Din position: Hem > Stockholms stad > Södermalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2009-03-26
Upprop skedde enligt närvarolista.
Nämnden utsåg ordföranden Margareta Björk (m) och ledamot Elsemarie Bjellqvist (s)
att justera dagens protokoll 2009-04-02.
Anmäldes nämndens protokoll 2009-02-12.
Den utsända dagordningen godkändes.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-04.
Paragrafen är sekretesskyddad.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-20.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-04.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-27.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-23.
Månadsrapport per februari med helårsprognos visar på en budget i balans efter resultatdispositioner. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-10
(Dnr 101-361/09)
Stadsdelsnämndens beslut
Nämnden godkänner månadsrapport per februari 2009.
Länsstyrelsen har begärt att stadsdelsnämnden skall upprätta en tillsynsplan för år 2009 över enskild verksamhet med inriktning äldre. Stadsdelsnämnden har ansvar för den löpande tillsynen av enskild verksamhet inom socialtjänsten som finns inom sitt geografiska område. Planen lämnar förslag över tillsynsbesökens tidsplan och innehåll samt planeras vara slutförd med en rapport till stadsdelsnämndens sammanträde 2009-06-11. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-16 (Dnr 006-1536/08).
Länsstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande över hur nämnden skall säkerställa god kvalitet, förekomst av kvalitetssystem och dokumentation efter att i ett tidigare ärende kritiserat nämnden för brister inom dessa områden. Brister som lett till att det inte gått att följa om den enskilde fått insatser eller inte. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-18 (Dnr 006-705/08)
1. Nämnden godkänner och översänder till länsstyrelsen redogörelse och förslag till åtgärder angående tillsyn i enskilt ärende.
2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Flera av stadsdelsnämndens bostäder med särskild service enligt LSS behöver ersättas eftersom de inte uppfyller Boverkets krav för att vara fullvärdiga. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att återkomma med ett förslag till inriktning på utbyggnad av bostäder med särskild service. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-18 (Dnr 600-181/09).
Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att återkomma med ett förslag till inriktning på utbyggnad av bostäder med särskild service.
Vid nämndsammanträdet den 27 mars 2008 uppdrogs till förvaltningen i skrivelse angående anmälningar och domar. Med anledning av uppdraget har förvaltningen upprättat tjänsteutlåtande 2009-02-18 (Dnr 600-180/09).
Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens svar på skrivelsen angående domar och anmälningar.
Länsstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande angående en ansökan från
Stöd & Resurs Unga Vuxna i Stockholm AB om tillstånd att bedriva daglig verksamhet enligt 9 § punkt 10 LSS. Förvaltningen har inget att erinra mot ansökan under förutsättning att den lokal där verksamheten ska bedrivas anpassas eller byggs om så att befintliga toaletter blir tillgängliga för personer som använder rullstol eller andra förflyttningshjälpmedel.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-13 (Dnr 006-37/09).
Länsstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande angående en ansökan från Stöd & Resurs Unga Vuxna i Stockholm AB om tillstånd att bedriva korttidsvistelse enligt 9 § punkt 6 LSS. Förvaltningen har inget att erinra mot ansökan under förutsättning att den lokal där verksamheten ska bedrivas anpassas eller byggs om så att befintliga toaletter blir tillgängliga för personer som använder rullstol eller andra förflyttningshjälpmedel.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-13 (Dnr 006-36/09).
Länsstyrelsen i Stockholms län har begärt en tillsynsplan för enskild verksamhet med inriktning funktionshinder. I Stockholms kommun ligger ansvaret för tillsynen hos stadsdelsnämnderna. Verksamheter som avses är de som omfattas av LSS § 9 punkterna 6-10 och SoL kap 7 § 1, 2, 3 och 4. Den löpande tillsynen skall innefatta inspektion av verksamheten minst en gång per år. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-16 (Dnr 006-1533/08).
Stadsdelsnämnden godkänner tillsynsplanen att gälla för år 2009 och översänder den till länsstyrelsen.
Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Stadsdelsnämndens verksamheter Träffpunkt Reimersholme och Utgångspunkten vänder sig till personer tillhörande personkrets 2 i LSS[1] respektive till personer med fysiska funktionshinder. Verksamheterna har tidigare funnits i samma lokaler. Då verksamheterna nu har olika adresser och delvis olika inriktning föreslår förvaltningen att Träffpunkt Reimersholme organiseras som daglig verksamhet LSS och att Utgångspunkten även fortsättningsvis organiseras som en öppen verksamhet.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-27 (Dnr 600-151/09).
Nämnden godkänner förvaltningens förslag till organisering av Träffpunkt Reimersholme och Utgångspunkten.
Mot bakgrund av stadens målsättning att skapa valfrihet genom att uppmuntra personal att ”knoppa av” verksamhet och det förslag om utformning av valfrihetssystem och ersättning inom socialpsykiatrin som väntas under våren 2009, föreslår förvaltningen att nämnden beslutar att skjuta upp upphandlingen av Arbetscentrum. Förvaltningen ges istället i uppdrag att genomföra en samlad upphandling av utförarverksamheter inom socialpsykiatrin med målsättningen att genomförandet av en sådan upphandling ska kunna påbörjas under hösten 2009. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-10 (Dnr 500-28/09).
Ordförande Margareta Björk m.fl. (m), Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Erika Josbrandt (kd) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.
Vice ordförande Jan Forsell yrkade bifall till följande gemensamma förslag från (s), (mp)
och (v). ”Att avslå förvaltningens förslag till beslut i enlighet med våra reservationer vid behandlingen av Verksamhetsplan 2009”.
Nämnden beslutade i enlighet med förvaltningens förslag.
Stadsdelsnämnden beslutar att justera 2009 års aktivitetsplan för upphandling och konkurrens i enlighet med vad som anges i detta tjänsteutlåtande.
Reservation anmäldes av vice ordförande Jan Forsell m.fl.(s), Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för eget yrkande.
Ersättaryttrande anmäldes av Pia Toremar (c) enligt följande
”Om jag hade haft yrkanderätt, hade jag röstat enligt majoritetens förslag.”
Södermalms stadsdelsnämnd har i verksamhetsplanen för 2009 avsatt 3,3 mnkr för bidrag till frivilligverksamhet riktat till barn, ungdomar och äldre varav 1,5 mnkr regleras i särskilda avtal. Bidrag kan ges till verksamheter som är förenliga med stadsdelsnämndens mål och inriktning. En förutsättning är att verksamheterna är lokalt anknutna och individinriktade.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-02 (Dnr 004-1484/08, 004-1485/08, 004-1499/08, 1542/09).
Ordförande Margareta Björk (m) och vice ordförande Jan Forsell (s) meddelade att de inte deltar i beslutet av den del som rör Sofia församling, eftersom de är förtroendevalda i Sofia församlings kyrkoråd.
Vice ordförande Jan Forsell yrkade bifall till ett av (s), (mp) och (v) framlagt förslag till beslut enligt bilaga 1.
Votering begärdes och ordföranden föreslog att de som yrkar bifall förvaltningens förslag till beslut röstar ja och de som yrkar bifall till (s), (v) och (mp) förslag till beslut röstar nej.
Omröstningen utföll
med sju ja-röster: ordförande Margareta Björk (m), Thomas Wahlström (m), RoseMarie Bladholm (m), Christoffer Järkeborn (m), Johan Steenhoff Eriksen (m), Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Erika Josbrandt (kd).
mot sex nej-röster: vice ordförande Jan Forsell (s), Elsemarie Bjellqvist (s), Christian Stener (s), Sofie Evertsson (s), Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v).
Stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningens redovisning av beviljade föreningsbidrag år 2008.
Stadsdelsnämnden godkänner 225 tkr i verksamhetsbidrag till Öppna förskolan i Sofia församling år 2009.
Stadsdelsnämnden godkänner fördelningen av 955 tkr till föreningar som bedriver verksamhet för barn och ungdom år 2009.
Stadsdelsnämnden godkänner fördelningen av 700 tkr till förtroenderåden och föreningar som bedriver verksamhet för äldre år 2009.
Stadsdelsnämnden godkänner 10 tkr till folkdanssällskapet Apell för att arrangera midsommarfirande i Vitabergsparken år 2009.
Särskilt uttalande anmäldes av ordförande Margareta Björk m.fl.(m), Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Erika Josbrandt (kd) enligt bilaga 2.
Södermalms stadsdelsnämnd är som vårdgivare för den kommunala hälso- och sjukvården i stadsdelsområdet enligt § 29 hälso- och sjukvårdslagen (HSL) skyldig att utse verksamhetschef med ansvar för hälso- och sjukvården. Verksamhetschefens ansvarsområden framgår av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:12). Förvaltningen föreslår att nämnden utser biträdande avdelningschef för avdelningen för äldreomsorg som verksamhetschef enligt HSL för hälso- och sjukvården för den verksamhet där nämnden är vårdgivare.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-12 (Dnr 699-174/09).
Stadsdelsnämndens beslut Nämnden utser biträdande avdelningschef för avdelningen för äldreomsorg som verksamhetschef enligt HSL för hälso- och sjukvården för den verksamhet där nämnden är vårdgivare.
Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v)
(s), (mp) och (v) har i skrivelse till förvaltningen ställt frågor angående eventuella konkurser bland stadsdelens vårdentreprenörer och ”hur vi garanterar kvaliteten när vi genom att sälja ut samtliga äldreboenden förlorar förvaltningens egen kompetens?”. Den verksamhet som bedrivs på entreprenad är stadens, inte företagets. Staden har ett avtal med företaget och detta följer inte med automatik med till ett nytt företag vid försäljning eller konkurs. Oavsett om all verksamhet bedrivs av kommunen eller annan utförare, så måste kommunens beställarfunktion ha kompetens för verksamhetsstyrning.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-06 (Dnr 000-94/09).
Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens svar på skrivelsen.
Förvaltningen föreslår vissa justeringar i delegationsordningen, vilka är en följd av tidigare gjorda ändringar och som förvaltningen nu uppmärksammat.
Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag till justeringar av ärendegrupperna 2.13, 2.14, 3.13, 12.15 och 13.15 samt 13.11 i delegationsordningen för Södermalms stadsdelsnämnd.
För att anpassa delegationsordningen till nuvarande organisation föreslås ett antal förändringar i de delar av delegationsförteckningen som rör Social omsorg.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-02 (Dnr 000-128/09).
Inom verksamhetsområdet Stöd och service till personer med funktionsnedsättning behöver delegationsordningen anpassas till ändringar i lag och författning samt till nuvarande organisation och arbetsmetoder. I ärendet föreslås att befattningen biträdande enhetschef läggs till som lägsta delegat i vissa ärendegrupper. Vidare föreslås ändrad delegationsnivå till handläggare som lägsta delegat för insatsen boendestöd upp till och med 40 timmar per vecka. Slutligen föreslås att lägsta delegationsnivå för beslut om medföljare vid semesterresa som företas inom Europa blir enhetschef. För resor av detta slag utanför Europa föreslås delegationsnivån ligga på sociala delegationen.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-03
Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens förslag till ändrad delegation inom verksamhetsområdet Stöd och service till personer med funktionsnedsättning.
Medborgarförslag tar upp behovet av en plaskdamm på centrala Södermalm, t.ex. i Rosenlundsparken, mot bakgrund av att det bor många barnfamiljer i detta område vilket ger en stor efterfrågan på sådana anläggningar.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-03 (Dnr 002-721/09).
Ordförande Margareta Björk yrkade bifall till ett av (m), (fp) och (kd) framlagt förslag till beslut.
Vice ordförande Jan Forsell m.fl.(s), Heinz Spira (v) och Birger Jeansson (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.
1. Stadsdelsnämnden bifaller förvaltningens förslag till beslut.
2. Förvaltningen ska i det fortsatta utredningsarbetet noga undersöka inte bara driftskostnaderna utan även hygienvillkoren för olika alternativ.
Reservation anmäldes av vice ordförande Jan Forsell m.fl (s), Birger Jeansson (mp) och Heinz Spira (v) till förmån för eget yrkande.
Södermalms stadsdelsnämnd beviljades 2007 medel från Länsstyrelsen i Stockholms län till projektet ”Förebyggande insatser för unga vuxna”. Syftet med projektet var att ta fram metoder för att få kontakt med unga personer, 18-27 år, som blivit anmälda till förvaltningen enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB) eller på grund av narkotikabrott. Syftet på sikt var att färre ungdomar skulle bli omhändertagna upprepade gånger och, i förlängningen, kanske i behov av vård för missbruk. Projektet pågick under tiden februari 2008 tom januari 2009. Slutrapporten med ekonomisk redovisning ska behandlas av nämnden innan den överlämnas till länsstyrelsen. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-06 (Dnr 000-94/09).
Stadsdelsförvaltningen godkänner föreliggande rapport och översänder den till Länsstyrelsen i Stockholms län.
Remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län
Verksamhet för vilken tillstånd krävs enligt 7 kap 1 § SoL står under löpande tillsyn av socialnämnden i den kommun där verksamheten är belägen enligt bestämmelserna i 13 kap 5 § SoL. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-01 (Dnr 006-1532/08).
Skrivelse från Jan Forsell (s), Birger Jeansson (mp), Heinz Spira (v)
Stadens Jobbtorg har varit i drift i drygt ett år. Jobbtorgens huvudsakliga uppgift är att förmedla arbete eller praktik mot den öppna arbetsmarknaden för personer som uppbär försörjningsstöd och där arbetslöshet är den primära bidragsgrunden. Från och med 2009 tillhör även personer med socialmedicinska skäl som bidragsgrund målgruppen. I skrivelsen ställs sex frågor om resultat av Jobbtorgens verksamhet. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-01 (Dnr 000-87/09).
Ledamot Erika Josbrandt yrkade bifall till ett av (m), (fp) och (kd) framlagt förslag till beslut.
Vice ordförande Jan Forsell m.fl. (s), Heinz Spira (v) och Birger Jeansson (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.
Nämnden beslutade i enlighet med (m), (fp) och (kd) förslag till beslut.
Tjänsteutlåtandet utgör svar på skrivelsen.
Därutöver anförde nämnden följande:
Jobbtorgen tillkom som ett led i att fullfölja arbetslinjen där det övergripande syftet är att människor på olika sätt ska uppnå egen försörjning och inte fastna i bidragsberoende. Genom att koncentrera verksamheten till fem platser i staden skapades möjlighet till en kraftfull samverkan mellan den kommunala förvaltningen, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och andra lokala aktörer.
Det första året har varit mycket framgångsrikt. Av årsredovisningen för 2008 framgår att nära 33 procent av bidragstagare som hänvisats till jobbtorgen har uppnått egen försörjning, att jämföra med det uppsatta målet på 15 procent. Man måste också ha i beaktande att det givetvis är mycket komplext att starta upp den här typen av verksamhet där många parter ska samverka. Sannolikt kan resultatet förbättras ytterligare när organisationen kontinuerligt kan trimmas.
Den grundläggande idén med Jobbtorgen är att sätta den enskilde individen och dennes behov i centrum. Vi är övertygade om att verksamheten har kommit för att stanna.
Från år 2008 har Länsstyrelsens medel för förebyggande insatser reducerats från drygt 10 mnkr till cirka 5 mnkr. Av regeringsbeslut framgår att en utfasning av stödet till de alkohol- och narkotikaförebyggande åtgärderna i kommunerna påbörjas och att samma bidragsnivå beräknas bibehållas 2009 för att troligen försvinna 2010. Länsstyrelsen har därför inbjudit kommunerna i Stockholms län att ansöka om medel för en samordnande funktion gällande alkohol- och narkotikaförebyggande insatser.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-27 (Dnr 504-222/09).
Stadsdelsnämnden godkänner ansökan till Länsstyrelsen i Stockholms län om utvecklingsmedel med 550 tkr till förebyggande insatser för att hejda ett riskabelt bruk av alkohol eller narkotika.
Länsstyrelsen i Stockholms län har givit Södermalms stadsdelsnämnd möjlighet att yttra sig över enskild vårdgivares ansökan om nytt tillstånd att bedriva öppenvård för barn och ungdomar enligt 7 kap 1 § 4 p socialtjänstlagen. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-23 (Dnr 502-122/09).
Länsstyrelsen i Stockholms län har givit Södermalms stadsdelsnämnd möjlighet att yttra sig över enskild vårdgivares ansökan om nytt tillstånd att bedriva öppenvård för tonårsflickor enligt 7 kap 1 § 4 p socialtjänstlagen. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-01 (Dnr 502-223/09).
Tjänsteutlåtandet utgör svar på remissen
Remissvar
Stadsdelförvaltningen ställer sig bakom förslaget om Äldreassistent - ett framtidsyrke. Därutöver vill stadsdelsförvaltningen särskilt lyfta fram betydelsen av att Socialstyrelsen ges i uppdrag att ansvara för en nationell kvalitetssäkring genom att fastställa nationella riktlinjer för genomförande av validering mot de nationella yrkeskraven för Äldreassistent.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-02-20 (Dnr 006-88/09).
Remiss från stadsrevisionen dnr 420-01/2009
Revisionskontoret har genomfört en granskning vid fyra av stadens stadsdelsnämnder utifrån frågan om dessa hanterar skyddade personuppgifter på ett säkert sätt inom verksamheten individ- och familjeomsorg. Revisionskontorets bedömning är att rutinerna inom området behöver förbättras samt att en stadsövergripande policy med tillhörande riktlinjer för hur skyddade personuppgifter ska hanteras bör upprättas inom staden. Förvaltningen instämmer helt i revisionskontorets bedömning att ”en enhetlig hantering bör eftersträvas”. Vidare noterar förvaltningen att de rutiner som finns inom Södermalms stadsdelsnämnd överensstämmer med revisionskontorets rekommendationer och fortsätter med det utvecklingsarbete som pågår. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-01 (Dnr 503-110/09).
Remiss från kommunstyrelsen
Södermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en remiss som innehåller miljöförvaltningens slutredovisning om nya strandbad. I slutredovisningen föreslås bland annat att två nya bad anläggs inom Södermalms stadsdelsområde, ett vid Årstaviken vid Tanto och ett på Reimersholme. Förvaltningen anser inte att ett bad ska anläggas på Reimersholme på grund av närheten till redan befintliga bad på Långholmen och att placeringen är olämplig ur tillgänglighetssynpunkt. Förvaltningen anser däremot att det är motiverat att anlägga ett nytt bad i Tanto då området är välbesökt på sommaren och att platsen har god tillgänglighet med närheten till Hornstull. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-02 (Dnr 006-68/09).
Ledamot Johan Steenhoff Eriksen yrkade bifall till ett av (m), (fp) och (kd) framlagt förslag till beslut.
Det är glädjande att badvattenkvaliteten nu blivit så bra att miljöförvaltningen anser att staden kan anlägga flera strandbad.
Inom Södermalms stadsdelsnämnds område utpekas två möjliga nya strandbad, dels i Tanto, dels på Reimersholme. Vi menar att båda alternativen ska utredas vidare och att även en dialog med de närboende ska göras i den processen.
Kommunfullmäktige kommer inom kort att fatta beslut i ärendet ”Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun § 18 avseende badförbud”, i vilket det föreslås:
”Bad är förbjudet inom hamnområdet samt i närheten av markerade kablar. Badförbudet inom hamnområdet gäller inte vid friluftsbad som anordnats av kommunen samt 10 meter ut från de strandlinjer som markerats på bilagda kartor”.
Inom Södermalms stadsdelsnämnds område finns två strandsträckor på Långholmen samt två sträckor i Årstaviken markerade på nämnda kartor. Eftersom idrottsnämnden givit idrottsförvaltningen i uppdrag att förädla området nedanför Eriksdalsbadet, borde även Årstavikens sträckor och en ev upprustning av dessa samordnas tillsammans med idrottsförvaltningen/idrottsnämnden.
Remiss från stadsbyggnadskontoret
Södermalms stadsdelsnämnd har av stadsbyggnadskontoret fått en remiss om förslag på ny detaljplan för Göta Ark 18, Medborgarplatsen 21 m m. Förslaget innebär att bostäder och kontor byggs ovan befintlig kontorsbyggnad och att den befintliga gång- och cykelramp mellan Medborgarplatsen och Fatbursparken ersätts med en ny. Förslaget innebär också en mindre utbyggnad i Fatbursparken. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-02 (Dnr 006-105/09).
Ledamot Christoffer Järkeborn yrkade bifall till ett av (m), (fp) och (kd) framlagt förslag till beslut.
Vi instämmer i några av de synpunkter som framfördes vid samrådet:
- att skuggningseffekter på omkringliggande fastigheter
- att samordningen med övriga byggprojekt i området
måste vidare utredas.
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Ann Mari Engel (v) att ett körfält för bilar i vardera riktningen tas bort och istället görs om till cykelfält på bl.a. Folkungagatan och Skeppsbron, för att göra trafiken säkrare för cyklister och för att förbättra miljön.
I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-02 (Dnr 006-124/09).
Heinz Spira (v) lade ett eget förslag till beslut. Vice ordförande Jan Forsell m.fl.(s) och Birger Jeansson (mp) anslöt sig till vänsterpartiets förslag enligt bilaga 3.
Ordförande Margareta Björk m.fl.(m) Caroline Silverudd Lundbom (fp) och Erika Josbrandt (kd) yrkade avslag av motionen.
Stadsdelsnämnden avstyrker motionen.
Därutöver anför nämnden följande:
Cyklandet i Stockholm ökar mycket kraftigt. Det är bra ur alla aspekter. Vi konstaterar att staden nu gör stora investeringar för att öka framkomligheten för cyklar genom att anlägga fler cykelbanor och bygga bort farliga avsnitt. Mycket återstår förstås att göra för att ytterligare öka säkerheten för cyklisterna. Detta arbete måste ske parallellt med arbetet för ökad framkomlighet för såväl kollektivtrafik som för övrig trafik.
Stadsdelsförvaltningens synpunkter i tjänsteutlåtandet är därför helt relevant, i vilket vi helt kan instämma. Förvaltningen skriver bl a :
”Stadsdelsförvaltningen är dock tveksam till om den rådande trafiksituationen på de gator inom stadsdelsnämndsområdet som nämns i motionen är sådan att det inom överskådlig tid är realistiskt att ta två filer i anspråk för cykelfält. Det finns risk för att en sådan åtgärd skulle kunna ge negativa konsekvenser för framkomlighet och trafiksäkerhet. Förvaltningen bedömer att andra lösningar måste sökas i nuläget för att uppnå en förbättrad situation för cyklister.”
De vägavsnitt som berörs av motionen inom stadsdelen är Folkungagatan och Skeppsbron. Stadsdelsnämnden för f d Katarina-Sofia har tidigare tagit ställning (bl a under förra mandatperioden under motionärens ordförandeskap) mot anläggande av ytterligare cykelbanor på Folkungagatan med motivering att cyklister kan använda Tjärhovsgatan, Kocksgatan och Åsögatan utan omvägar och där trafiken är liten. Denna motivering gäller fortfarande.
Folkungagatan måste vara en levande och tillgänglig gata ur affärssynpunkt. Den under förra mandatperioden anlagda cykelbanan mellan Borgmästargatan och Londonviadukten har försvårat arbetsvillkoren för företagarna på denna sträcka.
På Skeppsbron finns redan cykelbana i norrgående riktning och där har nyligen ombyggnad skett för att öka säkerheten. I södergående riktning är det sämre ställt med enbart målade cykelfält, där felparkerade bilar ofta tvingar ut cyklisterna i bilfilen. Särskilt farliga avsnitt är utanför Hotel Reisen och vid trafikljuset vid Slussplan. Det är angeläget att staden kommer till rätta med detta.
I motionen tar författaren upp den utsatthet som barn och unga till missbrukande föräldrar befinner sig i. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-03 (Dnr 006-130/09).
Remiss från stadsrevisionen
Revisionskontoret har gjort en granskning av hur ramavtalen för stadens upphandlade missbruksvård följs och följs upp av stadsdelsnämnderna. Granskningen visar att
styrning och samordning av avtalen är tillfredsställande, att skriftliga avropsavtal och dokument om klienters delaktighet saknas, och att uppföljningen av utförda tjänster inte är tillfredsställande. Förvaltningen ska i sin internkontroll i september följa upp att klientens delaktighet finns dokumenterad och att inga underskrifter av avtalspartners saknas. I ärendet förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande 2009-03-03 (Dnr 006-109/09).
Utbildningsförvaltningens inspektionsrapport från inspektion av Söderförskolor den 9 – 18 december 2008 anmäldes (Dnr 401-167/09).
Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen har genomfört en för socialtjänst- arbetsmarknadsnämnden och samtliga stadsdelsnämnder gemensam upphandling av ”vård och behandling för barn, ungdomar och familjer med psykosociala svårigheter”. Den avslutade upphandlingen anmäldes (Dnr 103-131/09).
Kommunfullmäktige beslutade i november 2007 om ansvarsfördelning och organisation för fritidsverksamheten för barn och ungdomar med funktionshinder. Förvaltningen har nu tagit fram en handlingsplan där det bland annat finns en inventering av målgruppen och en inventering av fritidsverksamheter på Södermalm för barn och ungdomar. Förvaltningens redogörelse anmäldes (Dnr 600-203/09).
Anmäldes protokoll från Södermalms sociala delegation 2009-03-10.
Anmäldes protokoll från sammanträde med stadsdelsnämndens pensionärsråd den 17 mars 2009.
Anmäldes protokoll från sammanträde med lokala handikapprådet den 17 mars 2009.
Anmäldes protokoll från årsmöte Magdalenagårdens förtroenderåd 2009-02-12.
Anmäldes balanslista SDN 2009-03-26.
Beslut fattade på delegation anmäldes av avdelningschefen vid förskoleavdelningen angående vårdnadsbidrag samt av avdelningschefen vid Social omsorg angående beslut om tillstånd att få ta del av sekretessbelagda handlingar och uppgifter för forskningsändamål och i utbildningssyfte samt yttrande till Lotteriinspektionen angående värdeautomater.
Öhrlings Price Waterhouse Coopers AB har på uppdrag av Södermalms stadsdelsnämn granskat Maria Fritidsklubbs kvällsverksamhet. Verksamheten bedrivs med stöd av stadsdelsförvaltningen.
Tantogården
Det som återstår av Tantogården efter branden den 11 mars måste rivas. Eventuellt kan ett par sidolokaler räddas. Planerna på replokal för ungdomar får därmed anses avlutat.
Yttranden
Revisionskontoret har framfört till förvaltningen att när revisorerna begär svar på rapporter är det alltid yttranden det är fråga om eftersom det aldrig är valfritt om man vill svara. Förvaltningen har oriktigt benämnt revisionsrapporterna som remisser.
Danvikstulls och Hammarby dagcenter
Övergången av Danvikstulls och Hammarby dagcenter övergår till den nya entreprenören den 1 maj istället för den 1 april. Förseningen beror på att länsstyrelsens tillstånd måste inväntas. I övrigt går planeringen för övertagande enligt planerna.
Street meeting
Söderandan planerar aktivitetet för snabbare återkoppling från boende på Södermalm. Aktiviteten som ska prövas är en form av snabba medborgarmöten, så kallade Street meeting. Den 31 mars 18.00 äger det första Street meetinget rum i kvarteret Grimman. Närvarar gör närpolisen, stadsdelsförvaltningen samt Söderandans buss. Förslaget har sitt ursprung i att boenden i kvarteret Grimman har framfört att de saknat aktörer att vända sig till.
Studiedag Den 5 maj kl. 10.00 avser sociala delegationen att ha en studiedag. Studiedagen förläggs direkt efter sociala delegationens ordinarie sammanträde. Program för dagen är inte fastställt i sin helhet än. Södermalms stadsdelsnämnds ledamöter och ersättare är välkomna att delta.
Stadsdelsnämndens beslutade godkänna genomförandet av sociala delegationens studiedag den 5 maj. Ersättning för förlorad arbetsinkomst utgår.
Projekt inom äldreomsorgen
Den 22 april kl. 18.00 inbjuds intresserade att komma och lyssna när förvaltningen berättar om tre olika projekt inom äldreomsorgen.
Upphandlingsprocessen
Den 7 maj kl. 13 -16 inbjuds nämndens ledamöter och ersättare till information om upphandlingsprocessen.
Stadsdelsnämndens beslutade att ersättning för förlorad arbetsinkomst utgår.
Avtackning
Ordförande Margareta Björk tackade Fredrik Upmark för hans tid som ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd. Fredrik Upmark går vidare till uppdrag som förtroendevald inom kyrkan.