Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2013-12-12

Sammanträde 2013-12-12

Datum
Klockan
Plats

1 Sammanträdet inleds med en frågestund för allmänheten.

2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Svar på skrivelser och medborgarförslag

4 Skrivelse från Miljöpartiet om fler cykelparkeringar på Norrmalm.

Dnr 1.6.-636/2013
Shadi Larsson och Barbro Borg (MP) har lämnat en skrivelse till Norrmalms stadsdelsnämnd om fler cykelparkeringar på Norrmalm.

Stockholms stad investerar sammanlagt en miljard kronor 2013-2018 för att bygga ut infrastrukturen för cykling i Stockholm. I förslaget till Stockholms stads budget för 2014 fastslås att antalet nybyggda cykelparkeringsplatser ska flerdubblas och att den nya cykelparkeringen vid Järnvägsparken på Norrmalm ska byggas ut under året. Ansvaret för cykelparkeringar ligger på trafik- och renhållningsnämnden.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

5 Skrivelse från Socialdemokraterna om avbrottet i trygghetslarmen på Norrmalm.

Dnr 1.6.-637/2013
Anita Lindskog m.fl. har inkommit med en skrivelse angående det bredbandshaveri som nyligen inträffat och som kunnat få mycket allvarliga konsekvenser.

Förvaltningen hade med anledning av teleavbrottet ett nära samarbete med äldreförvaltningen och hemtjänstutförarna och skyddsåtgärder vidtogs för att minimera risken för skadeverkningar. Direkt efter avbrottet påbörjades ett omfattande arbete med att kartlägga och kontakta alla telefonlösa larm-kunder via anhöriga och grannar eller genom hembesök.
Stadsledningskontoret har, med anledning av det inträffade teleavbrottet, initierat en utredning för att utvärdera vad som skett.

6 Skrivelse från Centerpartiet om utökad park- och grönyta i Norrmalms omedelbara närhet.

Dnr 1.6.-638/2013
Stephan Andrén anser att det är nödvändigt att kompensation sker för gröna ytor som tas bort i samband med att Stockholm förtätas. Han föreslår att den parkyta som försvinner då Karl Staaffs park bebyggs ska kompenseras genom att ytor på Birger Jarlsgatans norra sida omvandlas till parkmark och ges ett grönt innehåll.

Förvaltningen instämmer i att det är viktigt att exploatering av gröna ytor i innerstaden grönkompenseras enligt översiktsplanens strategi om att främja en levande stadsmiljö. Det ökar de övriga parkernas hållbarhet så att de fortsatt kan leva upp till nämndens mål om välskötta, trygga och attraktiva parker och grönområden.

I Kommunfullmäktiges beslut den 14 oktober om markanvisning för Karl Staaffs park beskrivs att de hårdgjorda ytorna mellan Eriksbergsparken och Birger Jarlsgatan/Runebergsgatan ska omvandlas till parkmark och Karl Staaffs park flyttas dit. Konverteringen av ytorna ska enligt beslutet genomföras till hundraårsminnet av Karl Staaffs bortgång 2015.

7 Skrivelse från Centerpartiet om behovet av fotbollsplaner på Norrmalm.

Dnr 1.6.-639/2013
Stephan Andrén skriver att finns det en risk för att antalet fotbollsplaner på Norrmalm kommer att minska. Han efterlyser en helhetssyn och samarbete i planeringen från stadens olika förvaltningar så att det inte sker.

Förvaltningen delar Stephan Andréns uppfattning om att möjligheten att spela fotboll på Norrmalm inte ska minskas. I programmet för Bellevueparkens upprustning anges att fotbollsplanens flytt till en yta invid socialhögskolan inte ska ske förrän den nya bollplanen står klar.

Detaljplanearbetet för Hagastaden 2 ska, enligt stadsbyggnads-kontorets tidplan, påbörjas under hösten 2014. Enligt förvaltningen är det viktigt att arbetet omfattar en helhetssyn på områdets tillgång till friytor genom bland annat parker, fotbollsplaner, lekplatser och skolgårdar.

8 Skrivelse från Centerpartiet om effektivare förvaltning av stadens parker.

Dnr 1.6.-640/2013
Stephan Andrén anser att de så kallade kommuncentrala parkerna som finns inom Norrmalms stadsdelsområde (Kungsträdgården, Berzelii park, Norra Bantorget), och som idag förvaltas av trafikkontoret, ska överföras till Norrmalms stadsdelsförvaltning. Han anser att förvaltningen av parkerna därigenom kan effektiviseras.

Förvaltningen värdesätter att de insatser vi gör för att uppnå nämndens mål om attraktiva och välskötta parker uppmärksammas och uppskattas. Ansvarsfördelningen mellan olika nämnder för förvaltning av stadens allmänna ytor är en politisk fråga som beslutas av Kommunfullmäktige.

Förvaltningen föreslår i verksamhetsplan för 2014 att en ny lokal parkplan för Norrmalm tas fram under året. Den planeras att utföras i samarbete med trafikkontoret.

10 Förslag till revidering av riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer.

Dnr 1.1.-614/2013
Norrmalms stadsdelsnämnd antog år 2003 riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer. Förvaltningen har nu gjort en revidering av riktlinjerna.

De allmänna förutsättningarna och grundläggande villkoren för att kunna beviljas bidrag har inte förändrats. Några ändringar har heller inte gjorts vad gäller vilka föreningar och organisationer som kan beviljas bidrag. I syfte att öka läsbarheten har en del rent språkliga ändringar gjorts. Utöver detta har ansökningsblanketterna förenklats och ansökan kommer fortsättningsvis att kunna göras elektroniskt.

11 Vanadislundens nedre lekplats, godkännande av program och genomförande

Dnr 3.1.-660/2013
Besökstrycket på Vanadislundens nedre lekplats är högt och det väntas öka ytterligare i takt med att staden växer. Lek- platsens popularitet innebär att ytskikt och lekredskap behöver ses över och att en genomgripande upprustning är angelägen.

Förnyelsen av Vanadislundens nedre lekplats tillhör stadsdels-nämndområdets prioriterade parkprojekt. Nycklade medel har använts i programarbetet och centrala investeringsmedel har beviljats för genomförandet.

Målet med en förnyelse av lekplatsen är att skapa en hållbar och spännande lekmiljö med en egen identitet. Lekplatsen ska vara trygg och tillgänglig, ges en bättre avskärmning mot Sveavägen och en uppdelning i mindre rum. Målbilden är framtagen tidigt i programarbetet med utgångspunkt i genomförd dialog med allmänheten och analys av platsen. Parallellt med programmets framtagande har en grovkalkyl för förnyelsen gjorts och ett genomförande beräknas till 8,5 miljoner.

12 Genomförandeärende av förskolor och bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden delområde A, kvarter 2-3.

Svar på remisser

13 Strategi för miljöbilar och drivmedel - för ett fossilfritt Stockholm - remiss från Kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-566/20
Kommunfullmäktige fastslog i stadens budget för 2009 att Stockholm ska vara fritt från fossila bränslen år 2050. I budgeten för 2012 fick miljö- och hälsoskyddsnämnden i uppdrag att ta fram en färdplan som visar hur detta kan uppnås; Färdplan för ett fossilfritt Stockholm, som behandlades av stadsdelsnämnden i juni 2013.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nu tagit fram en strategi som preciserar dels vad som behövs för att omsätta och nå Stockholms stads mål i Miljöprogram 2012- 2015 för förnybara drivmedel, dels vad som behövs för att åstadkomma den utveckling av fordon och drivmedel som förslaget till Färdplan för ett fossilfritt Stockholm pekat ut som nödvändiga. Förvaltningen är positiv till den föreslagna strategin som är ambitiös och visar nödvändiga insatser för att Stockholm ska fortsätta att vara en miljöbilsstad i världsklass.

14 Motion om etiska riktlinjer för utförare inom vård och omsorg - remiss från Kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-596/2013
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl. a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Tara Twana (S), som yrkar att Stockholms stad ska ta fram etiska riktlinjer för utförare inom vård och omsorg och att staden utreder om dagens ersättningsnivåer är tillräckliga för att bedriva vård och omsorg av god kvalitet.

En nationell etisk plattform utreds för närvarande tillsammans med arbetsgivar-, bransch- och fackliga organisationer inom vård och omsorg. Förvaltningen anser att staden i nuläget inte behöver en egen etisk plattform för utförare inom vård och omsorg.

Ersättningsnivåerna för stadens utförare inom vård och omsorg kommer att höjas den 1 januari 2014 och ett nytt ersättnings-system kommer att införas. Förvaltningen anser inte att det finns behov av ytterligare utredning av ersättningsnivåerna.

15 Överenskommelse om ärendehantering avseende hemlösa mellan kommunerna i Stockholms län - remiss från Kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-611/2013
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till överenskommelse mellan länets kommuner när det gäller hantering av ärenden som rör hemlösa.

Förvaltningen är positiv till den föreslagna överenskommelsen. Det är bra att man förtydligat kommunernas ansvar och kraven på samverkan kommunerna emellan. Många hemlösa rör sig mellan kommunerna och den föreslagna överenskommelsen minskar risken för att det enskilde "faller mellan stolarna" och därmed inte får sina behov av stöd och hjälp tillgodosedda.

16 Riktlinjer för idéburen stadsförbättring - remiss från kommunstyrelsen

Dnr 1.5.3.-666/2013
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till riktlinjer för idéburen stadsförbättring.

Idéburen stadsförbättring innebär att staden ska ta tillvara förslag som inkommer till nämnder och styrelser i dialog med stockholmarna. Målet är att använda stadsrummet mer genom att staden öppnar upp förbisedda delar av stadsmiljön och skapar trygghet, försköning och en mer upplevelserik stad.

Förvaltningen är i stort positiv till riktlinjerna, men anser att tydligare organisation och rutiner behöver tas fram för hantering av idéerna, så att stockholmaren får ett så bra och enhetligt bemötande från staden som möjligt.

Förvaltningen anser vidare att medel för idéburen stadsförbättring ska finnas i en central pott i stadens budget, där stadens nämnder och styrelser ges möjlighet att ansöka om medel.

17 Ändringar i reglemente för kommunstyrelsen, servicenämnden, socialnämnden, stadsdelsnämnderna och valnämnden - remiss från kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-667/2013

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av förslag till ändringar i reglemente för kommunstyrelsen, servicenämnden, socialnämnden, stadsdelsnämnderna och valnämnden.

Förvaltningen har inga synpunkter på förslaget och de ändringar som rör stadsdelsnämnderna.

18 Tillägg till detaljplan för Geten 25 i stadsdelen Vasastaden - remiss från stadsbyggnadskontoret

Dnr 1.5.3.-671/2013
Stadsbyggnadskontoret har inbjudit till samråd om förslag till tillägg till detaljplan för Geten 25. Syftet med planändringen är att den förskoleverksamhet som idag finns på fastigheten får stöd i detaljplanen.

Förvaltningen är positiv till planförslaget. Den förskoleverksamhet som idag finns på fastigheten får stöd i detaljplanen, vilket innebär att verksamheten har möjlighet att få permanent bygglov. Det innebär dessutom att en ny förskolegård kan anordnas, vilket är mycket välbehövligt då den nuvarande gården endast rymmer 10-12 barn åt gången.

19 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Grace Hotel - remiss från socialförvaltningen

Dnr 1.5.2.-651/2013
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserveringstillstånd på restaurang Grace Hotel. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

20 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Italiano - remiss från socialförvaltningen

Dnr 1.5.2.-689/2013
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserveringstillstånd på restaurang Italiano. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Anmälningsärenden

21 Anmälan av inkomna och upprättade handlingar

22 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

23 Ekonomisk månadsuppföljning för oktober med prognos för år 2013

Dnr 1.2.1.-71/2013
Utsändes senare via Insyn

24 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

25 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärende.

Slutet sammanträde

26 Upphandling av driftsentreprenad för parker inom Norrmalms, Kungsholmens och Östermalms stadsdelsförvaltningar.

27 Upphandling av utryckning vid trygghetslarm nattetid och hemtjänstinsatser nattetid.

28 Protokoll från sociala delegationens sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet.

§1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

§2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

§3 Skrivelse från Miljöpartiet om fler cykelparkeringar på Norrmalm.

§4 Skrivelse från Socialdemokraterna om avbrottet i trygghetslarmen på Norrmalm.

§5 Skrivelse från Centerpartiet om utökad park- och grönyta i Norrmalms omedelbara närhet.

§6 Skrivelse från Centerpartiet om behovet av fotbollsplaner på Norrmalm.

§7 Skrivelse från Centerpartiet om effektivare förvaltning av stadens parker.

§9 Förslag till revidering av riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer.

§10 Vanadislundens nedre lekplats, godkännande av program och genomförande Dnr 3.1.-660/2013

§11 Genomförandeärende av förskolor och bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden delområde A, kvarter 2-3.

§12 Strategi för miljöbilar och drivmedel - för ett fossilfritt Stockholm - remiss från Kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-566/2013

§13 Motion om etiska riktlinjer för utförare inom vård och omsorg ­ remiss från Kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-596/2013

§14 Överenskommelse om ärendehantering avseende hemlösa mellan kommunerna i Stockholms län ­ remiss från Kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-611/2013

§15 Riktlinjer för idéburen stadsförbättring ­ remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.3.-666/2013

§16 Ändringar i reglemente för kommunstyrelsen, servicenämnden, socialnämnden, stadsdelsnämnderna och valnämnden -­ remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-667/2013

§17 Tillägg till detaljplan för Geten 25 i stadsdelen Vasastaden - remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 1.5.3.-671/2013

§18 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Grace Hotel - remiss från socialförvaltningen Dnr 1.5.2.-651/2013

§19 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Italiano - remiss från socialförvaltningen Dnr 1.5.2.-689/2013

§20 Anmälan av inkomna och upprättade handlingar

§21 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

§22 Ekonomisk månadsuppföljning för oktober med prognos för år 2013 Dnr 1.2.1.-71/2013

§23 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

§24 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor