Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2002-03-21

Sammanträde 2002-03-21

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskans roll.
Norrmalms MAS Ulla Lönn presenterar sig o Läs mer...ch berättar om sitt arbete.

1 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Stadsdelsdirektörens information

5 Skrivelse angående hur betygsinformationen kommer att utformas med anledning av gällande skolplan mm

Dnr: 420-964/01

Stadsdelsnämnden ska svara på en skrivelse från Jan Valeskog (s) angående införandet av skriftliga omdömen och effekterna av skolplanen i övrigt. Stadsdelsförvaltningen redovisar att ett underlag har tagits fram som snart ska utvärderas. De effekter av skolplanen i övrigt som redovisas är ökad fokusering på ordningsfrågor och åtgärder mot mobbning.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

6 Åtgärder inför kommande snöoväder

Dnr: 345-106/02

Nämnden har uppdragit åt förvaltningen att bereda förslag till åtgärder inför kommande snöoväder. Förvaltningen menar att stadens parkeringsbestämmelser behöver vara entydiga och efterlevas. En annan viktig åtgärd är att öppna ytterligare en tipp i innerstaden. En större beredskap inför extrema snömängder planeras. Informationen kan också förbättras, men långtgående åtgärder kräver att resurser avsätts.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

7 Kvalitetsgarantier för Norrmalms verksamheter

Dnr: 008-203/02

Stadsdelsnämnden föreslås fastställa kvalitetsgarantier för 36 enheter och tre avdelningar inom Norrmalms stadsdelsförvaltning. Garantierna är en utfästelse riktade till brukarna om det kvalitativa innehållet i verksamheten. Redovisade kvalitetsgarantier är bedömda och godkända av förvaltningsledningen. Resterande kvalitetsgarantier kommer att presenteras nämnden vid ett senare tillfälle under året.



Handläggare: utvecklingschef Kerstin Ohlsson, 508 09 504

8 Uppföljning av öppna hemvården för personer under 65 år

Dnr: 008-220/02

I verksamhetsplan för 2001 beslutades att den specialiserade öppna hemvården för personer under 65 år upphör och istället integreras med äldreomsorgens utförarorganisation för öppen hemvård. En uppföljning har gjorts om vad kunderna/brukarna tycker om den hjälp de får i dag. Sammanfattningsvis är de svarande relativt nöjda med den hjälp de får i dag.

Handläggare: utvecklingssekreterare Christina Österling, 508 09 527

10 Nyckeltal för kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens styrning och uppföljning av stadens övergripande inriktningsmål och prioriterade inriktningar. Yttrande över stadsledningskontorets förslag.

Dnr: 120-175/02

Stadsledningskontoret föreslår en anpassning av de nyckeltal som används för kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens uppföljning till stadens övergripande inriktningsmål och prioriterade inriktningar. Vidare begränsas antalet nyckeltal till de viktigaste. Stadsdelsförvaltningen anser att förslagets inriktning är bra. Men några av nyckeltalen ifrågasätts. Stadsdelsförvaltningen pekar också på att det behövs jämförelsetal mellan stadsdelsnämnder och att en del av de föreslagna nyckeltalen är tidsödande att ta fram.

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

11 Förslag till detaljplan för del av kvarteret Hästen inom stadsdelen Norrmalm. Remiss från stadsbyggnadskontoret

Dnr: 311-980/01

Norrmalms stadsdelsnämnd har fått ett förslag till nybyggnad på Smålandsgatan och tillbyggnader på de terrasser som finns på fastigheten Hästen 23 och 27 samt en planterad torgyta på remiss från stadsbyggnadskontoret.
Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget skulle innebära en positiv förändring av miljön på Smålandsgatan. Den föreslagna platsen mot Norrlandsgatan är ett trevligt inslag i denna miljö med det förbehållet att ansvaret för drift och underhåll måste ligga på fastighetsägaren. Även bostäder är ett mycket välkommet inslag på denna plats. Dock anser förvaltningen att man, innan beslut fattas om ny detaljplan, bör utreda och undersöka om man kan skapa en hållbar trafiklösning för alla trafikslag. Projektet bör inte genomföras om detta inte är möjligt.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros, 508 09 021

12 Gemensam upphandling av vård för barn, ungdomar och familjer.

Dnr: 125-237/02

En samordnad upphandling för staden planeras ske beträffande vård av barn, ungdomar och familjer med sikte på ramavtal fr o m 2004. I detta ärende föreslås att stadsdelsnämnden uppdrar till socialtjänstförvaltningen att genomföra denna upphandling och att nämnden uppdrar till stadsdelsförvaltningen att förlänga befintliga avtal fram till dess.

Handläggare: upphandlare Hans Skogsfors, 508 09 083

13 Upphandling av vård för vuxna missbrukare - redovisning av upphandlingens resultat

Dnr: 517-140/02

En gemensam upphandling av missbruksvård har genomförts för stadens 18 stadsdelsnämnder samt socialtjänstnämnden. Ramavtal/överenskommelse har ingåtts med 47 vårdgivare.

Handläggare: enhetschef Jane Rönqvist, 508 09 380

14 Tillfällig hjälp att komma ut. Svar på medborgarförslag

Dnr: 536-128/02

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Inom Norrmalms stadsdelsförvaltning är det beställarenheten äldreomsorg som har uppdraget att utreda behov, bedöma rätten till bistånd och besluta om insatser för vuxna över 65 år. Stadsdelsförvaltningens handikappomsorg har motsvarande uppdrag då yngre personer med funktionshinder söker bistånd. Detta avser också tillfällig hjälp t.ex. då väderleksförhållanden är sådana att äldre och funktionshindrade personer har svårt att komma ut. Förvaltningen framhåller att alla skall ha rätt att få sin sak prövad och på ett korrekt sätt bedömd.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

15 Om ordnande av frukost på samtliga kommunala förskolor på Norrmalm. Svar på Jan Valeskogs (s) skrivelse.

Dnr: 415-107/02

Av de svar som förskolorna lämnat till förvaltningen framgår att sättet att organisera frukostmåltid varierar beroende på hur respektive förskola har valt att utforma omvårdnadssituationerna och den pedagogiska verksamhetens innehåll. Förskolorna har delegerat budget- och verksamhetsansvar och förskolornas ekonomiska medel för frukosten ingår i enhetens budget. Förvaltningen anser att förskolorna själva och i samråd med föräldrarna skall komma fram till hur man på bästa sätt tillgodoser barnets behov av en individuell utveckling, trygga sammanhang, god psykisk och fysisk hälsa, lärande och omsorg. Förvaltningen vill dock betona att det är viktigt att alla barn vars föräldrar så önskar erbjuds frukost. Som ett gott exempel vill förvaltningen ta fram Kejsarkronans förskolor som på ett lyhört sätt tagit fasta på föräldrarnas synpunkter.


Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

16 Åtgärds- och tidplaner för brister i påpekande i 2001 års verksamhetsuppföljning för rehabiliteringsenheten samt Riddarsporrens äldreboende.

Dnr: 008-21/02

Uppföljningsbesöken 2001 på dessa enheter utmynnade i ett antal påpekanden om brister samt förslag på förbättringsåtgärder. Enheterna redovisar här hur man avser att arbeta med dessa.

Handläggare: programsekreterare Christina Larsson, 508 09 526

17 Folkölstillsyn på Norrmalm

Dnr: 625-181/02

Från och med den 1 januari 2002 ansvarar stadsdelsnämnderna för folkölstillsynen i Stockholm. Inom Norrmalms stadsdelsförvaltning ligger ansvaret för tillsynen inom avdelningen för strategi och stöd.

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

18 Alkoholservering i restaurang Orientexpressen

Dnr: 621-183/02

Restaurangen Orientexpressen som ligger i Stockholms Central har ansökt om ett fortsatt tidsmässigt utökat serveringstillstånd till allmänheten inomhus till klockan 05.00. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING !

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

19 Alkoholservering i restaurang Berzeeli Bar

Dnr: 621-193/02

Restaurang Berzeeli Bar, som tidigare har haft namnet Restaurang Sloppy´s City, och som ligger på Hamngatan 2, har ansökt om fortsatt tidsmässigt utökat serveringstillstånd inomhus till klockan 05.00. Eftersom restaurangen ligger långt från bostadslägenheter och inga uppgifter med klagomål om störningar framkommit föreslår förvaltningen att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING!

Handläggare: utredningssekreterare Riitta Sköld, 508 09 307

20 Anmälan av beslut från Länsstyrelsen

21 Anmälan av inkomna skrivelser

1. Tackbrev för stadshusfesten från Drottninggatans öppna hemvård.

2. Brev från socialsekreterarna från barn- och ungdomsenheten angående lönesättning. Dnr 211-225/02

3. Månadsuppföljning med prognos på helårsutfall år 2002

4. Ordf. Håkan Tenelius (fp) svar på skrivelser från lokala pensionärsrådet

5. Svar på medborgarförslag "Förbättringar i Vasastaden"

22 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

23 Anmälan av inkomna handlingar för kännedom

FÖRTECKNING ÖVER INKOMNA HANDLINGAR

Handläggare: samordnare/nämndsekreterare Lars B Strand, 508 09 023

§100 Tema: Den medicinskt ansvariga sjuksköterskans roll

Norrmalms stadsdelsförvaltnings medicinskt ansvariga sjuksköterska (Mas) Ulla Lönn presenterade sig och berättade om sitt arbete.

Därefter följde en diskussion med politiker.

§101 Val av justerare samt anmälan av protokolljustering

Anmäldes att stadsdelsnämndens protokoll fört vid sammanträdet 2002-02-21 blivit justerat 2002-02-28.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) utsågs att jämte ordföranden Håkan Tenelius (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum 2002-03-27.

§107 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 342-254/02
Anmäldes ett förslag från Norrmalms centerpartiavdelning genom Kjell Andersson om att döpa om Vasaparkens lekpark till Astrid Lindgrens minne.

Beslut
Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

§108 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektören Ulf Bergh informerade om att

  • Han fått många bevis på tacksamhet för den nyligen avhållna personalsammankomsten. Han tackade stadsdelsnämnden å sina och medarbetarnas vägnar för festen.
  • Äldreomsorgsinspektörens rapport över granskningen av äldreomsorgen i Norrmalm 2002 har delats ut och kommer att tas upp på stadsdelsnämndens nästa sammanträde. Då kommer även äldreomsorgsinspektören Ulla Johansson och presenterar rapporten.
  • Arbetsmiljöverket har under en vecka inspekterat arbetsmiljön i Norrmalms äldreboenden och hemvård. Vid ett besök har de informerat om viss kritik som kommer att presenteras i en övergripande rapport i juni och specificerat för enheter i september.
  • Ekonomichefen Anne-Sofie Ohlsson vikarierar som stadsdelsdirektör under Ulf Berghs semester under tiden 25 mars – 9 april.

§109 Skrivelse angående hur betygsinformationen kommer att utformas med anle...

Skrivelse angående hur betygsinformationen kommer att utformas med anledning av gällande skolplan m.m.

Diarienummer 420-946/01

Återupptogs till behandling ett vid nämndsammanträdet 2002-02-21 bordlagt ärande med anledning av en skrivelse från Jan Valeskog (s) om införandet av skriftliga omdömen och effekterna av skolplanen i övrigt. Med anledning av skrivelsen hade stadsdelsförvaltningen lämnat ett tjänsteutlåtande 2002-01-29.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med dessa yrkanden följande:

Stadsdelsnämnden besvarar skrivelsen från Jan Valeskog (s) med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är glädjande att skolorna på Norrmalm följer lagstiftningen och inte den skolplan den borgerliga majoriteten utformat och som säger att det är obligatoriskt med skriftliga omdömen. Av den i ärende 7 redovisade rapporten om kvalitetsgarantier framgår att skolorna "om föräldrarna så önskar så ges skriftlig information till föräldrarna". Detta är precis som lagstiftaren avsett med dagens regler för information till eleverna.

§110 Åtgärder inför kommande snöoväder

Diarienummer 345-105/02, 345-106/02, 345-083/02

Återupptogs till behandling ett vid nämndsammanträdet 2002-02-21 bordlagt ärende med anledning av tre skrivelser angående vinterväghållning.

Med anledning av skrivelserna hade stadsdelsförvaltningen lämnat ett tjänsteutlåtande 2002-02-05.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag till beslut från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från den socialdemokratiska gruppen och yrkande bifall till det.

Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett eget förslag till beslut och yrkade bifall till detta samt till ordförandens och vice ordförandens yrkanden.

Ledamoten Hans Enroth (v) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag
  2. Nämnden anmäler beslutet till kommunstyrelsen för beaktande
  3. Nämnden uttalar därutöver följande:

Informationen och servicen i samband med snökaoset tidigare i vinter fungerade inte som den på papperet skulle göra. Ett exempel är telefonservicen. Det nummer som förvaltningen nämner var knappast någon självklarhet för vare sig drabbade eller stadens styrande. Ett otal samtal, bland annat från personer med mycket akuta problem, hamnade i stället hos stadsdelsförvaltningen eller rent av i nämndordförandens hemtelefon. Dessutom införde gatu- och fastighetskontoret ett helt nytt telefonnummer mitt under kaoset som människor uppmanades att ringa till. Så kan vi inte ha det.

Möjligheten för medborgarna att på ett snabbt och smidigt sätt få information om städning och snöröjning av gator måste förbättras. Denna typ av tjänster jobbar staden centralt med, bland annat i projektet Vägtrafikinformation. Dessutom har staden antagit en ambitiös e-strategi som på olika sätt ska göra information mer lättillgänglig. På statlig nivå ger myndigheten VINNOVA stöd för olika projekt som rör medborgarinflytande och offentliga IT-tjänster. Under våren ger de stöd till nya projekt som inriktar sig på mobila tjänster inom detta område.

 

Förvaltningen får i uppdrag att:

  • Skriva till centralt ansvarig instans för att erbjuda Norrmalm som test-stadsdel
    för information om städning och snöröjning enligt förslagen i skrivelsen, och för att stryka under efterfrågan av sådana lösningar.
  • Undersöka möjligheterna att söka medel från VINNOVA med inriktning på
    denna typ av mobil information till medborgare.

 

Reservation
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) reserverade sig mot beslutet och anförde följande:

Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten
  2. Stadsdelsnämnden tillskriver kommunstyrelsen i denna fråga och anför följande:

Norrmalms stadsdelsnämnd vill, mot bakgrund av uttalanden från delar av kommunledningen under snökaoset, avvisa påståendet att en förklaring till problemen var att stadsdelsnämnderna övertagit huvudansvaret för bland annat vinterväghållningen. Sådana uttalanden saknar saklig grund. Detta styrks av att gatu- och fastighetskontoret, som tidigare ansvarade för dessa frågor, hade likartade avtal och att samma förvaltning heller inte anser att problemen uppstått på grund av det decentraliserade ansvaret i frågan. Av gatu- och fastighetskontorets rapport framgår skälen till att problemen uppstod under dessa snöveckor.

I detta sammanhang vill Norrmalms stadsdelsnämnd också understryka betydelsen av att stadsdelsnämnden vid avtalsbrott som i detta fall, också får följa upp frågan om eventuella viten med entreprenören. Att inte detta fick ske i aktuellt fall har troligtvis medfört att ersättningen har blivit, respektive kommer att bli, betydligt lägre än vad det eljest hade blivit. Stadsdelsnämnderna hade större möjlighet att uppnå ett lyckat resultat om vitesdiskussionerna hade upptagits omedelbart i samband med händelsen och inte som sker nu, tre månader senare. Dessutom är det en principfråga att ansvarig nämnd skall hantera de avtal med entreprenörerna som man själv har tecknat. Självklart kan man ändå ta hjälp av stadsledningskontorets juridiska avdelning om så krävs.

Den tredje frågan som nämnden vill uppmärksamma kommunstyrelsen på är att parkerings-bestämmelserna blir mer tydliga kommande jul- och nyårshelger. Om nattstädning fortfarande gäller, istället för diskuterad dagstädning, skall parkeringsförbud också gälla alla städnätter under helgen på respektive gata. Att tillåta fri parkering två nätter på aktuella städgator vid julafton samt två nätter vid nyårsafton innebär att det blir omöjligt att renhålla 2/5 av gatorna på norrmalm i tre veckors tid. Mot bakgrund av kaoset som dessa regler medförde vid den senaste jul- och nyårshelgen bör kommunen i framtiden vara tydligare om gällande parkeringsregler på städnätter.

 

Ledamoten Åke Askensten (mp) reserverade sig mot beslutet och anförde följande:

Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat att i huvudsak åberopa stadsdelsförvaltningens förslag samt att anföra följande:

Fastighetsägarna måste mer effektivt informeras om sitt ansvar, som bl.a. gäller istappar och isbildning på trottoarerna p g a vatten från stuprör. Det är viktigt att stadsdelsförvaltningarna har resurser att snabbt ta kontakt med berörd fastighetsägare när den typen av problem uppstår. Snö- och halkbekämpning i trappor hör till det som måste förbättras – något som har påpekats av Norrmalms pensionärsråd. Stadshusledningen bör låta undersöka möjligheterna att tippa snön på platser där de ekologiska skadorna begränsas.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

§111 Kvalitetsgarantier för Norrmalms verksamheter

Diarienummer 008-203/02
Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-04 med kvalitetsgarantier för 36 enheter och tre avdelningar inom Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden bordlägger ärendet.

§112 Uppföljning av öppna hemvården för personer under 65 år

Diarienummer 008-220/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-07 med redovisning av en uppföljning av den öppna hemvården för personer under 65 år.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.
Ledamoten Åke Askensten (mp) lade fram ett annat förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner uppföljningen.
  2. Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att vidare undersöka kundernas/brukarnas kunskap om sitt biståndsbeslut och om de får biståndsbedömda insatser utförda samt att återkomma med rapport till stadsdelsnämnden under hösten 2002.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) reserverade sig mot beslutet och anförde:

Jag anser att stadsdelsnämnden borde ha beslutat följande:

  1. Förvaltningen får i uppdrag att återkomma med rapport om de åtgärder som vidtas med anledning av undersökningen.
  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver:

Det är utmärkt att förvaltningen genomför enkäter bland personer som anlitar förvaltningens service. Resultatet är dock inte så positivt: Ca 35 procent av de svarande anger att de inte får hjälp enligt sitt biståndsbeslut. Bara drygt 1/5 anser sig få bistånd helt enligt beslutet.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Enkäten tar inte upp frågan om de funktionshindrade personerna under 65 år, tycker det är bra att tillhöra äldreomsorgen. Detta trots att intentionen i rådande lagstiftning är att skilja handikappomsorg från äldreomsorg. Det är olyckligt att så har skett.

§113 Nyckeltal för kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens styrning och uppf...

Diarienummer 120-175/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-07 med förslag till remissyttrande över ett förslag från stadsledningskontoret om nya nyckeltal.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) framlade ett förslag från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet samt yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till förslaget från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen. Nämnden föreslår därmed fortsatt utvecklingsarbete enligt inriktningen i stadsledningskontorets förslag.
  2. Stadsdelsnämnden uttalar följande:

Nyckeltal skall vara ett instrument för styrning och uppföljning. Men de måste även vara praktiska att arbeta med och ha en närhet i tiden, det vill säga de skall snabbt och lätt tas fram och snabbt kunna användas för att styra och effektivisera verksamheten. Vi är inte övertygade att de nyckeltal som redovisas kan användas så. Vi tror som förvaltningen mer än antyder att de är lite väl komplexa och inte särskilt lätta att återföra till verksamheten.

Vidare ifrågasätter vi antalet nyckeltal och liksom förvaltningen de många gånger "luddiga" formuleringarna i beskrivningarna. För att nyckeltal skall vara av värde måste de vara enkla att mäta och ta fram samt vara entydiga och inte ge utrymme för subjektiva tolkningar. Vi understryker förvaltningens påpekande av att det kommer att kräva mycket administrativ kraft och tid att ta fram nyckeltalen. Kraft och tid som naturligtvis tas från den dagliga verksamheten.

Förslaget bör omarbetas utifrån dessa påpekanden.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi delar förvaltningens uppfattning att det är olämpligt att använda "Andel upphandlad verksamhet" som nyckeltal i stadens uppföljningsarbete. Det finns inget klarlagt samband mellan upphandlad verksamhet och garanti för att detta medför sänkta kostnader.

§114 Förslag till detaljplan för del av kvarteret Hästen inom stadsdelen Nor...

Diarienummer 120-175/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-07 med förslag till remissyttrande över ett förslag från stadsledningskontoret om nya nyckeltal.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) framlade ett förslag från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet samt yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till förslaget från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet.

Ledamoten Åke Askensten (mp) yrkade att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen. Nämnden föreslår därmed fortsatt utvecklingsarbete enligt inriktningen i stadsledningskontorets förslag.
  2. Stadsdelsnämnden uttalar följande:

Nyckeltal skall vara ett instrument för styrning och uppföljning. Men de måste även vara praktiska att arbeta med och ha en närhet i tiden, det vill säga de skall snabbt och lätt tas fram och snabbt kunna användas för att styra och effektivisera verksamheten. Vi är inte övertygade att de nyckeltal som redovisas kan användas så. Vi tror som förvaltningen mer än antyder att de är lite väl komplexa och inte särskilt lätta att återföra till verksamheten.

Vidare ifrågasätter vi antalet nyckeltal och liksom förvaltningen de många gånger "luddiga" formuleringarna i beskrivningarna. För att nyckeltal skall vara av värde måste de vara enkla att mäta och ta fram samt vara entydiga och inte ge utrymme för subjektiva tolkningar. Vi understryker förvaltningens påpekande av att det kommer att kräva mycket administrativ kraft och tid att ta fram nyckeltalen. Kraft och tid som naturligtvis tas från den dagliga verksamheten.

Förslaget bör omarbetas utifrån dessa påpekanden.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi delar förvaltningens uppfattning att det är olämpligt att använda "Andel upphandlad verksamhet" som nyckeltal i stadens uppföljningsarbete. Det finns inget klarlagt samband mellan upphandlad verksamhet och garanti för att detta medför sänkta kostnader.

§115 Gemensam upphandling av vård för barn, ungdomar och familjer.

Diarienummer 125-237/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-12 med förslag om upphandling av vård för barn, ungdomar och familjer.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Socialtjänstförvaltningen ges i uppdrag att upphandla vård av barn, ungdomar och familjer samt teckna avtal som gäller fr.o.m. januari 2004

Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att försöka förlänga befintliga avtal med vårdgivare om dygnetruntvård, öppenvård och jourhem t.o.m. december 2003.

§116 Upphandling av vård för vuxna missbrukare - redovisning av upphandlinge...

Diarienummer 517-140/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-02-20 med redovisning av för staden tecknade ramavtal/ramöverenskommelse giltiga fr.o.m. 2002-01-01.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Redovisningen av för staden tecknade ramavtal/ramöverenskommelse giltiga fr.o.m. 2002-01-01 godkänns.

§117 Tillfällig hjälp att komma ut. Svar på medborgarförslag

Tillfällig hjälp att komma ut. Svar på medborgarförslag

Diarienummer 536-128/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-07 med anledning av ett förslag från Kerstin Fischer om hjälp från socialtjänsten för att komma ut då väderleksförhållandena är sådana att det är svårt för äldre och funktionshindrade att ta sig ut.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) lade fram ett förslag från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet samt yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Nämnden återremitterar ärendet med följande motivering:

Förvaltningen bör i ärendet redovisa vad som praktiskt är möjligt att ordna i akuta situationer, och hur det rent faktiskt skall gå till. Vi är inte säkra på att vi med dagens organisation kan leva upp till den servicenivå som antyds i ärendet när det verkligen gäller. Av ärendet framgår inte heller hur informationsproblemet kan lösas, bara att det existerar.

§118 Om ordnande av frukost på samtliga kommunala förskolor på Norrmalm. Sva...

Om ordnande av frukost på samtliga kommunala förskolor i Norrmalm. Svar på Jan Valeskogs (s) skrivelse

Diarienummer 415-107/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-02-26 med anledning av en skrivelse från Jan Valeskog (s) med förslag att de barn vars föräldrar önskar detta, skall erbjudas frukost på samtliga förskolor i Norrmalm.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

§119 Åtgärds- och tidplaner för brister i påpekande i 2001 års verksamhetsup...

Åtgärds- och tidplaner för brister påpekade i 2001 års verksamhetsuppföljning för rehabiliteringsenheten och Riddarsporren

Diarienummer 008-21/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-11 med redovisning av åtgärds- och tidplaner för rehabiliteringsenheten och Riddarsporren med anledning av påpekade brister i samband med verksamhetsuppföljningen år 2001.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden godkänner åtgärds- och tidplanerna för Riddarsporrens äldreboende och rehabiliteringsenheten.

§120 Folkölstillsyn på Norrmalm

Folkölstillsyn på Norrmalm

Diarienummer 625-181/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-02-27 med förslag till åtgärder med anledning av att stadsdelsnämnderna fr.o.m. 2002-01-01 fått ansvar för tillsyn av försäljningen av folköl.

Yrkande
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:
Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redogörelse för folkölstillsynen inom Norrmalms stadsdelsområde.

§121 Alkoholservering i restaurang Orientexpressen

Alkoholservering i restaurang Orientexpressen

Diarienummer 621-183/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-02-27 med förslag till yttrande över en ansökan från Scandinavian Service Partner AB om fortsatt tidsmässigt utökat serveringstillstånd inomhus till klockan 05.00 i restaurang Orientexpressen i Stockholms Centralstation.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan avstyrks.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden tillstyrker ansökan om fortsatt serveringstillstånd till kl. 05.00.

 

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§122 Alkoholservering i restaurang Berzeeli Bar

Alkoholservering i restaurang Berzeli Bar

Diarienummer 621-193/02

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande 2002-03-06 med förslag till yttrande över en ansökan från VACA Restaurang AB om fortsatt tidsmässigt utökat serveringstillstånd inomhus till klockan 05.00 i restaurang Berzeli Bar, Hamngatan 2.

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan avstyrks.

Beslut
Efter framställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om fortsatt utökat serveringstillstånd inomhus till kl. 05.00 tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§123 Anmälan av beslut från Länsstyrelsen

Anmälan av beslut från länsstyrelsen

Diarienummer 539-166/02

Förelåg ett beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Attendo Care AB att bedriva korttidsboende enligt 7 kap. 1 § 3. SoL i Sabbatsbergshemmet, Olivecronas väg 5.

Beslut
Anmälan lades till handlingarna.

§124 Anmälan av inkomna skrivelser

Anmälan av inkomna skrivelser.

Följande inkomna skrivelser anmäldes:

  1. Tackbrev från Drottninggatans öppna hemvård.
  2. Brev från socialsekreterarna vid barn- och ungdomsenheten angående lönesättning. Dnr 211-225/02.
  3. Månadsuppföljning för stadsdelsnämnden med prognos på helårsutfall år 2002.
  4. Ordf. Håkan Tenelius (fp) svar på skrivelser från lokala pensionärsrådet. Dnr 015-82/02
  5. Stadsdelsförvaltningens svar till Margit Wengström på medborgarförslag. Dnr 346-162/02
  6. Svarsskrivelse från lokala pensionärsrådet 2002-03-19. Dnr 015-82/02.

I diskussionen om skrivelserna från lokala pensionärsrådets yttrade sig lokala pensionärsrådets ordförande Ellen Sääf-Bergqvist (PRO) och pensionärsrådets vice ordförande Ulf du Rietz (SPF)

Yrkanden
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) yrkade att skrivelserna skulle läggas till handlingarna.

Ledamoten Åke Askensten (mp) framlade ett förslag till beslut angående skrivelserna från lokala pensionärsrådet och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till Åke Askenstens (mp) yrkande.

Ledamoten Gunnar Ragnå (m) yrkade avslag på Åke Askenstens (mp) yrkande.

Propositionsordning
Ordföranden Håkan Tenelius (fp) tog först upp skrivelserna till och från lokala pensionärsrådet till behandling och ställde Åke Askenstens (mp) och Jan Valeskogs (s) yrkande mot avslag. Han fann därvid frågan om avslag med övervägande ja besvarad.

Ordföranden tog därefter upp sitt yrkande att alla skrivelserna skulle läggas till handlingarna

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden följande: Skrivelserna läggs till handlingarna.

Reservation
Ledamoten Åke Askensten (mp) anmälde följande särskilda uttalande:
Vid det förra nämndsammanträdet framförde jag uppfattningen att stadsdelsnämnden – inte ordföranden – borde svara på det lokala pensionärsrådets brev. För den synpunkten fick jag dessvärre inte gehör. Det brev som ordföranden därefter skrev är inte representativt för hela nämnden. Med anledning av detta föreslog jag att stadsdelsnämnden att göra följande uttalande:

"Norrmalms stadsdelsnämnd uttrycker sin stora uppskattning över det lokala pensionärsrådets arbete och uppskattar att synpunkter inlämnas kontinuerligt. Pensionärsrådet är speciellt viktigt därför att det bl a har till uppgift att tillvarata intressen och rättigheter för personer som av olika skäl kan ha svårt att göra sina röster hörda i vimlet av resursstarka lobbyister.

Nämnden ger presidiet i uppdrag att med pensionärsrådet i positiv anda diskutera de synpunkter som framförs i rådets brev av den 20 januari. Presidiet återkommer till nämnden med förslag till beslut med anledning av brevet."

§125 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet.

 

Protokoll från Norrmalms lokala pensionärsråds sammanträde 2002-03-18 anmäldes

(bil. § 125).

Beslut

 

Anmälan lades till handlingarna.

§126 Anmälan av inkomna handlingar för kännedom

Anmälan av inkomna handlingar för kännedom.

Inkomna handlingar anmäldes enligt förteckning (bilaga § 126)

Beslut
Anmälan godkändes.

§127 Övriga frågor

Övriga frågor

  • Ordföranden föreslog att sex representanter från stadsdelsnämnden och fyra tjänstemän skulle göra en gemensam studieresa till Köpenhamn den 11 och 12 april för att studera för stadsdelsnämnden aktuella utvecklingsfrågor

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

    Stadsdelsnämnden medger sex politiskt valda representanter och fyra tjänstemän att göra en resa i tjänsten till Köpenhamn.

  • Skrivelser från Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Stockholmspartiet med anledning av äldreomsorgsinspektörens rapport om Norrmalm , dnr 530-246/02; med förslag om anpassning av Insyn för funktionshindrade, dnr 055-270/02; angående
  • e-Strategins konsekvenser för Norrmalm, dnr 051-269/02, anmäldes.

Beslut
Stadsdelnämnden överlämnar skrivelserna till stadsdelsförvaltningen för beredning

  • Skrivelser från den socialdemokratiska gruppen i stadsdelsnämnden angående lokalfrågorna för fritidshemmet Bubblan på Hälsingegatan, dnr 324-267/02 och om upphandling av socialpsykiatrin, dnr 125-268/02, anmäldes.

Beslut
Stadsdelsnämnden överlämnar skrivelserna till stadsdelsförvaltningen för beredning

  • Vice ordföranden Jan Valeskog (s) frågade vilka beslut som fattats i andra organ angående Trafikplanen för Norrmalm.

Beslut
Stadsdelsnämnden uppdrog åt stadsdelsförvaltningen att besvara frågan vid nästa sammanträde.

§128 Anmälan av beslut från Länsstyrelsen i enskilt ärende

§129 Upphandling av stödteamet för barn och ungdom på Norrmalm

§130 Yttrande till Tingsrätten i adoptionsärende