Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2014-04-15

Sammanträde 2014-04-15

Datum
Klockan
18:00
Plats
Brygghuset, Norrtullsgatanb 12 N

1 Sammanträdet inleds med en frågestund för allmänheten.

2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Inkomna medborgarförslag

Dnr 1.2.4.-191/201
Förvaltningens förslag; ärendet överlämnas till förvaltningen för besvarande

Medborgarförslag:
Fyll på vattnet i dammen. Observatorielunden är nog Stockholms vackraste park när vattnet finns i
dammen. Att torrlägga den för att ett par hundra ungdomar ska kunna åka där, är ett konstigt beslut.
Vattenoasen är till glädje för tusentals människor. Åtgärda den i stället så att den kan vara plaskdamm på
sommaren som på 1950-talet. Använd i stället Vasaparkens stora gräsplan som ju ändå har blivit en idrottsplats. Däcka över den södra delen av gräsplanen, där man inte har konstis, så att man kan åka skateboard där. Bevara Obseravatorielunden och låt dammen vara vattenfylld under stora delar av året.
Stadens skötsel av Stockholms parker är en sorglig företeelse. När man kommer till andra städer i landet
finns det en tydlig vilja att smycka parkerna med blommor och fontäner, men i Stockholm tycks denna ambition försvunnit. En stad i världsklass borde inte förstöra stadens vackraste park.

Svar på skrivelser och medborgarförslag

5 Medborgarförslag om kyrkskylt i Vanadislunden.

Dnr 1.2.4.-63/2014
Ett medborgarförslag om att sätta upp en skylt i Vanadislunden med information om de kyrkor man ser från den övre delen av parken inkom i januari 2014 till Norrmalms stadsdelsnämnd. Vid sammanträde i februari beslutades att överlämna ärendet till förvaltningen för beredning.

Förvaltningen håller med förslagsställaren om att det skulle vara trevligt med en skylt i Vanadislunden med information om de olika byggnader man kan se från dess topp, men anser också att det är viktigt att noga överväga utformning och placering av skyltar i parken. Förvaltningen föreslår att behovet av en utökad och förnyad skyltning i Vanadislunden utreds vidare när den nya skyltpolicy, som är under framtagande, finns framme. Förvaltningen avser att aktualisera frågan i verksamhetsplaneringen för 2015.

6 Fyra medborgarförslag om Monica Zetterlunds park

Dnr 1.2.4.-770/2013, 1.2.4.-757/2013, 1.2.4.-44/2014 och 1.2.4.-86/2014
Fyra medborgarförslag om Monika Zetterlundspark har inkommit till Norrmalms stadsdelsnämnd. Tre stycken förslag avser en utökning av lekplatsen i parken och ett förslag handlar om att behålla parken som en lugn oas och inte utöka lekområdet. De fyra förslagen har överlämnats till förvaltningen för beredning, då de är relaterade till varandra bereds de samtidigt.

Förvaltningen anser att det är lika viktigt med såväl stimulerande och utmanande platser för lek som gröna platser för lugn och ro men förvaltningens erfarenhet är att dessa funktioner inte alltid kan förenas i samma park. Monika Zetterlunds park är en lugn, grön oas mitt i de livliga stadskvarteren kring Odengatan, en parkkaraktär som är viktig att behålla, då det finns få andra platser i närheten med liknade funktion. Förvaltningen anser därför inte att det är lämpligt att utöka lekplatsen i parken. Förvaltningen delar samtidigt förslagsställarnas uppfattning om att det är viktigt att samtliga barn på den intilliggande förskolan Trädet har goda möjligheter till utevistelse varje dag, året om. Förändringar har därför också gjorts i verksamheten för att tillgodose detta inom förskolans område.

7 Medborgarförslag om ett gammalt ginkgo-träd vid Vasa Real.

Dnr 1.2.4.-75/2014
Ett medborgarförslag om att bevara ett gammalt ginkgoträd, som står på Vasa Reals skolgård, inkom i februari 2014. Enligt förslagsställaren riskerar ginkgon att tas bort vid en planerad ny skolbyggnad på platsen.

Projektering för en tillbyggnad av Vasa Real som ska ge utökad kapacitet för cirka 200 elever samt en förskola pågår.

Förvaltningens inställning är att det är viktigt att insatser görs för att bevara värdefulla träd i stadsdelsområdet. Enligt en bedömning av stadens trädexpert är det möjligt att flytta det gamla ginkgoträdet och återplantera det på en ny plats. Förvaltningen är positiv till att ginkgon planteras i en parkmiljö, om en flytt skulle bli aktuell, och anser att en lämplig placering är i Västra parken i Sabbatsbergsområdet.

Beslutsärenden

8 Underlag till budget 2015 med inriktning 2016-207

Dnr 1.1.-205/2014
Stadsdelsnämnden ska lämna ett underlag till kommunstyrelsen inför den centrala budgetberedningen. Underlaget ska bland annat beskriva utvecklingstendenser, strukturella frågor och demografiska förändringar, samt effekterna av dessa och eventuella åtgärder. I underlaget redovisar förvaltningen strategiska satsningar och prioriterade frågor för kommande tre år.

9 Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2014

Dnr 5.4.-87/2014
I enlighet med stadsdelsnämndens riktlinjer för bidragsgivning kan bidrag beviljas till föreningar och organisationer som på lokal nivå bedriver verksamhet riktad till äldre respektive funktionshindrade samt till barn och ungdomar. Bidrag kan beviljas i form av verksamhetsbidrag eller projektbidrag.
För år 2014 har nämnden avsatt 300 tkr för bidrag till lokala föreningar och organisationer. Förvaltningen föreslår att 160 000 kronor avsätts till verksamhetsbidrag och 140 000 kronor till projektbidrag.

Svar på remisser

10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad centralupphandling av gemensam IT-service - remiss från kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-107/2014
Avtalet med Volvo IT har förlängts och gäller nu till och med den 31 december 2016. Stadsledningskontoret (SLK) föreslår ytterligare en tvåårig förlängningsperiod av avtalet med Volvo IT, att gälla även under åren 2017 och 2018. Avtalet är villkorat så att en kontrollerad avveckling inför en ny centralupphandling möjliggörs. På så sätt ska kontinuiteten i IT-leveranserna säkerställas under pågående avtalsperiod fram till dess att en ny leverans är helt etablerad.

Stadsdelsförvaltningen ställer sig bakom SLKs förslag och delar uppfattningen att en kommande leverans kan byggas med den nuvarande som grund. Redovisade utvecklings- och förbättringsinsatser är motiverade och angelägna.

11 Remissvar gällande likvärdig friskvård oberoende av anställning i stadsdelsnämnd, facknämnd eller bolag - remiss från Kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-103/2014
Motionären Ann-Margarethe Livh (V) har kartlagt skillnaderna av friskvårdssubventioner för stadens anställda, beroende på om man är anställd i ett bolag, fackförvaltning eller i en stadsdelsförvaltning.

Motionären vill att kommunfullmäktige beslutar om att se över möjligheterna att införa mer likvärdiga friskvårdsförmåner för anställda oavsett arbetsplats.

Förvaltningen ser positivt på att en enhetlighet eftersträvas avseende subvention av stadens egna aktiviteter såsom simhallskort och av stadens idrottsföreningar. Förvaltningen anser däremot att övriga subventioner och utbud på fiskvårdsområdet ska utformas efter varje förvaltnings/bolags förutsättningar och behov.

12 Förslag till riktlinjer för serveringstillstånd - remiss från Kommunstyrelsen

Dnr 1.5.1.-102/2014
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från nämnden med anledning av ett förslag till nya riktlinjer för serveringstillstånd. De föreslagna riktlinjerna är i första hand en anpassning till nu gällande alkohollagstiftning.

Förvaltningen har inget att invända mot förslaget. Alkohollagens nya bestämmelser innebär bland annat att lägre krav ställs på att den som får tillstånd till alkoholservering ska erbjuda lagad mat, vilket gör att även enklare restauranger och en del caféer kan få tillstånd. Detta kan innebära att alltfler ungdomar söker sig till dessa restauranger och caféer. Förvaltningen vill framhålla vikten av en restriktiv bedömning som ett led i det arbete som i övrigt bedrivs i staden för att minska de ungas bruk av alkohol.

13 Strategi för ökad cykling i Stockholms stad - remiss från Kommunstyrelsen

Dnr 1.5.3.-106/2014
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag från stadsledningskontoret till strategi för ökad cykling i Stockholms stad. Det främsta syftet med strategin är att ange en inriktning för hur staden ska agera för att öka cyklandet. I detta ingår att samordna nämndövergripande frågor. Strategin ska även stödja att stadens miljömål uppnås och att staden som cykelvarumärke ska stärks. Det övergripande målet är att öka både antalet och andelen cyklister genom att göra det enklare och säkrare att cykla.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till den föreslagna strategin men saknar en närmare koppling till stadens miljömål. Förvaltningen är också tveksam till förslaget att ansvaret för cykelplanens pendlingsnät i sin helhet ska överföras till trafik- och renhållningsnämnden

14 Stockholms stads kemikalieplan 2014-2019 - remiss från Kommunstyrelsen

Dnr 1.5.3.-14/2014
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till kemikalieplan för Stockholms stad. I ärendet föreslås ett antal åtgärder och strategier För att uppnå staden mål om ett giftfritt Stockholm 2030.

Förvaltningen är positiv till den föreslagna kemikalieplanen som har ett fokus på att skydda barns och ungdomars exponering av skadliga ämnen. Vidare är det viktigt att kemikaliecentrum, tilldelas tillräckliga resurser för att kunna bygga upp och utveckla verksamheten.

Eftersom kemikalieplanen har ett fokus på barns vardag är stadsdelsförvaltningarna viktiga aktörer. Därför är det angeläget att utbildningsinsatser riktade till chefer och personal i förskolor samt lokalintendenter genomförs.

15 Förslag till Kajstrategi för Stockholms hamnar - remiss från Kommunstyrelsen

Dnr 1.5.3.-187/2014
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett förslag till kajstrategi för Stockholms Hamnar. Utgångspunkten är att yrkessjöfarten med fartyg för passagerare och gods, kryssningstrafik, skärgårdstrafik, sjöburen kollektivtrafik samt trafik med charterbåtar ska prioriteras längs Stockholms Hamnars kajer, där det djup som dessa verksamheter kräver finns.

Förvaltningen är i huvudsak positiv till den föreslagna kajstrategin. Förvaltningen ser mycket positivt på att man i strategin fastslår att arbeta aktivt med miljöfrågor och att prioritera kunder som bidrar till Stockholms Hamnars mål avseende hållbarhet. Vidare delar förvaltningen uppfattningen att det är viktigt att ta tillvara och utveckla möjligheterna till olika typer av verksamhet längs stadens kajer, exempelvis i form av caféer och restauranger för att levandegöra miljön längs kajerna. Förvaltningen vill i sammanhanget särskilt betona vikten av att beakta utblick över det fria vattenrummet och att värna de gröna stränderna.

16 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2014/2015 - remiss från Trafikkontoret.

Dnr 1.5.3.-165/2014
Stadsdelsnämnden har beretts tillfälle att inkomma med synpunkter med anledning av ett förslag från trafikförvaltningen till förändringar i SL-trafiken 2014/2015.

Förvaltningen har inga invändningar mot de trafikförändringar som föreslås.

Enligt förvaltningen är det ytterst angeläget att kollektivtrafiken utvecklas i samband med att Stockholm växer. Kollektivtrafik utvecklingen är också viktig för att möta stadens mål om att minska resande med bil. Generellt vill förvaltningen betona vikten av att utvecklingen av kollektivtrafiken samordnas med de stadsutvecklingsprojekt som pågår.

Vad det gäller busstrafiken så utgör trafikområde innerstaden från och med augusti 2014 tillsammans med trafikområde Lidingö ett sammanslaget trafikområde, vilket beror på den nyligen avslutade upphandlingen av busstrafiken i Innerstaden/Lidingö, E22. Som en del i det vinnande anbudet som lämnades av Keolis ingick ett förslag på nytt linjenät för både innerstaden och Lidingö. Genomförande för detta är planerad till juni 2015, i samband med sommartidtabellen. Ett arbete med att förankra detta med berörda kommuner, intressegrupper etc kommer att inledas under 2014. Planerade förändringar i busstrafiken omfattas således inte av denna remiss.

Förvaltningen är angelägen om att stadsdelsnämnden får möjlighet att lämna synpunkter på det nya linjenätsförslaget för busstrafiken i innerstaden.

17 Vägledning kiosker - remiss från Stadsbyggnadskontoret

Dnr 1.5.3.-186/2014
Stadsbyggnadskontoret har begärt yttrande från bland andra Norrmalms stadsdelsförvaltning med anledning av dokumentet Vägledning kiosker, som vänder sig till den som vill bygga eller ändra en kiosk och till handläggare i bygglovsprocessen. Vägledning kiosker redovisar vilka grundkvalitéer en kiosk-byggnad i staden ska ha, hur bygglovsprocessen fungerar, riktlinjer, relevanta bestämmelser i plan- och bygglagen och Boverkets byggregler.

Förvaltningen ser positivt på att stadsbyggnadskontoret tagit fram dokumentet, och bedömer att det kommer att utgöra ett bra stöd i förvaltningens och stadsdelsnämndens arbete med handläggning av bygglovsremisser för kiosker och serveringsbyggnader. Förvaltningen tror också att det kommer att bidra till en högre kvalité på både utformning och placering av mindre byggnader i stadsmiljön

18 Ansökan om serveringstillstånd för Bamboo Palace, Kungsgatan 17- remiss från Socialförvaltningen

Dnr 1.5.2.-160/2014
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om stadigvarande alkoholserveringstillstånd i restaurang Bamboo Palace. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

19 Ansökan om serveringstillstånd för Lebanon Meza Lounge, Hamngatan 6 - remiss från Socialförvaltningen

Dnr 1.5.2.-158/2014
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om stadigvarande alkoholserveringstillstånd i restaurang Lebanon Meza Lounge. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

20 Uppföljning av externa utförare inom socialtjänsten - remiss från stadsrevisionen

Dnr 1.4.-130/2014
Stadsrevisionen har begärt yttrande från bland andra Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av den granskning som genomförts vad gäller socialnämndens och stadsdelsnämndernas styrning och uppföljning av insatser för barn och ungdomar i hem för vård eller boende (HVB) som utförs av externa utförare. Granskningen visar bland annat att det i samtliga granskade stadsdelsnämnder saknas en tydlig struktur för uppföljning av individuella avtal.

Förvaltning arbetar redan idag med att vidareutveckla uppföljningsarbetet och kommer i övrigt att förbättra uppföljningen av externa utförare i enlighet med stadsrevisionens rekommendationer.

Anmälningsärenden

21 Verksamhetsuppföljning på Vasens vård- och omsorgsboende

Dnr 1.2.1.-32/2014
Stadsdelsförvaltningen har genomfört den årliga verksamhetsuppföljningen vid Vasens vård- och omsorgsboende. Verksamheten riktar sig till äldre med demenssjukdom och äldre som av fysiska skäl är i behov av heldygnsomsorg.

Förvaltningens samlade bedömning är att de äldre på Vasens vård- och omsorgsboende erbjuds vård och omsorg av god kvalitet. Attendo AB uppfyller avtalet men vissa delar i vården och omsorgen behöver förbättras ytterligare. Verksamheten brister bland annat i social dokumentation. Hälso- och sjukvårdsjournalerna är inte heller kompletta och fler riskbedömningar behöver göras.

22 Uppföljning av avtalet med MåBra förskolor AB

Dnr 1.2.1.-27/2014
Norrmalms stadsdelsnämnd tecknande den 1 april år 2011 avtal med Måbra förskolor AB, nedan kallad utföraren, drift av Observatorielundens och Vasaparkens parklekar samt öppna förskolan i Observatorielunden.

Förvaltningens samlade bedömning är att Måbra förskolor AB följer avtalet och utför uppdragen med god kvalitet.

23 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

24 Anmälan av inkomna och upprättade handlingar

25 Ekonomisk månadsuppföljning med prognos för år 2014

Dnr 1.2.1.-41/2014
Utsändes senare via Insyn

26 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

27 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

Utsändes senare via e-post till nämnd samt finns på sammanträdet

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärende.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Slutet sammanträde

28 Upphandling av drift av parkmark inom Norrmalms stadsdelsområde - tilldelningsbeslut

29 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken.

30 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken.

31 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken.

32 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken.

33 Protokoll från sociala delegationens sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet.
Bilagor till protokoll
Mötesinformation.pdf (272 kb)

§1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

§2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

§3 Inkomna medborgarförslag Dnr 1.2.4.-191/2014

§4 Svar på medborgarförslag om "kyrkskylt" i Vanadislunden Dnr 1.2.4.-63/2014

§5 Svar på fyra medborgarförslag om Monica Zetterlunds park Dnr 1.2.4.-770/2013, 1.2.4.-757/2013, 1.2.4.-44/2014 och 1.2.4.-86/2014

§6 Svar på medborgarförslag om en gammal ginkgo

§7 Underlag för budget 2015 med inriktning 2016 och 2017 Dnr 1.1.-205/2014

§9 Beslut om tjänsteresa till Reading Dnr 1.1.-248/2014

§10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad central-upphandling av gemensam IT-service ­ remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-107/2014

§11 Remissvar gällande likvärdig friskvård oberoende av anställning i stadsdelsnämnd, facknämnd eller bolag ­ remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-103/2014

§12 Förslag till riktlinjer för serveringstillstånd ­ remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.1.-102/2014

§13 Strategi för ökad cykling i Stockholms stad ­ svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.3.-106/2014

§14 Stockholms stads kemikalieplan 2014-2019 ­ svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.3.-14/2014

§15 Förslag till Kajstrategi för Stockholms Hamnar ­ svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.5.3.-187/2014

§16 Trafikförändringar i SL-trafiken 2014 - 2015 - svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Dnr 1.5.3.-165/2014

§17 Vägledning kiosker ­ svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 1.5.3.-186/2014

§18 Serveringstillstånd i restaurang för Bamboo Palace ­ svar på remiss från social-förvaltningen Dnr 1.5.2.-160/2014

§19 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Lebanon Meza Lounge ­ svar på remiss från socialförvaltningen Dnr 1.5.2.-158/2014

§20 Uppföljning av externa utförare inom socialtjänsten ­ svar remiss från stadsrevisionen Dnr 1.4.-130/2014

§22 Uppföljning av avtal med Måbra förskolor AB Dnr 2.2.1.-27/2014

§23 Anmälan av beslut fattade enligt delegation

§24 Inkomna och upprättade handlingar

§25 Ekonomisk månadsuppföljning för mars med årsprognos för 2014 Dnr 1.1.-41/2014

§26 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

§27 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor