Din position: Hem > Stockholms stad > Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd > Sammanträde 2012-06-14

Sammanträde 2012-06-14

Datum
Klockan
18.30
Plats
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Slakthusplan 4, Gotland ingång från baksidan Palmfeltsvägen 19 C

Öppet möte
Torsdag 7 juni, klockan 18.30

Eva Strömbäck från Stadsbyggnadskontoret info Läs mer...rmerar om planprojekt i Enskede-Årsta-Vantör

2 Val av justerare och dag för justering

3 Anmälan av föregående protokoll

Beslutsärenden

4 Månadsrapport för maj 2012

Dnr 1.2.1.-060/2012 (utsändes senare)

5 Inrättande av förskola samt gruppbostad för LSS-boende i Enskede gård - inriktningsärende

6 Inrättande av ny förskola med en avdelning Trädskolevägen 60 - inriktnings- och genomförandeärende

7 Föreningsbidrag 2012 till föreningar som arbetar med barn och ungdomar i Enskede-Årsta-Vantör

8 Förbättrad uppföljning av parkskötsel enligt parkplaner, parkprogram och miljöprogram - svar på skrivelse

9 Redovisning av 2011 års stimulansmedel för utveckling av äldreomsorgen

10 Rågsvedsbornas och Hagsätrabornas rättigheter att välja kommunal utförare av hemtjänst i likhet med övriga stadsdelsområdet - svar på skrivelse från Rosa Lundmark (v), Magnus Dannqvist (s), Åsa Öckerman m.fl. (mp)

11 Förskolors utelekytor m.m. - svar på två skrivelser från Åsa Öckerman m.fl. (mp) samt från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist (s)

Dnr 1.1.-305/2012
Dnr 1.1.-308/2012

12 Behov av bättre rutiner med anledning av bristerna som framkom vid Socialstyrelsens kritik av Carema som driver Enskede Nya Servicehus

13 Lex Sarah - revidering av delegationsordning, anmälan av preliminär rutin samt svar på skrivelse om nämndens insyn i utredningar från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist (s)

Dnr 219-2012-1.1.
Dnr 332-2012-1.1.

14 Rättegångsfullmakt enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM)

15 Ny organisation för Utredningsenheten för vuxna samt Öppenvården vuxna inom avdelningen för individ- och familjeomsorg.

16 Ungdomsmottagningarna i Rågsved och Gullmarsplan - svar på skrivelse från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v), och Åsa Öckerman (mp)

17 Huvudmannaskap, ledning och organisation av Gullmarsplans ungdomsmottagning

18 Ansökan om utvecklingsmedel i syfte att kvalitetsutveckla socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer

19 Kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt - svar på skrivelse från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist (s)

20 Slutrapport projekt anhörigstöd socialpsykiatri

21 Uppföljning inom äldreomsorgen Enskede nya Servicehus inklusive Rosens dagverksamhet, (bilagor i pärm vid sammanträdet)

22 Uppföljning inom omsorgen om funktionsnedsättning - Carema Care AB - Carema gruppbostäder (bilagor i pärm vid sammanträdet)

23 Uppföljning inom äldreomsorgen - Finskt Äldrecentrum och Gammeluddshemmet (bilagor i pärm vid sammanträdet)

24 Uppföljning inom funktionsnedsatta och socialpsykiatri - Allians Assistans, Dalens gruppbostad och gruppbostad Hagsätravägen 119 (bilagor i pärm vid sammanträdet)

25 Uppföljning inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning - Bränninge/Stureby/Örby korttidshem

Dnr 415-2012-1.2.1. (bilagor i pärm vid sammanträdet)

26 Uppföljning inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning - Attendo daglig verksamhet

27 Anmälningsärenden

A. Inkomna protokollsutdrag, skrivelser, m.m.
B. Tjänstemannabeslut (se pärm)
C. Protokoll från pensionärsrådets sammanträde
(kommer senare)
D. Protokoll från Handikapprådets sammanträde
(kommer senare)
E. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde
(kommer senare)
F. Balanslista över medborgarförslag
G. Balanslista över nämndens skrivelser/uppdrag

28 Deltagande verksamheter i kvalitetsutmärkelsen 2012 anmälningsärende

30 Stadsdelsdirektörens information

Remissärenden

31 Förslag till organisatorisk placering av MAS och MAR -svar till kommunstyrelsen

32 Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer - svar till kommunstyrelsen

33 Trygghets- och säkerhetsprogram för Stockholms stad 2013-2016 - svar till kommunstyrelsen

34 Revisorernas årsrapport - svar till Revisionskontoret

Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (93 kb)

§1 Godkännande av dagordning

Den utsända dagordningen godkändes med tillägg av ärende § 49.

§2 Val av justerare och dag för justering

Ordföranden Anders Hellström utsågs att jämte vice ordföranden Rosa Lundmark justera dagens protokoll. Ordföranden meddelade att justering sker onsdag den 20 juni 2012.

§3 Anmälan av föregående protokoll

Protokoll från nämndens sammanträde den 24 maj 2012 anmäldes justerat den 1 juni 2012.

Protokollet läggs till handlingarna.

§4 Månadsrapport för maj 2012

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Nämnden godkänner föreliggande månadsrapport.

Ärendet

Förvaltningen redovisar en prognos per den 31 maj som visar ett överskott med 11.0 miljoner kronor efter resultatöverföring. Underskott beräknas inom individ- och familjeomsorg, stöd och service till personer med funktionsnedsättning samt stadsmiljö. Överskott redovisas inom förskola, äldreomsorg, flyktingmottagning och fritid. Ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadsåtgärder och administration har en budget i balans.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 juni 2012.

Dnr 1.2.1.-060/2012

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.(s)

”Levnadsvillkoren skiljer sig kraftigt i stadsdelsområdet, vilket måste tas med i analysen av verksamheten och ekonomin. I spåren av arbetslöshet, sämre a-kassa och sjukförsäkring följer ökade klyftor mellan barnen. Arbetslösheten varierar mellan 1,9 % på Enskedefältet och 7,6 % i Rågsved. Rädda Barnen rapporterar att barnfattigdomen är högre i Vantör 2009 än 1991 medan barnfattigdomen i Enskede-Årsta samma tid minskat med nära hälften. Vi ser därför positivt på att flera ungdomar i Rågsved och Hagsätra kan erbjudas sommarjobb genom extra medel, även om det varit bättre för planeringen om beskedet om pengarna kommit tidigare.

Klyftorna i området visar att nämndens resurser och mer därtill behövs för att förbättra levnadsvillkoren för de som har störst behov. Lagreglerad verksamhet kan inte underbudgeteras år efter år. I maj är det strukturella underskottet 13,2 mnkr inom individ- och familjeomsorg och stöd och service till personer med funktionsnedsättningar. Det balanseras av överskott om 13,3 mnkr i förskola samt fritid och kultur och 10,7 mnkr i överskott inom äldreomsorg. Totalt går därför nämnden med överskott med 11 mnkr efter resultatöverföring.

Som vi gång efter gång påpekat missgynnar den borgerliga budgeten medborgare med störst behov. Vårdbudgeten för barn och unga är efter fem månader intecknad till 109 procent. Vi är starkt oroade över hur barn och unga ska drabbas av de åtgärder som listas i barn- och ungdomsenhetens tertialrapport som nödvändiga för att nå budgetbalans. Att vårdbudgeten för vuxna står och faller med några LVM-placeringar visar att marginalerna är för små. Nämnden bör därför uttala att anslagen för socialtjänsten måste förstärkas både för att möta behovet av en ökad befolkning och möta de ökade sociala behoven. Nämnden bör uttala att de 13,3 mnkr som är tänkta för barn och unga ska gå till insatser i förskola, fritid och kultur, som också har ett förebyggande uppdrag, och inte till att täcka svarta hål i budgeten.

Granskningsrapporter i äldreomsorgen visar stora behov av kvalitativa höjningar och högre bemanning. I revisorernas årsrapport påpekas den svaga måluppfyllelsen för hemtjänst i ordinärt boende och anhörigstödet. Hemtjänsten är starkt pressad och behöver ökade resurser för att ge äldre en värdig hemtjänst och anställda en god arbetsmiljö. Brukarundersökningarna visar flera områden som behöver förbättras. Nämnden bör därför uttala att de 10,7 mnkr som är tänkta för äldreomsorg ska gå till äldreomsorg och inte skickas tillbaka till stadshuset i bokslutet. Underskottet inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning är fortfarande högt och en analys med förslag till åtgärder bör läggas fram till nämnden.”

§5 Inrättande av förskola samt gruppbostad för LSS-boende i Enskede gård - inriktningsärende

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

1. Nämnden uppdrar åt förvaltningen att inrätta en förskola med 3-4 avdelningar inom projektet med planläggning för del av fastigheterna Enskede gård 1.1 och drivhuset 1 i Enskede gård.

2. Nämnden uppdrar åt förvaltningens att utreda möjligheten att inrätta en gruppbostad för LSS-boende inom projektet med planläggning för del av fastigheterna Enskede gård 1:1 och Drivhuset 1 i Enskede gård.

3. Nämnden uppdrar till förvaltningen att nämndbeslut skickas till berörda personer inom SISAB, Exploateringskontoret samt Utbildningsförvaltningen för vidare beredning i enlighet med vad som anförs nedan.

4. Nämnden uppdrar till förvaltningen att återkoppla om utveckling i enlighet med punkt 3.

5. Nämnden anför därutöver:

”Nyanläggning av såväl gruppbostad som förskola är var för sig mycket viktiga tillskott till stadsdelens service och utbud till funktionshindrade och unga. Den föreslagna ytan för projektet utgörs till en stor del av befintlig grusfotbollsplan. Eftersom nyttjandegraden av denna är ringa och två andra grusplaner finns i närområdet har vi inga synpunkter på själva lokaliseringen i ärendet.

Samtidigt ställer vi oss frågande vad som hänt med den sedan många år pågående diskussionen av en idrottshall på just denna yta. Tidigare har diskussion förts om att staden skulle kunna ge en markanvisning för bostadsändamål mot att byggherren uppförde en idrottshall för staden att sköta driften för (jfr exempel med Globen från 1980-talet). Enligt ny information diskuteras nu kring en möjlig hall på annan plats inom skolområdet för Enskede Gårds Gymnasieskola.

Från Allianspartierna vill vi lyfta fram de positiva effekter en idrottshall skulle innebära området. Stadsdelen Enskede har idag ingen fullstor idrottshall men väl flertalet skolor och flera stora och aktiva idrottsföreningar. Vi är övertygade om att en idrottshall på platsen skulle bidra positivt till nämnda målgrupper och ungdomar i allmänhet i vår stadsdel.

Vi vill också framhålla vår inställning om det positiva i en eventuell möjlighet enligt den ursprungliga idén om att upplåta byggrätter för bostäder till byggherre mot att en idrottshall kan upplåtas för stadens räkning.”

Ärendet

I syfte att uppfylla barnomsorgsgarantin på sikt och att tillgodose behovet inom den tillkommande bostadsbebyggelsen om ca 120 lägenheter i stadsdelen Enskede gård samt hos nya invånare i närliggande växande stadsdelar, föreslår förvaltningen att möjligheten att inrätta en förskola om 3 – 4 avdelningar inom projektet med planläggning för del av fastigheterna Enskede gård 1:1 och Drivhuset 1 i Enskede gård utreds. I syfte att tillgodose stadens behov av gruppbostäder föreslår förvaltningen också att en gruppbostad om sex lägenheter för LSS-boende utreds.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 maj 2012.

Dnr 382-2012-2.6.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framlagda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förslag från (m), (fp).

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dnnqvist m.fl. (s).

”Vi utgår från att buller och kvaliteten på luften undersöks innan fortsatta beslut tas i dessa förskoleärenden, eftersom den tidvis hårt trafikerade Enskedevägen ligger mycket nära. Idag finns bullerplank längs vägen, vilket visar att buller ansetts vara ett problem.

Eftersom två förskolor planeras i närheten av varandra och på samma sida om Enskedevägen bör en gemensam lekplats vid den större förskolan kunna vara ett bättre alternativ för barn på Trädskolevägen 60, än att gå en halv kilometer till Triangelparken.

Det är bra med nya förskoleavdelningar i Enskede, eftersom behovet är stort vilket vi tagit upp tidigare. Ur barnens perspektiv är det förskolans samlade pedagogiska miljö som är viktig. I planeringen måste hänsyn därför tas till att även utomhusmiljön blir bra.

I ärendet får vi veta inomhusytan per barn, men inte hur stor utomhusytan är. Utomhusytan per barn, såväl totalt som för beredda lekplatser, bör redovisas i varje genomförandeärende. Om det saknas förskolegård eller bara finns en utsläppsgård bör det skrivas ut i klartext.

Bemanningen av förskolor utan egen gård måste vara tillräcklig för att barnen ska få lika möjligheter till utelek i närliggande parker och grönytor som barn i förskolor med egen gård.”

Särskilt uttalande

Ledamoten Åsa Öckerman m.fl.(mp)

”Vi är mycket positiva till att man i samband med nybyggnation även planerar för förskola och gruppbostäder för att möta behovet även på längre sikt. Då planområdet gränsar till den tungt trafikerade Enskedevägen ser vi det som en viktigt utmaning att utforma den nya bebyggelsen så att den nya förskolan får ett så skyddat läge som möjligt. Enskedevägen, där bilarna ofta kör mycket fort, upplevs idag som en barriär och inte som en stadsgata. Vi anser därför att det vore bra att även titta på utformningen av gatan och möjligheten att ordna fler säkra övergångar alternativt tunnlar då det i dagsläget finns få ställen att korsa gatan på.”

Ersättaryttrande

Ersättaren Karin Andersson (c) instämde i förslag från (m), (fp).

§6 Inrättande av ny förskola med en avdelning Trädskolevägen 60 – inriktnings- och genomförandeärende

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningen får i uppdrag att inrätta en ny förskola med en avdelning på Trädskolevägen 60 i Enskede gård.

Ärendet

I syfte att uppfylla barnomsorgsgarantin och tillgodose det ökande barnantalet i Enskede, Johanneshov och Blåsut på sikt föreslår förvaltningen att en ny förskola inrättas med en avdelning på Trädskolevägen 60 i Enskede Gård.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 23 maj 2012.

Dnr 388-2012-2.6.

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl. (s)

”Vi utgår från att buller och kvaliteten på luften undersöks innan fortsatta beslut tas i dessa förskoleärenden, eftersom den tidvis hårt trafikerade Enskedevägen ligger mycket nära. Idag finns bullerplank längs vägen, vilket visar att buller ansetts vara ett problem.

Eftersom två förskolor planeras i närheten av varandra och på samma sida om Enskedevägen bör en gemensam lekplats vid den större förskolan kunna vara ett bättre alternativ för barn på Trädskolevägen 60, än att gå en halv kilometer till Triangelparken.

Det är bra med nya förskoleavdelningar i Enskede, eftersom behovet är stort vilket vi tagit upp tidigare. Ur barnens perspektiv är det förskolans samlade pedagogiska miljö som är viktig. I planeringen måste hänsyn därför tas till att även utomhusmiljön blir bra.

I ärendet får vi veta inomhusytan per barn, men inte hur stor utomhusytan är. Utomhusytan per barn, såväl totalt som för beredda lekplatser, bör redovisas i varje genomförandeärende. Om det saknas förskolegård eller bara finns en utsläppsgård bör det skrivas ut i klartext. Bemanningen av förskolor utan egen gård måste vara tillräcklig för att barnen ska få lika möjligheter till utelek i närliggande parker och grönytor som barn i förskolor med egen gård”

Särskilt uttalande

Ledamoten Åsa Öckerman m.fl.(mp)

”Den nya förskolans läge strax intill en lekplats ser vi som mycket bra. Vi anser dock att det också behövs en inhägnad förskolegård, inte minst för att underlätta vid utgång och hemgång då ytterkläder måste på och av i omgångar eller andra tillfällen då inte all personal samtidigt kan hålla uppsikt. Om en sådan inte går att ordna anser vi att förskolan endast bör ta emot lite äldre barn.”

§7 Föreningsbidrag 2012 till föreningar som arbetar med barn och ungdomar i Enskede-Årsta-Vantör

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

1. Nämnden beviljar bidrag enligt följande:

Föreningen Svea Sträng/Ung utan pung beviljas 100000 kr.

Music Aid Assosiation beviljas 40000 kr.

Musketörerna i Rågsved beviljas 25000 kr.

Nätverket Årstafältet beviljas 30000 kr.

Rågsveds IF beviljas 75000 kr.

Somaliska föräldrar och modersmålsförening beviljas 25000 kr.

Unga Plommongårdare beviljas 25000 kr.

Vantörs Dockteaterförening, Picknickteatern beviljas 30 000kr.

X-cons Rågsved beviljas 25000 kr samt 50000 enligt nämndens anförandetext.

Kulturföreningen Zensala och Capoeira avslås

Östafrikansk information och idrottsförening avslås

Hammarby IF Speedway avslås

2. Nämnden anför därutöver:

“Stadsdelsnämnden uppmuntrar alla föreningar att söka bidrag för verksamhet som kompletterar och stödjer nämndens ordinarie verksamheter. Föreningsbidrag beviljas organisationer som verkar för de grundläggande mål stadsdelsnämnden satt upp, verksamheter som strävar efter att främja demokrati, mänskliga rättigheter, integration och jämställdhet samt att motverka rasism och diskriminiering.

Föreningen Somaliska föräldrar och modersmålsförening söker medel till sommarverksamheter för barnfamiljer, besök på Skansen och Gröna Lund, utflykt till Barnens Ö, idrottsaktiveteter och grillfester med musik för familjerna.

Att bevilja föreningsbidrag för inträde till Skansen och Gröna Lund ser vi inte som ett uppfyllande av våra kriterier. Det finns många resurssvaga grupper som kan tänkas vilja ha bidrag för besök till dessa två platser varför vi beviljar föreningen 25000 kr riktat mot föreningens ungdomar med inriktning mot idrottsaktiviteter och grillfester.

Föreningen X-cons Rågsved beviljas förutom 25000 kr för nattvandring och idrottsaktiviteter även 50000 kr till inventarier i deras caféverksamhet riktat mot ungdomar. Summan för inventarier är villkorad med att föreningen under 2012 kan uppvisa ett hyres-/upplåtelseavtal från StockholmsHem för lokal.

Vi vill avslutningsvis betona vikten av att kommande beslut om föreningsbidrag verkligen tar utgångspunkt från ovan nämnda kriterier för föreningsbidrag. En genomläsning av tjänsteutlåtandet ger en något rörig bild av hur bedömning har genomförts av de olika ansökningarna. Därför måste också tydlighet och transparens säkerställas framöver vid beviljande av dessa bidrag.

Till kommande års ansökningstillfälle är det av största vikt att följande parametrar skall gälla:

1.Likställighet i behandling av ansökan oberoende av område och avdelning

2.Ansökan kan endast beviljas om inkomna uppgifter om stadgar, verksamhetsberättelse, ekonomisk redovisning samt revisionsberättelse skett vid ett givet sista datum i tid för behandling på tjänstemannanivå.

3.Punkt 2 ovan skall vara tydlig i befintligt informationsmaterial till föreningar”

Ärendet

Enligt riktlinjerna för föreningsbidrag kan stadsdelsnämnden bevilja ekonomiskt bidrag till föreningar och organisationer vars verksamhet kompletterar och stödjer nämndens ordinarie verksamhet. Bidrag kan sökas inom områdena barn och ungdomar, äldreomsorg, stöd och service till personer med funktionsnedsättning samt missbruk. I ärendet redogörs för ansökningarna avseende barn och ungdomar samt förvaltningens förslag till beslut.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 maj 2012.

Dnr 5.-286/2012

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förslag från (m), (fp).

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade med biträde av ledamoten Åsa Öckerman m.fl.(mp) bifall till eget förslag till beslut.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.( s) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s) reserverade sig mot beslutet till förmän för det egna förslaget;
” Nämnden bifaller i huvudsak förvaltningens förslag till beslut

Samt därutöver anföra

För många föreningar är föreningsbidraget ett välkommet tillskott till verksamheten. Det är därför viktigt med en noggrann hantering av ansökningarna.

Nämnden har i enighet ställt upp ett antal kriterier för att ansökningar ska kunna bifallas av nämnden. Dessa regler/riktlinjer är till för att säkerställa bl.a. en demokratisk föreningsorganisation och att administration och föreningen fungerar som förening. Det är då viktigt att beslutade kriterier följs för alla föreningar.

Vi kan inför denna ansökningsomgång konstatera att så inte är fallet utan att revisionsberättelser underskrivna av revisorer utsedda av årsmötet saknas vid ansökningstillfället och kompletterats först efter nämndens påpekande efter att handlingarna utsänts.

Det kan i något fall vara oklart om ens revisorer utsetts, att årsmöte hållits eller att en fungerande föreningsverksamhet/organisation finns, vilket i sig skulle vara skäl för att avslå bidragsansökan. Handläggningen framstår i dessa delar som godtycklig och uppfyller inte kravet på likställighet enligt kommunallagen, då riktlinjerna sätter upp godkänd revisionsberättelse som krav för behandling av ansökan och inte som en ”valfri” bilaga. ”

Ersättaryttrande

Ersättaren Karin Andersson (c) instämde i förslag från (m), (fp)

§8 Förbättrad uppföljning av parkskötsel enligt parkplaner, parkprogram och miljöprogram – svar på skrivelse

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som svar på skrivelse

Ärendet

Förvaltningen har mottagit en skrivelse från Rosa Lundmark (V) och Magnus Dannqvist (S) om förbättrad uppföljning av parkskötsel enligt parkplaner, parkprogram och miljöprogram. I skrivelsen föreslås att en risk- och väsentlighetsanalys tas fram samt att stadsmiljöfrågorna granskas i en internkontroll, att parkskötseln, innefattande städning, slyröjning och upprustning samt att arbetet för ökad kvalitet och tillgänglighet i parkerna, utförligare än idag ska redovisas i verksamhetsberättelsen. Förvaltningen bedömer att de risker som finns inom stadsmiljöverksamheten inte är av så allvarlig karaktär att de bör analyseras i en risk- och västentlighetsanalys men däremot att kontroll av plaskdammar och vattenkvalitet kan ingå i en internkontrollplan, vilket kommer att ske i samband med framtagande av nästa verksamhetsplan.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 maj 2012.

Dnr 217-2012-1.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl. (s) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen, alla (s) reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;
”1. Förvaltningens tjänsteutlåtande godkänns delvis som svar på skrivelsen.
2. Förvaltningen får i uppdrag att ta fram förslag till mätbara indikatorer för ökad kvalitet och tillgänglighet i parkskötseln till verksamhetsplanen 2013.
3. Därutöver vill vi framföra följande.

Många boende i Enskede-Årsta-Vantör är engagerade i park- och grönområdesfrågor och nämnden behöver gradera upp frågornas betydelse i verksamhetsplanering och uppföljning. Det är bra att förvaltningen tänker lägga in kontrollen av plaskdammar och vattenkvalitet i internkontrollplanen och skriva utförligare i verksamhetsberättelsen om det som är genomfört under året. För att få en långsiktigt hållbar kvalitet i våra grönområden krävs dock mera.

Om en fråga prioriteras på riktigt krävs en kvalificerad uppföljning. Aldrig så vackra målsättningar blir annars hyllvärmare. Det är därför viktigt att förvaltningen tar fram förslag till nämndindikatorer för att mäta kvalitet och tillgänglighet i park- och grönområdesfrågor. Att behov och åtgärder varierar olika år hindrar inte att mätbara indikatorer läggs in i verksamhetsplanen. Vi har redan nu indikatorer där åtgärder inte redovisas varje år, till exempel att bygga flera omsorgsbostäder. Eftersom de gröna frågorna är så viktiga för medborgarna bör de självfallet tas med i den årliga risk- och väsentlighetsanalysen.

Att flera förvaltningar är ansvariga för olika delar av stadsmiljöfrågorna gör det svårare för medborgarna att få insyn och påverka. Stadsdelsnämnden bör därför ha ett områdesansvar för stadsmiljön gentemot medborgarna. För medborgarna eller den biologiska mångfalden är det viktiga inte vem som ansvarar för trädplantering och blomsterplanteringar utan att det görs. Nämnden bör därför också verka för att staden i stort för in gröna indikatorer i budgeten.

Förvaltningen skriver att "Styrande dokument som parkplaner, parkprogram och miljöprogram utgör ramverk och innehåller riktlinjer för stadsmiljöverksamheten". Självfallet ska därför efterlevnaden av styrdokument ingå i den interna kontrollen, inte bara för plaskdammar och vattenkvalitet utan också för kvaliteten i övrig parkskötsel. Parkskötseln måste följas upp noggrannare än tidigare. Att enbart förlita sig på medborgarundersökningen är inte tillräckligt. Förutom medborgarperspektivet behövs en fackmässig bedömning. I andra verksamheter följs kvaliteten upp på flera olika sätt, till exempel i äldreomsorgen. Om stadsmiljön ska vara prioriterad krävs flera uppföljningsmetoder och perspektiv.”

§9 Redovisning av 2011 års stimulansmedel för utveckling av äldreomsorgen

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

1. Förvaltningens redovisning av 2011 års stimulansmedel godkänns.

2. Förvaltningen återkommer med en redovisning av effekterna av genomförda projekt.

3. Nämnden anför därutöver

”Många projekt finansierade med stimulansmedel från olika finansiärer genomförs i stadsdelsnämndens verksamheter. Projekt är ett viktigt sätt att utveckla verksamheterna och prova nya metoder. Det ligger i projektformens natur att inte alla projekt får avsedd effekt enligt de ambitiösa ansökningar och mål som satts upp. För att nämnden ska få en överblick av resultatet vore det bra meden närmare redovisning av projekten och dess effekter samt vilka projekt som implementeras i verksamheterna.

I redovisning av 2011 års stimulansmedel för utveckling av äldreomsorgen, beskrivs spännande projekt med syfte att höja kvalitén och innehållet i vården av äldre. Detta ligger helt i linje med en politik med en trygg, säker äldreomsorg med högkvalitet. Det är vår strävan att projektmedlen skall kunna bidra till att ge synergieffekter som t ex en bättre dokumentation framöver.”

Ärendet

Regeringen bedömer att kvaliteten i vården och omsorgen om äldre behöver höjas, såväl det medicinska omhändertagandet som det sociala innehållet i äldreomsorgen behöver förbättras.

Förvaltningen har för detta arbete beviljats stimulansmedel från Socialstyrelsen för år 2011 för fortsatt utvecklingsarbete inom äldreomsorgen. I tjänsteutlåtandet redovisas hur medlen använts.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 maj 2012.

Dnr 300-2012-1.2.1.


Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom ett gemensamt förslag från en enig nämnd.

Ersättaryttrande

Ersättaren Karin Andersson (c) instämde i det för hela nämnden gemensamma förslaget.

§10 Rågsvedsbornas och Hagsätrabornas rättigheter att välja kommunal utförare av hemtjänst i likhet med övriga stadsdelsområdet – svar på skrivelse från Rosa Lundmark (v), Magnus Dannqvist (s), Åsa Öckerman m.fl. (mp)

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas som svar på skrivelsen.

Ärendet

Vid stadsdelsnämndens sammanträde 2012-04-19 överlämnade
Rosa Lundmark (v), Magnus Dannqvist (s) och Åsa Öckerman (mp) en skrivelse om Rågsvedsbornas och Hagsätrabornas rättighet att välja kommunal utförare av hemtjänst i likhet med övriga stadsdelsområdet. Förvaltningen anger bland annat att boende inom Rågsved och Hagsätra inte har möjlighet att välja kommunal utförare av hemtjänst. De boende i de berörda områdena har möjlighet att välja inom ramen för den utförarkatalog som tillhandahålls vilket innebär en omfattande valmöjlighet.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 29 maj 2012.

Dnr 1.1.-304/2012

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutet enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.(s), ledamoten Åsa Öckerman m.fl.(mp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s), Åsa Öckerman, Sarah Johansson båda (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;
”1. Nämnden bifaller skrivelsen.
2. Förvaltningen får i uppdrag att utöka det geografiska upptagningsområdet för den kommunala hemtjänsten i Vantör, så att även Rågsved och Hagsätra ingår.
3. Därutöver vill vi framföra följande.

För att likvärdighet ska råda i stadsdelsområdet behöver även Rågsved och Hagsätra ingå i det geografiska upptagningsområdet för den kommunala hemtjänsten. Det är fullt möjligt att göra enligt förvaltningen och nämnden bör därför ge i uppdrag att genomföra förändringen. Att välja utförare i hemtjänsten måste också omfatta kommunal utförare.”

§11 Förskolors utelekytor m.m. – svar på två skrivelser från Åsa Öckerman m.fl. (mp) samt från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist (s)

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som svar på skrivelserna

Ärendet

Nämnden har efter skrivelser från dels Åsa Öckerman m.fl. (mp), om ”förskolebarnens plats att röra sig på” dels en skrivelse från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist m.fl. (s) om ”redovisning av förskolors markyta och utelekplats” uppdragit åt nämnden att besvara frågor om förskolebarnens utelekytor. Förvaltningen anger bland annat att utemiljön är viktig för barnen och att se till att det finns bra lekytor och gårdar är prioriterat när nya förskolor byggs och avdelningar öppnas men att det på grund av brist på lokaler ibland kommer att behöva användas lokaler som inte har tillräckliga egna ytor anpassade för utelek. Det är i dessa fall viktigt att lokalen ligger i närheten av parker och andra lämpliga utemiljöer, så att arbetssättet kan anpassas till förutsättningarna och förskolegruppen exempelvis under dagen kan gå iväg till en park för utelek.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 maj 2012.

Dnr 1.1.-305/2012
Dnr 1.1.-308/2012

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl. (s), yrkade bifall till eget förslag till beslut.


Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s), reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;
”1. Nämnden bifaller i huvudsak skrivelserna.

2. Därutöver vill vi framföra följande.

Det är bra att förvaltningen betonar att utemiljön är viktig för barnen och att det är prioriterat att se till att det finns bra lekytor och förskolegårdar. Att avstånd till näraliggande parker och grönområden redovisas är positivt. Ett sätt att ytterligare markera vikten av utemiljön är att i möjligaste mån specificera utomhusytornas storlek och utformning enligt skrivelserna.

Förvaltningen tar upp att ibland måste lokaler användas till förskolor trots små utomhusytor. Vi vet att det är så, men utomhusytorna bör ändå beskrivas i klartext. När utomhusytan är liten bör förskolorna inte permanentas, även om det är nära till parker och grönområden.

I ärenden om förskoleutbyggnad får vi alltid veta inomhusytan per barn, men inte hur stor utomhusytan är. Även utomhusytan per barn, såväl totalt som för beredda lekplatser, bör redovisas i varje genomförandeärende. Om det saknas förskolegård eller bara finns en utsläppsgård bör det skrivas ut i klartext.

När förskolor planeras i fastigheters markplan eller högre upp bör strävan alltid vara att ändå planera in förskolegårdar, om möjligt skilt från lekplatser som hör till bostäder i fastigheten.”

Särskilt uttalande

Åsa Öckerman m.fl. (mp)

”Vi tackar för svaret på Miljöpartiets skrivelse. Tyvärr kan vi inte se att förvaltningen lägger samma vikt som Miljöpartiet på att politikerna, som tar besluten om nya förskolor, blir tillräckligt informerade om just det vi tagit upp i skrivelsen, alltså tydligare beskrivningar av utemiljöerna i och omkring förskolan samt en enkel sifferredovisning, inte bara av inomhusytan, utan samma för utomhusytan per barn.

Vi tar på stort allvar att se till att utemiljöerna för förskolebarnen blir av verkligt hög kvalitet, det finns många skäl att vilja att de har det. Till exempel visar forskning på betydelsen av att leka på kuperade ytor, samtidigt ska förskolegårdarna också vara tillgängliga för rörelsehindrade barn. Att detta är fullt möjligt att förena visar goda exempel.

Vi politiker har ofta stor kännedom om stadsdelsområdena och en hel del medborgarkontakter handlar just om förskolor. Vi har till vår glädje flera gånger direkt märkt en positiv respons när vi ägnat oss åt att lägga konstruktiva förslag.

Vi hoppas att förvaltningen i fortsättningen kan förse oss med bra digitalt kart/bildmaterial, då vi nu startar den digitala distributionen av nämndhandlingar samt utveckla sifferredovisningen, så att vi har ett bättre beslutsunderlag som kompletterar vår kännedom om platsen det gäller.

Vår stadsdel står just nu inför en snabb befolkningsökning. För barnen, nu och i framtiden, är det mycket viktigt att bästa möjliga förslag till förskolor tas fram och beslutas. ”

§12 Behov av bättre rutiner med anledning av bristerna som framkom vid Socialstyrelsens kritik av Carema som driver Enskede Nya Servicehus

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

Ärendet

Stadsdelsnämnden har efter skrivelse från Rosa Lundmark (v), Magnus Dannqvist (s) uppdragit åt förvaltningen att besvara frågor om behov av bättre rutiner med anledning av att Carema som driver Enskede Nya servicehus fått kritik från Socialstyrelsen gällande en boende på servicehuset.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 14 maj 2012.

Dnr 310-2012-1.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl. (s) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s) reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;

”1. Nämnden beslutar att bifalla skrivelsen

2. Därutöver vill vi framföra följande

Vi konstaterar att det finns ett stort behov av bättre rutiner för informationen från entreprenörerna till stadsdelsnämnden enligt vår skrivelse. Den rutin som staden har tagit fram har inte varit förankrad hos entreprenörerna och är inte heller tydlig när det gäller att och hur ärenden som inte är Lex Maria eller Lex Sarah ska kommuniceras. Hade servicehuset drivits av stadsdelsnämnden hade kritiken från Socialstyrelsen kommit nämnden till handa direkt.

När förvaltningen reviderar den rutin som ska förankras hos entreprenörerna måste den tydligt beskriva att all kritik från Socialstyrelsen eller andra myndigheter, inte bara Lex Maria eller Lex Sarah, ska kommuniceras med stadsdelsnämnden. Kritik från Socialstyrelsen ska alltid anses vara en avvikelse som ska delges stadsdelsnämnden.

Rutinen i nuvarande form gäller dessutom endast ansvarsfördelningen mellan stadsdelsnämndens och entreprenörens medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Ansvarsfördelningen när det gäller information som handlar om socialtjänstlagen måste också utformas så att den tydligt beskriver att all kritik från myndigheter ska delges nämnden.

Vi konstaterar också att nämndens verksamhetsuppföljning inte är tillräcklig för att upptäcka för hög arbetsbelastning till följd av underbemanning. Endast vid avtalsuppföljningen kontrolleras om bemanningen stämmer med den utlovade grundbemanningen enligt anbud. Självfallet är det entreprenörens ansvar att ha en tillräcklig bemanning, men samtidigt är det nämnden som har ansvaret inför medborgarna att upphandlad verksamhet håller måttet. Nämnden måste ha tillräckligt skarp uppföljning för att även upptäcka underbemanning.”

§13 Lex Sarah – revidering av delegationsordning, anmälan av preliminär rutin samt svar på skrivelse om nämndens insyn i utredningar från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist (s)

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

1. Förvaltningen får i uppdrag att återkomma till nämnden under december 2012 med en uppföljning och ett förslag om hur delegation av Lex Sarah skall hanteras fr.o.m. 2013.

2. Stadsdelsnämnden delegerar till avdelningschef vid beställaravdelningen, avdelningen för egen regi samt avdelningen för individ- och familjeomsorg att fatta beslut om anmälan till Socialstyrelsen om anmälan behöver göras innan utredningen är klar. Beslut om förhandsanmälan till Socialstyrelsen anmäls muntligt till sociala delegationen.

3. Anmälan av preliminär rutin för nämndens hantering av rapportering och utredning godkänns

4. Skrivelse från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist m.fl. (s) anses besvarad med hänvisning till tjänsteutlåtandet

Ärendet

Enligt bestämmelser om Lex Sarah i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är alla som fullgör uppgifter inom socialtjänsten enligt 14 kap. 3 § SoL och 24 b § LSS skyldiga att genast rapportera ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande som rör en eller flera enskilda som får insatser eller kan komma ifråga för insatser inom verksamheten. Nämnden har i avvaktan på stadens riktlinjer beslutat om preliminära rutiner för anmälan, utredning och rapportering enligt lex. Sarah vid nämnden sammanträde i juni 2011. Rutinerna har setts över igen och delvis reviderats.

För beredning beslutade nämnden vid sammanträdet i mars att uppdra åt förvaltningen att besvara skrivelse från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist (s) om nämndens insyn i utredningar enligt Lex Sarah.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 maj 2012.

Dnr 219-2012-1.1.

Dnr 332-2012-1.1.

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom gemensamt förslag till beslut.

Särskilt uttalande

Ledamoten Åsa Öckerman m.fl. (mp)

”Angående rutinen för Lex Sarah.

För att komma åt brister krävs att de anställda känner att arbetsgivaren har en positiv attityd till att anmälningar görs. I olika reportage har det framkommit hur rädda en del verkar vara för att slå larm. Ibland är det först sedan de slutat som de vågar berätta om vad som hänt.

Alla anställda har en plikt att rapportera, men Socialstyrelsen får troligen in alldeles för få anmälningar enligt Lex Sarah. Det kan bero på flera saker, men en anledning kan vara att anmälningarna inte får vara anonyma eller med sekretesskyddad identitet och de ska lämnas direkt till den som leder verksamheten.

Om Lex Sarah ska kunna fungera ännu bättre borde därför lagen skärpas. Anställda måste om det behövs kunna göra anmälningar direkt till Socialstyrelsen. Plikten att anmäla borde också kombineras med ett skydd mot att arbetsgivaren eventuellt försöker ta reda på vem som har anmält. Om anställda vågar slå larm kommer antalet skandalrapporter förhoppningsvis också att bli färre i framtiden.

Dessutom är det mycket viktigt att såväl kommunala som privata utförare inser att Lex Sarah är en mycket konstruktiv lag som leder till såväl bättre förhållanden för den enskilde som bättre arbetsklimat etc. Det är också en kvalitetsfaktor, anser vi. Det ska alltså absolut inte ses som ett misslyckande att anmälningar enligt Lex Sarah görs. När man arbetar människor emellan är det omöjligt att bedriva en verksamhet som är totalt i avsaknad av imperfektioner. Det viktiga då är att man visar att man omedelbart märker det hela och agerar. Detta är själva essensen i Lex Sarah. Förvaltningen har här ett viktigt uppdrag för både egen verksamhet och upphandlad sådan.”

§14 Rättegångsfullmakt enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM)

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

  1. Nämnden lämnar fullmakt till enhetschefen Jeanette Ekstedt, eller den hon sätter i sitt ställe, att föra stadsdelsnämndens talan i mål och ärenden enligt LVM vid länsrätt och kammarrätt, gäller från och med 2012-06-01 och tills vidare.
  1. Nämnden återkallar fullmakt för tidigare enhetschefen Lena Helmersson-Agge.

Ärendet

I lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) anges att tvångsvård ska ges om vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen eller på annat sätt. Om ansökan om vård föregåtts av ett omedelbart omhändertagande är handläggningstiden mycket kort för såväl förvaltningen som förvaltningsrätten.

En tjänsteman hos nämnden bör ges fullmakt att föra nämndens talan.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 30 maj 2012.

Dnr 6.-441/2012

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§15 Ny organisation för Utredningsenheten för vuxna samt Öppenvården vuxna inom avdelningen för individ- och familjeomsorg.

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Nämnden godkänner förvaltningens organisationsförändring i enlighet med tjänsteutlåtandet.

Ärendet

Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förslaget till organisationsförändring, att Utredningsenheten för vuxna och Enheten för Öppenvård vuxna sammanförs till en enhet där myndighetsutövningen och öppenvårdens verksamheter sorterar under en enhetschef.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 april 2012.

Dnr 309-2012-1.1.

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§16 Ungdomsmottagningarna i Rågsved och Gullmarsplan – svar på skrivelse från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v), och Åsa Öckerman (mp)

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som svar på skrivelsen

Ärendet

Stadsdelsnämnden hade efter skrivelse från Magnus Dannqvist (s), Rosa Lundmark (v), Åsa Öckerman (mp) uppdragit åt förvaltningen att besvara frågor om ungdomsmottagningarna i Rågsved och vid Gullmarsplan. I skrivelsen framhålls att Stockholms stads södra stadsdelar behöver en fullvärdig ungdomsmottagning i Vantör.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 maj 2012.

Dnr 90-2012-1.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamoten Åsa Öckerman m.fl. (mp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s), ledamöterna Åsa Öckerman, Sarah Johansson båda (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;

”1. Förvaltningens förslag godkänns delvis.
2. Förvaltningen får i uppdrag att tillsammans med landstinget och


andra berörda aktörer utreda möjligheten att starta en ungdomscentral i Vantör.
3. Därutöver vill vi framföra följande.

Ungas sociala, medicinska och psykiska hälsa måste prioriteras. Det behövs ett arbete med god kvalitet i ändamålsenliga och trevliga lokaler. Det förebyggande arbetet bör starta redan från årskurs sex. Vi vill därför starta en ungdomscentral i Vantör som dels rymmer en fullvärdig ungdomsmottagning och dels tillförs resurser från barn – och ungdomspsykiatri, friskvård, dietist, studie- och yrkesvägledare etc.

Att utveckla huvudmannaskapet, ledningen och organisationen av ungdomsmottagningen i Gullmarsplan är i sig något positivt, då det är en synnerligen välbesökt mottagning. Många ungdomar söker sig dit och det är bra. Men detta innebär också att en del ungdomar inte får tid som önskat p.g.a. den höga andelen besök. Gullmarsplan tvingas avvisa 700-800 ungdomar per år. Det är 2-3 ungdomar per dag exkluderat helgdagar.

På sidan 6 i ärende 17 kan man läsa ”i samband med detta undersöka förutsättningarna att samlokalisera filialen i Rågsved med Gullmarsplan”. Detta skulle innebära en mycket stor problematik för många. Att ta steget att gå till en ungdomsmottagning kräver mycket. Att som ung besöka en ungdomsmottagning är inget lätt steg. Har man dessutom en komplicerad relation med sin familj eller hedersrelaterad problematik blir det ett ännu större steg att åka till en icke lokal ungdomsmottagning. Vi ser en stor risk med att Gullmarsplans ungdomsmottagning inte kommer att räcka till, trots högre ambitioner och utökade öppettider. Invånarantalet växer. En ungdomscentral i Vantör skulle avlasta Gullmarsplan, samtidigt som ungdomar i Vantör och delar av Söderort skulle få närmare till servicen. Endast 15 av 143 ungdomar under 15 år som kom till Gullmarsplan bor i Rågsved eller Hagsätra. Behovet borde vara betydligt större än så, vilket talar för att närheten till en lokal mottagning är viktig för de yngre. Även samarbetet med skolorna gynnas av lokala mottagningar.

Dessutom kan en ungdomscentral i Vantör attrahera unga exempelvis från Farsta som också har en överbelastad ungdomsmottagning. Möjligheten att välja ungdomsmottagning skulle öka istället för att minska som i majoritetens förslag där en lokal stängs.Det viktigaste nu är att få en samsyn om behovet av en bred förebyggande satsning på ungas hälsa i Vantör. Nästa steg är att söka efter lämpliga lokaler, vilket kan vara såväl Rågsved som Högdalen och Hagsätra. För Rågsved talar att stadsdelen är prioriterad i söderortsvisionen, självfallet för att den socioekonomiska situationen i Vantör är allvarligast här. När det gäller hedersrelaterad problematik berörs hela stadsdelsområdet men kanske mest Rågsved och Hagsätra. Rågsved har också utarmats på verksamheter efter 2006.Högdalen är en knutpunkt i Söderort, som också skulle vara ett ypperligt läge för en ungdomscentral med en ungdomsmottagning som har mer kapacitet än nuvarande filial i Rågsved. Under 2011 uppgick antalet besök till 79 stycken totalt. 67 ungdomar mellan 18-22 år. 12 ungdomar mellan 16-17 år. För problematiken i Rågsved handlar mycket om den låga kapaciteten med bara några timmars öppethållande i veckan och undermåliga lokaler. Detta är troligtvis en stor anledning till det låga besöksantalet. Högdalen ligger nära Rågsved, endast 1-2 minuter med tunnelbana eller 10 minuter gångtid och nås enkelt med direktbuss från många stadsdelar i Söderort.

För Högdalen kan också tala att det är på gång ett programarbete i centrum som kan öppna möjligheter att inrymma en ungdomscentral i nybebyggelse. Det har även talats om att flytta kvartersgården till ett mer centralt läge i Högdalen. Dessutom uppfyller man lätt önskemålet om att obemärkt kunna smita in, i och med att det är ett naturligt besöksmål för t.ex. bibliotek, shopping och simhall för ungdomarna.”

§17 Huvudmannaskap, ledning och organisation av Gullmarsplans ungdomsmottagning

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

1. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beslutar i enlighet med förvaltningens förslag till huvudmannaskap, ledning och organisation av Gullmarsplans ungdomsmottagning.

2. Nämnden anför därutöver:

”Vi vill också betona möjligheterna att initiera en samverkan med Rågsvedsskolans skolhälsovård och i enstaka fall kunna möta ungdomar på plats.”

Ärendet

Gullmarsplans ungdomsmottagning drivs i samverkan mellan stadsdels­förvaltningarna i Enskede-Årsta-Vantör och Skarpnäck samt Stockholms läns sjukvårdsområde. Mottagningen startade i februari 2009 genom en sammanslagning av de tre ungdomsmottagningarna i Enskede-Årsta-Vantör, Skarpnäck och Rågsved.

Enskede-Årsta-Vantörs och Skarpnäcks stadsdelsförvaltningar föreslår att filialen i Rågsved samlokaliseras med mottagningen på Gullmarsplan samt att den integrerade ungdomsmottagningen drivs av en huvudman. Förvaltningarna föreslår vidare att kommunen tar över huvudmannaskapet för verksamheten och att mottagningen leds av en platschef.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 maj 2012.

Dnr 299-2012-1.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl.(m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag med tillägg av egen anförandetext.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist m.fl. (s), ledamoten Åsa Öckerman (mp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s), ledamöterna Åsa Öckerman, Sarah Johansson båda (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;

”1. Förvaltningens förslag godkänns delvis.
2. Förvaltningen får i uppdrag att tillsammans med landstinget och andra berörda aktörer utreda möjligheten att starta en ungdomscentral i Vantör.
3. Därutöver vill vi framföra följande.

Ungas sociala, medicinska och psykiska hälsa måste prioriteras. Det behövs ett arbete med god kvalitet i ändamålsenliga och trevliga lokaler. Det förebyggande arbetet bör starta redan från årskurs sex. Vi vill därför starta en ungdomscentral i Vantör som dels rymmer en fullvärdig ungdomsmottagning och dels tillförs resurser från barn – och ungdomspsykiatri, friskvård, dietist, studie- och yrkesvägledare etc.

Att utveckla huvudmannaskapet, ledningen och organisationen av ungdomsmottagningen i Gullmarsplan är i sig något positivt, då det är en synnerligen välbesökt mottagning. Många ungdomar söker sig dit och det är bra. Men detta innebär också att en del ungdomar inte får tid som önskat p.g.a. den höga andelen besök. Gullmarsplan tvingas avvisa 700-800 ungdomar per år. Det är 2-3 ungdomar per dag exkluderat helgdagar.

På sidan 6 i ärende 17 kan man läsa ”i samband med detta undersöka förutsättningarna att samlokalisera filialen i Rågsved med Gullmarsplan”. Detta skulle innebära en mycket stor problematik för många. Att ta steget att gå till en ungdomsmottagning kräver mycket. Att som ung besöka en ungdomsmottagning är inget lätt steg. Har man dessutom en komplicerad relation med sin familj eller hedersrelaterad problematik blir det ett ännu större steg att åka till en icke lokal ungdomsmottagning. ”

Särskilt uttalande

Ledamoten Lena Kling (fp)

”Även om ungdomsmottagningen koncentreras till Gullmarsplan är det viktigt att fortsätta arbeta ute i områdena. Särskilt viktigt är samverkan med skolorna i rågsved för att bl.a. fånga upp ungdomar som lever med hedersproblematik. Därför ska personalen vid Gullmarsplan vid behov erbjuda besök i Rågsved, t ex i lokaler i skolan eller annan lämplig lokal. Vi ser en stor risk med att Gullmarsplans ungdomsmottagning inte kommer att räcka till, trots högre ambitioner och utökade öppettider. Invånarantalet växer. En ungdomscentral i Vantör skulle avlasta Gullmarsplan, samtidigt som ungdomar i Vantör och delar av Söderort skulle få närmare till servicen. Endast 15 av 143 ungdomar under 15 år som kom till Gullmarsplan bor i Rågsved eller Hagsätra. Behovet borde vara betydligt större än så, vilket talar för att närheten till en lokal mottagning är viktig för de yngre. Även samarbetet med skolorna gynnas av lokala mottagningar.

Dessutom kan en ungdomscentral i Vantör attrahera unga exempelvis från Farsta som också har en överbelastad ungdomsmottagning. Möjligheten att välja ungdomsmottagning skulle öka istället för att minska som i majoritetens förslag där en lokal stängs.Det viktigaste nu är att få en samsyn om behovet av en bred förebyggande satsning på ungas hälsa i Vantör. Nästa steg är att söka efter lämpliga lokaler, vilket kan vara såväl Rågsved som Högdalen och Hagsätra. För Rågsved talar att stadsdelen är prioriterad i söderortsvisionen, självfallet för att den socioekonomiska situationen i Vantör är allvarligast här. När det gäller hedersrelaterad problematik berörs hela stadsdelsområdet men kanske mest Rågsved och Hagsätra. Rågsved har också utarmats på verksamheter efter 2006.Högdalen är en knutpunkt i Söderort, som också skulle vara ett ypperligt läge för en ungdomscentral med en ungdomsmottagning som har mer kapacitet än nuvarande filial i Rågsved. Under 2011 uppgick antalet besök till 79 stycken totalt. 67 ungdomar mellan 18-22 år. 12 ungdomar mellan 16-17 år. För problematiken i Rågsved handlar mycket om den låga kapaciteten med bara några timmars öppethållande i veckan och undermåliga lokaler. Detta är troligtvis en stor anledning till det låga besöksantalet. Högdalen ligger nära Rågsved, endast 1-2 minuter med tunnelbana eller 10 minuter gångtid och nås enkelt med direktbuss från många stadsdelar i Söderort.

För Högdalen kan också tala att det är på gång ett programarbete i centrum som kan öppna möjligheter att inrymma en ungdomscentral i nybebyggelse. Det har även talats om att flytta kvartersgården till ett mer centralt läge i Högdalen. Dessutom uppfyller man lätt önskemålet om att obemärkt kunna smita in, i och med att det är ett naturligt besöksmål för t.ex. bibliotek, shopping och simhall för ungdomarna.”

§18 Ansökan om utvecklingsmedel i syfte att kvalitetsutveckla socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Ansökan görs hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel med 5630000 kronor i syfte att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer.

Ärendet

Från i år kan både kommuner och ideella föreningar söka medel från Socialstyrelsen för att utveckla sitt arbete mot våld i nära relationer. Under 2012 finns 70 miljoner kronor att fördela till kommuner och 20 miljoner kronor till ideella föreningar. Föreliggande ansökning handlar om att skapa förutsättningar för ett ”Familjefrid i söderort” där stadsdelsförvaltningarna i Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck ingår. Målsättningen med verksamheten är att hitta ett gemensamt stöd för hela familjen.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 maj 2012.

Dnr 428-2012-1.2.6

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl.(m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.(s), ledamoten Åsa Öckerman m.fl.(mp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s), ledamöterna Åsa Öckerman, Sarah Johansson båda (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;”

”1. Nämnden bifaller i huvudsak förvaltningens förslag till beslut

Ansökan kompletteras med att omfatta alla sorters nära relationer

2. Samt därutöver anföra

Ansökan handlar om att skapa ”Familjefrid i Söderort”. Familjer kan idag ha olika sammansättningar och förutsättningar varför en sådan ansökan bör omfatta alla olika slags familjebildningar. Våld i nära relationer kan inte bara förekomma i heterosexuella familjebildningar utan även förekomma i samkönade relationer samt i den nära relationen mellan vuxna barn och deras åldrade föräldrar.”

§19 Kunskapsbaserade analyser av gruppen unga vuxna och en strategi för arbetet framåt – svar på skrivelse från Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist (s)

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som svar på skrivelsen

Ärendet

Rosa Lundmark (v) och Magnus Dannqvist (s) har i skrivelse till Stadsdelsnämnden 2012-03-22 efterfrågat att ta del av förvaltningens kommentarer till resultatet i Öppna jämförelser för gruppen Unga Vuxna. De skriver att resultatet av drogvaneundersökningar har pekat på att narkotikan har ökat och att det är strategiskt viktigt att avsätta resurser för att genomföra en kunskapsbaserad analys samt ta fram en strategi för arbetet.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 april 2012.

Dnr 1.1.-216/2012

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§20 Slutrapport projekt anhörigstöd socialpsykiatri

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens slutrapport godkänns.

Ärendet

Socialpsykiatriska enheterna i stadsdelsförvaltningar Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck beslutade våren 2011 att gemensamt utveckla anhörigstödet för socialpsykiatrin. Under maj 2011- april 2012 har förvaltningen inventerat behov, utarbetat informationsmaterial, samverkat med landstingspsykiatri och frivilligorganisationer. I uppdraget ingick även att lyfta fram förbättringsområden, att ge råd, stöd och information till anhöriga.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 maj 2012.

Dnr 397-2012-1.2.6.

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§21 Uppföljning inom äldreomsorgen Enskede nya Servicehus inklusive Rosens dagverksamhet,

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Rapporten godkänns.

Ärendet

Verksamhetsuppföljning samt uppföljning av avtal och anbud för Enskede Nya servicehus inklusive Rosens dagverksamhet genomfördes i mars 2012. Verksamheten drivs på entreprenad av Carema Care AB. Förvaltningen bedömer att Enskede Nya servicehus erbjuder ett rikt utbud av sociala aktiviteter, finns dock åtgärder gällande verksamheten som behöver vidtas.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 maj 2012.

Dnr 413-2012-1.2.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl.(m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.(s), yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Mattias Mirhagen, Parvin Araghi, alla (s), reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;

”1. Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag att kräva vite för avtalsbristerna som framkommit i uppföljningen.

2. Därutöver vill vi framföra följande.

Caremas drift av Enskede Nya servicehus har sedan företaget vann den senaste upphandlingen kantats av uppföljningar med ett flertal brister. Vi ville inte förlänga avtalet hösten 2010, med hänvisning till att den tidigare välskötta driften hade försämrats. Tyvärr fick vi inte majoriteten med oss och resultatet ser vi i form av fortsatta brister. Att ett stort antal klagomål kom 2011 och att resultatet i brukarundersökningen är undermåligt är trist men inte förvånande. Majoritetens oförmåga att inse att avtalet inte borde ha förlängts drabbar de äldre.

I den uppföljning av avtal och anbud som nu redovisas för nämnden är 11 punkter av 39 endast delvis uppfyllda, vilket motsvarar en fjärdedel. Vi anser att det är ett helt oacceptabelt resultat från en entreprenör som drivit servicehuset sedan oktober 2008. Företaget har haft mycket god tid på sig att uppfylla anbud och avtal i alla dess delar. Det finns därför inga skäl för nämnden att underlåta att använda sig av de sanktionsmöjligheter som finns i avtalet.

Dessutom har Socialstyrelsen utifrån en enskild anmälan riktat skarp kritik mot Carema, som inte tagit tag i sjuksköterskornas pressade arbetssituation och inte säkerställt att viktiga rutiner får genomslag. Innehållet i underlaget talar enligt Socialstyrelsen för att ledningssystemet har brustit. Samma intryck får vi av de brister som upptäckts i den aktuella uppföljningen. Program och rutiner finns men tillämpas inte fullt ut eller är otillräckliga.

Att Carema inte vet att de måste tillhandahålla arbetsterapeut och sjukgymnast som ska bedöma, träna respektive behandla individuellt eller i grupp vid dagverksamheten Rosen är anmärkningsvärt. Både i uppföljning av entreprenadavtal och av anbud hösten 2010 respektive våren 2011 har nämligen kryssats i att tjänsterna finns! Sannolikt har Carema tjänat pengar på att hålla nere kostnaderna på att inte uppfylla avtalet eftersom personal kostar.

Frågan om vite kan krävas måste undersökas för avtalsbristerna vid Rosen liksom för övriga avtalsbrister till exempel att det saknas särskilda resurser för stöd och avlastning för anhöriga, att individuellt anpassad omvårdnadsplan inte upprättats för vård i livets slutskede, att städmetoderna inte är godkända och att en sammanställning av klagomål inte lämnats när det skulle. Att information lämnas först när den efterfrågas av förvaltningen är oacceptabelt, oavsett om det gäller klagomålsammanställningar eller kritik från Socialstyrelsen.”

§22 Uppföljning inom omsorgen om funktionsnedsättning – Carema Care AB - Carema gruppbostäder

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Rapporten godkänns.

Ärendet

Verksamhetsuppföljning samt uppföljning av avtal och anbud för Caremas gruppbostäder genomfördes under mars 2012.

Det är första gången som förvaltningen har följt upp verksamheterna utifrån stadens verksamhetsuppföljningsmall och en särskilt framtagen uppföljningsmall utifrån anbud/avtal för Caremas gruppbostäder.

Förvaltningen bedömer att verksamheterna uppfyller de lagar och förordningar som är gällande för verksamhetsområdet samt i de flesta fall kraven på tjänsten som ställs enligt avtal. Verksamheterna bedöms uppfylla de områden för mervärden som erhållits utifrån anbud/avtal.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 maj 2012.

Dnr 414-2012-1.2.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl.(m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.(s), yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Mattias Mirhagen, Parvin Araghi, alla (s), reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;
” Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att göra en halvårsuppföljning innan 2013 års uppföljning och återkomma till nämnden med resultatet.

Därutöver vill vi framföra följande.

Vi anser att alla krav på tjänsterna som ställs i avtalet ska uppfyllas, särskilt som Carema har drivit gruppbostäder i över tre år och därför har haft gott om tid på sig att uppfylla avtalet. De sex punkter i verksamhetsuppföljningen och de redovisade bristerna i avtalsuppföljningen bör därför följas upp även med en halvårsuppföljning. Särskild vikt bör läggas vid uppföljningen av den gruppbostad som har fått sex klagomål.

En av enheterna har haft en väldigt hög personalomsättning vilket drabbar brukarna med försämrad personalkontinuitet. Särskilt viktigt är därför att snarast möjligt se till att en rutin tas fram och implementeras om att ”fastställa och uppnå brukarens behov av kontinuitet och eventuellt behov av miniminering av antalet personal”.

Carema fick i upphandlingen mervärdespoäng inom personal och bemanning, men trots det har det inte gått att följa upp om bemanningen är tillräckligt. Återigen ser vi exempel på hur svårt det är att i ett förfrågningsunderlag få med alla viktiga aspekter. Upphandling blir därför i många fall ett vågspel med kvaliteten eftersom vi inte ser resultatet förrän i efterhand.

Vi menar att det inte är möjligt att luta sig mot brukarundersökningen för att bedöma om det finns tillräckligt med personal i verksamheten. Undersökningen visar att nöjdheten låg 11 procentenheter lägre än staden 2010 och 7 procentenheter lägre 2011. Eftersom bara resultat från två av sex gruppbostäder redovisas kan resultatet inte generaliseras. När staden gör nästa brukarundersökning bör man göra en analys av bortfallet. Handlar det om att brukaren själv inte kan svara eller att anhöriga och gode män i brukarens ställe har avstått från att svara?”

§23 Uppföljning inom äldreomsorgen - Finskt Äldrecentrum och Gammeluddshemmet

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Rapporten godkänns.

Ärendet

Verksamhetsuppföljning av Finskt Äldrecentrum genomfördes under

februari månad 2012 och av Gammeluddshemmet under mars månad 2012. Båda enheterna drivs inom privat verksamhet. Enheterna följs upp på uppdrag av Äldreförvaltningen. Förvaltningen bedömer att Finskt Äldrecentrum är ett äldreboende som erbjuder ett rikt utbud av aktiviteter, både individuellt och gemensamt. Resultatet från uppföljningen visar dock att vissa åtgärder behöver vidtas.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 maj 2012.

Dnr 425-2012-1.2.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl.(m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.(s), yrkade bifall till eget förslag till beslut.


Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Mattias Mirhagen, Parvin Araghi, alla (s), reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;

”1. Nämnden föreslår att äldrenämnden ska undersöka möjligheterna att kräva vite för avtalsbristerna som framkommit i uppföljningen av Gammeluddshemmet och Finskt Äldrecentrum

2. Nämnden föreslår att äldrenämnden ska häva avtalet med hänvisning till avtalsbristerna som framkommit i uppföljningen av Gammeluddshemmet.

3. Därutöver vill vi framföra följande.

Verksamhetsuppföljningarna för verksamheterna visar på försämrad kvalité för de områden som redovisas. På ett flertal punkter har verksamheten på Gammeluddshemmet markant försämrats mellan åren.

Att inte ha rehabiliteringsplaner för samtliga boende, att inte utföra ADL-bedömningar och att arbeta med inaktuella vårdplaner med mera är ett flagrant brott mot de avtal som ingåtts och de riktlinjer som finns för verksamheterna. Nämnden har ansvar mot de äldre att verksamheterna, som är anlitade via LOV, ska ha fullgod kvalitet. Med hänsyn till utvecklingen av framförallt Gammeluddshemmet uppdras förvaltningen att primärt föreslå äldreförvaltningen att utkräva vite för avtalsbrott för båda verksamheterna samt pröva möjligheten att häva avtalet med Gammeluddshemmet.”

§24 Uppföljning inom funktionsnedsatta och socialpsykiatri - Allians Assistans, Dalens gruppbostad och gruppbostad Hagsätravägen 119

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Rapporten godkänns

Ärendet

Verksamhetsuppföljning genomfördes av samtliga enheter Allians Assistans, Dalens gruppbostad och Hagsätra gruppbostad under januari månad 2012. Allians Assistans drivs i privat regi och följs upp på uppdrag av Socialförvaltningen.

Gruppbostäderna drevs vid verksamhetsuppföljningstillfället av kommunen, men drivs from 2012-03-01 av Aleris. Förvaltningen bedömer att Allians Assistans har god kunskap om sina brukare och deras behov, samt kunskap om de ledsagare som är anställda i verksamheten dock behöver vissa åtgärder dock vidtas gällande rutiner.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22 maj 2012.

Dnr 426-2012-1.2.1.

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§25 Uppföljning inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning – Bränninge/Stureby/Örby korttidshem

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Rapporten godkänns.

Ärendet

Verksamhetsuppföljning samt uppföljning av avtal och anbud för Bränninge/ Stureby / Örby korttidshem som drivs av Attendo LSS genomfördes under januari och februari 2012.

Det är första gången som förvaltningen har följt upp verksamheterna utifrån stadens verksamhetsuppföljningsmall och särskilt framtagen uppföljningsmall utifrån anbud/avtal.

Förvaltningen bedömer att Attendos korttidshem, Bränninge/ Stureby/ Örby korttidshem, har goda kunskaper om sina brukare och deras behov. Förvaltningen har upptäckt brister beträffande Attendo LSS ekonomiska ställning och bett om förtydligande. Bränninge/ Stureby/ Örby korttidshem bedöms ha goda kunskaper om sina brukare och deras behov.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 maj 2012.

Dnr 415-2012-1.2.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutet enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.(s), ledamoten Åsa Öckerman m.fl.(mp) yrkade bifall till eget förslag till beslut.


Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s), Åsa Öckerman, Sarah Johansson båda (mp) reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;

1. Nämnden beslutar att delvis godkänna uppföljningen.

2. Åtgärder ska redovisas innan beslut tas om förlängning av avtalet.

3. Förslag om förlängt avtal för Attendo tas upp till beslut i nämnden.

4. Därutöver vill vi framföra följande.
Uppföljningen visar att kvaliteten inte har förbättrats på korttidshemmen efter att Attendo har tagit över driften. Tvärtom visar brukarundersökningen 2011 sämre resultat än 2011. Trots att företaget har haft två och ett halvt år på sig att uppfylla anbud och avtal finns avvikelser på åtta punkter i verksamhetsuppföljningen och på fyra punkter i avtalsuppföljningen. Det har också kommit in 12 klagomål och synpunkter under 2011.

Två särskilda mervärden i anbudet har inte genomförts, den utlovade ”tydliggörande pedagogiken” tillämpas inte och Stureby korttidshem saknar också brukarråd. Detta ser vi som allvarligt eftersom mervärden kan vara det som avgör vem som vinner anbudet. Möjligheten att kräva vite bör undersökas när det gäller bristen på tydliggörande pedagogik.

Bristerna i den ekonomiska ställningen ser vi som ett varningstecken. Det ska inte vara så att Attendo först efter förvaltningens begäran lovat komma in med ett moderbolagsintyg, utan företaget ska själv ha förmåga att upprätthålla avtalet.

Överhuvudtaget måste nämnden slå fast att det är entreprenörernas fulla ansvar att uppfylla löften i anbud och ingångna avtal. Att förvaltningen först nu har infört en skarpare uppföljning är inget som fråntar Attendo ansvaret att uppfylla det företaget får betalt för. Visst är det bra att företaget har goda kunskaper om brukarna och deras behov men det är inget som fråntar Attendo ansvaret för att uppfylla alla sina åtaganden.

Förvaltningen bör inte bara skärpa uppföljningen utan också skärpa tillämpningen av sanktioner. Inför beslut om en förlängning ska det inte finnas några frågetecken om kvalitet och avtalsuppfyllelse. Uppföljningarna måste tidsplaneras så att åtgärder redovisas innan beslut om förlängning av avtal. Mycket talar för att avtalet med Attendo inte bör förlängas, dels på grund av försämrad kvalitet och dels då Attendo inte uppfyllt utlovade mervärden och har flera andra avvikelser. Vi vill att ställning till fortsatt drift av korttidshemmen tas upp på en extra stadsdelsnämnd om stadsdelsdirektörens förslag kommer att bli att förlänga avtalet.”

§26 Uppföljning inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning – Attendo daglig verksamhet

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Rapporten godkänns.

Ärendet

Uppföljning av avtal och anbud för Rågsved- Stureby- Tallbackens och Årsta dagliga verksamheter som drivs av Attendo LSS genomfördes i januari 2012. Förvaltningen bedömer att det är väl fungerande verksamheter som uppfyller de lagar och förordningar som är gällande för verksamhetsområdet samt i de flesta fall kraven på tjänsten som ställs enligt entreprenadavtalet. Förvaltningen har dock upptäckt brister beträffande Attendo LSS ekonomiska ställning och bett om förtydligande.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 maj 2012.

Dnr 416-2012-1.2.1.

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist m.fl. (s), Åsa Öckerman m.fl. (mp)

”Det är bra att brukarundersökningen visar ett gott resultat 2011, men det fråntar inte Attendo ansvaret att genomföra den kundundersökning som utlovats första kvartalet 2012 och som gett mervärde i upphandlingen. Att inte uppfylla mervärden ser vi som allvarligt eftersom det kan avgöra vem som vinner upphandlingen. Bristerna i den ekonomiska ställningen ser vi som ett varningstecken. Det ska inte vara så att Attendo först efter förvaltningens begäran lovat komma in med ett moderbolagsintyg, utan företaget ska själv ha förmåga att upprätthålla avtalet.”

§27 Anmälningsärenden

Inkomna protokollsutdrag, skrivelser, m.m.

Tjänstemannabeslut

Protokoll från pensionärsrådets sammanträde
Protokoll från Handikapprådets sammanträde
Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde
Balanslista över nämndens skrivelser/uppdrag

Anmälningsärendena läggs till handlingarna

§28 Deltagande verksamheter i kvalitetsutmärkelsen 2012 anmälningsärende

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Anmälningsärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Att delta i kvalitetsutmärkelsen innebär för de flesta verksamheter ett stort steg framåt i arbetet med att utveckla verksamheten och systematiken i kvalitetsarbetet. Deltagandet i sig är en viktig läroprocess och i tävlingen betonas att kvalitetsutmärkelsen är en av många metoder för att förbättra verksamheterna.

Från Enskede-Årsta-Vntör är följande verksamheter anmälda att delta i årets kvalitetsutmärkelse 2012: Stureby vård- och omsorgsboende (Klassen Äldreomsorg), Högdalens vård- och omsorgsboende, Carema Care (Klassen Äldreomsorg), Utförarenheten för socialpsykiatri (Klassen Annanvård och omsorg) Assistansenheten (Klassen Annanvård och omsorg) Fritiden (Klassen Andra verksamheter)

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den

Dnr 344-2012-1.2.1.

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

§29 Nämndens frågor

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Nämnden uppdrog till förvaltningen att bereda nedanstående skrivelser.

1. Vi måste ta tag i den ökande barnfattigdomen

Magnus Dannqvist m.fl.(s), Rosa Lundmark (v)

”Barnfattigdomen är en fråga som vi lyft flera gånger och kommer att fortsätta sätta fokus på då den är så viktig för att fler unga i Enskede- Årsta-Vantör ska gå en ljusare framtid till mötes. Vi är säkra på att förvaltningen driver massor av bra verksamhet och inom de politiska ramar man fått försöker arbeta med att minska barnfattigdomen. Vi skulle dock vilja veta lite mer kring vad som görs samt om man ser några områden där man skulle behöva sätta in mer insatser för att komma åt utvecklingen med den ökande barnfattigdomen.

Våra partier har presenterat program och förslag för att komma till rätta med den ökande barnfattigdomen. Det handlar bland annat om att arbeta mot vräkning av barnfamiljer, något som vi vet att förvaltningen jobbar med när det gäller de allmännyttiga bostadsbolagen. Men hur jobbar man med frågan när det gäller privata värdar? Dessutom undrar vi vad man gör för att se till att de familjer med barn som blir eller är hemlösa får en bostad så snart som möjligt? En annan viktig grupp är de barnfamiljer som aldrig kommit in på bostadsmarknaden och flyttar mellan andrahandsboenden etc.

Vi vet att en viktig faktor för att många föräldrar, särskilt ensamstående, ska få möjlighet till större försörjning och kunna jobba heltid är att det finns barnomsorg på andra tider än de traditionella. Hur ser möjligheten ut för föräldrar i Enskede- Årsta- Vantör att få barnomsorg på kvällar och helger? Hur många kommer kunna erbjudas heltid inom förvaltningens verksamheter respektive år 2012-2013-2014?

Allt för många barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll har inte råd att delta i olika former av fritidsaktiviteter som kostar pengar. Detta gör att dessa barn hamnar utanför den gemenskap som många andra barn finner i exempelvis föreningslivet. På vilket sätt kan förvaltningen stötta dessa barn med vettiga fritidssysselsättningar som de har råd att delta i? Hur arbetar förvaltningen med barnrättsperspektivet när man gör prövningar av barnfamiljers försörjningsstöd, gör man ordentliga barnkonsekvensanalyser där man tar med kostnader för barnens fritidsutövning och kostnader för utrustning för att hålla på med sportaktiviteter? Hur handläggs ansökningar om bidrag till dator och internetuppkoppling respektive avgifter till simskola, Kulturskolan etc? Hur många barnfamiljer saknar bidrag till SL-kort är en annan viktig fråga, eftersom de inte kan besöka till exempel Kulturhuset som har många högkvalitativa verksamheter för både barn och ungdomar.

Vi har länge drivit att alla ungdomar i Enskede- Årsta- Vantör ska få sommarjobb, det minskar barnfattigdomen och ger många unga möjlighet att tjäna ihop egna pengar samtidigt som det också ger arbetslivserfarenhet som ökar chanserna till jobb och egen försörjning när det är dags. Hur har förvaltningen arbetat med att fler ska få sommarjobb i sommar. Hur många flickor respektive pojkar har sökt sommarjobb i respektive stadsdel (Rågsved, Hagsätra, Örby, Stureby, Dalen etc.)? Nekats sommarjobb? Fått sommarjobb?

I Nynäshamn erbjuder kommunen alla ungdomar sommarjobb, det tycker vi att man borde kunna göra även i Enskede- Årsta-Vantör. Hur mycket skulle en sådan satsning kosta?”

2. Skrivelse om lokalt brottsförebyggande arbete

Magnus Dannqvist m.fl. (s), Rosa Lundmark (v)

”Det lokala brottsförebyggande arbetet har sedan sammanslagningen av stadsdelsnämnderna 2007 fört en anonym tillvaro i Enskede-Årsta-Vantör. Nämnden har mycket liten inblick i arbetet, och vi befarar att rådet för en tynande tillvaro, trots att trygghet är den av de frågor som medborgarna sätter främst i stadsdelarna.

I ett förebyggande brottsförebyggande arbetet är det lokala initiativet med områdesansvaret av stor vikt. Lokal kännedom och kontakter med lokala aktörer såväl offentliga som privata är grunden för ett effektivt arbete. Ett lokalt brottsförebyggande råd kan som samordningsfunktion fungera som informations- och aktionsorganisation för att möta problem i stadsdelsområdet Sådana problem behöver inte nödvändigtvis vara av kriminell karaktär initialt utan handla om intolerans, rasism eller andra hot mot demokratiska värden. För att stoppa vidare utveckling kan nämnden sätta in insatser tillsammans med andra aktörer i ett tidigt stadium. Ett effektivt brottsförebyggande arbete är baserat på lokal kunskap och lokalt engagemang i kombination med lokala aktörer och beslutsfattare.

En annan ovärderlig resurs är våra medborgare. Det är därför viktigt att vi i trygghetsarbetet söker former för att engagera medborgare i exempelvis grannsamverkan, områdesarbete, föräldravandringar, föräldrautbildningar etc.

Vi vill därför att förvaltningen belyser

Hur ser det brottsförebyggande arbetet ut i stadsdelen, såväl på stadsdelsnivå som övergripande nämndnivå?

Finns det ett lokalt BRÅ?? Hur fungerar det? Vilka sitter där? Hur ofta sammanträder det? Förs det protokoll? Kan vi få del av protokollen?

Finns det någon orsak till att arbetet i lokala BRÅ inte återkopplas till stadsdelsnämnden? Finns det planer på att ha en politisk koppling till BRÅ?

Hur ser det brottsförebyggande arbetet på medborgarnivå ut? Vilka insatser görs?

Vilka prioriteringar finns/görs i lokala BRÅ?

3.Skrivelse om reell satsning på idrotts- och kulturaktiviteter för barn och unga i Enskede- Årsta-Vantör.

Magnus Dannqvist m.fl. (s), Rosa Lundmark (v)

”Det finns ett varierat utbud av idrotts- och kulturaktiviteter för barn och ungdomar i de olika stadsdelarna i Enskede- Årsta-Vantör. Det finns tyvärr också föräldrar som inte anser sig ha råd att låta sina barn delta i dessa aktiviteter då det blir för dyrt. En avgift för en aktivitet på 900 – 2000 kronor per termin är mycket kännbart för många familjer i området. Det är i allmänhet inte endast avgiften till arrangören som är en kostnad utan det krävs ofta också någon form av utrustning. Om det finns flera barn i familjen och man vill ge alla barn samma möjlighet till organiserad fritidssysselsättning kan det bli orimligt stora kostnader.

På fritidsgårdarna bedrivs viss kulturaktivitet för de ungdomar som går där. Även fritidsklubbarna kan ha aktiviteter, men klubbarna är avgiftsbelagda. För de barn som ännu inte nått ”fritidsgårdsåldern” och inte går på fritidsklubb finns bara den avgiftsbelagda kulturskolan som alternativ om man vill utöva en kulturaktivitet.

Vi föreslår:

- Att förvaltningen belyser hur man kan göra det möjligt för familjer med små ekonomiska möjligheter att på ett enkelt sätt söka ett särskilt ekonomiskt bidrag för idrottsutövande barn.

- Att förvaltningen öppnar fritidsgårdarna som kulturskapande avgiftsfria samlingsplatser för de yngre barnen, 9-12 år på eftermiddagar och tidiga kvällar. Olika fritidsgårdar kan ha olika specialiteter för att täcka in behovet av olika typer av kulturskapande.

- Att förvaltningen utreder och belyser möjligheten att styra föreningsanslaget riktat mot barn & unga till att underlätta för familjer med små ekonomiska marginaler att delta i idrotts och kulturaktiviteter.”

4. Äldre i Enskede-Årsta-Vantör ska ha rätt till trygg och säker omsorg

Magnus Dannqvist m.fl. (s), Rosa Lundmark (v)

”Det finns stora oklarheter om vad som kommer att hända inom äldreomsorgen med anledning av demografiska förändringar. Både ekonomiskt i budget, de konsekvenser detta får men även tillgången på platser på våra boenden.

Vi vet att det redan nu är stor restriktivitet när det gäller att få beviljat ett särskilt boende. Otrygghet och stora vårdbehov är inte tillräckliga kriterier. Istället beviljas omfattande hemtjänstinsatser, som innebär att den äldre under dygnet får ett antal besök à 10-20 minuter för de nödvändigaste behoven. Ofta får den äldre besök av många anställda, där delar av tjänster är utlagda på entreprenad. Det ger otrygghet, eftersom kontinuitet är en av de viktigaste kvalitetsfaktorerna. Därtill kommer att hemtjänsten, som inom Enskede Årsta-Vantör har ett 120-tal valbara utförare, inte alltid lever upp till kvalitetskraven.

Helt klart är att för många äldre kan hemtjänsten som den fungerar idag aldrig tillgodose behovet av trygghet helt och fullt. Bland annat är det äldre som inte kommer ut eftersom de bor utan hiss. Många saknar sociala kontakter och vill söka till servicehus, men får avslag. En följd blir att ett stort lass också får dras av anhöriga. Alla har inte heller anhöriga. Vi menar att till äldres rättigheter hör att kunna lita till en trygg och säker omsorg med hög kvalitet. Hit hör även att den enskildes egen känsla av utsatthet och behov måste väga tyngre än idag.

Mot denna bakgrund vill vi att förvaltningen belyser följande

Vilka resurser behöver äldreomsorgen idag och i framtiden och hur kan nämnden möta kommande omsorgsbehov i stadsdelsområdet?

Hur görs granskningen av de 120 hemtjänstföretagen? Finns det en skarp granskning av kvaliteten i hemtjänstutbudet och hur ser kvalitén ut i vårt område? Hur många av de 120 har uppdrag i stadsdelen? Hur många av de 120 utförarna har underentreprenörer för städning och inköp? Hur ser kriterierna för att beviljas äldreboende? Planeras en översyn av dessa? Hur är dessa lokalt anpassade?”

5. Skrivelse om Söderortsvisionen

Magnus Dannqvist m.fl. (s), Rosa Lundmark (v)

Förvaltningen har skrivit och fått beviljad en ansökan till Söderortsvisionen om projekt i Rågsved. Detta har genomförts utan att ansökan beretts och beslutats av politikerna i stadsdelsnämnden.

Som vi har förstått det ska Söderortsvisionen vara en satsning på de södra förorterna med både projekt av social karaktär i enskilda stadsdelar men även utveckling av stadsdelarna rent fysiskt. Det som dock inte framgår tydligt i något sammanhang där stadsdelsnämnden ingår, är hur initiativ till resurser från Söderortsvisionen tas fram, inte heller hur beslut fattas. Viss muntlig information lämnas på presidiemöten och nämndmöten, bland annat om att ett nyhetsbrev planeras, men skriftlig information saknas i stort sett helt.

Vi vill därför ha en redovisning av:

Hur fattas beslut inom Söderortsvisionen? Hur ser beslutsstrukturen ut?

Hur fattas beslut i stadsdelen om projekt och insatser inom Söderortsvisionen?

Hur planeras att nämndens politiker ska få insyn och möjlighet till påverkan av innehåll och inriktning i projekten inom Söderortsvisionen i Enskede- Årsta-Vantör?

Hur mycket resurser har staden under 2010 och 2011 satsat totalt respektive per invånare i Enskede-Årsta-Vantör och hur mycket är detta i förhållande till övriga SDN som berörs av Söderortsvisionen?

Vad är det för större projekt som fått pengar ur Söderortsvisionen i de södra stadsdelarna?

Vad, som berör vår SDN, planeras från staden centralt för 2012, 20 13 och 2014?

Har förvaltningen några förslag till ytterligare satsningar i Enskede- Årsta- Vantör?

Kan andra än kommunens nämnder och bolag söka pengar från Söderortsvisionen? Vilka? Hur ska de göra/skicka ansökan?

Vilka begränsningar finns för att tilldelas/beviljas medel ur Söderortsvisionen?”

6. Skrivelse om insatser mot upprepad vandalisering i Östberga

Magnus Dannqvist m.fl. (s)

”Under tiden juli 2011 fram till dags datum har busskurerna i området vandaliserats återkommande. Annan skadegörelse har också förekommit, till exempel krossade reklampelare samt avbrutna lyktstolpar. Enbart under tiden december 2011 och januari 2012 polisanmäldes 21 händelser om skadegörelse i Östberga och ett väsentligt antal händelser har skett även därefter.

Enligt tidningsartikeln i Mitti uppges samhällets insatser mot denna omfattande skadegörelse vara att ”Söderortspolisen lägger fler timmar i området” samt att ”Östberga är ett prioriterat område just nu för våra fältare”.

Boende i Östberga upplever inte att polisen har varit mer synlig i området och kan givetvis inte bedöma fältassistenternas arbete, men något positivt har ändå hänt. Sedan tre veckor tillbaka har inte en enda busskur krossats, inte heller har reklampelare och lyktstolpar vandaliserats.

För att kunna avgöra om den senaste tidens förbättring har sin grund i aktiva insatser, eller något annat, önskar nämnden dels få redovisat för stadsdelsförvaltningens insatser hittills mot den grova och omfattande skadegörelsen i Östberga, dels vilka eventuella insatser som planeras framåt i tiden för att motverka ny skadegörelse. Nämnden önskar också få redovisat om planerade insatser i Östberga sker i samarbete med Polisen och andra.”

Övriga frågor

Rosa Lundmark påtalade att anslagstavlan vid Rågsveds tunnelbanestation inte kommit upp efter renovering – förvaltningen kontaktar SL och återkommer med svar.

Vidare att socialstyrelsens granskning av ”hemlöshet” har visat att Enskede-Årsta-Vantör saknar en plan för arbete med hemlöshet – förvaltningen återkommer.

Åsa Öckerman frågade efter vad som gäller beträffande förtäring av alkohol i parkpartier runt Gullmarsplan – förvaltningen återkommer.

§30 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektören Leif Sjöholm besvarade frågor om sommarjobb -

ca 1300 ungdomar har ansökt om kommunalt feriearbete, 646 har erbjudits arbeten, 525 avtal har tecknats och 50 ungdomar har tackat nej, och om ”kollo” – 481 barn har blivit erbjudna en kolloplats varav 371 har tackat ja.

Vidare informerade direktören om att förvaltningen från augusti och med hjälp av konsult kommer starta ett processarbete vid utredningsenheterna barn och ungdom samt vuxenenheten för analys utifrån budget och juridisk kvalitetssäkring av ärendehandläggning för vidare utveckling av verksamheterna.

Nämnden tackade för informationen.

§31 Förslag till organisatorisk placering av MAS och MAR –svar till kommunstyrelsen

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas som svar till kommunstyrelsen på remissen om förslag till organisatorisk placering av MAS och MAR.

Ärendet

Kommunstyrelsen har för yttrande översänt Stadsledningskontorets förslag att stadens samlade MAS och MAR-funktioner fördelas i fyra regioner. Västra söderort, Innestaden, Östra söderort och Västerort.

En hälso- och sjukvårdssamordnare utses dessutom inom äldrenämnden som tillsammans med MAS och MAR ska tolka och samordna rutiner och riktlinjer och övergripande följa hälso- och sjukvården som bedrivs inom särskilda boendeformer och LSS-boenden.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 maj 2012.

Dnr 303-2012-1.5.1.

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl. (s)

”Det är av största vikt att rollerna för MAS och MAR förtydligas i stadens organisation. Idag ser det lite olika ut och det råder även lite olika meningar om vilka befogenheter MAS och MAR har. Inte minst händelserna på Koppargården är exempel på detta. Vi stödjer helhjärtat förvaltningens förslag om en fortsatt lokal organisering. Det är viktigare att tydliggöra rollerna för MAS och MAR än att genomföra en ändrad organisation av funktionerna.

Var i stadsdelsnämndernas organisation MAS och MAR ska vara placerade är en av de frågor som behöver förtydligas. Det är viktigt att MAS och MAR är fristående, vilket innebär att de bör vara direkt underställda stadsdelsdirektören och att MAS finns med som föredragande i stadsdelsnämnden. MAS och MAR ska alltid kunna rapportera direkt till nämnden.”

Särskilt uttalande

Ledamoten Åsa Öckerman m.fl.(mp)

”Vi instämmer med förvaltningens synpunkter på remissen om förslag till organisatorisk placering av (MAS) och (MAR).

Den nuvarande organisation - med MAS-funktion på stadsdelsnämndsnivå - bör behållas. En regionalisering säkerställer vare sig ett mer formaliserat, säkrare samarbete eller kan visa att det ger bättre förutsättningar för att bedriva verksamhet av god kvalitet. En regionalisering skulle avsevärt försvåra för MAS att utföra sitt uppdrag.

I de entreprenördrivna vård- och omsorgsboendena ligger MAS-ansvaret på entreprenören. Detta har minskat stadsdelens insyn i dessa enheter. En regionalisering av MAS, som svarar för nämndens uppföljning av hälso- och sjukvården inom alla vård- och omsorgsboenden, riskerar att minska insynen ytterligare när de dagliga kontakterna med de lokala uppföljningsansvariga tjänstemännen på stadsdelsförvaltningen upphör.

Det är viktigt med lokal kännedom om de verksamheter man ansvarar för och med samarbete mellan professioner med samlat ansvar och samsyn kring SoL- och HSL-frågor. En regionalisering av MAS-funktionen medför längre avstånd till samarbetspartnerna vid stadsdelsförvaltningen – såväl utförare som handläggare.”

§32 Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer – svar till kommunstyrelsen

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Stadsdelsnämnden åberopar och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som svar till kommunstyrelsen.

Ärendet

I budgeten 2012 fick kommunstyrelsen i uppdrag att utreda den organisatoriska placeringen av heminstruktörer.

Stadsledningskontorets förslag innebär att funktionen heminstruktör organiseras i tre regioner. Argumenten för detta är främst att det skulle öka samsynen i staden, graden av ensamarbete skulle minska och möjligheterna till ett kollegialt samarbete skulle öka. Förvaltningen är positiv och stödjer förslaget att funktionen heminstruktörer organiseras i tre regioner.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 maj 2012.

Dnr 302-2012-1.5.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl. (s), yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s), reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;
” Nämnden lämnar följande yttrande som svar på remissen.

Vi ser positivt på de förbättringar som föreslås i remissen när det gäller åldersgränser och uppdrag att ge service till både syn- och hörselskadade, eftersom det inte råder likvärdighet i staden. Ensamarbetet har också ökat till följd av en minskning av antalet heminstruktörer. Det är därför nödvändigt att heminstruktörerna får möjlighet till ökat kollegialt samarbete.

Det är tänkbart att med de förbättringar som föreslås av åldersgränser och arbetsuppgifter och med ökad information om servicen kan det behöva anställas flera heminstruktörer i staden än idag. Däremot är vi tveksamma om det är nödvändigt med en regionalisering. Även med en lokal organisation bör heminstruktörerna kunna samverka regionalt i likhet med MAS:arna.

Vad vi förstår skulle inte situationen för förvaltningens heminstruktör förändras särskilt mycket med en regionalisering. Vi kan därför inte se några uppenbara fördelar med en regionalisering, annat än att det innebär ytterligare en avlövning av stadsdelsnämnderna.”

§33 Trygghets- och säkerhetsprogram för Stockholms stad 2013-2016 – svar till kommunstyrelsen

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som svar till kommunstyrelsen.

Ärendet

Förslag till trygghets- och säkerhetsprogram för Stockholms stad har remitterats till stadsdelsnämnden. Syftet är att utveckla det tidigare säkerhetsprogrammet samt att utvidga programmet till att omfatta även det brottsförebyggande arbetet och arbetet med att värna de demokratiska värdena i det förebyggande arbetet. Trygghets- och säkerhetsprogrammet omfattar såväl vardagssäkerhet och förebyggande arbete som beredskap för oönskade och extraordinära händelser samt krishantering och -ledning. Utgångspunkt för programmet är kommunfullmäktiges mål om att ”Stockholm ska vara en attraktiv, trygg och växande stad för boende, företagande och besökande” och arbetet ingår som en del i stadens integrerade lednings- och styrningssystem (ILS). Förvaltningen ställer sig positiv till programmet som helhet.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 maj 2012.

Dnr 339-2012-1.5.1.

Beslutsgång

Ordföranden ställde framställda förslag till beslut mot varandra och fann att nämnden beslutat enligt förvaltningens förslag.

Yrkanden

Ordföranden Anders Hellström m.fl. (m), ledamoten Lena Kling (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag.

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl. (s), yrkade bifall till eget förslag till beslut.

Reservation

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamöterna Magnus Dannqvist, Parvin Araghi, Mattias Mirhagen alla (s), reserverade sig mot beslutet till förmån för det egna förslaget;
” 1. Nämnden bifaller i huvudsak förvaltningens förslag till beslut
2. Samt därutöver anföra

I ett förebyggande trygg- och säkerhetsarbete är det lokala initiativet med områdesansvaret av stor vikt. Lokal kännedom och kontakter med lokala aktörer såväl offentliga som privata är grunden för ett effektivt arbete. Ett lokalt brottsförebyggande råd kan som samordningsfunktion fungera som informations- och aktionsorganisation för att möta problem i stadsdelsområdet Sådana problem behöver inte nödvändigtvis vara av kriminell karaktär initialt utan handlar om intolerans, rasism eller andra hot mot demokratiska värden. För att stoppa vidare utveckling kan stadsdelen sätta in insatser tillsammans med andra aktörer i ett tidigt stadium för att stoppa vidare utveckling.

Ett effektivt brottsförebyggande arbete är baserat på ett väl avgränsat geografiskt område och bygger på lokal kunskap och lokalt engagemang i kombination med lokala aktörer och beslutsfattare. Studier visar att de brottsförebyggande råd (BRÅ) som har haft störst framgång är de som haft ledande politiker i styrelsen, t.ex. kommunstyrelsen presidium eller motsvarande. De har i ett tidigt stadium kunnat se utvecklingar och trender och därigenom med politiska medel, åtgärder och beslut kunnat åtgärda problemen. Det är även ur detta perspektiv viktigt att de som sitter i ett BRÅ har mandat att sluta avtal och göra överenskommelser med andra externa parter.

En annan ovärderlig resurs är våra medborgare i stadsdelsområdet, det är därför viktigt att man i trygghetsarbetet finner former för att engagera medborgare i exempelvis grannsamverkan, områdesarbete, föräldravandringar, föräldrautbildningar etc. Vi vill också understryka att vi instämmer i förvaltningens avslutande ord om att det är oklart hur programmet kommer att kunna styra säkerhetsarbetet och krisberedskapen hos det stora antalet privata utförare i området.”

§34 Revisorernas årsrapport – svar till Revisionskontoret

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut

Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till Revisionskontoret.

Ärendet

Revisorerna för stadsdelsnämnden har avslutat revisionen av nämndens verksamhet under 2011. Resultatet redovisas i en årsrapport som översänts för yttrande. Sammantaget finner revisorerna att nämndens ekonomiska resultat är tillfredsställande, liksom den ekonomiska prognossäkerheten. De verksamhetsmässiga resultaten är inte helt tillfredsställande, bland annat beroende på att målet om att invånarna ska vara eller bli självförsörjande inte nås samt att barnomsorgsgarantin inte uppfylldes helt. Styrning, uppföljning och kontroll är tillräcklig, även om det finns delar som kan förbättras. Bokslut och räkenskaper rättvisande. I ärendet yttrar sig förvaltningen över årsrapporten.

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 15 maj 2012.

Dnr 1.4.-225/2012

Beslutsgång

Nämnden ställde sig bakom förvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Rosa Lundmark (v), ledamoten Magnus Dannqvist m.fl.(s)

”Revisorerna noterar i stort sett samma verksamhetsmässiga avvikelser som vi framfört, både vad gäller målsättningar och måluppfyllelse. När det gäller verksamhetsuppföljningarna har vi i flera år framfört att det behövs skarpare metoder och utförligare redovisningar. Det är bra att majoriteten äntligen sett till att uppföljningen förbättrats i och med den nya organisationen.

Att majoriteten sänker kvalitativa ambitioner inom förskolan och målsättningarna inom äldreomsorgen har vi kritiserat återkommande, vilket vi dock inte fått någon förståelse för hos majoriteten. Anmärkningsvärt är även att majoriteten inför 2012 inte har ambitionen att minska utan tvärtom har satt som mål att öka antalet personer i stadsdelsområdet som behöver försörjningsstöd samt att målet för nöjdheten inom förskolan inte heller är en ökning utan en minskning. Självfallet hör målsättningarna samman med de otillräckliga resurser som ställs till nämndens förfogande.

Vi anser att verksamheten för medborgarna i Enskede-Årsta-Vantör ska ha minst lika god kvalitet som i övriga staden och att indikatorerna ska ligga på minst den nivå som fullmäktige beslutat om, vilket inte är fallet i flera fall.”