Din position: Hem > Stockholms stad > Kungsholmens stadsdelsnämnd > Sammanträde 2010-08-26
Tema: Val 2010 (valinformation)
Anmäldes att protokoll från 16 juni 2010 hade justerats den 18 juni 2010. Ordförande tillkännagav att dagens protokoll skulle justeras den 31 augusti 2010. Ingegerd Akselsson Le Douaron utsågs att jämte ordföranden justera protokollet.
· Medborgarförslag om krattning av gräsmattor, Rålambshovsparken, dnr 1.2.4-389-2010. Förvaltningen fick i uppdrag att besvara skrivelsen.
· Medborgarförslag om uteduschar på Smedsuddsbadet, dnr 1.2.4-388-2010. Stadsdelsnämnden överlämnade medborgarförslaget till förvaltningen för beredning.
BESLUT
1. Kungsholmens stadsdelsnämnd tillstyrker de förslag till ändringar och tillägg i databasen PARK som framförs i tjänsteutlåtandet
2. Tjänsteutlåtandet överlämnas till kommunstyrelsen för vidare hantering
ÄRENDET BEREDNING
Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 31 juni 2010, dnr 1.2.1-298-2010.
Kungsholmens stadsdelsnämnd överlämnar rapporteringen till Socialstyrelsen, stadens äldreförvaltning, socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltning och revisionskontor.
ÄRENDETS BEREDNING
Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 30 juni 2010, dnr 1.2.1-355-2010.
Kungsholmens stadsdelsnämnd godkänner månadsrappor för juli 2010.
Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 11 augusti 2010, dnr 1.1-132-2010.
UTTALANDE
Catarina Agrell m.fl. (S), Reijo Kittilä (V) och Ingegerd Akselsson Le Douaron (MP) lämnade följande gemensamma uttalande:
Vi uppskattar mycket de kommentarer från förvaltningen som följer månadsrapporten.
När det gäller stöd och service till personer med funktionsnedsättning är det anmärkningsvärt att stadens valfrihetssystem enligt LOV (lagen om valfrihetssystem) tillåter att enskilda anordnare kan ta ut priser som är upp till tre gånger högre än kommunens kostnader för samma tjänst. Man kan fråga sig om även kvaliteten är tre gånger bättre eller om skattebetalarnas pengar istället går till privata vinster.
1. Kungsholmens stadsdelsnämnd bifaller i huvudsak stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.
2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Kungsholmens stadsdelsnämnd har länge påtalat problemen med Essingeleden och att över 40 000 kungsholmsbor och besökare drabbas varje dygn av buller, avgaser och hälsofarliga partiklar.
Stadsdelsnämnden har föreslagit en nedgrävning av Essingeleden över Kungsholmen. En sådan lösning skulle minska bullret och utsläppen samtidigt som trafiksäkerheten och framkomligheten ökar. Dessutom skulle 50 000 kvadratmeter mark frigöras som skulle kunna användas till grönområden och bostäder åt stockholmarna.
Alliansregeringen genomför nu en stor nationell satsning på spår och vägar tillsammans med en ambitiös klimatpolitik för kraftigt minskade utsläpp.
När Förbifart Stockholm är klar ska trängselskatt också tas ut på Essingeleden.
Alliansen på Kungsholmen fortsätter att driva frågan om att gräva ned alternativt glasa/kapsla in Essingeleden.
ÄRENDETS BERENING
Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 28 juni 2010, dnr 1.5.3-311-2010.
FÖRSLAG TILL BESLUT
Ordförande Regina Kevius m.fl. (M), Lars Lundqvist (FP) och Robert Rydefjärd (KD) föreslog att nämnden skulle besluta enligt ett gemensamt förslag från Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.
Catarina Agrell m.fl. (S) föreslog att nämnden skulle besluta enligt förvaltningens förslag.
Reijo Kittilä (V) och Ingegerd Akselsson Le Douaron (MP) föreslog att nämnden skulle besluta enligt ett gemensamt förslag från vänsterpartiet och miljöpartiet.
BESLUTSGÅNG
Ordföranden ställde de olika förslagen mot varandra och fann att nämnden hade beslutat enligt det gemensamma förslaget från Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna.
RESERVATIONER
Catarina Agrell m.fl. (S) reserverade sig mot beslutet med hänvisning till förvaltningens förslag till beslut.
Reijo Kittilä (V) och Ingegerd Akselsson Le Douaron (MP) reserverade sig mot beslutet med hänvisning till sitt gemensamma förslag:
Att tillstyrka att kommunfullmäktige bifaller motionen
En enig nämnd driver sedan flera år frågan att gräva ner alternativt överdäcka den del av Essingeleden som passerar Kungsholmen. I väntan på att detta blir verklighet skulle en trängselavgift på Essingeleden bidra till bättre miljö för alla dem som bor bredvid Essingeleden på Kungsholmen. Vi understödjer därför förslaget att utreda hur trängselavgifter snarast kan införas på Essingeleden.
Kungsholmens stadsdelsnämnd överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på kommunstyrelsens remiss.
Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 6 augusti 2010, dnr 1.5.1-313-2010.
Paragrafen förklarades omedelbart justerad
Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 11 augusti 2010, dnr 1.5.1.-350-2010
Stadsdelsförvaltningens redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 10 augusti 2010, dnr 1.5.1-319-2010.
Ordförande Regina Kevius m.fl. (M), Lars Lundqvist (FP) och Robert Rydefjärd (KD) föreslog att nämnden skulle besluta enligt förvaltningens förslag.
Catarina Agrell m.fl. (S), Reijo Kittilä (V) och Ingegerd Akselsson Le Douaron (MP) föreslog att nämnden skulle besluta enligt ett gemensamt förslag från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
Ordföranden ställde de båda förslagen mot varandra och fann att nämnden hade beslutat enligt förvaltningens förslag.
RESERVATION
Catarina Agrell m.fl. (S), Reijo Kittilä (V) och Ingegerd Akselsson Le Douaron (MP) reserverade sig mot beslutet med hänvisning till sitt gemensamma förslag:
Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen och anför därutöver följande:
Vi efterlyser genusperspektivet i nyckeltalen och vill lyfta fram vikten av könsuppdelad statistik.
Inom ekonomiskt bistånd är det ur brukarperspektiv viktigt med nyckeltal som visar både utredningstid och väntetid. Det bör vara klart och tydligt vad som ska mätas och hur. Ett it-baserat system bör kunna tas fram för att manuella beräkningar ska kunna undvikas.
Även väntetid till budget- och skuldrådgivningen bör vara ett nyckeltal.
Antal årsarbetare per omsorgstagare i särskilt boende för personer med funktionsnedsättningar bör också vara ett nyckeltal, i likhet med vad som föreslås för äldreomsorgen.
Inom personalområdet vill vi även ha nyckeltal om andelen timanställningar samt andel av den kommunalt finansierade verksamheten som omfattas av kollektivavtal respektive meddelarfrihet och meddelarskydd.
Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 11 augusti 2010, dnr 1.5.1-289-2010
I detta ärende är det mycket viktigt att ta del av handikapprådets och handikapporganisationernas synpunkter. Deras uppfattning måste väga tungt. Tidigare har handikapporganisationerna riktat en hel del kritik mot det centrala bedömningskansliet och bland annat ifrågasatt att nivåbedömningarna inte kan överklagas, vilket vi instämmer i. Det är av stor vikt att mätinstrumenten uppfattas som trovärdiga av alla parter.
Paragrafen förklarades omedelbart justerad.
ÄRENDETS BREDNING
Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i tjänsteutlåtande av den 11 augusti 2010, dnr 1.5.1-304-2010.
· Avtal med Stiftelsen rödakorshemmet avseende S:t Eriks vård- och omsorgsboende dnr 2.2.2-399-2010
Våra partier riktade stark kritik mot beslutet att centralt genomföra upphandlingen av driften av S:t Eriks äldreboende. Stadsdelsnämnderna har reducerats till enbart förvaltande nämnder vad gäller driften av äldreboendena. Vi anser att stadsdelsnämnderna självständigt ska kunna besluta om driften av de vård- och omsorgsboenden som finns inom deras geografiska område. Även rätten att besluta om drift i egen regi ska vara självklar.
Stadsdelsförvaltningen skickade i maj ut tilldelningsbeslutet avs. driften av S:t Erik till nämndledamöterna. Beslutet har dock aldrig formellt anmälts för nämnden.
Fem anbud lämnades in i denna upphandling. Fyra av dem kunde dock av olika skäl inte godkännas varefter anbudet från Stiftelsen rödakorshemmet var det enda anbudet som utvärderades. Anbudsutvärderingen resulterade i påfallande låga poäng och referenserna har inte varit översvallande positiva heller.
S:t Eriks äldreboende har under de senaste tio åren bytt entreprenör i varje genomförd upphandling, någon gång även mellan upphandlingarna när entreprenören blivit uppköpt av ett större vårdbolag. Kontinuiteten i verksamheten har blivit lidande.
Upphandlingen av driften av S:t Eriks äldreboende borde ha avbrutits och verksamheten i stället drivas i egen regi.
· Avtal med Temabo avseende Alströmerhemmets vård- och omsorgsboende
dnr 2.2.2-340-2010
Våra partier riktade stark kritik mot beslutet att centralt genomföra upphandlingen av driften av Alströmerhemmets äldreboende. Stadsdelsnämnderna har reducerats till enbart förvaltande nämnder vad gäller driften av äldreboendena. Vi anser att stadsdelsnämnderna självständigt ska kunna besluta om driften av de vård- och omsorgsboenden som finns inom deras geografiska område. Även rätten att besluta om drift i egen regi ska vara självklar.
Stadsdelsförvaltningen skickade i maj ut tilldelningsbeslutet avs. driften av Alströmerhemmet till nämndledamöterna. Beslutet har dock aldrig formellt anmälts för nämnden.
Fyra anbud lämnades in i denna upphandling. Ett av dem kunde dock av olika skäl inte godkännas varefter tre anbud fanns kvar för utvärdering. Anbudsutvärderingen resulterade i mycket låga poäng för en av anbudsgivarna. Två anbudsgivare kvarstod därmed. Antalet inlämnade och godkända anbud som kunde komma ifråga för avtal var därmed påfallande lågt.
Alströmerhemmets äldreboende har under de senaste tio åren flera gånger bytt entreprenör vilket blev resultatet även nu. Kontinuiteten i verksamheten har blivit lidande.
· Arrendeavtal för koloniträdgård med koloniträdgårdsföreningen Karlbergs- Bro dnr 2.2.1-261-2010
· Oanmäld inspektion vid Serafens vård- och omsorgsboende dnr 1.3.393-2010
· Rapport om nationaldagsfirandet 2010 dnr 300-424-09
· Anmälan av balanslista
· Anmälan av inkomna skrivelser m m
· Anmälan av protokoll från pensionärsrådets sammanträde
· Anmälan av protokoll från handikapprådets sammanträde
Skrivelse från Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet om SL:s förslag till trafikförändringar. Förvaltningen får i uppdrag att söka förlängd remisstid hos SL och återkomma med förslag till beslut, dnr 1.5.3-449-2010.
Karin Norman informerade om:
· Stockholmsenkäten presenteras i september.
· Skateparken i Rålambshovsparken invigs första veckan i november.
Britt Mattsson informerade om:
· Uppföljning av remisser om Kristinebergs IP samt Primusområdet.
· Plaskdamm har färdigställts i Kristinebergs strandpark.