Din position: Hem > Stockholms stad > Södermalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2011-08-25
Ordförande Christoffer Järkeborn (M) och vice ordförande Anders Göransson (S) utsågs att justera dagens protokoll.
Justering sker den 30 augusti 2011.
Den utsända dagordningen godkändes.
Anmäldes protokoll från den 16 juni 2011.
Ärendet
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 30 maj 2011.
Paragrafen är sekretessskyddad.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 8 juni 2011.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 27 augusti 2011.
Beslut
Stadsdelsnämnden godkänner månadsrapport per juli 2011.
Månadsrapporten per juli med helårsprognos visar på en budget i balans före resultatdispositioner. Nämndens utfall kan påverkas av övertalighets- och omstruktureringskostnader under andra halvåret i samband med avvecklingen av en avdelning på Hornstulls korttidsboende och omvandlingen av Tanto servicehus till trygghetsboende. Arbete pågår för att minimera eventuella kostnadsökningar.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 17 augusti 2011. Dnr 343-2011-1.2.1.
Beslutsgång
Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.
1. Nämnden godkänner förvaltningens förslag till preliminärarutiner för lex Sarah.
2. Nämnden uppdrar åt förvaltningen att inhämta rutiner för lex Sarah från verksamheter som nämnden upphandlat och där nämnden köper enstaka platser.
3. Beslutet förklaras omedelbart justerat.
I väntan på att staden ska utforma riktlinjer har nämnden gett förvaltningen i uppdrag att utarbeta preliminära rutiner för lex Sarah. I detta ärende lägger förvaltningen förslag till preliminära rutiner som sedan kommer att anpassas till stadens riktlinjer.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 21 juli 2011. Dnr 552-2011-1.2.1.
Förslag till beslut
Christoffer Järkeborn m.fl. (M), Per Henriksson (FP) och Emma Petersson (C) ställde sig bakom förvaltningens förslag till beslut.
Erik Malm m.fl. (MP) lade ett eget förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det. Anders Göransson m.fl. (S) och Gunnar Ågren (V) anslöt sig till förslaget.
Ordförande ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag till beslut.
Reservation
Erik Malm m.fl. (MP), Anders Göransson m.fl. (S) och Gunnar Ågren (V) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut.
Stadsdelsnämnden beslutar
1. att godkänna förvaltningens förslag till preliminära rutiner för lex Sarah
2. att även låta göra en intervjuundersökning och generell analys av hur anmälningsinstrumentet lex Sarah fungerat hittills i enlighet med vad som sägs nedan,
Tanken med Lex Sarah är att se till att fånga in missförhållanden i verksamheten. Nämnden är också intresserad av att känna till brister som upplevs av brukare, personal och anhöriga och som ligger i närheten av att betraktas som missförhållanden. Det är inte säkert att det för en enskild anställd är helt enkelt att veta exakt var gränsen går.
Om det är lätt att komma till tals, om verksamheter är så transparanta som möjligt och synpunkter efterfrågas och uppskattas har vi goda möjligheter att få en verkligt bra omsorg som alla är nöjda med.
Miljöpartiet har i tidigare sammanhang pekat på behovet av en ambitionshöjning på detta område. Det har verksamheten allt att vinna på.
Vi anser att en intervjuundersökning med personal skulle behöva göra. Stadsdelsnämnden behöver intressera sig för hur omsorgens medarbetare upplever anmälningsinstrumentet, om man funderat på att anmäla men inte vågat eller av andra skäl har låtit bli. Det är inte minst viktigt nu när lagen förändras.
Frågan om anonymitet har dryftats mycket. Regeringen landade i att man inte ska kunna anmäla enligt lex Sarah anonymt. Däremot säger man också att det inte finns något som hindrar en anställd att anonymt rapportera missförhållanden eller risk för sådana, den möjligheten står öppen för envar.
I den bästa av världar är det obehövligt att anmäla anonymt. Och rapporteringsskyldigheten enligt lex Sarah är lagstadgad och därmed odiskutabel. Men det krävs ett öppet klimat för att detta ska fungera. Kanske har vi det på Södermalm i tillräcklig utsträckning, kanske inte. Det finns i vart fall tillräckligt mycket som pekar på risken att det kan finnas ett beroendeförhållande gentemot chefer och kollegor som gör det besvärligt, inte minst när det gäller psykisk missförhållanden.
Ska man fråga personalen om hur de hittills förhållit sig till att göra anmälningar, så ska man göra det nu. Om man väntar kommer det vara betydligt svårare eftersom den lagstadgade skyldigheten har blivit tydligare. Det kan vara svårt att erkänna att man inte gjort det man ska, även om det är så.
Det är även rätt tidpunkt nu för en samlad analys av lex Sarah-anmälningarna hittills. Vilken slags anmälningar har det rört sig om?
I vilken omfattning har de rört fysiska respektive psykiska missförhållanden? I vilken utsträckning har de lett till verkliga förbättringar i verksamheterna? Vilken bild har cheferna i verksamheterna av hur instrumentet har fungerat?
Finns det andra sätt att också fånga in det som kan utvecklas till missförhållanden? Att göra intervjuer med alla brukare inom äldreomsorgen, vilket görs, är ett utmärkt sätt, men det kan behöva kompletteras med andra.
En mycket viktig fråga är också om det finns tecken på att personal som anmält upplevt sig utsättas för någon typ av repressalier efteråt.
1. Stadsdelsnämnden godkänner ansökan om stimulansmedel och förvaltningens fördelning av de medel som socialstyrelsen reserverat.
2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Stimulansmedel om sammanlagt 1720 tkr har genom Socialstyrelsen reserverats för kvalitetshöjande insatser för äldre på Södermalm. Förvaltningen föreslår att en ansökan görs ned följande fördelning av de reserverade medlen:
Kost och nutrition 413 tkr
Demens 430 tkr
Sociala innehållet 877 tkr
Medlen fördelas till såväl privata utförare som till verksamheter i egen regi.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 26 juli 2011. Dnr 884-2011-1.2.1.
Särskilt uttalande
lämnades av Erik Malm m.fl. (MP).
Miljöpartiet noterar med förvåning det förslag till fördelning som skett att av de ansökningar som inkommit angående kvalitetshöjande insatser för äldre på Södermalm. Med tanke på de ofta förekommande fallolyckor/incidenter inom äldreomsorgen, hade vi gärna sett att en villkorad ”pott” avsatts för en sådan angelägen insats.
Vi noterar även att i beskrivningen av projektets mål vad beträffar ”Kost och nutrition” saknas väsentliga krav som ”närproducerat” och ”ekologiskt” vilket för stadsdelsnämnden borde vara självklart.
Stadsdelsnämnden, i enlighet med föreliggande nominering, utser Gunilla Göran HSO/R (Reumatikerföreningen Stockholm) till ny ledamot i Södermalms handikappråd.
Margareta Andersson, HSO/R har avsagt sig uppdraget som ledamot i Södermalms handikappråd. HSO Stockholms stad som samordnar nomineringarna till stadens handikappråd har nominerat Gunilla Göran, HSO/R som ny ledamot i handikapprådet. Förvaltningen föreslår att Gunilla Göran utses som ledamot i handikapprådet.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 30 juni 2011. Dnr 1276-2010-1.2.1.
Nämnden beslutar att skrivelsen av Per Henriksson (FP) om ”Entreprenörsavtal för parklekar” anses besvarad med vad stadsdelsförvaltningen anfört.
Unga Örnar i Stockholm, uppdragsverksamhet, ekonomisk förening driver på entreprenad parklekarna Skånegläntan, Drakenbergsparken och Högalidsparken.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 1 juli 2011. Dnr 855-2011-5.
Svar på skrivelse från Anders Göransson m.fl. (S)
Tjänsteutlåtandet bordläggs.
Vid sammanträde 2011-05-18 beslöt nämnden att uppdra åt förvaltningen att redovisa antalet personliga ombud under åren
2009-2012. Förvaltningen ska också göra en analys över konsekvenserna om en halvering av befintlig verksamhet kommer att ske.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 15 juni 2011. Dnr 646-2011-1.2.4.
Nämnden beslutade att bordlägga ärendet.
1. Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Stadsdelsförvaltningen ser mycket positivt på förändringarna som föreslås av nuvarande riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre. Revideringen har utgått från nya, reviderade och upphörda lagar och förordningar samt från Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 16 juni 2011. Dnr 599-2011-1.5.1.
Remiss från tillståndsenheten vid socialförvaltningen
2. Omedelbar justering av beslut.
FECA AB ansöker om nytt tillstånd för alkoholservering i form av starksprit, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker till allmänheten på FECA, Torkel Knutssonsgatan 35, 118 49 Stockholm. Av ansökan framgår att man söker för serveringstiden 11.00 – 23.00 i restaurangen och 11.00 – 22.00 på uteserveringen.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 8 juli 2011. Dnr 889-2011-1.5.2.
Sodexo AB som ansöker om nytt tillstånd för alkoholservering i form av starksprit, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker till allmänheten på Luma Park, Lumaparksvägen 7, ingång 1A, 120 31 Stockholm. Av ansökan framgår att man söker för serveringstiden 11.00 – 01.00 i restaurangen och 11.00 – 22.00 på uteserveringen.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 1 juli 2011. Dnr 889-2011-1.5.2.
R.A.B Event AB som ansöker om utökad serveringstid för alkoholservering. Alkoholserveringen är i form av starköl, vin, starksprit och andra jästa alkoholdrycker. Nuvarande tillstånd är
11.00 – 01.00 till slutna sällskap på Garant Festvåning, Varvsgatan 14, 117 29 Stockholm. Av ansökan framgår att man söker för serveringstiden 11.00 – 15.00 till allmänheten och 11.00 – 02.00 till slutna sällskap inomhus.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 1 juli 2011. Dnr 841-2011-1.5.2.
Remiss från stadsbyggnadskontoret
2. Beslutet justeras omedelbart.
Södermalms stadsdelsnämnd har av stadsbyggnadskontoret fått ett programförslag på remiss som innebär en utveckling av delar av Hornsbruksgatan och den södra delen av Högalidsparken. Förslaget innebär bland annat att två bostadshus uppförs i bergsskärningen mellan Hornsbruksgatan och Högalidsparken och att befintlig tunnelbanebyggnad byggs om för att inrymma olika publika ändamål. Byggnaderna ska uppföras i miljövänliga material och anpassas till omgivande park och Högalidskyrkan.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 3 augusti. Dnr 695-2011-1.5.3.
Christoffer Järkeborn m.fl. (M), Per Henriksson (FP), Emma Petersson (C) och Gunnar Ågren (V) ställde sig bakom förvaltningens förslag till beslut.
Anders Göransson m.fl. (S) och Erik Malm m.fl. (MP) lade ett eget förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle återremittera ärendet för ytterligare utredning . Gunnar Ågren (V) anslöt sig till förslaget.
Ordförande ställde förslagen om återremiss mot att ärendet avgörs idag och fann att nämnden beslutat att ärendet avgörs idag.
Ordförande konstaterade därefter att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag till beslut.
Anders Göransson m.fl. (S), Erik Malm m.fl. (MP) och Gunnar Ågren (V) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut.
Att återemittera ärendet för ytterligare utredning av våningshöjd med avsikt att skydda Högalidsparkens öppenhet och tillgänglighet.
Vi är i sak positiva till att området kring Hornsbruksgatan utvecklas. Det finns definitivt behov för mer kultur och bostäder i området men också näringslivsverksamhet. Och att något sker med det nuvarande tunnelbanehuset tycker vi enbart är en välgärning.
Däremot bör förslagen sträva mot att öka tillgängligheten till hela området och framförallt Högalidsparken, inte att minska den. Nya entréer kan knappast kompensera för den överhängande risken att det nuvarande förslaget kommer att leda till att delar av Högalidsparken kommer att uppfattas som otillgänglig och privatiserad. Att de lägenheter som, i det nuvarande förslaget, vetter mot parken saknar balkonger är ett försök att minska denna effekt. Vi anser dock inte detta vara tillräckligt.
Därför föreslår vi att förslaget kompletteras ytterligare med en utredning för minskning av våningshöjden på bostadshusen mot parksidan.
Avslutningsvis vill vi kommentera den Community Planning som genomförts inom ramen för ovanstående program. Det har varit ett ambitiöst och i flera stycken positivt initiativ. Dock har det framkommit en hel del kritik både från boende och andra. De har menat att förutsättningarna för programmet inte varit tillräckligt tydliga; att det ska byggas bostäder på gatan. Detta har skapat en ”gisslankänsla” bland en del av dem som deltagit i projektet. Den kritiken bör tas på allvar och vara en viktig lärdom inför liknande projekt i framtiden.
Remiss från kommunstyrelsen
Södermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Ann-Margarethe Liv (V) om levande förortscentrum på remiss. I motionen framförs att många mindre förortscentrum blivit alltmer oattraktiva under de senaste åren. Både offentlig och kommersiell service har utarmats vilket minskar kundunderlag för affärer och restauranger och gör centrumen mindre intressanta att besöka. Motionären redovisar exempel på en rad politiska beslut som behöver fattas för att påverka utvecklingen och föreslår att kommunfullmäktige beslutar om en strategisk plan för att rädda förortscentrumen och utveckla förorterna enligt förslagen i motionen.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 2 augusti. 2011. Dnr 501-2011-1.5.1
Stadsbyggnadskontoret har upprättat och översänt för yttrande ett förslag till detaljplan för fastigheten Godsvagnen 9 och del av Godsvagnen 8 i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen. Planen syftar till att möjliggöra att Godsvagnen 9 används för vårdverksamhet och/eller kontor, vidare att möjligöra kommunikation mellan Virkesvägen och Heliosparken samt ny utformning av garageramp i fastigheten Godsvagnen 8. Den nya byggnad som föreslås har fem våningar mot Virkesvägen och sju våningar mot Heliosparken.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 1 augusti. Dnr 806-2011-1.5.3.
Christoffer Järkeborn m.fl. (M), Per Henriksson (FP), Emma Petersson (C) ställde sig bakom förvaltningens förslag till beslut.
Anders Göransson m.fl. (S) lade ett eget förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det. Erik Malm m.fl. (MP) och Gunnar Ågren (V) anslöt sig till förslaget.
Bifalla förvaltningens förslag till beslut med följande tillägg:
Vi delar förvaltningens oro när det gäller skuggningen av Heliosparken. Risken är överhängande att den yta som idag benämns som park i framtiden reduceras till en passage. Detta vore mycket olyckligt då Sjöstaden lider en skriande brist på både gemensamma utrymmen och lokaler.
Vidare, planen syftar till att möjliggöra för vårdverksamhet och/eller kontor. Förvaltningen uttrycker tveksamhet när det gäller vårdverksamheten, en tveksamhet vi delar. Vi vill istället flagga för möjligheten att vårdverksamheten skulle kunna ersättas men någon form av aktivitetshus- eller samlingsloka ex. fritidsgård. Vill därför uppdra åt förvaltningen att undersöka den möjligheten.
Enligt förvaltningen bedömer stadsbyggnadskontoret och fastighetsägaren att byggnaden är i så pass dåligt skick att ett bevarande inte är motiverat. Vi motsätter oss inte detta men menar att det vore önskvärt att en ny byggnad i någon form tar hänsyn till Sjöstadens näringslivshistoria. Spåren från de förflutna bör inte sopas igen helt och hållet.
Magnus Johansson Bageri & Konditori AB ansöker om nytt tillstånd för alkoholservering till slutna sällskap i form av starksprit, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker på Magnus Johansson Bageri & Konditori AB, Lugnets Allé 7, 121 65 Stockholm. Av ansökan framgår att man söker för serveringstiden 11.00 – 00.00 inomhus.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett
tjänsteutlåtande från den 12 augusti 2011. Dnr 977-2011-1.5.2.
Socialstyrelsen bedömer att Södermalms stadsdelsnämnd tagit anmälan om brister i omsorgen på Vintertullens äldreboende på allvar och vidtagit relevanta åtgärder och beslutar därmed att avsluta ärendet.
Socialstyrelsen finner inte skäl att vidare utreda ärendet, men avser under 2011 att genomföra en inspektion av äldreboendet inom ramen för det så kallade Äldreuppdraget (Regeringsbeslut 2009-09-24, Uppdrag om en nationell tillsyn av vård och omsorg).
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i en anmälan från den 29 juli 2011. Dnr 119-2011-1.4.
Ändrad inriktning på Bergsunds vård- och omsorgsboende.
Bergsunds vård- och omsorgsboende är stadsdelsnämndens största vård- och omsorgsboende med 123 lägenheter. Inriktningen på vård- och omsorgsboendet är somatisk vård. Under en längre tid har Bergsund haft outhyrda lägenheter. Perioden januari-juli 2011 var i genomsnitt nio lägenheter tomma.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i en anmälan från den 1 augusti 2011. Dnr 955-2011-1.2.1.
Södermalms stadsdelsnämnd godkänner redovisningen av genomförd upphandling av handledartjänster och av de domar som avkunnats av Förvaltningsrätten i Stockholm och Kammarätten i Stockholm i ärendet.
Stadsdelsnämnd godkände stadsdelsförvaltningens förslag till förfrågningsunderlag för upphandling av handledartjänster 2011-01-20. Nämnden uppdrog då också åt stadsdelsförvaltningen att återkomma till nämnden med en redovisning efter genomförd upphandling.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i en anmälan från den 8 augusti 2011. Dnr 1118-2010-2.2.2.
Anmäldes förteckning över inkomna diarieförda handlingar till stadsdelsnämnden den 2 juni till och med den 10 augusti 2011.
Sociala delegationens protokoll från den 14 juni, 28 juni, 11 juli, 19 juli, 9 augusti och 18 augusti 2011.
Protokoll nr 7 från den 15 augusti 2011.
Protokoll nr 7 från den 16 augusti 2011.
Protokoll från förtroenderådet vid Tanto servicehus 7 april 2011.
Balanslista över kommande ärenden till nämnden.
Administrativa avdelningen
3.23 Avtal om avgångsersättning
Finska förskolor
Det finska nyhetsprogrammet Uutiset har i ett inslag tagit upp behovet av fler finskspråkiga förskoleplatser. Staden avser att utreda frågan med koppling till minoritetslagstiftningen som antogs för ca ett år sedan.
Barnomsorgsgarantin
Samtliga barn med garantimånad i augusti har nu fått erbjudande om förskoleplats.
________