Din position: Hem > Tyresö kommun > Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden > Sammanträde 2024-12-18
50
Informationen noteras
Samhällsbyggnadskontoret informerar om aktuella projekt.
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att informationen noteras.
Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget och finner att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller det.
51 KSM/2023:301
Behovet av vårdplatser i Tyresö har ökat i takt med befolkningsökningen och kommunen behöver tillskapa fler platser i kommunal regi. Kommunen planerar ett vård- och omsorgsboende i ett läge nära centrumfunktioner och befintlig infrastruktur. Planförslaget möjliggör ett vård- och omsorgboendet med cirka 100 lägenheter i tre till fyra våningar med dagverksamhet, lokaler för hälso- och sjukvård och tillhörande komplement. Planförslaget säkerställer också en trafiksäker infrastruktur inom allmän plats.
Efter samrådet har kommunen tagit fram kompletterande utredningar och justerat planhandlingar avseende frågor som dagvatten- och skyfallshantering, markföroreningar, artskydd och trafik.
Genomförandet av detaljplanen bedöms inte innebära någon betydande miljöpåverkan eller negativ påverkan på miljökvalitetsnormerna. Planförslaget bedöms vidare få positiva konsekvenser för barn i och med en säkrare trafikmiljö.
Detaljplanearbetet finansieras via medelreserven. Byggnationen finansieras inom ramen för investeringsprojektet, som ingår i det av kommunfullmäktige fastställda investeringsprogrammet.
Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att granskningshandlingarna godkänns och att förslaget ställs ut för granskning.
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att:
Christina Melzén (L) hade yrkat bifall till ordförandeförslag om hon hade yrkanderätt.
52 SHN/2024:353
Detta är den andra halvårsrapporten av uppdraget ’Projekt trafiksäkerhetsåtgärder’ för år 2024.
Bakgrunden till uppdraget är det av Kommunstyrelseförvaltningen uppmärksammade behovet av ett mer systematiskt och effektivt arbete för genomförande av åtgärder i Tyresös gatumiljö för en ökad trafiksäkerhet i kommunen. Uppdraget gavs kommundirektören (Kommunstyrelsen 2024-01-16 §2) varpå Samhällsbyggnadskontoret påbörjat ett genomförande.
Ett antal platser i behov av åtgärder har sedan tidigare år identifierats av kommunens trafikplanerare. För 2024 är fyra platser beslutade av projektets styrgrupp, Samhällsbyggnadskontorets kontorsledning, att vara de första platserna att prioritera. En ligger i Tyresö strand och omfattar mindre åtgärder på Lagergrens väg invid Strandtorget. Där är åtgärderna redan genomföra under sommaren 2024 och bedöms ha uppnått en önskad effekt och platsen har fått en höjd trafiksäkerhet.
De övriga tre platserna ligger i Trollbäcken, nära Alléplan, och omfattar korsningar som alla är skolvägar till Fornuddens skola. Korsningarna är Kumla allé/Ängsvägen, Stamvägen/Vendelsövägen samt Stamvägen/Fornuddsvägen. Där har den förstnämnda bedömts vara den mest prioriterade varpå arbete med denna påbörjats först. Åtgärden där innebär att tillskapa ett övergångsställe över Kumla allé i södra delen av korsningen. En bit gångbana anläggs även på del av Kumla allé där övergångsstället ansluter i sydöst samt en bit in på Ängsvägen. En så kallad busskudde anläggs även som hastighetsreducerande åtgärd innan, söder om övergångsstället. Denna åtgärd är färdigprojekterad och nu under produktion med planerat färdigställande innan årets slut.
Björn Stenqvist(MP) anmäler särskilt yttrande(Bilaga).
53
Samhällsbyggnadskontoret återrapporterar arbetet med kartläggning av lekplatser utifrån ett tillgänglighetsperspektiv.
54 KS/2024:514
Kommunens nuvarande markförsörjningsplan antogs av kommunstyrelsen 2017-09-13. Under 2024 har kommunstyrelseförvaltningen genomfört en översyn av kommunens strategiska markförsörjningsarbete. Förvaltningen anser att det finns goda förutsättningar för att bedriva strategiskt markförsörjningsarbete med utgångspunkt i kommunstyrelsens nuvarande delegationsordning, investeringsprogrammet och den nyskapade interna rutinen. Förvaltningen föreslår därmed att markförsörjningsplanen upphävs och ersätts med ett internt arbetssätt i syfte är att minska administrationen. Förslaget ligger i linje med ordförandeuppdraget om tydligare investeringsprocess (KS 2024-06-04 § 97) som bland annat omfattar en genomlysning av strategier som påverkar samhällsbyggnadsprocessen.
Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden informeras om ärendet. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till beslut i kommunstyrelsen:
Tjänsteskrivelse Upphävande av markförsörjningsplan 2024-11-05
55 SHN/2024:44
Per Carlberg(SD) reserverar sig mot beslutet med hänvisning till motionen.
Tack för en välformulerad och genomtänkt motion som lyfter en viktig fråga för besökare i Alby naturreservat. Att tillhandahålla en cykelpump är ett tydligt exempel på hur vi kan underlätta för besökare som använder cykel för att ta sig till området.
Kultur- och fritidsnämnden förvaltar ett anslag för mindre investeringar som kan beslutas direkt av nämnden. En cykelpump i Alby finns redan med som ett förslag på listan över framtida projekt inom ramen för detta anslag. Ert initiativ stärker argumenten för att inkludera detta i vår prioriteringsprocess. Vi ser positivt på förslaget och kommer att beakta det i våra fortsatta överväganden.
Vår målsättning är att under 2025 fatta beslut om att påbörja arbetet med att installera en cykelpump i Alby, förutsatt att projektet prioriteras i relation till andra aktuella behov.
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden föreslår kommunstyrelsen att föreslår kommunfullmäktige beslutar att:
Motionen avslås.
Fredrik Bergkuist (M)
Ordförande samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden.
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att motionen avslås.
Per Carlberg(SD) yrkar bifall till motionen.
Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget. Ordföranden ställer frågan om samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller Per Carlbergs(SD) yrkande att bifalla motionen och finner att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden bifaller ordförandeförslaget.
Motion (SD) om att bygga en publik cykelpump vid Alby friluftsgård
56 KS/2023:369
Vänsterpartiets motion om att stärka samarbetet för klimatanpassning mellan Tyresö, Haninge och Nynäshamn innehåller förslag på att genomföra en behovskartläggning samt utveckla en tidsplan för samordning inom detta område. Vi ser det som positivt att frågan lyfts, men måste samtidigt vara tydliga: Tyresö kommun arbetar redan aktivt och strategiskt med klimatanpassning, och ytterligare administrativa åtgärder av den typ som föreslås i motionen bedöms inte vara nödvändiga i nuläget.
I kommunplanen för 2025 har vi redan fastställt hållbarhetsmål som inkluderar klimatanpassning. Vårt fokus ligger på konkreta åtgärder som ger mätbara resultat, såsom klimatkrav vid exploatering, kompensationskrav vid nybyggnation och utbyggnad av laddinfrastruktur. Vi stärker också vattenkvalitet, skyddar värdefull natur och satsar på biologisk mångfald. Dessa initiativ är tydliga exempel på hur vi integrerar klimat- och miljöarbetet i kommunens kärnverksamhet.
Det är dessutom värt att påpeka att klimatfrågan även är ett regionalt och nationellt ansvar, inte enbart ett kommunalt. Länsstyrelsen har en central roll i att samordna klimatanpassningsarbetet, och Tyresö kommun deltar redan aktivt i deras nätverk och referensgrupper. Vi har också ställt oss bakom den regionala handlingsplanen för klimatanpassning, där vikten av systematisk integrering av klimatarbetet i ordinarie verksamheter lyfts fram.
Motionens förslag, även om de är välmenande, riskerar att överbygga befintliga strukturer och leda till onödig resursförbrukning. Tyresö kommun har redan en tydlig och målmedveten inriktning i sitt klimatarbete, och vi fortsätter att prioritera insatser som gör faktisk skillnad – inte administrativa processer som saknar direkt och mätbar effekt.
Med detta som bakgrund anser vi att motionen kan avslås, då de områden som motionen tar upp redan hanteras proaktivt av kommunen.
Förslag till beslut: Motionen avslås.
Anita Matsson (S)
Ordförande kommunstyrelsen
Albin Linnstrand(V) hade yrkat bifall till motionen om han hade haft yrkanderätt.
57 KS/2024:584
Sammanfattning
Kommunstyrelseförvaltningen har inrättat ett nytt verksamhetsområde, VO 11 Samhällsfastigheter, exploatering och övergripande planering. Verksamhetsområdet avser de delar av samhällsbyggnadskontoret som fortsatt tillhör kommunstyrelsens verksamhetsansvar efter förändrad nämndorganisation i maj 2024.
Kommunstyrelseförvaltningen föreslår att medel för VO 11 överförs från samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden till kommunstyrelsen. Beslutet innebär en justering av tilldelade medel i kommunplan men har ingen påverkan på kommunens totala budget.
Syftet med det nya verksamhetsområdet, VO 11, är att säkerställa att måluppföljning och intern kontroll utförs på den nämnd eller styrelse som har verksamhetsansvar.
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att medel för verksamhetsområde 11, Strategi, investeringar och fastigheter, på 67,4 miljoner kronor överförs från samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden till kommunstyrelsen.
Handlingar som ingår i beslutet
Tjänsteskrivelse - Överförande av medel med anledning av nytt verksamhetsområde
58 KS/2024:585
En ny nämndorganisation fastställdes 31 maj 2024[1]. Bland annat inrättades samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden. Kommunstyrelseförvaltningen har uppmärksammat behov av nödvändiga justeringar i nämndens reglemente med anledningen av den nya nämndorganisationen.
Därutöver kommer kommunens centrala funktioner få en ny organisation, från och med den 1 februari 2025. Organisationsförändringen berör till största delar kommunstyrelseförvaltningen, förutom verksamheten måltidsservice som förslås övergå från samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden till barn- och utbildningsnämnden.
Kommunstyrelseförvaltningen föreslår följande revideringar:
§3 Samhällsbyggnad:
§4 Hållbarhet
Även om verksamhetsansvar för måltidsservice föreslås övergå till barn- och utbildningsnämnden är samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämndens fortsatt remissinstans i förhållande till övriga nämnder i kommunen, i frågor som rör strategier kring hållbarhetsarbete och kommunens arbete utifrån agenda 2030
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att förslag till reviderat reglemente för samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden antas och gäller från och med 1 februari 2025.
[1] Kommunfullmäktige 2024-05-23, § 39.
59 SHN/2024:419
Ordförande Fredrik Bergkuist (M) föreslår att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden beslutar att samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden sammanträder den 6 februari kl. 09 2025.
60 SHN/2024:183
Samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän i enlighet med samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämndens delegationsordning. Beslut som fattas av delegat ska normalt anmälas. Anmälan innebär inte att nämnden får fastställa eller ompröva besluten. Det går inte att återkalla lämnad delegering för redan fattade beslut, men däremot framledes.
61 SHN/2024:179
Handlingar till samhällsbyggnads- och hållbarhetsnämnden för kännedom.