Din position: Hem > Värmdö kommun > Kommunstyrelsen > Sammanträde 2012-11-27
Dnr 12KS/0501Kommunstyrelsens beslut
Yttrandet godkänns.
Beslutsnivå
Kommunstyrelsen.
Ärendebeskrivning
Kommunen har erbjudits yttra sig över rubricerade betänkande.
I förslag till yttrande framhålls bl.a. kommunen är positiv till statens ambitioner att satsa mer på trafikinfrastruktur. Vidare framförs att kommunen anser att en ny Skurubro ska anslagsfinansieras av staten i den mån den inte finansieras med trängselskattemedel.
Handlingar i ärendet
Yttrande över betänkandet Avgift på väg och elektroniska avgiftssystem (SOU 2012:60)
Yrkanden
Lars Bryntesson (S) och Anders Bergman yrkar bifall till förslaget till yttrande.
Propositioner
Ordföranden ställer proposition om förslaget till yttrande godkänns och finner att det godkänns.
Reservationer och protokollsanteckningar
MP-gruppen lämnar följande reservation:
”Miljöpartiet ställer sig inte bakom Stockholmsöverenskommelsen utan vill att den omförhandlas. Därför kan vi inte heller ställa oss bakom de följder som den sittande regeringens förslag får vad gäller eventuell orättvis fördelning av betalning för infrastruktur gällande Värmdö. Vi har inte sett något behov av en ny bro över Skurusundet utan vi har i första hand velat se effekterna av möjliga trimningsåtgärder innan en ny bro byggs. När nu en ny Skurubro ska byggas är det ett absolut krav att den ska ha kollektivtrafikkörfält i bägge riktningar. Vad gäller den satsning på infrastruktur i ostsektorn som finns med i budgetpropositionen så ställer sig Miljöpartiet positiv till en utbyggnad av tunnelbana till Nacka men säger fortsatt nej till en ”österled” i form av en motorvägstunnel under Djurgården.
Trängselavgifterna var tänkta att användas främst till utbyggnad av kollektivtrafiken. När nu trängselavgifterna i Stockholm i allt högre utsträckning används för att bygga ut en infrastruktur som stärker och underlättar för bilismen så blir den nödvändiga utvecklingen av kollektivtrafiken och dess infrastruktur stående i en fossilosande kö. Vi i Miljöpartiet tror mycket på spårutbyggnad för att stärka ett hållbart kollektivt resande och för att skapa hållbara transporter av varor, av detta ser vi för lite i Stockholmsregionen. När man sedan väljer att satsa på vägar som infrastruktur så väljer man inte att skapa system på vägarna som gynnar det kollektiva resandet som BRT-linjer, trådbussar och kollektivtrafikkörfält utan det är privatbilismen och den tunga varutrafiken som har förkörsrätt. Detta rimmar illa med såväl nationella som regionala och kommunala miljömål.
För att skapa nödvändiga resurser till en utbyggnad av kollektivtrafiken och dess infrastruktur ställer vi i Miljöpartiet i Värmdö oss därför inte helt och hållet negativa till att det tas ut fler avgifter av privatbilismen när nya satsningar görs i väginfrastrukturen. På samma sätt som vi förespråkar högre skatter på utsläpp av växthusgaser så kan vi tänka oss andra sorters kostnader för dem som väljer att resa på sätt som inte är hållbara.
Vi delar de åsikter som framförs i yttrandet om att staten via speciallagstiftningar öppnar för medfinansiering och därmed frångår principen om likabehandling av medborgare. Medfinansiering från kommunal sektor till statliga ansvarsområden är ett otyg som vi har sett för mycket av under senare år och det bidrar precis som det står i yttrandet till att luckra upp gränserna mellan nationella, regionala och lokala åtaganden, något som inte är önskvärt.
I Värmdö kommer mellan 70-80 % av våra utsläpp av växthusgaser från trafiken. I Miljöpartiets strävan att det ska vara lätt och billigt att göra rätt och dyrt att göra fel, kan avgiftsbeläggning av dem som reser ohållbart vara ett av flera styrmedel. Men viktigast av allt är kraftfulla satsningar på utökat kollektivt resande eftersom vi inte kan kräva av människor att de ska sluta resa, utan måste erbjuda dem möjligheter att resa mer hållbart om vi ska klara av att få ner utsläppen av växthusgaser. Tätare turtäthet är en av de parametrar som bidrar främst till ökat kollektivt resande. Och med ökat kollektivt resande minskar trycket på våra vägar och därmed behovet av att bygga flera. Om man satsar först på att bygga ut det kollektiva resandet så behövs inte samma satsningar göras på det enskilda resandet och vi kan också snabbare nå klimatmålen. Det är den vägen Miljöpartiet i Värmdö vill gå och därför reserverar vi oss mot yttrandet.”
Sändlista
Finansdepartementet
____________
Dnr 12KS/0451Kommunstyrelsens beslut
I Stockholms län har KSL och landstinget arbetat med ett gemensamt projekt gällande kommunalisering av hemsjukvård – ”Hemsjukvård 2015”. Ett förslag till innehåll och omfattning av hemsjukvården har utarbetats.
Hemsjukvård 2015 – inriktning, KLK 2012-09-20
Finansieringsnämnden för äldreomsorgs beslut 2012-10-30, § 59
Vård- och omsorgsstyrelsens beslut 2012-11-06, § 32
Monica Pettersson (M) och Lars Bryntesson (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut med komplettering av p. 3 där även skatteväxling ska tas med.
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget med komplettering och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget.
Mats Skoglund (V) lämnar följande protokollsanteckning:
”Vänsterpartiet är medvetet om att regeringen hotar med lagstiftning om man inte kommunaliserar hemsjukvården frivillig fram till 2014. Men inte heller regeringen eller den nationella samordnaren har tydligt definierat hemsjukvården.
Vänsterpartiet hade eventuellt haft en annan ståndpunkt om man hade föreslagit att även läkarinsatserna hade gått över till kommunerna, så som äldreministern talat om i ett tidigare skede, då hade vi fått en mer sammanhållen vårdform. Förslaget handlar nu enbart om kommunalisering av distriktssköterskor och undersköterskor
Att låta distriktssköterskan och undersköterskor gå över från vårdcentralen till kommunen blir en ny gräns och distriktssköterskan kommer långt från behandlande läkare. Många inom professionen ser detta som ett stort problem. Det stärks av den erfarenhet som gjorts efter kommunaliseringen av hemsjukvården på andra håll i landet där sjukvårdspersonal valt att stanna kvar i landstinget.
Patienten i centrum är det som bör gälla även i detta ärende. Vinster man kan vinna vid en kommunalisering är för de patienter som har få insatser från hemsjukvården så att patienten till exempel både kan få frukost och insulinspruta av samma personal och därmed minska antal personer i den äldres hem. Behöver den äldre insatser av distriktssköterska så blir det fler personer omedelbart i den äldres hem oavsett huvudmannaskap.
I sju kommuner i länet pågår i dag en konflikt med landstinget då det gäller medicindelegering. Det bådar inte gott inför frågan om gränsdragningen mellan kommunal hemsjukvård och primärvården. Ända sedan ädelreformen -92 har det förts diskussioner om att föra över hemsjukvård från landstinget till kommunerna. I vissa få delar av landet gick det som kallas basal hemsjukvård över till kommunerna redan vid ädelreformen, till exempel i Göteborg. Ibland annat Katrineholm gick undersköterskorna över till kommunen vid ädelreformen men distriktssköterskorna var kvar i Sörmlands läns landsting. Utifrån varje landsting och enskild kommuns vårdhistoria har hemsjukvården utvecklats väldigt olika. Sedan lång tid tillbaka har Stockholms läns landsting haft en utbyggd hemsjukvård 24 timmar om dygnet veckans alla dagar. Så har inte varit fallet i alla andra delar av Sverige. Därför är det svårt att jämföra nationellt vad som blivit bättre vid en kommunalisering då vårdhistorien och vårdutbudet ser väldigt olika ut.
Vänsterpartiet menar att sjukvård ska bedrivas av landstinget. Vi menar att kommunerna redan i dag inte klarar sitt omvårdnadsuppdrag, vilket i allt högre grad är ett kvalificerat sjukvårdsuppdrag med starka palliativa inslag. Kommunerna har inte insett att man måste öka sin medicinska kompetens för att sköta dessa mycket svårt sjuka, ofta äldre med flera diagnoser. Vår uppfattning är att man från kommunernas sida inte riktigt följt med i utvecklingen där äldre bor hemma ofta med mycket komplexa vårdbehov. Senast visade Caremaskandalen att de som bodde på äldreboendet inte fick den adekvata vård som de skulle behövt. Vilket i sin tur påverkade landstinget, som fick behandla sjukare patienter än nödvändigt.
Vi är rädda för att det finns risk att hemsjukvården nedprioriteras i och med en kommunalisering. Vi vet även att personal inte vill gå över till kommunen. Vi vet att medelåldern är hög och nyrekryteringen låg bland distriktssköterskor. Inom äldreomsorgen klagar sjuksköterskorna på att de inte har en medicinskt kunnig chef.
Vi menar att innan vi överför någon mer sjukvård till kommunerna bör kommunerna visa att de kan utföra detta, vår nuvarande erfarenhet säger att så är det inte.
En stor fara vi ser är att om inte kommunerna klarar sitt hemsjukvårdsuppdrag kommer dessa patienter komma till lanstingets redan idag hårt belastade akutmottagningarna.
Ett argument är att hemsjukvården vid en övergång från landstinget till kommunerna blir effektivare än i dag. Då förutsätts att hemtjänstutförarna också tar hand om hemsjukvården. Ofta är det så att det utöver den kommunala hemtjänsten också finns flera olika, ibland många, privata hemtjänstföretag. Till vem skall hemsjukvårdsansvaret överföras? Till en eller ett par av utövarna? Eller till alla? Skall vartenda hemtjänstföretag ha egna distriktssjuksköterskor blir inte ett effektivt användande av kvalificerad sjukvårdspersonal.”
KSL
Finansieringsnämnden för äldreomsorg
Dnr 12KS/0270Kommunstyrelsens beslut
Med utgångspunkt i ett uppdrag i beslutet om 2012 års budget har en mobilitetsundersökning genomförts om värmdöbornas syn på kollektivtrafiken.
Resultatet av undersökningen ska bl.a. inarbetas i Värmdöagendan, kommunens handlingsprogram för ökat kollektivtrafikresande.
Redovisning av mobilitetsundersökningen, KLK 2012-09-25
KLG
Dnr 12KS/0424Kommunstyrelsens förslag
Redovisningen och förslaget till handlingsplan godkänns.
Kommunfullmäktige.
Med utgångspunkt i nya kunskaper som framkommit genom Värmdö kommuns deltagande i projektet Levande kust bör övervägas att ändra synsätt på och hantering av latrin. För att minimera läckaget av närsalter samt få en praktisk och miljömässigt bra hantering har ett förslag till handlingsplan utarbetats.
Handlingsplan för stimulering till återvinning av fosfor och kväve från enskilda avlopp, KLK 2012-10-10
Malin Åberg Aas (M) yrkar bifall till förslaget till handlingsplan.
Ordföranden ställer proposition om förslaget till handlingsplan godkänns och finner att det godkänns.
KF
Dnr 12KS/0200Kommunstyrelsens beslut
Länsstyrelsen har reviderat åtgärdsprogrammet för luftkvalitet för kvävedioxid och PM10 (partiklar främst orsakade av användning av dubbdäck). Förslaget till nytt åtgärdsprogram har översänts till kommunen för yttrande.
Förslag till yttrande till länsstyrelsen har utarbetats.
Åtgärdsprogram för kvävedioxid och PM10 i Stockholms län, KLK 2012-10-15
Länsstyrelsen
Dnr 12KS/0508Kommunstyrelsens förslag
Policyn antas.
Ett förslag till policy för systematiskt brandskyddsarbete har utarbetats. Policyn syftar till att ge stöd och vägledning i det systematiska brandskyddsarbete som kommunens verksamheter ska bedriva.
Förslag till policy för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) i Värmdö kommun. KLK 2012-10-26
Dnr 12KS/0465Kommunstyrelsens beslut
Ärendet återremitteras.
Förslaget till avsiktsförklaring med Cirkus Cirkör innebär att en interaktiv utställning skapas i Gustavsbergs hamn med syfte att öka utbudet av kommunens kultur- och fritidsaktiviteter. Verksamheten ska bl.a. omfatta seminarier, utställningar, cirkusträning och föreställningar. Avsikten är att verksamheten kan öppnas i maj 2014. För projektering av verksamheten erhåller Cirkus Cirkör cirka 1,5 mnkr i ersättning, vilket har avsatts i budget.
Avsiktsförklaring med Cirkus Cirkör om verksamhet i Gustavsbergs hamn, KLK 2012-10-30
Monica Pettersson (M) yrkar att ärendet återremitteras.
Ordföranden ställer proposition om återremissyrkandet bifalles och finner att det bifalles.
S-gruppen lämnar följande protokollsanteckning:
”Det skulle vara mycket värdefullt för Värmdö kommun om Cirkus Cirkör valde att etablera verksamhet inom kommunen. Det skulle ge många människor möjlighet att uppleva den kreativa nycirkuskulturen, uppmuntra många barn och ungdomar (av olika åldrar) till egen aktivitet och rörelse och stärka kommunens profil som upplevelsekommun. Därför måste Cirkus Cirkörs intresse av att etablera sig i kommunen värnas och vårdas.
Det har en längre tid gjorts gällande att diskussioner förts med Cirkus Cirkör, och vi har sett fram emot en redovisning för att kunna lämna ett uppdrag. Mot den bakgrunden blev vi minst sagt förvånade över det knapphändiga sätt som frågan väcktes av majoriteten den 12 september. De lämnade då en skrivelse med följande lydelse:
” Majoritetskoalitionen har under en tid diskuterat samarbete med Cirkus Cirkör.
Avsikten har varit att stärka utbudet av olika kultur- och fritidsutbudsaktiviteter för såväl barn och ungdom som äldre och funktionshindrade.
I vårt budgetförslag för 2013 har vi reserverat resurser för utveckling av hamnen.
Vi vill därför uppdra åt kommundirektören att återkomma till kommunstyrelsen med en beskrivning och beslutsförslag på hur en verksamhet kan utformas i Gustavsbergs hamn i samråd med Cirkus Cirkör.” Detta var allt, hela beslutsunderlaget.
Vi reagerade mot denna undermåliga hantering genom att lämna följande protokollsanteckning:
”Detta ärende har presenterats strax för sammanträdet, är illa genomtänkt och innehåller olyckliga formuleringar som kan leda till problem för kommunen, trots att ambitionen är god. Denna typ av beslut måste beredas av förvaltningen, inte minst för att skapa en kvalitet som tar hänsyn till ev. konkurrensaspekter, och kan inte vara föremål för snabba inspel som inte är formellt kvalitetssäkrade.”
I S-budgeten för 2013 behandlade vi frågan i följande text, under kapitlet Kommunstyrelsen:
”Kommunstyrelsen har ett särskilt utpekat ansvar för utvecklingen av Gustavsbergs centrum och har inrättat ett särskilt utskott för ändamålet. En stor fråga är givetvis hur kommunen kommer at förvalta ansvaret för hamnområdet, vilket kommunen införskaffade under sommaren 2012. I detta förvärv ingår bl.a. den s.k. HPF-fastigheten. Denna bör utvecklas som samlingspunkt och olika former av ”kreativ upplevelseverksamhet” (”allt är möjligt-hus”).
När nu frågan skulle komma till Kommunstyrelsen för någon form av avdömning möttes vi med beskedet att ärendet ska återremitteras. Varför? Har våra farhågor om att den slarviga hanteringen riskerar att sänka hela projektet, besannats? Vi befarar det, men hoppas givetvis på något annat.”
Dnr 11KS/0426Kommunstyrelsens beslut
Kommunstyrelsen har föreslagit VBAB att uppföra provisoriska ungdomsbostäder på fastigheten Gustavsberg 1:186. Bolaget har återkommit till kommunstyrelsen och föreslagit att fastigheten istället bebyggs med permanent bebyggelse.
Nu föreslås kommunstyrelsen tillstyrka permanent bebyggelse. Vidare föreslås att hela fastighetens byggrätt ska utnyttjas då tidigare planerad förskola inte ska byggas.
Användning av Gustavsberg 1:186 för ungdomsbostäder.
Erik Pettersson (M) och Anders Bergman (FP) yrkar bifall till förvaltningens förslag.
Lars Bryntesson (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag p. 1-2.
Annika Andersson Ribbing (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag p. 3.
Mats Skoglund (V) yrkar att kommunstyrelsen ska besluta att kommunens fastighet Gustavsberg 1:186 i Charlottendal bebyggs med permanenta bostäder bestående av 1-or, 2-or och 3-or.
Anders Bergman (FP) yrkar avslag på Skoglunds yrkande.
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förslag och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget.
Ordföranden ställer proposition om Skoglunds yrkande bifalles eller avslås och finner att det avslås.
Mats Skoglund (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
”Under sammanträdet ställde vi frågan om på vilket sätt markpriset ska bestämmas. Majoriteten meddelade att den frågan ska återkomma för politisk behandling. Den är en viktig eftersom den påverkar vilken hyresnivå bostäderna kommer att få.”
Det antecknas till protokollet att Malin Åberg Aas (MP) och Per-Olof Fransson (KD) inte deltar i överläggningar och beslut i detta ärende p.g.a. jäv.
VBAB
Kommundirektör
Kommunstyrelsens beslut
Kommundirektören har föreslagit att kommunen ska teckna samarbetsavtal med Stockholms stad avseende bostadsförmedling. Ett samarbete skulle innebära att Stockholms stads bostadsförmedling AB övertar Värmdö kommuns bostadsförmedling.
Samarbetsavtal med Stockholms stad avseende bostadsförmedling, KLK 2012-10-25
Lars Bryntesson (S) och Monica Pettersson (M) yrkar att ärendet återremitteras.
Dnr 12KS/0232
Dnr 12KS/0232Kommunstyrelsens beslut
Budgetuppföljningen godkänns.
Budgetuppföljningen för kommunstyrelsen för kvartal 3, 2012, omfattar följande områden:
· Politisk ledning
· Kommunledningskontor
· Näringsliv och turism
· Fastigheter KLK
· Fastigheter SBK
· Krigsberedskap och säkerhet
Budgetuppföljning – BUP 3 – för kommunstyrelsen, KLK 2012-10-30
Ekonomiavdelning
Budgetuppföljningen för kommunfullmäktige m.fl. för kvartal 3, 2012, omfattar följande områden:
· Kommunfullmäktige
· Partistöd
· Utbildningsbidrag
· Politiska sekreterare
· Överförmyndarnämnd
· Revision
· Valnämnd
Budgetuppföljning – BUP 3 – för kommunfullmäktige m fl, KLK 2012-10-30
Budgetuppföljningens prognos för helåret visar ett resultat på + 75,2 mnkr. Det starka resultatet förklaras av engångseffekter, bl.a. en återbetalning av försäkringspremier och reavinster.
Nämndernas skattefinansierade verksamhet prognostiserar ett sammantaget underskott om – 38,4 mnkr. Tre nämnder visar kraftiga underskott, utbildningsstyrelsen – 19,9 mnkr, socialnämnden – 12,3 mnkr och vård- och omsorgsstyrelsen – 16,0 mnkr.
Budgetuppföljning 3 (BUP 3) per den 30 september 2012, KLK 2011-10-29
Berörda nämnder
Dnr 12KS/0471Kommunstyrelsens beslut
Revisorerna har överlämnat en rapport i rubricerat ärende till kommunstyrelsen för yttrande.
I förslag till yttrande framhålls att kommunen i allt väsentligt delar revisorernas uppfattning. Vidare redovisas en åtgärdsplan.
Revisorernas granskning av styrning av kommunalförbund och gemensam nämnd, KLK 2012-10-22
Revisorerna
Dnr 12KS/0497Kommunstyrelsens förslag
Utvärderingsprocessen godkänns med tillägget att också fokusera på kvalitet samt ansvarstagande och ansvarsutkrävande och att genomförandet ska ske på ett sätt som garanterar anonymiteten.
Kommunfullmäktige beslutade i november 2010 att nämndorganisationen för mandatperioden 2011 - 2014 skulle utvärderas efter två år.
Utvärderingen föreslås genomföras i form av en enkät till förtroendevalda. Parallellt med enkätundersökningen ska nyckeltal sammanställas och analyseras.
Utvärdering av nämndorganisationen 2011 – 2014, KLK 2012-10-29
Lars Bryntesson (S) och Monica Pettersson (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till utvärderingsprocess med tillägget att också fokusera på kvalitet samt ansvarstagande och ansvarsutkrävande och att genomförandet ska ske på ett sätt som garanterar anonymiteten.
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar enligt förvaltningens förslag med tillägg och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt förslaget.
Dnr 12KS/0135Kommunstyrelsens förslag
Motionen anses besvarad.
Ina Ununger (C) har i en motion föreslagit att kommunstyrelsen får i uppdrag att förbereda ett förslag om en risk- och sårbarhetsanalys och säkerhetsanalys. Vidare föreslås att en parlamentarisk beredning tillsätts.
I motionssvaret redovisas vilka styrdokument som redan antagits av kommunfullmäktige. Motionärens önskemål är därmed tillgodosedda och motionen föreslås anses besvarad.
Svar på motion (C) om krisledningsplan och risk- och sårbarhetsanalys, KLK 2012-10-04
Motion, 2012-03-28
Dnr 12KS/0504Kommunstyrelsens beslut
Överenskommelsen godkänns.
Förslag till överenskommelse mellan kommunerna i Stockholms län om samverkan kring SFX inkluderar upprättande och finansiering av gemensam samordnartjänst. Värmdö kommuns andel av kostnaden beräknas till cirka 4000 kr årligen.
Överenskommelse mellan kommunerna i Stockholms län om samverkan kring SFX (svenskundervisning med yrkesinriktning för invandrare). KLK 2012-10-29
Dnr 12KS/0503Kommunstyrelsens förslag
Kommunerna i Stockholms län samverkar kring samhällsorientering för nyanlända invandrare genom Centrum för samhällsorientering i Stockholms län. Gällande samverkansöverenskommelse ska nu förlängas för perioden 2013 – 31/8 2016.
Reviderad samverkansöverenskommelse för Centrum för samhällsorientering, KLK 2012-10-24
· Skrivelse om lärarlöner – Lärarförbundet
· Skrivelse om skärgårdsskolorna – Runmarö Intresseförening
Delegationsbeslut
· Yttrande över ansökan om tillstånd till kameraövervakning – KSO
Skrivelsen från S-gruppen anses besvarad med hänvisning till förvaltningens tjänsteskrivelse.
Lars Bryntesson (S) och Annika Andersson Ribbing (S) har i en skrivelse till kommunstyrelsens sammanträde den 12 september 2012 yrkande framfört följande förslag i rubricerat ärende:
att 1 kommunstyrelsen ska komplettera ursprungsbeslutet om borgen om 31 mnkr med att begära pant i byggnaden som säkerhet,
att 2 förvaltningen får i uppdrag att göra en fullödig utredning om den ekonomiska situationen för Värmdövallen AB, samt en handlingsplan för kommunens agerande vid en eventuell konkurs i syfte att slå vakt om skattebetalarnas intressen, att snarast redovisa för kommunstyrelsen,
att 3 kommunstyrelsepresidiet får i uppdrag att föra en dialog med ideella föreningen Värmdö IF om möjliga insatser för att värna den ideella verksamheten och säkerställa att barn och ungdomar inte drabbas vid en eventuell konkurs för Värmdövallen AB,
att 4 kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige den 4 oktober att, i avvaktan på redovisning av ovanstående utredning och dialog, riva upp beslutet från den 22 februari om utökad kommunal borgen.
Förvaltningen har redovisat ärendet i tjänsteskrivelse.
Angående skrivelse rörande beredning av ärendet om utökad borgen för Värmdövallen, KLK 2012-11-23
Monica Pettersson (M) yrkar att skrivelsen ska anses besvarad med hänvisning till förvaltningens tjänsteskrivelse.
Lars Bryntesson (S) yrkar bifall till Petterssons förslag avseende p. 1 – 3. Han yrkar vidare bifall till p. 4 i S-skrivelsen (med ändring av datum för kommunfullmäktigemöte).
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beslutar att p. 1 – 3 ska anses besvarade och finner att kommunstyrelsen beslutar att de ska anses besvarade.
Ordföranden ställer proposition om kommunstyrelsen beträffande p. 4 beslutar enligt Petterssons yrkande eller enligt Bryntessons yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt Petterssons yrkande.
Votering begärs. Följande voteringsproposition uppläses och godkänns:
”Den som biträder Petterssons yrkande röstar ja, den som biträder Bryntessons yrkande röstar nej.”
Följande röstar ja:
Erik Pettersson (M), Anders Bergman (FP), Per-Olof Fransson (KD), Malin Åberg Aas (MP), Monica Pettersson (M).
Följande röstar nej:
Lars Bryntesson (S), Annika Andersson Ribbing (S), Nils-Erik Särnbrink (S), Mats Skoglund (V).
Följande avstår från att rösta:
Marie Bladholm (M).
Kommunstyrelsen beslutar med fem ja-röster mot fyra nej-röster enligt Petterssons yrkande.
”Med förvåning noterar vi att majoriteten alltjämt hävdar att beslutet den 22 februari 2012 om extra borgensåtagande om 11 miljoner kronor ska kvarstå, trots att det ännu inte vunnit laga kraft. Vi finner det helt orimligt att i denna situation, med akut konkurshot och förberedelse för en kommunal räddningsaktion, på detta sätt riskera ytterligare 11 miljoner kronor av skattebetalarnas medel, och frågar oss varför. Någon annan anledning än ren ovilja att erkänna misstag går knappast att finna.”
Mats Skoglund (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för Bryntessons yrkande.
Det antecknas till protokollet att Marie Bladholm (M) inte deltar i kommunstyrelsens beslut.