är 7-8 ggr större än Årstafältet och passar definitivt inte i Stockholms stadsbild. Låt oss i stället inspirera andra genom att sätta bevarandet av de unika värden som Stockholm har i första rummet.  

Att placera höghus där motionären föreslår är vi totalt emot, i övrigt är en överdäckning med tät stadsbebyggelse och gärna park mot vattnet en god idé. På denna punkt vill vi gå ett steg längre än motionären: En idé kan vara att även den del av Centralbron som går parallellt med Riddarholmen, d.v.s. från Riddarhuset i norr till nivå med Riddarholmskajen i söder - där ”Mälar­drottningen” är förtöjd - överdäckas. Vid den relativt begränsade ytans överdäckning behöver inte dyra och tunga konstruktioner användas då det inte är tänkt att vara bärande för tung byggnad. Genom en lätt och icke kostsam konstruktion kan överdäckningen användas som en enkel park eller bara en grön yta. Då slipper man se den trista utsikten över Centralbron samt få ett andningshål och ett estetiskt blickfång där vi nu har ett bildike. Detta i väntan på nedgrävning av Centralbron.

_____________________________

§10 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 19 maj anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

___________________________

§11 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sammanträde i Norrmalms handikappråd den 6 maj anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

__________________________

§12 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande beslut anmäldes:

· Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut med anledning av ansökan om projektbidrag från Intresseföreningen för schizofreni /centrala Stockholm.

· Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut med anledning av ansökan om projektbidrag från kulturföreningen Teater Accént.

· Av ekonomichefen Ulrika Engström fattade beslut om nedskrivning av fordran som ej överstiger 10000 kronor per person avseende barnomsorgsavgift, äldreomsorgs­avgift, löneskuld, dödsbon m.m.

· Av stadsdelsförvaltningen upprättade resp. avslutade hyreskontrakt under första kvartalet 2008.

· Av avdelningschefen Margareta Forsslund tillstyrkt ansökan om alkohol­serverings­­tillstånd.

· Av avdelningschef Margareta Forsslund avgivet yttrande till Lotteriinspektionen angående automatspelstillstånd.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

____________________________

§13 Inkomna / upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande handlingar anmäldes:

  1. Beslut från länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Solå Ungdoms­center AB att bedriva enskild verksamhet vid Solå City. Diarienummer 502-253/2008.

  2. Dom från länsrätten i Stockholms län med anledning av laglighetsprövning enligt kommunallagen. Diarienummer 012-156/2007.

  3. Rapport från tillsynsbesök hos Ungstöd i Stockholm AB:s dagliga verksamhet. Diarienummer 602-279/2008.

  4. Tillsyn av enskild verksamhet, Christianssons Familjehem AB, enligt länsstyrelsens uppdrag. Diarienummer 502-282/2008.

  5. Inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket angående Väderkvarnens servicehus samt stadsdelsförvaltningens svar till Arbetsmiljöverket. Diarie­nummer 204-204/2008.

  6. Stadsdelsförvaltningens rapport ”En brukarundersökning på Nya Verkstan”.
    Diarienummer 502-371/2008.

  7. Skrivelse från enskild med anledning av störningar från nattklubben ”The Peacock Dinner Club”. Diarienummer 001-321/2008.

  8. Inkomna diarieförda handlingar under perioden 15 april t.o.m. 12 maj 2008.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle godkänna anmälan.

___________________________

§14 Övriga frågor

Ordföranden Hanna Broberg (m) informerade om att äldreborgarrådet Ewa Samuelsson (kd) inbjudit till hearing den 29 maj angående brott mot äldre.

_________________________