Din position: Hem > Stockholms stad > Idrottsnämnden > Sammanträde 2008-05-13
BESLUT
Idrottsnämnden beslutar fastställa dagordningen
Idrottsnämnden beslutar godkänna anmälan av protokoll nr 3/2008 från nämndens sammanträde 2007-04-15 som justerats 2008-04-28.
Ordförande Madeleine Sjöstedt (fp) och vice ordförande Jari Visshed (s) utses att justera dagens protokoll.
Ledamöterna Anders Hellström (m), Manlio Palocci (s), Else Lundin (mp) och ersättaren Joar Horn (m) har förhinder att närvara.
För Anders Hellström (m) tjänstgör Jakob Pawlak (m), för Manlio Palocci (s) tjänstgör Jennie Åkerlind (s) och för Else Lundin (mp) tjänstgör Axel Nekham (mp).
Idrottsnämnden beslutar
lägga anmälningarna till handlingarna.
Anmälan gjordes av:
a) Förteckning över inkomna skrivelser till idrottsnämnden (meddelandelista)
2008-04-04 - 2008-04-29
b) Protokoll från idrottsnämndens handikappråd nr 2; 2008-02-21
c) Revisorer utsedda i föreningar med lån där staden ingått borgensåtagande
Dnr: 412/263/08
Ärendet
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-03. Ärendet bordlades vid idrottsnämndens sammanträde 2008-04-15.
Idrottsnämnden fick 2006 kommunfullmäktiges uppdrag att utreda förutsättningarna att anlägga en skatepark i anslutning till Högdalstopparna. Arkitektbyggkonsultfirman Aperto har på förvaltningens uppdrag tagit fram ett program för en skatepark med skatedesign, konstruktion, geoteknisk undersökning samt kostnadskalkyl.
Förvaltningens förslag till beslut
Se under rubriken BESLUT.
Förslag till beslut
Ordföranden yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut.
Vice ordförande Jari Visshed m.fl. (s) Mehdi Oguzsoy (v) och Axel Nekham (mp)
yrkar bifall till sitt förslag till beslut enligt följande:
Skateboardåkningen är en relativ ny sport. Det stora genombrottet för skateboarden kom på sjuttiotalet, sedan dess har sporten utvecklats i flera olika riktningar. Bland de största inriktningarna finns såväl Street, Ramp/Pool och Downhill. Sedan 90-talet har sporten växt och är idag mer etablerar både som tävlingsidrott, spontanidrott och som föreningsidrott. Enligt uppskattningar från Stockholm Suburban Surfers finns idag cirka 5000 organiserade skateåkare och totalt uppskattningsvis 13000 skateåkare i Stockholm. Skateboard är en spontanidrott som har kommit för att stanna. Därmed blir det också naturligt för kommunen att ta sitt ansvar och skapa förutsättningar för utövandet. Högdalstoppen är en utmärkt plats för en skatepark. Programförslaget som nu föreligger skapar goda förutsättningar för en mångsidig och modern skatepark.
Skaten är en idrott som har förmågan att skapa spektakulära evenemang för en stor publik. Inom ramen för Stockholm Visitors Board verksamhet finns det på sikt ett utrymme för att skapa internationella storevenemang inom flera skatediscipliner i Högdalstopparna.
Skateparken bör kunna skötas genom relativt små insatser från idrottsförvaltningens ambulerande driftspersonal. Alternativt kan ett skötelseavtal med en skateförening vara en kostnadseffektiv lösning.
Det är viktigt att både idrottsförvaltning och de aktiva skatearna i den fortsatta utformningen ges möjlighet att komma till tals med sitt expertkunnande. Detta för att skapa en skatepark som både är säker, billig i drift och rolig att åka.
Beslutsgång
Efter genomförd beslutsordning beslutar idrottsnämnden enligt förvaltningens förslag till beslut.
Reservation
reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt förslag till beslut.
Särskilt uttalande
Ordförande Madeleine Sjöstedt m.fl. (fp), Billy Östh m.fl. (m) och Leif Kroon (kd) lämnar ett särskilt uttalande enligt följande:
Vi anser att en skatepark skulle vara ett välkommet tillskott i Stockholms breda utbud av högklassiga anläggningar. Det förslag till skatepark som nu presenteras skulle fungera mycket bra för både spontanåkare och tävlingar.
I stadens budget gavs exploateringsnämnden uppdraget att ha ett övergripande ansvar för planeringen av området kring Högdalstopparna. En skatepark var en del av det frilufts- och rekreationsinslag som planerades. Vi hoppas att Högdalstopparna kan komma att bli ett uppskattat område för många medborgare. En skatepark skulle kunna bli en attraktiv del av det området.
Axel Nekham (mp) lämnar ett särskilt uttalande enligt följande:
Hela området kring Högdalstopparna bör planeras som rekreations- och motionsplats där även andra aktiviteter och annat friluftsliv kan ingå, med beaktande av naturvärdena på topparna.
Dnr:015/193/08
som svar på remissen av skrivelsen om lokala träffpunkter för ungdomar åberopa idrottsförvaltningens tjänsteutlåtande
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-07
I en skrivelse till kommunstyrelsen den 14 januari 2008 (dnr 324-246/2008) angående lokala träffpunkter för ungdomar har Tomas Rudin (s) och Emma Lindkvist (s) föreslagit:
Ordföranden yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Se under rubriken BESLUT.
Vice ordförande Jari Visshed m.fl. (s) yrkar bifall till sitt förslag till beslut enligt följande:
Axel Nekham (mp) yrkar bifall till sitt förslag till beslut enligt följande:
Vice ordförande Jari Visshed m.fl. (s) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt förslag till beslut.
Axel Nekham (mp) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt förslag till beslut.
Dnr: 101/528/08
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-05-09.
Förvaltningens bedömning är att nämnden, för flertalet mål, kommer att nå måluppfyllelse eller bidra till att kommunfullmäktiges mål kan uppnås. De avvikelser som förvaltningen redovisar gäller kostnader för ekologiska livsmedel, rutiner för att åtgärda klotter samt minskade energikostnader.
Under året ska information lämnas till förvaltningens anställda om avknoppning. Något intresse från de anställda att avknoppa sin verksamhet har ännu inte framkommit.
Vad gäller klotter ska behövliga redovisningsrutiner säkerställas i syfte att nå en högre grad av måluppfyllelse.
Inom förvaltningen pågår ett arbete för att effektivisera energianvändningen och en energiplan kommer under året att föreläggas nämnden. Stadens mål är att minska energiförbrukningen. Idrottsnämnden bedriver en verksamhet som i sig är energiintensiv, med bl.a. flera stora idrottsanläggningar som kräver energi för uppvärmning, belysning m.m. Därtill pågår ett planeringsarbete för att stockholmarna ska kunna erbjudas fler anläggningar. Det idrottsnämnden kan göra, vilket också sker, för att bidra till stadens samlade mål om att minska energikostnaderna, är att bedriva ett energieffektiviseringsarbete såväl inom det befintliga anläggningsbeståndet som vid planeringen av nya anläggningar.
Mehdi Oguzsoy (v) yrkar bifall till sitt förslag till beslut enligt följande:
Det är glädjande att nämnden kommer att nå måluppfyllelse för flertalet mål. Att återigen försöka avknoppa verksamheter är dock ingen bra idrottspolitik. Som tertialrapporten visar har det ännu inte framkommit något intresse från de anställda att avknoppa sin verksamhet. Detta är inte förvånande. En majoritet av stadens personal vill att deras verksamheter även fortsättningsvis ska drivas i kommunal regi och utvärderingar av den tidigare borgerliga majoritetens privatiseringspolitik visar att konkurrensutsättning medför lägre kvalitet och sämre situation för medarbetarna samtidigt som verksamheten inte blir billigare.
Vad gäller de anläggningar som under året varit föremål för upphandling - Forsgrénska badet, Högdalens sim- och idrottshall, Västertorps sim- och idrottshall samt Enskede IP - kan vi konstatera att de inkomna anbuden inte kunde konkurrera med förvaltningens referensbudgetar. Att i det läget inte revidera aktivitetsplanen för verksamhetsupphandling 2008 är mycket märkligt.
Mehdi Oguzsoy (v) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt förslag till beslut.
Idrottsförvaltningen arbetar medvetet med energieffektivisering såväl inom det befintliga anläggningsbeståndet samt vid planeringen av nya anläggningar. Vid planering av nya anläggningar bör dessa dessutom använda förnyelsebara energikällor, till exempel solceller.
I samband med ny- och ombyggnad av idrottsanläggningar ska möjligheterna att transportera sig med kollektiva tranportmedel till och från anläggningarna alltid beaktas.
Idrottsförvaltningens ambition att göra hela Gubbängsfältet tillgängligt för olika idrottsverksamheter bör även inkludera andra aktiviteter än fotboll, rugby och handboll för att öka tillgängligheten för stockholmare som utövar andra idrotter och sporter.
Dnr: 311/492/08
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-21.
Svenska Bangolfförbundet ska arrangera Bangolf-VM i Stockholm 2011. För att klara evenemanget behöver befintlig markyta i Tanto för bangolfen utökas och utvecklas. I samband med ansökan om arrangörsskapet inlämnades en särskild skrivelse från Bangolfförbundet till kommunstyrelsen. Ett antal samrådsmöten har genomförts där Stockholm Visitors Board har deltagit och ställt sig positiva till evenemanget.
Idrottsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut.
Dnr: 412/234/08
godkänna föreslagen inriktning av planeringen för 100-årsjubileet av de olympiska spelen i Stockholm 1912
Idrottsförvaltningen redovisar tillsammans med kulturförvaltningen och Stockholms Business Region ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-15
Kommunstyrelsen beslutade den 23 januari 2008 att ge Stadsledningskontoret i uppdrag att påbörja planeringen för 100-årsjubileet av de olympiska spelen i Stockholm 1912.
Därefter har idrottsförvaltningen tillsammans med Stockholm Business Region och kulturförvaltningen påtagit sig beredningsansvar för förslag till inriktning av organisation och planering för 100-årsjubileet 2012.
Det är positivt staden uppmärksammar 100 årsjubileet av de olympiska spelen i Stockholm. Dock borde stadens ambitioner för evenemangsåret 2012 vara högre ställda. Jubileet borde ses som ett tillfälle för staden att satsa offensivt på att utveckla Stockholm som evenemangsstad. För att få fart på evenemangen i Stockholm krävs samtidigt att resurser avsätts. Och för att få riktigt stora evenemang till Stockholm krävs en statlig uppbackning och garanti.
De olympiska schacktävlingarna är ett exempel på ett evenemang som med tydlig koppling till jubileet och med potential att skapa uppmärksamhet kring Stockholm. Därför bör Stockholm stad tillsammans med Schackförbundet göra sitt yttersta för att få evenemanget till Stockholm.
Axel Nekham (mp) yrkar bifall till sitt förslag till beslut enligt följande: yrkar bifall till sitt förslag till beslut enligt följande:
Dnr: 330/396/08
godkänna handlingsplan för idrottsnämndens miljöarbete 2008-2011.
ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag till resepolicy.
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-22.
Baserat på Stockholms miljöprogram 2008-2011 har idrottsförvaltningen tagit fram ett förslag till handlingsplan för idrottsnämndens miljöarbete 2008-2011. Handlingsplanen omfattar miljöprogrammets sex övergripande målområden, men antalet delmål har begränsats till de som förvaltningen bedömer berör idrottsnämndens verksamhetsområde. Två av delmålen, om energi och buller, har även omformulerats och anpassats till nämndens uppdrag och förutsättningar. Målområdet transporter föranleder förvaltningen att föreslå att en särskild resepolicy tas fram för resor i tjänsten.
Förvaltningen föreslår att en första avstämning och redovisning av arbetet med handlingsplanen lämnas i slutet av 2009. En slutlig redovisning av måluppfyllelsen redovisas till nämnden vid planperiodens slut.
Det är en god utgångspunkt att idrottsnämnden antar ett fyraårigt eget miljöprogram för sin verksamhet, det ger kontinuitet i miljöarbetet och kan bidra till stadens miljöprogram under hela perioden 2008-2011. Dock innebär detta att de egna målen från början måste vara tydliga då de ska vara styrande under fyra år.
Hållbar energianvändning
Ett nytt delmål ska läggas till under målet hållbar energianvändning - alla nybyggnationer ska delvis kunna drivas av förnyelsebar energi, t ex solceller på taken. På gamla anläggningar ska icke förnyelsebar energi successivt bytas ut mot system för förnyelsebar energi.
Stadens idrottsanläggningar ska vara föregångare när det gäller energieffektiv och miljövänlig teknik. Idrottsnämndens verksamheter för med sig förhållandevis höga energikostnader, bland annat för produktion av is och uppvärmning av vatten och luft i simhallar, idrottsplatser och hallar. Idrottsanläggningar kan vara lämpliga platser för stadens satsningar på alternativ energi. Därför är det vid upphandling av synnerlig vikt att kunskapskrav vad beträffar energieffektiv drift samt kemikalier finns med i den tekniska specifikationen.
Med hänsyn till de begränsade resurserna samt miljön är det av särskild vikt att den utrustning som finns vid idrottsförvaltningens anläggningar ar så energisnål som möjligt. Särskild hänsyn ska i så stor utsträckning som möjligt tas till miljöaspekter i allmänhet och energikonsekvenser i synnerhet när nämnden upphandlar varor och tjänster, vilket på sikt leder till kostnadsbesparingar på grund av energieffektivisering.
Följande indikatorer bör läggas till
- Andel anläggningar med förnyelsebar energi
- Andel nya respektive gamla anläggningar
Giftfria varor och byggnader
Delmålet ska preciseras till "Utsläppen av miljö- och halsoskadliga ämnen från varor och byggnader ska vara noll"
Delmålet ska preciseras till "Andelen ekologiska livsmedel som nämnden köper in uppgår till minst 50 % ".
Delmålet innebär att idrottsförvaltningen ökar andelen inköpta livsmedel som uppfyller EU:s krav för ekologiska produkter till minst 50 %. Vid upphandling av entreprenad av färdiga måltider ska minst 30 % utgöras av ekologiska livsmedel. Andelen ska öka varje år.
Hållbar användning av mark och vatten
Beskrivande texten till delmålet "Stockholmarna ska ha god tillgång till variationsrika mark- och vatten områden bör utökas med:
"Bevarandet av stockholms gröna kilar är en viktig del i stockholmarnas möjlighet till rekreation och således ar de viktiga ur ett friskvårds- och folkhälsoperspektiv".
Miljöeffektiv anfallshantering
Delmålet "Andelen farligt avfall som samlas in ökar" är felformulerad. Det ger möjligheten
att andelen farligt avfall tillåts öka, om det som samlas in ska öka. Delmålet bör formuleras om till "Andelen farligt avfall som används ska minska" samt att "Det farliga avfall som
uppstår ska samlas in."
Det är av största vikt att idrottsförvaltningen ser över sina inköp av produkter som riskerar att bli farligt avfall efter användningen for att på så sätt undvika att fartligt avfall uppkommer. Alternativa produkter för ändamålen bör studeras.
Det är ett angeläget arbete att bidra till en bättre miljö. Vårt systematiska miljöprogram för staden och för nämnden tydliggör både översiktliga och nedbrutna mål vilket underlättar genomförande och uppföljning. Inom idrottsnämndens ansvarsområde finns anläggningar som är mycket energikrävande. Vi har satsat och kommer att fortsätta satsa på förnyelsebara energikällor och en urfasning av olja. När vi renoverar äldre anläggningar finns möjligheter att göra stora energieffektiviseringar. Det arbete som redan i dag görs på det området kommer att få goda effekter för nämndens miljöpåverkan på sikt.
Det är glädjande att vi under året beräknas uppnå målet att ha 100 % miljöbilar inom vårt ansvarsområde. Det är också positivt att personalen har utbildats i sparsam körning. Inte ens bränsle som är miljövänligare än bensin ska slösas bort på grund av ovarsam körning. Vi delar förvaltningens uppfattning att en resepolicy kan vara till nytta för verksamhetens transportbehov. Vi ser därför fram mot redovisningen av det uppdraget.
Även idrottsrörelsen har ett ansvar att bidra till en bättre miljö. När det gäller planeringen av nya anläggningar, transporter till och från träningar, tävlingar och matcher, användande av miljövänliga material och produkter samt inte minst bullernivåer kan enskilda föreningar göra mycket för att påverka vardagen för sig själva och andra.
Dnr: 404/489/08
godkänna förvaltningens redovisning.
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-15.
Förvaltningen har på eget initiativ tagit fram en redovisning av hur de olika idrotterna utvecklat sina verksamheter mätt utifrån förändringen av storleken på kommunalt och statligt bidrag. Initiativet tangerar också uppdraget från kommunfullmäktige om att idrottsnämnden under året som en KF-aktivitet ska utreda hur föreningarna ska kunna stärka sina intäkter.
Den föreliggande redovisningen i detta tjänsteutlåtande, dels bidragsutvecklingen och idrotternas självfinansieringsgrad, utgör en del i en nollägesredovisning av idrotternas/förbundens ekonomiska situation i Stockholm stad år 2007.
Dnr: 412/444/08
godkänna föreliggande inriktningsbeslut avseende byggnation av en omklädningsbyggnad på Skarpnäcks bollplan.
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-18.
Idrottsområdet för Skarpnäcks bollplan, belägen utmed Kärrtorpsvägen, skall delvis exploateras genom att 15 radhus planeras att uppföras mellan bollplanen och Emilie Högqvists väg. Detta medför att befintlig omklädningsbyggnad måste rivas. I den nya detaljplanen medges uppförande av en ny omklädningsbyggnad utmed bollplanens nordöstra långsida. I anslutning till omklädningsbyggnaden kommer en mindre parkeringsplats att iordningställas för besökande till bollplanen.
på Älvsjö IP
Dnr: 412/491/08
Älvsjö idrottsplats är belägen väster om Älvsjö trafikplats i stadsdelen Älvsjö.
Idrottsplatsen består av en fullstor naturgräsplan, en 11-mannagrusfotbollsplan, en 7-manna grusfotbollsplan, två naturgräsytor, uppställningsyta och parkeringsytor. En befintlig gräsyta föreslås ersättas med en 7-manna konstgräsfotbollsplan. Konstgräsplanen skall ha spelmått om 60 x 40 meter och med totalmåttet 66 x 42 meter. Konstgräsplanen linjeras för fotbollsspel. Kompletta gula linjer (enligt gällande anvisningar från Svenska Fotbollförbundet) för 7-manna fotbollsspel. Linjerna skall vara infällda i konstgräset.
Dnr: 121/155/07
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-24.
Idrottsnämnden fattade den 13 mars 2007 inriktningsbeslut om uppförande av en ny fullstor idrottshall – Skanstullshallen – belägen vid Frans Schartaus gymnasium (tidigare Skanstulls gymnasium) intill Hammarby idrottsplats på Södermalm.
Skanstullshallen är en ersättning för Åsöhallen som har rivits för att ge plats åt ny bebyggelse vid Åsötorget. Skanstullshallen ska dagtid svara mot gymnasieskolans behov och övrig tid svara mot idrottsrörelsens och föreningslivets behov.
Upphandling kan ske efter beslut i kommunfullmäktige. Om rivning kan påbörjas i november 2008, kan Skanstullshallen preliminärt vara färdigställd till sommaren 2010.
samt att därutöver anföra
Vi anser att en anti- diskrimineringsklausul alltid ska finnas med när staden upphandlar. Avsikten är att förmå leverantörer att vidta åtgärder för att förebygga och motverka diskriminering. Utöver detta bör staden fortsätta det viktiga arbetet med att ställa miljökrav vid upphandlingar. Genom att ställa sociala krav och miljökrav vid stadens upphandlingar kan stadens upphandlingar bli ett kraftfullt redskap för att driva på mot ekologisk hållbarhet och en socialt rättvis utveckling.
Dnr: 121/156/07
Idrottsnämnden fattade den 30 oktober 2007 genomförandebeslut om etapp 1 avseende upprustning av Nälstabadet. Etapp1 omfattade byte av vattenreningsanläggningen inklusive ny transportväg till maskinutrymmen, utbyte av gaspanna mot fjärrvärme samt ombyggnad av personallokaler. I en senare etapp 2, skulle omklädningsrum för allmänheten ställas i ordning samt tillgänglighetsanpassning utföras. Vid anbudstidens slut stod det klart att det inte skulle vara möjligt att genomföra etapp 1 innan badet öppnade sommaren 2008. Idrottsförvaltningen beslutade då att genomföra samtliga arbeten efter årets säsong, varför detta genomförandebeslut beskriver samtliga åtgärder i etapp 1 och etapp 2.
Upphandling planeras ske under våren 2008, med byggstart i september 2008 och slutligt färdigställande i april 2009.
Dnr: 125/495/08
Idrottsförvaltningen redovisar ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-29.
Farsta sim- och idrottshall byggdes 1974. Anläggningen har platta tak som är i dåligt skick. Läckage har förekommit och taket är dåligt isolerat. Anläggningens värme- och ventilationssystem är i huvudsak från byggåret. Taket behöver renoveras och isoleras och värme- och ventilationssystem behöver bytas ut. Upphandling planeras ske under maj/juni 2008, med byggstart under sommaren och slutligt färdigställande under tidiga hösten.
Dnr: 425/219/08
Förvaltningen anlade under 2007 en 11 – manna konstgräsplan och en agilityyta för hundverksamhet på platsen för före detta hundkapplöpningsbanan. Ytan på agilityytan uppgår till 40 x 40 meter i enlighet med de måttuppgifter som förvaltningen erhållit från den lokala klubben.
Sammanfattningsvis föreslås följande i medborgarförslaget.
· Utökning av agilityytan
· Hundkapplöpningens före detta klubbhus även i fortsättningen används som kurslokal
· Upprustning av rasthägnet bakom klubbhuset
Dnr: 200/490/08
entlediga chefen för administrativa avdelningen, Margareta Östrand, såsom personuppgiftsombud för idrottsnämnden och utse förvaltningschefen Inger Båvner som nytt personuppgiftsombud samt att anmäla detta till Datainspektionen.
I idrottsnämndens/idrottsförvaltningens verksamhet behandlas en mängd personuppgifter, av såväl harmlöst som känsligt slag. Idrottsnämnden är enligt personuppgiftslagen (PUL) personuppgiftsansvarig för denna behandling. I PUL ges regler, som syftar till att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter.
Chefen för administrativa avdelningen, Margareta Östrand, slutar sin anställning vid idrottsförvaltningen 30 april 2008. Hon är personuppgiftsombud för nämnden och måste därför ersättas med ett nytt personuppgiftsombud. Förvaltningen föreslår att förvaltningschefen Inger Båvner utses som nytt personuppgiftsombud.
Idrottsnämnden tackade för informationen
a) Per Johansson, enhetschef för förenings- och fritidsenheten, informerade om de regler som styr bidragen till föreningar med barn och ungdomsverksamhet.
b) Inger Båvner informerade om följande:
- Justitieombudsmannen, JO, har överlämnat sitt beslut avseende anmälan mot idrottsnämnden angående handläggning av en begäran om utlämnande av handlingar. (Ärendet behandlades av nämnden 2007-06-19). JO skriver i sin bedömning att förvaltningen inte hanterat utlämnandet av handlingar på ett tillfredsställande sätt. Förvaltningen kommer att se över rutiner så att hanteringen sker på ett korrekt sätt i framtiden.
- Tingsrätten har meddelat dom i tvist mellan idrottsförvaltningen och Medic Operating Support AB avseende uthyrning av träningsutrustning. Enligt domen skall förvaltningen betala ersättning till företaget samt rättegångskostnader. Förvaltningen går nu igenom domen tillsammans med Juridiska avdelningen. Förvaltningen kommer i samråd med juridiska avdelningen ta ställning till om domen skall överklagas eller inte.
- En medarbetarundersökning har genomförts för anställda i staden. Resultatet för idrottsförvaltningen del är positivt.
c) Carin Jahn frågade om det kommer att vara storbildsvisning eller liknande arrangemang vid Stadion i samband med fotbolls-EM. Anders Berlin svarade att det inte kommer att vara något sådan verksamhet vid förvaltningens anläggningar.
d) Thomas Wiklund, facklig företrädare för SKTF, meddelade att de fackliga organisationerna, i samband med information om kommande ärenden till idrottsnämnden, lämnat ett särskilt yttrande avseende upphandlingen av tillsyn och skötsel av tekniska installationer. Fackens yttrande har också skickats ut till nämnden som bilaga till ärendet om nämnda upphandling.
lämna skrivelsen till förvaltningen för beredning
Skrivelsen
Idrottsintresset i Stockholm är stort. I takt med att staden både förtätas och växer ökar också behoven av anläggningar för idrott och motion. Varje del av staden har sina förutsättningar att möta efterfrågan från medborgarna.
Det sker också många transporter mellan olika stadsdelar för att främst våra barn och ungdomar ska komma till idrottsanläggningarna. Det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv när man planerar för kommande idrottsinvesteringar. Det är stora belopp som satsas och då gäller det att göra så kloka investeringar som möjligt. Det är exempelvis viktigt att placera anläggningar i bra kommunikationslägen. Det ska exempelvis vara lätt för besökare att ta sig till anläggningarna med kollektivtrafik istället för bil.
Vi har kunnat se ett stadigt ökande behov av nya anläggningar i de södra förorterna. Flera idrotter samsas i dag i de tillgängliga hallarna. Vissa hallar står också inför omfattande renoveringar med längre stängningsperioder som följd. Det får givetvis konsekvenser för de ideella idrottskrafterna i söderort.
Vi i majoriteten vill försöka underlätta tillvaron för idrottslivet och i bästa fall kanske förekomma vissa problem som kan uppstå till följd av utrymmesbristen i våra hallar. Därför ger vi förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för byggande av en idrottshall i Hökarängen samt vilka behov en sådan skulle fylla.
Ärenden utan personalrepresentation
Dnr: 125/477/08
Ärendet behandlades under sekretess vid slutet möte
ge idrottsförvaltningen i uppdrag att upphandla tillsyn och skötsel av tekniska installationer enligt redovisning i ärendet och återkomma med förslag till tilldelningsbeslut
Idrottsförvaltningen redovisade ett tjänsteutlåtande daterat 2008-04-25.
Tillsyn och skötsel av tekniska installationer i idrottsnämndens anläggningar sköts sedan 2003 av en extern entreprenör, efter upphandling som genomfördes 2002 och resulterade i en verksamhetsövergång där den tidigare maskinistenheten vid fastighetsavdelningen överfördes till den upphandlade entreprenören, Dalkia Facilites Management AB.
Nuvarande avtal löper ut till årsskiftet 2008/2009 och en ny upphandling ska genomföras. Idrottsförvaltningen föreslår en uppdelning i tre olika entreprenaddelar:
- Tillsyn och skötsel av tekniska installationer i hus
- Tillsyn och skötsel mm av tekniska installationer för kylproduktion för ishallar och isbanor
- Tillsyn och skötsel mm av tekniska installationer för vattenrening och badvattenprocess i bad och simhallar.
Ajournering av sammanträdet
Vice ordförande Jari Visshet begärde att sammanträdet skulle ajourneras. Idrottsnämnden beslöt enligt förslaget. Efter en kort tid återupptogs förhandlingarna.
samt därutöver anföra följande:
Om beslut fattas att upphandla tillsyn och skötsel av tekniska installationer föreslår vänsterpartiet i likhet med Kommunal sektion 46 klubb 6, Saco-föreningen och SKTF sektion 37 att förvaltningen undantar Eriksdalsbadet, Husbybadet, Stadion/Östermalm och Zinkensdamms idrottsplatser. Anledningen är att den tekniska driften vid dessa badanläggningar är komplicerad och krävande både resursmässigt och kompetensmässigt, och det vore därför naturligare att bygga upp en egen organisation som hela tiden finns nära verksamheten.
Stadion/Östermalm och Zinkensdamms idrottsplatser är evenemangsarenor som kräver extra tillsyn och resurser för att möta kraven från bl.a. arrangörer och allmänheten. Dessa anläggningar tillsammans kan utgöra grund för en egen organisation som dels finns nära verksamheterna för snabba insatser dels utgör en mer kostnadseffektiv organisation.
Dnr: 125/257/08
Idrottsförvaltningen redovisade ett tjänsteutlåtande daterat 2008-05-07.
Östermalms IP har i dag två 11-manna grusplaner och på samma yta vintertid en konstfrusen 400 m isoval för skridskoåkning samt friidrottsytor. Syftet med projektet är att genom anläggning av konstgräs höja kvalitén och öka nyttjandet av fotbollsplanerna samt genom anläggning av ny ispist öka driftsäkerheten och kvalitén på skridskobanan
_ _ _