Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2008-09-18

Sammanträde 2008-09-18

Datum
Klockan
18:30
Plats
Aulan på Lilla Adolf Fredriks skola, Dalagatan 18

Planering för ett nytt Odenplan. Företrädare för exploateringskontoret, Banverket och Cent Läs mer...rumTerre AB medverkar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Inkomna medborgarförslag

- Inför alkoholförtäringsförbud på Hälsingehöjden
Ärendedokument
Medborgarförslag

Beslutsärenden

4 Tertialrapport 2 för år 2008

DNR: 100-580/2008

UTSÄNDES SENARE

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Ulrika Engström, tfn: 508 09 077,
vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

Svar på remisser

6 Kartläggning av mäns våld mot kvinnor - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-501/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med
anledning av en motion där man föreslår att en kartläggning görs vad
gäller mäns våld mot kvinnor för att utifrån detta kunna avgöra om tillräckliga resurser avsätts för stadens kvinnofridsarbete. Vidare föreslås
att en uppföljning görs av hur den ändring i socialtjänstlagen som gjordes 2007 påverkat kvinnofridsarbetet och hur stadsdelsnämnderna organiserat och bedriver sitt arbete i detta avseende.

Förvaltningen är tveksam till förslaget om att söka kartlägga omfattningen
av mäns våld mot kvinnor. Mörkertalet är sannolikt mycket stort, vilket gör att det krävs omfattande resurser för att få någon mer exakt uppfattning om andelen våldsutsatta kvinnor. Förvaltningen ser inte heller att det finns något direkt behov av att följa upp hur ändringen i socialtjänstlagen har påverkat kvinnofridsarbetet eller hur stadsdelsnämnderna organiserar och bedriver detta arbete.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson, tfn: 508 09 035

7 Skärpning av kontrollen gällande ordningsföreskrifter vid användande av fyrverkerier - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-353/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Eva-Louise Erlandsson Slorach (s) och Karin Hanqvist (s) som föreslår att tillsynen över lagen om brandfarliga och explosiva varor liksom stadens lokala ordningsstadga ses över för att eliminera de skador
på egendom, människor och natur som orsakas av fyrverkerier.

Som förvaltningen tolkar detta anser förslagsställarna att polisen ska utöva en bättre tillsyn över att lagen efterlevs. I stadens lokala ordningsföreskrifter finns däremot inga bestämmelser om fyrverkerier. Förvaltningen har inget att invända mot att ordningsföreskrifterna ses över och eventuellt utökas till att omfatta bestämmelser om fyrverkerier men om eventuella förbud ska få avsedd effekt måste det också finnas resurser för att se till att förbudet efterlevs. Bättre information om hur fyrverkeripjäser ska hanteras och ökade kunskaper om vilka skador som kan uppstå är, som förvaltningen ser det, viktigare än förbud och utökade polisiära resurser.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

8 Fler eldar på valborg - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-498/2008

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Roger Mogert (s) som föreslår att kommunfullmäktige ska uppdra åt stadsdelsnämnderna att i samarbete med föreningslivet ordna fler festplatser där vuxna och unga kan mötas på valborgsmässoafton. Han ser detta som ett led i det förebyggande arbetet vad gäller ungdomars användning av alkohol och alkoholmissbruk.

Förvaltningen delar uppfattningen att det är viktigt att skapa mötesplatser där vuxna och ungdomar kan samlas och har inget att invända mot förslaget om att ordna fler festplatser med valborgsmässoeldar. Däremot är förvaltningen tveksam till om detta skulle kunna bidra till att minska unga människors alkoholkonsumtion och alkoholmissbruk.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015

9 Detaljplan för Riddarsporren 23 och 24, Hagagatan 19 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 300-509/2008

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en detaljplan för ett nytt bostadshus med tretton lägenheter och en butikslokal i kvarteret Riddarsporren 23 och 24 på Hagagatan 19. Den nya byggnaden och andra åtgärder i området,
bl.a. bättre belysning bedöms öka tryggheten i gatumiljön. Avståndet mellan befintliga bostäder och den föreslagna nybyggnationen är mindre än vanligt, vilket kommer att leda till ökad insyn och sämre ljusförhållanden för närboende.

Förvaltningen är positiv till förslaget och att det därigenom blir ett visst nytillskott av lägenheter i innerstaden.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare/parkingenjör Liselotte van den Tempel, tfn: 508 09 245

10 Detaljplan för Björnen och Loen 1, Jacobsgatan 26 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 300-584/2008

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag som innebär att
kvarteret Björnen och Loen 1 tillåts byggas på med mellan en och tre våningar för att bidra till en bättre gatumiljö och en mer levande citykärna.

Förvaltningen har inget att erinra mot förslaget till detaljplan Björnen och Loen 1.

Handläggare: chefen för parkmiljögruppen norra innerstaden Anders Lindgren, tfn: 508 09 306

11 Alkoholserveringstillstånd för Taco Bar - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 507-554/2008

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkoholserveringstillstånd inom- och utomhus mellan kl. 11.00 och 01.00 för restaurang Taco Bar på Vasagatan 42. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

12 Alkoholserveringstillstånd för restaurang Mera - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 507-604/2008

Ansökan om utökat tillstånd för alkoholservering mellan kl. 11.00 och 05.00 inom- och utomhus tillstyrks.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lena Skott, tfn: 508 09 032

Anmälningsärenden

13 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

14 Protokoll från Norrmalms handikappråd

15 Genomförd upphandling av konsumentvägledning

DNR: 101-572/2008

Norrmalms stadsdelsnämnd beslutade i april 2008 att delta i en, för stadsdelsnämnderna Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm, gemensam upphandling av konsumentvägledning. Nämnden godkände samtidigt förslag till anbudsunderlag och uppdrog åt stadsdelsdirektören vid Norrmalms stadsdelsförvaltning att på nämndens vägnar anta och teckna avtal med vinnande anbudsgivare.

Upphandlingen är nu genomförd och avtal har tecknats med organisationen KonsumentCentrum AB, som fr.o.m. den 1 oktober kommer att svara för konsumentvägledning per telefon och via e-post till invånarna i de berörda stadsdelarna.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tfn: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

16 Beslut fattade enligt delegation

- yttranden till Lotteriinspektionen angående värdeautomatspel
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

17 Inkomna / upprättade handlingar

18 Övriga frågor

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärenden.

21 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap. 4 § sekretesslagen
Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (131 kb)

§1 Tema: Planering för ett nytt Odenplan

Stefan Eriksson från exploateringskontoret informerade om att exploateringsnämnden beslutat att anvisa Centrum Terre AB utrymme under och ovan mark vid Odenplan. Beslutet innebär att Centrum Terre AB med ensamrätt och i samarbete med staden fått
i uppdrag att driva fram en idé för utveckling av området.

Victoria Grönros från exploateringskontoret informerade kort om de olika projekt som rör Odenplan och dess närområde. Staden har sedan länge ett nära samarbete med SL vad gäller citybanan och målet är att nu också tillsammans med Centrum Terre AB skapa en trygg och trivsam miljö i anslutning till den nya stationen och på själva Odenplan.

Peter Jonsson från Banverket informerade om hur arbetet med citybanan kommer att bedrivas. Man räknar med att kunna påbörja schaktningsarbetet i mitten av år 2009. Arbetet beräknas pågå i fyra och ett halvt år. Detta är något längre än vad som tidigare planerats, vilket beror på att det inte längre är aktuellt att anordna någon arbetstunnel för utforsling av schaktmassor vid Drottninggatans norra del.

Under åren 2014 och 2015 kommer större delen av arbetet att ske ovan jord i form av stomarbeten och andra typer av markarbeten. Därefter vidtar installations- och drifts­sättningsarbeten i olika stationsutrymmen. Citybanan och den nya stationen beräknas kunna tas i bruk i slutet av år 2017.

Håkan Karlsson från Centrum Terre AB redogjorde för de idéer som nu finns för såväl själva markplanet som för området under jord. Tanken är att det ovan jord ska finnas ett antal glaspaviljonger, liknande de som finns i Kungsträdgården och med plats för ett par restauranger och ett café.

Det anvisade utrymmet under jord omfattar 3500 kvm och är tänkt att kunna inrymma ett trettiotal butiker, några enklare restauranger med tonvikt på take-away-sortiment
och någon form av saluhall med manuell betjäning och ett ”guldkantssortiment”. Butiks­­sortimentet i övrigt ska koncentreras på varor av ”lätt- shoppingkaraktär”, exempelvis pocketböcker, mobiltelefoner, hälsokost, kosmetik, bijouterier och enklare heminred­nings- och presentartiklar.

Närmare ett åttiotal medborgare hade infunnit sig till sammanträdet och många hade frågor och synpunkter i första hand på citybanan och de olägenheter de boende kommer att drabbas av under byggtiden, men även på de idéer som nu finns för utvecklingen av Odenplan och det nya stationsområdet. Flera tog upp frågan om de problem som kommer att uppstå i samband med de sprängningsarbeten som ska göras och de lastbils­transporter av schaktmassor som måste ske.

En mötesdeltagare efterlyste synpunkter från nämnden och exploateringskontoret på
att det offentliga rummet privatiseras om de planer som presenterats för utveckling
av Odenplan kommer att förverkligas. En annan mötesdeltagare föreslog att den del
av Upplandsgatan som går framför Gustav Vasa kyrka stängs av och att man istället anlägger en piazza som förbinder Odenplan med området närmast kyrkan.

Frågor och synpunkter från allmänheten

En mötesdeltagare tog upp frågan om den planerade nybyggnationen i kvarteret Riddarsporren 23 och 24. Han bor själv i en av grannfastigheterna och kommer att
vara en av de nu 18 hyresgästerna som får betydligt sämre ljusinsläpp och mer insyn
om nybyggnationen genomförs som planerat. Han framhöll att man från stadens
sida tidigare sagt nej till att bygga på den aktuella platsen eftersom avståndet till intilliggande bostadshus skulle bli mycket litet.

En annan mötesdeltagare tog upp frågan om Vanadisbadets framtid och undrade hur planerna ser ut och varför man redan nu stängt badet.

_________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Lars Arell (s) valdes att jämte ordföranden Hanna Broberg (m) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 25 september 2008.

Anmäldes att protokoll från stadsdelsnämndens sammanträde den 21 augusti 2008 justerats den 28 augusti.

_________________________

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Vice ordföranden Lars Arell (s) anmälde en övrig fråga angående Bellevueparken.

Ordföranden Hanna Broberg (m) anmälde en övrig fråga angående konferens­inbjudningar samt informerade om att dagordningen utökats med ett ärende: Ansökan om stimulansbidrag för stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående som är äldre, har funktionsnedsättningar eller är långvarigt sjuka. Ärendet tas upp som punkt 5 på dagordningen.

Dagordningen fastställdes.

___________________________

§4 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 002-583/2008

Ett förslag om att förbjuda alkoholförtäring på Hälsingehöjden anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att överlämna förslaget till stadsdelsförvaltningen för beredning.

__________________________

§5 Tertialrapport 2 för år 2008

Diarienummer: 100-580/2008

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden godkänner redovisade omslutnings­förändringar.

  2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 1,1 mnkr för ombyggnad av särskilda boenden för äldre.

  3. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,4 mnkr för tomställda lokaler inom äldreomsorgen.

  4. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen stimulanbidrag för utbyggnad av förskolelokaler med 0,4 mnkr.

  5. Stadsdelsnämnden godkänner i övrigt tertialrapport 2.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) reserverade sig mot beslutet samt anmälde ett särskilt uttalande.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.


Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Lars Arell (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Delvis godkänna förvaltningens förslag till tertialrapport 2.

  2. Därutöver anföra följande:

Det går bra för Norrmalm. Invånarnas inkomster stiger, andelen arbetslösa och mottagare av ekonomiskt bistånd sjunker. Nativiteten är den högsta i hela Stockholm. I det läget väljer majoriteten att i praktiken skära ned på de kommunala verksamheter som ger alla medborgare möjlighet att känna trygghet och delta i samhällslivet. Det är motsatsen till en rättvis fördelnings­­politik.

De borgerliga partierna visar ständigt prov på att de inte är lämpade till att styra Stockholms stads ekonomi och verksamhet. I budgetplanen anger de borgerliga partierna att de vill fortsätta att införa anställningsstopp för att få budgeten i balans. Vi befarar att detta kommer att ge upphov till negativa effekter för verksamhetens kvalitet som kan få allvarliga konsekvenser för medborgarna. En stor risk, som vi ser, är att det offentliga inte kommer att kunna leva upp till de åtaganden som medborgarna har rätt att kräva. Att ständigt införa anställningsstopp, minska inköp av viktiga medel och strypa vidareutbildning av personalen är inte ett ansvarfullt sätt att styra.

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Bifalla förvaltningens förslag till beslut vad gäller punkterna 1-4.

  2. I övrigt avslå förvaltningens förslag till tertialrapport 2 samt anföra följande

Tertialrapport 2 för innevarande år är även den ett resultat av den borgliga majoritetens budget och verksamhetsplan. Vi hänvisar till vänsterpartiets budget och verksamhetsplan dels i kommunfullmäktige och dels i stads­dels­nämnden Norrmalm. Denna budget skulle ha givit ett helt annat utfall och därmed också uteslutit kommande nedskärningar, privatiseringar och andra s.k. effektiviseringar.

Förvaltningen föreslår fortsatt anställningsstopp och övertidsstopp. Vi förutsätter att nuvarande personalstat är anpassad till brukarnas behov och personalens arbetsprestationer. Nyanställningar och övertid är nödvändiga åtgärder vid ordinarie personals bortovaro. Ett anställningsstopp och ett övertidsstopp försämrar kvaliteten och servicen för brukarna och kräver ytterligare arbetsinsatser av tjänstgörande personal.

Det är också oroande med fortsatt inköpsstopp eftersom staden ur klimat­­synpunkt strävar efter att använda ekologiska produkter som kräver ett annat inköpstänkande. Det är också oroande att utesluta externa utbildningar och externa konferenser för stadsdelens personal.
En av den förra majoritetens stora satsningar var kompetensutveckling. T.ex. är språkutbildning absolut nödvändig för personal inom äldre­omsorgen. Även IT-utbildning för all personal är ett krav med tanke på i vilken rasande fart staden på alla områden övergår från personlig service till dataservice både internt och externt.

Beträffande träfflokalen Balder kan vi notera att någon verkställighet av nämndens beslut i samband med tertialrapport 1 inte har skett. Vi förutsätter därför att verksamheten i träfflokalen Balder fortsätter utan nedskärningar och är fortsatt öppen för stadens alla brukare.

Vad gäller stadsdelens fritidsverksamhet och kulturverksamhet motsätter vi oss alla former av nedskärningar.

Vi vill än en gång poängtera att privatisering och utförsäljning av stadens egna verksamheter strider mot vår uppfattning om en sund förvaltning av kommunens tillgångar och skatteintäkter.

Särskilda uttalanden

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) lämnade följande särskilda uttalande:

I tertialrapport 2 (s. 34 stycket lokaleffektiviseringar) uppges att hela Vädurens äldreboende kommer att överlämnas till fastighetsägaren Micasa AB. Åtgärden medför nästa år en kostnadsminskning. Innebär den också att förvaltningen mister sitt inflytande över husets framtid?

En parlamentariskt sammansatt arbetsgrupp har träffats några gånger för att diskutera ett koncept för seniorboende med arbetsnamnet ”ett levande hus”. Förslaget bygger på samverkan mellan Micasa AB, stadsdelen och vårdgivaren. Ett verkligt attraktivt äldreboende skissas där kvarboende kunde tillämpas och med inbyggda möjligheter för restaurangdrift och all slags aktiviteter.

Får förvaltningen några garantier om fortsatt inflytande så att dessa planer kan fullföljas? Finns möjligheter att utöka befintlig förskoleverksamhet vid behov?

Nämnden kommer att föreläggas ett ärende under hösten. Då önskas svar på ovanstående samt när och hur evakuering av kvarvarande boende ska påbörjas.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Genomgående för tertialrapport 2 är Stockholms stads alltför snäva budget när det gäller de mest utsattasamt det bristande intresset för att lägga resurser på det allt viktigare miljöarbetet i staden.

Den underdimensionerade budgeten gör att Norrmalm måste spara och de grupper man sparar in på tillhör de allra svagaste, socialpsykiatrin och den sociala omsorgen för vuxna. Miljöpartiet har tidigare påpekat att det är vanskligt att sköta dessa frågor med en alltför snäv budget då enbart några få vårdkrävande med stora behov kan få kostnaderna att skena. Dessa grupper kostar och samhället måste bistå med resurser för att säkerställa någon form av värdig livskvalitet för dessa människor. Miljöpartiet mot­sätter sig de nu angivna riktade besparingarna, bl.a. av den välfungerande verksamheten Balder. Dessa tillhör kommunens kärnverksamheter och borde som sådana prioriteras.

Andra sparåtgärder som anförs är anställningsstopp, övertidsstopp, stopp på inköp av personalens utbildning, inventarier samt visst underhåll. Vi anser att effekterna av dessa besparingar kan bli mycket kostsamma i en snar framtid.

Miljöpartiet ställer sig frågande till ett antal punkter rörande miljöarbetet
i stadsdelen. Det sägs i tertialrapport 2 att det finns riktlinjer för miljö­effektiva resor och transporter i tjänsten. Vi har tidigare anmärkt på att detta inte är förankrat i nämnden och dessa riktlinjer endast är en ren tjänstemannaprodukt utan nämndbeslut. Ytterligare en fråga rörande förvaltningens miljöarbete, som vi i tidigare skrivelse poängterat, är frågan om sortering av avfall. I tertialrapport 2 menar förvaltningen att den helt uppfyller kommunfullmäktiges mål då”något” av avfallsslagen förpack­ningar, papper eller matavfall utsorteras. Detta minsta möjliga mål kan inte vara hållbart i en stad (och en stadsdel) som menar sig ligga i framkant vad gäller miljöarbete. Sortering av förpackningar av olika material och papper borde idag vara en självklarhet i alla nämndens verksamheter. Arbetet med sortering av matavfall för biogastillverkning borde inledas skyndsammast.

Vad gäller ekologiska livsmedel varken uppnår eller avser förvaltningen uppnå det redan låga målet om 15 %. Anledningen sägs vara kostenhetens underskott. Om staden anser att ekologiska livsmedel i verksamheterna är en prioriterad fråga bör den också ges det utrymme i budgeten som den kräver. Vad gäller energiförbrukningen ges alltför knapphändig informa­tion om denna för att överhuvudtaget bedöma om den är tillfredsställande.

Trots den borgliga majoritetens förmenta försök att framstå som engagerade i klimat- och miljöfrågan ges dessa frågor varken prioritet i stadens budget eller i stadsdelens arbete. Med miljöpartiets budget och politik för stadsdelsnämnderna skulle detta arbete inte marginaliseras
utan förstärkas med bl.a. ett återinförande av det lokala agenda-21 arbetet.

Ytterligare en fråga som alltid varit prioriterad för oss är konsument­vägledningen. Sammanslagningen av tre innerstadsstadsdelars konsument­vägledning är olycklig då denna redan innan sammanslagningen varit underdimensionerad för Norrmalms behov.

Ett misslyckande som förvaltningen säger sig skall arbeta vidare med är ungdomars ökade alkoholkonsumtion. Vi vill poängtera att ungdomars drickande står i relation till samhällets syn på alkohol överhuvudtaget och att frågor som kommer upp i vår nämnd (som sena serveringstillstånd till 05.00) därför har stor betydelse.

Miljöpartiet i Norrmalms stadsdelsnämnd har tidigare ställt sig frågande till avknoppningar bl.a. för att vi fortfarande inte är säkra på att dessa inte strider mot kommunallagens 2 kap. 8 §, punkt 2. Vi har inte heller fått en redovisning av förvaltningen om motsatsen. Ändå planeras ytterligare avknoppningar utan att kvaliteten i verksamheterna på något sätt kan garanteras hålla samma eller bättre standard än i dagsläget. Avknopp­ningen innebär också att övertalig personal måste beredas plats i förvaltningen, något som påverkar såväl ekonomin som nyrekryteringen av personal. Detta riskerar, med alltfler avknoppningar, att bli ett problem.

Slutligen ställer vi oss frågande till sättet att redovisa resultat i tertial­rappport 2. I många fall står varken periodens utfall eller prognos utan konstateras enbart att kommunfullmäktiges mål uppnåtts. I vissa fall redovisas antal och i andra enbart %. I somliga fall ger detta skenet av en mycket välfungerande stadsdel. Så är till exempel fallet med mottagande av flyktingar vilket är bedrägligt då Norrmalm har ytterst få flyktingar.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§6 Ansökan om stimulansbidrag för stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående som är äldre, har funktionsnedsättningar eller är långvarigt sjuka

Diarienummer 504-178/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Norrmalms stadsdelsnämnd ansöker, tillsammans med Kungsholmens och Östermalms stadsdelsnämnder, om totalt 115 000 kronor från läns­styrelsen i Stockholms län för att utbilda 25 undersköterskor/vårdbiträden till kvalificerade avlösare.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 september 2008.

Länsstyrelserna fortsätter stödja utvecklingen av anhörigstödet i kommunerna. Under 2008 ska länsstyrelsen i Stockholms län, på uppdrag av regeringen, fördela 15 miljoner kronor till länets kommuner för att förstärka stödet till anhöriga som hjälper och vårdar närstående i hemmet. Norrmalms stads­dels­nämnd ansöker, tillsammans med stadsdels­nämnderna Kungs­holmen och Östermalm, om totalt 115 000 kr för att utbilda 25 under­sköterskor / vårdbiträden inom hemtjänsten till kvalificerade avlösare.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

_________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§7 Kartläggning av mäns våld mot kvinnor samt hur stadens organiserar och bedriver kvinnofridsarbetet - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-501/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) samt ledamoten Yildiz Kafkas (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 27 augusti 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion där man föreslår att en kartläggning görs vad gäller mäns våld mot kvinnor
för att utifrån detta kunna avgöra om tillräckliga resurser avsätts för stadens kvinno­fridsarbete. Vidare föreslås att en uppföljning görs av hur den ändring i socialtjänst­lagen som gjordes 2007 påverkat kvinnofridsarbetet och hur stads­delsnämnderna organiserat och bedriver sitt arbete i detta avseende.

Förvaltningen är tveksam till förslaget om att söka kartlägga omfattningen av mäns
våld mot kvinnor. Mörkertalet är sannolikt mycket stort, vilket gör att det krävs omfattande resurser för att få någon mer exakt uppfattning om andelen våldsutsatta kvinnor. Förvaltningen ser inte heller att det finns något direkt behov av att följa upp hur ändringen i socialtjänstlagen har påverkat kvinno­fridsarbetet eller hur stadsdels­nämnderna organiserar och bedriver detta arbete.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Lars Arell (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade, med stöd av ledamoten Hans Enroth (v), fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Avslå förvaltningens förslag.

  2. Kartlägga omfattningen av mäns våld mot kvinnor och annat våld i nära relationer i Stockholm stad samt att följa upp hur ändringen av social­tjänstlagen har påverkat kvinnofridsarbetet och hur stadsdelsnämnderna organiserat och bedriver sitt arbete i detta avseende.

Förvaltningen är tveksam till förslaget om att försöka kartlägga omfatt­ningen av mäns våld mot kvinnor eftersom man bland annat anser att mörkertalet sannolikt är mycket stort. Detta skulle då troligen kräva omfattande resurser för att få någon mer exakt uppfattning om andelen våldsutsatta kvinnor. Ett stort förväntat mörkertal i frågan gör det enbart mer angeläget att kartlägga omfattningen av kvinnovåldet i staden. Vidare är det väsentligt att följa upp om ändringen i socialtjänstlagen har påverkat kvinnofridsarbetet eller hur stadsdelsnämnderna organiserar och bedriver detta arbete.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Bifalla motionen om en kartläggning av mäns våld mot kvinnor.

  2. Därutöver anföra följande:

Precis som förvaltningen uttrycker i sitt svar så finns förmodligen ett stort mörkertal vad gäller mäns våld mot kvinnor. Vi anser dock inte att kostnaderna för en föreslagen kartläggning kan bli för stora om man sätter det i relation till den vinst man skulle kunna göra i det brotts­före­byggande arbetet. Visar det sig till exempel att mäns våld mot kvinnor är ett avsevärt större problem än vad som hittills antagits bör insatserna också planeras utifrån detta. Arbetet bör också organiseras utefter hur problemen de facto ser ut. En fråga som vi ställer oss i detta sammanhang är hur antagandet ser ut från vilket man utgått då stadens arbete för kvinnofrid organiserats.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§8 Skärpning av kontrollen gällande ordningsföreskrifter vid användande av fyrverkerier - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-353/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 september 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av en motion från Eva-Louise Erlandsson Slorach (s) och Karin Hanqvist (s) som före­slår att tillsynen över lagen om brandfarliga och explosiva varor liksom stadens lokala ordningsstadga ses över för att eliminera de skador på egendom, människor och natur som orsakas av fyrverkerier.

Som förvaltningen tolkar detta anser förslagsställarna att polisen ska utöva en bättre tillsyn över att lagen efterlevs. I stadens lokala ordningsföreskrifter finns däremot inga bestämmel­ser om fyr­verkerier. Förvaltningen har inget att invända mot att ordnings­föreskrifterna ses över och eventuellt utökas till att omfatta bestämmelser om fyrverkerier men om eventuella förbud ska få avsedd effekt måste det också finnas resurser för att se till att förbudet efterlevs. Bättre information om hur fyrverkeri­pjäser ska hanteras och ökade kunskaper om vilka skador som kan uppstå är, som förvalt­ningen ser det, viktigare än förbud och utökade polisiära resurser.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§9 Fler eldar på valborg - svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-498/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 29 augusti 2008.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnden med anledning av
en motion från Roger Mogert (s) som föreslår att kommun­fullmäktige ska uppdra åt stadsdelsnämnderna att i samarbete med föreningslivet ordna fler festplatser där vuxna och unga kan mötas på valborgsmässoafton. Han ser detta som ett led i det förebygg­ande arbetet vad gäller ungdomars användning av alkohol och alkohol­missbruk

Förvaltningen delar uppfattningen att det är viktigt att skapa mötesplatser där vuxna
och ungdomar kan samlas och har inget att invända mot förslaget om att ordna fler festplatser med valborgsmässoeldar. Däremot är förvaltningen tveksam till om detta skulle kunna bidra till att minska unga människors alkoholkonsum­tion och alkohol­missbruk.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§10 Detaljplan för Riddarsporren 23 och 24, Hagagatan 19 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 300-509/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ersättaren Anders Thureson (m) anmälde ett yttrande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 8 september 2008.

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en detaljplan för ett nytt bostadshus med tretton lägenheter och en butikslokal i kvarteret Riddar­sporren 23 och 24 på Haga­gatan 19. Den nya byggnaden och andra åtgärder i området, bl.a. bättre belysning bedöms öka tryggheten i gatumiljön. Avståndet mellan befintliga bostäder och den föreslagna nybyggnationen är mindre än vanligt, vilket kommer att leda till ökad insyn och sämre ljusförhållanden för närboende.

Förvaltningen är positiv till förslaget och att det därigenom blir ett visst nytillskott av lägenheter i innerstaden.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

  1. Avslå förvaltningens förslag till beslut.

  2. Därutöver anföra följande:

Miljöpartiet är i sak positiv till en förtätning av staden. I detta fall anser vi dock att det finns tveksamheter eftersom de boende i grannhuset kommer att få sin sikt samt ljusförhållandena i sina lägenheter radikalt förändrade. Vi ser inte evakueringen av boende i grannhuset som en bra väg att ta då problemen vältas över kommande hyresgäster.

Ersättaryttrande

Ersättaren Anders Thureson (m) lämnade följande yttrande:

Då förvaltningen framfört att ”Avståndet mellan befintliga bostäder och den föreslagna nybyggnationen är mindre än vanligt, vilket kommer att leda till ökad insyn och sämre ljusförhållanden för närboende. Förvalt­ningen är positiv till förslaget och att det där­igenom blir ett visst ny-tillskott av lägenheter i innerstaden” och att dåliga och illa utredda ljus­förhållanden således kan ligga till grund för bifall till förslaget inger bekymmer och borde leda till återremiss för vidare utredning, allrahelst som Svenska Bostäder själva tidigare av just samma skäl avböjt att bygga på denna plats.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§11 Detaljplan för Björnen och Loen 1, Jacobsgatan 26 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 300-584/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ersättaren Cecilia Önfelt (c) anmälde, med stöd av ordföranden Hanna Broberg
m.fl.
(m), ledamoten Johanna Jämstorp (kd) och tjänstgörande ersättaren Rickard Ydrenäs (fp), ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 september 2008.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag som innebär att kvarteret

Björnen och Loen 1 tillåts byggas på med mellan en och tre våningar för att bidra till en bättre gatumiljö och en mer levande citykärna.

Förvaltningen har inget att erinra mot förslaget till detaljplan Björnen och Loen 1.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Ersättaren Cecilia Önfelt (c), ordföranden Hanna Broberg m.fl. (m), ledamoten Johanna Jämstorp (kd) och tjänstgörande ersättaren Rickard Ydrenäs (fp) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi välkomnar en förändrad användning av tidigare kontorslokaler. Vi ser fram emot att de lokaler som regeringskansliet lämnar vid flytten till påbyggnationen av Björnen och Loen 1, med det snaraste blir föremål för projektering och planering för ombyggnad till bostäder och eventuellt även till hotell. Tidigare ombyggnader av parkeringshus i näraliggande kvarter har visat sig lyckade och eftersökta bostäder.

En ”bostadisering” av kontorslokaler skulle förstärka Stockholm som en attraktiv stad att bo i.

__________________________

§12 Alkoholserveringstillstånd för Taco Bar - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 507-554/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om tillstånd för alkoholservering mellan kl. 11.00 och 01.00 inom- och utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 september 2008.

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkohol­serverings­tillstånd inom- och utomhus mellan kl. 11.00 och 01.00 för restaurang
Taco Bar på Vasagatan 42. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§13 Alkoholserveringstillstånd för restaurang Mera - svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer: 507-604/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om utökat tillstånd för alkoholservering mellan kl. 11.00 och 05.00 inom- och utomhus tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig
mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 september 2008.

Socialtjänstförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om alkohol­serveringstillstånd inom- och utomhus mellan kl. 11.00 och 05.00 för restaurang
Mera på Norrlandsgatan 23. Ansökan avser utökad serveringstid, nuvarande tillstånd gäller till kl. 03.00 inom- och utomhus.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Hanna Broberg (m) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdels­nämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

Ledamoten Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. Avstyrka ansökan.

2. Därutöver anföra följande:

Såväl polisen som alkohollagen förordar serveringstillstånd mellan 11.00 och 01.00. I den aktuella restaurangens relativa närhet ligger dessutom andra restauranger med servering till 05.00. Vi ser inte att det finns ett behov av ytterligare en fem-öppen restaurang i city då detta område redan har problem relaterade till de sena stängningstiderna och det myckna alkoholintaget.

__________________________

§14 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd den 15 september 2008 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

____________________________

§15 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från Norrmalms handikappråd den 10 september 2008 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

___________________________

§16 Genomförd upphandling av konsumentvägledning

Diarienummer: 101-572/2008

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Vice ordföranden Lars Arell (s) anmälde, med instämmande av ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp), ett särskilt uttalande från social­demokraterna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 september 2008.

Norrmalms stadsdelsnämnd beslutade i april 2008 att delta i en, för stadsdelsnämnderna Hägersten-Liljeholmen, Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm, gemen­am upphandling av konsument­vägledning. Nämnden god­kände samtidigt förslag till anbudsunderlag och uppdrog åt stadsdelsdirektören vid Norrmalms stadsdelsförvaltning att på nämndens vägnar anta och teckna avtal med vinnande anbudsgivare.

Upphandlingen är nu genomförd och avtal har tecknats med organisationen Konsument Centrum AB, som fr.o.m. den 1 oktober kommer att svara för konsument­vägledning per telefon och via e-post till invånarna i de berörda stadsdelarna.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Lars Arell m.fl. (s) samt ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Upphandlingen av konsumentvägledning illustrerar en av svagheterna med majoritetens ensidiga fokus på att avhända kommunen all verksamhet. I detta fall fanns en enda alternativ utförare, vilket inte ökar mångfalden samtidigt som det fråntar kommunen den egna kompetensen. När detta upptäcks kan man inte ta ett steg tillbaka, och undersöka möjligheten att förbättra den egna verksamheten.

___________________________

§17 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande beslut anmäldes:

Yttranden till Lotteriinspektionen angående värdeautomatspel.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

___________________________

§18 Inkomna / upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Attendo Care AB att bedriva enskild verksamhet. Diarienummer 602-234/2008.

  2. Beslut från Socialstyrelsen i tillsynsärende rörande mun- och tandvården för boende på Riddargårdens vård- och omsorgsboende samt förvaltningens svar till Socialstyrelsen. Diarienummer 602-478/2008.

  3. Beslut från Socialstyrelsen i tillsynsärende rörande mun- och tandvård för boende på Väderkvarnens äldreboende samt förvaltningens svar till Socialstyrelsen. Diarienummer 602-470/2008.

  4. Skrivelse angående verksamhetsyta i fastigheten Väderkvarnen 20, Brunnsgatan 26. Diarienummer 302-602/2008.

  5. Inkomna diarieförda handlingar under perioden 12 augusti t.o.m.10 september 2008.

Förslag till beslut

Ordföranden Hanna Broberg (m) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att godkänna anmälan.

_________________________

§19 Övriga frågor

Övriga frågor

Vice ordföranden Lars Arell (s) anmälde en skrivelse från socialdemokraterna angående programarbetet för Bellevueparken. Diarienummer 399-621/2008.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Följande inbjudningar anmäldes:

· Inbjudan från Centralförbundet för Socialt Arbete (CSA) till en konferens den 17 november - ”Är det fult att vara fattig?”

Stadsdelsnämndens beslut

En företrädare från majoriteten resp. oppositionen har rätt att delta i den ovannämnda konferensen. Anmälan kan göras genom nämndsekreterare Gunilla Schedin.

· Inbjudan från socialtjänstförvaltningen till en fortbildningseftermiddag den 11 november - ”Att vara ung och adopterad - är det något särskilt med det?”

Stadsdelsnämndens beslut

De som önskar har rätt att delta i konferensen. Anmälan om deltagande kan göras genom nämndsekreterare Gunilla Schedin.

__________________________