Din position: Hem > Stockholms stad > Maria - Gamla Stan > Sammanträde 2004-08-26
Upprop skedde enligt närvarolista.
Nämnden utsåg ordföranden Jens Orback (s) och vice ordföranden Pär Hommerberg (fp) att justera dagens protokoll.
Anmäldes protokoll 2004-06-17, vilket justerats 2004-06-21.
Den utsända dagordningen godkändes med ändring av att ärende 10. Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § föräldrabalken (FB) utgår.
I ärendet förelåg förvaltningens utredning 2004-06-28.Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens utredning 2004-08-11.Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-29.Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-08-10.Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-21.Paragrafen är sekretesskyddad.
Ordföranden Jens Orback (s) ajournerade sammanträdet kl.17.30 och öppnade det åter kl.18.00.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-08-17.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner månadsrapport per juli 2004.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-22.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden flyttar nämndsammanträdet i november från den 4 till den 25 november och sammanträdet i december från den 16 till den 9 december 2004.
Vid nämndsammanträdet den 11 december 2003 uppdrogs åt förvaltningen att återkomma i ärendet efter samtal i rektorsgruppen. Med anledning av uppdraget förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-16.Ledamoten Torbjörn Andring (kd) framförde att det är önskvärt att förvaltningen i sin kommande redovisning särredovisar mobbning och diskriminering av etniska eller religiösa grupper.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner förvaltningens svar och lägger det till handlingarna.
Vid nämndsammanträdet den 25 mars 2004 uppdrogs åt förvaltningen vid behandlingen av ärendet Förlängning av projektanställning av anhörigkonsulent 2004 att senast i augusti återkomma med redovisning och utvärdering av förvaltningens olika insatser för stöd till anhöriga/ närstående som vårdar äldre.
Med anledning av uppdraget förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-18.
Ordföranden Jens Orback m.fl. (s) yrkade bifall till ett av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagt förslag till beslut, till vilket övriga partier anslöt sig.
Stadsdelsnämndens beslutVi tackar för en utmärkt redovisning av det stöd som ges till de som vårdar närstående äldre. Oavsett vilka insatser som ges till äldre, kommer närstående att vara en viktig del i vården. Enligt rapporten kan placering i särskild boendeform senareläggas mer än ett år efter deltagande i t. ex. anhörigcirkel.1. Nämnden uppdrar till förvaltningen att redovisa kostnaderna för stödet i enlighet med redovisningen.2. Nämnden uppdrar till förvaltningen att redovisa uteblivna uppskattade kostnader vid en senareläggning av placering i särskild boendeform med ett år.
Vid nämndsammanträdet den 19 februari 2004 uppdrogs åt förvaltningen att utreda möjligheten att lämna medborgarförslag, där förvaltningen även redovisar vilka förutsättningar som ska gälla för inlämnandet av förslagen, vem som tar hand om beredningen och en uppskattning av ökad arbetsbelastning och kostnader.Med anledning av uppdraget förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-08-09.
Ledamoten Gerard Rikken (mp) yrkade bifall till ett av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagt förslag till beslut.Vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) och ledamöterna Michael Schartau m.fl. (m) och Torbjörn Andring (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med (s), (v) -(mp)- förslaget.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden beslutar att tillsvidare godkänna förvaltningens förslag till hantering i avvaktan utvärdering av Katarina-Sofias prövotid och att under tiden göra möjligheten till medborgarförslag mera kända, bl. a. i annonserna till nämndens sammanträden och genom information på medborgarmöten.Reservation anmäldes av vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamöterna Maj-Britt Åkesson (fp), Michael Schartau (m), Sonja Gräns (m) tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m) samt ledamoten Torbjörn Andring (kd) till förmån för förvaltningens förslag.
Till kommunstyrelsen har från HSB inkommit en skrivelse, Projektförslag angående Mälteriets servicehus. Förslaget har översänts av socialroten till nämnden för vidare hantering. Med anledning av skrivelsen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-07-06.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden bordlägger ärendet.
Vid nämndsammanträdet den 22 januari 2004 i samband med anmälan av rapport om Hornstulls äldrecentrum 2003 uppdrogs åt förvaltningen att vid lämpligt tillfälle efter överläggningar med entreprenören återkomma till nämnden och lokala pensionärsrådet med en redovisning och bedömning av de synpunkter som framförts i rapporten. Med anledning av uppdraget har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-06-18.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden godkänner förvaltningens redovisning i enlighet med tjänsteutlåtande 2004-06-18.
Gatu- och fastighetskontoret har till nämnden för yttrande senast den 1 september 2004 översänt förfrågan om önskemål om investeringar/upprustningar i parker, på gator, torg mm. som underlag till verksamhetsprogram för 2005 samt flerårsprogram. Med anledning av förfrågan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-06-03.
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på förfrågan från gatu- och fastighetskontoret överlämnar och åberopar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-03. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 1 september 2004 remitterat förslag till schabloniserat resursfördelningssystem för drift av särskolan.
Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-08-17.
Ordföranden yrkade bifall till ett av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagt förslag till beslut att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.Till detta förslag anslöt sig vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) och ledamoten Michael Schartau m.fl. (m).
Ledamoten Torbjörn Andring (kd) yrkade bifall till ett av (kd) framlagt förslag till beslut.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med (s), (v), (mp)-förslaget med instämmande av (fp) och (m).
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på remissen till kommunstyrelsen om Schabloniserat resursfördelningssystem för drift av särskolan överlämnar nämnden ärendet utan eget ställningstagande.2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.Reservation anmäldes av ledamoten Torbjörn Andring (kd) enligt följande."Jag anser att nämnden skulle beslutat att i huvudsak godkänna förvaltningens förslag till beslut att därutöver anföra Ett införande av nivågrupperade schabloner för särskoleelever i grundskolan är i grunden positivt och skulle tydliggöra skolornas ekonomiska planeringsförutsättningar. Det är dock en brist att särskoleverksamhetens nuvarande kostnader varken redovisas eller analyseras. Vi anser inte att schablonförslaget kan genomföras innan en ordentlig analys och konsekvensbeskrivning har skett. Socialdemokraterna har under de senaste åren gjort kraftiga nedskärningar i särskoleverksamheten i Stockholm. En övergång till ett schabloniserat resursfördelningssystem för särskoleverksamheten i Stockholms stad får inte leda till nya kraftiga nedskärningar. Utbildningsförvaltningen bör därför återkomma med en tydlig analys av vilka konsekvenser denna nya fördelning skulle få för särskoleverksamheten. Tilläggas kan att det är oförsvarligt att under semestertider skicka ut en remiss som berör skolornas verksamhet. Är det den demokratiska process som majoriteten säger sig värna?"
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 1 september 2004 remitterat Förslag till mål och riktlinjer för sommarkoloniverksamheten samt förslag till ny taxa. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-07-15.
Ordföranden Jens Orback m.fl. (s) yrkade bifall till ett av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) yrkade bifall till ett av (fp) framlagt förslag till beslut att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.
Vid propositioner på nämnda förslag beslutade nämnden i enlighet med det av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagda förslaget.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden överlämnar och åberopar i huvudsak förvaltningens tjänsteutlåtande.2. Nämnden anser - i enlighet med SPO- utredningen- att kolloverksamheten så mycket som möjligt ska vara anpassad till vår stadsdels faktiska behov och ställer sig därför inte bakom förvaltningens uppfattning att den ska organiseras och administreras av en central organisation.3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Reservation anmäldes dels av ledamoten Torbjörn Andring (kd) till förmån för eget förslag till beslut enligt följande."Jag anser att nämnden skulle beslutatAtt i huvudsak godkänna förvaltningens svar på remissenAtt därutöver anföraDet är värdefullt att sommarkolloverksamheten nu ska få gemensamma riktlinjer. Dock framstår det som märkligt att inriktningen dels är att alla ska få plats, dels att urvalskriterier föreslås. Om alla som söker får plats på kollo finns ju rimligen inget behov av urval. Det är viktigt att barn som kommer till kollo inte skiktas beroende på social bakgrund utan att integrationsperspektivet får vara tydligt. Kolloverksamhet som enbart skulle rikta sig till barn från socialt tunga miljöer kräver specialutbildad personal och betydligt högre personaltäthet.Av utvärderingen framkommer att många barn och föräldrar önskar längre perioder. Kortare perioder har dock den fördelen att fler kan erbjudas plats varför perioderna inte bör förlängas. Den arbetsgrupp som deltagit i utarbetandet av förslaget ville inte förlänga perioden utan ville prioritera att fler barn ska få åka.
En annan aspekt på kolloperiodens längd berör de föräldrar med utländsk bakgrund som i dagsläget är tveksamma till att sända sina barn på kollo. Det finns en rädsla att barnen kan utsättas för oönskat inflytande under kollovistelsen. Det motståndet lär snarast öka om kolloperioden förlängs. Under en stor del av barnens tid träffar de inte sina föräldrar. Mer tid med barnen är ett önskemål i de allra flesta familjer. Av det skälet bör staden prova "familjekollo" där barn och deras föräldrar tillsammans kan spendera en vistelse på kollo. Det är rimligt att det avser familjer där den ekonomiska situationen inte medger semesterresor o dyl. Föreningen " Makalösa föräldrar" ordnar sådana till självkostnadspris och det brukar vara mycket uppskattat att få göra saker tillsammans som dessa familjer inte annars skulle ha möjlighet till."dels av ledamöterna Michael Schartau och Sonja Gräns samt tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (alla m) till förmån för förvaltningens förslag.dels av vice ordföranden Pär Hommerberg och Maj-Britt Åkesson (båda fp) till förmån för eget förslag att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.
Revisionskontoret har genomfört en granskning av fritidshemsverksamheten i Stockholms stad. Rapporten har översänts till nämnden för yttrande senast den 31 augusti 2004. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-07-12.Ordföranden Jens Orback m.fl. (s) yrkade bifall till ett av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) yrkade bifall till ett av (m) framlagt förslag till beslut, till vilket vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) och ledamoten Torbjörn Andring (kd) anslöt sig.
Stadsdelsnämndens beslutDet är en intressant rapport som kräver åtgärder i de fall där missnöje finns. Men då rapporten gäller hela Stockholms stad kan vi inte utgå från att de generella uppfattningarna gäller för fritidshemmen i Maria Gamla stan. Vi vill därför att förvaltningen tar reda på vad som gäller i vår stadsdel.1. Nämnden överlämnar och åberopar förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-07-12 som sitt yttrande över revisionsrapporten.2. Förvaltningen får i uppdrag att utreda vad föräldrar och personal tycker om fritidshemmen i Maria Gamla stan och därefter föreslå åtgärder till förbättring.3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.Reservation anmäldes av ledamöterna Michael Schartau, Sonja Gräns, tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (alla m), vice ordföranden Pär Hommerberg (fp) samt ledamöterna Maj-Britt Åkesson (fp) och Torbjörn Andring (kd) till förmån för eget förslag till beslut enligt följande."Vi anser att nämnden skulle beslutat:
Uppmuntra fler fristående alternativ
Kommunens revisorers granskning visar att personalen vid fristående fritidshem är långt mer nöjd med sin arbetsplats än vid kommunalt drivna fritidshem. Nästan dubbelt så hög andel av medarbetarna ser goda utvecklingsmöjligheter jämfört med i kommunal verksamhet. Det är ett gott betyg till den politik för valfrihet, avknoppningar och rättvisa villkor mellan kommunala och enskilt drivna verksamheter som den förra borgerliga majoriteten genomförde.
Det starka betyget från föräldrar och anställda vid de fristående alternativen visar än en gång att privata anordnare kan ge högre kvalitet. Den här gången var det de fristående fritidshemmen som fick högre betyg. För några månader sen var det de fristående förskolorna som var långt mer uppskattade än de kommunala.
Socialdemokraterna borde lära av dem och ge kommunala verksamheter större frihet. Resurserna borde gå direkt till verksamheterna istället för att försvinna i stadsdelsnämnderna på vägen.
När personalen trivs, kan påverka och har frihet att utveckla verksamheten blir verksamheten bättre för alla. Därför borde kommunanställda åter ges chansen att ta över den egna verksamheten och de professionella som driver kommunala verksamheterna ges större frihet och ansvar.
Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi att förvaltningen ges i uppdrag att utreda:
hur fler personal kan uppmuntras att knoppa av verksamheter
hur större ansvar och frihet kan ges till de professionella ute på de kommunala verksamheterna
hur fler fristående alternativ kan uppmuntras och känna sig välkomna i Maria Gamla stans stadsdelsnämnds gränser."
Särskilt uttalande anmäldes av vice ordföranden Pär Hommerberg (fp) och ledamoten Maj-Britt Åkesson (fp) enligt följande."Revisionskontorets rapport riktar kritik mot bland annat gruppernas storlek, personaltätheten och möjligheterna till lugn och avskildhet. Enligt kontoret är det till och med tveksamt om stadens fritidshem klarar att leva upp till de krav som specificeras i de nationella och kommunala styrdokumenten. Genomgående får de fristående fritidshemmen bättre betyg än de kommunala. Personalen i de fristående fritidshemmen upplever i högre grad än den kommunala att barngrupperna är lagom stora och att barnen får tillräcklig uppmärksamhet. Andelen högskoleutbildad personal på de fristående fritidshemmen är dessutom högre.För att höja kvaliteten i den kommunala skolbarnsomsorgen måste andelen högskoleutbildad personal höjas. Det är endast genom att ge utbildade lärare ansvaret för den pedagogiska verksamheten som fritidshemmen kan nå upp till de krav och rekommendationer som ges i statens styrdokument."
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 27 augusti 2004 remitterat rubricerat förslag till nytt näringspolitiskt program för Stockholms stad 2004-2006. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-06-30.
Ordföranden Jens Orback m.fl. (s) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) yrkade bifall till bilaga 3:1 i förvaltningens tjänsteutlåtande. Till detta förslag anslöt sig vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) och ledamoten Torbjörn Andring (kd).
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med förvaltningens förslag.
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på remissen till kommunstyrelsen om Näringspolitiskt program för Stockholms stad 2004-2006 överlämnar och åberopar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-30.2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Reservation anmäldes av ledamöterna Michael Schartau, Sonja Gräns, tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (alla m), vice ordföranden Pär Hommerberg (fp) samt ledamöterna Maj-Britt Åkesson (fp) och Torbjörn Andring (kd) till förmån för eget förslag till beslut.
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 10 september 2004 remitterat förslag till Informationsteknisk plattform. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-08-09.
Ordföranden Jens Orback m.fl. (s) och ledamoten Torbjörn Andring (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) och ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) yrkade bifall till eget förslag till beslut att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på remissen till kommunstyrelsen om Informationsteknisk plattform överlämnar och åberopar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-08-09. Reservation anmäldes av vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamöterna Maj-Britt Åkesson (fp), Michael Schartau (m) och Sonja Gräns (m) samt tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m) till förmån för eget förslag till beslut att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.Särskilt uttalande anmäldes av ledamoten Torbjörn Andring (kd) enligt följande.
"Stadens arbete på detta område bör fokusera service till medborgarna enligt de riktlinjer kommunfullmäktige antagit i stadens e-strategi. De statliga myndigheterna har samma inriktning genom arbetet för att göra dem till sk 24-timmarsmyndigheter. Fokus där innebär ökad servicevänlighet och kommunikation med medborgarna.
Kommunstyrelsens demokratiberedning bör verka för att den tekniska utvecklingen i stadens informationsarbete kommer medborgarna och brukarna till del.
Vissa nämnder och stadsdelar erbjuder en mycket god service till medborgarna. En del av de centrala nämnderna och Kommunfullmäktige ligger tyvärr efter i det avseendet. Här borde arbetet definitivt påskyndas."
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 27 augusti 2004 remitterat förslag till Organisationsöversyn av gatu- och fastighetskontoret. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-06-15.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med det av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagda förslaget.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden åberopar i huvudsak förvaltningens tjänsteutlåtande om organisationsöversynen. 2. Nämnden ställer sig inte bakom förvaltningens förslag att parkfrågorna ska återföras till en central fackförvaltning.
Ett av våra mål för mandatperioden är att fördjupa demokratin. Vi vill att verksamheter där det är möjligt ska bedrivas så nära medborgarna som möjligt. Parkerna och den verksamhet som bedrivs där är något som många människor använder och har synpunkter på. Det ska vara lätt för dem att påverka och nå fram med sina förslag. Vi ser det som ändamålsenligt att behålla ansvaret för parkerna i stadsdelsnämnden.
Förslagen i stadens politiska organisation, SPO, är inte helt och hållet samordnade med organisationsöversynen av gatu- och fastighetskontoret. Några av förslagen i SPO-utredningen handlar om att föra ut verksamheter till stadsdelsnämnderna och jämställa facknämnder med stadsdelsnämnder. Dessutom föreslås de centrala verksamheterna bli mer transparenta. När det gäller gatu- och fastighetskontoret kan det bli lättare för oss lokalpolitiker att ha kontakter med dem om de skulle bli två mindre och tydligt uppdelade fackförvaltningar. 3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.Reservation anmäldes
dels av vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamoten Maj-Britt Åkesson (fp), ledamöterna Michael Schartau och Sonja Gräns samt tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (alla m) till förmån för eget förslag till beslut att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.
dels av ledamoten Torbjörn Andring (kd) till förmån för eget förslag till beslut enligt följande.
"Jag anser att nämnden skulle beslutat
1. att som svar på remissen översända nedanstående.
Utgångspunkten för en förbättring av stadens politiska och administrativa organisation måste vara att skapa bättre överblick, enkelhet, tydligare styrning, ökad insyn samt göra det lättare för medborgarna att hitta rätt instans i staden. Den politiska och administrativa organisationen bör vara transparent och uppmuntra medborgarna till delaktighet.
Inriktningen bör vara att stadsdelsnämnderna ges ett så heltäckande ansvar som möjligt för all lokal kommunal service som direkt berör medborgarna. Det bör också gälla vissa uppgifter som idag utförs av gatu- och fastighetskontoret. På så sätt skulle beslut om lokala trafikfrågor, belysning och funktionshinderanpassningar och hela ansvaret för parker och planteringar överföras till stadsdelsnämnderna.
Ett mer heltäckande lokalt ansvar gör det enklare för medborgarna att utkräva ansvar av sina politiker och att vända sig till rätt instans direkt.
Gatu- och fastighetsnämnden är inte överordnad andra nämnder. Ändå blir följden av nämndens uppgifter att den får en ledande, samordnande och finansierande roll gentemot till exempel stadsdelsnämnderna. Att i möjligaste mån renodla ansvarsuppgifterna och rollerna mellan olika sidoställda nämnder är mycket önskvärt.
Vetskapen om att organisationsförändringar skapar osäkerhet i tjänstemannaorganisationen och medför stora kostnader innebär att dessa bör ha en bred politisk uppslutning och vara väl förberedda. Beslut i föreslagen storleksordning måste kunna gälla över längre tid. Vid alla omorganiseringar och inte minst i den omfattning som föreslås i remissen är det viktigt att ha perspektiv på hur man hanterar en stor neddragning av personalen. Inom några år kommer ca en tredjedel av gatu- och fastighetskontorets personal att gå i pension. Ett rimligt personalpolitiskt förfarande skulle vara att låta en omorganisation ta tillvara de möjligheter naturliga avgångar ger."
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har till nämnden för yttrande senast den 3 september 2004 remitterat Strategi för Stockholms vattenarbete 2004-2015.Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-06-30.
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på remissen till miljö- och hälsoskyddsnämnden om Strategi för Stockholms vattenarbete 2004-2015 överlämnar och åberopar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-30. Reservation anmäldes av vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamöterna Maj-Britt Åkesson (fp), Michael Schartau (m) och Sonja Gräns (m) samt tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m) till förmån för eget förslag till beslut att överlämna ärendet utan eget ställningstagande.
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 1 september 2004 remitterat motion om Förnyelse av Riddarholmen av Mikael Söderlund (m).Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-06-09.
Ledamoten Lars Wettergren m.fl. (s), vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) och ledamoten Torbjörn Andring (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) yrkade bifall ett av (m) framlagt förslag till beslut att tillstyrka motionen.
Stadsdelsnämndens beslut1. Som svar på motionen till kommunstyrelsen om Förnyelse av Riddarholmen överlämnar och åberopar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2004-06-09. Reservation anmäldes av ledamöterna Michael Schartau (m), Sonja Gräns (m) samt tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m) till förmån för eget förslag till beslut att tillstyrka motionen.
Restaurang Marie och Fredrik AB ansöker om tillstånd för utökad serveringstid till kl. 05.00 på fredagar och lördagar i Restaurang Cattelin. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-06-22 med avstyrkan av alkoholservering till kl.05.00.
Vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) samt ledamöterna Michael
Schartau m.fl. (m) och Torbjörn Andring (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden avstyrker alkoholservering till 05.00 för Restaurang Cattelin, Storkyrkobrinken 9, Stockholm i enlighet med sitt tidigare yttrande i ärendet.2. Nämnden avger följande yttrande:Maria Gamla stans stadsdelsnämnd har som praxis att inte tillstyrka alkoholservering till klockan 05. Detta utifrån sociala hänsyn. Då vi lämnat ett avstyrkande yttrande vid Restaurang Cattelins ansökan för prövotid finner vi det beklagligt att tillståndsutskottet inte tagit tillräckliga hänsyn till våra synpunkter. Vi har inte haft anledning att ändra åsikt under den tid som gått.3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.Reservation anmäldes av vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamöterna Maj-Britt Åkesson (fp), Michael Schartau (m), Sonja Gräns (m), tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m) samt ledamoten Torbjörn Andring (kd) till förmån för förvaltningens förslag.
Spegelteatern ansöker om tillstånd för servering av alkohol till allmänheten i Spegelteatern. Serveringstiden är enligt ansökan kl. 17.00-23.00 respektive 17.00-22.00 i uteservering. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-08-02 med tillstyrkan av ansökan.
Vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) samt ledamöterna Michael Schartau m.fl. (m) och Torbjörn Andring (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden har inte något att erinra mot ansökan om alkoholservering i Spegelteatern, Björngårdsgatan 3, Stockholm.2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.Reservation anmäldes av vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamöterna Maj-Britt Åkesson (fp), Michael Schartau (m), Sonja Gräns (m), tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m) samt ledamoten Torbjörn Andring (kd) till förmån för förvaltningens förslag.
Riddarkällaren- Atscorpios bar ansöker om tillstånd för utökad serveringstid till kl. 05.00 i Restaurang Riddarkällaren. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2004-08-02 med avstyrkan av alkoholservering till kl. 05.00.
Ledamoten Åsa Hagelstedt (v) yrkade bifall till ett av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Sammanträdet ajournerades mellan kl.18.52 och 18.55.
Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) och vice ordföranden Pär Hommerberg m.fl. (fp) yrkade bifall till ett av (m) och (fp) gemensamt framlagt förslag till beslut om återremiss. Till detta förslag anslöt sig ledamoten Torbjörn Andring (kd).
Ordföranden tog först upp yrkandet om återremiss och ställde detta mot att avgöra ärendet idag.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden att avgöra ärendet idag.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden beslutar att avgöra ärendet idag.
Reservation anmäldes av ledamöterna Michael Schartau, Sonja Gräns, tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (alla m) samt vice ordföranden Pär Hommerberg, ledamoten Maj-Britt Åkesson (båda fp) och ledamoten Torbjörn Andring (kd) till förmån för eget förslag till beslut om återremiss enligt följande.
"Vi anser att nämnden skulle beslutat:
Förvaltningen har ingen uppfattning om hur prövotiden förflutit för Restaurang Riddarkällaren. Det finns inget i beslutsunderlaget som tyder på att restaurangens öppethållande mellan kl. 03 och kl.05 har inneburit negativa konsekvenser i det sociala perspektivet.
Ärendet behöver utredas ordentligt, varför vi yrkar på återremiss.
I utredningen bör, liksom var fallet i ett tidigare tillståndsärende, polisens uppgifter vad gäller sociala störningar ingå. Likaså behöver de sociala konsekvenserna för restaurangens anställda (arbetstidsförändringar) belysas."
Härefter förelåg ett förslag till beslut- majoritetens.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden avstyrker alkoholservering till kl. 05.00 för Restaurang Riddarkällaren, Birger Jarls Torg 5, Stockholm i enlighet med sitt tidigare yttrande i ärendet.2. Nämnden avger följande yttrande:Maria Gamla stans stadsdelsnämnd har som praxis att inte tillstyrka alkoholservering till klockan 05. Detta utifrån sociala hänsyn. Då vi lämnat ett avstyrkande yttrande vid restaurang Riddarkällarens ansökan för prövotid finner vi det beklagligt att tillståndsutskottet inte tagit tillräckliga hänsyn till våra synpunkter. Vi har inte haft anledning att ändra åsikt under den tid som gått.3. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Ledamöterna Michael Schartau (m), Sonja Gräns (m), tjänstgörande ersättaren Margaretha Swanström (m), vice ordföranden Pär Hommerberg (fp), ledamoten Maj-Britt Åkesson (fp) och ledamoten Torbjörn Andring (kd) anmälde att de inte deltog i beslutet.
Underrättelse från länsrätten angående laglighetsprövning enligt kommunallagen gällande markupplåtelse för Café Bågspännaren anmäldes.
Anmälan av Planläggning av del av Skutskepparvägen, Långholmen. Startpromemoria från stadsbyggnadskontoret anmäldes.
Anmäldes protokoll från sociala delegationens sammanträde 2004-06-23, 2004-06-29, 2004-07-07, 2004-07-21, 2004-08-04 och 2004-08-18, vilka samtliga justerats samma dag.
Anmäldes protokoll från lokala pensionärsrådet 2004-08-17, vilket justerats 2004-08-19.
Anmäldes protokoll från lokala handikapprådet 2004-06-07, vilket justerats 2004-08-04.
Anmäldes beslut fattade av tjänsteman på delegation för avdelningen Barn och Ungdom och stadsmiljöavdelningen.
Anmäldes förteckning över inkomna protokollsutdrag, skrivelser m.m. 2004-06-01- -2004-07-31.
Stadsdelsdirektör BrittMarie Kyndel informerade om att medborgarmötet den 16 september kommer att hållas tillsammans med Katarina-Sofia stadsdelsnämnd och ha som tema Nya Slussen.
Vidare meddelades att befattningen som chef för avdelningen Barn och Ungdom är under tillsättning.
Höganäsmodellen- Förslag till uppdrag från (kd)
Ledamoten Torbjörn Andring (kd) anmälde skrivelse augusti 2004 angående Höganäsmodellen med förslag till uppdrag åt förvaltningen att utreda möjligheten att erbjuda stadsdelens invånare över 65 år hjälp hemma med riskfyllda vardagssysslor.
Stadsdelsnämndens beslut1. Nämnden överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Oroande ökning av MRSA- Förslag till uppdrag från (m)
Ledamoten Michael Schartau m.fl. (m) anmälde skrivelse 2004-08-26 angående Oroande ökning av MRSA med förslag till uppdrag åt förvaltningen att till nästa nämnd lämna en redogörelse för smittsituationen i vår stadsdel under 2004, utbildning av nyanställda, arbetsmiljölagens bestämmelser om skyddsutrustning och hur de skärpta hygienreglerna implementeras hos personalen.
Ordföranden Jens Orback informerade nämnden om att Kari Ljungqvist, Preventionscentrum Stockholm (Precens) avlidit den 16 augusti 2004.
Vid protokolletElisabeth Berndtssonnämndsekreterare