Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2011-09-29

Sammanträde 2011-09-29

Datum
Klockan
18:00
Plats
Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N.

Den kommunala förskolan på Norrmalm. Avdelningschef Stefan Larsson Lindmark informerar. Läs mer...

Sammanträdet inleds med en frågestund för allmänheten.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Beslutsärenden

3 Tertialrapport 2 för Norrmalms stadsdelsnämnd

DNR: 1.2.1.-506 /2011

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Ulrika Klemets, tfn: 508 09 077, utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032

4 Entledigande av ledamot samt val av ny ledamot i budgetberedningen

5 Svar på enkät med anledning av inspektion vid Vasens vård- och omsorgsboende

DNR: 1.2.1.-521/2011

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: verksamhetscontroller Katarina Jonsson, tfn: 508 09 527

Svar på remisser

6 Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2011-2015 - remiss från kommunstyrelsen

DNR: 1.5.1.-419/2011

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2011-2015. Förvaltningen är positiv till den föreslagna planen, som bl.a. lyfter fram samverkan med biblioteken för barn och ungdomar och fastslår att det ska vara lätt att använda biblioteket oavsett fysiska, språkliga eller mentala hinder.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032

7 Stockholms stads miljöprogram 2012-2015 - remiss från kommunstyrelsen

DNR: 1.5.1.-424/2011

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till nytt miljöprogram för Stockholms stad, för åren 2012-2015. Syftet med miljöprogrammet är att bryta ner stadens verksamhetsmål "Stockholms livsmiljö ska vara hållbar" till begripliga och uppföljningsbara delmål och ska utgöra ett styrdokument för stadens miljöarbete. Riktlinjen om hållbar stadsutveckling har tagits bort i förslaget till nytt miljöprogram och har istället arbetats in i tillämpliga delar.

Förvaltningen anser att frågorna om hållbar stadsutveckling inte hanterats på ett bra sätt i föreslaget miljöprogram. Enligt förvaltningen är det positivt att miljöprogrammet kopplas ihop med ILS. Det bör dock tydliggöras hur vissa indikatorer ska tolkas och följas upp så att resultaten blir jämförbara mellan olika förvaltningar och bolag. För att t.ex. tydliggöra uppföljningen av intrång
i grönområden bör det tas fram riktlinjer för grönkompensation.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Leila Massih, tfn: 508 09 306

8 Reviderande riktlinjer för familjevård för barn och unga - remiss från kommunstyrelsen

DNR: 1.5.1.-442/2011

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder samt från stadsledningskontoret med anledning av ett förslag från socialnämnden
till reviderade riktlinjer för familjevård för barn och unga.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till de föreslagna riktlinjerna. För att kunna realisera förslaget om att besöka familjehemmet minst fyra gånger per år måste dock verksamheten tillföras ytterligare resurser. Förvaltningen är tveksam till förslaget om att frågan om bistånd till förräldrarnas/vårdnadshavarnas kostnader för umgänge ska prövas inom ramen för familjevården. Om förslaget antas krävs en kraftig ökning av det anslag verksamheten tillförs. Det är viktigt att i så fall också klargöra hur långt socialtjänstens ansvar sträcker sig. Av riktlinjerna bör det också tydligt framgå vilka konsekvenser en adoption får både för barnet och övriga inblandade parter.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

9 Ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omsorgsbehov - remiss från kommunstyrelsen

DNR: 1.5.1.-470/2011

Kommunfullmäktige har i budget för år 2011 beslutat att införa s.k. parboendegaranti, vilket innebär att äldre par ges möjlighet att bo tillsammans på ett vård- och omsorgsboende, även i de fall endast en av dem har behov av insatsen. Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder över ett förslag till ersättningsmodell.

Förvaltningen är positiv till förslaget men anser att det, i samband med att parboendegaranti införs, behöver tydliggöras vad som gäller för den efter-
levande om den som beviljats insats i form av vård- och omsorgsboende avlider eller om parboendet av annan anledning inte längre är aktuellt.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

10 Detaljplan för del av kv. Hästen, Mäster Samuelsgatan 17 - remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 1.5.3.-485/2011

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett detaljplaneförslag avseende del av kvarteret Hästen på Mäster Samuelsgatan 17. Planens syfte är att möjliggöra en ny modern och ändamålsenlig kontorsbyggnad för hyresgästen Nordea genom
att befintlig bebyggelse rivs och ersätts av ett nytt kontorshus.

Förvaltningen är positiv till planförslaget under förutsättning att det kan säkerställas att gaturummet kring fastigheterna förbättras i samband med att det nya kontoret byggs. Det är bra att tomträttsinnehavaren avser att uppföra ett nytt bostadshus inom kvarteret Putten. Samtidigt måste värdet av nya bostäder vägas mot värdet av det torg som finns på platsen idag.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Leila Massih, tfn: 508 09 306, utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032

11 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Boqueria på Jakobsbergsgatan 17 - remiss från socialförvaltningen

DNR: 1.5.2.-520/2011

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserveringstillstånd på uteserveringen för restaurang Boqueria. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: nämndsekreterare Maria Svedberg, tfn: 508 09 014

12 Alkoholserveringstillstånd i ny restaurang på Jakobsbergsgatan 13 - remiss från socialförvaltningen

DNR: 1.5.2.-507/2011

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserveringstillstånd för en ny restaurang på Jakobsbergsgatan 13. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: utredningssekreterare Monica Fredriksson, tfn: 508 09 032

Anmälningsärenden

13 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

14 Protokoll från Norrmalms handikappråd

15 Upphandlingsrapport/tilldelningsbeslut angående handledartjänster

DNR: 2.2.1.-134/2011

Stadsdelsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 19 april 2011 att genomföra en förnyad upphandling av handledartjänster för socialt arbete
och att godkänna stadsdelsförvaltningens förslag till förfrågningsunderlag. Stadsdelsnämnden beslutade samtidigt att uppdra åt stadsdelsdirektören
att på nämndens vägnar anta och teckna avtal med vinnande anbudsgivare samt under avtalstiden besluta om och göra smärre justeringar i avtalet.
Vidare beslutades att uppdra åt stadsdelsförvaltningen att återkomma till nämnden med en redovisning av genomförd upphandling.

Upphandlingen är nu avslutad. I detta ärende redovisas upphandlingsförfarandet och vilka tilldelningsbeslut som fattats.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

16 Avtalsuppföljning vid neuropsykiatriska stödteamet

DNR: 2.1.2.-404/2011

Förvaltningens samlade bedömning är att verksamheten håller en god kvalitet. Ett par avvikelser från avtalet har dock noterats. Förvaltningen kommer att följa upp att de brister som konstaterats i samband med uppföljningen åtgärdas.

Det avtal som 2010 tecknades med Avtalet med Stöd och Resurs, Autism I Fokus Sverige AB löpte ut den 31 augusti i år. Avtalet har förlängts med ytterligare ett år.

Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson, tfn: 508 09 035

17 Inkomna/upprättade handlingar

18 Beslut fattade enligt delegation

19 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärenden.

21 Nedläggning av faderskapsutredning

Handläggare: familjerättssekreterare Eva Britt Allwin, tfn: 508 09 201

23 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende

Handläggare: familjerättssekreterare Agneta Guterstam, tfn: 508 09 413

24 Protokoll från sociala delegationens sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet
Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (182 kb)

§1 Tema: Den kommunala förskolan på Norrmalm

Avdelningschefen Stefan Larsson Lindmark informerade om den kommunala förskole­verksamheten, som idag omfattar 31 förskolor med totalt cirka 450 anställda. Det har
de senaste åren skett en kraftig utbyggnad av antalet förskoleplatser, från 1300 år 2005 till i dagsläget 1850 platser. Inom stadsdelen finns också 40 fristående förskolor med samman­lagt 1600 platser. Förskolan är numera en egen skolform, vars verksamhet regleras i skollagen. Verksamheten styrs i övrigt av Stockholms stads förskoleplan, kommunfullmäktiges budget och stadsdelsnämndens verksamhetsplan.

Staden genomför årligen en brukarundersökning ” Vad tycker föräldrarna?” som bl.a. tar upp frågor kring barns inflytande, pedagogisk miljö och barns språkutveckling. Resultatet av årets brukarundersökning visar att Norrmalms förskolor i flera avseenden tillhör de av stadens förskolor som får ”högst betyg”.

Skolinspektionen har nyligen genomfört en granskning av stadens förskoleverksamhet. Resultatet av granskningen visar bl.a. att andelen förskollärare vid förskolorna på Norrmalm uppgår till 60 procent mot 42 procent för staden i genomsnitt. Även när
det gäller föräldrasamverkan och insatser för barn med behov av särskilt stöd ligger Norrmalms förskolor väl till jämfört med förskolor i andra stadsdelar.

Frågor och synpunkter från allmänheten

En mötesdeltagare, som hört att det finns planer på en ny förskola på David Bagares gata, ville veta hur planerna ser och när det kan bli aktuellt att öppna en ny förskola. Enligt Stefan Larsson Lindmark är det frågan om att eventuellt bygga om en del av Väderkvarnens vård- och omsorgsboende och om planerna kan realiseras kommer en ny förskola att kunna tas i bruk först om något år. Mötesdeltagaren tog också upp frågan om föräldrasamverkan och undrade hur detta fungerar. Stefan Larsson Lindmark uppgav att samverkan sker både på individnivå, dvs. med utgångspunkt från varje enskilt barn, på gruppnivå och på enhetsnivå i form av föräldraråd/förskoleråd.

Louise Lindström, ordförande i Norrmalms handikappråd, refererade till protokoll från rådets senaste sammanträde och redogjorde bl.a. för rådets synpunkter på tertialrapport 2. Hon tog också upp frågan om att, med inspiration från Open Eyes utvecklingsprojekt, inrätta ett par praktikplatser vid förvaltningen för unga funktionshindrade.

______________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Nina Wadensjö (S) valdes att, tillsammans med ordföranden Hanna Broberg (M) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 4 oktober 2011.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 25 augusti 2011 justerats den 30 augusti 2011.

______________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Inga övriga frågor anmäldes. Dagordningen fastställdes.

______________________

§4 Tertialrapport 2 för Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 1.2.1.-506/2011

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Tertialrapporten godkänns.

  2. Stadsdelsnämnden begär stimulansbidrag för utbyggnad av förskolelokal på Tre Liljor 7 om 0,8 mnkr.

  3. Stadsdelsnämnden redovisar omslutningsökning om totalt 3,8 mnkr.

  4. Paragrafen justeras omedelbart.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ledamöterna Shadi Larsson (MP) och Nicke Grundberg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Förvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 16 september 2011.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdels­förvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner att-satserna 2-4 i förvaltningens förslag till tertial­rapport 2 2011.
  1. Därutöver anföra följande:

Uppföljningen av driftbudgeten för 2011 innebär en årsprognos med 1,7 mnkr i avvikelse mot budget efter resultatdispositioner. Prognosen redovisar ett överskott inom fritidsverksamheten med 5,6 mnkr och inom nämnd och förvaltning med 2,3 mnkr samt inom socialpsykiatrin med 2,1 mnkr. De största underskotten återfinns inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning och inom ekonomiskt bistånd.

Det betyder att högeralliansen budgeterat för lite pengar till ekonomiskt bistånd och till stöd till personer med funktionsnedsättning. Man tar pengar avsedda för barn och ungdom för att täcka underskott inom bland annat ekonomiskt bistånd. Det är inte första gången som högeralliansen tar pengar från barn och unga för att täcka andra utgifter.

Vänsterpartiets synpunkter på tertialrapportens sammanfattande analys.

Analysen börjar med att ”invånare i Stockholm ska vara eller bli självförsörjande i Stockholm”. Förvaltningen säger att målet inte har uppnåtts. Åtstramningspolitiken i egna verksamheter och vinstgirigheten inom privata företag medför att människor avskedas. Vänsterpartiet förordar inte bidrag som sådana, men vi står för ett solidariskt stöd till dem som hamnat utan jobb på grund av sjukdom, funktions­nedsättningar och arbetslöshet. Vi kan också konstatera att högeralliansen ger bidrag i form av vårdnadsbidrag och företagsbidrag. Man ger också bidrag för hushållsnära tjänster från skattebetalarna till välbeställda. För att inga jobb ska försvinna kan självklart rika hushåll anlita pigor och betala dem med ”vita” pengar. Då försvinner svartjobben. Vänsterpartiet vill skapa jobb inom den offentliga sektorn till glädje för alla som bor i staden.

Vi applåderar inte heller nämndens bidrag till delmålet Företag ska välja etableringar i Stockholm framför andra städer i norra Europa genom privatisering av den kommunala verksamheten.

Att Stockholmarna ska uppleva ett rikt, varierat och tillgängligt kultur och idrottsliv tycker vi är oerhört väsentligt. Det är därför vi säger nej till gallerior och ja till idrottsverksamhet för främst barn och unga. Den förra majoriteten på Norrmalm var den som initierade och påbörjade verksamheten i Vasaparken. Vi säger och har sagt att Vasastan med bl.a. Stadsbiblioteket, Dansinstitutet, teatrar och museer ska bli Stockholms kulturcentrum med många offentliga rum.

Att satsa resurser på Norrmalm vad gäller en ren, vacker och trygg stad skulle kunna vara ett tilltalande projekt om Stockholm stad hade obegränsat med pengar. Som det nu ser ut är Vasastan en av de mest trygga stadsdelarna och i solidaritetens namn bör brottsförebyggande åtgärder ske i andra stadsdelar.

Vidare görs en analys om hur kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras.

Det handlar inte om valfrihet och mångfald. Valfriheten för dem som önskar kommunalt stöd och kommunala tjänster är snart totalt utesluten.

Vi anser vidare att Norrmalms förskolor ska ha förskollärare och barnskötare med bra utbildning och kunskap om genuspedagogiken. Personaltätheten ska öka. Ambitionen är att i första hand ha fasta vikarier med tillsvidareanställning på enheterna. Dagisgruppernas storlek ska minska till den nivå som gällde innan högeralliansens maktövertagande år 2007.

Högeralliansen säger att staden ska vara en attraktiv arbetsgivare. Det är givet att staden ska vara en bra arbetsgivare och erbjuda tillsvidareanställningar. De anställda ska uppleva en trygg arbetsmiljö och ha stort inflytande över sin arbetssituation. Vår ambition är att successivt förkorta arbetstiden för Stadens anställda. Vår vision är sex timmars arbetsdag med oförändrad lön. Vi vet att staden inte saknar pengar. Vårt motto är att vi solidariskt ska dela på jobb och pengar.

Förvaltningen prognostiserar en budget i balans. Det är inte bara siffrorna som ska vara i balans. Vänsterpartiet vill att Norrmalms stadsdel ska vara i balans. Det vill säga att alla som bor i stadsdelen ska få del av den rikedom som vår stad har att erbjuda.

Särskilt uttalande

Ledamöterna Shadi Larsson (MP) och Nicke Grundberg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

  1. Miljöpartiet tackar förvaltningen för en väl utarbetad rapport. Vi har dock tre synpunkter inför arbetet med budgeten för verksamhetsåret 2012.

  1. Många av dem som är beroende av försörjningsstöd är så långt från arbets­marknaden att det krävs en mer långsiktig planering för dem. Vissa andra kommer kanske aldrig någonsin att få ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Samhällsekonomiskt lönar det sig att ordentligt utreda vilka möjligheter och hinder som finns för dessa människor. För detta krävs en realistisk budget.
    Även målet från kommunfullmäktige borde anpassas till realiteten. Försäkrings­kassans väntetider borde förkortas och i avvaktan på beslut ska försäkrings­kassan och inte stadsdelen ta hand om individerna.

  1. De glädjekalkyler som karaktäriserar vissa delar av budgeten (exempelvis gällande försörjningsstöd) får den olyckliga följden att det resulterande underskottet måste täckas upp med medel från andra områden. Miljöpartiet vill understryka vikten av att nästa års budget anpassas till verkligheten, även inom verksamhetsområden som relaterar till den så kallade arbetslinjen och dess sidoeffekter.

  1. Miljöpartiet beklagar särskilt att de kommunala förskolorna har ett lågt nöjdhetsindex och därmed inte når upp till årsmålet.

______________________

§5 Entledigande av ledamot samt val av en ny ledamot i budgetberedningen år 2011

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Nina Wadensjö (S) entledigas från sitt uppdrag som ledamot i
    budgetberedningen.

  1. Ulla Sjöbergh (S) utses till ledamot i budgetberedningen.

  1. Paragrafen justeras omedelbart.

______________________

§6 Svar på enkät med anledning av inspektion vid Vasens vård- och omsorgsboende

Diarienummer 1.2.1.-521/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens svar på enkäten.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 19 september 2011.

Regeringen beslutade i september 2009 att ge Socialstyrelsen i uppdrag att under tre år göra en nationell tillsyn av vården och omsorgen om äldre. Socialstyrelsen kommer den 19 oktober 2011 att, inom ramen för uppdraget, göra en inspektion vid Vasens vård- och omsorgsboende. Inför inspektionen har Socialstyrelsen bl.a. begärt att stadsdelsnämnden ska besvara en enkät.

Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att, som sitt svar på enkäten, överlämna förvaltningens svar.

Förslag till beslut

Ordförande Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§7 Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2011-2015 - remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-419/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ledamöterna Shadi Larsson (MP) och Nicke Grundberg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ledamoten Hans Enroth (V) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 14 september 2011.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2011-2015. Förvaltningen är positiv till den föreslagna planen, som bl.a. lyfter fram samverkan med biblioteken för barn och ungdomar och fastslår att det ska vara lätt att använda biblioteket oavsett fysiska, språkliga eller mentala hinder.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilda uttalanden

Ledamöterna Shadi Larsson (MP) och Nicke Grundberg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi föreslår att stadsdelsnämnden beslutar att i huvudsak bifalla kontorets förslag till beslut, samt att vidare anföra följande:

Vi finner planen mycket välformulerad med många bra målsättningar. Vi uppskattar dess fokus på läsande, mångspråkighet och samarbete. Samtidigt konstaterar vi att den är mycket allmänt hållen och saknar konkreta vilje­yttringar.

Vi önskar att man för in en utfästelse att under perioden aktualisera frågan om Stadsbibliotekets (huvudbibliotekets) utvidgning och utbyggnad. Behovet av detta har inte minskat under den tid som gått sedan tillbyggnadsprojektet lades ned hösten 2009, tvärtom. Den stora satsning staden då gjorde på planering, inkl. en internationell arkitekttävling, för att skapa ett modernt och samtida stads­bibliotek får inte gå förlorad.

I planen konstateras att staden växer i snabb takt och att nya stadsdelar växer fram. Hagastaden kommer att ha bostäder, arbetsplatser och skolor/förskolor som mer än väl motiverar ett stadsdelsbibliotek. Biblioteket som fysiskt rum
och samlingsplats är viktigt. Även behovet av nya bibliotek i en växande stad bör finnas med i planen.

IT- och medieutvecklingen går hand i hand. Nya behov på mediesidan kan vara svåra att rymma inom befintliga budgetramar. De budgettillskott som Stads­biblioteket fått på senare år har snabbt gröpts ur genom okompenserade kostnads­ökningar på material- och lönesidan Enligt senaste nationella folkbiblioteksstatistik finns i Stockholm 3,3 böcker per barn 0-14 år. I riket som helhet är motsvarande siffra på biblioteksböcker 6,5 böcker per barn, nästan det dubbla. Detta är oroväckande siffror om vi önskar att barn i Stockholm ska ha samma tillgång till böcker och läsning, som i resten av landet.

Ledamoten Hans Enroth (V) lämnade följande särskilda uttalande.

Vänsterpartiet anser att med växande behov så måste även kulturbudgeten växa. Alla nya angelägna behov på t.ex. mediesidan kan inte rymmas inom den existerande budgeten. Biblioteken har trots ett visst tillskott av resurser under de senaste åren måst skära ner på både personal och medieinköp. En strategisk plan kan vara en bra grund, men blir verkningslös utan medföljande resurser.

Grunden för folkbibliotekens verksamhet är böckerna och vi ser med oro ett krympande bokbestånd på stadens bibliotek. Deras främsta resurs är den kvalificerade bibliotekspersonalen, som också har minskats.

Vi ser fram emot ett genomförande av den nya skollagen som från 1 juli anger att alla elever, på alla skolstadier, ska ha tillgång till ett skolbibliotek.

______________________

§8 Stockholms stads miljöprogram 2012-2015 – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-424/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ledamöterna Shadi Larsson (MP) och Nicke Grundberg (MP) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 29 augusti 2011.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till nytt miljöprogram för Stockholms stad, för åren 2012-2015. Syftet med miljöprogrammet är att bryta ner stadens verksamhetsmål ”Stockholms livsmiljö ska vara hållbar” till begripliga och uppföljningsbara delmål och ska utgöra ett styrdokument för stadens miljöarbete. Riktlinjen om hållbar stadsutveckling har tagits bort i förslaget till nytt miljöprogram och har istället arbetats in i tillämpliga delar.

Förvaltningen anser att frågorna om hållbar stadsutveckling inte hanterats på ett bra sätt i föreslaget miljöprogram. Enligt förvaltningen är det positivt att miljöprogrammet kopplas ihop med ILS. Det bör dock tydliggöras hur vissa indikatorer ska tolkas och följas upp så att resultaten blir jämförbara mellan olika förvaltningar och bolag. För att t.ex. tydliggöra uppföljningen av intrång i grönområden bör det tas fram riktlinjer för grönkompensation

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Shadi Larsson (MP) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stads­dels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamöterna Shadi Larsson (MP) och Nicke Grundberg (MP) ansåg att stadsdels­nämnden skulle ha beslutat följande:

Övergripande
Programmet har för låg ambitionsnivå. Majoriteten vågar eller vill inte föreslå mål och åtgärder som gör att Stockholm på allvar kan bli en hållbar storstad.
Det är tydligt på klimatområdet där man har som mål att varje stockholmare ska släppa ut 3,0 ton koldioxid per år till 2015 trots att det är långt över vad som är en hållbar nivå och trots att staden kan göra mycket för att sänka utsläppen. Miljöpartiet kräver i stället en utsläppsnivå på 2,0 ton CO2 till 2015. Vad gäller ekologiska livsmedel kräver vi ett mål på 40 % inom stadens verksamheter. Miljöpartiet noterar också att programmets mål när det gäller luftföroreningar sammanfaller med den nivå som redan krävs av lagen, vilket är en klart otillräcklig ambitionsnivå för Europas första miljöhuvudstad.

Målen är alldeles för diffusa. Istället för att sätta siffror på hur långt man behöver nå väljer man i programmet oftast att bara säga att miljöpåverkan ska ”minska” eller att det miljövänliga agerandet ska ”öka”. Det gör att det blir svårt att följa upp programmet och utvärdera om staden har lyckats nå målen.

Programmet föreslår också alldeles för få åtgärder för att målen ska kunna nås. Ett mer ambitiöst miljöprogram hade utfärdat tydliga direktiv till nämnder, förvaltningar och bolag. I detta utkast är åtgärderna och uppdragen för få, för otydliga och för lågt siktande.

Medborgardialogen är viktig för miljöprogrammets måluppfyllelse. Tyvärr har den borgerliga alliansen lagt ner konsumentförvaltningen och Agenda 21-arbetet, samt starkt bantat informationsarbetet på miljöförvaltningen. Detta försvårar möjligheterna för kommunen att jobba aktivt med att verka för målen som riktar sig till medborgare och andra externa aktörer.

Miljöeffektiva transporter
Det behövs ytterligare ett mål under område 1 om att vägtrafiksystemets ytanspråk inte ska öka per capita på ett orimligt sätt. Detta mål fanns i miljöprogrammet 2002-2006 och syftar till att Stockholm inte ska gå mot en markanvändning där allt större yta krävs för transporter och staden glesas ut.

Stadens möjligheter att upphandla mer miljövänliga arbetsmaskiner och entreprenader bör också understrykas i det nya programmet då en sådan aktiv upphandling kan minska utsläppen och bullret från arbetsfordon väsentligt.

Giftfria varor och byggnader
Delmålet för offentlig upphandling av ekologiska livsmedel är för lågt. Det bör sättas till 40 %. Regeringen har fastslagit att offentlig upphandling av ekologiska livsmedel bör nå 25 % redan 2010, i Stockholm kom flera stadsdelsnämnder upp över 15 % redan 2006. Att välja konventionellt producerade livsmedel istället för ekologiska bidrar till en mängd miljöproblem, bl.a. övergödningen av Östersjön.

Det behövs ett ytterligare mål om att verka för att andelen miljöanpassade varor, inklusive ekologiska livsmedel, som säljs i Stockholm ökar. Staden kan göra mycket för att underlätta för miljöanpassad försäljning och på det viset både bidra till bättre miljö och stärka miljöföretagen lokalt.

Hållbar energianvändning
Delmålet 3.3 bör skärpas för att säkerställa att Stockholm når nollutsläpp senast 2030 vilket Miljöpartiet anser är både nödvändigt och möjligt. Det finns flera relativt enkla åtgärder som kan minska utsläppen redan under denna program­period, t.ex. fossilfri fjärrvärme och individuell debitering för värme och varmvatten. Eftersom både energieffektivisering och utbyte till förnyelsebara källor kan användas för CO2-minskningar så är det mer rimligt att ha ett högre krav.

Delmål 3.2 bör skärpas till att all el som staden köper ska vara miljömärkt.

Miljöeffektiv avfallshantering
Det behövs ett nytt delmål om att staden ska verka för att 70 % av matavfallet behandlas biologiskt (rötas, komposteras) vilket också är nationellt mål. Att radikalt öka insamlingen och rötningen av matavfall är både god kretslopps­politik och ger välbehövligt tillskott till stadens biogasproduktion.

Förbered ett nytt målområde: Sund utomhusmiljö
Många människor bor eller arbetar i Stockholm i fastigheter som ligger i dammiga, bullriga och fula miljöer utan tillgång till tillräckligt med dagsljus, frisk luft eller grönska. Många skolgårdar i staden är direkt ovärdiga som
trygga och kreativa lekmiljöer för våra barn. Många anställda har ingen eller små möjlighet att kunna ta sig ut under raster för att få en nypa frisk luft. Möjligheten att på lediga dagar ta en utflykt i naturen minskar genom stadens expansion och allt större barriärer av vägar och järnvägar.

Vi vet genom aktuell forskning att tillgång till grönska påverkar oss på många sätt; den förmår filtrera bort farliga partiklar och damm från luften, syresätter luften vi andas, bidrar till ett jämnare och behagligare klimat och gör den fysiska stadsmiljön vackrare. Grönska i stadsmiljön är inte längre en fråga om lyx, grönskan är essentiell för hur vi fungerar som människor och sociala varelser. Konsekvenserna av en dålig utemiljö kostar samhället mycket i både dålig
hälsa och minskad trivsel. Under planperioden för detta miljöprogram bör förberedelser för ytterligare ett målområde, sund utomhusmiljö, göras. Exempel på delmål kan vara: andelen personer som från bostaden har gångavstånd till större park eller grönområde ökar; alla barn i skolor och förskolor har tillgång till raster eller regelbunden aktivitet på grönmark.

Särskilt uttalande

Ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade följande särskilda uttalande:

Stockholms befolkning ökar i betydligt snabbare takt än förutsett; dessutom står Stockholm inför stora klimatologiska utmaningar. Det är därför vällovligt att man från centralt håll tagit initiativ till ett miljöprogram som siktar mot en långsiktigt och ur fler aspekter hållbar utveckling. Det är viktigt att Stockholm för en allt aktivare miljöpolitik med skärpningar av uppsatta miljömål. Miljöprogrammets slutgiltiga utformning kommer att återspegla ett långsiktigt och hållbart tänkande.

______________________

§9 Reviderade riktlinjer för familjevård för barn och unga – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1-442/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ledamöterna Shadi Larsson (MP) och Nicke Grundberg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 16 september 2011.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder samt från stadsledningskontoret med anledning av ett förslag från socialnämnden till reviderade riktlinjer för familjevård för barn och unga.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till de föreslagna riktlinjerna. För att kunna realisera förslaget om att besöka familjehemmet minst fyra gånger per år måste dock verksamheten tillföras ytterligare resurser. Förvaltningen är tveksam till förslaget om att frågan om bistånd till föräldrarnas/vårdnadshavarnas kostnader för umgänge ska prövas inom ramen för familjevården. Om förslaget antas krävs en kraftig ökning av det anslag verksamheten tillförs. Det är viktigt att i så fall också klar­göra hur långt socialtjänstens ansvar sträcker sig. Av riktlinjerna bör det också tydligt framgå vilka konsekvenser en adoption får både för barnet och övriga inblandade parter.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ledamöterna Shadi Larsson (MP) och Nicke Grundberg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

I enlighet med förvaltningen anser vi i Miljöpartiet att verksamheten måste tillföras ytterligare resurser.

______________________

§10 Ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omsorgsbehov – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-470/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 september 2011.

Kommunfullmäktige har i budget för år 2011 beslutat att införa s.k. parboende­garanti, vilket innebär att äldre par ges möjlighet att bo tillsammans på ett vård- och omsorgs­boende, även i de fall endast en av dem har behov av insatsen. Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder över ett förslag till ersättningsmodell.

Förvaltningen är positiv till förslaget men anser att det, i samband med att parboende­garanti införs, behöver tydliggöras vad som gäller för den efterlevande om den som beviljats insats i form av vård- och omsorgsboende avlider eller om parboendet av annan anledning inte längre är aktuellt.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§11 Förslag på detaljplan för kvarteret Hästen på Mäster Samuelsgatan 17 – remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 1.5.3.-485/2011

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 september 2011.

Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett detaljplaneförslag avseende del av kvarteret Hästen på Mäster Samuelsgatan 17. Planens syfte är att möjliggöra en ny modern och ändamålsenlig kontorsbyggnad för hyresgästen Nordea genom att befintlig bebyggelse rivs och ersätts av ett nytt kontorshus.

Förvaltningen är positiv till planförslaget under förutsättning att det kan säkerställas att gaturummet kring fastigheterna förbättras i samband med att det nya kontoret byggs. Det är bra att tomträttsinnehavaren avser att uppföra ett nytt bostadshus inom kvarteret Putten. Samtidigt måste värdet av nya bostäder vägas mot värdet av det torg som finns på platsen idag.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§12 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Boqueria, Jakobsbergsgatan 17 – svar på remiss från socialförvaltningen

Diarienummer 1.5.2.-520/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om alkoholserveringstillstånd för allmänheten mellan kl. 11.00 - 03.00 inomhus och utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 14 september 2011.

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserveringstillstånd på uteserveringen för restaurang Boqueria. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§13 Alkoholserveringstillstånd i ny restaurang på Jakobsbergsgatan 13 – svar på remiss från socialförvaltningen

Diarienummer 1.5.2.-507/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om alkoholserveringstillstånd för allmänheten mellan kl. 11.00 - 01.00 inomhus och utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 september 2011.

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserverings­tillstånd i en ny restaurang på Jakobsbergsgatan 13. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§14 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 26 september 2011 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

______________________

§15 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms handikappråd den 26 september 2011 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

______________________

§16 Upphandlingsrapport/tilldelningsbeslut angående handledartjänster

Diarienummer 2.2.1.-134/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 september 2011.

Stadsdelsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 19 april 2011 att genomföra en förnyad upphandling av handledartjänster för socialt arbete och att godkänna stadsdelsförvaltningens förslag till förfrågningsunderlag. Stadsdelsnämnden beslutade samtidigt att uppdra åt stadsdelsdirektören att på nämndens vägnar anta och teckna avtal med vinnande anbudsgivare samt under avtalstiden besluta om och göra smärre justeringar i avtalet. Vidare beslutades att uppdra åt stadsdelsförvaltningen att återkomma till nämnden med en redovisning av genom­förd upphandling.

Upphandlingen är nu avslutad. I detta ärende redovisas upphandlingsförfarandet och vilka tilldelningsbeslut som fattats.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

______________________

§17 Avtalsuppföljning vid neuropsykiatriska stödteamet

Diarienummer 1.2.1.-404/2011

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 september 2011.

Neuropsykiatriska stödteamet drivs sedan den 1 juni 2010 av Stöd och Resurs, Autism I Fokus Sverige AB. En kontinuerlig dialog har därefter förts mellan entreprenören och ansvariga beställarchefer. Stadsdelsförvaltningen har nu genomfört en uppföljning av det avtal som tecknats mellan Norrmalms stadsdelsnämnd och entreprenören.

Förvaltningens samlade bedömning är att verksamheten håller en god kvalitet. Ett par avvikelser från avtalet har dock noterats. Förvaltningen kommer att följa upp att de brister som konstaterats i samband med uppföljningen åtgärdas.

Avtalet med Stöd och Resurs, Autism I Fokus Sverige AB löpte ut den 31 augusti 2011 och har förlängts.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

______________________

§18 Inkomna/upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande handlingar anmäldes:

1. Förteckning över diarieförda handlingar under perioden 16 augusti - 19 september 2011.

2. Överenskommelse om samordnad handläggning av försörjningsstöd och arbetsmarknadsåtgärder på Östermalms stadsdelsförvaltning samt specialistfunktioner på Norrmalms stadsdelsförvaltning under 2011.
Dnr 6.-529/2011.

3. Dom från Förvaltningsrätten i Stockholm med anledning av överklagande av Norrmalms stadsdelsnämnds beslut den 21 juni 2011, § 4, sammanslagning av träfflokalerna Balder och Lotsen. Dnr 1.2.5-334/2011.

4. Norrmalms stadsdelsförvaltning, rapport ur stadens incidentrapporteringssystem RISK. Dnr 1.6.-459/2011.

5. Överenskommelse om samverkan när det gäller personer med psykisk funktionsnedsättning och/eller missbruksproblematik. Dnr 6.-477/2011.

6. Synpunkt från enskild på svensk socialtjänst, reg.nr 96/2011.

7. Inkommen skrivelse ang. lösspringande hundar. Dnr 1.2.3.-461/2011.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

______________________

§19 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande beslut anmäldes:

Beslut


Beslutsfattare


Besluts-
datum


Ev. diarie-nummer

Yttrande gällande ansökan om restaurang­kasino­tillstånd på O´Learys, Sveavägen 143. Ingen anmärkning.

Monica Fredriksson

2011-08-17

1.4.-454/2011

Yttrande gällande ansökan om restaurang­kasino­tillstånd på Bleckholmen, Blekholms­terrassen 15. Ingen anmärkning.

Monica Fredriksson

2011-08-17

1.4.-456/2011

Yttrande gällande ansökan om restaurangkasino­tillstånd på Soft Bar och Kök, Malmskillnadsgatan 40. Ingen anmärkning.

Monica Fredriksson

2011-08-17

1.4.-457/2011

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkohol­serveringstillstånd i restaurang Sthlm Kaffe med mjölk.

Christina Rapp Lundahl

2011-08-17

1.4.-458/2011

Yttrande gällande ansökan om spel på värdeautomater på El Amir/­Alis Bar, Gamla Brogatan 40. Ingen erinran.

Monica Fredriksson

2011-08-18

1.4.-465/2011

Yttrande gällande ansökan spel på värde­automater på O´Learys, Centralen. Ingen erinran.

Monica Fredriksson

2011-08-18

1.4.-464/2011

 


Yttrande gällande ansökan om spel på värdeautomater på City Krog, Vasagatan 46. Ingen erinran.

Monica Fredriksson

2011-08-24

1.4.-468/2011

Yttrande gällande ansökan om spel på värdeautomater på the Flying Horse, Odengatan 44. Ingen erinran.

Monica Fredriksson

2011-08-24

1.4.-469/2011

Yttrande gällande ansökan om spel värdeautomater på O´Learys Norrmalm, Regeringsgatan 113. Ingen erinran.

Monica Fredriksson

2011-08-26

1.4.-285/2011

Yttrande gällande ansökan om spel på värdeautomater på Hard Rock Café, Sveavägen 75. Ingen erinran.

Monica Fredriksson

2011-08-30

1.4.-483/2011

Yttrande gällande ansökan om spel på värdeautomater på Gate 43, Norrtullsgatan 43. Ingen erinran, men Lotteriinspektionen har informerats om att en gymnasieskola ligger i porten bredvid.

Monica Fredriksson

2011-09-02

1.4.-484/2011

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkohol­serveringstillstånd i restaurang Griffin, Klarabergsviadukten 67.

Christina Rapp Lundahl

2011-09-02

1.5.2-467/2011

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkohol­serveringstillstånd i restaurang Wagamama, Klarabergsviadukten 65.

Christina Rapp Lundahl

2011-09-02

1.5.2-466/2011

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkohol­serveringstillstånd på Scandic Hotel Grand Central, Kungsgatan 70.

Christina Rapp Lundahl

2011-09-12

1.5.2.-91/2011

Avgångsersättning: 120714 kr

Förskola & Fritid.

Christina Rapp Lundahl

2011-03-22

Avgångsersättning: 22450 kr

Äldreomsorgen/Beställarenheten

Christina Rapp Lundahl

2011-05-31

Avgångsersättning: 84147 kr

Äldreomsorgen/Hemtjänst Norrmalm

Christina Rapp Lundahl

2011-04-04

Avgångsersättning: 9968kr

Äldreomsorgen/Hemtjänst Norrmalm

Christina Rapp Lundahl

2011-03-01

Avgångsersättning: 100000 kr

Äldreomsorgen/Väderkvarnen

Christina Rapp Lundahl

2011-03-09

Avgångsersättning: 138600 kr

Äldreomsorgen/centralt konto

Christina Rapp Lundahl

2011-05-31

Avgångsersättning: 127800 kr

Äldreomsorgen/centralt konto

Christina Rapp Lundahl

2011-06-02

Avstängning med lön

Äldreomsorgen/Väderkvarnen

Christina Rapp Lundahl

2011-02-25

2.3.4.-443/2011

Avstängning med lön

Äldreomsorgen/Väderkvarnen

Christina Rapp Lundahl

2011-06-14

2.3.4.- 416/2011

Avstängning med lön

Äldreomsorgen/Väderkvarnen

Christina Rapp Lundahl

2011-03-21

2.3.4.-472/2011

Förslag till beslut

Ordförande Hanna Broberg (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna.

______________________