Din position: Hem > Stockholms stad > Södermalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2008-03-27
Upprop skedde enligt närvarolista.
Nämnden utsåg ordföranden Margareta Björk (m) och vice ordföranden Jan Forsell (s) att justera dagens protokoll den 3 april 2008.
Anmäldes nämndens protokoll 2008-02-14.
Den utsända dagordningen godkändes med den ändringen att ärende 43
Ansökan om alkoholservering vid Café Brown utgår.
I ärendet förelåg förvaltningens utredning 2008-03-11.
Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-02-29.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-04.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-02-28.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-10.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande.
Ordföranden Margareta Björk (m) ajournerade sammanträdet kl.17.45 och öppnade det åter kl. 18.05.
Stadsdelsnämnden avsätter medel och fördelar stöd till frivilligorganisationer och förtroenderåd som riktar sig till äldre boende inom Södermalms stadsdelsområde. Förvaltningen har tagit fram förslag till riktlinjer för stöd till frivilligorganisationer som är anpassat till Äldrenämndens riktlinjer för stöd till frivilligorganisationer som vänder sig till äldre.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-01-29.
Ärendet bordlades vid nämndsammanträdet 2008-02-14.
Vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) yrkade bifall till ett av (s), (mp) och (v) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Ledamoten RoseMarie Bladholm m.fl. (m) yrkade bifall till ett av (m), (fp) och (kd) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med
(m), (fp) och (kd)-förslaget.
Stadsdelsnämndens beslut
1. Stadsdelsnämnden godkänner i huvudsak stadsdelsförvaltningens förslag till riktlinjer för stöd till frivilligorganisationer som vänder sig till äldre inom Södermalms
stadsdelsnämnd med följande ändringar i bilaga 1:
- sid. 1, Allmänt, näst sista stycket, ny andra mening: Undantag kan göras för projektverksamheter som bedrivs i samverkan med Stockholms stad och som är direkt
riktade till äldre inom Södermalms stadsdelsområde.
- sid. 2, tillägg: Förtroenderåd/ Anhörigråd: Respektive råd ska dock alltid återredovisa
hur föregående års bidrag använts, innan nytt bidrag utbetalas.
- sid. 3, Hur söker man söker verksamhetsbidrag: …Bidragsansökan ska lämnas in till stadsdelsförvaltningen senast den sista januari det år ansökan avser.
Ansökan ska innehålla uppgifter om: tillägg nr 9. Återredovisning hur föregående års
bidrag använts genom erforderliga handlingar.
- sid. 3 Beslut om bidrag: …… del avseende bidrag till frivilligorganisationer och beslut
tas normalt i mars månad.
- sid. 4. Redovisning, tillägg: Alla frivilligorganisationer samt förtroenderåd/ anhörigråd
skall varje år återredovisa hur föregående års bidrag använts genom erforderliga handlingar.
2. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden i anledning av Lokala Pensionärsrådets synpunkter när det gäller lokaler och mötesplatser
- att dels redovisa vilka mötesplatser eller olika typer av friskvård, som idag finns för pensionärsorganisationer, anhörigråd etc.
- att dels redovisa vilka lokaler, som upplåtits för administrativa lokaler för föreningsverksamheten för pensionärsorganisationerna/anhörigråden, till vilken kostnad, storlek och kontraktstid
samt att därutöver anföra:
Vi ser med tillfredsställelse att Äldrenämnden fastställt riktlinjer för bidrag till frivilligorganisationer och som nu kan ligga till grund för lokala riktlinjer. Oavsett var i staden en frivilligorganisation verkar, bör man verka på likartad grund.
Eftersom det är skattemedel som utbetalas anser vi att det är viktigt att det alltid sker en återredovisning av utbetalade medel, oavsett storlek av bidrag.
Förtroenderåden är en viktig länk mellan förvaltning och boende/deras anhöriga.
Riktlinjerna för förtroenderåden har ej antagits av stadsdelsnämnden, men vår utgångspunkt är att lokala pensionärsrådet är en länk mellan nämnd och de boende i detta hänsyn. De protokoll som upprättas på särskilda boenden skall anmälas till stadsdelsnämnden.
Lokala pensionärsrådet nämner i sitt yttrande att kostnaderna för lokalerna är en väsentlig post i frivilligorganisationernas budget. Vad vi kan utläsa av stadsdelens lokalplan finns det en del organisationer som redan idag har lokaler via stadsdelen. Huruvida detta är förenligt med stadens riktlinjer att subventionera vissa föreningar och inte andra eller enligt Äldreplanens intention kan vi idag ej uttala, men enligt lokalplanen finns dolda subventioner. Vi vill därför ha en redogörelse över vilka dessa lokaler är, storlek och lokalhyra samt i förekommande fall även kontrakt.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s), ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för eget förslag enligt bilaga 1.
Ersättaryttrande anmäldes av Pia Toremar (c) enligt följande.
”Om jag hade haft yrkanderätt, hade jag röstat enligt (m), (fp), (kd)-förslaget.”
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-14.
Nämnden godkänner månadsrapport per februari 2008.
I ärendet förelåg förvaltningens upprättat tjänsteutlåtande 2008-02-14.
Nämnden godkänner delegation för vissa personalfrågor rörande offentligtskyddat arbete (OSA) till rehabiliteringskonsulent inom avdelningen Social omsorg.
Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Förvaltningens avdelning Social Omsorg har fått möjlighet att vara pilotstadsdel
för att i nära samarbete med Socialstyrelsen utveckla en kunskapsbaserad socialtjänst.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-02-18.
Nämnden godkänner handlingsplan för genomförande av kunskapsbaserad socialtjänst inom avdelningen Social Omsorg.
Huvudmannen Ersta Diakoni har hos länsstyrelsen ansökt om ändring av tillstånd för Erstabacken HVB med ökning av antalet platser från 10 till 14.
Med anledning av remissen från länsstyrelsen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-03-07.
Som svar till länsstyrelsen överlämnar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-07.
Länsstyrelsen har av nämnden senast den 3 mars 2008 begärt redovisning av 2007 års verksamhet med personligt ombud inom socialpsykiatrin . Med anledning härav har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-02-29.
Som svar till länsstyrelsen överlämnar nämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-02-29.
Ordföranden Margareta Björk m.fl. (m) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
förvaltningens förslag.
Stadsdelsnämnden uppdrar åt socialtjänstförvaltningen att, för stadsdelsnämndens räkning, organisera och i administrativt hänseende genomföra upphandling av personliga ombud.
Nämnden ger direktören vid socialtjänstförvaltningen i uppdrag att, å nämndens vägnar, teckna ramavtal och att under avtalstiden besluta om och göra smärre justeringar.
Nämnden ger socialtjänstförvaltningen i uppdrag att bistå med samordning av
uppföljningen av ramavtalet samt att, tillsammans med juridiska avdelningen,
efter samråd med berörd nämnd, bistå vid tvister.
Nämnden ger direktören vid socialtjänstförvaltningen i uppdrag att besluta om tilldelning av kontrakt efter det att samtliga anbud utvärderats.
Nämnden överlämnar protokollsutdrag för kännedom till socialtjänstförvaltningen.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s), ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för eget förslag enligt bilaga 2.
”Om jag hade haft yrkanderätt, hade jag röstat enligt förvaltningens förslag.”
Från och med 2008-04-01 startar Södermalms hemtjänst AB bestående av de tidigare hemtjänstenheterna Katarina/Eriksdal, Magdalenagården/Gamla stan och Tanto. Med anledning härav föreslås att de tre hemtjänstenheterna läggs ned.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-02-26.
Ledamoten Josefin Deiving m.fl. (s) yrkade i första hand bifall till första att- satsen i ett av (s), (mp) och (v) gemensamt framlagt förslag till beslut och i andra hand bifall till andra att- satsen i eget förslag.
Ledamoten Thorwald Nilsson m.fl. (m) yrkade bifall till ett av (m), (fp) och (kd) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Ordföranden ställde majoritetens yrkande mot oppositionens förstahandsyrkande.
Vid propositioner på bifall till eller avslag på dessa yrkanden beslutade nämnden enligt (m), (fp)- (kd)-förslaget.
Stadsdelsnämnden beslutar att de tre hemtjänstenheterna Katarina/ Eriksdal, Magdalenagården/Gamla stan och Tanto läggs ned från och med 2008-04-01.Nämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören att teckna nödvändiga avtal med företaget Södermalms hemtjänst AB.
Nämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag i att sedvanlig ordning anmäla tecknade nödvändiga kontrakt enligt ovan till stadsdelsnämnden
Stadens kommunfullmäktige har antagit ett antal beslut, bl.a. att underlätta för stadens anställda att knoppa av kommunala verksamheter – ett politiskt beslut som skall följas av stadens förvaltningar och nämnder.
De tre cheferna på hemtjänstenheterna Katarina/Eriksdal, Magdalenagården/Gamla stan och Tanto har tidigare inkommit med en begäran att få avknoppa sina verksamheter, vilket vi tillstyrkte 2007-10-25.
Vad vi erfarit har de tre enhetscheferna haft olika förankringsprocesser bland sina anställda sedan våren 2007 och att medarbetarna därefter kontinuerligt informerats om hur planerna fortskridit. Även slk har tillsammans med stadsjurist, avknoppningskansliet och stadsdelsförvaltningen varit med på minst ett informationsmöte för de anställda. Stadsdelsförvaltningen har avsatt en resurs för frågor från de anställda, vilket naturligt uppstår i en förändringsprocess.
Riktlinjer och anvisningar har utfärdats från slk, bl.a. när det gäller möjlighet till tjänstledighet för personalen, dvs. 6 månaders tjänstledighet för att prova på det ”nya” arbetet. Vad vi har erfarit kommer de flesta medarbetarna att följa med över till den ”nya” arbetsplatsen och för de fåtal, som valt att inte följa med, kommer arbetsgivaransvaret att ligga kvar på stadsdelsförvaltningen.
Eftersom ingen av hemtjänstenheterna är s.k. resultatenheter påverkar inte avknoppningen och nedläggningen av de tre enheterna stadsdelsnämndens resultat 2008.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s), ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för eget förslag enligt bilaga 3.
Härefter tog ordföranden upp oppositionens andrahandsyrkande, andra att- satsen i förslaget till beslut, och ställde detta mot avslag.
Vid propositioner på bifall till eller avslag på nämnda yrkanden förklarade sig ordföranden finna propositionen på avslag vara med övervägande ja besvarad.
Votering begärdes och följande propositionsordning framställdes och godkändes.
Den som avslår förslaget röstar ja. Den som bifaller förslaget röstar nej.
Härefter förrättades upprop.
Omröstningen utföll
med sju ja-röster/ /ordföranden Margareta Björk (m), ledamöterna Thorwald Nilsson (m), RoseMarie Bladholm (m), Christoffer Järkeborn (m), Johan Steenhoff Eriksen (m), Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Ella Bohlin (kd)/
mot sex nej-röster
vice ordföranden Jan Forsell (s), ledamöterna Elsemarie Bjellqvist (s), Christian Stener (s), Josefin Deiving (s), Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v)/
Nämnden hade alltså beslutat att avslå att- sats 2 i (s), (mp)- (v)-förslaget.
Nämnden avslår att- sats 2 i (s), (mp)-(v)-förslaget.
Särskilt uttalande anmäldes av ordföranden Margareta Björk (m) samt ledamöterna Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Ella Bohlin (kd) enligt bilaga 4.
Nämnden utser, i enlighet med föreliggande nominering, Hans Prenke, PRO, till ledamot i Södermalms stadsdelsnämnds pensionärsråd efter Alex Margulies, som avsäger sig sitt uppdrag.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-02-19.
Nämnden utser, i enlighet med föreliggande nominering, Stefan Mitlid, Riksförbundet för Social och mental Hälsa, till ledamot i Södermalms stadsdelsnämnd.
(Dnr 605-303/08)
Socialstyrelsen har begärt slutredovisning av beviljade stimulansmedel för insatser inom äldreomsorgen från 2006 samt delredovisning av beviljade stimulansmedel från 2007. Stimulansmedlen som beviljades år 2006 har använts i projekt inom kost och nutrition, rehabiliteringsinsatser och läkemedelsgenomgångar. Stimulansmedlen som beviljades 2007 används i fortsatta och nya projekt inom kost och nutrition, rehabiliteringsinsatser, läkemedelsgenomgångar, kompetensutbildning i demenssjukdomar och det sociala innehållet.
Stadsdelsnämnden godkänner redovisningen av 2006 års stimulansmedel riktad till de svårast sjuka äldre och delredovisningen av 2007 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre personer.
Redovisningen överlämnas till Socialstyrelsen.
I avvaktan på ny förskola/skola i kvarteret Innanhavet i Södra Hammarbyhamnenhar exploateringskontoret föreslagit en tillfällig placering av en förskolepaviljong i Lugnetområdet. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-06.
Vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) yrkade för oppositionens del bifall till förvaltningens förslag.
Ledamoten Christoffer Järkeborn m.fl. (m) yrkade bifall till ett av (m), (fp) och (kd) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med (m), (fp) och (kd) - förslaget.
1. Stadsdelsnämnden ger stadsdelsförvaltningen i uppdrag att av exploateringskontorethyra förskolepaviljonger i Lugnetområdet, Södra Hammarbyhamnen, på i detta ärende redovisade villkor.
2. Nämnden hemställer att kommunstyrelsens ekonomiutskott godkänner inhyrning av förskolepaviljongerna.
3. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag
- att snarast återkomma till nämnden med förslag på enskild anordnare av denna förskolepaviljong
- att snarast återkomma till nämnden med förslag på ytterligare paviljonglösningar i stadsdelen
Det är glädjande att föräldrar vill bo och bo kvar i stadsdelens område. Antalet barn som föds är också stort - särskilt stort i Södra Hammarbyhamnen – men också i hela innerstaden.
Stadsdelsförvaltningen har försökt att lösa lokalfrågan, vilket inte är lätt. En tillfällig lösning har hittats i Barnängsområdet, vilket är positivt.
Vi har också givit förvaltningen i uppdrag att hitta nya platser för paviljonglösningar.
Föreliggande förslag är ett måste för att vi ska kunna klara det tryck som finns i just detta område på förskoleplatser och även att hålla barnomsorgsgarantin.
Lokalhyran är hög, men kan jämföras med ett antal förskolor som byggdes under förra mandatperioden - förskolan Hörnet på Nytorgsgatan 44 med en kostnad på 2307 kr/m2, ellerförskolan Skeppet på Tullgårdsgatan 13 med en hyreskostnad på 2925 kr/m2.
Vi kan också konstatera att vi i Alliansen har hyresbidraget med 50 % överskjutande f n 1709 kr/m2 kvar i budgeten.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s), ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) enligt följande.
Vi (s), (mp) och (v) anmälde en reservation samt ett särskilt uttalande till ärende 30 på nämnden i torsdags. Vi tar tillbaka det särskilda uttalandet men vill i stället utforma vår reservation enligt följande:
”Vi reserverar oss mot nämndens beslut, då vi anser att nämnden skulle ha beslutat i enlighet med förvaltningens förslag. Därutöver vill vi framhålla att vi ser detta ärende som ett lokalförsörjningsärende och menar att frågan om huvudman för verksamheten måste behandlas i särskild ordning.”
”Om jag hade haft yrkanderätt, hade jag röstat enligt (m), (fp)-(kd)-förslaget.”
Vid nämndens sammanträde den 14 februari 2008 anmälde Margareta Björk m.fl. (m) skrivelse Redovisning av medborgarmöten, vilken överlämnades till förvaltningen för beredning. Med anledningen av skrivelsen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-02-27.
Stadsdelsnämnden återremitterar ärendet för komplettering av en uppskattning av antalet åhörare förutom förvaltning och nämnd samt totalkostnaden för varje möte inklusive den specifika annonskostnaden.
Vid nämndsammanträdet den 19 april 2007 uppdrogs åt förvaltningen att starta en kampanj för ett renare Södermalm, redovisa uppgifter om befintlig renhållning samt ge förslag till förbättringar. Med anledning av uppdraget har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-03-04.
Stadsdelsnämnden bordlägger ärendet.
Vid nämndsammanträdet den 14 februari 2008 uppdrogs åt förvaltningen att i samarbete med exempelvis RFSL utarbeta riktlinjer och metoder för hur Södermalm ska kunna regnbågmärkas. Med anledning av uppdraget har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-03-10.
Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redogörelse i enlighet med tjänsteutlåtande 2008-03-10.
Stadens IT-strategi innebär att datakommunikation ska användas i högre utsträckning än idag. Södermalms stadsdelsförvaltning har avtalat med Stokab om att dra fiberkabel till de 49 enheter som idag inte har fiberoptisk kommunikationslösning. Kostnaden för detta är 1,9 mnkr och finansieras inom det administrativa anslaget. Kostnaden för investeringen ryms inte inom stadsdelsdirektörens delegation.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-11.
Stadsdelsnämnden godkänner kostnaden för fiberuppkoppling till enheter inom Södermalms stadsdelsförvaltning.
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 27 februari 2008 remitterat stadsledningskontorets uppföljning Ändringar av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms stad.
Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande i ärendet.
Ärendet återremitterades vid nämndsammanträdet den 14 februari 2008 för att i utlåtandet även inkludera den av majoriteten under 2007 inlämnade skrivelsen om alkoholförbud i Skinnarviksparken/berget.
Vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) yrkade bifall till ett av (s), (v) och (mp) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Ledamoten Caroline Silverudd Lundbom (fp) yrkade bifall till ett av Margareta Björk (m), Thorwald Nilsson (m), Johan Steenhoff Eriksen (m), Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Ella Bohlin (kd) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Ledamöterna Christoffer Järkeborn (m) och RoseMarie Bladholm (m) yrkade bifall till eget förslag till beslut enligt bilaga.
Ordföranden tog först upp yrkandet från Christoffer Järkeborn (m) och RoseMarie Bladholm (m) och ställde detta mot avslag.
Vid propositioner på bifall till eller avslag på detta yrkande beslutade nämnden att avslå yrkandet.
Stadsdelsnämnden avslår yrkandet från ledamöterna Christoffer Järkeborn (m) och RoseMarie Bladholm (m).
Reservation anmäldes av ledamöterna Christoffer Järkeborn (m) och RoseMarie Bladholm (m) till förmån för eget förslag enligt bilaga 5.
Ersättaryttrande anmäldes av Harald Eriksson (m) enligt följande.
”Om jag hade haft rösträtt, hade jag röstat i enlighet med ledamöterna Christoffer Järkeborns (m) och RoseMarie Bladholms (m) yrkande.
Sammanträdet ajournerades kl. 18.50-19.00.
Härefter ställde ordföranden (m), (fp)-(kd) förslaget mot ett justerat (s), (v)-(mp)-förslag.
Vid proposition på bifall till eller avslag på nämnda yrkanden förklarade sig ordföranden finna propositionen på bifall till (m), (fp)-(kd)-förslaget vara med övervägande ja besvarad.
Den som bifaller till (m), (fp)-(kd)-förslaget röstar ja. Den som bifaller (s), (v)-(mp)-förslaget röstar nej.
med sex nej-röster/ vice ordföranden Jan Forsell (s), ledamöterna Elsemarie Bjellqvist (s), Christian Stener (s), Josefin Deiving (s), Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v)/
mot fem ja-röster/ordföranden Margareta Björk (m), ledamöterna Thorwald Nilsson (m), Johan Steenhoff Eriksen (m), Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Ella Bohlin (kd)/
Ledamöterna RoseMarie Bladholm (m) och Christoffer Järkeborn (m) avstod från att rösta.
Nämnden hade alltså beslutat enligt (s), (v)- (mp)- förslaget.
Stadsdelsnämnden bifaller i huvudsak förvaltningens förslag till svar på remissen.
Nämnden hemställer hos kommunstyrelsen att besluta om alkoholförbud i Skinnarviksparken med Skinnarviksberget efter kl. 23.00-07.00.
Nämnden ger presidiet i uppdrag att tillskriva och uppmärksamma grannkommunerna om problemet i våra parker.
Stadsdelsnämnden Södermalm har fått i uppdrag att inkomma med synpunkter på, i form av en uppföljning av, förändringarna rörande allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms stad. Mot bakgrund av de förändrade lokala ordningsföreskrifterna vill vi i form av denna skrivelse påtala behovet av ordningsföreskrifter för området på och runt Skinnarviksparken/-berget mot följande bakgrund:
Rent allmänt kan vi konstatera att ordningsföreskrifterna rörande alkoholförtäring varit väl avvägda och på ett bra sätt balanserat behovet mellan tillåten alkoholförtäring och polisens möjligheter att ingripa vid alkoholrelaterade störningar. Det går också att se en minskning av droganvändning på de platser där alkoholförbud införts. Men däremot har man kunnat konstatera en viss överflyttning av problematiken till andra platser. En sådan plats är området kring Skinnarviksparken/berget. Denna park och omkringliggande berg har i allt högre omfattning blivit en plats där ungdomar samlas kvälls- och nattetid under sommarhalvåret.
Detta är synnerligen allvarligt inte bara p.g.a. alkoholrelaterade störningar i form av ungdomsfylleri, vilket bl.a. de boende påtalat för nämnden, utan framförallt p.g.a. att området sena kvällar är isolerat. Få vuxna personer passerar/rör sig då inom området.
Detta gäller framförallt berget. Samtidigt som området är en av de vackraste platserna i staden att vistas på är det också genom sin topografi ett av de farligaste. Och framförallt för berusade personer som lätt genom fall/knuffar etc. kan skada sig svårt med till och med dödlig utgång. Vår uppfattning är att åtgärder bör vidtas före en eller flera olyckor sker.
För att förebygga att alkoholrelaterade problem i form av skador och olyckor bör alkoholförtäring förbjudas i området mellan kl. 23.00-07.00. Tidpunkterna är valda med hänsyn till att inte i onödan ha förbud och därmed begränsningar för stadens invånare samtidigt som risken för skador/olyckor bör minimeras. Vår bedömning är att ungdomar främst söker sig till enskilda platser som parker etc. sena kvällar då vuxna som haft t.ex. pic-nic lämnat platsen. Vi anser därför att alkoholförbudet bör gälla från kl. 23.00.
Eftersom många av de ungdomar, som drar sig till Söder kommer från grannkommuner och andra stadsdelar är det nödvändigt att även uppmärksamma dessa för vårt problem i parkerna.
Vi vet att stadens fältassistenter samarbetar, men tyvärr räcker inte det. Det är även nödvändigt att sprida information hur det kan vara i våra parker, t.ex. på Valborg eller skolavslutningen.
Reservation anmäldes av ordföranden Margareta Björk (m), ledamöterna Thorwald Nilsson (m), Johan Steenhoff Eriksen (m), Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Ella Bohlin (kd) till förmån för eget förslag enligt bilaga 6.
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 31 mars 2008 remitterat
Införande av valfrihetssystem inom omsorgen enligt LSS och SoL om personer med funktionsnedsättning.
Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-03-06.
Ledamoten Ella Bohlin (kd) yrkade för majoritetens del bifall till förvaltningens förslag.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med förvaltningens förslag.
Som svar på remissen till kommunstyrelsen överlämnar och åberopar stadsdelsnämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-06.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) samt ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för eget förslag till beslut enligt bilaga 7.
Länsstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 7 april 2008 remitterat ansökan från Frösunda Slussen om ändring av tillstånd enligt 23 § LSS.
Med anledning härav har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-02-25.
Som svar på remissen till länsstyrelsen överlämnar och åberopar stadsdelsnämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-02-25.
Stadsbyggnadskontoret har till nämnden för yttrande senast den 31 mars 2008 remitterat programförslag för kv. Fredriksdal m.m. i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen. Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-03-06.
Ledamoten Christoffer Järkeborn m.fl. (m) yrkade för majoritetens del bifall till ett av (m), (fp) och (kd) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) samt ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med (m), (fp) - (kd)- förslaget.
Som svar på remissen till stadsbyggnadskontoret överlämnar och åberopar stadsdelsnämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-06.
Nämnden uttalar att Södermalms stadsdelsnämnd är positiv att bostäder byggs i området under förutsättning att de problem, som anges i ärendet ska utredas vidare, kan lösas
Attraktiv plats med fint läge i staden – nära vattnet, bra kollektivtrafik, för boende, knyter ihop områden. Bostäder på denna plats skulle flytta fram Sjöstadsgränsen. En väl definierad fasad mot Hammarby allé skapar en ny entré till Sjöstadsområdet, och inramningen av Hammarby sjö kan äntligen färdigställas genom att en volym som speglar Whites kontor uppförs nere vid slussen i Skanstull.
Kajen kopplar Årstaskogen till Hammarby Sjöstad. Kajen kommer att rustas upp och utformas som i Hammarby gård, kopplingen västerut mot Årstaskogen kommer att förstärkas, liksom den befintliga kopplingen mot övriga Hammarby Sjöstad.
Miljöproblemen går att lösa. Tunga transporter till Hammarbyverket samordnas med bussdepåns trafik. De luftproblem som kan uppstå p,g.a. att byggnaden närmast Skansbrorondellen är sammanhängande går att lösa genom en förskjutning österut.
Bullerproblem går att lösa. Bostadshusen bildar en sammanhängande avskärmning mot buller, och med en tyst sida mot gården klaras avstegsfall Bm högst 55 dB(A) utanför minst hälften av boningsrummen. Verksamheternas buller klaras också, frånsett en mindre del av bebyggelsen i nordöstra hörnet. Den delen bedöms också klara sig genom en mindre bearbetning av planen.
Höga utformningskrav – kan alltså bli vackert och gott. Platsen ställer visserligen höga krav på utformningen, men detta är ju något stadsbyggnadskontoret kommer attarbeta vidare med.
Risker. Riskbedömningen får fortsätta. Betongindustrin är inbyggd, och stör därmed inte så mycket som man kan tro.
400-1000 bostäder blir inte av utan detta projekt. Om bussgaraget inte kan flytta från sin nuvarande plats i kvarteret Persikan mister Södermalm 1000 nya bostäder. Omman flyttar garaget till kvarteret Fredriksdal, men inte bygger bostäder där, går man misteom minst 400 lägenheter.
En bostad för urbana människor. Att bo i ett centralt läge, med goda kommunikationer, utsikt över vattnet och nära till rekreationsområden är en dröm för många människor. Kvarteret Fredriksdal är en syntes av detta urbana liv – tättbebyggt, nära till nöjen och till kommunikationer, nära till service och kultur, men på samma gång med handfast kopplingtill storstadens blodomlopp i form av bussar m.m. Samtidigt ligger strövområdet Årstaskogen ett stenkast bort.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) samt ledamöterna
Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för förvaltningens förslag.
”Om jag hade haft yrkanderätt, hade jag röstat enligt majoritetens förslag.”
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 31 mars 2008 remitterat miljöförvaltningens utredning Minskade utsläpp av växthusgaser i Stockholms stad 2015.
Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-03-03.
Ordförande Margareta Björk (m) yrkade för majoritetens del bifall till förvaltningens förslag.
Som svar på remissen till kommunstyrelsen överlämnar och åberopar stadsdelsnämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-03-03.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) samt ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för eget förslag enligt bilaga 8.
Kommunstyrelsen har till nämnden för yttrande senast den 21 april 2008 remitterat motion av Yvonne Ruwaida (mp) om införande av omedelbart torskstopp och enbart köpa in fiskar med grönt ljus samt ta fram en policy för den kommunala upphandlingen av fisk i Stockholms stad (2008:7). Med anledning av remissen har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2008-02-28.
Som svar på remissen till kommunstyrelsen överlämnar och åberopar stadsdelsnämnden förvaltningens tjänsteutlåtande 2008-02-28.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) samt ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för eget förslag enligt bilaga 9.
Borgarhuset Restaurang AB ansöker om att få servera alkohol till allmänheten i en planerad
uteservering i tält på Slussplan kl.11.00 -03.00 utomhus årligen under perioden 1 april till 1 oktober.
Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande i ärendet.
Ledamoten Johan Steenhoff Eriksen m.fl. (m) yrkade bifall till ett av (m), (fp) och (kd) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med det gemensamma (m), (fp) och (kd)- förslaget.
Nämnden tillstyrker i sitt yttrande alkoholservering till allmänheten kl. 11.00-01.00 utomhus, i restaurangtält Snaps på Slussplan/ Slussenterrassen i Stockholm.
Beslutet justeras omedelbart.
Nämnden anför därutöver:
Platsen för Restaurang Snaps ansökan är Slussplan/Slussenterrassen, där Fryshuset under vissa somrar haft bollsporter före höstterminens början. Förvaltningen skriver att ansökan om tillfälligt bygglov för en bod och tält ansökts, och enligt en uppgift i en lokaltidning skall tältet rymma 220 sittplatser. Stadsdelsnämnden har därför ingen uppfattning hur stort område restaurangtältet kommer att ta i anspråk med hänsyn tagen till den tillgänglighet som måste finnas för att passera området Slussen/Munkbron.
Ansökan gäller till kl. 0300 utomhus. Eftersom Debaser, som ligger på andra sidan Karl Johan- slussen på Gamla stan -sidan, har tillstånd utomhus till kl. 01.00, förefaller även denna tidpunkt vara lämplig för Restaurang Snaps på Slussplan/ Slussenterrassen.
Stadsdelsnämnden avstyrker alkoholservering till allmänheten kl.11.00 -03.00 utomhus årligen under perioden 1 april till 1 oktober i restaurangtält på Slussplan.
Reservation anmäldes av vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) samt ledamöterna Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för förvaltningens förslag.
AB Grundstenen ansöker om att få servera alkohol till allmänheten på Restaurang Sakaberg kl.11.00- 3.00 inomhus och 11.00-22.00 utomhus.
Stadsdelsnämnden har inget att erinra mot alkoholservering till allmänheten kl. 11.00- 3.00 inomhus och 11.00-22.00 utomhus på Restauang Sakaberg, Stora Nygatan 40-42, 111 27 Stockholm.
Ölpumpen AB ansöker om utökad serveringstid för alkohol till allmänheten på. Restaurang Old Beefeater Inn. Serveringstiden är enligt ansökan kl.11.00 -03.00 inomhus och kl.11.00-00.00 utomhus.
Ledamoten Caroline Silverudd Lundbom (fp) yrkade bifall till ett av (s), (mp), (v), (fp), (kd) och av ordföranden Margareta Björk (m) samt ledamöterna
Thorwald Nilsson (m) och RoseMarie Bladholm (m) gemensamt framlagt förslag till beslut.
Ledamöterna Christoffer Järkeborn och Johan Steenhoff Järkeborn (båda m) yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Vid propositioner på nämnda yrkanden beslutade nämnden i enlighet med (s), (mp), (v), (fp), (kd) och Margareta Björks (m), Thorwald Nilssons (m) samt RoseMarie Bladholms (m) förslag till beslut.
Nämnden tillstyrker alkoholservering till allmänheten kl. 11.00 -01.00 inomhus och till kl. 22.00 utomhus för Restaurang Old Beefeater Inn, Götgatan 11, 116 46 Stockholm.
Samtliga krogar på Götgatsbacken har i nuläget öppet till kl. 01.00. Om Ölpumpen AB skulle få ett förlängt tillstånd så är det troligt att samtliga krogar kommer att ansöka om förlängt öppethållande, i dagsläget ca tio krogar.
På Medborgarplatsen finns idag ca fem krogar som har öppet till kl. 03.00. På fredagar och lördagar lägger polisen ca 40% av sin sammanlagda arbetstid under en vecka, på att upprätthålla ordningen kring Medborgarplatsen. Om vi nu börjar tillåta öppethållande till kl. 03.00 på Götgatsbackens krogar kommer detta att öka det krogrelaterade våldet och kommer polisens resurser att även kunna täcka Götgatsbacken?
På och runt Götgatsbacken finns inte enbart krogar utan ett stort antal lägenheter, bland annat i den fastighet där Old Beefeater Inn ligger. Tidigare har policyn funnits att i fastigheter där krogar ligger i bostadshus så har öppethållandet varit till kl. 01.00. För uteservering har då gällt 11.00-22.00, detta för att inte störa de boende.
Med anledning av ovannämnda kommer vi att säga NEJ till ansökan om förlängt öppethållande till kl. 03.00 samt ansökan om uteservering till kl. 00.00. Däremot kan vi ge tillstånd till uteservering till kl. 22.00.
Reservation anmäldes av ledamöterna Christoffer Järkeborn och Johan Steenhoff Eriksen (båda m) till förmån för förvaltningens förslag.
”Om jag hade haft yrkanderätt, hade jag röstat enligt förslaget till kl. 01.00.”
Hammarby Kajkrog AB ansöker om att få servera alkohol till allmänheten på Restaurang Texas Longhorn. Serveringstiden är enligt ansökan kl.11.00 -01.00 inomhus och kl.11.00-22.00 utomhus.
Stadsdelsnämnden har inget att erinra mot alkoholservering till allmänheten kl. 11.00 -01.00 inomhus och kl. 11.00-22.00 utomhus på Restaurang Texas Longhorn, Kryssargatan 2, 120 30 Stockholm.
Mr Kj Lounge AB ansöker om att få servera alkohol till allmänheten på Restaurang Square Eat and Drink. Serveringstiden är enligt ansökan kl.11.00 - 01.00 inomhus och kl. 11.00-22.00 utomhus.
Stadsdelsnämnden har inget att erinra mot alkoholservering till allmänheten kl.11.00 -01.00 inomhus och kl.11.00-22.00 utomhus vid Restaurang SquareEat and Drink, Hammarby allé 85, 120 63 Stockholm.
Johan Papiland AB ansöker om att få servera starköl och vin till allmänheten på Gamla stans pizzeria. Serveringstiden är enligt ansökan kl.11.00 -22.00 inomhus och utomhus. Med anledning av ansökan har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande i ärendet.
Stadsdelsnämnden har inget att erinra mot alkoholservering till allmänheten kl. 11.00 -22.00 inomhus och utomhus på Gamla stans pizzeria, Storkyrkobrinken 9, 111 28 Stockholm.
Ark Lunch Festvåning AB ansöker om utökad serveringstid för alkohol till allmänheten vid Göta Arks Gästmatsalar. Serveringstiden är enligt ansökan kl.11.00 - 03.00 inomhus och kl.11.00 - 00.00 utomhus.
Stadsdelsnämnden har inget att erinra mot alkoholservering till allmänheten kl. 11.00 -03.00 inomhus och kl. 11.00-00.00 utomhus vid Göta Arks Gästmatsalar Repslagargatan 20/Göta Ark 170, 118 26 Stockholm.
Recenita AB ansöker i samband med ägarskifte om förnyat tillstånd att servera alkohol till allmänheten på Restaurang Thailändska Tigern. Serveringstiden är enligt ansökan kl.11.00 -03.00 inomhus och kl.11.00-22.00 utomhus.
Stadsdelsnämnden har inget att erinra mot förnyat tillstånd för alkoholservering till allmänheten kl. 11.00 -03.00 inomhus och kl. 11.00-22.00 utomhus på Restaurang Thailändska Tigern, Hornsgatan 126, 117 28 Stockholm.
Vin Valvet AB ansöker om att få servera alkohol till slutna sällskap vid Vin Valvet. Serveringstiden är enligt ansökan kl.11.00 -01.00 inomhus.
Stadsdelsnämnden har inget att erinra mot alkoholservering till slutna sällskap kl. 11.00 -01.00 inomhus vid Vin Valvet/ Övrekikaren 34, Hornsgatan 2, 118 20 Stockholm.
Nämnden godkänner avsägelse från Caroline Silverudd Lundbom (fp) som ledamot i sociala delegationen.
Nämnden utser ersättaren Per Henriksson (fp) till ledamot i sociala delegationen.
Nämnden utser Johan Steenhoff Eriksen (m) till ersättare i sociala delegationen.
KF Kooperativa förbundet ansöker om att få servera alkohol till slutna sällskap vid KF Representationsvåning. Serveringstiden är enligt ansökan kl.11.00 -23.00 inomhus.
Stadsdelsnämnden har inget att erinra mot alkoholservering till slutna sällskap kl. 11.00 -23.00 inomhus i KF Representationsvåning, Katarinavägen 19, 3 tr, 116 45 Stockholm.
(Dnr 000-320/08)
Vid kommunfullmäktiges sammanträde 2008-01-21 godkändes avsägelse från Maria Palme (s) som vice ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.
Vidare utsågs Heinz Spira (v) till ledamot och Ylva Nork (v) till ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd från och med den 1 februari 2008 till och med 2008.
Vid kommunfullmäktiges sammanträde 2008-02-11 utsågs Jan Forsell (s) till ledamot tillika vice ordförande, Josefin Deiving (s) till ledamot och Mikael Magnusson (s) till ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd för tiden till och med 2008.
Nämnden lägger anmälan till handlingarna.
Revisionsplan 2008 och inriktning för perioden 2009-2011 anmäldes.
I ärendet förelåg utlåtande Förslag till äldrepeng i tre nivåer samt utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll 2007-12-1.
Stadsdelsnämnden lägger anmälan till handlingarna.
I ärendet förelåg länsstyrelsens beslut 2007-04-13 Tillsyn av särskilt boendeSofiagården 8 mars 2007.
Överenskommelse om samverkan och prioriteringar 2008 i Söderorts polismästardistriktanmäldes.
Uppdrag för arbetet med Söderandan (Brå) anmäldes.
Tilldelningsbeslut avseende driften av Skytteparkens servicebostad anmäldes.
Rehabiliteringspolicy, Alkohol- och drogpolicy, Arbetsmiljöpolicy, Policy förriktlinjer för intern och extern representation, gåvor och uppvaktningar samtLönepolicy anmäldes.
I ärendet förelåg slutrapport från projektet Må Bättre Tillsammans.
Slutrappoeten från projektet Må Bättre Tillsammans läggs till handlingarna.
Anmäldes protokoll från Södermalms sociala delegation 2008-02-21, 2008-02-26 och 2008-03-11.
Anmäldes protokoll från sammanträde med stadsdelsnämndens pensionärsråd den 18 mars 2008.
Anmäldes protokoll från sammanträde med lokala handikapprådet den 18 mars 2008.
Anmäldes kontorsyttrande Stockholm ren och vacker. Svar på skrivelse från Södermalms stadsdelsnämnd samt protokollsutdrag 2008-02-05 från styrelsemötet.
Anmäldes förteckning över inkomna diarieförda handlingar, protokollsutdrag, skrivelser m.m. 2008-02-01- -2008-02-29 från Södermalms stadsdelsförvaltning.
Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att vidta erforderliga åtgärder.
Anmäldes beslut fattade på delegation från avdelningarna Social Omsorg och Personal & Kansli.
Förelåg ingen.
Skrivelse angående Sjöstadsgården
Vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) anmälde skrivelse 2008-03-27 angående Sjöstadsgården (bilaga 10).
Nämnden överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Skrivelse angående barngruppernas storlek i förskolan
Vice ordföranden Jan Forsell m.fl. (s) anmälde skrivelse 2008-03-27 angående barngruppernas storlek i förskolan (bilaga 11).
Till sammanträdet hade utdelats skrivelse till föräldrar med skolungdomar på Södermalm om kvällsvandring/nattvandring i samband med Valborg och skolavslutningen samt en promemoria Kampanj inför Valborg mot illegal alkoholhantering.
Deltagande i kampanjen den 26 och 30 april anmäls till nämndsekreteraren.