Din position: Hem > Stockholms stad > Farsta stadsdelsnämnd > Sammanträde 2007-05-21

Sammanträde 2007-05-21

Datum
Klockan
Plats
Mötesinformation

Närvarande ledamöter

Birgitta Holm (m) ordförande
Gunnar Sandell (s) vice ordförande
Lennart Isacsson (m)
Arne Fredholm (m)
Anna Jäderlind (m)
Vladan Boškovic (fp)
Bertil Fredriksson (kd)
Anita Fehrnström (s)
Karin Lekberg (s)
Juan Carlos Cebrian (s)
Magnus Welroos (v)
Patrik Slimane (mp)

Tjänstgörande ersättare Peter Lundberg (m)

Ersättare

Bengt Dahnell (m)
Leif-Åke Andersson (m)
Roland Bjurström (m)
Thomas Bäcklin (fp)
Åsa Wester (s)
Harry Wikner (s)
Godfrey Etyang (s)
Malin Larsson (v)
Louise Shaughnessy (mp)

I tjänsten närvarande

Inger Blomqvist, Annica Dominius, Jan Ekman, Cecilia Frostenson, Per-Ove Mattsson, Inger Norman, Pia Sundqvist, Peter Svensson, Stefan Tengbom, Ulla Thorslund och Bengt Sundin.

Personalföreträdare: David Eklind, Kommunal.

Justering 30 maj 2007

Birgitta Holm (m) ordförande

Gunnar Sandell (s) vice ordförande

Bengt Sundin §§ 101-119 sekreterare

 

§101 Val av justerare och tid för protokollsjustering

Anmälan av justerade protokoll

Nämnden utsåg ordföranden Birgitta Holm (m) att jämte vice ordföranden Gunnar Sandell (s) justera protokollet den 30 maj 2007.

Anmäldes justerade protokoll från sammanträdena den 19 april 2007 och den 26 april 2007.

§102 Anmälan av beslut, protokoll, remisser, skrivelser, m.m.

Vice ordföranden Gunnar Sandell (s) väckte en fråga om vilka åtgärder majoriteten ämnar vidta med anledning av det idag anmälda beslutet från trafik- och renhållningsnämnden, § 23, 3 april 2007.

Ordföranden Birgitta Holm (m) bad att få återkomma med ett svar senare.

Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund meddelade att David Eklind utsetts till personalföreträdare med s.k. LO-mandat av Kommunal. Ordföranden hälsade å nämndens vägnar David Eklind välkommen.

Pia Sundqvist, nyanställd nämndsekreterare, hälsades välkommen av nämnden. Ordföranden meddelade att Pia Sundqvist efterträder Bengt Sundin, som slutar sin anställning den 30 juni 2007.

Inkomna beslut, protokoll, remisser, skrivelser, m.m. enligt förteckning anmäldes och lades till handlingarna.

Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att vidta de åtgärder som kan föranledas av de inkomna handlingarna enligt ovan.

§103 Tertialrapport 1 för 2007

I enlighet med stadens regler för ekonomisk förvaltning följer stadsdelsförvaltningen kontinuerligt verksamheten över året och redovisar utfallet i månadsuppföljningar, tertialrapporter, delårsrapport och verksamhetsberättelse med bokslut. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 15 maj 2007, dnr 103-271/2007.

Vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut samt anmälde ett särskilt uttalande.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till detta samt att nämnden därutöver skulle anföra vad han föreslagit.

Ledamoten Magnus Welroos (v) anmälde ett särskilt uttalande.

Ordföranden ställde förslagen till beslut mot varandra och förklarade sig finna att nämnden fattat beslut i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

BESLUT

  1. Farsta stadsdelsnämnd godkänner förslaget till tertialrapport 1 för 2007.

  2. Farsta stadsdelsnämnd hemställer hos kommunstyrelsen om 0,5 mnkr avseende stimulansbidrag inom omsorgen om funktionshindrade.

  3. Farsta stadsdelsnämnd hemställer hos kommunstyrelsen om 0,6 mnkr avseende stimulansbidrag för insatser till hemlösa.

  4. Farsta stadsdelsnämnd hemställer hos kommunstyrelsen att resursfördelningen för flyktingmottagande ses över, så att hänsyn tas till ensamkommande flyktingbarn.

  5. Farsta stadsdelsnämnd hemställer hos kommunstyrelsen om medel för inrättande av verksamhet för hemlösa med 1,0 mnkr.

  6. Farsta stadsdelsnämnd hemställer hos kommunstyrelsen att verksamheten Bodbetjänten (Ytterö) inrättas som kommunövergripande verksamhet.

  7. Farsta stadsdelsnämnd godkänner förändringen av förvaltningsorganisationen.

  8. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av ledamoten Patrik Slimane (mp) enligt följande:

”Jag anser att nämnden skulle ha beslutat

  1. Delvis godkänna förvaltningens förslag till beslut

  2. Ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med en kostnadsberäkning för en acceptabel nivå på det lokala miljöarbetet

  3. Tillsätt energirådgivare

  4. Återinför tjänsten Agenda 21-samordnare eller tillsätt någon likvärdig befattning

  5. Därutöver anföra följande:

I samband med Verksamhetsplanen och budget för 2007 (25/1-2007 § 13) har vi både övergripande och i detalj beskrivit de åtgärder som vi önskar utförda i Farsta SDN. Dessa kvarstår.”

Särskilt uttalande anmäldes av vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) enligt följande:

”Vid årsbokslutet för 2006 hade nämnden ett överskott på 3 miljoner kronor. Vi hade uppfyllt de mål vi var ålagda av KF samt själva satt upp. Bl a hade vi minskat barngrupperna i förskolan samtidigt som vi hållit garantin.

Den framgångsrika verksamheten beror till mycket stor del på de duktiga medarbetarna i Farstas stadsdelsförvaltning.

Under den senaste månaden har högeralliansen åtskilliga gånger, inte minst vid möten med föräldrar, elever och medarbetare i de kommunala skolorna inom området, påstått att nämnden är nära ruinens brant. Vi har tittat i månadsrapporterna där vi inte kunnat hitta siffror som visar på detta. Vi har nu i tertialrapporten 1 med stor tillfredställelse läst förvaltningens konstaterande:

”Den ekonomiska utvecklingen visar att verksamheten i stort ryms inom budget. Undantaget är flyktingmottagandet där ett underskott om 2,1 mkr befaras till följd av ett ökat antal flyktingar.”

Vi konstaterar att högeralliansen inte lyckats förstöra nämndens ekonomi under sina första månader vid makten.

Vi har inga kommentarer till den i ärendet föreslagna förändringen av förvaltningsorganisationen. Vi väntar på den redovisning om förändringarna i förvaltningen som vi begärde i en skrivelse till februari nämnden.

Slutligen finns det i bilagan ett antal förslag om tänkbara avknoppningar mm. Vi är emot dessa. De återkommer till nämnden som separata ärenden. Vi kan inte finna några övertygande skäl som visar att verksamheten förbättras genom att drivas i privat regi. Dessutom anser vi av demokratiska skäl att inget avtal ska löpa längre än till 15 oktober 2010 så att den majoritet som sedan tar ansvar för staden har handlingsfrihet.”

Särskilt uttalande anmäldes av ledamoten Magnus Welroos (v) enligt följande:

”Vänsterpartiet ställer sig mycket kritiska till aktivitetsplanen för upphandling och konkurrens som följer ärendet som bilaga 3.


Konkurrensutsättningen gynnar inte medborgarnas behov, intressen och möjligheter. Tvärtom minskar insynen i verksamheterna om de drivs av aktiebolag, där medarbetarna inte har rätt till meddelarskydd som i kommunen. När ekonomiska värden i allt högre grad får styra vår kommunala verksamhet istället för behoven blir medborgaren kunder på en marknad, men med mycket olika förutsättningar att ”välja” och ”köpa” sin service. Vi vill istället att de demokratiska värdena ska styra i mycket högre grad än idag, vilket också innebär att medborgaren bemöts som de rättmätiga ägare de är av stadens gemensamma verksamheter.

När de borgerliga partierna ändrar relationerna och gör medborgaren till en kund reduceras servicen till en privatsak, när det i själva verket är avgörande för hela samhällets utveckling att exempelvis alla barn får en bra skola oavsett var de bor i staden.”

§104 Svar på revisionsrapporten ”Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen”

Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 104-203/2007, med förslag till yttrande över Stadsrevisionens revisionsrapport ”Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen”.

Ledamoten Juan Carlos Cebrian m.fl. (s) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till detta samt att nämnden därutöver skulle anföra vad de föreslagit.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Magnus Welroos (v) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut.

Ordföranden ställde förslagen till beslut mot varandra och förklarade sig finna att nämnden fattat beslut i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

BESLUT

  1. Farsta stadsdelsnämnd beslutar att som svar på remissen till kommunstyrelsen överlämna och åberopa stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

  2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av ledamoten Juan Carlos Cebrian m.fl. (s) enligt följande:

”Vi anser att nämnden skulle ha beslutat

i huvudsak i enlighet med förvaltningens förslag

samt att därutöver anföra följande

Revisorernas rapport innehåller tydliga problem och brister. Dessa måste belysas och åtgärdas.

Planering, uppföljning och dokumentation är centrala begrepp som måste omsättas i konkreta åtgärder för att säkerställa kvalité och trygghet i insatser inom äldreverksamheterna. Problemen är väl kända sedan tidigare.

Att det är ett stort gap mellan de politiska målen och de resurser som finns till förfogande är allvarligt. Det innebär att ansvaret för prioriteringar inte tas på ledningsnivå utan att de enskilda handläggarna tvingas till prioriteringar.

Genomförandeplanerna som förvaltningen tar upp som ett förslag att möta bristerna i myndighetsutövningen, genomförandet och uppföljningen är bra. Hur uppföljningen skall gå till måste konkretiseras. Utbildningsinsatser i detta arbetssätt är ett måste om individuppföljningarna skall bli regel.

Förslaget om att alla äldre över 75 år skall kunna få 2 timmars hemtjänst i veckan med förenklad biståndsbedömning är en väg till att gå för att stadsdelsnämnden Farsta både bättre skall kunna använda medarbetarnas kompetens och samtidigt flytta en del av makten och avgörandet av vad som skall göras när, till den enskilde äldre.

Med anledning av detta föreslår vi:

Att nämndens sociala delegation skall besluta om principiella ärenden inom äldreomsorgen såsom avslagsärendena eller andra individbaserade äldrefrågor av principiell karaktär.”

§105 Svar på skrivelse angående utnyttjande av utmaningsrätten gällande Västbodaskolan

3F (Föreningen för främjande av hälsa i Västbodaskolan) hade i skrivelse, daterad den 26 april 2007, uttryckt en vilja att utnyttja utmaningsrätten gällande Västbodaskolan. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 10 maj 2007, dnr 403-255/2007, som svar på skrivelsen.

Vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till detta samt att nämnden därutöver skulle anföra vad de föreslagit.

Ledamoten Magnus Welroos (v) meddelade att han ej deltar i beslutet.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) meddelade att han ej deltar i beslutet.

Ledamoten Magnus Welroos (v) anmälde ett särskilt uttalande.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ordföranden ställde förslagen till beslut mot varandra och förklarade sig finna att nämnden fattat beslut i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

BESLUT

  1. Farsta stadsdelsnämnd beslutar att som svar på inkommen skrivelse angående utnyttjande av utmaningsrätten gällande Västbodaskolan överlämna och åberopa detta tjänsteutlåtande.

  2. Farsta stadsdelsnämnd översänder beslutet till utbildningsnämnden för kännedom.

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) enligt följande:

”Vi anser att nämnden skulle ha beslutat

att upphäva besluten enligt § 92 från den 26 april 2007.

samt att därutöver anföra

Då de berörda inte hade någon möjlighet att förutse att den kommunalt drivna, mycket väl fungerade Västboda skola plötsligt skulle läggas ner har de inte heller haft någon möjlighet att inom de fastlagda reglerna ansöka om friskola mm. Förvaltningens korthuggna svar i detta

ärende visar hur orimligt detta är. Det är ytterligare ett skäl till att inte genomföra besluten från förra nämnden. Vi yrkar att nämndens beslut vid förra mötet upphävs.

Den undermåliga beredningen och hanteringen av ärendet med nedläggningen av Västboda skola framgick med all önskvärd tydlighet vid nämndens möte den 26 april. 700 invånare deltog i ett demonstrationståg från Västboda skola till nämndens möte i Gubbängens skola för att protestera mot nedläggningen. Vid mötet överlämnades 12 401 namnunderskrifter på protestlistor mot nedläggningen. Nämndens möteslokal var fylld med så många som släpptes in, 280 invånare, endast högeralliansen och några tjänstemän var positiva till nedläggningen. I Farstaområdet har m, fp, kd fått 10 956 röster i senaste kommunalvalet att jämföras med s, v, mp som fick 14 271 röster. Eftersom majoriteten räknas i hela Stockholm har m, fp, kd majoriteten, makten och ansvaret i Farsta SDN – dock inte bland invånarna i Farsta-området!

Vi krävde återremiss för att beredningen skulle bli acceptabel. Nämndens avslog detta med en rösts majoritet. Vi krävde nej till nedläggning av Västboda skola. Nämnden röstade igenom en nedläggning med en rösts majoritet. Vi har reserverat oss mot bägge besluten.

Vi anser att nämnden nu bör upphäva beslutet den 26 april och fortsätta driften av Västboda skola i kommunal regi. Då kan den fortsatta utvecklingen av avknoppning och utmaningen ske i enlighet med de beslutade tidsramarna.

Högeralliansen har i KF i budgeten för 2007 bl a slagit fast att ”Stockholmarna ska ha makt över sina liv”. ”Det politiska inflytandet över människors vardagsbeslut ska minska. Det är människorna själva som bäst kan bestämma vilken vård- och omsorgsgivare de och deras familj vill ha samt vilken typ av barnomsorg och skola barnen ska gå i.” ”Staden ska erbjuda den enskilde medborgaren möjlighet att välja den omsorgsgivare, förskola och skola som bäst motsvarar människors önskemål, oavsett om den drivs i offentlig eller privat regi. Det är stadens ansvar att erbjuda en sådan flexibilitet.” Högeralliansen i Farsta SDN har allvarligt brutit mot dessa beslut i KF då de inte har tagit någon hänsyn till de val föräldrar och barn gjort till Västboda skolan och Hästhagsskolan.

KF beslöt 26 mars 2007: ”Stadens nämnder ska aktivt arbeta med att stimulera och uppmuntra medarbetare som vill avknoppa delar av stadens verksamhet. Avknoppningar är ett viktigt medel för att öka valfriheten.”

”När en verksamhet utmanas ska nämnden seriöst pröva förslaget, besvara utmaningen och i förekommande fall initiera en upphandling. Vem som helst – medarbetare, enskilda eller företag – har rätt att kräva att viss verksamhet ska upphandlas. Nämnderna ska pröva detta önskemål.”

Om högeralliansen nu även avslår rätten till avknoppning och utmaning har de fortsatt sin vandring bort från KF beslut.

Majoriteten i nämnden och förvaltningen har inte kunnat visa på några minskade kostnader för staden då Västboda skola läggs ner. Detta understryker vikten av att upphäva beslutet och leta efter andra vägar för att minska kostnaderna. Det är inte så bråttom enligt redovisningen i tertialrapport 1.

Pröva seriöst att föra över högstadiet från Kvickenstorpsskolan till tomma lokaler i Farsta gymnasium som vid starten 1963 var byggt som en kombinerad högstadie- och gymnasieskola. Då blir totalt 8 309 kvm tomma i Kvickenstorpsskolan. Förvaltningen, i första hand den del som i dag betalar 3.533.242 kr i hyra till privata hyresvärden Atrium Fastighets AB, flyttar till de tomma lokalerna i Kvickenstorpsskolan. Detta minskar stadens kostnader då hyran till privat hyresvärd upphör efter uppsägningstiden. Hela förvaltningen använder i dag 5 661 kvm för kontor till en total kostnad av 7 106 050 kr. Hela denna kostnad torde kunna sparas om ovanstående förslag genomförs och alla kontor flyttas till Kvickentorpsskolan.

Bevara Västboda skola – bekämpa korkade beslut!”

Särskilt uttalande anmäldes av ledamoten Magnus Welroos (v) enligt följande:

”Bristen på demokrati i ärendet gällande Västbodaskolan är total. Den sittande majoriteten hemlighöll planerna om en nedläggning av skolan så långt som det var möjligt. Detta innebar att ansökningstiden för att kunna starta en skola driven i privat regi, genom den så kallade utmaningsrätten, med start HT-08 hade gått ut. Av samma anledning hade man heller inte möjlighet att söka avknoppa verksamheten.

Vänsterpartiet är för en kommunal skolform framför en i privat regi. Vi är också ett parti med en stark tro på det demokratiska samhället, varför vi riktar skarp kritik mot den sittande majoriteten och deras sätt att hantera denna fråga.”

Särskilt uttalande anmäldes av ledamoten Patrik Slimane (mp) enligt följande:

”Vi kan efter mer än en månads intensiva protester se att det finns ett mycket starkt lokalt engagemang för Västbodaskolans bevarande. Det är olyckligt och många gånger påpekat att beslutet att lägga ner Västbodaskolan har tagits alldeles för snabbt och med för lite medborgerligt inflytande. Vi ser att det lokala engagemanget sträcker sig så långt som till att driva skolan på egen hand, som en friskola. I grunden tycker vi att den kommunala skolan skall bevaras och vara ett alternativ för alla de som inte kan eller vill välja en profilerad skola. Den kommunala skolan skall hålla en kvalitet jämförbar med friskolorna. Men det är önskvärt att detta enorma engagemang kan belönas och att låta Västbodaskolan bli en friskola.

Att skolan i Farsta kostar mer pengar än den skulle behöva göra är de flesta överens om och att skollokalerna i Farsta kan utnyttjas bättre är de flesta också överens om. Och som förvaltningen skriver kvarstår detta problem även om Västbodaskolan drivs vidare som en friskola. Skolsituationen i Farsta behöver en lösning och det hade den kunnat få i bättre samförstånd med de familjer, barn och personal som berörs än som nu har gjorts.”

§106 Svar på skrivelse angående avknoppning av Västbodaskolan

Rektorn vid Västbodaskolan hade i skrivelse, daterad den 25 april 2007, begärt att verksamheten skulle avknoppas. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 10 maj 2007, dnr 403-256/2007, som svar på skrivelsen.

Vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till detta samt att nämnden därutöver skulle anföra vad de föreslagit.

Ledamoten Magnus Welroos (v) meddelade att han ej deltar i beslutet.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) meddelade att han ej deltar i beslutet.

Ledamoten Magnus Welroos (v) anmälde ett särskilt uttalande.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Ordföranden ställde förslagen till beslut mot varandra och förklarade sig finna att nämnden fattat beslut i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

BESLUT

  1. Farsta stadsdelsnämnd beslutar att som svar på inkommen skrivelse angående avknoppning av Västbodaskolan överlämna och åberopa detta tjänsteutlåtande.

  2. Farsta stadsdelsnämnd översänder beslutet till utbildningsnämnden för kännedom.

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) enligt följande:

”Vi anser att nämnden skulle ha beslutat

att upphäva besluten enligt § 92 från den 26 april 2007.

samt att därutöver anföra

Då de berörda inte hade någon möjlighet att förutse att den kommunalt drivna, mycket väl fungerade Västboda skola plötsligt skulle läggas ner har de inte heller haft någon möjlighet att inom de fastlagda reglerna ansöka om friskola mm. Förvaltningens korthuggna svar i detta ärende visar hur orimligt detta är. Det är ytterligare ett skäl till att inte genomföra besluten från förra nämnden. Vi yrkar att nämndens beslut vid förra mötet upphävs.

Den undermåliga beredningen och hanteringen av ärendet med nedläggningen av Västboda skola framgick med all önskvärd tydlighet vid nämndens möte den 26 april. 700 invånare deltog i ett demonstrationståg från Västboda skola till nämndens möte i Gubbängens skola för att protestera mot nedläggningen. Vid mötet överlämnades 12 401 namnunderskrifter på protestlistor mot nedläggningen. Nämndens möteslokal var fylld med så många som släpptes in, 280 invånare, endast högeralliansen och några tjänstemän var positiva till nedläggningen. I Farstaområdet har m, fp, kd fått 10 956 röster i senaste kommunalvalet att jämföras med s, v, mp som fick 14 271 röster. Eftersom majoriteten räknas i hela Stockholm har m, fp, kd majoriteten, makten och ansvaret i Farsta SDN – dock inte bland invånarna i Farsta-området!

Vi krävde återremiss för att beredningen skulle bli acceptabel. Nämndens avslog detta med en rösts majoritet. Vi krävde nej till nedläggning av Västboda skola. Nämnden röstade igenom en nedläggning med en rösts majoritet. Vi har reserverat oss mot bägge besluten.

Vi anser att nämnden nu bör upphäva beslutet den 26 april och fortsätta driften av Västboda skola i kommunal regi. Då kan den fortsatta utvecklingen av avknoppning och utmaningen ske i enlighet med de beslutade tidsramarna.

Högeralliansen har i KF i budgeten för 2007 bl a slagit fast att ”Stockholmarna ska ha makt över sina liv”. ”Det politiska inflytandet över människors vardagsbeslut ska minska. Det är människorna själva som bäst kan bestämma vilken vård- och omsorgsgivare de och deras familj vill ha samt vilken typ av barnomsorg och skola barnen ska gå i.” ”Staden ska erbjuda den enskilde medborgaren möjlighet att välja den omsorgsgivare, förskola och skola som bäst motsvarar människors önskemål, oavsett om den drivs i offentlig eller privat regi. Det är stadens ansvar att erbjuda en sådan flexibilitet.” Högeralliansen i Farsta SDN har allvarligt brutit mot dessa beslut i KF då de inte har tagit någon hänsyn till de val föräldrar och barn gjort till Västboda skolan och Hästhagsskolan.

KF beslöt 26 mars 2007: ”Stadens nämnder ska aktivt arbeta med att stimulera och uppmuntra medarbetare som vill avknoppa delar av stadens verksamhet. Avknoppningar är ett viktigt medel för att öka valfriheten.”

”När en verksamhet utmanas ska nämnden seriöst pröva förslaget, besvara utmaningen och i förekommande fall initiera en upphandling. Vem som helst – medarbetare, enskilda eller företag – har rätt att kräva att viss verksamhet ska upphandlas. Nämnderna ska pröva detta önskemål.”

Om högeralliansen nu även avslår rätten till avknoppning och utmaning har de fortsatt sin vandring bort från KF beslut.

Majoriteten i nämnden och förvaltningen har inte kunnat visa på några minskade kostnader för staden då Västboda skola läggs ner. Detta understryker vikten av att upphäva beslutet och leta efter andra vägar för att minska kostnaderna. Det är inte så bråttom enligt redovisningen i tertialrapport 1.

Pröva seriöst att föra över högstadiet från Kvickenstorpsskolan till tomma lokaler i Farsta gymnasium som vid starten 1963 var byggt som en kombinerad högstadie- och

gymnasieskola. Då blir totalt 8 309 kvm tomma i Kvickenstorpsskolan. Förvaltningen, i första hand den del som i dag betalar 3.533.242 kr i hyra till privata hyresvärden Atrium Fastighets AB, flyttar till de tomma lokalerna i Kvickenstorpsskolan. Detta minskar stadens kostnader då hyran till privat hyresvärd upphör efter uppsägningstiden. Hela förvaltningen använder i dag 5 661 kvm för kontor till en total kostnad av 7 106 050 kr. Hela denna kostnad torde kunna sparas om ovanstående förslag genomförs och alla kontor flyttas till Kvickentorpsskolan.

Bevara Västboda skola – bekämpa korkade beslut!

Särskilt uttalande anmäldes av ledamoten Magnus Welroos (v) enligt följande:

”Bristen på demokrati i ärendet gällande Västbodaskolan är total. Den sittande majoriteten hemlighöll planerna om en nedläggning av skolan så långt som det var möjligt. Detta innebar att ansökningstiden för att kunna starta en skola driven i privat regi, genom den så kallade utmaningsrätten, med start HT-08 hade gått ut. Av samma anledning hade man heller inte möjlighet att söka avknoppa verksamheten.

Vänsterpartiet är för en kommunal skolform framför en i privat regi. Vi är också ett parti med en stark tro på det demokratiska samhället, varför vi riktar skarp kritik mot den sittande majoriteten och deras sätt att hantera denna fråga.”

Särskilt uttalande anmäldes av ledamoten Patrik Slimane (mp) enligt följande:

”Vi kan efter mer än en månads intensiva protester se att det finns ett mycket starkt lokalt engagemang för Västbodaskolans bevarande. Det är olyckligt och många gånger påpekat att beslutet att lägga ner Västbodaskolan har tagits alldeles för snabbt och med för lite medborgerligt inflytande. Vi ser att det lokala engagemanget sträcker sig så långt som till att driva skolan på egen hand, som en friskola. I grunden tycker vi att den kommunala skolan skall bevaras och vara ett alternativ för alla de som inte kan eller vill välja en profilerad skola. Den kommunala skolan skall hålla en kvalitet jämförbar med friskolorna. Men det är önskvärt att detta enorma engagemang kan belönas och att låta Västbodaskolan bli en friskola.

Att skolan i Farsta kostar mer pengar än den skulle behöva göra är de flesta överens om och att skollokalerna i Farsta kan utnyttjas bättre är de flesta också överens om. Och som förvaltningen skriver kvarstår detta problem även om Västbodaskolan drivs vidare som en friskola. Skolsituationen i Farsta behöver en lösning och det hade den kunnat få i bättre samförstånd med de familjer, barn och personal som berörs än som nu har gjorts.”

§107 Ny organisation för den öppna fritidsverksamheten

Med anledning av nya budgetförutsättningar samt avdelningens förändrade uppdrag genom att grundskola och skolbarnsomsorg övergår till utbildningsförvaltningen den 1 juli 2007 har en översyn av den öppna fritidsverksamhetens organisation genomförts. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 15 maj 2007, dnr 407-272/2007.

Vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) meddelade att de ej deltar i beslutet samt anmälde ett särskilt uttalande.

Ledamoten Magnus Welroos (v) anmälde ett särskilt uttalande.

Sammanträdet ajournerades på ordförandens initiativ för en kortare överläggning.

Sammanträdet återupptogs.

Ordföranden Birgitta Holm m.fl. (m) samt ledamöterna Vladan Boškovic (fp) och Bertil Fredriksson (kd) anslöt sig till det av ledamoten Magnus Welroos (v) anmälda särskilda uttalandet.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut samt anslöt sig till det av ledamoten Magnus Welroos (v) anmälda särskilda uttalandet.

BESLUT

  1. Farsta stadsdelsnämnd beslutar att den öppna fritidsverksamheten organiseras enligt stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande från och med den 1 augusti 2007.

Särskilt uttalande, anmäldes av vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) enligt följande:

”Vi vill se hur hela förvaltningens organisation ser ut – inte minst sedan skolorna har avknoppats till utbildningsnämnden. Först då kan vi ta ställning till delar i organisationen. Vi ser fram emot att en sådan redovisning lämnas till nämnden så snart som möjligt.”

Särskilt uttalande, till vilket ordföranden Birgitta Holm m.fl. (m) och ledamöterna Vladan Boškovic (fp), Bertil Fredriksson (kd) samt Patrik Slimane (mp) anslöt sig, anmäldes av ledamoten Magnus Welroos (v) enligt följande:

”Vänsterpartiet anser att det är mycket viktigt att satsa på fritidsverksamheten och hoppas att den nya organisationsordningen visar sig vara bra.

Vi önskar en uppföljning i form av en rapport om de punkter som anses vara av allvarlig karaktär i riskbedömningen.”

§108 Upphandling av driften av köket vid Farsta sjukhem – förändrad tidsplan m.m.

Farsta stadsdelsnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 19 april 2007 att konkurrensutsätta kostproduktionen vid Farsta sjukhem genom anbudsupphandling. I ärendet angavs en tidsplan som innebar att anbudsupphandlingen skulle annonseras i juni 2007. Vidare uppdrogs åt stadsdelsförvaltningen, avdelningen för äldreomsorg, att delta i upphandlingen med ett egenregianbud. Stadsdelsförvaltningen konstaterar att den angivna tidsplanen för upphandlingen inte kan hållas, dels p.g.a. diskussioner kring intresse för avknoppning och dels p.g.a. att kökets status inte har hunnit utredas. Istället föreslås att upphandlingen genomförs under hösten 2007 med en möjlig avtalsstart under vårvintern 2008. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 maj 2007, dnr 105-238/2007.

Vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) och ledamoten Magnus Welroos (v) yrkade avslag på förvaltningens förslag till beslut med hänvisning till innehållet i sitt avslagsyrkande vid nämndens behandling av ärendet den 19 april 2007.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) meddelade att han ej deltar i beslutet.

Ordföranden ställde förslagen till beslut mot varandra och förklarade sig finna att nämnden fattat beslut i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

BESLUT

  1. Farsta stadsdelsnämnd uppdrar åt stadsdelsförvaltningen att fortsätta förberedelserna inför upphandling av driften av köket vid Farsta sjukhem i enlighet med vad som anges i detta tjänsteutlåtande.

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) och ledamoten Magnus Welroos (v) till förmån för gemensamt yrkande.

§109 Ansökan om bidrag till integrationssekreterartjänst

Centrumkyrkan bedriver sedan många år arbete bland flyktingar och asylsökande och har en integrationssekreterare anställd på heltid. Verksamheten innebär bl.a. att driva projekt och ta emot klientbesök, där integrationssekreteraren hjälper flyktingar och asylsökande i olika frågor. Integrationssekreterartjänsten finansieras av Centrumkyrkans församling. Inför budgetåret 2006 ansökte församlingen om ett bidrag om 100 tkr till denna verksamhet, vilket beviljades på nämndens sammanträde 15 december 2005. Bidraget blev dock inte utbetalat under 2006. Det efterfrågades i slutet av mars 2007 och utbetalades i april 2007. Inför 2007 ansökte Centrumkyrkan åter om ett bidrag om 100 tkr till en tredjedel av kostnaden för integrationssekreterartjänsten. Ett tillägg till ansökan inkom den 3 april 2007. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 maj 2007, dnr 008-226/2007.

Vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) och ledamoten Magnus Welroos (v) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till detta samt att nämnden därutöver skulle anföra vad de föreslagit.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) yrkade att ansökan om bidrag skulle beviljas.

Ordföranden ställde förslagen till beslut mot varandra och förklarade sig finna att nämnden fattat beslut i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

BESLUT

1. Farsta stadsdelsnämnd avslår ansökan om bidrag till en integrationssekreterartjänst.

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) och ledamoten Magnus Welroos (v) enligt följande:

”Vi anser att nämnden skulle ha beslutat

Att bifalla ansökan om bidrag till integrationssekreterartjänsten

Samt att därutöver anföra:

Vid nämndens möte 15 december 2005 beslöt en enhällig nämnd att bifalla en tidigare ansökan. Det har uppdagats att detta bidrag utbetalades mycket sent vilket är mycket beklagligt.

Nämnden instämmer i förvaltningens synpunkt i tjänsteutlåtandet att samarbetet med Centrumkyrkan är mycket positivt. Centrumkyrkans arbete för integration är särskilt värdefullt för många invånare i Farsta-området. Vi är mycket angelägna om kraftfulla insatser för ökad integration. Det är ett svårt område där alla värdefulla bidrag ska tas tillvara och stödjas.

Frivilliga organisationer är mycket välkomna i arbetet. En del människor tar hellre kontakt med frivilligorganisationer än myndigheter. Nämnden anser att det är mycket värdefullt med bra samarbeten med många olika frivilligorganisationer för att komplettera nämndens verksamhet.

Nämnden bifaller därför denna ansökan.”

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av ledamoten Patrik Slimane (mp) till förmån för eget yrkande.

§110 Handläggning, dokumentation, uppföljning och utvärdering av enskilda ärenden vid Barncentrum

Barncentrum inom socialtjänstförvaltningen har som uppgift att biträda stadsdelsnämnderna i enskilda ärenden som rör misshandel och övergrepp mot barn och unga. Vidare har socialtjänstnämnden att medverka till kunskapsutvecklingen om utsatta barn. För att kunna biträda stadsdelsnämnden i enskilda ärenden på bästa sätt och utföra åtgärder som utgör myndighetsutövning erfordras att stadsdelsnämnden delegerar viss beslutanderätt till socialsekreterarna vid Barncentrum. Vidare behövs, för att socialtjänstnämnden för stadsdelsnämndens räkning ska kunna följa upp, utvärdera och kvalitetssäkra resultatet av verksamheten vid Barncentrum, att stadsdelsnämnden uppdrar åt socialtjänstnämnden att genomföra sådan utvärdering. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den

7 maj 2007, dnr 503-266/2007.

BESLUT

  1. Farsta stadsdelsnämnd delegerar enligt 6 kap 33 § kommunallagen till social-sekreterarna vid Barncentrum inom socialtjänstförvaltningen att mottaga anmälan enligt 14 kap 1 § socialtjänstlagen (SoL) och vid pågående utredning enligt kap 1 o 2 §§ SoL besluta om kontakter med de myndigheter som samverkar inom Barncentrum.

  2. Farsta stadsdelsnämnd uppdrar åt socialtjänstnämnden att för stadsdelsnämndens räkning följa upp, utvärdera och kvalitetssäkra den del av handläggningen av enskilda ärenden som utförs vid Barncentrum.

  3. Farsta stadsdelsnämnd träffar överenskommelse med socialtjänstnämnden om möjlighet att upprätta register för uppföljning, utvärdering och kvslitetssäkring enligt punkt 2 ovan, i enlighet med bilaga.

§111 Svar på skrivelse från Socialstyrelsen angående samverkan vid in- och utskrivning av patient i sluten vård

Socialstyrelsen hade i sin tillsyn uppmärksammat allvarliga brister i samverkan mellan kommun/stadsdel, primärvård och sluten vård vid in- och utskrivning av patienter. Bristerna anses utgöra en betydande patientsäkerhetsrisk och Socialstyrelsen hade därför anmodat nämnden att inkomma med en redovisning av vårdgivarens rutiner för samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 9 maj 2007, dnr 599-156/2007.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) yrkade att ärendet skulle återremitteras till förvaltningen för en tydligare redovisning av svaret på Socialstyrelsens fråga nr 5.

Vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) och ledamoten Magnus Welroos (v) yrkade att ärendet skulle återremitteras till förvaltningen för vidare bearbetning till ett tydligare svar.

Ordföranden ställde proposition på återremissyrkandena och förklarade sig finna att ärendet skulle avgöras idag.

Ordföranden ställde därefter proposition på förvaltningens förslag till beslut och förklarade sig finna att nämnden fattat beslut i enlighet med detta.

BESLUT

  1. Farsta stadsdelsnämnd överlämnar stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande som sitt svar på skrivelsen.

  2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av ledamoten Patrik Slimane (mp) till förmån för eget yrkande.

Reservation mot stadsdelsnämndens beslut anfördes av vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) och ledamoten Magnus Welroos (v) till förmån för gemensamt yrkande.

§112 Anmälan av till länsstyrelsen rapporterade, ej verkställda beslut den 15 april 2007

Farsta stadsdelsnämnd beslutade den 15 februari 2007 att delegera till stadsdelsdirektören att enligt 16 kap 6 f § socialtjänstlagen (SoL) besluta om rapportering av ej verkställda beslut. Rapporteringen sker kvartalsvis till länsstyrelsen och stadens revisionskontor samt till av staden anvisade instanser. I samma beslut uppdrog nämnden åt förvaltningen att till nämnden kvartalsvis anmäla rapporter över besluten. I samband med beslutet anmäldes de två rapporteringar som på länsstyrelsens begäran hade verkställts fram till detta datum (16 oktober 2006 och 15 januari 2007). I detta ärende redovisas de beslut som på länsstyrelsens begäran rapporterades dit den 15 april 2007. Förelåg stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat den 7 maj 2007, dnr 599-183/2007.

BESLUT

1. Farsta stadsdelsnämnd godkänner anmälan.

§113 Svar på skrivelse från vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) och ledamoten Magnus Welroos (v)

Förvaltningen mottog vid sammanträdet den 10 maj Skrivelse om stopp för åtgärder i Västbodaskolan. Förelåg stadsdelsförvaltningens promemoria med svar på skrivelsen.

BESLUT

1. Farsta stadsdelsnämnd lägger promemorian till handlingarna.

§114 Information och frågor från nämnden

Vice ordföranden Gunnar Sandell (s) väckte frågor dels om var stadsdelsnämndens sammanträden skall hållas i fortsättningen, dels när den nya versionen av INSYN kommer att installeras.

Förvaltningen svarade att möjligheten till att boka en bättre lokal senare under året kommer att undersökas samt att INSYN kommer att uppdateras inom någon vecka.

Gunnar Sandell påminde om den skrivelse han anmälde till förvaltningen för beredning vid sammanträdet den 15 februari med lydelsen: ”Farsta stadsdelsnämnd uppdrar åt stadsdelsdirektören att återkomma med en redovisning av antalet befattningar i den nya organisationen samt förändringar jämfört med situationen 1 oktober 2006. Vidare en bedömning av konsekvenser för invånarna och medarbetarna av dessa nedskärningar”.

Han påminde vidare om det schema som omnämndes vid sammanträdet den 22 mars och som ordföranden tillsammans med stadsdelsdirektören skulle utarbeta för nämndens studiebesök vid olika verksamheter

Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund meddelade i anslutning till Sandells påstötning att bevakningslistor för anmälda skrivelser och väckta frågor kommer att upprättas av förvaltningen för fortlöpande uppdatering.

§115 Stadsdelsdirektörens information

Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund lämnade följande information:

– förvaltningens promemoria ”Ombyggnad av Farsta torg” anmäldes som en information till nämnden.

– en koncentrerad lägesrapport lämnades om Västbodaskolan med en förklaring om att arbetet fortskrider i enlighet med beslutet.

– barnomsorgsgarantin kommer att kunna uppfyllas.

– ett program för nationaldagsfirandet vid Farsta gård hade delats ut till nämnden.

§116 Övriga frågor

En skrivelse från Peter Nyberg, biträdande rektor vid Gubbängsskolan, anmäldes.

Vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) anmälde fyra skrivelser till förvaltningen för beredning enligt följande:

  1. Skrivelsen ”Fagersjö” angående utvecklingen av stadsdelen t.ex. gällande ny bebyggelse.
    Skrivelsen utgör bilaga 1 till detta protokoll.

  2. ”Situationen i Farstas skolor inför avknoppningen till den centrala utbildningsnämnden”. Skrivelsen utgör bilaga 2 till detta protokoll.

  3. ”Lokaler för förvaltningen”. Skrivelsen utgör bilaga 3 till detta protokoll.

  4. ”Skrivelse om demokratiutveckling”. Skrivelsen utgör bilaga 4 till detta protokoll.

Ledamoten Patrik Slimane (mp) anmälde skrivelsen ”Projektorganisation för Högdalstopparna” till förvaltningen för beredning. Skrivelsen utgör bilaga 5 till detta protokoll.

Ledamoten Magnus Welroos (v) anmälde ”Skrivelse om bostadspolitiken” till förvaltningen för beredning. Till denna skrivelse anslöt sig vice ordföranden Gunnar Sandell m.fl. (s) och ledamoten Patrik Slimane (mp). Skrivelsen utgör bilaga 6 till detta protokoll.

Ordföranden Birgitta Holm m.fl. (m) samt ledamöterna Vladan Boškovic (fp) och Bertil

Fredriksson (kd) anmälde skrivelsen ”Trafiksäkerheten på Stortorpsvägen” till förvaltningen för vidare befordran till trafiknämnden. Samtliga övriga ledamöter anslöt sig till skrivelsen. Skrivelsen utgör bilaga 7 till detta protokoll.