Din position: Hem > Stockholms stad > Stockholmshem > Sammanträde 2008-06-16
Glöm inte studiebesöken samma dag kl 13-15.30 med avfärd från Hornsgatan 128.
Ordföranden hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.
Att jämte ordföranden justera dagens protokoll utsågs vice ordföranden.
VD hänvisade till ärende 4.
Styrelsen beslöt:
att med godkännande lägga tertialrapport 1 för perioden 1 januari – 30 augusti 2008 inklusive ILS till handlingarna.
VD hänvisade till ärende 5.
att med godkännande lägga finansrapporten per 2008-04-30 till handlingarna.
VD hänvisade till ärende 6.
att godkänna rapport angående inkomna intresseanmälningar.
VD hänvisade till ärende 7.
att avslå Brf Murgrönan 1 ansökan att förvärva fastigheten Murgrönan 1
att förklara paragrafen omedelbart justerad.
VD hänvisade till ärende 8.
att erbjuda respektive bostadsrättsförening att förvärva fastigheten/fastigheterna
Blomsterstycket 4 och Plafonden 1 för 42 Mkr, Gåsen 18, Gässlingen 1 och
Tuppen 1 för 265 Mkr, Hagen 23 för 103Mkr, Högklint 2 för 36 Mkr, Kor-
net 9 för 54 Mkr, Kornet 11 för 45 Mkr, Linjalen 8 för 1100 Mkr, Sicklaön
78:1 för 195 Mkr, Sicklaön 78:6 för 275 Mkr, Svärdet 6 för 252 Mkr, Sågen
20 för 60 Mkr, Tomtabacken 2 för 107 Mkr, Tomtabacken 3 för 44 Mkr
samt Väggmålningen 3 för 18,6 Mkr.
All försäljning av bolagets egendom måste nogsamt prövas utifrån aktiebolagslagens regler kring ekonomi, förvaltning och bolagets bästa. Vi anser att det är oförenligt med aktiebolagslagen och bolagets bästa att sälja ut bostadsbeståndet. Det torde dessutom vara oförenligt med kommunallagens krav på att alla kommunens medborgare ska behandlas lika och kommunens förbud mot understöd till enskild medborgare. Det råder ingen tvekan om att det föreslagna priset är långt under rådande bostadsrättsmarknadspris.
Även detta ärende visar tydligt att det är framförallt innerstaden som nu omvandlas från hyresrätter till bostadsrätter.
Vi socialdemokrater är emot den pågående utförsäljningen av stadens allmännyttiga hyresrätter. Hyresrätten är en boendeform som skapar flexibilitet och mångfald och som inte utesluter. Hyresrätten kräver inte att man har flera årslöner på banken eller en hög lön. Hyresrätten är nödvändig för alla som inte har möjlighet att binda stora belopp i sitt boende, för studenter, för arbetslösa och sjuka och för alla som inte har tillräckligt hög lön eller en fast anställning.
Den borgerliga majoritetens massiva utförsäljningsvåg under deras förra mandatperiod har satt sina spår i Stockholm. Det stora flertalet av antalet omvandlade lägenheter i allmännyttan är belägna i innerstaden. I stadsdelar som Vasastaden, Östermalm och Kungsholmen utgörs det kommunala beståndet nu av endast fem procent. Det säger sig själv att det inte är möjligt att fortsätta på den vägen om vi vill att det ska finnas hyresrätter kvar i staden. De privata hyresrätterna omvandlas nu i snabb takt vilket gör det än viktigare att staden behåller de allmännyttiga hyresrätterna.
Särskilt upprörande är den överföring av stora värden som sker från det allmänna till enskilda personer och hushåll. När borgerliga politiker nu återigen genomför utförsäljningar så är ett av redskapen att konsekvent sälja till priser under rådande bostadsrättsmarknadspris. För att inte våra gemensamma tillgångar skall skänkas bort borde marknadsvärdet vara rådande vid prissättningen på de lägenheter majoriteten nu skall sälja ut.
Vi tycker det är bra med blandade upplåtelseformer. Det ska finnas både hyresrätter, bostadsrätter och egna hem i alla delar av staden. I den borgliga retoriken pratar man också om blandande upplåtelseformer och om att ombildningar främst ska ske i ytterstaden. Verkligheten visar dock något helt annat, nämligen att ombildningar främst sker i attraktiva lägen i innerstaden. Av de intresseanmälningar som har inkommit till stadens bostadsbolag framgår att den absoluta majoriteten av de aktuella lägenheterna ligger i innerstaden eller i attraktiv närförort. Konsekvensen blir att mångfalden minskar och att segregationen ökar.
Sammantaget innebär den borgerliga bostadspolitiken att den sociala dimensionen försvinner och att bostaden blir en handelsvara för de resursstarka i samhället. En sådan osolidarisk politik kommer att öka klyftorna i samhället och exkludera allt fler människor från det allra mest grundläggande i ett välfärdssamhälle, - rätten till bostad!
I sammanhanget bör också uppmärksammas den problematik som följer när bostadsrättsföreningarna, för att förbättra sin ekonomi, höjer hyrorna eller säger upp kommunala och privata verksamheter som ägnar sig åt vård eller omsorg.
Med dessa utförsäljningar riskeras även dessa verksamheter. Framförallt att skattebetalarna får betala dyrare nota för att säkerställa de sociala behov som finns i staden.
Särskilt uttalande gjordes av Rickard Nygren och Zaida Catalan:
En generell utförsäljning till bostadsrättsföreningar går stick i stäv med övergripande mål i Affärsplan för Stockholmshem, som säger att ”förvärv, byten och avyttring av fastigheter ska ske… …i syfte att åstadkomma blandade upplåtelseformer i stadsdelarna…”. Spår av någon sådan analys finns inte i samband med aktuella erbjudanden, vilka istället motverkar målet. Detta gäller särskilt erbjudanden rörande fastigheter i innerstaden eller absolut närförort.
En onyanserad utförsäljning av stockholmarnas hyresrätter försvårar bl.a. inflyttningen av unga nya stockholmare, begränsar utbudet av vissa yrkeskategorier och gör Stockholm mindre attraktivt för spetskompetens som verkar här tillfälligt och inte vill binda sitt kapital i boende. En utveckling som allvarligt hotar Stockholms utveckling i såväl ekonomiska termer som kulturella och sociala.
VD hänvisade till ärende 9 och Stellan Blomberg föredrog ärendet.
att med godkännande lägga rapporten om nyproduktionen mm till handlingarna.
VD hänvisade till ärende 10.
att godkänna anmälan angående remisser.
VD hänvisade till ärende 13.
att godkänna redovisningen av åtgärder för att uppnå målen om 100% miljöbilar år 2011.
att godkänna informationen angående sekretessfrågor.
Bredbandsutbyggnaden. Den överklagade upphandlingen av Stokab som entreprenör vid bredbandsutbyggnaden har avgjorts i Länsrätten och Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder förlorade i denna första instans. Stadsjuristen företräder bolagen i den fortsatta processen.
Årsredovisningstävlingen. Tidningen Fastighetsvärldens årliga tävling angående bästa årsredovisning inom fastighetsbranschen slutade med att Stockholmshem (som vanligt) kom på andra plats efter Vasakronan.
Nya fastighetsaffärer. VD redogjorde för några fastighetsaffärer som diskuteras och som kan innebära försäljning och förvärv av olika objekt. Styrelsen kommer få ta ställning till dessa affärer vid ett senare tillfälle. Informationen gavs till styrelsen under sekretess.
Styrelsen beslöt
att ge VD i uppdrag att förbereda svar på Rickard Nygrens skrivelser.
Ordföranden förklarade mötet för avslutat och tillönskade alla en trevlig sommar vilket övriga närvarande återgäldade .