Din position: Hem > Tyresö kommun > Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden > Sammanträde 2024-12-16
GVN/2024:135
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens förslag till kommunstyrelsen för förslag till kommunfullmäktige
Beskrivning av ärendet
Sfx, eller "Sfi för yrkesutbildade," är en utbildningsform som integrerar svenska språkkurser med yrkesstudier för invandrare med akademisk bakgrund inom specifika yrkesområden. Utbildningen, som funnits sedan 2001 i samarbete mellan kommunerna i StorSthlm, syftar till snabbare yrkesintegration och kompetensförsörjning inom bristyrken i Sverige. Studenter får språkundervisning på olika nivåer kombinerat med arbetsmarknadsinslag, inklusive praktik och föreläsningar. Nu har en reviderad överenskommelse tagits fram för att göra Sfx exklusivt för akademiker och för att förtydliga dess roll som en språkutbildning snarare än en yrkesutbildning. Den nya modellen introducerar också ett flexiblare och poängbaserat ersättningssystem som beräknas minska kostnaderna. Den reviderade överenskommelsen har fått positiv respons och rekommenderas för antagande av kommunerna i Stockholms län.
Ordförandeförslag
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslår att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
Beslutsgång
Ordföranden frågar om gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden bifaller ordförandeförslaget och finner att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden bifaller det.
Handlingar som ingår i beslutet
GVN/2024:136
Den 16 juni 2022 antog riksdagen ändringar i skollagen som påverkar gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning (komvux). Syftet är att förbättra tillgången till gymnasial utbildning, underlätta ungas och vuxnas etablering på arbetsmarknaden och stärka kompetensförsörjningen inom välfärd och näringsliv. De nya reglerna, som gäller från 2025, innebär att utbildningshuvudmän måste planera sitt utbud utifrån både elevernas efterfrågan och arbetsmarknadens behov, särskilt vad gäller yrkesutbildningar. I detta sammanhang har Storsthlms gymnasieregion, som sedan 2008 haft ett samverkansavtal, påbörjat en uppdatering av avtalet för att följa den nya lagstiftningen.
Det nya förslaget innehåller fyra tydliga mål: att säkerställa ett brett och tillgängligt utbildningsutbud för alla elever, upprätthålla hög och likvärdig kvalitet, använda kommunala resurser effektivt och bidra till ökad kompetensförsörjning genom fler yrkesutbildade. Dessa mål har en starkare regional inriktning än tidigare och exkluderar mål som riktar sig till enskilda huvudmän. Introduktionsprogrammen programinriktat val och yrkesintroduktion, som är utformade för en grupp elever, inkluderas också i avtalet som ett lagkrav.
Arbetet med den gemensamma prislistan påverkas inte av det nya samverkansavtalet för de flesta utbildningar, men för specialpedagogiska verksamheter, som SPV-grupper och introduktionsprogram, kommer priset baseras på huvudmannens egna kostnader. Det justerade samverkansavtalet ska bidra till en hållbar gymnasieregion med fokus på kvalitet, resurseffektivitet och regional kompetensförsörjning.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden informeras om inkomna meddelanden och beslut som berör nämnden.
Meddelandena redovisas som bilagor.
Ordförande Christoffer Holmström (S) föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att anmälda meddelanden noteras.