Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2003-04-24

Sammanträde 2003-04-24

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Leif Blomquist, planarkitekt vid stadsbyggnadskontoret informerar om planerna för ny bebyg Läs mer...gelse m.m. vid Norra Bantorget

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

4 Bordlagt ärende. Stockholms parkprogram - yttrande till gatu- och fastighetskontoret

Dnr: 340-9/03

Stadsdelsnämnden har fått Stockholms Parkprogram på remiss från gatu- och fastighetskontoret för yttrande. Stockholms Parkprogram är ett handlingsprogram för utveckling och skötsel av Stockholms stads park- och naturmark.
Förvaltningen är positiv till att ett gemensamt parkprogram för Stockholm tas fram. Förvaltningen anser dock att ambitionsnivån i vissa detaljer i programmet är något för hög. Vidare vill förvaltningen särskilt framhålla vikten av att våra parkmiljöer handikappanpassas och blir lekvänliga. För att vi skall få bra parkmiljöer är det även mycket angeläget att det i hela processen finns ett bra samarbete mellan alla olika aktörer som är inblandade.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

5 Inrättande av självförvaltningsorgan för allmänna kommunala verksamheter inom staden - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 041-35/03

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en motion från Torsten Sandgren (v) med förslag om att på försök inrätta självförvaltningsorgan inom stadens verksamheter.
Ett självförvaltningsorgan ska bestå av företrädare för brukare och anställda med uppdrag från en nämnd att helt eller delvis svara för driften av en viss anläggning eller institution, t.ex. en förskoleenhet. En nämnd kan även delegera beslutanderätten i vissa ärenden till ett självförvaltningsorgan.
Stadsdelsförvaltningen är, trots vissa tveksamheter, positiv till förslaget om att under en försöksperiod erbjuda stadens nämnder att inrätta självförvaltningsorgan.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

6 Införande av redovisning av skolk i högstadieelevernas betyg - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 420-156/03

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bl.a. Norrmalms stadsdelsförvaltning angående ett förslag från Jan Björklund m.fl. (fp) om att införa redovisning av skolk i högstadieelevernas betyg. Jan Björklund m.fl. (fp) föreslår vidare att utbildningsnämnden får i uppdrag att årligen följa upp omfattningen av frånvaron inom stadens grundskolor.
Av nu gällande skolplan för Stockholms stad framgår att skolk ska redovisas i betygen, i såväl grundskolan som på gymnasiet. Skolorna inom Norrmalm följer gällande skolplan. Frånvaro utan giltigt förfall redovisas både i terminsbetyg och slutbetyg.
Stadsdelsförvaltningen är positiv till att utbildningsnämnden får i uppdrag att årligen följa upp omfattningen av frånvaron inom stadens grundskolor.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

7 Möjlighet att bevara Astrid Lindgrens hem - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 699-191/03

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning
av en skrivelse från kristdemokraterna Ewa Samuelsson och Anders Broberg med förslag om att undersöka möjligheterna att bevara Astrid Lindgrens hem och göra det tillgängligt för besökare. Från stadsdelsförvaltningens sida delar vi helt förslagsställarnas uppfattning och tycker att det är angeläget att en av våra mest berömda författares hem bevaras och öppnas för allmänheten.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

8 Brukarkooperativet JAG:s ansökan om förnyat tillstånd att driva enskild verksamhet - yttrande till länsstyrelsen

Dnr: 525-223/03

Brukarkooperativet JAG/JAG-centret ansöker om förnyat tillstånd att driva daglig verksamhet enligt LSS. Orsaken är att centret sedan november 2002 har en ny föreståndare. Tillstånd söks även för att bedriva verksamheten i lokalen vid Lästmakargatan 20.

Handläggare: utredare Mikael Josephsson, 508 09 035

9 Riktlinjer för användning av Norrmalms barnchecklista

Dnr: 040-103/03

Stadsdelsnämnden beslöt i mars 2001 att införa en s.k. barnchecklista att bifogas de ärenden som föreläggs nämnden och som rör barn och ungdomar. Syftet med detta
var att varje förslag till beslut skulle föregås av en bedömning av i vilken mån barns
och ungdomars rättigheter i enlighet med FN:s barnkonvention tillvaratagits. En del
av de frågeställningar som tas upp i checklistan har dock uppfattats alltför övergripande och svåra att besvara. Samtidigt har rutiner saknats för hur barn och ungdomar ska ges möjlighet att uttrycka sin mening. Barnchecklistan har därför omarbetats och från stadsdelsförvaltningens sida föreslås att checklistan endast ska användas i de ärenden som direkt berör barn och ungdomar.


Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

10 Inriktningsärende för ombyggnad av äldrebondet Klockhuset

Dnr: 326-273/03

I detta tjänsteutlåtande anges inriktningen för ombyggnad av rehabiliteringslokalerna i Klockhuset till boenderum. Ärendet innehåller behovsanalys, lokalprogram, kostnadsram, tidsplan och övergripande bedömning av förändringen av verksamhetskostnader. Stadsdelsnämnden föreslår beslut att ombyggnaden projekteras. När så har skett kommer stadsdelsnämnden att få ta ställning till om ombyggnaden skall genomföras.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

11 Inriktningärende för fortsatt förskoleutbyggnad

Dnr: 324-237/03

För att tillgodose det ökande behovet av förskola inom stadsdelen behövs en utbyggnad av minst två avdelningar ytterligare under detta år. I detta inriktningsärende föreslås godkännande av planeringen för tre avdelningar som i bästa fall kan öppna till höstterminsstarten och ytterligare två som ev. kan öppna senare i höst. Efter ytterligare planering och kostnadsberäkning kommer stadsdelsnämnden att föreläggas förslag om inrättande av dessa avdelningar. Ytterligare lokaler sökes för att tillgodose en väntad ökad efterfrågan under kommande år.

Handläggare: vik. avdelningschef Lars B Strand, 508 09 023

12 Anmälan av projektplan. IT- projekt på Vasens äldreboende

Dnr: 55-272/03

I en allt större utsträckning har IT kommit att bli ett redskap för vård- och omsorgspersonal i deras dagliga arbete. Ett hjälpmedel som underlättar arbetsuppgifter som dokumentation, kvalitetssäkring, samverkan mellan olika yrkesgrupper och informationsöverföring. Ett IT-projekt skall genomföras på Vasens äldreboende med syfte att underlätta och säkra informationshanteringen. I bifogad projektplan presenteras projektets bakgrund, syfte och mål, målgrupp, genomförande, tidsplan, projektorganisation, budget samt uppföljning och utvärdering.

Handläggare: utredare Christina Österling, 508 09 527

13 Situationen vid stadsdelens restauranger - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Dnr: 623-82/03

Stadsdelsnämnden har uppdragit åt förvaltningen att besvara skrivelsen om situationen vid stadsdelens restauranger. I skrivelsen efterlyser Anders Broberg (kd) en redogörelse för det som framkommit vid polisens och tillståndsenhetens gemensamma tillsynsbesök under helgen den 25 och 26 januari 2003 samt förvaltningens syn på det. Frågor som bör ställas är om reglerna för tillståndsgivning ska ändras, om kontrollen ska ökas och om de förebyggande insatserna ska ändras.
Förvaltningen konstaterar att trots de stora insatserna från tillsynsmyndigheternas sida och den positiva utvecklingen av tillsynsverksamheten uppstår tillfällen och situationer som leder till olägenheter i fråga om ordning och nykterhet som inte överensstämmer med lagens intentioner om att minska alkoholens skadeverkningar och om att befästa en alkoholkultur under ansvar. Mot bakgrund av detta anser förvaltningen att det finns skäl att se över stadens riktlinjer för serveringstider och kravnivån för de serveringsställen som är öppna efter den så kallade normaltiden, d.v.s. klockan 01.00. Förvaltningen anser att en tydlig, effektiv tillsynsverksamhet i samverkan med flera myndigheter och med möjlighet till snabba och verkningsfulla sanktioner är viktigt. Förvaltningen anser vidare att det fortsatta målinriktade utvecklingsarbetet med förebyggande tillsyn olika aktörer och myndigheter emellan bör fördjupas utifrån de erfarenheter och goda exempel som har samlats under åren.


Handläggare: utredare Riitta Sköld , 508 09 307

14 Minnesmärke för att hedra Raoul Wallenberg - svar på medborgarförslag

Dnr: 341-119/03

DUKAS

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin Hahn , 508 09 015

15 Stopplintar på Drottninggatan - svar på medborgarförslag

Dnr: 341-950/02

Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att bereda ett medborgarförslag. Förslagsställaren anser att man borde sätta ut stopplintar på Drottninggatan för att reducera trafiken på gatan. Gatu- och fastighetskontoret uppger att man har så pass mycket problem med stopplintar i gatumiljöer att man vill undvika detta. Stadsdelsförvaltningen instämmer i gatu- och fastighetskontorets bedömning och anser att man i stället borde överväga att göra om markbeläggningen så att denna del av gatan även visuellt upplevs som en gågata, både av gående och av bilister.

Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

16 Plantera träd på Tegnérgatan - svar på medborgarförslag

Dnr: 341-958/02

Förvaltningen har fått i uppdrag av stadsdelsnämnden att bereda ett medborgarförslag från Christoffer Vollmer. Förslagsställaren önskar trädplanering på antingen en eller två sidor av Tegnérgatan, mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan.

Gatu- och fastighetskontorets, som ansvarar för sådana investeringar, kommer inte att trädplantera denna del av gatan. Förvaltningen instämmer i gatu- och fastighetskontorets bedömning med anledning av de stora anläggningskostnader som skulle vara förknippade med en trädplantering på denna del av Tegnérgatan. Förvaltningen anser att det är mer fördelaktigt att stadens resurser satsas på mer ”lättplanterade” ställen eftersom man då får fler träd för samma investeringskostnad.


Handläggare: samhällsplanerare Victoria Zimmermann Grönros , 508 09 021

17 Alkoholservering i restuarang Buddha Dining and Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-239/03

Restaurang Buddha Dining and Bar, som ligger på Biblioteksgatan 9, ansöker om utökad serveringstid både inomhus och utomhus. Det nuvarande tillståndet avser serveringstider mellan klockan 11.00 och 03.00. Förvaltningen bedömer att ett tillstånd enligt ansökan inte kommer att medföra några negativa konsekvenser. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

18 Alkoholservering i restaurang Svea Bar & Matsal - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-252/03

Restaurang Svea Bar och Matsal byter ägare och ansöker därför fortsatt serverings- tillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus och mellan klockan 11.00 och 02.00 utomhus. Förvaltningen bedömer att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte medför några negativa konsekvenser i området. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

19 Alkoholservering i restaurang Nello - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-279/03

Restaurang Nello f.d. Caribe, som ligger på Olofsgatan 7B, ansöker om utökad serveringstid till 05.00 söndag till lördag. I restaurangens närhet finns fastigheter med bostadslägenheter, kontorslokaler och affärer. Förvaltningen bedömer att det finns risk för störningar för närboende och föreslår därför att ansökan om utökade serveringstider avstyrks.
OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

20 Att flytta Club Privé - svar på medborgarförslag

Dnr: 418-109/03

Medborgarförslaget innebär att Norrmalms stadsdelsförvaltniong ska tvinga Club Privé att flytta från lokalerna på Briger Jarlsgatan 115. Stadsdelsförvaltningen och närpolisen har inga möjligheter att genomföra detta.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson , 508 09 149

21 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för mars 2003

22 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman vid stadsmiljö- och planeringsavdelningen

23 Anmälan av beslut fattade av stadsdelsdirektören

24 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

25 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

26 Anmälan av inkomna handlingar

27 Stadsdelsdirektörens information

§120 Tema: Planerna för ny bebyggelse m.m. vid Norra Bantorget

Leif Blomquist, planarkitekt vid stadsbyggnadskontoret, informerade om planerna för ny bebyggelse m.m. vid Norra Bantorget. Därefter följde en diskussion där både politiker och allmänheten deltog.

Brigitte Straubinger, ordförande i PRO Vasastan, tog upp frågan om kontaktverksamhet bland äldre med anledning av en annons i lokalpressen. Hon ville även veta när den ansökan om bidrag till uppsökande verksamhet som ingivits från PRO Vasastan kommer att behandlas.

Torsten Wrene, som tidigare inkommit med ett medborgarförslag angående cykelbanan i korsningen Karlbergsvägen – Norrtullsgatan, redogjorde närmare för sina synpunkter.

§121 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att  jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 29 april 2003.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 27 mars 2003 blivit justerat den 3 april 2003.

§122 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmälde en skrivelse med förslag om att ett extra sammanträde i stadsdelsnämnden skulle sättas ut för att ge nämnden tillfälle att yttra sig över remissen om trängselavgifter.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmälde en skrivelse med förslag om att återföra 7.3 mkr till förskoleverksamhetens budget samt att stadsdelsnämnden skulle verka för att förskolans medel fördelas enligt en förskolepeng.

§125 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 349-329/03
Ett förslag från Jan Åkerstedt angående befrielse från trängselavgifter för Norrmalmsbor anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för att inarbetas i stadsdelsförvaltningens kommande förslag till remissvar angående införande av miljöavgifter.

§126 Bordlagt ärende. Stockholms parkprogram - yttrande till gatu- och fastighetskontoret

Diarienummer 340-9/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 15 mars 2003, med anledning av remiss från gatu- och fastighetskontoret angående Stockholms parkprogram, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Våra parker har stor betydelse för såväl våra äldre, sjuka och barn somrör sig på liten yta, som för mer rörliga personer som vistas i vår stad. Det är därför bra med ett gediget parkprogram på en övergripande nivå som hjälp för de många aktörer som måste samverka med kunskaper och resurser vid utförandet. Några förstärkningar behövs dock.

Biotopkartorna
Dessa behöver poängteras mera när det gäller fåglar, insekter, djur. Enligt ornitologer har 50% av råsparvarna försvunnit i Stockholmsområdet. I hela innerstaden har buskbeståndet krympt, gammalt frömaterial städats bort och fågelkvittret blivit mer sällsynt. Det behövs en fågelchecklista. Naturliga växterna måste även värnas på de små slitna grönytorna och inte alltid ges upp för s.k. rationell städning.

Sociotopkartorna
Bra att det finns ett namn även på de mer svårdefinierade mjuka värdena. En utveckling av dem kan bli mycket intressant.

Garantiskötseln
Viktigt att den blir tillräckligt lång. Entreprenörerna måste ta ansvar för att träd och växter som förnyar eller ersätter det gamla överlever och att miljön för fåglarna t ex, inte äventyras. 

Parkvärdar
Vore väldigt bra om det är möjligt att genomföra. Samverkan med olika intressegrupper är viktig. För det        behövs en kontinuerlig kontakt.

Anslagstavlor
Betydelsefullt att människor vet vart de kan vända sig med synpunkter. Tavlor för föreningsmeddelanden borde finnas i entrén till alla parker och kunde inkludera grundinformation, t ex i ramen. Risken för skadegörelse minskar om utbudet på tillåtna kommunikationsställen ökar. På något lämpligt ställe skulle ett större klotterplank kunna sättas upp. Papperskorgar underlättar städningen. Dricksfontäner ökar trivseln.

Pedagogiskt värde
Fler grönområden än parklekar, 4 H-gårdar och stadsjordbruk borde utnyttjas för att lära barnen att glädjas åt och respektera kulturen, djuren och naturen i vår närmiljö. Till exempel genom att ta fram undervisnings-material på olika nivåer för orientering i olika parker. Gatu- och Fastighetskontorets fina serie "Grön stadsvandring" (1999) för de sju innerstadsstadsdelarna, kunde också utvecklas.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§127 Inrättande av självförvaltningsorgan för allmänna kommunala verksamheter inom staden - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 041-35/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 17 februari 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående inrättande av självförvaltningsorgan inom stadens verksamheter, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ledamoten Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi har inget emot att delta i en försöksverksamhet med inrättande av självförvaltningsorgan. Vi tror dock att intresset för deltagande från personal och berörda föräldrar / "kunder" kommer att vara mycket svalt.

Det är viktigt för medborgare i vår stad att vi har lika regler över hela staden. Med detta system kan förvirring uppstå om vilka regler som gäller.

Den stora valfriheten inom dessa områden, skolan och barnomsorgen, är i stället att ge föräldrar / "kunder" så stor valfrihet som möjligt. Det får de med peng-system och liknande och inte styrande via ombud.

§128 Införande av redovisning av skolk i högstadieelevernas betyg - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 420-156/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 19 mars 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående införande av redovisning av skolk i högstadieelevernas betyg, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Stadsdels-nämnden är därmed positiv till att frånvaron i stadens grundskolor följs upp årligen.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) samt ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde att särskilt uttalande av följande lydelse:

Frågor om skolk och liknande frågor bör behandlas i samband med den översyn av skolplanen som måste ske. Vi behöver rent allmänt en omarbetning av skolplanen så att den konsekvent följer det nationella styrmedel som finns, nämligen den nationella läroplanen. I den nya skolplanen för Stockholm som skall utformas bör också de speciella lokala förhållanden som råder i staden tas upp och behandlas.

Under tiden skall naturligtvis gälla att de lärare eller skolor som anser att stadens skolplan skiljer sig mot den nationella läroplanen, skall följa den senare.

§129 Möjlighet att bevara Astrid Lindgrens hem - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 669-191/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 4 mars 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående möjligheten att bevara Astrid Lindgrens hem, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§130 Brukarkooperativet JAG:s ansökan om förnyat tillstånd att driva enskild verksamhet - yttrande till länsstyrelsen

Diarienummer 525-223/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 31 mars 2003, med anledning av remiss från länsstyrelsen angående ansökan om förnyat tillstånd från brukarkooperativet JAG om att driva enskild verksamhet, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Brukarkooperativet JAG:s ansökan om förnyat tillstånd att driva enskild verksamhet tillstyrks.

§131 Riktlinjer för användning av Norrmalms barnchecklista

Diarienummer 040-103/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 10 februari 2003, angående riktlinjer för användning av Norrmalms barnchecklista, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) och yrkade bifall till det.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m. fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

BeslutEfter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

1. Stadsdelsförvaltningens förslag godkänns i huvudsak.

2. "Ja-svar" på frågeställning 2 ska motiveras med beskrivning av på vilket sätt barns och ungdomars synpunkter tagits tillvara.

3. "Ja-svar" på frågeställning 3 ska motiveras med beskrivning av på vilket sätt barns och ungdomars bästa satts i första rummet.

4. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
Barnchecklistan är ett viktigt dokument för att bedöma barns och ungdomars intressen i olika frågor. Det är samtidigt väsentligt att barn och ungdomars synpunkter inhämtas direkt genom kontakter, via till exempel förekommande ungdomsråd, eller i enkätform till skolklasser i för barn och unga angelägna frågor i stadsdelen.
Formerna för detta är en viktig fråga att diskutera i demokratiberedningen.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.

§132 Inriktningsärende för ombyggnad av äldrebondet Klockhuset

Diarienummer 326-273/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 9 april 2003, angående ombyggnad av äldreboendet Klockhuset, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag från folkpartiet och moderaterna och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra en projektering för ombyggnad av rehabiliteringslokaler på Klockhuset till boenderum.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmälde en reservation av följande lydelse:

1. Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att återremittera ärendet.

2. Stadsdelsnämnden borde därutöver ha anfört följande:
Det är viktigt med friskvård. Det är särskilt viktigt med friskvård för äldre. Denna verksamhet ansågs alldeles nyligen vara utmärkt föredömlig och ekonomiskt effektiv, och många gamla piggnade till. Vi är därför klart tveksamma till att "lägga ner" friskvården, och vill att förvaltningen gör en genomlysning av friskvårdens framtid innan beslut tas och lokaler avvecklas.

§133 Inriktningärende för fortsatt förskoleutbyggnad

Diarienummer 324-237/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 15 april 2003, angående fortsatt förskoleutbyggnad, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att planera för nya förskolor enligt följande:

  1. Förskolan Gläntan, Norrbackagatan 21-23 utökas med en avdelning.
  2. Förskolan Orion,Västmannagatan 33 utökas med en avdelning.
  3. En lokal för ca en avdelning förhyres vid Vegagatan 4.
  4. Påbyggnad på förskolan Resedan, Hälsingegatan 4.

Särskilda uttalanden
Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är bra att förvaltningen aktivt arbetar för att skapa fler förskoleplatser i stadsdelen. En kraftansamling måste ske så att köerna nu snabbt arbetas bort och att den successiva minskningen av barngrupperna kan fortgå. Det är därför nödvändigt att förvaltningen intensifierar arbetet med att finna lokaler som kan anpassas till förskoleverksamhet. De ekonomiska förutsättningarna finns, vi har relativt goda förutsättningar att rekrytera personal och vi måste vara beredda att investera medel för både till- och ombyggnader för att åstadkomma de lokaler som vi så väl behöver på Norrmalm.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Barngruppernas storlek blev en stor valfråga. Tyvärr infriar inte den nuvarande majoriteten sina vallöften till föräldrarna, så några minskningar av barngrupperna har vi svårt att se. Vi anser därför att förvaltningen också ska leta efter nya lokaler så att det nödvändiga löftet om minskning av barngrupper kan genomföras.

§134 Anmälan av projektplan. IT- projekt på Vasens äldreboende

Diarienummer 055-272/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 9 april 2003, angående projektplan - IT-projekt på Vasens äldreboende, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden godkänner anmälan av projektplan för IT-projekt på Vasens äldreboende.

§135 Situationen vid stadsdelens restauranger - svar på skrivelse från Anders Broberg (kd)

Diarienummer 623-82/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 8 april 2003, med anledning av en skrivelse från Anders Broberg (kd) angående situationen vid stadsdelens krogar, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordföranden Inge-Britt Lundins m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenströms m.fl. (m) yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§136 Minnesmärke för att hedra Raoul Wallenberg - svar på medborgarförslag

Diarienummer 341-119/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 23 april 2003, med anledning av ett medborgarförslag om att uppföra ett nytt minnesmärke för att hedra Raoul Wallenberg, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordföranden Inge-Britt Lundins m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenströms m.fl. (m) yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§137 Stopplintar på Drottninggatan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 341-950/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 29 januari 2003, med anledning av ett medborgarförslag om stopplintar på Drottninggatan, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.
  2. Tjänsteutlåtandet översänds tillsammans med medborgarförslaget till gatu- och fastighetsnämnden för ställningstagande.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Det är viktigt att trafiken på Drottninggatan i faktiska tal minskar. Att en gata visuellt ses som gågata gör att människor faktiskt tror att det är en gågata – vilket det ju inte är. Med andra ord, här måste bra information skapas !

§138 Plantera träd på Tegnérgatan - svar på medborgarförslag

Diarienummer 341-958/02
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 25 mars 2003, med anledning av ett medborgarförslag om att plantera träd på Tegnérgatan, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§139 Alkoholservering i restuarang Buddha Dining and Bar - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-239/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 24 mars 2003, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Buddha Dining and Bar, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om utökad serveringstid mellan klockan 11.00 och 04.00 inomhus och utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt. Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller kl. 05.00 …… Var ska det sluta ? Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader….
Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor.
Dags att bryta karusellen och ta en diskussion om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§140 Alkoholservering i restaurang Svea Bar & Matsal - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-252/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 10 april 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Svea Bar och Matsal, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

BeslutEfter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus och mellan klockan 11.00 och 02.00 utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mpreserverade sig mot beslutet.  

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag ser med oro hur alkoholsortimentet i vårt samhälle blir allt större samtidigt som tillgängligheten dygnet runt ökar dramatiskt. Fram till 1998, när jag tidigare satt i stadsdelsnämnden, gällde alkoholansökningarna serveringstillstånd över huvud taget, i vissa fall öppethållande till kl. 01.00 och i sällsynta fall öppet till kl. 03.00. Nu ska det vara kl. 03.00 eller kl.05.00 …… Var ska det sluta ? Samtidigt kommer allt fler rapporter om ökande alkoholism, våld, brott, otrygghet, kostnader….Det "aktiva" kroglivet har förskjutits till att börja allt senare på kvällen och sluta allt tidigare på morgonen. Ungdomar som alltid velat pröva ytterligheter, har anpassat sig och åker ofta till stan först vid 23-24-tiden. Med konsekvenser för såväl dygnsrytm som alkoholvanor. Dags att bryta karusellen och ta en diskussion om värdet och vådan av en generös tillståndsgivning och tills vidare återgå till de gamla tillståndsnormerna.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§141 Alkoholservering i restaurang Nello - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-279/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 9 april 2003, med anledning av remiss från socialtjänstförvaltningen angående serveringstillstånd i restaurang Nello, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ewa Schenström (m) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och moderaterna och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om utökad serveringstid till klockan 05.00 avstyrks.

Reservation
Ledamoten Ewa Schenström m.fl (m) och vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) anmälde en reservation av följande lydelse:

Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att tillstyrka ansökan.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§142 Att flytta Club Privé - svar på medborgarförslag

Diarienummer 418-109/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 10 april 2003, med anledning av ett medborgarförslag om att flytta Club Privé, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§143 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för mars 2003

Diarienummer 103-327/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 14 april 2003, angående ekonomisk månadsuppföljning för mars 2003, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

BeslutStadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för mars 2003 godkänns.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Vi vill särskilt understryka vikten av att i ett kärvt ekonomiskt läge prioritera kärnverksamheterna i stadsdelen. Det är också viktigt att vi anpassar kostymen ( främst äldreomsorgen ) efter behov / ersättning.

§144 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman vid stadsmiljö- och planeringsavdelningen

Av vik. avdelningschefen Lars B Strand under februari och mars månad 2003 tillstyrkta ansökningar om serveringstillstånd anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§145 Anmälan av beslut fattade av stadsdelsdirektören

Av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattade beslut, angående tillåtelse för studieledare vid Nya verkstan att resa till Paris med klientgrupp samt tillåtelse för medarbetare vid socialpsykiatriska enheten att tillsammans med klienter resa till Kanarieöarna, anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§146 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll förda vid sammanträden vid Norrmalms handikappråd den 20 mars och den 10 april 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

BeslutStadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av protokoll förda vid sammanträden i Norrmalms handikappråd den 20 mars och den 10 april 2003 godkänns.

§147 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll fört vid sammanträde i lokala pensionärsrådet den 22 april 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att protokollet skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan av protokoll fört vid sammanträde i lokala pensionärsrådet den 22 april 2003 godkänns.

§148 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna / upprättade handlingar anmäldes:

  1. Uppföljning av hemtjänst i egen regi. Stadsdelsförvaltningens rapport. Dnr 008-245/03. Tidigare utsänd.
  2. Skrivelse från Anders Broberg (kd) angående gemensamma utrymmen i Vädurens äldreboende. Dnr 536-308/03
  3. Skrivelse från kristdemokraterna Anders Broberg, Birgitta Borg och Björn Nyström angående parkering på Barnhusbron. Dnr 303-318/03
  4. Skrivelse från Hans Jakobsson, Socialpsykiatriska enheten, angående psykiatrireformen. Dnr 515-313/03
  5. Skrivelse från föräldrar i Norrmalms och Östermalms stadsdel angående frågan om modersmålsundervisning. Dnr 404-309/03
  6. Svar på medborgarförslag angående farthinder i Birkastan. Dnr 346-978/02
  7. Skrivelse från Anders Broberg (kd) med förslag om att permanenta skateboarden i Observatorielunden. Dnr 456-347/03.

Avdelningschefen Annette Luengo redogjorde med anledning av skrivelse nr 5 om hur budgetmedel för modersmålsundervisning fördelats. Stadsdelsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att återkomma med en redovisning av hur budgeterade medel för modersmåls-undervisning fördelas efter utökat anslag.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§149 Stadsdelsdirektörens information

Personalchefen Lotta Halling informerade om hur den pågående konflikten inom Svenska Kommunalarbetareförbundet påverkar stadsdelsnämndens verksamhet.

§150 Övriga frågor

  • En skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmäldes med förslag om ett extra sammanträde i stadsdels-nämnden för att ge nämnden tillfälle att yttra sig över remissen om införandet av trängselavgifter. Dnr 302-368/03.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att ett extra sammanträde i stadsdelsnämnden skall äga rum måndagen den 12 maj.

  • En skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmäldes. I skrivelsen föreslogs att 7.3 mkr skulle återföras till förskoleverksamhetens budget. Vidare föreslogs att stadsdelsnämnden skulle verka för att förskolans medel fördelas enligt en förskolepeng, detta för att förhindra att pengar förs bort från verksamheten vilket kraftigt försvårar möjligheterna att bevara uppnådd kvalitet och omöjliggör kvalitetsförbättringar såsom mindre barngrupper. Dnr 413-369/03.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med en redovisning av hur budgetmedel fördelas till förskoleverksamheten. Av redovisningen ska även framgå hur budgeterade medel för modersmålsundervisning fördelats.

§151 Gemensam upphandling av ramavtal avseende utredningstjänster inom individ- och familjeomsorgen

Diarienummer 125-289/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande av den 21 mars 2003, angående gemensam upphandling av ramavtal avseende utredningstjänster inom individ- och familjeomsorgen, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut. Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och moderaterna och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Stadsdelsnämnden godkänner föreliggande förslag till förfrågningsunderlag.
  2. Stadsdelsnämnden uppdrar åt tjänsteman vid Älvsjö stadsdelsförvaltning att infordra anbud och administrera den gemensamma anbudsupphandlingen åt övriga deltagande nämnder.
  3. Stadsdelsnämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören att anta och teckna ramavtal med vinnande anbudsgivare.
  4. Stadsdelsnämnden uppdrar åt stadsdelsförvaltningen att återkomma med redovisning av genomförd upphandling.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Ewa Schenström m.fl. (m) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:


1. Den gemensamma upphandlingen ska inte genomföras.

2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Vi anser att det beslut som stadsdelsnämnden tog den 22 augusti 2002 skall gälla. Vi reserverade oss i januari 2003 mot att det beslutet revs upp, så att den då pågående upphandlingen avbröts. Och vi anser fortfarande att ett användande av andra kompetenser än de som finns inom stadens egna förvaltningar berikar och utvecklar, ingen gör exempelvis omhändertagandeutredningar bättre bara för att man får lönen från kommunen.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.