Din position: Hem > Stockholms stad > Södermalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2011-11-24
Den slutna delen av sammanträdet börjar klockan 17.30.
Ordförande Christoffer Järkeborn (M) och vice ordförande Anders Göransson (S) utsågs att justera dagens protokoll.
Justering sker den 29 november 2011.
Den utsända dagordningen godkändes.
Anmäldes protokoll från den 27 oktober, justerat den 1 november 2011.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 6 oktober 2011.
Paragrafen är sekretessskyddad.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 21 oktober 2011.
Beslut
Stadsdelsnämnden godkänner månadsrapport per oktober 2011.
Ärendet
Månadsrapporten per oktober med helårsprognos visar på en budget i balans före resultatdispositioner. Efter resultatdispositioner prognostiserar nämnden ett överskott om 2,0 mnkr.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 9 november 2011. Dnr 343-2011-1.2.1.
Beslutsgång
Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.
1. Stadsdelsnämnden beslutar att förlänga nuvarande avtal med ActiveSöder AB avseende driften av dagverksamheter från 2012-09-01 t.o.m. 2014-08-31.
2. Stadsdelsdirektören får i uppdrag att teckna avtal om förlängning.
3. Ärendeparagrafen ges omedelbar justering.
Nuvarande avtalet gäller från och med 2008-09-01 till och med 2012-08-31, avtalet är förlängt med två år, med möjlighet till ytterligare förlängning på samma villkor i två år. Överenskommelse om förlängning skall vara skriftlig och träffas senast nio månader före avtalstiden utgång 30 november 2011. Stadsdelsförvaltningen föreslår att nuvarande avtal med ActiveSöder AB förlängs med två år till och med 2014-08-31.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 14 oktober 2011. Dnr 1214-2011-2.2.2.
Särskilt uttalande
lämnades av Erik Malm m.fl. (MP). Anders Göransson m.fl. (S) och Gunnar Ågren (V) anslöt sig till uttalandet.
Miljöpartiet tackar för en föredömligt grundlig analys avseende ActivSöders drift av sina dagverksamheter.
Vi instämmer i stadsdelsförvaltningens positiva bedömning av de deltagandes möjlighet till inflytande och delaktighet, de verksamheter som erbjuds, uppföljningen som sker fortlöpande, den samverkan som sker med både hemtjänst och anhöriga men också intresset för kompetensutveckling och nya rön inom forsknings- och utvecklingsarbeten som kommer både ledningen och medarbetarna tillgodo och på sikt även deltagarna. I den bästa av världar borde all verksamhet som rör människor ha det fokus som analysen ger uttryck för.
Södermalms stadsdelsnämnd sammanträder följande dagar under år 2012
Dag/månad Ärende
Måndagen den 2 januari Val av ledamöter och ersättare till sociala delegationen
Torsdagen den 19 januari
Torsdagen den 9 februari Verksamhetsberättelse med bokslut för 2011
Torsdagen den 22 mars Månadsrapport per den 29 februari
Torsdagen den 19 april Nämndernas underlag till budget för 2013 med inriktning för 2014 och 2015Månadsrapport per den 31 mars
Torsdagen den 24 maj Tertialrapport 1 per den 30 april med prognos för 2012
Torsdagen den 14 juni Månadsrapport per den 31 maj
Torsdagen den 23 augusti Månadsrapport per den 31 juli
Torsdagen den 27 september Delårsbokslut samt tertialrapport 2 per den 31 augusti med prognos för 2012
Torsdagen den 25 oktober Månadsrapport per den 30 september
Torsdagen den 22 november Månadsrapport per den 31 oktober
Torsdagen den 13 december Nämndernas budget/verksamhetsplan 2013Månadsrapport per den 30 november
Tidpunkten för sammanträdena har lagts med hänsyn till tidplan för nämndernas arbete under 2012. Beslut om budget/verksamhetsplan 2013 lämnas till SLK fredagen den 28 december 2012.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från24 oktober 2011. Dnr 1284-2011-1.1.
I Stockholm ska stadens barn erbjudas Sveriges bästa förskola och barnomsorgsgarantin ska uppfyllas. För att klara barnomsorgsgarantin (vilket gjorts under 2011) och utveckla kvalitén i verksamheten krävs en god framförhållning. Syftet är att kunna erbjuda varierande och attraktiv förskoleverksamhet till barn i hela stadsdelsområdet utifrån efterfrågan och därmed öka föräldrars valmöjligheter. I detta ärende redovisar förvaltningen en plan avseende förskolans dimensionering av platser och lokaler för perioden 2012-2014, lokalbehovet på sikt samt förskolor som kan komma ifråga för avveckling.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 3 november 2011. Dnr 1164-2011-1.1.
Vi Socialdemokrater ser mycket positivt på att nya förskoleplatser planeras. Förskolor måste vara en självklar del i planeringen vid alla större bostadsprojekt, något som alliansen bortsåg från när Sjöstadens tidigare etapper planerades.
Barngruppernas storlek och den långa kötiden till förskolan är resultatet av två saker: dålig planering och för lite resurser. Vi socialdemokrater på Södermalm har fått nog av att vänta och har i samarbete med söderborna inventerat stadsdelen efter kreativa och moderna lösningar för att bygga ut förskolan på Södermalm och i Hammarby Sjöstad. Vi är glada över att arbetet har burit frukt och att förvaltningen nu har några av platserna under utredning.
Nu har alliansen lärt sig att prognoser är just prognoser och planerar äntligen för fler förskoleplatser än det prognostiserade behovet. Men, trots fler platser uppskattar förvaltningen att barngruppernas storlek kan börja minska så sent som 2014-2015. Det vill säga om alla planerade projekt faller väl ut.
Detta är ett rejält underbetyg till allianspartierna i Södermalms stadsdelsnämnd. Stora barngrupper fungerar inte i längden och en större utbyggnad av förskolan är inte bara en fråga om att hitta lokaler utan också en kostnadsfråga. Vi måste helt enkelt lägga mer pengar på barnen.
Brukligt är att alliansen i det här läget beskyller oppositionen för att inte hålla tillräckligt hårt i pengarna. Men Stockholm får inte förskola i ”världsklass”, utan att våga satsa. Politik är att vilja, som någon sa.
Nämnden uppdrar åt förvaltningen att bereda medborgarförslaget.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat inkommet medborgarförslag från 18 oktober 2011. Dnr 1219-2011-1.2.4.
Nämnden beslutade ge åt förvaltningen i uppdrag att bereda medborgarförslaget.
Stadsdelsnämnden godkänner stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
I en skrivelse av Erik Malm (MP) med flera konstateras att Södermalms parker är en attraktiv tillgång för hela Stockholm. Det framhålls att det stora besökstrycket kräver en tydlig planering av underhållsinsatser för att hantera det ökade slitaget och i skrivelsen efterfrågas en vision om parkunderhållet med planer för underhåll och upprustning och tillhandahållande av resurser för detta. Vidare efterfrågas åtgärder för att vända det ökande missnöjet med parkskötseln.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 2 november 2011. Dnr 818-2011-1.2.4.
Förslag till beslut
Christoffer Järkeborn m.fl. (M), Per Henriksson (FP) och Emma Petersson (C) ställde sig bakom förfaltningens förslag till beslut.
Erik Malm m.fl. (MP) lade ett eget förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det. Anders Göransson m.fl. (S) Gunnar Ågren (V) ställde sig bakom förslaget.
Ordförande ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag till beslut.
Reservation
Erik Malm m.fl. (MP), Anders Göransson m.fl. (S) och Gunnar Ågren (V) reserverade sig mot nämndens beslut till förmån för eget förslag till beslut.
att Stadsdelsnämnden inför kommande verksamhetsår utökar stödet till stadsmiljön till nivåer som förhindrar ytterligare stagnation av parkskötseln,
att digitala medborgardialoger implementeras redan under 2012,
att därutöver anföra,
Den moderatledda majoriteten röstade under början av 2011 för fortsatta nedskärningar i parkskötseln. Detta trots förslag från Miljöpartiet att under året avbryta de pågående nedskärningarna.
Förvaltningen redovisar i sitt svar på vår skrivelse från den 16 juni 2011 att de sedan länge minskade anslagen till parkskötseln har haft allvarliga konsekvenser. Rapporten bekräftar därigenom våra farhågor. Vi ser kraftigt ökade upprustningsbehov och försämrat skick för många parker samtidigt som besökstrycket bara ökar för varje år.
Man utrycker också stöd för vår idé att implementera digitala medborgardialoger, främst i form av webb-enkäter och vi hoppas att arbetet med dessa kan påbörjas redan nästa år
lämnades av Gunnar Ågren (V) enligt följande:
Som framgår av tjänsteutlåtandet är trycket mot Södermalms parker mycket hårt med en avsevärd förslitning som följd. Anslagen till parkunderhåll är otillräckliga. Detta måste korrigeras i budgeten för 2012.
Verksamhetsplan 2012 bordläggs.
Kommunfullmäktige har lagt fast stadens budget för 2012. Detta förslag till verksamhetsplan och budget 2012 för Södermalms stadsdelsnämnd bygger på nämndens uppdrag från kommunfullmäktige och lokala prioriteringar på Södermalm.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 24 november 2011. Dnr 1257-2011-1.1.
Remiss från kommunstyrelsen
Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Stadsledningskontoret har tagit fram en långsiktig strategi för evenemangsfrågor, i enlighet med målen i Vision 2030 - Ett Stockholm i världsklass.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från 1 november 2011. Dnr 1069-2011-1.5.1.
Christoffer Järkeborn m.fl. (M), Per Henriksson (FP) och Emma Petersson (C) ställde sig bakom förvaltningens förslag till beslut.
Gunnar Ågren (V) lade ett eget förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det.
Erik Malm m.fl. (MP) lade ett eget förslag till beslut och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det.
Anders Göransson m.fl. (S) meddelade att de lämnar ärendet utan eget ställningstagande.
lämnades av Erik Malm m.fl. (MP) enligt följande:
att stadsdelsnämnden föreslår återremiss av ärendet till stadsledningskontoret,
att stadsledningskontoret föreslås utarbeta ett nytt förslag till strategi som bättre utgår från vad Stockholmarna vill ha och med en tydligt grön profil som inkluderar klimatfrågan,
Det är inte enbart bra med stora evenemang. Klimatfrågan är vår tids fråga där vi alla har ansvar. I det ljuset är det ansvarslöst att föreslå en evenemangsstrategi där man inte tänker in klimatperspektivet. Klimatet nämns inte i skrivelsen. Den sanning som slås fast är att evenemang bidrar till tillväxt och sysselsättning. Javisst är det så. Mer pengar till Stockholm och stockholmarna. Men tillväxt är inte okritiskt bra. Det beror på vilken slags tillväxt och till vilket pris.
Det går att kombinera. Vi kan vara en stad där man tänker in miljö och klimat även när det gäller evenemangsstrategi. Det kan vara något unikt och något som utmärker Stockholm. Det är en uppgiven klimatpolitik att enbart tala stort, tillväxt och att vi ska se till att få fler och bättre flygförbindelser till Stockholm, vilket nu sägs vara en viktig uppgift. Att chartra tåg är till exempel fullt möjligt för arrangörer, det finns alternativ om man vill.
Vi vänder oss också mot perspektivet gentemot stockholmarna. Det beskrivs vara en utmaning ”att förklara och övertyga om hur denna näring bidrar till tillväxt och sysselsättning och varför staden bör ha en aktiv roll i att driva utvecklingen framåt ”. Stockholmarna förstår med andra ord inte sitt eget bästa.
Vi tycker man ska vända på perspektivet. Fråga stockholmarna och Stockholms näringar vad man vill se mer av när det gäller stora evenemang och hur det kan kombineras med ett klimat och miljöperspektiv. Vi tror att det finns en mängd idéer och uppslag. Det är där man bör börja för att få ett genuint engagemang i frågorna.
Gunnar Ågren (V) reserverade sig mot nämndens beslut till förmån för eget förslag till beslut.
Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande och anför sin egen del följande:
Stockholms viktigaste fördel gentemot andra storstäder har varit en jämförelsevis bra miljö, en social bostadspolitik, små klassklyftor och därmed en låg kriminalitet. Denna gynnsamma situation har tyvärr raserats av den borgerliga politiken som bidragit till att öka inkomstklyftorna och göra bostäder och vård till handelsvaror. Det är viktigare att satsa på en bra livsmiljö i Stockholm än på spektakulära evenemang.
Remiss från kommunstyrelsen, finansroteln, dnr 009-1322/2011
Tjänsteutlåtandet utgör svar på remissen.
Förslag till ”Program för kvalitetsutveckling i Stockholms stad” har tagits fram av stadsledningskontoret. Programmet ersätter tidigare program från 1999 och 2001. Programmet är ett ramverk för att säkerställa systematiskt och strukturerat kvalitetsarbete för att få till stånd en ständig utveckling och förbättring av stadens verksamheter.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 9 november 2011. Dnr 985-2011-1.5.1.
Remiss från kommunstyrelsen Dnr 050-2895/2010
1. Stadsdelsnämnden överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
2. Beslutet justeras omedelbart
Stadsdelsnämnden har erhållit ett förslag till kommunikationsprogram för Stockholms stad, för perioden 2012-2015, på remiss från kommunstyrelsen. Bilagt till programmet finns även förslag på indikatorer. Programmet ersätter i alla delar stadens tidigare kommunikationspolicy.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 19 september 2011. Dnr 1068-2011-1.5.1.
Christoffer Järkeborn m.fl. (M), Per Henriksson (FP), Emma Petersson (C), Erik Malm m.fl. (MP) och Gunnar Ågren (V) ställde sig bakom förvaltningens förslag till beslut.
Whispers (Café & Mezebar) ansöker om nytt tillstånd för alkoholservering till allmänheten i form av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker på Whispers, Swedenborgsgatan 40, 118 27 Stockholm. Ansökt serveringstid är 11.00 – 23.00 inomhus.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande från den 4 november 2011. Dnr 1242-2011-1.5.2.
Enligt SOSFS 2011:5, Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Lex Sarah, ska yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet informera beslutande nämnd
om verksamheten gjort en anmälan om allvarligt missförhållande till Socialstyrelsen.
Information om anmälan om allvarligt missförhållande till Socialstyrelsen har inkommit från Johannes hemtjänst nattpatrull som utför nattinsatser åt Södermalms hemtjänst.
Förvaltningen anser att de redovisade vidtagna och planerade åtgärderna bör förhindra att liknande händelser upprepas.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat anmälan i ett ärende från den 27 oktober 2011. Dnr 1225-2011-1.2.2.
Den inträffade händelsen tyder på en brist i den utbildnings- och kompetensnivå som måste krävas av den personal som utför insatser i samband med larm. Förvaltningen bör därför se till att de avtal som skrivits med olika utförare följs upp i detta avseende och att nödvändiga kontinuerliga utbildningsinsatser verkligen kommer till stånd.
I förvaltningens redovisning av beviljade anslag för 2010 är det mycket stora skillnader mellan olika organisationers redovisningar av hur anslagen använts. Stadsdelsnämnden gav därför förvaltningen i uppdrag, den 24 mars 2011, att före nästa ansökningsprocess av föreningsbidrag återkomma till nämnden med reviderade formulär för ansökan och redovisning. Dessutom skulle förvaltningen redovisa hur informationen om detta ska tydliggöras för sökande organisationer.
Södermalms stadsdelsförvaltning hade redovisat anmälan i ett ärende från den 20 oktober 2011. Dnr 1237-2011-1.2.5.
Anmäldes förteckning över inkomna diarieförda handlingar till stadsdelsnämnden den 12 oktober till den 7 november 2011.
Sociala delegationens protokoll från den 1 november och den 15 november 2011.
Protokoll nr 10 från den 14 november 2011.
Protokoll nr 10 från den 15 november 2011.
Balanslista över kommande ärenden till nämnden.
Administrativa avdelningen3.23 Avgångsersättningdnr 1351-2011-2.3.4.
3.23 Avgångsersättningdnr 1370-2011-2.3.4.
Lex Sarah
Nämnden informerades om sju rapporter enligt lex Sarah varav fyra rapporter kom från äldreomsorgen, en rapport kom från Beställarenheten för socialpsykiatri och två rapport kom från verksamhet enligt LSS. Efter att avdelningschef avslutat utredningarna anmäls ärendena till stadsdelsnämnden.
· Två rapporter handlar om bemötande
Dnr 1218-2011 1.2.2. och dnr 1310-2011 1.2.2.
· En rapport handlar om brukare som åker taxi till dagliga verksamheten och blev lämnad vid fel ingång till verksamheten
Dnr 1343 -2011 1.2.2.
· En rapport handlar om handläggning vid utredningsförfarande.
Dnr 1363-2011 1.2.2.
· Två rapporter handlar om bemötande boende emellan på demensavdelning.
Dnr 1341-2011 1.2.2. och 1359-2011 1.2.2.
· En rapport handlar om en person som hittas på golvet av närstående. Omvårdnadspersonal har uteblivit från hembesöket.
Dnr 1407-2011 1.2.2.
Tomas Tranströmer
I en skrivelse från den 27 oktober gav nämnden förvaltningen i uppdrag att föreslå hur Södermalms stadsdelsnämnd på ett lämpligt sätt kan fira och hedra att Tomas Tranströmer fått Nobelpriset i litteratur. Förvaltningen har varit i kontakt med bland andra kulturförvaltningen i frågan. Svar på skrivelsen kommer till nämndens sammanträde i december.
Nobeldagen
På Nobeldagen planeras ett antal demonstrationer i Stockholm, bland annat den så kallade Salemmarschen. Samma dag organiseras också fyra antirasistiska demonstrationer i stadens centrala delar.
Förvaltningen har ansvar att på lokal nivå hålla beredskap inför kriser och katastrofer.
Förstärkt uppföljning och kontroll inom äldreomsorgen
Skrivelse från Anders Göransson m.fl. (S)
Anders Göransson m.fl. (S) lämnade en skrivelse till nämnden och föreslog att den lämnas till förvaltningen för beredning.
Nämnden uppdrar till förvaltningen att bereda skrivelsen
Skrivelse
Det har varit ett par turbulenta veckor med många vårdskandaler. I förra veckan berättade regeringen att den skulle reda ut tveksamheterna kring delar av den privata äldreomsorgen. Tidigare har Riksdagen beslutat om en minimibemanning på demensboendena med reservation från moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna. Nu aviserar delar av regeringen en stopplag för riskkapitalbolag med säte i skatteparadis från 2013. Ledningen i Stockholm stad beslutade, som en konsekvens av detta, att alla planerade upphandlingar i äldreomsorgen skulle stoppas. Landet och staden har reagerat. Nu måste även stadsdelsnämnden ta sitt ansvar. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att alla medborgare får en bra vård och omsorg, oavsett om den är privat eller offentlig.
Mats Thorslund, professor på KI, har sagt att ”när man är så gammal och sjuk att man har rätt till vård och omsorg då kan man inte längre välja”. Det är förstås en tillspetsad formulering men den bör vara vägledande i vårt framtida arbete.
Kort tid är lång tid inom äldreomsorgen. Det är viktigt att vi snabbt får till åtgärder. En ev. ny organisation, t ex Lagen om valfrihet (LOV), får inte hindra andra nödvändiga åtgärder.
Men vi vill också genomföra en långsiktig och genomgripande plan för förbättring, och kommer senare att återkomma med förslag om detta.
Mot denna bakgrund föreslår vi att förvaltningen får i uppdrag att arbeta fram förslag på hur vi kan förstärka uppföljningen och kontrollen genom att stadsdelsnämnden
1) gör fler oanmälda besök.
2) ger även personal möjligheten att göra anonyma anmälningar.
3) tar fram förslag på ett antal ”hårda” fakta för hur boendena fungerar. Hur ser personaltätheten ut både dag och natt? Antalet fallolyckor, ev. överdödlighet.
4) arbetar fram frivilliga överenskommelser om att alla entreprenörer tar emot sjuksköterskeelever.
5) inte bara frågar cheferna utan också övrig personal på boendena om hur verksamheten fungerar, detta på ett kontinuerligt och systematiskt sätt.
6) systematiskt och kontinuerligt samarbetar med de fackliga organisationerna
7) skyndsamt intervjuar alla som flyttar från ett boende om skälet till flytten.
8) sammanställer en rapport med slutsatser om varför vi misslyckades med Vintertullen
9) samlar alla utförare och politiker till ett gemensamt möte där stadsdelsnämnden tydligt markerar de nya förutsättningarna.
10) arrangerar ett medborgarmöte där medborgarna, alltså även framtidens äldre får möjlighet att komma med synpunkter.
Medborgarmöten som stärker demokratin genom dialog och uppföljning
Skrivelse från Erik Malm m.fl. (MP)
Erik Malm m.fl. (MP) lämnade en skrivelse till nämnden och föreslog att den lämnas till förvaltningen för beredning. Anders Göransson m.fl. (S) och Gunnar Ågren (V) anslöt sig till skrivelsen
Torsdagen den 17 november bjöd Södermalms stadsdelsförvaltning och nämnd in till ett medborgarmöte i Hammarby sjöstad och tack vare bra uppslutning och ett väl förberett program var det ett bra och konstruktivt möte. Men det finns fortfarande mycket att jobba med.
Miljöpartiet vill med den här skrivelsen dels diskutera formerna för våra möten, både vad gäller medborgarmöten som diskussionsforum men också hur vi politiker lyfter, sprider och diskuterar våra partipolitiska yttranden och ställningstaganden under mötena.
Att stärka den lokala demokratin och inflytandet måste vara en prioriterad fråga för stadsdelsnämnden. För detta ändamål är våra medborgarmöten en möjlighet och ett verktyg som vi kan använda mycket bättre än vad vi gör idag. Det är Miljöpartiets mening att vi i dagsläget har fastnat i gamla mönster när vi istället borde utmana och pröva nya metoder.
Fler kreativa och konstruktiva former för diskussion
För det första vill vi inte enbart ha föreläsningsform på våra medborgarmöten. Istället kan man till exempel tänka sig paneldiskussioner med sakkunniga för informationsutbyte och open space eller liknande koncept för idéutveckling. Det bästa är naturligtvis en blandning av former under kvällens gång.
Uppföljning och återkoppling till nämnden
Idag görs ingen eller bristfällig återkoppling till nämnden om medborgarnas framförda åsikter efter medborgarmötena. En sammanställning och rapport till nämnden om de tankar som har förts fram av engagerade medborgare, men också vilken typ av kommentarer och frågor som dök upp borde vara av intresse för nämndens ledamöter.
Medborgarmöten med fokus på dialog
Det är tydligt att medborgarmöten inte bara kan vara informationstillfällen. Medborgarmöten måste också få vara ett tillfälle för dialog. Där idéer kan komma fram och dokumenteras, följas upp och utvärderas. Men också ett möte som människor går från och tycker de blivit lite klokare, lärt sig något nytt men framförallt där alla närvarande känner att de har fått delta i en konstruktiv dialog och bidra till att utveckla stadsdelen.
Däremot får medborgarmötena inte vara möten som riskerar urarta i kritik och pajkastning mellan partierna. Det är viktigt att medborgarna kan delta i dialog med politiker och förvaltning, utan att samtalet övergår i debatt mellan nämndens olika partier.Däremot kan medborgarna ha intresse av att höra de olika partiernas syn på en viss fråga på ett mer strukturerat sätt, och det är viktigt att hitta en bra form för det.
En varierad dagordning och externa moderatorer
Vi vill se en varierad dagordning på våra möten, helst ett smörgåsbord av aktualiteter - det attraherar fler målgrupper och ger grund för en bra stämning på mötena.
Vi ser gärna att externa moderatorer kan användas som praxis på möten. Det är rimligt att ordföranden i nämnden öppnar mötet, men att det sedan leds av någon utan koppling till vare sig förvaltning eller nämnd.
Vi föreslår att detta bereds av förvaltningen och att förslag inför 2012 innehåller en plan som utvecklar medborgarmöten enligt den här skrivelsen.
Fler och mer tillgängliga toaletter
Erik Malm m.fl. (MP) lämnade en skrivelse till nämnden och föreslog att den lämnas till förvaltningen för beredning. . Anders Göransson m.fl. (S) och Gunnar Ågren (V) anslöt sig till skrivelsen
Det behövs fler offentliga toaletter i stadsdelen Södermalm.
Vi älskar och använder våra parker och gröna kilar på Söder. Men i de flesta parker saknas toaletter. Det får naturligt till följd att människor försöker uträtta sina behov där det går, i parker med sly och buskvegetation, men också i undanskymda trappor och mot husväggar. Där det går helt enkelt, vilket är en fråga som ofta återkommer i insändare.
Det finns också grupper som har särskilt stora behov av tillgång till offentliga toaletter, men oavsett orsak behöver tillräcklig tillgång vara en självklarhet. Det är då nedslående när man inser att av de toaletter som finns är dessutom endast ett fåtal öppna dygnet runt och tillgänglighetsanpassade. Inga av dessa finns vid våra mest använda parker.
Sommartid ringlar sig kön lång till vissa av de få toaletter som finns i Gamla Stan. Som turiststad borde förhållandena vara bättre.
Vi föreslår att stadsdelsförvaltningen ser över möjligheten att inrätta fler toaletter på Södermalm både i anslutning till parker, men också i övrigt i stadsdelen. Viktigt är förstås att de sköts om så pass väl att de får ett rykte om sig att vara fräscha.
Vi anser också att det bör vara gratis att använda offentliga toaletter. Det finns ett antal exempel från andra länder där det är så. Inte minst på många platser i London. England verkar av tradition ha bra tillgång till gratis public toilets. Vi menar att fördelarna med gratis toaletter uppväger nackdelarna. Det är en liten detalj som skulle göra det offentliga rummet mer tillgängligt.
Vi föreslår att stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att utreda dessa frågor.
Upphandling av vård- och omsorgsboende
Förslag till beslut från Anders Göransson m.fl. (S), Erik Malm m.fl. (MP) och Gunnar Ågren (V)
Anders Göransson m.fl. (S), Erik Malm m.fl. (MP) och Gunnar Ågren (V) lämnade ett förslag till beslut till nämnden och föreslog att nämnden gör ett genensamt uttalande om Katarinagården.
Christoffer Järkeborn m.fl. (M), Per Henriksson (FP) och Erik Malm m.fl. (MP) yrkar avslag på förslag till från S, MP och V.
Ordförande ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat avslå förslag till beslut från S, MP och V.
Votering begärdes
Ordförande föreslog att de som vill avslå förslaget rösta ja och den som bifaller förslaget röstar nej.
Omröstningen utföll
med sju ja-röster: Christoffer Järkeborn (M), Patricia Kimondo (M), Tünde Kovach (M), Markus Nordström (M), Harald Eriksson (M), Peter Singer (FP) och Emma Petersson (C)
mot sex nej-röster: Anders Göransson m.fl. (S), Elsemarie Bjellqvist (S), Sofie Evertsson (S), Anna-Klara Müntzing (MP), Erik Malm (MP) och Gunnar Ågren (V).
Ordföranden fann att nämnden beslutat avslå förslag till beslut från S, MP och V.
Anders Göransson m.fl. (S), Erik Malm m.fl. (MP) och Gunnar Ågren (V) reserverade sig mot nämndens beslut till förmån för eget förslag till beslut enligt följande:
Stadsdelsnämnden beslutar att anta följande uttalande.
Södermalms stadsdelsnämnd var i våras helt överens om att inte förlänga avtalet med Attendo om drift av Vintertullens vård- och omsorgsboende från och med 1 april 2012.
När nu t.f. stadsdirektören i ett tilldelningsbeslut beslutat att Katarinagårdens vård- och omsorgsboende från och med 1 april 2012 skall drivas av Attendo har vi reagerat mycket kraftigt.
Med anledning av uttalanden av finansborgarrådet Sten Nordin och äldreborgarrådet Joakim Larsson om stopp av nya upphandlingar tills vidare, vill nämnden kräva
att staden beslutar att upphäva tilldelningsbeslutet ang. Katarinagården, och
att Katarinagården även i fortsättningen kommer att drivas i kommunal regi.
Åtgärder för en trygg äldreomsorg på Södermalm
Erik Malm m.fl. (MP) lämnade en skrivelse till nämnden och föreslog att den lämnas till förvaltningen för beredning.
Stadsdelsnämnden beslutar
1. att stoppa den pågående upphandlingen av Katarinagården och att verksamheten tills vidare fortsätter i kommunal regi
2. att med omedelbar verkan intensifiera antalet inspektioner och
antalet oanmälda besök inom äldreomsorgen på Södermalm
3. att Stadsdelsnämnden direkt tillåter anonyma ”Lex Sarah”- anmälningar
4. att Stadsdelsnämnden kräver att framtida upphandlingar på ett fungerande sätt ska kunna ta hänsyn till tidigare erfarenheter från anbudsgivarna
5. att därutöver anföra,
Miljöpartiet tar den växande oron över den bristande kvaliteten inom äldreomsorgen på största allvar. Det är viktigt att Stadsdelsnämnden nu tar ansvar och vidtar brådskande åtgärder för att säkerställa kvalité och trygghet inom äldreomsorgen på Södermalm.
Det här är en brådskande fråga och därför föreslår vi också åtgärder som kan hantera de akuta frågorna, exempelvis att med omedelbar verkan öka antalet inspektioner men också tillåta anonyma ”Lex Sarah”-anmälningar. Idag vågar många inte göra den här typen av anmälningar på grund av risk för påföljder. Det finns inget stöd i nuvarande ordning för sådana anmälningar men det borde gå att inrätta ett liknande anmälningssystem som också kan säkra anonymitet.
Att kunna beakta tidigare erfarenheter, inte minst de som Stadsdelsnämnden själv har, när det gäller upphandlingar måste ses som ett krav från vår sida. Att Attendo Care kan förlora förtroendet från nämnden för att driva ett boende där man granskats för vanvård och misskötsel för att på bara några månader sedan vinna en annan upphandling är inte seriöst och tyder på att de grundläggande strukturerna i processen inte fungerar.