Din position: Hem > Tyresö kommun > Kommunstyrelsens arbetsutskott > Sammanträde 2024-11-13
Sammanfattning
Varje år genomför Tyresö kommun en medarbetarundersökning. I augusti 2024 skickades undersökningen ut till alla tillsvidare- och månadsanställda medarbetare. Totalt har kommunen en högre svarsfrekvens än tidigare. Resultatet visar en fortsatt stabilitet och höga nivåer i samtliga index, utan större förändringar jämfört med föregående år, förutom på Employee Net Promotor Score (eNPS) som har förbättrats från -20 till -10.
På sammanträdet informerar Anna Lönnqvist, HR-strateg, och Fia Klint, HR-konsult, om medarbetarundersökningens resultat.
Ordförande Anita Mattsson (S) föreslår att kommunstyrelsens arbetsutskott noterar informationen.
Ordföranden ställer frågan om kommunstyrelsens arbetsutskott bifaller ordförandeförslaget och finner att arbetsutskottet bifaller det.
Detaljplanearbete har påbörjats för ett nytt företagsområde i Lindalshöjden. Detaljplanen förväntas gå ut på samråd under kvartal 1 2025. Under 2025 planeras utredningsarbetet fördjupas och systemhandling för allmän plats tas fram innan projektet går upp för granskning kvartal 1 2026. För att projektet ska kunna fortsätta enligt tidplan behöver investeringsmedel tillskjutas för systemhandling.
Ordförande Anita Mattsson (S) föreslår att kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen beslutar att:
Regeringen har skickat betänkandet Vägar till ett tryggare samhälle – Åtgärder mot återfall i brott (SOU 2024:54) på remiss till Tyresö kommun. Remissen ska besvaras senast den 13 december.
Tyresö kommun är generellt positiv till de förslag som rör kommunernas ansvar för den aktuella målgruppen och anser att dessa ska tillstyrkas. Kommunen framför även vissa synpunkter som bör beaktas i den fortsatta behandlingen av kommitténs bedömningar och förslag.
Remissvaret har tagits fram i samverkan med säkerhetsenheten och arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Det bereds av kommunstyrelsens arbetsutskott och beslutas i kommunstyrelsen.
Beskrivning av ärendet
Regeringen beslutade i juni 2024 att tilldela 500 miljoner kronor till landets skolor genom Skolverket. Syftet med bidraget är att bidra till goda förutsättningar för att upprätthålla kvaliteten i undervisningen och minska risken att inflationen på ett negativt sätt påverkar förutsättningarna för barn och elever att få den utbildning och det stöd som de har rätt till.
Medlen har fördelats proportionellt enligt antalet barn och unga i åldrarna 6–19 år i varje kommun och är avsedda för användning i både kommunal och fristående skolor.
Enskilda skolor, huvudmän eller kommuner har inte behövt ansöka om medlen utan bidraget har betalats ut till alla kommuner i juni 2024, i enlighet med regeringsuppdraget. Det är sedan upp till varje enskild kommun att besluta hur pengarna ska användas för att upprätthålla kvaliteten i undervisningen.
Ett statsbidrag kan klassificeras antigen som ett generellt eller ett riktat bidrag. Dessa redovisas på olika sätt. Bedömningen av klassificeringen framgår av rådet för kommunal redovisnings regelverk. Ett bidrag är riktat om det innehåller krav på prestation från bidragsmottagaren att genomföra vissa avgränsade åtgärder för att få tillgodogöra sig bidraget. För det aktuella bidraget finns inte ett sådant krav utan bidraget ska ses som ett generellt statsbidrag.
Ett riktat statsbidrag tillfaller normalt sätt den verksamhet inom kommunen som bidraget berör och som har krav på motprestationer. Ett generellt statsbidrag räknas in som en del av kommunens finansiering och bokförs inom finansförvaltningen. Om ett generellt statsbidrag ska tillfalla någon särskild verksamhet måste kommunfullmäktige fatta beslut om detta genom att tillfälligt öka ramen för verksamheten.
Förslaget är att det bidraget tilldelas utbildningsverksamheten, då statsbidraget är tydligt kopplat till insatser inom denna sektor. Inom barn- och utbildningsförvaltningen har det gjorts bedömningen att de största behoven finns inom grundskoleverksamheten.
Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att ramen för barn- och utbildningsnämnden utökas med 2 795 167 kronor till verksamhetsområde grundskola, motsvarande den andel av de statliga medlen som tilldelas Tyresö kommun. Förslaget föreslås finansieras genom det extra generella statsbidrag som betalas ut till kommunen.
I och med att det är upp till varje enskild kommun att besluta hur medlen ska användas för att upprätthålla kvaliteten i undervisningen får barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att fastställa en fördelningsnyckel inom sitt verksamhetsområde.
Ordförande Anita Mattsson (S) föreslår att kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
Handlingar som ingår i beslutet
Tjänsteskrivelse, Tillfällig utökning av budgetram 2024 för barn- och utbildningsnämnden
Ulf Perbo (KD) reserverar sig mot beslutet och avser inkomma med en skriftlig reservation (bilaga).
Dessa riktlinjer beskriver hur Tyresö kommun ska planera för bostadsförsörjningen och skapa förutsättningar för att alla i kommunen ska kunna leva i goda bostäder. I förslaget beskrivs hur kommunen ska arbeta med de verktyg som kommunen har att tillgå, både bostadsbyggande men även andra verktyg.
Förslaget på riktlinjerna har varit på remiss hos Länsstyrelsen Stockholm, Region Stockholm, Haninge kommun, Huddinge kommun, Värmdö kommun, Stockholm Stad och Nacka kommun för inhämtning av yttrande. Riktlinjerna lever enligt länsstyrelsens bedömning upp till intentionerna i lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Viss revidering av riktlinjerna har genomförts utifrån inkomna kommentarer, framförallt förtydligande i text kring särskilda grupper och konjunkturläge.
Ordförande Anita Mattsson (S) föreslår att kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen antar förslag på riktlinjer för bostadsförsörjning.
Yrkanden
Ulf Perbo (KD) ändringsyrkar att ett långsiktigt mål ska vara att minst 50 % av nyproduktionen ska vara småhus.
Anita Mattsson (S) yrkar avslag på Ulf Perbos (KD) ändringsyrkande.
Fredrik Bergkuist (M) yrkar bifall på ordförandeförslaget.
Ordförande ställer frågan om kommunstyrelsens arbetsutskott bifaller ordförandeförslaget. Ordförande ställer frågan om kommunstyrelsens arbetsutskott avslår ordförandeförslaget och bifaller Ulf Perbos (KD) ändringsyrkande. Arbetsutskottet bifaller ordförandeförslaget.
Per Carlberg (SD) lämnar särskilt yttrande (bilaga).
Inger Gemicioglu (V) hade yrkat att minst 50 % av nyproduktionen ska vara hyresrätter om hon hade haft rösträtt.