Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2010-01-21

Sammanträde 2010-01-21

Datum
Klockan
18:30
Plats
Aulan på Lilla Adolf Fredriks skola, Dalagatan 18

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Beslutsärenden

3 Avrop från stadens ramavtal med Volvo IT

DNR: 2.2.2-2/2010

Stockholms stad har tecknat avtal med Volvo Information Technology AB (Volvo IT) om drift av stadens IT-service (GS-IT). Stadens samtliga förvaltningar och bolag omfattas av avtalet, som bl.a. innebär att samtliga datorer kommer att bytas ut och att support, service och serverdrift samordnas.

Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att till stadsdelsdirektören delegera rätten att, inom beloppsgränsen 10 mnkr per år, göra beställningar inom ramen för stadens avtal med Volvo IT.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

4 Granskning av äldreomsorgen på Norrmalm 2009 - rapport

DNR: 006-769/2009

Stadens äldreinspektörer har under 2009 genomfört en granskning av äldreomsorgen på Norrmalm, både den som bedrivs i egen regi och den som drivs
på entreprenad. Resultatet av granskningen redovisas i en rapport som visar
att verksamheten överlag är välorganiserad, av god kvalitet och att de äldre i huvudsak är nöjda. Dock finns vissa förbättringsområden.

Samtliga enheter har mot bakgrund av den genomförda granskningen upprättat en åtgärdsplan. Inom ramen för den uppföljning av äldreomsorgens verksamhet som ska genomföras under 2010 kommer åtgärdsplanerna att följas upp i dialog och samarbete med de olika enheterna.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

Svar på remiss

5 Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt LSS - remiss från länsstyrelsen

DNR: 603-768/2009

Länsstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan från Frösunda LSS AB om att, inom den fastighet som inrymmer Väderkvarnens vård- och omsorgsboende, inrätta ett gruppboende för personer med begåvningsmässigt funktionshinder till följd av hjärnskada i vuxen ålder.

Förvaltningen kan känna en viss tveksamhet inför att inrätta ett boende för den aktuella målgruppen i en fastighet som domineras av äldreboenden. Samtidigt finns ett stort behov av boenden för målgruppen. Förvaltningen har också goda erfarenheter av den verksamhet som bedrivs inom ramen för Frösunda LSS AB och föreslår att stadsdelsnämnden tillstyrker ansökan.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

Anmälningsärenden

6 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

8 Inkomna / upprättade handlingar

9 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av
nedanstående ärenden.

Slutet sammanträde

10 Yttrande till Socialstyrelsen med anledning av anmälan i enskilt ärende

DNR: 603-732/2009

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: enhetschef Vivianne Sterner, tfn: 508 09 421, nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

12 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: familjerättssekreterare Ulla Roempke, tfn: 508 09 339

13 Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare

DNR: 6.-12/2010

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: socialsekreterare Åsa Jansson, tfn: 508 09 372, socialsekreterare Maria Hultqvist, tfn: 508 09 000

14 Beslut fattade enligt delegation

15 Protokoll från sociala delegationen

Protokollen cirkulerar under sammanträdet
Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (131 kb)

§1 Frågor och synpunkter från allmänheten

Inga frågor eller synpunkter framfördes från allmänhetens sida.

__________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Lars Arell (S) valdes att, jämte ordföranden Hanna Broberg (M), justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 27 januari 2010.

Anmäldes att protokoll från stadsdelsnämndens sammanträde den 7 januari 2010 justerats den 8 januari.

______________________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordföranden Hanna Broberg (M) hälsade de nya ersättarna Caroline Raxell M), John Zanchi (S) och Rasmus Korsvall (S) välkomna i nämnden.

Ordföranden informerade om att Stefan Larsson Lindmark sedan årsskiftet är chef för förskole- och fritidsavdelningen.

Inbjudningar till två seminarier anmäldes.

Dagordningen fastställdes.

Parkingenjör Bo Höglund från parkmiljögruppen norra innerstaden informerade kort om ansvarsfördelningen mellan stadsdelsnämnden och trafik- och renhållningsnämnden vad gäller snöröjning och vinterväghållning.

___________________________

§4 Avrop från stadens avtal med Volvo IT

Diarienummer 2.2.2.-2/2010

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden beslutar att till stadsdelsdirektören delegera rätten att, inom beloppsgränsen 10 mnkr per år, göra beställningar inom ramen för stadens avtal med Volvo IT.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 janauri 2010.

Stockholms stad har tecknat avtal med Volvo Information Technology AB (Volvo IT) om drift av stadens IT-service (GS-IT). Stadens samtliga förvaltningar och bolag omfattas av avtalet, som bl.a. innebär att samtliga datorer kommer att bytas ut och att support, service och serverdrift samordnas.

Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att till stadsdelsdirektören delegera rätten att, inom beloppsgränsen 10 mnkr per år, göra beställningar inom ramen för stadens avtal med Volvo IT.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. Inte delegera rätten att göra beställningar inom ramen för stadens avtal med Volvo IT till stadsdelsdirektören.

2. Därutöver anföra följande:

Forts.

Forts. § 4

När översynen av stadens administration inklusive IT togs i fullmäktige reserverade vi oss. Vi ville ha en återremiss av flera skäl, bland annat
ville vi ha fler och oberoende analyser av hur tillförlitliga de beräknade besparingarna var, komplettering med en analys av konsekvenserna för arbetsmiljön, en redovisning av omstruktureringskostnader och en plan
för hur effektiviseringsvinsterna ska fördelas till kärnverksamheterna.

Med hänvisning till vänsterpartiets reservation i kommunfullmäktige föreslår vi därför att stadsdelsnämnden beslutar enligt ovan.

_____________________________

§5 Granskning av äldreomsorgen på Norrmalm 2009 – rapport

Diarienummer 006-769/2009

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsförvaltningens rapport godkänns. Nämnden ställer sig därmed bakom det sätt på vilket förvaltningen kommer att följa upp de åtgärds­planer som de olika äldreomsorgsenheterna upprättat.

Vice ordföranden Lars Arell (S) anmälde ett särskilt uttalande från Social­demokraterna.

Ledamoten Yildiz Kafkas (MP) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 januari 2010.

Stadens äldreinspektörer har under 2009 genomfört en granskning av äldre­omsorgen
på Norrmalm, både den som bedrivs i egen regi och den som drivs på entreprenad. Resultatet av granskningen redovisas i en rapport som visar att verksamheten överlag
är välorganiserad, av god kvalitet och att de äldre i huvudsak är nöjda. Dock finns vissa förbättringsområden.

Samtliga enheter har mot bakgrund av den genomförda granskningen upprättat en åtgärdsplan. Inom ramen för den uppföljning av äldreomsorgens verksamhet som ska genomföras under 2010 kommer åtgärds­planerna att följas upp i dialog och samarbete med de olika enheterna.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilda uttalanden

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (S) lämnade följande särskilda uttalande:

Stadens äldreinspektörer har lämnat en fyllig rapport om nämndens samtliga åtaganden inom äldreomsorgen. Av rapporten framgår att många verksamheter är effektiva och förtjänar lovord. Det nämns att en del biståndshandläggares akter är så välskrivna att de kan tjäna som goda

exempel för andra stadsdelsförvaltningar. Därav följer att de brister som

Forts.

Forts. § 5

påpekas i verksamheterna inte beror på dåliga beslut. Däremot finns fler tecken på att tilldelade resurser inte räckt till, vilket är en direkt följd av politiska beslut.

Genomgående pekas på att kunskaper om datahantering och dokumenta­tion saknas hos stora grupper vårdpersonal. Kunskapsbristen påverkar möjligheterna att samla information om svagheter och fel; information som är grunden för inlärnings- och förbättringsarbete.

För låg bemanning är en annan konsekvens av resursbrist som påvisas inom demensvården. Man kan också utläsa av rapporten att kompetenta och närvarande chefer spelar en stor roll. Det är i första hand arbets­givarens ansvar att tillgodose försörjningen av chefer med tillräcklig kapacitet.

"Om ekonomin tillåter..." kommer en hemtjänstverksamhet att inhandla föreskrivna skyddskläder, ett uttalande som tyder på mycket små marginaler.

Sammanfattningsvis är en granskning av denna kvalitet ett gott redskap för förbättringsarbete. Samtidigt vet vi genom direkta kontakter med anhöriga och äldre att verkligheten vid t.ex. äldreboendet Vasen visar
upp större brister än vad som framkommit. De förbättringsprogram som redovisas måste därför följas upp för att säkerställa snara och riktiga förbättringar. En återredovisning till nämnden i slutet av året önskas.

Ledamoten Yildiz Kafkas (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Rapporten om granskning av äldreomsorgen på Norrmalm hade fått ett kraftfullare och mer ändamålsenligt innehåll om utgångspunkten för verksamheterna (förfrågningsunderlag, egenkontrollprogram, uppföljningsrutiner m.m.) var tydligare och kommunen hade lagt större vikt på verksamheternas egenkontroll.

Som det ser ut nu vidtas åtgärder i form av ”åtgärdsplaner” som tas fram först efter det att brister i verksamheter upptäcks av inspektörer. Detta istället för att arbeta förebyggande. Det är tidsödande både för kommunen och verksamhetsutövaren och samtidigt leder fördröjningen till missnöje och oro bland brukarna och deras anhöriga.

Efter våra egna kontakter med anhöriga har vi konstaterat långtgående

Forts.

Forts. § 5

brister på ett äldreboende i Norrmalm som inte kommer till uttryck i den aktuella granskningsrapporten. Enligt förvaltningen är ”äldrevården i Norrmalm, överlag välorganiserad, av god kvalité och de äldre i huvudsak är nöjda” vilket alltså inte överensstämmer med de faktiska förhållandena och vilket heller inte styrks av rapportens innehåll. Där konstateras samtidigt att det inte ens finns rutiner för synpunkter och klagomål eller rutiner för nyckelhantering i flera verksamheter. Då är det tveksamt om de övriga arbetsmomenten görs helt tillfredsställande. De anhöriga som vi mötte ger också en annan bild av verkligheten än vad man får intryck av i granskningsrapporten.

Orsaken till olikheterna mellan hur förvaltningen uppfattar verksamheternas kvalité och hur brukarna och deras anhöriga upplever verkligheten kan vara vilka krav som ställs vid upphandlingar, och/eller brister på uppföljningsrutiner. Vid en närmare läsning av rapporten kan man utläsa att det ofta finns grundläggande brister i verksamheterna, men dessa granskade arbetsmomenten betecknas på sin höjd som verksamhet med ”stor utvecklingspotential”.

Inspektörernas granskning följs av krav på åtgärder. Därefter tar verksamhets­­utövarna fram olika åtgärdsprogram. Det hela skulle vara enklare och man skulle undvika en fördröjning av åtgärder om man tydligt krävde redovisning av egenkontrollprogram redan vid upphandlingar. Sådana egenkontrollprogram skall omfatta hela verksamheten, inte bara delar av den. För närvarande har äldreomsorgsentreprenören på sin höjd ett egenkontrollprogram för kosten enligt Livsmedelsverkets anvisningar, och inte ens där uppnås målet helt. Resten av verksamheten sköts närmast genom tillfälliga lösningar inför uppkomna, oväntade fall. Givetvis är det bra att finna åtgärder vid oväntade händelser, men en verksamhets långsiktighet bygger inte på tillfälliga åtgärder utan på en väl genom­arbetat planering, en tydlig ansvarsfördelning och konkreta åtgärder som kan utkrävas när brister uppstår.

Vi saknar även uppgifter om med vilka intervaller dessa inspektioner genomförs och om det finns behov av att se över hur inspektionerna sker.

____________________________

§6 Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt LSS – remiss från länsstyrelsen

Diarienummer 603-768/2009

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ledamoten Yildiz Kafkas (MP) anmälde ett särskilt uttalande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 december 2009.

Länsstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning
av en ansökan från Frösunda LSS AB om att, inom den fastighet som inrymmer Väderkvarnens vård- och omsorgsboende, inrätta ett gruppboende för personer med begåvningsmässigt funktionshinder till följd av hjärnskada i vuxen ålder.

Förvaltningen kan känna en viss tveksamhet inför att inrätta ett boende för den aktuella målgruppen i en fastighet som domineras av äldreboenden. Samtidigt finns ett stort behov av boenden för mål­gruppen. Förvaltningen har också goda erfarenheter av den verksamhet som bedrivs inom ramen för Frösunda LSS AB och föreslår att stadsdels­nämnden tillstyrker ansökan.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamoten Yildiz Kafkas (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Behovet av verksamheter för personer med funktionshinder är stort. Därför är alla nya initiativ inom detta verksamhetsområde välkomna.
Vår enda tveksamhet i detta ärende är förvaltningens dubbla budskap i tjänsteutlåtandet. Å ena sidan är förvaltningen tveksam till att inrätta ett boende för den aktuella målgruppen i en fastighet som domineras av äldreboenden (Väderkvarnens vård- och omsorgsboende). Å andra sidan föreslår förvaltningen bifall till ansökan och begär att nämnden ska godkänna tjänsteutlåtandet, trots att det kanske inte är lämpligt att inhysa LSS-verksamheten i Väderkvarnens vård- och omsorg.

I tjänsteutlåtandet nämns att man har goda erfarenheter av det ansökande företagets verksamhet. Då kvarstår just lokaliseringen till Väderkvarnen som tveksam eller olämplig. Vi skulle uppskatta en förklaring av förvalt­ningen, samt en redogörelse för alternativa lokaler. Dessutom vore ett yttrande från dem som för närvarande bor i Väderkvarnen av intresse då denna förändring även påverkar dem.

Vi känner oss inte helt övertygade om lämpligheten av att inrymma LSS-boendet i Väderkvarnen. I fall att företaget får tillstånd att arbeta på Väderkvarnen förordar vi en noggrann uppföljning av verksamheten med hänsyn till Äldrevårds- och omsorgsklienternas trivsel.

_______________________________

§7 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Protokollet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 18 januari 2010 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

____________________________

§8 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande beslut anmäldes:

Av stadsdelsdirektör Christina Rapp Lundahl tillstyrkta ansökningar om alkoholserverings­tillstånd.

Diarienummer

Beslutsdatum

Serveringsställe

Serveringstid

507-729/2009

2009-12-10

Restaurang Möbelcafé, Upplandsgatan 34

11.00-01.00 inomhus

11.00-22.00 utomhus

507-754/2009

2009-12-10

Restaurang Hjerta, Slupskjulsvägen 1-7

11.00-01.00 inomhus

11.00-22.00 utomhus

507-774/2009

2009-12-15

Birka Punkten, Torsgatan 68

11.00-01.00 inomhus

11.00-22.00 utomhus

507-773/2009

2009-12-15

Phuket House Thai Food, Sankt Eriks­gatan 124

11.00-23.00 inomhus

11.00-22.00 utomhus

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

_________________________________

§9 Inkomna /upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande handlingar anmäldes:

1. Inspektionsmeddelande från Arbetsmiljöverket med anledning av inspektion på förskolan Sture samt stadsdelsförvaltningens svar till Arbetsmiljöverket. Diarienummer 204-671/2009.

2. Beslut från Sveriges Kommuner och Landsting om avslag på ansökan från Norrmalms stadsdelsnämnd om utvecklingsmedel för jämställdhetsintegrering. Diarienummer 007-606/2009.

3. Information från socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen med anledning av genomförd upphandling av personliga ombud. Diarienummer 101-696/2009.

4. Uppföljning av enskild verksamhet enligt 23 § LSS – Misa Odenplansenheten, daglig verksamhet. Diarienummer 602-557/2009.

5. Rapport från tillsynsbesök hos Brukarkooperativet JAG:s dagliga verksamhet. Diarienummer 602-556/2009.

6. Rapport från KonsumentCentrum om kundnöjdhet – konsumentvägledning. Diarienummer 099-790/2009. Kopieras endast till stadsdelsnämndens ledamöter
och ersättare. Den som i övrigt vill ta del av rapporten kan kontakta registrator Riitta Johansson, tfn: 508 09017, e-post: riitta.johansson@norrmalm.stockholm.se

7. DAX-projektet. En utvärdering genom frågor och svar. Diarienummer 007-810/2009.

8. Protokoll från möte i Norrmalms brottsförebyggande råd den 15 december 2009.

9. Anonym skrivelse angående socialpsykiatrin på Norrmalm. Reg.nr 4/2010.

10. Diarieförda handlingar under perioden 8 december 2009 – 11 januari 2010.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

_____________________________

§10 Övriga frågor

Övriga frågor

· Ordföranden Hanna Broberg (M) informerade om att brottsförebyggande rådet (brå) bjudit in till ett seminarium den 26 mars 2010 angående krogrelarerad organiserad brottslighet. Ordföranden informerade vidare om en inbjudan från Sveriges Kommuner och Landsting (KSL) till ett seminarium den 9 februari 2010 angående e-petitioner.

Stadsdelsnämndens beslut

En företrädare för majoriteten och en företrädare för oppositionen ges möjlighet att delta i KSL:s seminarium. Vad gäller brå:s seminarium kan alla som önskar delta. Anmälan om deltagande kan i båda fallen göras till nämndsekreterare Gunilla Schedin.

____________________________