Din position: Hem > Stockholms stad > Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd > Sammanträde 2009-02-12

Sammanträde 2009-02-12

Datum
Klockan
18:00
Plats
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Slakthusplan 4 Gotland

Öppet möte med frågestund
torsdag den 5 februari, klockan 18.30
Enskede-Årsta-Vantörs s Läs mer...tadsdelsförvaltning Slakthusplan 4 Gotland
Ingång från baksidan, adress Palmfeltsvägen 19 C

Verksamhetsberättelse för nämndens arbete 2008,
Under det öppna mötet informerar ekonomichefen Lena Holmdahl om nämndens arbete under 2008

1 Val av justerare och dag för justering

3 Utanordnare vid Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

4 Verksamhetsuppföljning av Högdalens Äldreboende

5 Verksamhetsuppföljning av Mårtensgården

6 Verksamhetsuppföljning av Årsta Hemtjänst

7 Verksamhetsuppföljning av Årstabergshemmet

8 Verksamhetsuppföljning av Högdalens Hemtjänst

9 Barnuppdraget i Stockholms socialtjänst - BUSS - anmälan av delrapport

10 Aktiviteter, kost och utevistelse inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden samt servicehus - rapport om resultat av genomförd enkätundersökning

11 Tillsyn Dungens korttidsverksamhet

12 Resultatet av brukarundersökningen, avdelningen stöd och serivce för personer med funktionsnedsättning

13 Rapportering enligt 16 kap 6 f § Socialtjänstlagen av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 § SoL samt rapportering enligt 28 § LSS av ej verkställda beslut enligt 9 § LSS - rapportering till länsstyrelsen

14 Stadsdelsdirektörens information

16 Anmälningsärenden

A. Inkomna skrivelser, protokollsutdrag m.m. (pärm)
B. Protokoll från Handikapprådets sammanträde (dukas)
C. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde (dukas)

Remissärenden

17 Projekt NAVET - effektiviserad informationsförsörjning i Stockholms stad - svar till kommunstyrelsen

Slutet sammanträde

18 Ärenden på sluten del

S 1 Yttrande över ansökan om adoption enligt 4 kap 10 § Föräldrabalken

S 2 Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 15 januari 2009
Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (115 kb)

§1 Godkännande av dagordning, val av justerare och dag för justering

Den utsända dagordningen godkändes.

Ordföranden Andreas Sturesson (kd) och vice ordföranden Magnus Dannqvist (s) usågs att justera dagens protokoll. Ordförande meddelade att justering sker den 18 februari 2009.

Protokoll från nämndens sammanträde den 29 januari 2009 anmäldes justerat den 4 februari 2009.

Protokollet läggs till handlingarna.

§2 Verksamhetsberättelse med bokslut 2008

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

1. Stadsdelsnämnden godkänner verksamhetsberättelse med bokslut 2008 och överlämnar den till kommunstyrelsen.

2. Stadsdelsnämnden begär ombudgeteringar med 1,5 miljoner kronor för statsbidrag ”Ny vårdform” inom socialpsykiatrin och 1,4 miljoner kronor för investeringsmedel för parker, som ännu inte är förbrukade.

3. Stadsdelsnämnden godkänner beredningen av skrivelsen om demokratiarbete, från stadsdelsnämndens sammanträde 2007-06-14.

4. Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen av uppdraget medarbetares utvecklingsplan, som gavs vid stadsdelsnämndens sammanträde 2007-12-20.

5. Stadsdelsnämnden godkänner beredningen av skrivelsen angående rapport om anmälningar och domar, från stadsdelsnämndens sammanträde 2008-10-23.

6. Nämnden anför därutöver:

”Verksamhetsberättelsen och bokslutet visar på en stadsdel där verksamheterna utvecklas och förstärks, där kvaliteten höjs, valfriheten vidgas samtidigt som en god budgethållning kan upprätthållas. Fortfarande kan verksamheten utvecklas ytterligare men det med stor tillfredställelse som majoriteten ser på utvecklingen under året som gått.

Stadsdelens förskoleverksamhet har under året förstärkts och byggts ut. Andelen förskollärare har kunnat ökas och ligger idag över genomsnittet i staden. Genom utbyggnaden har förutsättningar skapats så att barnomsorgsgarantin hållits under hela året. De undersökningar som gjorts visar att föräldrar till barn inom stadsdelens förskolor är mycket nöjda med verksamheten. Genom vårdnadsbidraget har valfriheten för småbarnsföräldrarna ökat.

En positiv utveckling ser vi också inom äldreomsorgen. Brukarundersökningar ger verksamheterna gott betyg. Att personal fått möjlighet till kompetensutveckling under året har tillsammans med resurstillskott bidragit aktivt till detta. Den förebyggande verksamheten har utvecklats, två nya dagverksamheter startats och andelen volontärer ökat. Andelen äldre som erbjudits plats i servicehus eller hemtjänst i hemmet har under året ökat.

Under året har särskilda satsningar gjorts riktade till ungdomar. Stadsdelens fritidsgårdar har rustats upp och aktivitetsutbudet vuxit. Genom att öka antalet fältassistenter har det förebyggande arbetet kunnat utvecklas och stärkas.

Utbyggnaden av gruppbostäder för människor med funktionsnedsättning har fortsatt. Under året har två nya gruppbostäder invigts. När det gäller den dagliga verksamheten har denna under årets utökats med Kombi Café och Konferens där daglig verksamhet kan kombineras med arbetsträning. Brukarundersökningarna har visat på detta behov och ger i övrigt ett bra betyg på våra verksamheter och vården.

Missbruksvården har under året utvärderats av externa konsulter för att skapa ett gediget underlag för utveckling och effektivisering av verksamheten. Individ- och familjeomsorgen har under året bl.a. arbetat med att utveckla metoder och arbetssätt. Ett exempel på detta är arbetet med frågor rörande kvinnofrid.

Genom samarbete och föreningsbidrag har stadsdelen medverkat till rikt utbud av idrotts- och fritidsaktiviteter. Bidragen har också haft som syfte att medverka till aktiviteter som verkar förebyggande vad avser ungdomar i riskzon och missbrukare.

Antalet utförare av verksamheter har under året ökats. Bland annat har stadsdelen arbetat aktivt med att stödja personal som vill avknoppa verksamheter. På så sätt har mångfalden och valfriheten kunnat ökas.

Arbetet med miljöfrågor i vid bemärkelse har förstärkts. Under året har en miljöplan tagits fram för ett aktivare miljöarbete och åtgärder vidtagits för att tillse att stadsdelens fordon drivs med förnyelsebara drivmedel. Den yttre miljön har förbättrats genom slyröjning samt bättre städning och underhåll av parker, centrumområden etc. i syfte att skapa ökad trivsel och trygghet.

Trots en sviktande konjunktur minskade det genomsnittliga antalet hushåll med försörjningsstöd under året. Bokslutet ger vid handen att stadsdelen uppvisar ett litet överskott till följd av en god budgethållning under året. Resultatfonderna har ackumulerat resurser som skapar en trygghet när kärvare ekonomiska tider väntar. Detta tillsammans med de resurstillskott som staden beslutat om skapar en god ekonomisk grund för verksamhetsåret 2009.

Verksamhetsberättelsen för Enskede-Årsta-Vantör stadsdel visar på en stadsdel i utveckling. Verksamheterna har fått en ökad resurstilldelning samtidigt som nödvändiga strukturella förändringar gjorts. Effekten har blivit en stadsdel med god ekonomi som har och framgent kan satsa aktivt och offensivt på att öka kvalitén inom omsorgen av våra barn, äldre, funktionshindrade m.fl. Brukarundersökningar som genomförts under året visar att verksamheterna håller en god kvalité och innehåll.”

7. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet

Förvaltningen bedömer utifrån det gångna årets arbete att alla kommunfullmäktiges inriktningsmål har uppfyllts.

Bokslutet för år 2008 visar ett överskott med 15,1 miljoner kronor vilket motsvarar 0,8 procent. Överskott finns inom administration, förskola, äldreomsorg, fritidsverksamhet, och arbetsmarknadsåtgärder. Underskott finns inom verksamhetsområdena vuxna inom individ- och familjeomsorg, funktionshinder flykting och ekonomiskt bistånd.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 januari 2009.

Dnr 068-2009-100

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag och anförandetext från (kd), (m), (fp).

Yrkanden

Ordföranden Andreas Sturesson (kd), ledamöterna Magnus Bock m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till eget förslag till beslut

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl.(s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp)

”Först och främst, personalen gör ett mycket bra arbete under rådande budgetramar.

Verksamhetsberättelsen visar att nedskärningar, privatiseringar, centraliseringar och omorganisationer återigen har dominerat året, vilket försämrat kvaliteten för brukarna och arbetsmiljön för personalen. Hemtjänstområdena Hagsätra och Rågsved har avknoppats och Svedmyrabadet, Högdalens vård- och omsorgsboende samt Rågdalens parklek har lagts på entreprenad. Under året har även upphandling av Vantörs gruppbostäder samt parklekar och fritidsgårdar i Årsta, Dalen och Östberga påbörjats. Möjligheten att välja kommunal verksamhet inskränks allt mer i takt med konkurrensutsättningen. I flera upphandlingar har antalet anbud endast varit 1-2, vilket visar att det saknas konkurrens. Aktivitetsplanens ambitioner om att allt som inte är myndighetsutövning och strategisk ledning ska konkurrensutsättas har genomförts med dogmatisk precision.

Den lokala demokratin och vår möjlighet att planera samhällsservicen har urholkats i takt med att allt färre verksamheter blir kvar i stadsdelsnämnderna och att nämndens möten hålls på en enda plats i vårt område, som motsvarar en större stad. Inget nytt ungdomsråd har startats fast majoriteten har haft två år på sig. Försöket med nya sammanträdesformer är dock positivt.

Situationen inom de pedagogiska verksamheterna är oroande. Grundskolorna har centraliserats, vilket har slagit sönder ett väl fungerande samarbete mellan socialtjänsten och skolan. Skolorna har heller inte kunnat delta i utbildningar om gott skolklimat på grund av omorganisationen. Målet om barngruppernas storlek i förskolan har inte helt uppnåtts utan trenden är istället större barngrupper. Glädjande är dock att förvaltningen lyckats med målet om att öka andelen behöriga förskollärare.

Det är bra att alla barn som sökt till kollo har erbjudits plats, även om andelen som har erbjudits plats på sitt förstahandsval har minskat från 92 till 70%. Antalet barn och ungdomar som erhöll plats på sommarkollo minskade därför med 17%, vilket innebar att 80 färre barn och ungdomar åkte på sommarkollo 2008 jämfört med 2007.

Mer oroande är resultatet av de borgerliga nedskärningarna av det brotts- och drogförebyggande arbetet i stadsdelen. Både antalet ungdomar som dricker alkohol och antalet ungdomar som missbrukar narkotika har markant avvikit från målet om en minskning, istället ser vi en oroande ökning under det gångna året. Endast en trygghetsvandring har genomförts i vårt stora område. Här hade behövts kraftigare satsningar på bred front.

Enligt stadens handikappolitiska program ska uppföljningen av verksamheten göras så att det klart framgår hur och när stadens inriktningsmål kan nås. Vi ser ingen sådan uppföljning i verksamhetsberättelsen och inte heller någon redovisning av resultatet av jämställdhetsarbetet. Det är viktigt att statistiken i verksamhetsberättelsen är könsuppdelad, till exempel saknas uppgift om kön i redovisningen av vårdnadsbidrag, antalet övertaliga och nyckeltalsbilagan.

Våra stadsdelar blir allt mer utarmade på service med den borgerliga politiken, när våra lokala förvaltningskontor i Högdalen, Årsta och Dalen samt medborgarkontoret vid Gullmarsplan har lagts ner. Året har även präglats av majoritetens långdragna nedläggning av ungdomsmottagningarna i Rågsved och Dalen, vilket resulterat i en central enhet nära Systembolaget på Gullmarsplan med satellitverksamhet i Rågsved under ett par timmar i veckan. Att våra stadsdelar och dess invånare inte är prioriterade i den borgerliga majoritetens Stockholm framstår med stor tydlighet.

Den under förra majoriteten långt gångna planering för att göra Högdalstopparna till ett fritids- och rekreationsområde har i det närmaste avstannat under året. Utvecklingen av Årstafältet till landskapspark har brutalt stoppats för en projektering av ett nytt bostadsområde. Årstaskogen har ännu inte blivit naturreservat, trots att ärendet har legat färdigt för beslut. Farhågor finns att programarbetet om Gullmarsplan kan hota Årstaskogen, vilket vi starkt motsätter oss. Majoritetens uppdrag till förvaltningen att verka för en avveckling av upplagsområdet Bråtegränd verkar inte heller ge resultat.

Inom individ- och familjeomsorgen har brister i arbetsmiljön bidragit till att det varit svårt att tillsätta vakanta anställningar. Sammanslagningen av de två förvaltningarna har varit en bidragande orsak till vakanserna och svårigheterna att få en fullt ut fungerande verksamhet. Inom försörjningsstöd har den höga personalomsättningen försämrat möjligheterna att nå målen.

Sjukfrånvaron i förvaltningen under 2008 var 9,3 procent, vilket är över en procentenhet mer än genomsnittet i staden. En tredjedel av medarbetarna har inte fått medarbetarsamtal, vilket inte är acceptabelt om målet är att vara en attraktiv arbetsgivare. Att personalen inte har uppskattat de genomförda avknoppningarna framgår av statistiken som visar att en ännu mindre andel av de anställda följde med till avknoppade verksamheter än till nya entreprenörer. Ökningen av antalet timanställda oroar.

Vi reagerar starkt på att nämnden får gå med ett överskott om 15 miljoner kronor samtidigt som nedskärningsprogram på mer än 35 miljoner kronor har genomförts under de senaste två åren, med bland annat uppsägning av personal, nedläggning av rehabiliteringsenhet, nedläggning av servicehusrestauranger, nedläggning av korttidsvård, nedläggning av social dagvård, nedläggning av Rågsveds måltidsservice och nedläggning av måltidsservicen på Stureby, varvid måltidsservicen i Rågsved återuppstod i elfte timmen som fågel Fenix. Ryckighet och beslutsvånda i kombination med obefintliga konsekvensbeskrivningar har skapat osäkerhet bland personal och brukare.

Inom individ- och familjeomsorgens barn- och ungdomssektion har vi kunnat följa granskningar både från länsstyrelsen och från Arbetsmiljöverket, vilka har visat på en ohållbar situation för både personal och för klienter. Detta har lett till allvarliga påpekanden och förelägganden om åtgärder. Under juni månad lade tjänstemännen fram ett femtontal ärenden till sociala delegationen där de redogjorde för att man inte kunde följa socialtjänstlagens tidsfrister vid utredningen av unga med hänvisning till bristande resurser.

Hemlösheten har ökat i vårt område samtidigt som vuxenverksamheten har brottats med för låg budget. Den utlovade jobbgarantin har svikits och arbetslösa med försörjningsstöd som skulle garanteras jobb inom fem dagar får bara en plan eller en insats. I återkommande redovisningar kan utläsas att jobbtorgens mål inte uppfylls på långt när. Det framgångsrika samarbetet mellan stadsdelsförvaltningens arbetsmarknadsenhet, arbetsförmedling, försäkringskassa och socialtjänst lades ner av den borgerliga majoriteten, vilket innebar ett förlorat år.

Det är positivt att antalet gruppbostäder fortsätter att byggas ut i området. Däremot anser vi inte att hyrorna i LSS-bostäder ska omfatta gemensamhetsutrymmen, eftersom funktionsnedsatta inte ska ha merkostnader på grund av sin funktionsnedsättning.

Allt färre skolungdomar får feriearbete via förvaltningen. Under år 2008 minskade antalet ungdomar som fick sommarjobb med 17 %, vilket resulterade i att endast 35 % av dem som sökte verkligen fick ett sommarjobb.

Antal domar som gick emot nämndens beslut ökade med 127 % mellan år 2007 och 2008. Flertalet domar gällde ekonomiskt bistånd, där besluten som gick nämnden emot ökade med 100 %. Ännu allvarligare är ökningen inom äldreomsorgen och stöd och service till personer med funktionsnedsättning, där antalet domar som gick nämnden emot ökade med 250 respektive 200 %. Detta visar att de borgerliga budgetdirektiven inte rimmar med skälig eller god levnadsnivå.

Antalet Lex Sarah-anmälningar har under 2008 ökat med 142 %. Tyvärr har inte antalet Lex Maria-anmälningar minskat, utan ligger kvar på samma nivå som 2007. Det är bra om det ökade antalet anmälningar beror på ökad medvetenhet om anmälningsplikten. Vi ser positivt på att få en kvartalsvis rapportering i fortsättningen för att kunna följa utvecklingen.

Miljöarbetet har nästan avstannat i Enskede-Årsta-Vantör. Den borgerliga majoriteten har dragit in miljö- och Agenda 21-samordnarna, trots att hela världen talar om klimathotet. Det är mycket svårt att förstå hur förvaltningen ska kunna bedriva ett offensivt miljöarbete när ingen har ett särskilt ansvar för att arbeta med frågorna.

I årsredovisningen påstås att stadsdelsnämndens del av arbetet med kommunfullmäktiges mål En hållbar livsmiljö ska värnas och utvecklas ”uppfylls helt” under 2008. Det kan vi inte hålla med om. Den miljöplan som nämnden antog först i december 2008 innehåller inte heller sådana bestämda, uppföljningsbara mål som krävs för att åstadkomma en verklig minskning av nämndens miljö- och klimatbelastning.

Det är bra att nämndens verksamheter har minskat sin totala elförbrukning med energieffektiv utrustning. Av årsredovisningen framgår dock att minskningen åtminstone delvis beror på att ett vård- och omsorgsboende lagts ut på entreprenad, vilket naturligtvis inte innebär någon energibesparing eftersom elen i stället förbrukas hos den privata utföraren. Denna typ av oklar miljöredovisning visar tydligt på behovet av nyckeltal för verksamhetens totala energiförbrukning och miljöpåverkan, där hänsyn givetvis ska tas till nya entreprenader och andra inköp av varor och tjänster.

Under 2008 har staden haft som mål att totalt köpa in 15 % ekologisk mat till sina verksamheter. Den borgerliga majoriteten i Enskede-Årsta-Vantör har dock satt stadsdelsnämndens eget mål till 8 %, vilket möjligen nätt och jämnt har uppfyllts. Vi tycker inte att stadsdelsnämnden har dragit sitt strå till stacken med en så blygsam insats. Därför är det fel att påstå att målet ”uppfylls helt”.

Vi kan också konstatera att långt ifrån alla verksamheter sorterar ut förpackningar och matavfall, varför målet att 100 % av verksamheterna ska göra så inte ”uppfylls helt” som anges i årsredovisningen. Nämndens eget mål att ”undersöka möjligheten att förbättra verksamheternas förutsättningar att källsortera” är till intet förpliktande. Sammanfattningsvis har miljöarbetet låg prioritet under det borgerliga styret.

Att personer med funktionsnedsättning får hjälpa förskolorna med återvinning i sin dagliga verksamhet är dock ett spännande initiativ. Vi ser också mycket positivt på att flera av stadsdelens förskolor arbetar med ett levande kretsloppstänkande som integreras i pedagogiken så att barnen får delta i miljöarbetet.”

Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist, ledamöterna Mervi Mäkinen Andersson, Sonja Mogert och tjänstgörande ersättaren Lars-Göran Carlsson alla (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v) och Jonas Eklund (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för förvaltningens förslag.

§3 Utanordnare vid Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Förvaltningschefen vid serviceförvaltningen Teenie Bennerholt utses som utanordnare för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning från och med den 4 mars 2009 samt uppdrages åt denne att utse erforderligt antal ställföreträdare.
  1. Stadsdelsdirektören Gillis Hammar behåller sin rätt att beordra utanordningar.
  1. Förvaltningschefen vid serviceförvaltningen ges i uppdrag att tilldela medarbetare på serviceförvaltningen de behörigheter i Agresso som är nödvändiga för uppdragets fullföljande.

Ärendet

Utanordning innebär ett slutligt godkännande av att betalningsunderlag är behandlat i föreskriven ordning så att utbetalning kan ske. Enligt ”Regler för ekonomisk förvaltning” ska nämnd utse utanordnare med befogenhet att på nämndens vägnar beordra utbetalning av pengar.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 23 januari 2009.

Dnr 067-2009-099

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§4 Verksamhetsuppföljning av Högdalens Äldreboende

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Nämnden godkänner i huvudsak förvaltningens redovisning

  1. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att senast till nämndens sammanträde i juni återkomma med samlad strategi för hur bristerna vad avser dokumentation inom stadsdelens äldreomsorg skall åtgärdas
  1. Nämnden anför därutöver

”Omsorgen om stadsdelens äldre är god och i ständig utveckling. Antalet hemtjänsttimmar ökar, de förebyggande verksamheterna byggs ut och utvecklas och våra boenden ger en god omvårdnad och trygghet. Till detta skall läggas de betydelsefulla insatser som våra volontärer och anhörigvårdare står för.

Äldreomsorgen är en prioriterad fråga för majoriteten och under 2009 tillförs stadsdelen ännu en gång nya och förstärkta resurser från staden för att utveckla äldreomsorgen ytterligare. Dokumentation, genomförandeplaner etc. är viktiga instrument för att kunna ge en så god omvårdnad som möjligt. Vid flera verksamhetsuppföljningar har dock konstaterats att det finns brister inom dessa områden, brister som skyndsamt behöver åtgärdas. För att nå ett bra resultat anser majoriteten att det bör tas ett samlat grepp då det är uppenbart att respektive enhet inte själva till fullo har lyckats komma till rätta med problemet. Mot bakgrund av detta vill vi ge förvaltningen i uppdrag att arbeta fram en strategi för hur bristerna inom dokumentation etc i närtid kan åtgärdas. Förvaltningens förslag till åtgärder bör föreläggas stadsdelsnämnden för beslut före sommaren 2009.”

Ärendet

Förvaltningen har uppföljningsansvar av utförarenheterna inom äldreomsorgen. Uppföljning ska ske utifrån en mall framtagen av äldreförvaltningen. Högdalens Äldreboende bedöms utifrån genomförd verksamhetsuppföljning vara en fungerande verksamhet. Förvaltningen bedömer dock att vissa brister behöver åtgärdas gällande främst dokumentation.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 13 januari 2009.

Dnr 029-2009-602

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förslag från (kd), (m), (fp)

Yrkanden

Ordföranden Andreas Sturesson (kd), ledamöterna Magnus Bock m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist, ledamöterna Mervi Mäkinen Andersson, Sonja Mogert , tjänstgörande ersättaren Lars-Göran Carlsson alla (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för förvaltningens förslag.

§5 Verksamhetsuppföljning av Mårtensgården

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Nämnden godkänner i huvudsak förvaltningens redovisning

  1. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att senast till nämndens sammanträde i juni återkomma med samlad strategi för hur bristerna vad avser dokumentation inom stadsdelens äldreomsorg skall åtgärdas
  1. Nämnden anför därutöver

”Omsorgen om stadsdelens äldre är god och i ständig utveckling. Antalet hemtjänsttimmar ökar, de förebyggande verksamheterna byggs ut och utvecklas och våra boenden ger en god omvårdnad och trygghet. Till detta skall läggas de betydelsefulla insatser som våra volontärer och anhörigvårdare står för.

Äldreomsorgen är en prioriterad fråga för majoriteten och under 2009 tillförs stadsdelen ännu en gång nya och förstärkta resurser från staden för att utveckla äldreomsorgen ytterligare. Dokumentation, genomförandeplaner etc. är viktiga instrument för att kunna ge en så god omvårdnad som möjligt. Vid flera verksamhetsuppföljningar har dock konstaterats att det finns brister inom dessa områden, brister som skyndsamt behöver åtgärdas. För att nå ett bra resultat anser majoriteten att det bör tas ett samlat grepp då det är uppenbart att respektive enhet inte själva till fullo har lyckats komma till rätta med problemet. Mot bakgrund av detta vill vi ge förvaltningen i uppdrag att arbeta fram en strategi för hur bristerna inom dokumentation etc i närtid kan åtgärdas. Förvaltningens förslag till åtgärder bör föreläggas stadsdelsnämnden för beslut före sommaren 2009.”

Ärendet

Nämnden har uppföljningsansvar för äldreomsorgens utförarenheter. Uppföljningen skall utföras enligt en mall framtagen av äldreförvaltningen. Mårtensgården bedöms utifrån genomförd verksamhetsuppföljning vara en fungerande verksamhet. Förvaltningen bedömer dock att vissa brister behöver åtgärdas, främst gällande dokumentation.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 13 januari 2009.

Dnr 030-2009-602

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förslag från (kd), (m), (fp)

Yrkanden

Ordföranden Andreas Sturesson (kd), ledamöterna Magnus Bock m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist, ledamöterna Mervi Mäkinen Andersson, Sonja Mogert, tjänstgörande ersättaren Lars-Göran Carlsson alla (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för förvaltningens förslag.

§6 Verksamhetsuppföljning av Årsta Hemtjänst

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Nämnden godkänner i huvudsak förvaltningens redovisning

  1. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att senast till nämndens sammanträde i juni återkomma med samlad strategi för hur bristerna vad avser dokumentation inom stadsdelens äldreomsorg skall åtgärdas
  1. Nämnden anför därutöver

”Omsorgen om stadsdelens äldre är god och i ständig utveckling. Antalet hemtjänsttimmar ökar, de förebyggande verksamheterna byggs ut och utvecklas och våra boenden ger en god omvårdnad och trygghet. Till detta skall läggas de betydelsefulla insatser som våra volontärer och anhörigvårdare står för.

Äldreomsorgen är en prioriterad fråga för majoriteten och under 2009 tillförs stadsdelen ännu en gång nya och förstärkta resurser från staden för att utveckla äldreomsorgen ytterligare. Dokumentation, genomförandeplaner etc. är viktiga instrument för att kunna ge en så god omvårdnad som möjligt. Vid flera verksamhetsuppföljningar har dock konstaterats att det finns brister inom dessa områden, brister som skyndsamt behöver åtgärdas. För att nå ett bra resultat anser majoriteten att det bör tas ett samlat grepp då det är uppenbart att respektive enhet inte själva till fullo har lyckats komma till rätta med problemet. Mot bakgrund av detta vill vi ge förvaltningen i uppdrag att arbeta fram en strategi för hur bristerna inom dokumentation etc i närtid kan åtgärdas. Förvaltningens förslag till åtgärder bör föreläggas stadsdelsnämnden för beslut före sommaren 2009.”

Ärendet

Nämnden har uppföljningsansvar för äldreomsorgens utförarenheter enligt en mall framtagen av äldreförvaltningen. Årsta hemtjänst lokal ligger inom Årsta vård- och omsorgsboende och arbetar gentemot 320 brukare. Årsta hemtjänst bedöms utifrån genomförd verksamhetsuppföljning vara en fungerande verksamhet. Förvaltningen bedömer dock att vissa åtgärder behöver vidtas utifrån noterade brister gällande främst dokumentation.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 14 januari 2009.

Dnr 031-2009-602

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förslag från (kd), (m), (fp)

Yrkanden

Ordföranden Andreas Sturesson (kd), ledamöterna Magnus Bock m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist, ledamöterna Mervi Mäkinen Andersson, Sonja Mogert, tjänstgörande ersättaren Lars-Göran Carlsson alla (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för förvaltningens förslag.

§7 Verksamhetsuppföljning av Årstabergshemmet

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Nämnden godkänner i huvudsak förvaltningens redovisning

  1. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att senast till nämndens sammanträde i juni återkomma med samlad strategi för hur bristerna vad avser dokumentation inom stadsdelens äldreomsorg skall åtgärdas
  1. Nämnden anför därutöver

”Omsorgen om stadsdelens äldre är god och i ständig utveckling. Antalet hemtjänsttimmar ökar, de förebyggande verksamheterna byggs ut och utvecklas och våra boenden ger en god omvårdnad och trygghet. Till detta skall läggas de betydelsefulla insatser som våra volontärer och anhörigvårdare står för.

Äldreomsorgen är en prioriterad fråga för majoriteten och under 2009 tillförs stadsdelen ännu en gång nya och förstärkta resurser från staden för att utveckla äldreomsorgen ytterligare. Dokumentation, genomförandeplaner etc. är viktiga instrument för att kunna ge en så god omvårdnad som möjligt. Vid flera verksamhetsuppföljningar har dock konstaterats att det finns brister inom dessa områden, brister som skyndsamt behöver åtgärdas. För att nå ett bra resultat anser majoriteten att det bör tas ett samlat grepp då det är uppenbart att respektive enhet inte själva till fullo har lyckats komma till rätta med problemet. Mot bakgrund av detta vill vi ge förvaltningen i uppdrag att arbeta fram en strategi för hur bristerna inom dokumentation etc i närtid kan åtgärdas. Förvaltningens förslag till åtgärder bör föreläggas stadsdelsnämnden för beslut före sommaren 2009.”

Ärendet

Nämnden har uppföljningsansvar för äldreomsorgens utförarenheter. Uppföljningen ska ske utifrån en mall framtagen av äldreförvaltningen. Årsta vård- och omsorgsboende arbetar gentemot 320 brukare. Årsta hemtjänst bedöms utifrån genomförd verksamhetsuppföljning vara en fungerande verksamhet. Förvaltningen bedömer dock att vissa åtgärder behöver vidtas utifrån noterade brister gällande främst dokumentation.


Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 16 januari 2009.

Dnr 042-2009-602

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förslag från (kd), (m), (fp)

Yrkanden

Ordföranden Andreas Sturesson (kd), ledamöterna Magnus Bock m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist, ledamöterna Mervi Mäkinen Andersson, Sonja Mogert, tjänstgörande ersättaren Lars-Göran Carlsson alla (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för förvaltningens förslag.

§8 Verksamhetsuppföljning av Högdalens Hemtjänst

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Nämnden godkänner i huvudsak förvaltningens redovisning

  1. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att senast till nämndens sammanträde i juni återkomma med samlad strategi för hur bristerna vad avser dokumentation inom stadsdelens äldreomsorg skall åtgärdas
  1. Nämnden anför därutöver

”Omsorgen om stadsdelens äldre är god och i ständig utveckling. Antalet hemtjänsttimmar ökar, de förebyggande verksamheterna byggs ut och utvecklas och våra boenden ger en god omvårdnad och trygghet. Till detta skall läggas de betydelsefulla insatser som våra volontärer och anhörigvårdare står för.

Äldreomsorgen är en prioriterad fråga för majoriteten och under 2009 tillförs stadsdelen ännu en gång nya och förstärkta resurser från staden för att utveckla äldreomsorgen ytterligare. Dokumentation, genomförandeplaner etc. är viktiga instrument för att kunna ge en så god omvårdnad som möjligt. Vid flera verksamhetsuppföljningar har dock konstaterats att det finns brister inom dessa områden, brister som skyndsamt behöver åtgärdas. För att nå ett bra resultat anser majoriteten att det bör tas ett samlat grepp då det är uppenbart att respektive enhet inte själva till fullo har lyckats komma till rätta med problemet. Mot bakgrund av detta vill vi ge förvaltningen i uppdrag att arbeta fram en strategi för hur bristerna inom dokumentation etc i närtid kan åtgärdas. Förvaltningens förslag till åtgärder bör föreläggas stadsdelsnämnden för beslut före sommaren 2009.”

Rapporten godkänns

Ärendet

Nämnden har uppföljningsansvar för äldreomsorgens utförarenheter. Uppföljningen ska ske enligt en mall framtagen av äldreförvaltningen. Högdalens Hemtjänst arbetar gentemot 260 brukare. Högdalens Hemtjänst bedöms utifrån genomförd verksamhetsuppföljning vara en fungerande verksamhet. Förvaltningen bedömer dock att vissa åtgärder behöver vidtas utifrån noterade brister gällande främst dokumentation.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 19 januari 2009.

Dnr 043-2009-602

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förslag från (kd), (m), (fp)

Yrkanden

Ordföranden Andreas Sturesson (kd), ledamöterna Magnus Bock m.fl. (m), Lena Kling (fp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Magnus Dannqvist, ledamöterna Mervi Mäkinen Andersson, Sonja Mogert, tjänstgörande ersättaren Lars-Göran Carlsson alla (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för förvaltningens förslag.

§9 Barnuppdraget i Stockholms socialtjänst – BUSS – anmälan av delrapport

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Nämnden godkänner förvaltningens redovisning

Ärendet

Socialtjänstförvaltningen har av socialborgarrådet fått uppdrag att genomlysa Stockholms stads samlade insatser för barn som far illa. Utredningen lämnade under senhösten en delrapport. I utredningen skrivs sammanfattningsvis att kartläggningen i huvudsak har visat en positiv bild av den sociala barn- och ungdomsvården vid stadsdelsförvaltningarna och att myndighetsutövningen fungerar väl sett ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 januari 2009.

Dnr 251-2008-500

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§10 Aktiviteter, kost och utevistelse inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden samt servicehus - rapport om resultat av genomförd enkätundersökning

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Rapporten godkänns

Ärendet

En enkätundersökning har genomförts gällande brukarnas synpunkter på aktiviteter, kost och utevistelse inom servicehus- och vård- och omsorgsboenden under 2008. Enheterna kommer utifrån resultatet av denna undersökning att arbeta vidare med kvalitetsutveckling inom områdena aktiviteter, kost och utevistelse

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 16 januari 2009.

Dnr 053-2009-600

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ordföranden Andreas Sturesson (kd), ledamöterna Magnus Bock m.fl. (m), Lena Kling (fp)

”Vi ställer oss positiva till att stadsdelen gör den här typen av enkätundersökningar som ett led i att skapa underlag för att ytterligare utveckla och förbättra verksamheten.

Resultaten visar att det finns en stor grupp som ej deltar i de aktiviteter som arrangeras. Skälen är i flera fall medicinska varför resultatet får ses som tillfredsställande. Genom enkäten kan värdefull kunskap erhållas av vilka aktiviteter som är de mest efterfrågade. Att allt fler får ett ökat utbud av mat att välja på ligger helt i linje med de äldres önskemål. I undersökningen framgår också att de äldre efterfrågar en högre personaltäthet, något som vi bedömer kommer att kunna bli fallet med start från 2009. Enkätsvaren ger en i huvudsak positiv bild av den äldreomsorg som stadsdelen erbjuder. Dock är resultatet vad avser de äldres möjlighet till utevistelse inte tillfredsställande. Ytterligare ansträngningar måste till för att öka de äldres möjlighet att frekvent få komma ut och promenera etc.”

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp)

”Det är mycket bra att förvaltningen har genomfört enkätundersökningen om de boendes syn på aktiviteter, kost och utevistelse, eftersom det ger både enheter och nämnd möjlighet att följa måluppfyllelser och ta hänsyn till önskemål om förbättringar av verksamheten.

Eftersom svarsfrekvensen är mycket låg på vissa enheter, och att det i många fall inte är den äldre själv som har svarat på frågorna, går det dock inte att generalisera utifrån resultaten. Däremot är det värdefullt att veta att de som har svarat exempelvis vill ha mer frukt och grönt, mer utevistelse och promenader, mer gymnastik/träning, mer personal och bättre städning. Eftersom undersökningen genomfördes i september 2008 bör tid ha funnits att inarbeta synpunkter i de kvalitetsgarantier som enheterna har tagit fram. Vi kan inte se att de synpunkter som framkommit i enkäten har påverkat kvalitetsgarantierna i någon större grad.

Större möjlighet till promenader är ett av de vanligaste önskemålen i enkäten. Vi konstaterar att servicehusen i Rågsved och Dalen garanterar promenader, men bara minst en gång i veckan. Mårtensgården garanterar å andra sidan inte några aktiviteter alls medan Årsta vård- och omsorgsboende garanterar att alla som vill ska ges möjlighet till utevistelse. Stureby vård- och omsorgsboende garanterar kultur men inte utevistelse, promenader och gymnastik trots att det efterfrågas i enkäten.

Om brukarundersökningar ska fungera som tillförlitliga kvalitetsverktyg måste riktiga bortfallsundersökningar göras vid låga svarsfrekvenser. Eftersom uppföljning blir viktigare i takt med att äldreomsorgen läggs på entreprenad, anser vi att resurserna för kvalitativ uppföljning inom förvaltningen måste stärkas.”

§11 Tillsyn Dungens korttidsverksamhet

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Nämnden godkänner redovisning av tillsynsrapporten

Ärendet

Kommunen har enligt 23 § LSS ansvar för den löpande tillsynen för verksamheter som av Länsstyrelsen har beviljats tillstånd att bedriva sådan verksamhet som anges i LSS 9 § punkterna 6-10. Dungen är ett korttidshem för barn med autism eller autismliknande tillstånd Verksamheten har fem platser. Det är totalt femton barn som omväxlande vistas där. Förvaltningen finner efter tillsyn att verksamheten är en väl fungerande verksamhet.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 januari 2009.

Dnr 056-2009-602

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§12 Resultatet av brukarundersökningen, avdelningen stöd och service för personer med funktionsnedsättning

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Nämnden godkänner redovisningen av brukarundersökningen.

Ärendet

Förvaltningen har på uppdrag av nämnden genomfört en brukarundersökning under hösten 2008. Två olika enkäter har använts, en med syfte att undersöka brukarnas inställning till beställarenhetens arbete och en med syfte att mäta hur brukarna uppfattar avdelningens utförarenheter. Förvaltningen anger att undersökningarna överlag visar på goda resultat gällande avdelningens arbete och bemötande, inflytande och trygghet för brukarna.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 19 januari 2009.

Dnr 057-2009-600

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamöterna Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund (mp)

”Det är mycket bra att förvaltningen genomför brukarundersökningar, eftersom det ger möjlighet att följa måluppfyllelser och ta hänsyn till önskemål om förbättringar av verksamheten.

Enkäten som rör beställarenhetens arbete hade en svarsfrekvens på 37 procent, vilket gör att statistiken inte kan användas för att generalisera. Däremot är det värdefullt att veta att endast en knapp tredjedel av dem som svarade var nöjda med hur insatserna samordnades. Denna kritik har framförts i flera rapporter av stadens funktionshindersombudsman. Vi ser fram emot en redovisning av hur samordningen ska förbättras.

Om brukarundersökningar ska fungera som tillförlitliga kvalitetsverktyg måste riktiga bortfallsundersökningar göras vid låga svarsfrekvenser. Det räcker inte att konstatera att gode männen inte svarar. Frågan bör också ställas hur dessa förtroendepersoner uppfyller sitt uppdrag gentemot brukaren, när de inte svarar på brukarenkäter.

Därtill framkommer i svaren att det finns kritik mot frågornas utformning, vilket kan medföra missvisande resultat. Självfallet måste brukarundersökningar utformas med kunskap om målgruppen. Eftersom uppföljning blir viktigare i takt med att omsorgen läggs på entreprenad, anser vi att resurserna för kvalitativ uppföljning inom förvaltningen måste stärkas.”

§13 Rapportering enligt 16 kap 6 f § Socialtjänstlagen av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 § SoL samt rapportering enligt 28 § LSS av ej verkställda beslut enligt 9 § LSS – rapportering till länsstyrelsen

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Rapporteringen godkänns och läggs till handlingarna.

Ärendet

Kommunen har enligt socialtjänstlagen (SoL) och lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) skyldighet att till länsstyrelsen varje kvartal rapportera gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Rapportering ska ske på individnivå en gång per kvartal.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 januari 2009

Dnr 132-2008-600

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§14 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektören Gillis Hammar, informerar nämnden om nya rutiner gällande yttranden i enskilda ärenden där JO eller annat tillsynsmyndighet framfört kritik mot nämndens handläggning. Yttranden till tillsynsmyndigheter kommer i alla ärenden att behandlas i stadsdelsnämnden utan undantag av enskilda ärenden som hittills tagits upp i sociala delegationen.

§15 Nämndens frågor

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Nämnden uppdrar åt förvaltningen att bereda följande skrivelser och återkomma till nämnden.

1. Skrivelse om hur försäkringskassans långa handläggningstider påverkar socialtjänsten
Magnus Dannqvist m.fl. (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund

”Media har rapporterat om hur enskilda personer drabbas mycket hårt av långa handläggningstider hos Försäkringskassan och vissa arbetslöshetskassor. Socialtjänstförvaltningen har gått ut med en information till stadsdelsförvaltningarna med en vägledning i syfte att skapa likabehandling i staden med anledning av försenade utbetalningar

Försäkringskassans handläggningstid för dagpenning; bostadsbidrag, bostadstillägg och tillfällig föräldrapenning är 7 till 9 veckor. Ansökningar om sjukersättning, underhållstöd, vårdbidrag och efterlevandestöd kan dra ut mycket långt på tiden på grund av omfattande utredningar. Därtill kommer förändringarna i sjukpenning och i rehabiliteringskedjan.

Mot bakgrund av detta och socialtjänstens yttersta ansvar önskar vi en redogörelse för i vilken omfattning försenade utbetalningar hos Försäkringskassan och vissa arbetslöshetskassor har lett till att invånarna i vårt område söker ekonomiskt bistånd. Har antalet hushåll ökat på grund av att utbetalningar från försäkringskassan försenats eller uteblivit? Vi vill också veta om stadens nya vägledande information innebär en förändring (ändamål/belopp, återsökning/återkrav, påverkan på handläggarnas arbetsbelastning) i förhållande till tidigare praxis.”

2. Skrivelse om ökat antal feriearbeten för ungdomar
Magnus Dannqvist m.fl. (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund

”I verksamhetsberättelsen för år 2008 kunde vi läsa att väldigt många ungdomar i vårt stadsdelsområde inte fick sökt feriearbete i någon av stadsdelsförvaltningens verksamheter. Vi anser att det är angeläget att betydligt fler ungdomar i fortsättningen kan få feriearbete, via stadsdelsförvaltningen eller via andra aktörer.

Vi vill att förvaltningen utvecklar verksamheten med feriearbete genom att inleda ett samarbete med andra aktörer så som Arbetsförmedlingen, Jobbtorget och lokala näringslivet.
Arbetsförmedlingen/Jobbtorget skulle i ett sådant samarbete ansvara för kontakter med arbetsgivare som kan tänka sig ta emot feriearbetare och att hitta lediga feriearbetsplatser.
Målet med samverkan ska vara att på ett tidigt stadium ge ungdomar mer insyn i arbetslivet och kontakt med lokala arbetsplatser.

Vi önskar också att stadsdelsnämnden kan utöka antalet egna feriearbeten, exempelvis genom att staden centralt skjuter till pengar ur centrala medelsreserven så som har skett tidigare år.”

3. Skrivelse om uppföljning av chefsbyten i förvaltningen

Magnus Dannqvist m.fl. (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund

Enligt verksamhetsberättelsen för 2008 hade 30 procent av medarbetarna inte fått en individuell kompetensutvecklingsplan. Inte heller året innan uppfylldes målet om att alla medarbetare skulle ha en individuell kompetensutvecklingsplan. Den orsak som anges i verksamhetsberättelsen för 2008 är att medarbetarsamtal inte har genomförts vid alla enheter på grund av chefsbyten.

Vid förfrågan till förvaltningen om denna punkt i verksamhetsberättelsen har förtydligats att orsaken till att alla enheters samtliga medarbetare inte har fått medarbetaresamtal under år 2008
dels handlar om att samtalen görs under en tolvmånadersperiod utifrån när löneförhandlingarna ligger, dels om att vissa enheter har fått ny chef pga. tidigare chef har slutat men också genom sammanslagningen (vilket kan betyda att halva personalstyrkan är ny).

Det är oroväckande att chefsbyten är en av orsakerna till att medarbetarna inte får individuella kompetensutvecklingsplaner, eftersom det påverkar kvaliteten i verksamheten och arbetsmiljön. Ett stort antal chefsbyten är också oroväckande på många andra sätt. För att stadsdelsnämnden ska kunna ta sitt övergripande ansvar för verksamheten bör nämnden vara informerad om vilka verksamheter som har drabbats av stor omsättning av chefer, vilka enheter som har bytt chefer under året samt vilka enheter som har fått halva personalstyrkan utbytt.

Nämnden behöver också information om orsakerna till chefsomsättningen. Vi önskar därför en redovisning av situationen.”

4.Skrivelse om uppföljning av väntetider för att söka ekonomiskt bistånd

Magnus Dannqvist m.fl. (s), Rosa Lundmark (v), Jonas Eklund

Nämnden fastställde vid förra sammanträdet kvalitetsgarantier för förvaltningens enheter. Mottagningsenheten för ekonomiskt bistånd åtar sig bland annat att efter överenskommelse per telefon erbjuda en tid för besök inom tre veckor för personer som ansöker om försörjningsstöd.

Tre veckor är en lång väntetid för personer som har ekonomiska trångmål. Länsstyrelsen uppger att väntetiden inte bör överstiga två veckors väntetid. Enligt muntliga uppgifter från förvaltningen erbjuds dock en prövning av om det kan uppstå nödsituation under väntetiden. Att kvalitetsgarantin inte når upp till två veckors väntetid visar att situationen är allvarlig.

Med tanke på att antalet ansökningar om ekonomiskt bistånd stiger igen med anledning av den ekonomiska krisen är vi starkt oroliga för hur väntetiderna inom ekonomiskt bistånd kommer att utveckla sig. Ett ökat antal sökande kommer till socialtjänsten på grund av försenade utbetalningar hos Försäkringskassan och vissa arbetslöshetskassor. Det finns också en oro för att fler människor kommer i ekonomisk kris på grund av att de inte kan betala sina bostadslån, SMS-lån och liknande.

Ett ökat antal sökande innebär också en ansträngd situation för personalen, om inte ytterligare personal rekryteras. Arbetsmiljön inom den tidigare avdelningen för ekonomiskt bistånd var inte heller den bästa, utifrån resultaten i stadens medarbetarundersökning.

Sammantaget anser vi att nämnden månadsvis från och med januari behöver följa hur väntetiderna utvecklas inom ekonomiskt bistånd, för att kunna vidta åtgärder som försäkrar de sökande om en rimlig väntetid och personalen en rimlig arbetsmiljö.”

Övriga frågor

Jonas Eklund (mp) ställde fråga om hur det ligger till med biljettförsäljning vid tunnelbanespärren mot Slakthusplan.

Förvaltningen svarade att det inte kommer att finnas någon bemanning där.

Mervi Mäkinen Andersson (s), tog upp fråga om fler parkeringsplatser i Årsta. Ordföranden hänvisade till remissvar med anledning av översiktplanen, där nämnden påtalat behov av fler parkeringsplatser vid nybyggnationer.

§16 Anmälningsärenden

A. Inkomna skrivelser, protokollsutdrag m.m.

B. Utdrag ur protokoll från Pensionärsrådets sammanträde 2009-02-06.

C. Förvaltningsgruppens protokoll 2009-02-03.

Anmälningsärendena läggs till handlingarna.

§17 Projekt NAVET - effektiviserad informationsförsörjning i Stockholms stad – svar till kommunstyrelsen

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

1. Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som svar till kommunstyrelsen

Ärendet

Inom ramen för stadens e-strategi och satsningen på att utveckla en
e-förvaltning, med därtill knutna e-tjänster har Stockholms stadsarkiv fått i uppdrag av stadsledningskontoret att leda arbetet med att ta fram bland annat gemensamma lösningar för hantering av information som skapas inom ramen för ärende- och dokumenthantering (projekt Navet) Förvaltningen ställer sig positiv till det arbete som bedrivs i staden för en effektiviserad informationsförsörjning och införandet av ett gemensamt e-arkiv.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärndet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 januari 2009.

Dnr 668-2008-006

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.