Din position: Hem > Stockholms stad > Maria - Gamla Stan > Sammanträde 2004-01-22
Upprop skedde enligt närvarolista
Nämnden utsåg ordföranden Jens Orback (s) att jämte ledamoten Maj-Britt Åkesson (fp) justera dagens protokoll.
Anmäldes protokoll 2003-12-11, vilket justerats 2003-12-15.
Den utsända dagordningen godkändes.
I ärendet förelåg förvaltningens utredning 2003-12-05.Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-10-23.Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-11-23.Paragrafen är sekretesskyddad.
Ärendet utgår.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-11-04.Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-01-02.Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-01-05.Paragrafen är sekretesskyddad.Ordföranden Jens Orback (s) ajournerade sammanträdet kl.18.10 och öppnade det åter kl.18.12.
I verksamhetsplan 2004 föreslår förvaltningen en anpassning av antalet platser inom äldreboenden med heldygnsomsorg till det förväntade behovet i framtiden. Tanto sjukhem och korttidsboende, som inte uppfyller kriterierna för ett modernt äldreboende föreslås avvecklas under 2004. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-15.
Ledamoten Lars Wettergren m.fl. (s) yrkade bifall till ett av (s), (v), (mp), (m) och (fp) gemensamt förslag till beslut.
Ledamoten Torbjörn Andring (kd) yrkade på bordläggning.
Ordföranden Jens Orback (s) tog först upp bordläggningsyrkandet och ställde detta mot förslaget att avgöra ärendet idag.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden beslutar att avgöra ärendet idag.
Härefter förelåg ett förslag till beslut, det gemensamma (s), (v), (mp), (m), (fp)-förslaget.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner förvaltningens förslag att avveckla Tanto sjukhem och korttidsboende och uppdrar till förvaltningen att genomföra den föreslagna avvecklingen.
2. Nämnden anför därutöver följande:I syfte att anpassa antalet platser för äldreboende med heldygnsomsorg till behovet, beslutar nämnden att avveckla Tanto sjukhem. Nämnden anser det viktigt att framtidens äldreboende lever upp till den standard som länsstyrelsen kräver.
Det är vidare nämndens vilja att avvecklingen genomförs med beaktande av följande:
Ledamoten Torbjörn Andring (kd) anmälde att han ej deltog i beslutet med hänvisning till yrkandet om bordläggning.
Särskilt uttalande anmäldes av ledamoten Gerard Rikken (mp) enligt följande."Förvaltningen föreslår att under året påbörja avvecklingen av Tanto sjukhem och korttidsboende. Man anger två skäl för denna avveckling:
Kombinationen av dessa båda faktorer gör en avveckling av Tanto sjukhem (inkl. korttidsboende) begriplig.
Visserligen är standarden på Hornstulls sjukhem ännu lägre (i motsats till på Tanto sjukhem finns där även dubbelrum vilka skulle avvecklas i Bengt Westerbergs anda), men eftersom Hornstull åtminstone t o m 2006-01-31 drivs i privat regi av CarePartner AB, skulle en avveckling ge entreprenören sådana kostnader som inte täcks av upphandlingsavtalet, så att en avveckling av Hornstulls sjukhem nu inte är möjlig. CarePartner har dock förklarat sig villig att omvandla sjukhemsplatserna till korttidsboende vilket är positivt; dessa kan då ersätta det korttidsboende som än så länge finns på Tanto sjukhem.
Till Medborgarmötet den 15 januari kom många anhöriga till de boende på Tanto sjukhem. Alla närvarande intygade hur bra atmosfären på Tanto är och hur förträfflig personalen är; dessutom hade de ett flertal namnlistor med sig där även andra hade skrivit under uppropet att inte lägga ner Tanto sjukhem, trots de påtalade bristerna i hygienutrymmena och trängseln i samlingslokalerna.
De framhöll också att deras anhöriga var i så dåligt skick att de inte kan utnyttja en kokvrå och att de helst har dörrarna öppna för trivsels skull. Nämnden vet inte om alla anhöriga (och alla boenden) delar denna uppfattning, men intrycket på Medborgarmötet var kompakt: "Behåll Tanto sjukhem!" Nämnden skulle kanske önska att reglerna inte var så fyrkantiga, men vi kan inte heller sätta oss över gällande lagstiftning och föreskrifter; då riskerar vi ett vitesföreläggande vilket vi inte har råd med i vårt utsatta ekonomiska läge.
Nämnden förlitar sig på att förvaltningen genomför den avveckling vi ikväll beslutar om på ett så skonsamt sätt som möjligt för de boende och deras anhöriga. Vi hoppas att det även ska visa sig att vara möjligt att hålla personalgruppen så mycket som möjligt intakt vid överflyttning av de boende till annat sjukhem. Dessutom hoppas nämnden att förvaltningen ska hörsamma det förslag som någon åhörare, f ö en icke-anhörig, kom med: "Ni bör utreda varför det är så bra på en arbetsplats i stället för att bara utreda när någonting inte funkar."
Förvaltningen har genomfört tillsyn av Checkpoint Söder AB utifrån den tillsynsplan som nämnden fastställde i mars 2003. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-17. Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner rapporten i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-17.
Kommunfullmäktige har beslutat att stadens verksamheter ska ta fram kvalitetsgarantier så att medborgarna kan få information om vilken service de kan förvänta sig. Sammanlagt 61 enheter har tagit fram kvalitetsgarantier med utgångspunkt i respektive enhets åtaganden i verksamhetsplanen för 2004. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-22.
Ordföranden Jens Orback m.fl. (s) yrkade bifall till ett av samtliga partier framlagt förslag till beslut.
Stadsdelsnämndens beslut
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-19.
Stadsdelsnämndens beslut1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-19.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-15.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden flyttar nämndsammanträdet i mars från den 4 till den 25 mars 2004.
Stadsledningskontoret har till nämnden för yttrande senast den 1 mars 2004 remitterat ärendet Fortsatt inriktning av stadens kvalitetsarbete samt Stockholms stads kvalitetsutmärkelse från och med år 2004. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2003-12-22.
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på remissen till stadsledningskontoret överlämnar och åberopar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-22.
Länsstyrelsen har berett nämnden möjlighet att yttra sig angående ansökan från Solå Ungdomscenter AB om att etablera verksamhet enligt LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) i stadsdelen. Ansökan avser tillstånd att bedriva korttidstillsyn för skolungdom över 12 år utanför det egna hemmet i anslutning till skoldagen samt under lov enligt 9 § 7 punkten LSS. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-01-07.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden tillstyrker ansökan från Solå Ungdomscenter AB att driva korttidstillsyn för skolungdom över 12 år jämlikt 9 § 7 punkten LSS i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-01-07.
2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Tonarto Restaurang AB ansöker på grund av ägarskifte om tillstånd för servering av alkohol till allmänheten i Restaurang Skeppsbar. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2003-12-19 med tillstyrkan av ansökan.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden tillstyrker ansökan om alkoholservering i Restaurang Skeppsbar, Skeppsbron 44, Stockholm.
AB Kulturbolaget i Medborgarhuset Stockholm ansöker om serveringstid till kl. 03.00 i Restaurang Mondo. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2003-12-19 med avstyrkan av ansökan.Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) yrkade bifall till ett av (m) framlagt förslag till beslut att tillstyrka ansökan, till vilket vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) och ledamoten Torbjörn Andring (kd) anslöt sig.
Ledamoten Lars Wettergren m.fl. (s) yrkade bifall till ett gemensamt förslag av (s), (v) och (mp) att majoriteten har ingen erinran mot förslaget om serveringstid till kl. 03.00.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med (s), (v), (mp)-förslaget.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden har ingen erinran mot en serveringstid till kl. 03.00 för Restaurang Mondo, Medborgarplatsen 8, Stockholm.
Södergrisen Aktiebolag ansöker på grund av ägarskifte om tillstånd för servering av alkohol till allmänheten i Restaurang Pig & Whistle. Ansökan omfattar även satellitservering på Medborgarplatsen. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2003-12-19 med tillstyrkan av ansökan.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden tillstyrker ansökan om alkoholservering i Restaurang Pig & Whistle, Medborgarplatsen 27-29, Stockholm.2. Nämnden tillstyrker ansökan om satellitservering på Medborgarplatsen för Restaurang Pig & Whistle under perioden 1 april till och med 30 september 2004.
3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Pumphouse Pub Restaurang Aktiebolag ansöker på grund av ägarskifte om tillstånd för servering av alkohol till allmänheten i London & New York Pub Restaurang. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2003-12-19 med tillstyrkan av ansökan om alkoholservering men med avstyrkan av serveringstid till kl. 03.00.
Ledamoten Lars Wettergren m.fl. (s) yrkade bifall till ett gemensamt förslag av (s), (v) och (mp) att majoriteten har ingen erinran mot förslaget om serveringstid till kl. 03.00 under en prövotid av sex månader.
Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) yrkade bifall till ett av (m) framlagt förslag till beslut att tillstyrka ansökan, till vilket vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) och ledamoten Torbjörn Andring (kd) anslöt sig.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden har ingen erinran mot en serveringstid till kl. 03.00 under en prövotid av sex månader för London & New York Pub Restaurang, Götgatan 54, Stockholm.
Seyhmus vegetariska deli café och futons ansöker om tillstånd för servering av alkohol till allmänheten i Seyhmus vegetariska deli/ Kafé. Serveringstiden är enligt ansökan kl. 11.00-21.30.Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-01-02 med tillstyrkan av ansökan.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden tillstyrker ansökan om alkoholservering i Seyhmus vegetariska deli/ Kafé, Varvsgatan 29, Stockholm.
AB Grundstenen 99124 unä/ Cibo et Poto AB ansöker om tillstånd för servering av alkohol till slutna sällskap i Riddarhuset.Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2003-12-19 med tillstyrkan av ansökan.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden tillstyrker ansökan om alkoholservering för slutna sällskap i Riddarhuset, Riddarhustorget, Stockholm.
Café Edenborg ansöker om tillstånd för servering av alkohol till slutna sällskap i Café Edenborg. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2003-12-19 med tillstyrkan av ansökan om alkoholservering men med avstyrkan av serveringstid till kl. 03.00.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden tillstyrker ansökan om alkoholservering för slutna sällskap i Café Edenborg, Tyska Brinken 30, Stockholm.
2. Nämnden avstyrker serveringstid till kl. 03.00.
Vid kommunfullmäktiges sammanträde 2003-12-01 utsågs tretton ledamöter, bland dem en ordförande, en vice ordförande, och tretton ersättare i stadsdelsnämnden Maria- Gamla stan för tiden till och med år 2004.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden lägger anmälan till handlingarna.
Läsårsdata 2004/ 2005 anmäldes.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-22 i rubricerat ärende.Ledamoten Lars Wettergren m.fl. (s) yrkade bifall till ett av samtliga partier framlagt förslag till beslut.
Stadsdelsnämndens beslut1.Nämnden lägger enhälligt anmälan till handlingarna samt uttalar följande. Den utförda granskningen är intressant och bör ligga till grund för förvaltningens arbete att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Förvaltningen bör vid lämpligt tillfälle efter överläggningar med entreprenören återkomma till nämnden och lokala pensionärsrådet med en redovisning och bedömning av de synpunkter som framförts i rapporten.
Nämnden vill särskilt peka på rollen som Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) (sid. 9 i rapporten). Entreprenörens MAS övertar inte det ansvar som förvaltningens MAS har enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det är en viktig principiell fråga som inte kan avtalas bort utan bör betraktas som en form av myndighetsuppgift.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2003-12-22 i rubricerat ärende.
Anmäldes protokoll från sociala delegationens sammanträden 2003-12-10, från 2003-12-16, från 2003-12-29, från 2004-01-07 samt från 2004-01-21, vilka alla justerats samma dag.
Anmäldes protokoll från lokala pensionärsrådet 2004-01-13, vilket justerats 2004-01-15.
Anmäldes protokoll från lokala handikapprådet 2003-12-09, vilket justerats 2003-12-15 och från 2004-01-07, vilket justerats 2004-01-09.
Anmäldes beslut fattade av tjänsteman på delegation.
Anmäldes förteckning över inkomna protokollsutdrag, skrivelser m.m. 2003-11-24- -2003-12-31.
Stadsdelsdirektör BrittMarie Kyndel informerade om att Skinnarvikens äldrecentrum, som den 1 februari återgår i kommunal regi, får ny chef, Anne Viertola. Rapporterades att förvaltningen bildat en projektorganisation med två tjänstemän för arbetet med de övertaliga.
Anpassning av platser i äldreomsorgenUppdrogs åt förvaltningen att återkomma med en plan för hur anpassningen av platser inom äldreomsorgen till behoven kan ske under den närmaste treårsperioden.
Förslag om alkoholförtäringsförbudVice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) yrkade bifall till ett av (fp) framlagt förslag till beslut om alkoholförtäringsförbud. Till detta förslag anslöt sig ledamoten Michael Schartau m.fl. (m).Ordföranden Jens Orback m.fl. (s) yrkade bifall till ett av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagt förslag till beslut att uppdra åt förvaltningen att vidta åtgärder för att säkerställa barns skolväg i avvaktan på en alkoholpolicy för hela staden.
Ordföranden ställde de båda förslagen mot varandra och fann majoritet för (s), (v)-(mp)-förslaget.
Votering begärdes och följande propositionsordning framställdes och godkändes.Den som bifaller (s), (v)-(mp)-förslaget röstar ja, den det ej vill röstar nej.
Härefter förrättades upprop.
Omröstningen utföll
med åtta ja-röster/ ordföranden Jens Orback (s), ledamöterna Lars Wettergren (s), Tove Frimodt (s), Heléne Lilja (s), Maria Palme (s), Åsa Hagelstedt (v), Gerard Rikken (mp) och Torbjörn Andring (kd)/
mot fem nej-röster/ vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamöterna Michael Schartau (m), tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m), ledamöterna Sonja Gräns (m) och Maj-Britt Åkesson (fp)/
Nämnden hade således beslutat att bifalla (s), (v), (mp)-förslaget med instämmande av (kd).
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden uppdrar åt förvaltningen att försöka påskynda stadens handläggning av ärendet om alkoholpolicy för hela staden. Under tiden får förvaltningen även i uppdrag att vidta åtgärder som säkerställer barnens skolväg vid Högalidsskolan och äldres trygghet utanför servicehuset i Hornstull.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamöterna Michael Schartau (m), tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m), samt ledamöterna Sonja Gräns (m) och Maj-Britt Åkesson (fp) till förmån för eget förslag till beslut enligt följande."Vi anser att nämnden skulle beslutat enligt följande.Under hela våren år 2003 framförde boende i Hornstullsområdet både muntligt och skriftligt synpunkter och klagomål till förvaltningen om missbrukare som stör och skrämmer barn och vuxna där. Nu aktualiseras dessa synpunkter åter då skolbarn är rädda att gå sin väg till skolan. Polismyndigheten har inte haft mandat att ingripa på grund av rådande lokala ordningsföreskrifter; det är inte förbjudet att dricka sprit på allmän plats eller att uppträda berusad.Folkpartiet Liberalerna föreslår därför nämnden att hemställa hos kommunfullmäktige om ett alkoholförtäringsförbud på offentlig plats inom nedan nämnda områden i Hornstullsområdet.1. Nämnden beslutar att hemställa hos kommunfullmäktige om en ändring i de lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms stad så att det blir förbjudet att dricka alkohol på följande platser:Område 1: Långholmsgatan från Folkskolegatan och söderut till Hornsgatan.Område 2: Kv. Kanonen nedanför Hornstulls servicehus och delar av Drakenbergsgatan mot Lignagatan samt Lignaparken."
Uppdrag om Lex SarahLedamoten Lars Wettergren m.fl. (s) anmälde skrivelse 2004-01-22 med uppdrag till förvaltningen att avge förslag till ändrade och uppstramade rutiner, när det gäller anmälan om missförhållanden i omsorgen om äldre och funktionshindrade enligt 14 kap 2 § socialtjänstlagen (Lex Sarah), så att nämnden på ett tidigare stadium får information om gjorda anmälningar samt en snabbare ärenderedovisning för nämnden.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden överlämnar enhälligt skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Sommarcafé vid helikopterplattan
Ledamoten Åsa Hagelstedt (v) anmälde skrivelse 2004-01-22 med uppdrag till förvaltningen att undersöka möjligheterna till ett sommarcafé vid helikopterplattan.
Ledamoten Torbjörn Andring (kd) aktualiserade frågan om användningen av Ljunglöfska salongen i Medborgarhuset och föreslog att salen öppnas för borgerliga vigslar. Förvaltningen återkommer i ärendet.
Ordföranden överlämnade en blomma till Elsemarie Bjellqvist, som fyllt 60 år och önskade henne lycka till i fortsättningen.
Vid protokolletElisabeth Berndtssonnämndsekreterare