Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2013-04-18

Sammanträde 2013-04-18

Datum
Klockan
18:00
Plats
Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N

Vision City.

Sammanträdet inleds med en frågestund för allmänheten.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Inkomna medborgarförslag

- Bättre belysning av Kentauren i Observatorielunden.
Diarienummer 1.2.4.-185/2013
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Beslutsärenden

4 Underlag för budget 2014 med inriktning 2015 och 2016 Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 1.1.-191/2013
Stadsdelsnämnden ska lämna ett underlag till kommunstyrelsen inför den centrala budgetberedningen. Underlaget ska bland annat beskriva utvecklingstendenser, strukturella frågor och demografiska förändringar, samt effekterna av dessa och eventuella åtgärder. I underlaget redovisar förvaltningen strategiska satsningar och prioriterade frågor för kommande tre år.

Handläggare: Maria Svedberg och Ulrika Klemets

5 Deltagande i stadens kvalitetsutmärkelse år 2013

Diarienummer 1.2.1.-168/2013
Stockholms stad har sedan 1994 årligen anordnat en form av tävling inom olika verksamhetsområden och delat ut den s.k. kvalitetsutmärkelsen. Alla kommunalt och enskilt drivna verksamheter som finansieras av staden är välkomna att delta. Kvalitetsutmärkelsen ska vara en stimulans och uppmuntran i arbetet med kvalitetsutveckling och samtidigt ge staden möjlighet att lyfta fram goda förebilder.

Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner att följande verksamheter deltar i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse år 2013: Mitt i City förskolor,
Vasaparkens förskolor och Norrmalms dagliga verksamhet som drivs på entreprenad av Amygdalus AB.

Handläggare: Maria Svedberg
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

6 Inriktningsärende avseende upphandling av drift av parkmark inom Norrmalms stadsdelsområde

Diarienummer 2.2.2.-149/2013
Gällande avtal för parkdrift inom Norrmalms stadsdelsområde löper ut
2014-09-30 och är inte möjligt att förlänga ytterligare, varför en ny upphandling måste genomföras. Stadsdelsförvaltningen har anlitat serviceförvaltningen för stöd i upphandlingsarbetet.

Nuvarande entreprenad är en totalentreprenad med funktionskrav. Det innebär exempelvis att entreprenören ska klippa gräsmattor, rensa ogräs, städa, tömma skräpkorgar, snöröja parkvägar och trappor enligt specificerade kvalitets- och resultatkrav. I den kommande upphandlingen föreslår stadsdelsförvaltningen att stadsdelsnämnden beslutar behålla rådande avtals entreprenadform.

Stadsdelsförvaltningen föreslår att avtalstiden för entreprenaden ska vara tre år med möjlighet till förlängning i två plus två år, d.v.s. maximalt sju år.

Arbetet med att ta fram förfrågningsunderlag kommer att inledas under våren 2013 och slutföras under hösten 2013. Avtal planeras tecknas under försommaren 2014 och ska börja gälla fr.o.m. 1 oktober 2014.
Handläggare: Britt Mattsson
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

7 Inriktningsärende av förskolor och bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden detaljplaneområde 1, kvarter 2-6

Diarienummer 2.6.-172/2013
Inriktningsärendet rör planering och projekteringen av förskolor samt av bostäder för personer med funktionsnedsättning i de fem första bostadskvarteren i Hagastaden. Det första bostadskvarteret beräknas vara färdigställt hösten 2017. Förvaltningen har tagit fram ett inriktningsärende för inrättande av förskolor samt bostäder för personer med funktionsnedsättning utifrån detaljplan 1.
Förvaltningen ser att lokalerna som ska användas för de fyra första förskolorna behöver vara i en sammanhängande yta och två förskolor bör ligga samman i ett kvarter. Stadens omfattande behov av bostäder för personer med funktionsnedsättning och målet 5 % sådana lägenheter vid nybyggnation gör att förvaltningen planerar 48 lägenheter i detaljplaneområde 1, kvarter 2-6.

Handläggare: Cecilia Oscarsson och Mikael Josephson

Svar på remisser

8 Motion om ett kraftigt förbättrat stöd och hjälp till personer med psykisk funktionsnedsättning enligt psykiatrireformens normer - remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-85/2013
Karin Rågsjö och Inger Stark båda (V) har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige beslutar ge alla berörda nämnder och styrelser i tilläggsuppdrag 2013 att kraftfullt prioritera förverkligandet av psykiatrireformen.

Socialstyrelsen genomförde 2009-2011 en nationell tillsyn av 178 kommuners insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning. Vad gäller Stockholms stad pågår sedan flera år ett utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet
Handläggare: Gunilla Schedin

9 Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur 2014-2016 - remiss från kommunstyrelsen.

Diarienummer 1.5.1.-150/2013
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av kulturnämndens förslag till program för stadens barn- och ungdomskultur. Det övergripande målet är att alla barn och unga ska ha likvärdig tillgång till professionella kulturupplevelser och likvärdiga möjligheter till eget skapande.

Förvaltningen är positiv till förslaget. Det är en plan med tydliga mål, strategier och ansvarsområden som för att kunna förverkligas kräver ett utvecklat samarbete mellan stadens olika nämnder och bolag.

Förvaltningen stödjer kulturnämndens förslag om att införa indikatorer som uppföljningsinstrument men dessa bör ses över i sitt antal och anvisningar utformas för på vilket sätt de ska mätas.
Handläggare: Cecilia Oscarsson

10 Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen.

Diarienummer 1.5.1.-186/2013
Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett statligt delbetänkande "Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun". En rad olika åtgärder föreslås för de ungdomar som inte går i eller inte fullföljt gymnasiet.

Förvaltningen delar uppfattningen att ungdomar som avbrutit eller aldrig påbörjat en gymnasieutbildning är i en mycket utsatt situation och riskerar att hamna i utanförskap. Förvaltningen ställer sig bakom förslagen till åtgärder för att dessa ungdomar ska påbörja eller fullfölja gymnasiestudier eller ges annat stöd för att förbättra sina förutsättningar att komma ut på arbetsmarknaden. Förvaltningen anser att det ska finns en samrådsskyldighet mellan arbetsförmedlingen och kommunen när det gäller vilka arbetsmarknadspolitiska insatser den unge ska erbjudas.
Handläggare: Gunilla Schedin

11 Förändringar i SL-trafiken 2013-2014 - remiss från Trafikkontoret

Diarienummer 1.5.1.-155/2013
Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting (f.d. SL) har begärt yttrande från bl.a. Stockholms stads trafikkontor med anledning av förslag till trafikförändringar i SL-trafiken 2013/2014. Trafikkontoret har i sin tur skickat ärendet på intern remiss till bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd.

Enligt förvaltningen är det ytterst angeläget att kollektivtrafiken utvecklas när Stockholm växer. Kollektivtrafikutvecklingen är också viktig för att möta stadens mål om att minska resande med bil.

Vidare anser förvaltningen att det är angeläget att trafikförvaltningen löpande kommunicerar med allmänheten om de trafikförändringar som planeras.Handläggare: Leila Massih

12 Detaljplan för Lokstallet 6 och del av Lokstallet 7 m.fl.- remiss från Stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 1.5.3.-171/2013
Stadsbyggnadskontoret har inbjudit till samråd om förslag till detaljplan för Lokstallet 6 och del av Lokstallet 7. Planområdet avgränsas i norr av Atlasmuren och Lokstallsgatan, i väster av Torsgatan och i söder av spårområdet Norrmalm 5:1. Förslaget innebär att Lokstallet 6 byggs på med en våning och binds samman med Lokstallet 7 genom en luftburen gång.

Förvaltningen har inget att invända mot att Lokatten 6 byggs på med en våning och att en förbindelsegång byggs mellan Lokatten 6 och Lokatten 7. Förvaltningen anser däremot att tillgänglighetsanpassningen ska lösas inom fastigheten och att Atlastäppan, som är en liten park som vetter mot Lokstallet 6 ska omfattas av detaljplanen och planläggas som parkmark.
Handläggare: Leila Massih

13 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Fredgsgatan 12, fredsgatan 12 - remiss från socialförvaltningen

Diarienummer 1.5.2.-178/2013
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd på restaurang Fredsgatan 12, Fredsgatan 12 Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: Bengt-Enar Andersson

14 Alkoholserveringstillstånd på restaurang Hotel Skeppsholmen - remiss från socialförvaltningen

Diarienummer 1.5.2.-207/2013
Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd på Serveringsstället Hotel Skeppsholmen/ Skridskopaviljongen I Stockholm Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: Bengt-Enar Andersson

Anmälningsärenden

15 Uppföljning av avtal med Framnäsgruppen AB av stödinsatser för barn, ungdomar och familjer.

Diarienummer 1.2.1.-134/2013
Norrmalms stadsdelsnämnd tecknade den 8 december år 2010 avtal med Framnäsgruppen AB om stödinsatser för barn, ungdomar och familjer. Förvaltningen har gjort en uppföljning av det ingångna avtalet.

Förvaltningens samlade bedömning är att Framnäsgruppen AB följer avtalet och utför uppdragen med god kvalitet.

Handläggare: Mikael Josephsson

16 Verksamhetsuppföljning av Riddargårdens vård- och omsorgsboende.

Diarienummer 1.2.1.-75/2013
Stadsdelsförvaltningen har genomfört en verksamhetsuppföljning vid Riddargårdens vård- och omsorgsboende. Förvaltningens bedömning är att de äldre på Riddargården erbjuds en vård och omsorg av mycket god kvalitet. Bedömningen är att Stockholms äldreboende AB uppfyller avtalet i alla dess delar.

Verksamheten uppvisade inga direkta brister vid uppföljningstillfället men vissa delar inom omsorgen och vården behöver förbättras ytterligare. Uppföljningsrapporten och en sammanställning av de åtgärder som ska vidtas bifogas tjänsteutlåtandet.

Handläggare: Katarina Jonsson

17 Ekonomisk månadsuppföljning för mars med årsprognos för 2013

Diarienummer 1.2.1.-71/2013
UTSÄNDES SENARE
Handläggare: Christina Jedestav

18 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

19 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

21 Beslut fattade enligt delegation

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av
nedanstående ärende.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Slutet sammanträde

22 Protokoll från sociala delegationens sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet

§1 Tema: Vision City

Stadsdelsdirektör Christina Rapp Lundahl berättade om Vision City.

Kommunstyrelsen beslutade i juni 2011 att ge stadsledningskontoret i uppdrag att i samråd med berörda förvaltningar och bolag ta fram en sammanhållande vision för förnyelsen av City. Visionen antogs av Kommunfullmäktige oktober 2012.

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Anita Lindskog (S) valdes att, tillsammans med ordföranden Alexandra Svensson (M) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 23 april 2013.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 21 mars 2013 justerats den 26 mars.

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ledamoten Anita Lindskog m.fl. (S) anmälde en övrig fråga om:

- Midsommarfirande i Vasaparken.

Dagordningen fastställdes.

§4 Inkomna medborgarförslag

Diarienummer 1.2.4.-185/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till förvaltningen för beredning.

Ett förslag om bättre belysning av Kentauren i Observatorielunden anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§5 Underlag för budget 2014 med inriktning 2015 och 2016 Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 1.1.-191/2013

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Vice ordförande Anita Lindskog m.fl. (S), ledamöterna Shadi Larsson och Barbro Borg (MP) samt ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 mars 2013.

Stadsdelsnämnden ska lämna ett underlag till kommunstyrelsen inför den centrala budgetberedningen. Underlaget ska bland annat beskriva utvecklingstendenser, strukturella frågor och demografiska förändringar, samt effekterna av dessa och eventuella åtgärder. I underlaget redovisar förvaltningen strategiska satsningar och prioriterade frågor för kommande tre år.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordförande Anita Lindskog (S) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Shadi Larsson (MP) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordförande Alexandra Svensson (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Vice ordförande Anita Lindskog m.fl. (S) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. Erbjud sommarjobb efter behov

2. Starta fler fritidsgårdar med attraktiv verksamhet

3. Påskynda start av gemensam barnomsorgskö

4. Starta boende i egen regi för funktionshindrade

5. Att därutöver anföra följande:

Förskolor

I underlaget för förskoleverksamheten framgår tydligt att belastningen avseende förskolor, skolor och fritidsverksamhet genom det stora antal barn som fötts eller flyttat in till staden kvarstår och i viss mån utökas. Behovet av förskolor minskar visserligen något i vissa områden men ökar igen i bl a Sabbatsbergsområdet och Birkastan. Övergången till marknadshyror belastar också förvaltningens ekonomi i en ökande takt vilket är bekymmersamt.

Satsningen på att fortsätta att rekrytera utbildade förskollärare och pedagoger blir mycket angelägen. Vi vill också att man erbjuder vidareutbildning för barnskötare för att trygga att förskolorna har behörig personal.

Vi är mycket bekymrade och förvånade över att den gemensamma förskolekön inte kommit till stånd än. I underlaget finner vi att det finns ca 40 köer till förskolorna i stadsdelen. Att ett barn därmed kan stå i flera köer ställer till det vid planeringen av behovet av platser. Det är inte kostnadseffektivt på något sätt.

Bekymmersamt är också att förskolor sägs upp från bostadsrättsföreningar samt de ökande kostnader för avgifter och hyror för förskolelokalerna.

Parker

Våra parker är hårt utsatta för slitage både från skolelever och förskolebarn. Många skolor och förskolor saknar i stor utsträckning lokaler för idrott och lekytor för de yngre barnen. En prioritering på dessa områden finns också beskriven i den föreslagna budgeten för de kommande åren. Dåligt är det då att de s.k. nyckeltalen innebär att Norrmalm får ca 1 miljon kronor mindre i tilldelning av medel för parkerna vad gäller skötsel och investeringar. Då har ingen hänsyn tagits till den kommande ökningen av dagbefolkningen som en följd av Citybanans färdigställande.

Barn och ungdom

Vi saknar en satsning på fritidsgårdar i Stadsdelen. Med det menar vi att göra sig attraktiv som ett alternativ för ungdomar. Vi vet ju att Plattan vid Sergels Torg är en stark konkurrent i vissa fall. Det måste finnas tillgång till kostnadsfria alternativ för ungdomar. Fritidsgården kan fungera som en förebyggande åtgärd för det drogbekämpande arbete som redan idag utförs. Självklart måste en satsning på fritidsgårdar ha ett innehåll som svarar mot de behov som dagens ungdomar frågar efter.

Äldreomsorgen

Det sker en hel del förändringar i behovet av bostäder för äldre. Det sker i den åldersgrupp där man efterfrågar olika typer av äldreboenden. Den förändring som pågår i Väderkvarnen med tomställning av lägenheter ger anledning till oro för hur framtida behov kommer att kunna mötas upp. Hyresnivåerna för boende är många gånger för höga för att den behövande ska kunna flytta in i exempelvis ett trygghetsboende. Det förklarar till viss del en sjunkande efterfrågan.

Boende för funktionshindrade

Det råder brist på bra boenden för många av våra innevånare med olika funktionshinder. Hyresnivåerna/lokalkostnader blir oftast mycket höga. Risk för budgetöverskridanden finns. För vissa boenden för denna grupp ”väljer hyresvärdarna att inte ansluta sig till pengsystemet”. Det är en skrämmande utveckling, när det är marknaden som dikterar villkoren och den kan sätta vilka hyror den vill, med därpå följande budgetöverskridanden. Lösningen som vi ser det är att staden/förvaltningen själv driver sådan verksamhet, det skulle också bidra till ökad valfrihet och trygga de ekonomiska villkoren.

Ekonomiskt bistånd/Arbetsmarknadsåtgärder

Åter ökar försörjningsstödet i prognosen. Ett utökat samarbete mellan jobbtorgen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan föreslås för dem som står långt från arbetsmarknaden. Det ser vi positivt på. Vi ser dock ingen särskild satsning på ungdomsarbetslösheten. Här saknar vi det borgerliga initiativet. Staden behöver satsa på möjligheter till vuxenutbildning och kompetenshöjande insatser.

Sommarjobb

Förra året erbjöds ca 150 sommarjobb till våra ungdomar. I år erbjuds högst ett 50-tal. Det är helt oacceptabelt att erbjuda färre jobb i år. Här måste satsas mycket mer för denna grupp. Antalet sommarjobb måste spegla efterfrågan!

Det är viktigt att redan i tidig ålder möta arbetsmarknaden, det kan ge effekt på ungdomsarbetslösheten på sikt. Dessa jobb är viktiga för den enskilde och ger en introduktion till arbetsmarknaden, men kan också betyda arbetsgivarkontakter för framtiden.

Sammanfattningsvis:

Det finns risk för budgetöverskridanden i de fall förvaltningen inte lyckas hålla nere kostnaderna för försörjningsstödet, stöd/boendekostnader till funktionshindrade och lokalhyrorna i första hand. Vi ser uppenbara risker för att de grupper som har stora behov av särskilt boende m.m. inte kommer att få dessa behov tillgodosedda med den föreslagna budgeten. Detta är mycket oroande.

Vi vill också återkomma i ärendet med Återvinningscentralen som skulle ha öppnats i början av året. Det löftet har inte uppfyllts. Vi hoppas att löftet om renoveringen av Vanadisbadet inte går samma öde till mötes!

Ledamöterna Shadi Larsson och Barbro Borg (MP) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

delvis godkänna förvaltningens tjänsteutlåtande och därutöver anföra följande:

Förvaltningen lyfter i sitt tjänsteutlåtande upp många viktiga utvecklingsområden inom verksamheterna på ett förtjänstfullt sätt. Samtidigt konstaterar vi att det blir alltmer tydligt att de ekonomiska förutsättningar som majoriteten ger, inte räcker till verksamheterna. För planeringsperioden 2014-2016 är förutsättningen en oförändrad budget, utan uppräkning för t ex lokal- och personalkostnader. Detta skall klaras genom årliga s k effektiviseringar. Vi menar att detta är omöjligt att genomföra utan kraftiga kvalitetssänkningar. I underlaget beskrivs många kostnadsdrivare. Till exempel hyreshöjningar, vårdgivare utan LOV-avtal, nya regler inom individ- och familjeomsorgen, kostnader för ökat besökstryck i parkerna och ökade kostnader för ekonomiskt bistånd. Vi saknar en beskrivning varifrån pengar till dessa kostnadsökningar skall tas.

Vi konstaterar också att budgetunderlaget saknar ambitioner för viktiga miljö- och kvalitetsfrågor som, t ex förskolans utemiljöer, maten i omsorgen, tillgång till gröna miljöer och utevistelse för de äldre, avfallshantering och utveckling av gång- och cykeltrafiken. Arbetet med det lokala miljöarbetet i stadsdelen (insamling av matavfall, energianvändning, lokala trafikfrågor, renhållning i parker etc.) i samverkan med invånare, företag och föreningar behöver öka. Detta för att förbättra den lokala boende- och stadsmiljön samt öka medvetenheten och engagemanget för miljö- och klimatfrågor.

Förskola

Antal barn per vuxen i förskolan behöver minska. Alla förskolor ska ges tillgång till genuspedagoger. Vi konstaterar att lokalkostnaderna för förskolorna skjuter i höjden. Detta leder till större förskolegrupper mindre yta per barn både ute och inne, och en allt hårdare belastning på parkytorna. Detta är en olycklig utveckling.

Barn och unga

Barn och ungas inflytande på utvecklingen i stadsdelen behöver öka. Vi ser med tillfredsställelse på inrättandet av ett ungdomsråd och planering av en ny fritidsgård i Hagastaden. Stadsdelen bör arbeta för sommarjobb åt alla de ungdomar som önskar detta.

Äldreomsorgen

Maten som serveras inom äldreomsorgen ska vara vällagad, hälsosam och god, helst lokalt tillagad och ekologisk. Det ska i varje stadsdel finnas kommunala alternativ, både när det gäller hemtjänst och äldreboende, eftersom det för många är en viktig del av valfriheten att kunna välja detta.

Upphandling

Arbetet med policy för upphandling bör vidareutvecklas, särskilt med fokus på förfrågningsunderlagens kvalité, miljökrav samt med tydliga och uppföljningsbara antidiskrimineringsklausuler. Staden ska säkerställa att leverantörer inte flyttar vinster till så kallade skatteparadis för att undkomma skatt.

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

Stadsdelsnämnden beslutar att delvis godkänna förvaltningens förslag samt därutöver anföra;

Förvaltningens budgetunderlag har tagits fram med ledning av högeralliansens budget och vision för framtiden, vilket medför att väsentliga aspekter av befolkningens behov saknas.

De omfattande privatiseringarna och centraliseringarna har radikalt minskat allmänhetens möjlighet till insyn och inflytande. Detta innebär att det behövs en rejäl diskussion om demokratifrågorna i staden.

Vi anser också att den lokala mark- och bygg delegationen skall återföras till stadsdelsnämnden.

Inom Äldreomsorgen krävs stora insatser för att öka kvaliteten och jämställdheten. Vänsterpartiet anser att en utbyggnad av denna är nödvändig så att fler kan bo kollektivt med medicinsk och annan service från kommunen. Att antalet äldre över 80 minskar i antal under en kortare tidsperiod kan inte innebära att man liksom kvartalskapitalismen inte låtsas om att det senare uppstår ett ökande behov. Det handlar också om att öka personaltätheten, höja den lägst avlönade personalen och införa heltidsanställning för den personal som så önskar.

Vänsterpartiets krav på förkortad arbetstid med oförändrad lön kvarstår och framstår som alltmer nödvändig nu när EU med hjälp av högeralliansen permanentar en arbetslöshet som är minst 10 troligen 20 %.

Vänsterpartiet verkar för en förskola och fritids med mindre barngrupper än de som högeralliansen skapat och med stor personaltäthet. Förskolelärarnas andel får inte minska. En fortsatt satsning på barn o ungdomars fritid tillhör V-partiets prioriterade frågor, men i egen regi första hand. Tilldelad budget måste i större utsträckning tillfalla barn och ungdomars fritid och kultur.

Vi kräver fortfarande att alla med försörjningsstöd också ska ha ratt till ett SL-kort Dessutom måste det till både till en Servicegrupp och någon form av social träffpunkt i centrala staden (ev. tillsammans med Östermalm och Kungsholmen) och Stadshuset efter Ny Gemenskap.

En kraftig förstärkning måste ske av Socialpsykiatrin. Hitintills har Högeralliansen bara skurit ner inom denna verksamhetsgren. Balder måste tex återupprättas och neuropsykiatriska teamet återskapas.

Dessutom skall ingen vinst i Välfärden – vård – skola - omsorg tillåtas.

En luftförbättring i Norrmalm måste prioriteras. I första hand måste kraft tag tas för att begränsa privattrafiken. Den måste helt enkelt minska för att så småningom utgå.

______________________

§6 Deltagande i stadens kvalitetsutmärkelse år 2013

Diarienummer 1.2.1.-168/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden godkänner att följande verksamheter deltar i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse år 2013

- Mitt i City förskolor

- Vasaparkens förskolor

- Norrmalms dagliga verksamhet som drivs på entreprenad av Amygdalus AB

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 mars 2013.

Stockholms stad har sedan 1994 årligen anordnat en form av tävling inom olika verksamhetsområden och delat ut den s.k. kvalitetsutmärkelsen. Alla kommunalt och enskilt drivna verksamheter som finansieras av staden är välkomna att delta. Kvalitetsutmärkelsen ska vara en stimulans och uppmuntran i arbetet med kvalitetsutveckling och samtidigt ge staden möjlighet att lyfta fram goda förebilder.

Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner att följande verksamheter deltar i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse år 2013: Mitt i City förskolor,

Vasaparkens förskolor och Norrmalms dagliga verksamhet som drivs på entreprenad av Amygdalus AB.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§7 Inriktningsärende avseende upphandling av drift av parkmark inom Norrmalms stadsdelsområde

Diarienummer 2.2.2.-169/2013

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsnämnden beslutar att driften av parkmark inom stadsdelsområdet ska upphandlas på i ärendet angivna villkor.

2. Stadsdelsnämnden ger stadsdelsförvaltningen i uppdrag att innan upphandlingen påbörjas, återkomma med en redovisning av framtaget förfrågningsunderlag utifrån i ärendet angiven inriktning.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 18 mars 2013.

Gällande avtal för parkdrift inom Norrmalms stadsdelsområde löper ut

2014-09-30 och är inte möjligt att förlänga ytterligare, varför en ny upphandling måste genomföras. Stadsdelsförvaltningen har anlitat serviceförvaltningen för stöd i upphandlingsarbetet.

Nuvarande entreprenad är en totalentreprenad med funktionskrav. Det innebär exempelvis att entreprenören ska klippa gräsmattor, rensa ogräs, städa, tömma skräpkorgar, snöröja parkvägar och trappor enligt specificerade kvalitets- och resultatkrav. I den kommande upphandlingen föreslår stadsdelsförvaltningen att stadsdelsnämnden beslutar behålla rådande avtals entreprenadform.

Stadsdelsförvaltningen föreslår att avtalstiden för entreprenaden ska vara tre år med möjlighet till förlängning i två plus två år, d.v.s. maximalt sju år.

Arbetet med att ta fram förfrågningsunderlag kommer att inledas under våren 2013 och slutföras under hösten 2013. Avtal planeras att tecknas under försommaren 2014 och ska börja gälla fr.o.m. 1 oktober 2014.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordförande Alexandra Svensson (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

avslå förvaltningens förslag till beslut och i stället beslutat att ta tillbaka driften i egen regi.

______________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§8 Inriktningsärende av förskolor och bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden detaljplaneområde 1, kvarter 2-6

Diarienummer 2.6.-172/2013

Stadsdelsnämndens beslut

1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att fortsätta planering och projektering av förskolor och bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden detaljplaneområde 1 i enlighet med detta inriktningsärende.

2. Stadsdelsnämnden ansöker om stimulansbidrag från kommunstyrelsens ekonomiutskott om 500 tkr för förprojektering och projektering samt 100 tkr för beställarstöd för var och en av planerade tre gruppbostäder samt 100 tkr för var och en av två planerade serviceboendeenheter.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 mars 2013.

Inriktningsärendet rör planering och projekteringen av förskolor samt av bostäder för personer med funktionsnedsättning i de fem första bostadskvarteren i Hagastaden. Det första bostadskvarteret beräknas vara färdigställt hösten 2017. Förvaltningen har tagit fram ett inriktningsärende för inrättande av förskolor samt bostäder för personer med funktionsnedsättning utifrån detaljplan 1.

Förvaltningen ser att lokalerna som ska användas för de fyra första förskolorna behöver vara i en sammanhängande yta och två förskolor bör ligga samman i ett kvarter. Stadens omfattande behov av bostäder för personer med funktionsnedsättning och målet 5 % sådana lägenheter vid nybyggnation gör att förvaltningen planerar 48 lägenheter i detaljplaneområde 1, kvarter 2-6.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§9 Motion om ett kraftigt förbättrat stöd och hjälp till personer med psykisk funktionsnedsättning enligt psykiatrireformens normer – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-85/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 20 mars 2013.

Karin Rågsjö och Inger Stark båda (V) har i en motion föreslagit att kommun­fullmäktige beslutar ge alla berörda nämnder och styrelser i tilläggsuppdrag 2013 att kraftfullt prioritera förverkligandet av psykiatrireformen.

Socialstyrelsen genomförde 2009-2011 en nationell tillsyn av 178 kommuners insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning. Vad gäller Stockholms stad pågår sedan flera år ett utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordförande Alexandra Svensson (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

delvis godkänna förvaltningens förslag till remissvar och tillstyrka i övrigt motionen som sitt remissvar då det utan tvekan finns åtskilliga områden där det krävs förbättringar t.ex. träfflokaler mer sysselsättning neuropsykiatri utökat boendestöd mm.

______________________

§10 Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur 2014-2016 - remiss från kommunstyrelsen.

Diarienummer 1.5.1.-150/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordförande Anita Lindskog m.fl. (S), ledamöterna Shadi Larsson och Barbro Borg (MP) samt ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 27 mars 2013.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av kulturnämndens förslag till program för stadens barn- och ungdoms­kultur. Det övergripande målet är att alla barn och unga ska ha likvärdig tillgång till professio­nella kultur­upplevelser och likvärdiga möjligheter till eget skapande.

Förvaltningen är positiv till förslaget. Det är en plan med tydliga mål, strategier och ansvarsområden som för att kunna förverkligas kräver ett utvecklat samarbete mellan stadens olika nämnder och bolag.

Förvaltningen stödjer kultur­nämndens förslag om att införa indikatorer som uppföljningsinstrument men dessa bör ses över i sitt antal och anvisningar utformas för på vilket sätt de ska mätas.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordförande Anita Lindskog (S) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Shadi Larsson (MP) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordförande Alexandra Svensson (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservationer

Vice ordförande Anita Lindskog m.fl. (S) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

Vi ställer oss frågan om också barn med funktionshinder är välkomna till kulturarrangemangen och det övriga som beskrivs i underlaget?

I remissen finns över huvud taget inte ordet funktionshinder nämnt. Ingår t.ex. begreppet tillgänglighet avs. lokaler, utställningar, osv. i programmet?

Det finns svepande formuleringar om att alla barn och unga ska ha likvärdig tillgång till kulturupplevelser. Om det skall bli möjligt måste anpassning av ex utställningar måste göras för ex synskadade, döva och andra funktionshindrade grupper. Det är speciellt viktigt för grupper som inte vanligtvis får tillgång till kultur i samma omfattning som andra barn.

Vi vill ha det som ett tillägg. Vi yrkar på återremiss pga. detta.

Ledamöterna Shadi Larsson och Barbro Borg (MP) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1 - Att återremitera förslaget.

2 – Förslaget förtydligas vad gäller barn och ungas möjlighet att välja sina egna kulturuttryck.

3 – Det tydliggörs hur detta program ska kunna implementeras av alla stadens nämnder, på ett mer bindande sätt.

Vi tycker att det är mycket bra att staden har ett program för barn och ungdomskultur och att detta ska gälla i många av stadens nämnder. Målsättningarna är bra och det är viktigt att relatera till FN:s barnkonvention, som staden i budgeten ålägger nämnderna att följa.

Vi kan dock konstatera att det nuvarande programmet inte har funnits med som grund för beslut i till exempel stadsbyggnadsnämnden eller utbildningsnämnden. Inte ens gymnasieskolorna har tagit till sig detta dokument. Det är bra att det finns ett nätverk av tjänstemän, men programmet bör på ett mer bindande sätt användas i de politiska besluten.

Beträffande ungdomskulturen finns i det nuvarande dokumentet en tydlig målkonflikt mellan stadens 0-tolerans mot graffiti och kultur i ögonhöjd. Denna konflikt är borta i och med att skrivningarna om kultur av barn och unga med uttryck som ingen vuxen styr över nu föreslås ersättas med Barn och ungdom har inflytande över och delaktighet i sitt eget kulturliv. Vi föredrar den nuvarande skrivningen, som ger unga möjligheter att själva välja sina konstnärliga uttryck.

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

överlämna förvaltningens remissvar till Kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

______________________

§11 Ungdomar utanför gymnasieskolan – ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen.

Diarienummer 1.5.1.-186/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 27 mars 2013.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av ett statligt delbetänkande ”Ungdomar utanför gymnasieskolan – ett förtydligat ansvar för stat och kommun”. En rad olika åtgärder föreslås för de ungdomar som inte går i eller inte fullföljt gymnasiet.

Förvaltningen delar uppfattningen att ungdomar som avbrutit eller aldrig påbörjat en gymnasieutbildning är i en mycket utsatt situation och riskerar att hamna i utan­förskap. Förvaltningen ställer sig bakom förslagen till åtgärder för att dessa ungdomar ska påbörja eller fullfölja gymnasie­studier eller ges annat stöd för att förbättra sina förutsättningar att komma ut på arbets­marknaden. Förvaltningen anser att det ska finns en samrådsskyldighet mellan arbetsförmedlingen och kommunen när det gäller vilka arbetsmarknadspolitiska insatser den unge ska erbjudas.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordförande Alexandra Svensson (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

överlämna förvaltningens remissvar till Kommunstyrelsen utan eget ställningstagande.

______________________

§12 Förändringar i SL-trafiken 2013-2014 – remiss från Trafikkontoret

Diarienummer 1.5.1.-155/2013

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ledamoten Hans Enroth (V) reserverade sig mot beslutet. Ledamöterna Shadi Larsson och Barbro Borg (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 27 mars 2013.

Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting (f.d. SL) har begärt yttrande från bl.a. Stockholms stads trafikkontor med anledning av förslag till trafikförändringar i SL-trafiken 2013/2014. Trafikkontoret har i sin tur skickat ärendet på intern remiss till bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd.

Enligt förvaltningen är det ytterst angeläget att kollektivtrafiken utvecklas när Stockholm växer. Kollektivtrafikutvecklingen är också viktig för att möta stadens mål om att minska resande med bil.

Vidare anser förvaltningen att det är angeläget att trafikförvaltningen löpande kommunicerar med allmänheten om de trafikförändringar som planeras.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (V) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordförande Alexandra Svensson (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (V) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

delvis godkänna förvaltningens förslag samt därutöver anföra;

Eftersom tunnelbanans gröna linjen även under lördag-söndag samt helgdagar är mer överfyllda än under vardagsrusning p.g.a. dels för korta tåg och dels för gles trafik föreslår vi att detta åtgärdas snarast.

Vad gäller busstrafiken kan anföras att föreslagna ändringar för bl.a. 69 och 53 medför onödiga omstigningar för Norrmalmstrafikanterna. Vad har de gjort SL för ont?

Dessutom behöver buss 40 ha tätare trafik lördag- söndag och framför allt kvällar. Halvtimmestrafik är meningslös glesbygdsverksamhet i Sveriges mest tätbefolkade område.

Särskilt uttalande

Ledamöterna Shadi Larsson och Barbro Borg (MP) lämnade följande särskilda uttalande:

- Fortfarande kan man inte ta sig direktfrånCentralen till Djurgården. MP förespråkar förlängning av spårvagnslinjenfrån Centralen direkt till Djurgården.

- Vi vill ha fler och tätare bussförbindelser där människor bor. Norra och nordöstra delarna av Norrmalm är underförsörjda. Med tunnelbana kommer man som längst till Odenplan respektive Tekniska högskolan. Även de täta bostadsområdena upp mot Roslagstull behöver bättre förbindelser

-Buss 515går till Näckrosen. Vi vill förlänga linjesträckningar såatt buss 515 Odenplan – Solna – Sundbyberg kan fortsätta till Kista.

- Vi vill ha ökat turtäthet påbuss 59 efter kl: 18:00.

- Det behövs flera olika sorters bussar mellan olika delar av innerstaden: små bussar, stora bussar, elbussar med mera. Mindre bussar kan stanna på fler ställen. Städerna Paris och Rom har satsat på många olika slags bussar och det fungerar mycket bra. Vi behöver ta lärdom av dessa städer.

- Det behövs en bättre förbindelse mellan Sveavägen och Rådhuset.

______________________

§13 Detaljplan för Lokstallet 6 och del av Lokstallet 7 m.fl.– remiss från Stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 1.5.3.-171/2013

Stadsdelsnämndens beslut

1. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Paragrafen justeras omedelbart.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 mars 2013.

Stadsbyggnadskontoret har inbjudit till samråd om förslag till detaljplan för Lokstallet 6 och del av Lokstallet 7. Planområdet avgränsas i norr av Atlasmuren och Lokstallsgatan, i väster av Torsgatan och i söder av spårområdet Norrmalm 5:1. Förslaget innebär att Lokstallet 6 byggs på med en våning och binds samman med Lokstallet 7 genom en luftburen gång.

Förvaltningen har inget att invända mot att Lokatten 6 byggs på med en våning och att en förbindelsegång byggs mellan Lokatten 6 och Lokatten 7. Förvalt­ningen anser däremot att tillgänglighetsanpassningen ska lösas inom fastigheten och att Atlastäppan, som är en liten park som vetter mot Lokstallet 6 ska omfattas av detaljplanen och planläggas som parkmark.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§14 Alkoholserveringstillstånd i restaurang Fredgsgatan 12, fredsgatan 12 – remiss från socialförvaltningen

Diarienummer 1.5.2.-178/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd för allmänheten mellan kl.11:00-05:00 måndag till söndag både inom- och utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 mars 2013.

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd på restaurang Fredsgatan 12, Fredsgatan 12 Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§15 Alkoholserveringstillstånd på restaurang Hotel Skeppsholmen – remiss från socialförvaltningen

Diarienummer 1.5.2.-207/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd för allmänheten måndag till söndag utom och inomhus mellan kl. 11:00 – 01:00 tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 2 april 2013.

Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om utökad tid för alkoholserveringstillstånd på Serveringsstället Hotel Skeppsholmen/ Skridskopaviljongen I Stockholm Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§16 Uppföljning av avtal med Framnäsgruppen AB av stödinsatser för barn, ungdomar och familjer.

Diarienummer 1.2.1.-134/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 mars 2013.

Norrmalms stadsdelsnämnd tecknade den 8 december år 2010 avtal med Framnäsgruppen AB om stödinsatser för barn, ungdomar och familjer. Förvaltningen har gjort en uppföljning av det ingångna avtalet.

Förvaltningens samlade bedömning är att Framnäsgruppen AB följer avtalet och utför uppdragen med god kvalitet.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§17 Verksamhetsuppföljning av Riddargårdens vård- och omsorgsboende.

Diarienummer 1.2.1.-75/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 mars 2013.

Stadsdelsförvaltningen har genomfört en verksamhetsuppföljning vid Riddargår­dens vård- och omsorgsboende. Förvaltningens bedömning är att de äldre på Riddar­gården erbjuds en vård och omsorg av mycket god kvalitet. Bedömningen är att Stockholms äldreboende AB uppfyller avtalet i alla dess delar.

Verksamheten uppvisade inga direkta brister vid uppföljningstillfället men vissa delar inom omsorgen och vården behöver förbättras ytterligare. Uppföljningsrap­porten och en sammanställning av de åtgärder som ska vidtas bi­fogas tjänsteutlå­tandet.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§18 Ekonomisk månadsuppföljning för mars med årsprognos för 2013

Diarienummer 1.2.1.-71/2013

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 april 2013.

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. mars 2013 samt en bedömning av kostnaderna och intäkterna för resten av året. Totalt beräknas ingen avvikelse mot budget efter resultatdispositioner.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________

§19 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Protokollet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms pensionärsråd den 15 april 2013 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna

______________________

§20 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

Stadsdelsnämndens beslut

Protokollet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sammanträde i Norrmalms råd för funktionshindersfrågor den 15 april 2013 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att lägga ärendet till handlingarna

______________________

§21 Anmälan av inkomna och upprättade handlingar april

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande handlingar anmäldes:

1. Vidarbefordrat medborgarförslag – Tak vid tunnelbanegång vid St Eriksplan

2. Svar på medborgarförslag – delning av hundrastgården i Vanadisparken
Diarienummer: 1.2.4.-110/2013

3. Underrättelse från Arbetsmiljöverket med möjlighet till yttrande om Stockholms Äldreboende AB.
Diarienummer: 2.6.-128/2013

4. Yttrande till Arbetsmiljöverket Stockholms Äldreboende AB.
Diarienummer: 2.6.-128/2013

5. Förteckning över diarieförda handlingar under perioden 1 mars- 1 april 2013.

______________________

§22 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande beslut anmäldes:

Beslut

Beslutsfattare

Besluts-datum

Ev. diarie-

nummer

Tillstyrkt remiss gällande ansökan om Förströelsespel på Allstar the fabulous sportbar, Stockholm

Bengt-Enar Andersson

2013-03-05

1.4.-131/2013

Tillstyrkt remiss angående ansökan om alkoholserveringstillstånd i WaiPo Restaurang

Christina Rapp Lundahl

2013-03-08

1.5.2.-135/2013

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkoholserveringstillstånd i Indian King, på Västmannagatan 12

Christina Rapp

Lundahl

2013-03-08

1.5.2.-144/2013

Tillstyrkt remiss angående ansökan om alkoholserveringstillstånd i Bistro Rolf de Maré på Drottninggatan 15

Christina Rapp Lundahl

2013-03-12

1.5.2.-147/2013

Tillstyrkt remiss angående anökan om alkoholserveringstillstånd i Sushi House på Drottninggatan 8

Christina Rapp Lundahl

2013-03-12

1.5.2.-145/2013

Tillstyrkt remiss angående ansökan om alkoholserveringstillstånd i Wienerkonditoriet på Biblioteksgatan 6

Christina Rapp Lundahl

2013-03-25

1.5.2.-159/2013

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om tillstånd till restaurangkasinotillstånd på Dovas/Lion Bar Svea, Stockholm

Bengt-Enar Andersson

2013-03-25

1.5.2-152/2013

______________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§23 Övrig fråga

Ledamoten Anita Lindskog (S) ställde en fråga till nämnden om midsommarfirandet i Vasaparken som inte finns planerat eller budgeterat i verksamhetsplan 2013.

Stadsdelsdirektör Christina Rapp Lundahl svarade att förvaltningen har sökt samarbete med externa aktörer för att finansiera midsommarfirandet och att Stockholms Äldreboende kommer genomföra firandet i år.

§24 Anmälan av protokoll från sociala delegationen

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid sociala delegationens sammanträden den 3 april och 6 mars 2013 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att ärendet läggs till handlingarna.

______________________