Din position: Hem > Stockholms stad > Maria - Gamla Stan > Sammanträde 2004-05-27
Upprop skedde enligt närvarolista.
Nämnden utsåg tjänstgörande ordföranden Pär Hommerberg (fp) och ledamoten Lars Wettergren (s) att justera dagens protokoll.
Anmäldes protokoll 2004-04-22, vilket justerats 2004-04-28 och från 2004-04-28, vilket justerats 2004-05-03.
Den utsända dagordningen godkändes.
I ärendet förelåg förvaltningens utredning 2004-05-10. Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-05-04. Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-05-03. Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-04-27. Paragrafen är sekretesskyddad.
Tjänstgörande ordföranden Pär Hommerberg (fp) ajournerade sammanträdet kl.17.08 och öppnade det åter kl.18.02.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-05-14.
Stadsdelsnämndens beslut
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-05-04.Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) yrkade bifall till ett av (m) framlagt förslag till beslut.Ledamoten Torbjörn Andring (kd) yrkade bifall till ett av (kd) framlagt förslag till beslut.Ledamoten Lars Wettergren m.fl. (s) yrkade bifall till ett av (s) och (v) gemensamt framlagt förslag till beslut.Tjänstgörande ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) yrkade bifall till ett av (fp) framlagt förslag till beslut.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med (s)- (v)-förslaget.
Stadsdelsnämndens beslut1. Maria-Gamla stans stadsdelsnämnd hemställer hos kommunstyrelsen om en översyn av stadens alkoholpolitiska policy. Staden bör ha lika regler för alla sina medborgare och ett förbud mot att dricka alkohol på vissa utpekade platserpå Södermalm riskerar bara att flytta runt problemen. Vi vill se en långsiktig lösning som tar ett helhetsgrepp kring problematiken med alkohol.Maria-Gamla stans stadsdelsnämnd anser att det måste ses till både orsak och verkan när det gäller konsumtion av alkohol. Att enbart föreslå ett förbud för var man får dricka alkohol blir i vår mening ett alltför snävt medel. Vi vill se en minskad alkoholkonsumtion och därför måste de förebyggande insatserna intensifieras men socialtjänsten måste också få ökade resurser till den uppsökande verksamhet och eftervård av missbrukare som krävs.De samband som finns vid alkoholkonsumtion måste ses i ett sammanhang. Vi oroas över utvecklingen att antalet unga människor som dricker alkohol ökar och debutåldern blir lägre. Detta bör tas upp i den översyn av policyn som efterfrågas. Dessutom bör också utskänkningstillstånden ses över i den alkoholpolitiska policyn. Ett förbud mot att dricka alkohol på offentliga platser kan vara en möjlighet, men det bör då vara stringent så att medborgarna har en möjlighet att efterleva det. Skulle ett förbud på särskilt utpekade platser övervägas i en alkoholpolitisk policy måste polisen tillförsäkras tillräckliga resurser för att förbudet ska kunna efterlevas. Den alkoholpolitiska policyn måste självklart korrespondera med andra närliggande program, exempelvis drogbehandlingsprogrammet.
Den ej acceptabla situationen i området kring Hornstull får lösas genom ökade insatser från stadsdelsförvaltningen i samarbete med polisen och frivilligorganisationer i avvaktan på beslut om en alkoholpolitisk policy.Reservation anmäldes dels av ledamoten Torbjörn Andring (kd) till förmån för eget förslag till beslut enligt följande."Vi anser att nämnden skulle beslutat följande.Vi säger ja till förvaltningens förslag och har även följande yrkande att24. Långholmen25. Reimersholme26. Tantolundenfår totalförbud mot alkoholförtäring."dels av tjänstgörande ordföranden Pär Hommerberg (fp) och tjänstgörande ersättaren Solveig Staffas (fp) ) till förmån för eget förslag till beslut enligt följande."Vi anser att nämnden skulle beslutat följande.Folkpartiet anser att skolvägarna har särskild vikt och detta p.g.a. att skolplikt föreligger. Folkpartiet anser därför att dessa vägar måste göras så säkra och fria från obehag och rädsla som det är möjligt. Folkpartiet yrkar därför att det görs en genomgång av skolvägarna och därefter - efter vad som framkommit i denna utredning- kan nämnden ta beslut om alkoholförtäringen."Särskilt uttalande anmäldes av ledamöterna Michael Schartau, Gunnel Laufke och Sonja Gräns (alla m) enligt följande."Buslivet och fylleriet i många parker inom stadsdelsområdet är ett stort problem, där knappast några enkla lösningar står till buds. Till stor del gäller det att bryta den dystra utvecklingen av alkoholkulturen bland ungdomarna. Vi har stor förståelse för den oro som många, inte minst de kringboende, känner för missbruket och som för många medför minskade möjligheter att utnyttja parkerna och störd nattsömn.
För att lösa problemet krävs helt andra lösningar än att införa omfattande och tämligen generella förbud mot alkoholkonsumtion i parkerna. Förbud skall tillämpas lika för alla och innebär inskränkningar för vanliga skötsamma medborgare. Enligt vår mening är förbud, som införs på grund av att en minoritet missköter sig en sista utväg som måste användas ytterst sparsamt.
Förvaltningen vill med sitt förslag införa förbud på ett mycket stort antal platser, även där ordningsproblem och missbruk inte förekommer. Det är fel väg. Förslaget medför också stor risk att problem skjuts över till de fåtal platser som inte föreslås omfattas av förbudet, med nya problem som följd.
Förvaltningen tar i sitt förslag upp ett antal namngivna platser där man vill införa förbud med motivering att det där förekommer verksamhet med barn. Vi har förståelse för denna grund men finner det anmärkningsvärt att platser med privat verksamhet är exkluderade från listan.
Vi anser att ordningsstadgan och polislagen idag är fullt tillräcklig för att möjliggöra ingripanden om problem med alkoholförtäring förekommer i offentliga miljöer. Polisen saknar redan i dag resurser för att kunna följa upp problemen och ett totalförbud ger inga ytterligare fördelar.
Vi vill inte begränsa skötsamma medborgares möjligheter till picknick och uteliv. Parkerna är en gemensam egendom och till för alla – då kan inte majoriteten av medborgare straffas för att en liten minoritet missköter sig."
Länsstyrelsen i Stockholms län har begärt en tillsynsplan för enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-05-10.
Länsstyrelsen i Stockholms län har begärt en tillsynsplan för enskild verksamhet med inriktning äldreomsorg.I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-05-10.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner tillsynsplanen att gälla fortlöpande.2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Vid nämndsammanträdet den 12 juni 2003 beslutade nämnden att förlänga avtalet med Sodexho om kostentreprenad och måltidsleveranser med ett år fr.o.m. 2004-03-31- -2005-03-31. Vid nämndbehandlingen uppdrogs åt förvaltningen att återkomma med redovisning av genomförda förbättringsåtgärder.Med anledning av uppdraget förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-05-07.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner förvaltningens redovisning av genomförda förbättringsåtgärder av kostentreprenaden och måltidsleveranserna.
Gatu- och fastighetsnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att utreda förutsättningarna för egen regi för stadsdelsnämndernas driftverksamhet. Gatu- och fastighetsnämnden har beslutat att utredningen bör avse en ytterstadsdel och en innerstadsdel, Älvsjö och Maria- Gamla stans stadsdelsförvaltningar. Med anledning härav har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-04-20.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden bordlägger ärendet.
Revisionskontoret har till nämnden för yttrande senast den 28 maj 2004 remitterat Årsrapport 2003 Maria- Gamla stans stadsdelsnämnd.Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-05-07.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner förvaltningens förslag till yttrande.2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Socialroteln har till nämnden för yttrande senast den 16 juni 2004 remitterat förslag till ändring av riktlinjerna Medföljare vid semesterresa.Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande2004-05-10.
Ledamoten Åsa Hagelstedt (v) yrkade bifall till ett av (v) framlagt förslag till beslut, till vilket övriga partier anslöt sig.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden beslutar enhälligt att förvaltningens förslag 2004-05-10 avstyrks samt anför därutöver
Handikappolitiken har mer varit honnörsord än praktiska handlingar. Enligt LSS skall den enskilde ges möjlighet att leva sitt liv som andra. Särskilt betonas den enskildes inflytande och medbestämmande över hur det personliga stödet skall utformas och genom det personligt utformade stödet kan goda levnadsvillkor uppnås. Liknande intentioner finns också i socialtjänstlagen.
I stället för de föreslagna riktlinjerna bör en översyn av nuvarande riktlinjer göras där de intentioner som finns i LSS och SoL också ska kunna uppnås inte bara som fina ord utan även i praktiken. En sådan översyn bör göras i samråd med brukarorganisationerna.
Länsstyrelsen gjorde under november 2003 tillsyn av Hornstulls äldreboende och riktade i beslut den 18 december 2003 kritik vad gäller larm, information till de boende samt att platser för korttidsboende inte åtskiljs från det permanenta boendet. Länsstyrelsen har den 16 mars 2004 begärt kompletterande upplysningar om den bristande boendestandarden. Yttrandet ska vara länsstyrelsen till handa senast den 15 juni 2004.Med anledning härav har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-05-07.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner förvaltningens yttrande.
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 15 juni 2004 remitterat rubricerad motion av Jan Björklund m.fl. (fp). Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-05-10.
Sammanträdet ajournerades kl. 18.13-18.15.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden överlämnar ärendet utan eget ställningstagande.
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 1 juni 2004 remitterat ett ärende med frågan om behov finns av ett samlat skötselprogram Lex Gamla stan. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-04-28.
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på remissen till kommunstyrelsen överlämnar och åberopar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-04-28.
Gatu- och fastighetskontoret har mottagit ett remissbrev från SL med önskemål om synpunkter på stadens kollektivtrafik 2005. Remissbrevet ersätter tidigare års utbudsplan. Gatu- och fastighetskontoret har vidarebefordrat remissbrevet till nämnden för synpunkter senast den 18 juni 2004.Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-05-07.
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på remissen till gatu- och fastighetskontoret överlämnar nämnden förslag på trafikförändringar enligt protokollsutdrag.
The Irish Pub in Gamla Stan AB ansöker på grund av ägarskifte om tillstånd för servering av alkohol till allmänheten i Restaurang Nostos.Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-05-04. Förvaltningen har inget att erinra mot alkoholservering.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden har inget att erinra mot alkoholservering för Restaurang Nostos, Stora Nygatan 21 A, Stockholm.2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Förvaltningens promemoria Samverkanscenter anmäldes.
Anmäldes protokoll från sociala delegationens sammanträden 2004-04-28, 2004-05-12 och 2004-05-26, vilka alla justerats samma dag.
Anmäldes protokoll från lokala pensionärsrådet 2004-05-18, vilket justerats 2004-05-19.
Anmäldes protokoll från lokala handikapprådet 2004-04-19, vilket justerats 2004-05-05.
Anmäldes beslut fattade av tjänsteman på delegation.
Anmäldes förteckning över inkomna protokollsutdrag, skrivelser m.m. 2004-04-03- -2004-05-08.
Stadsdelsdirektör BrittMarie Kyndel informerade om att Rolf Englund slutar sin anställning som chef för avdelningen Barn och Ungdom för att på heltid arbeta vid Kompetensfonden.Vidare kommenterade BrittMarie Kyndel den utdelade Strategi för utveckling av Stockholms stad åren 2005-2007.
Kulturbolaget i Medborgarhuset Stockholm AB (Mondo)Ledamoten Lars Wettergren m.fl. (s) aktualiserade frågan om servering på trappan till Medborgarhusets högra flygel.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden medger - för sin del- att Kulturbolaget i Medborgarhuset Stockholm AB (Mondo) erhåller rätt att, då erforderliga tillstånd föreligger, nyttja del av trappan vid Medborgarhusets högra flygel till en temporär uteservering under 2004.2. Nämnden hemställer vidare att GFK/ GFN skyndsamt verkar för att ovanstående beslut kan genomföras.Den frivilliga verksamheten Föräldravandrare i Maria- Gamla stan Ledamoten Maria Palme m.fl. (s) anmälde skrivelse om den frivilliga verksamheten Föräldravandrare i Maria- Gamla stan med uppdrag till förvaltningen att utreda och föreslå hur vi i framtiden bäst ska kunna stödja verksamheten med bibehållande av den frivilliga karaktären och föräldrarnas initiativ.
Vidare uppdrogs åt förvaltningen att förbereda ett medborgarmöte i höst med innehåll "föräldravandringar och liknande frivilligt arbete" i samråd med Arbetsgruppen för föräldravandrare i Maria- Gamla stan, några politiker i Maria- Gamla stans stadsdelsnämnd och några företrädare för Katarina-Sofia stadsdelsnämnd och förvaltning.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Samarbetsprojekt Katarina- Sofia och Maria- Gamla stans stadsdelsnämnder/förvaltningarLedamoten Maria Palme m.fl. (s) uttryckte önskemål om redovisning av de projekt, där Katarina-Sofia och Maria-Gamla stan samarbetar.Förvaltningen återkommer med muntlig redovisning.
Vid protokolletElisabeth Berndtssonnämndsekreterare