Din position: Hem > Stockholms stad > Södermalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2010-09-30
Fastställande av dagordning och anmälan av föregående protokoll från den 26 augusti 2010
Ärendet
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 7 september 2010.
Paragrafen är sekretesskyddad.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 12 augusti 2010.
Dnr 836-2010-2.2.2.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 6 september 2010.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 25 augusti 2010.
Paragrafen är sekretesskyddad
Beslut
1. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag, att en gång per kvartal, återkomma till nämnden med en redovisning av personaktsgranskning vid beställarenheten för äldre,
2. Nämnden godkänner i övrigt förvaltningens redovisning.
Därutöver anförde nämnden följande:
Förvaltningens fortsatta granskning av personakter är viktig för utvecklingsarbetet inom äldreomsorgen av två aspekter - dels synliggörs förbättringar, dels synliggörs utvecklingsområden.
Förvaltningen har genomfört en internkontroll i form av personaktsgranskning inom beställarenheten för äldre. Syftet är att klarlägga om enheten tillämpar en rättssäker biståndshandläggning och om beställarenhetens åtaganden uppfylls.
Helhetsbedömningen är att handläggningen på beställarenheten för äldre uppfyller de krav som ställs på en rättssäker biståndshandläggning. Ansökningar om bistånd är handlagda enligt gällande lagstiftning och stadens riktlinjer.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 25 maj 2010. Ärendet återremitterades den 17 juni 2010.
Dnr 531-2010-7.
Förslag till beslut
Margareta Björk m fl (M), Caroline Silverudd Lundbom (FP) och Erika Josbrandt (KD) lade ett eget förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det.
Sofie Evertsson m fl (S), Birger Jeansson (MP) och Heinz Spira (V) anslöt sig till M, FP och KD:s förslag.
1. Förvaltningen ges i uppdrag att delge enheterna stadsdelsnämndens beslut att de brister, som framkommer i rapporten, ska vara åtgärdade till nästa rapport.
2. Förvaltningen ges i uppdrag att sända rapporten för Guldbröllopshemmet och Magdalenagården till de blivande entreprenörerna för kännedom.
3. I övrigt godkänns rapporten och läggs den till handlingarna.
Därutöver anför nämnden följande:
Våra medicinskt ansvariga sjuksköterskors årliga rapport om den kommunala hälso- och sjukvården, den s.k. QUSTA-uppföljningen, är viktig, oavsett driftsform Den har till syfte att dels visa på de förbättringar, som skett sedan föregående år, dels visa på de utvecklingsområden som kvarstår.
Av rapporten, som gäller för år 2009, framgår att det kvarstår brister sedan förra rapporten, vilket inte är acceptabelt. De brister som påpekas måste enligt vår mening vara åtgärdade till nästa rapport. År 2010 års rapport kommer enligt utsago visa på att så är fallet.
Vi anser vidare att det är viktigt att de blivande entreprenörerna vid Guldbröllopshemmet och Magdalenagården får ta del av den del i denna rapport, som berör dessa två boenden, varför förvaltningen får i uppdrag att ombesörja detta.
Under år 2009 har medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) genomfört en kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården vid vård och omsorgsboenden som drivs i egen regi inom Södermalms stadsdelsförvaltning. Uppföljningen visar att enheterna uppnår i genomsnitt 76 % av de uppställda kraven på god kvalitet.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 15 september 2010. Ärendet återremitterades den 17 juni 2010.
Dnr 488-2010-1.2.1.
Särskilt uttalande
lämnades av Sofie Evertsson m fl. (S), Birger Jeansson (MP) och Heinz Spira (V) enligt följande:
Rapporten ger en tydlig bild av läget beträffande den hälso- och sjukvård som bedrivs vid de vård- och omsorgsboenden som drivs i egen regi inom Södermalms stadsdelsförvaltning. Den visar att enheterna uppnår i genomsnitt endast 76 procent av de uppställda kraven på god kvalitet, då det finns allvarliga brister i vårdkvaliteten på flera områden i olika enheter.
Vi menar att detta i huvudsak beror på en eller flera av följande faktorer: resursbrist, brister i utbildningen hos personalen samt brister i ledarskap och organisation. Vi i Socialdemokraterna, Miljöpartiet det gröna och Vänsterpartiet konstaterar att den borgerliga majoriteten bär ett stort ansvar för dessa allvarliga brister.
1. Nämnden godkänner förvaltningens förslag och överlämnar densamma till kommunstyrelsen
2. Nämnden begär omslutningsförändringar om 35,0 mnkr 3. Nämnden godkänner i övrigt ärendet 4. Paragrafen förklaras omedelbart justerad
Tertialrapport 2 visar fortsatt positiv utveckling både vad gäller budgeten och verksamheterna.
Det är glädjande att kunna läsa
- Söderandans brev till medlemmarna med uppmaning att anställa ungdomar under sommarferien gav viss utdelning och var en god början
- utvecklingsarbetet med resultatbaserad styrning fortgår
- valfriheten har ökat
- alla enheter för personer med funktionsnedsättning har läsombud
- en av dessa enheter har genom information om motion och hälsa skapat ett intresse så att flera brukare har börjat med fysiska aktiviteter
- att caféverksamheten i Stora Blecktornet är så populär
- att anhörigstödet nu även finns inom verksamheten för personer med funktionsnedsättning och inom socialpsykiatrin
- fritidsgården Duvnäsgatans satsning på en grupp pojkar 14-17 år, som fått en positiv utveckling
- förskolan får överlag goda vitsord
- om fokusgrupperna bland 5-åringarna
- att antalet barn per årsarbetare nu är nere i 4.4
- om projektet kring matkvaliteten och måltidsupplevelsen inom äldreomsorgen
- om dagsutflykter för äldre
- att antalet personer som uppbär försörjningsstöd på grund av socialmedicinska skäl har minskat med 33 personer under året
- om metodutvecklingen inom social omsorg
- att sjukfrånvaron sjunkit
- att budgeten är i balans.
Det finns tyvärr även mål vi inte kunnat nå:
- de utökade resurserna för renhållning i parkerna har inte gett önskat resultat. Allmänhetens ansvar för det offentliga rummet måste ständigt påpekas. Förhoppningsvis kommer tingsrättsdomen, som gav två personer böter på 1500 kr vardera pga. nedskräpning i Vitabergsparken, att vara en varningssignal.
- målen vad gäller ungdomars drog- och alkoholbruk enligt stockholmsenkäten. En presentation och förslag till åtgärder kommer på oktobernämnden. Brottsförebyggande rådets seminarium med information till tonårsföräldrar är ett mycket bra initiativ och är här för att permanentas.
- antalet inledda utredning bland unga med anledning av yttranden till polis eller åklagare har ökat
- barnomsorgsgarantin i början av året (vilket även de båda gamla stadsdelsnämnderna inte heller kunde hålla 2006).
Återigen måste vi konstatera att 58,5 % av alla barngrupper ej är registrerade i stadens system, i vilket barngrupperna 1-3 år och 4-5 år är det som gäller.
Årets andra tertialrapport innebär att Södermalms stadsdelsnämnd bidrar positivt till att uppfylla kommunfullmäktiges tre inriktningsmål under 2010. Bedömningen bygger på att verksamheten, med några få undantag, kännetecknas av en hög grad av måluppfyllelse samtidigt som aktiviteter genomförs som planerat. Det ekonomiska utfallet innebär att nämnden rymmer verksamheten väl inom den av kommunfullmäktige fastställda budgeten. Efter resultatöverföringar visar nämnden även ett mindre överskott.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 21 september 2010.
Dnr 212-2010-1.2.1.
Sofie Evertsson m fl (S), Birger Jeansson (MP) och Heinz Spira (V) ställde sig bakom förvaltningens förslag till beslut.
BeslutsgångOrdförande ställde de båda förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt M, FP och KD:s förslag.
Reservation
lämnades av Sofie Evertsson m fl. (S), Birger Jeansson (MP) och Heinz Spira (V) till förmån för förvaltningens förslag till beslut.
Tertialrapporten skall behandla dels hur nämnden har uppfyllt de mål som satts upp i beslutet om verksamhetsplan för året, dels det ekonomiska utfallet och en prognos över den framtida utvecklingen under resten av året. D.v.s. en utvärdering av den politik som den borgerliga majoriteten bedrivit under årets åtta första månader utifrån sina målsättningar.
Det är viktigt att konstatera att det är just målen för den borgerliga politiken som skall utvärderas. Vi oppositionspartier hade andra mål. Vi hade också ytterligare ekonomiska resurser att tillföra vilket genom vår politik skulle ha gett medborgarna på Södermalm en högre kvalitet på de tjänster som stadsdelsnämnden skall tillhandahålla.
Flera av nämndmålen är lågt satta och i det närmaste självklara och till intet förpliktigande. I förhållande till ambitionsnivån kan kanske dessa mål ibland anses vara helt uppfyllda. Över huvud taget ger systemet med mål, aktiviteter och indikatorer en missvisande bild av det aktuella läget. I föreliggande tertialrapport anges i stort sett samtliga mål som uppfyllda när det i själva verket handlar om att förvaltningen menar/tror/anser/hoppas att målen skall vara uppfyllda vid årets slut. Huruvida de är det är också beroende av de indikatorer som valts och där relevansen beträffande flera indikatorer allvarligt kan ifrågasättas.
Vi kan konstatera att målet att hålla barnomsorgsgarantin inte har uppfyllts under en del av året. För att ge alla barn plats inom garantitiden föreslog förvaltningen i tertialrapport 1 en överinskrivning under våren, vilket innebär att antalet förskolegrupper där barnantalet överskrider 14 respektive 18 barn ökade. Detta rimmar naturligtvis med den ambitionsminskning som ägt rum i och med att ska-kravet som infördes av den förra majoriteten har ändrats av den borgerliga majoriteten till ett bör-krav som sedan ändrats till att bli en ambition.
Den borgerliga majoriteten och nu även förvaltningen betonar alltid när denna fråga diskuteras att en stor del av förskoleverksamheten äger rum i barngrupper med annan ålderssammansättning än den som stadens centrala ledning mäter. Detta tillsammans med ett annonserat förändrat arbetssätt och förändrad organisation inom förskolan tas av den borgerliga majoriteten till intäkt för att man kan negligera det faktum att barngruppernas storlek såväl när det gäller 1 – 3 år som 4 – 5 år har överskridit 14 respektive 18 barn. Men även grupperna med annan ålderssammansättning är för stora. Vi menar att denna kvalitetsförsämring är oacceptabel och att majoriteten har ett stort ansvar för att antalet barn i förskolegrupperna minskar för att kvaliteten i förskolan inte ytterligare skall försämras. Beträffande förskolan kan även konstateras bristande måluppfyllelse när det gäller att Förskolan är rolig, utmanade och främjar barns utveckling respektive Föräldrarna känner till förskolans mål och arbetssätt, vilket är klart otillfredsställande.
Andelen personer som återremitteras från Jobbtorg överskrider fortfarande årsmålet. Likaså nås inte målet beträffande andelen bidragstagare som kommit ut i egen försörjning efter att ha remitterats till Jobbtorg. Detta rimmar mycket dåligt med den borgerliga majoritetens vallöfte från 2006 om jobb inom fem dagar, vilket snabbt efter valet ändrades till insats inom fem dagar, vilket senare ändrats till åtgärdsprogram efter fem dagar.
Att ange, som förvaltningen gör, att målet Stockholm ska upplevas som en ren, vacker och trygg stad är helt uppfyllt samtidigt som indikatorn Stockholmarnas nöjdhet med skötsel av park och grönområden uppfyllt delvis är gravt missvisande. Att nämndmålet Boende och besökare upplever stadsdelsområdet som attraktivt, rent, välskött och tryggt anges vara uppfyllt delvis är också en grov överdrift. Det räcker för de flesta med en kort vandring i våra parker en helgmorgon eller kring någon av stadens återvinningsstationer för att konstatera att så inte är fallet. Inom stadsdelen finns också Medborgarplatsen med omnejd som av polisen betraktas som en av de mest otrygga platserna i staden.
Stockholmsenkäten rörande ungdomars drog- och alkoholvanor 2009 visar på bristande måluppfyllelse för flertalet indikatorer, vilket rimmar illa med att målet att Utveckla och prioritera det drogpreventiva arbetet bland barn och ungdomar anses vara helt uppfyllt.
Den borgerliga majoriteten har under hela perioden använt ordet valfrihet som ett honnörsord och i tertialrapporten anges att ”valmöjligheterna har ökat för de brukare som har daglig verksamhet…..” . I nästa mening sägs dock att ”för både dagliga verksamheter och grupp- och serviceboenden gäller att det måste finnas ledig plats för att valfriheten ska kunna uppfyllas”. Tydligare kan det inte sägas: Den borgerliga valfriheten handlar om att man får välja vilken kö som man vill stå i!
Förvaltningen anger att ”Inga egenregianbud har inkommit vid nämndens upphandlingar”. Detta är föga anmärkningsvärt mot bakgrund av att den borgerliga majoriteten bestämt att inga egenregianbud skall få lämnas. Inte heller har målet att fler aktörer lägger anbud på stadens verksamheter uppfyllts helt, vilket kanske kunde ha varit fallet om egenregi anbud tillåtits.
1. Nämnden godkänner förvaltningen redogörelsen och lägger den till handlingarna.
2. Nämndens beslut samt förvaltningens åtgärdsplan/tidsplan översänds till Socialstyrelsen för kännedom.
Socialstyrelsen har vid en tillsyn vid Katarinagårdens vård- och omsorgsboende funnit brister inom socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens områden och uppmanat stadsdelsnämnden att vidta nödvändiga åtgärder. Förvaltningen påbörjade omgående arbetet med att åtgärda bristerna och har upprättat en åtgärdsplan. Socialstyrelsen kommer att följa upp att nämndens åtgärder har haft effekt. Förvaltningen återkommer till nämnden med uppföljande lägesrapport till nämndens sammanträde i november 2010.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 13 september 2010.
Dnr 237-2010-1.3.
De brister och missförhållanden som framkom vid Socialstyrelsens tillsyn av Katarinagårdens vård- och omsorgsboende är mycket allvarliga. Vi menar att dessa brister och missförhållanden borde uppmärksammats tidigare och i huvudsak beror på en eller flera av följande faktorer: resursbrist, brister i utbildningen hos personalen samt brister i ledarskap och organisation. Brister för vilka den borgerliga majoriteten bär ett tungt ansvar.
Det arbete med att åtgärda bristerna som inleddes omedelbart efter tillsynsbesöket pågår och kommer förhoppningsvis att leda till att de boende på Katarinagården fortsättningsvis får sina fysiska, psykiska och sociala behov tillgodosedda samt sin rättssäkerhet garanterad.
Socialstyrelsen har vid en tillsyn vid Nytorgsgårdens vård- och omsorgsboende funnit brister inom socialtjänstens område och uppmanat stadsdelsnämnden att vidta nödvändiga åtgärder. Förvaltningen påbörjade omgående arbetet med att åtgärda bristerna och har upprättat en åtgärdsplan. Socialstyrelsen kommer att följa upp att nämndens åtgärder har haft effekt. Förvaltningen återkommer till nämnden med uppföljande lägesrapport till nämndens sammanträde i november 2010.
Dnr 286-2010-1.3.
De brister och missförhållanden som framkom vid Socialstyrelsens tillsyn av Nytorgsgårdens vård- och omsorgsboende är mycket allvarliga. Vi menar att dessa brister och missförhållanden borde uppmärksammats tidigare och i huvudsak beror på en eller flera av följande faktorer: resursbrist, brister i utbildningen hos personalen samt brister i ledarskap och organisation. Brister för vilka den borgerliga majoriteten bär ett tungt ansvar.
Det arbete med att åtgärda bristerna som inleddes omedelbart efter tillsynsbesöket pågår och kommer förhoppningsvis att leda till att de boende på Nytorgsgården fortsättningsvis får sina fysiska, psykiska och sociala behov tillgodosedda samt sin rättssäkerhet garanterad.
1. Nämnden godkänner förvaltningens redovisning och översänder den till Äldrenämnden för kännedom.
2. Nämnden lägger redovisningen till handlingarna.
Äldreomsorgsinspektörernas arbete med att granska stadens olika boenden på ett likvärdigt sätt enligt kommunallagen är ett mycket viktigt uppdrag. Oavsett var i kommunen man bor, måste medborgaren kunna veta att kraven och utförandet är detsamma, oavsett huvudman.
Äldreomsorgsinspektörerna genomför under 2010 en granskning av samtliga profilboenden för äldre personer med psykiska funktionsnedsättningar inom staden. Syftet med granskning är att beskriva och bedöma kvaliteten utifrån de äldres perspektiv. Inom Södermalms stadsdelsområde har Guldbröllopshemmet granskats. Förvaltningen ser Guldbröllopshemmets uppnådda 22 poäng av 28 möjliga som ett bra resultat.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 25 augusti 2010.
Dnr 539-2010-1.6.
1. Södermalms stadsdelsnämnd beslutar att som sitt svar till förvaltningsrätten i Stockholm i ärende avseende laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut i ärende rörande avveckling av Söders specialtema (mål nr 34283–10) godkänna och inge det till tjänsteutlåtandet bifogade förslaget (bilaga1).
2. Stadsdelsnämnd beslut förklaras omedelbart justerat.
Södermalms stadsdelsnämnd beslutade den 17 juni 2010 att avveckla Södermalms specialteam från och med den 1 oktober 2010. Beslutet angavs gälla under förutsättning att den nya aktören, Söders demens och specialteam AB, antas som utförare i stadens ramavtalsupphandling. Företaget antogs i slutet av juni som utförare i stadens valfrihetssystem med avtalsstart 1 oktober.
Stadsdelsnämndens beslut överklagades med begäran om inhibition till dess ärendet avgjorts av förvaltningsrätten i Stockholm. Förvaltningsrätten, som senare kommer att ta upp målet till slutlig prövning, meddelade 2010-07-13 att man inte finner skäl att förordna att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla.
Stadsledningskontorets juridiska avdelning har utarbetat ett förslag till yttrande i sakfrågan som hänvisar till vad som redan anförts i yttrande 2010-07-06 avseende sakfrågan om inhibition.
Dnr 707-2010-7.
Margareta Björk m fl (M), Caroline Silverudd Lundbom (FP) och Erika Josbrandt (KD) ställde sig bakom det förvaltningens förslag till beslut.
Sofie Evertsson m fl (S), Birger Jeansson (MP) och Heinz Spira (V) lade ett eget förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det.
Beslutsgång
Ordförande ställde de båda förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag till beslut.
lämnades av Sofie Evertsson m fl (S), Birger Jeansson (MP) och Heinz Spira (V) till förmån för eget förslag till beslut:
att avslå stadsdelsförvaltningens förslag till yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm avseende laglighetsprövning av beslut i ärende rörande avveckling av Söders specialteam (mål nr 34283–10),
att avge yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm i enlighet med anförandetexten nedan,
att förklara denna paragraf omedelbart justerad samt
att därutöver anföra följande
Vid ärendets behandling i Södermalms stadsdelsnämnd den 18 juni 2010 yrkade representanterna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiet avslag på avvecklingen med följande motivering
Rättsläget gällande avknoppningar är oklart. Kammarrätten dömde förra året avknoppningen av Vantörs hemtjänst som olaglig, och staden befinner sig mitt i en överklagansprocess till Regeringsrätten. Därför är det anmärkningsvärt att staden trots detta oklara rättsläge fortsätter avknoppningarna av hemtjänstenheter. Särskilt anmärkningsvärt är det med tanke på att staden har stoppat avknoppningarna av förskolor. Varför avknoppningarna av hemtjänst fortsätter framstår i ljuset av detta som anmärkningsvärd.
Det är ett framsteg att staden numera säger sig vilja följa lagen och genomföra avknoppningarna till marknadsmässiga priser. Frågetecken kan dock sättas inför hur pass marknadsmässigt det föreslagna priset verkligen är. Söders specialteam har de senaste tre åren gjort ett sammanlagt överskott om 2,2 mnkr, vilket får värderingen av enheten till 2,4–2,6 mnkr att framstå som mycket låg.
Enligt kommunallagen så har vi som politiker en skyldighet att hushålla väl med medborgarnas pengar. Det föreslagna priset är för lågt i förhållande till enhetens värde och kan inte betraktas som god hushållning med stockholmarnas skattepengar.
Vi vidhåller detta yrkande och hänvisar i övrigt till de yrkanden med därtill hörande motiveringar som framförts av Jan Forsell i hans överklagandeskrivelse.
1. Stadsdelsnämnden godkänner ansökan om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt med personer med psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning2. Beslutet justeras omedelbart
Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att efter länsvisa ansökningar från kommuner och landsting fördela 99,5 miljoner kronor. Syftet är att förstärka kompetensen bland personal i socialtjänsten och den psykiatriska hälso- och sjukvården, som i sitt arbete kommer i kontakt med personer med psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning. Projekten ska bidra till en evidensbaserad praktik som integrerar bästa vetenskapliga kunskap med brukarens och anhörigas erfarenheter och önskemål och de professionellas yrkeskunnande. Projektperioden kan vara mer långsiktig men Socialstyrelsen kan endast garantera medel för ett kalenderår i taget, dvs. besluten 2010 kommer att avse projektkostnader under 2011.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 15 september 2010.
Dnr 893-2010-1.2.6.
Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.
1. Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen
2. Beslutet justeras omedelbart
Södermalms stadsdelsnämnd har från kommunstyrelsen fått en motion av Stellan Hamrin (V) på remiss. I motionen föreslås att en årlig återvinningsdag med olika aktiviteter arrangeras för stadens medborgare för att uppmärksamma vikten av återvinning och ge information om de miljömässiga och ekonomiska vinster som kan erhållas genom återanvändning av olika material.
Förvaltningen instämmer i att det är viktigt att uppmärksamma frågor om återvinning och att hitta bra sätt att informera medborgarna och öka intresset för att återvinna. Detta arbete bör ständigt hållas aktuellt.
Dnr 453-2010-1.5.1.
att huvudsakligen instämma i förvaltningens förslag till beslut
att införa en årlig ”återvinningsdag”
att därutöver anföra följande:
Förvaltningen instämmer med motionären om vikten av att uppmärksamma frågor kring återvinning som en viktig del av stadens miljöarbete och att hitta bra vägar att informera om och uppmuntra stadens medborgare till ökad återvinning. Förvaltningen skriver och att dessa frågor ständigt bör hållas aktuella. Vi ser därför gärna att det inte stannar vid ord utan att man också tar ansvar för att detta sker ger genom att realisera motionärens idé om att genomföra en årlig återvinningsdag på Södermalm. Vi ser detta som ett utmärkt tillfälle för förvaltningen att kommunicera miljöfrågan, som av väldigt många Södermalmsbor anses som angelägen, på ett bra sätt. Att förvaltningen i sitt svar hänvisar till privata och ideella krafter som redan verkar anser vi inte är inte tillräckligt. Genom att själva ta initiativ i frågan visar man mot invånarna att miljöfrågan är en viktig och angelägen fråga på Södermalm.
Nämnden har i sitt yttrande inget att erinra avseende ansökan om alkoholservering med serveringstid klockan 11.00 – 01.00 inomhus och 11.00 – 22.00 utomhus på My Place, Jan Inghe-Hagströms torg 10, 120 71 Stockholm.
Tillståndsenheten har lämnat en remiss till Södermalms stadsdelsnämnd i ett ärende avseende alkoholservering. Det är Spice Earth HB c/o Mattsson som ansöker om nytt tillstånd för alkoholservering i form av starköl, vin och starksprit till allmänheten på My Place, Jan Inghe-Hagströms torg 10, 120 71 Stockholm. Sökt tillstånd för serveringstiden är 11.00 – 01.00 i restaurang och 11.00 – 22.00 på uteservering.
Dnr 868-2010-1.5.2
Remiss från tillståndsenheten vid socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen
1. Nämnden har i sitt yttrande inget att erinra avseende ansökan om alkoholservering med serveringstid klockan 11.00 – 01.00 inomhus och 11.00 – 22.00 utomhus på Medis Creperie, Noe Ark gränd 6, 118 26 Stockholm.2. Omedelbar justering av beslut.
Tillståndsenheten har lämnat en remiss till Södermalms stadsdelsnämnd i ett ärende avseende alkoholservering. Det är
Erdoba AB som ansöker om nytt tillstånd för alkoholservering i
form av starköl, vin och starksprit till allmänheten på Medis Creperie, Noe Ark gränd 6, 118 26 Stockholm. Sökt tillstånd för serveringstiden är 11.00 – 01.00 i restaurang och 11.00 – 22.00 på uteservering.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 6 september 2010.
Dnr 854-2010-1.5.2
1. Nämnden avstyrker ansökan avseende alkoholservering till slutna sällskap med serveringstid klockan 11.00 – 02.00 på båten Petter Gedda, Norra Hammarbyhamnen, Kajplats 301/302, 116 68 Stockholm. Nämnden föreslår serveringstiden 11.00 – 01.00.
2. Omedelbar justering av beslut.
Tillståndsenheten har lämnat en remiss till Södermalms stadsdelsnämnd i ett ärende avseende alkoholservering. Det är HRB International Aktiebolag som ansöker om nytt tillstånd för alkoholservering i form av starköl, vin och spritdrycker till slutna sällskap. Av ansökan framgår att den gäller för båten Petter Gedda, Norra Hammarbyhamnen, Kajplats 301/302, 116 68 Stockholm och att man söker tillstånd för serveringstiden 11.00 – 02.00
Dnr 860-2010-1.5.2
1. Nämnden har i sitt yttrande inget att erinra avseende ansökan om alkoholservering med serveringstid klockan 11.00 – 01.00 inomhus och 11.00 – 22.00 utomhus på Pubologi, Stora Nygatan 20, 111 27 Stockholm.
Tillståndsenheten har lämnat en remiss till Södermalms stadsdelsnämnd i ett ärende avseende alkoholservering. Det är Restaurang Lejontornet AB som ansöker om nytt tillstånd för alkoholservering i form av starköl, vin och starksprit till allmänheten på Pubologi, Stora Nygatan 20, 111 27 Stockholm. Sökt tillstånd för serveringstiden är 11.00 – 01.00 i restaurang och 11.00 – 22.00 på uteservering.
Dnr 842-2010-1.5.2.
Stadsdelsförvaltningen har uppföljningsansvaret för biståndsreglerade dagverksamheter för äldre inom Södermalms stadsdelsnämnds geografiska område. Inom stadsdelen finns tre utförare av dagverksamheter för äldre. De är
- ActivSöder AB, som driver fyra olika dagverksamheter på entreprenad för stadsdelen. De är Grindstugan, Kofoten, Magdalenagården och Guldlägget.
- Attendo Care på Vintertullens dagverksamhet, har redovisats till stadsdelsnämnden 2010-08-26 tillsammans med övriga verksamheter på Vintertullen.
- Villa Cederschiöld som drivs av Ersta diakonisällskap
Efterfrågan på platser har varit förhållandevis jämn över året. Biståndsenheten för äldre har utrett frågan om alternativa öppettider som kvällar och lördag men någon större efterfrågan har inte funnits.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i en anmälan från den 7 september 2010.
Dnr 870-2010-1.2.1.
Kommunfullmäktige har beslutat att uppdra åt äldrenämnden att tillsammans med stadsdelsförvaltningarna göra uppföljningar över boenden som upphandlats enligt lagen om valfrihet, LOV. Uppföljningen sker enligt ett fastställt formulär. Detta används för alla vård- och omsorgsboenden oavsett driftsform. Södermalms stadsdelsförvaltning ska göra uppföljningar i de enskilda boenden som ligger i stadsdelens geografiska område samt för några som ligger utanför kommunens gränser.
Dnr 872-2010-1.2.1.
Socialstyrelsen avslutar ärendet efter att ha mottagit nämndens redovisning av vidtagna åtgärder på Sjöstadsgården.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i en anmälan från den 14 september 2010.
Dnr 554-2010-1.6.
Anmäldes förteckning över inkomna handlingar till stadsdelsnämnd den 12 augusti – 10 september 2010.
Sociala delegationen från den 7 och den 21 september 2010.
Protokoll nr 8 från den 21 september 2010.
Balanslista över kommande ärenden till stadsdelsnämnden.
Tellus fritidscenters förtroenderåd 16 juli 2010
Tellus fritidscenters förtroenderåd 6 september 2010
Inga beslut fanns att anmäla vid sammanträdet.
Morgondagens Medborgarplats
Den 22 september bjöd Södermalms stadsdelsförvaltning och Trafikkontoret in till ett möte med Open Space Technology som arbetsmetod. Ett sjuttiotal personer deltog i dialogen om morgondagens Medborgarplatsen i framtiden.
En mindre grupp kommer att samla ihop och sammanställa informationen från mötet. Resultatet kommer att redovisas i ett anmälningsärende till nämnden senare i höst.
Försörjningstöd
Förvaltningen har påbörjat en internkontroll inom avdelningen för försörjningsstöd. Kontrollen syftar till att minska kostnaderna genom att upptäcka felaktiga utbetalningar. Dessutom kontrolleras att ärendena innehåller korrekt dokumentation och att inga handlingar saknas.
Parkleken Sockerbruket
Kommunfullmäktige har i budgeten för 2010 angett att lekplatser ska upprustas i samarbete med externa intressenter. HSB föreningen Tanto har beslutat att skjuta till 2 mnkr för upprustningen av parkleken Sockerbruket.
Förvaltningen söker även externa intressenter till parkleken Brukartäppan.
Löneöversyn 2010
Förhandlingarna mellan förvaltningen och fackliga företrädare vad gäller löneöversynen 2010 är nu avlutade.
Skrivelse - En strategi mot främlingsfientlighet och rasism
Sofie Evertsson m fl (S), Birger Jeansson (MP) och Heinz Spira (V) överlämnade en skrivelse om ” En strategi mot främlingsfientlighet och rasism” och föreslog nämnden lämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Förvaltningen ges i uppdrag att bereda skrivelsen.
Skrivelse – Stödenhet till stadsdelens vård- och omsorgsboenden
Sofie Evertsson m fl (S), Birger Jeansson (MP) och Heinz Spira (V) överlämnade en skrivelse om ”Om stödenhet till stadsdelens vård- och omsorgsboenden” och föreslog nämnden lämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.
Ny FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar
Rågsveds Folkets Hus i samarbete med ABF bjuder in till en halvdagsutbildning om ”Tillgänglighet och den nya FN-konventionen om personer med funktionsnedsättning.” Inbjudan skickas till nämnden Ledmöter och ersättare som är intresserade att delta anmäler detta till nämndsekreteraren senast den 10 oktober.
Tid: måndag den 25 oktober kl 13 – 16.30
Plats: Rågsveds Folkets Hus, Rågsveds Torg 13
Pris: 450 kr exkl. moms