Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2003-10-23

Sammanträde 2003-10-23

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Tema

Förslag till verksamhetsplan och budget för 2004.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

5 Riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård och boende, familjehem m.m. - yttrande till kommunstyrelsen

Dnr: 506-659/03

Kommunstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande med anledning av förslag till reviderade riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård och boende, familjehem m.m. Egenavgiften för boende i familjehem föreslås höjas från 21 kronor till 32 kronor per dygn. Förslaget omfattar även förtydligande av vissa begrepp som är aktuella i dessa sammanhang. Därutöver har vissa mera redaktionella ändringar gjorts i syfte att ge tydligare anvisningar om hur egenavgiften ska tas ut.

Stadsdelsförvaltningen är positiv till förslaget till reviderade riktlinjer.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

6 Miljö- och trafiksäkerhetskrav för fordon och arbetsmaskiner vid upphandling av entreprenörer och tjänster - yttrande till gatu- och fastighetsnämnden

Dnr: 120-662/03

Städerna Stockholm, Göteborg och Malmö tillsammans med Vägverket har samordnat miljö- och trafiksäkerhetskraven för fordon och arbetsmaskiner. Dessa krav har i Stockholm tillämpats som anbudsvärderande medan de varit obligatoriska i de övriga städerna. Gatu- och fastighetskontoret föreslår nu att kraven även blir obligatoriska i Stockholm och ska gälla som riktlinjer inom staden. Förvaltningen, som i sina entreprenadupphandlingar för gatu- och parkdriften redan tillämpat miljökraven som obligatoriska, är mycket positiv till gatu- och fastighetskontorets förslag till riktlinjer.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

7 Den framtida skolorganisationen på Norrmalm - inriktningsärende

Dnr: 041-675/03

En översyn av den framtida skolorganisationen på Norrmalm har genomförts. Anledningen är att Norrmalms skolor har en viss överkapacitet i dagsläget. USK:s elevantalsprognos fram till 2010 visar dessutom att elevantalet i skolorna kommer att minska kraftigt. Ytterligare skäl till översynen är att det system som nu gäller för hyressättningen i kommunala skolor medför att 5 mnkr av Norrmalms lokalkostnader betalas av andra medel än lokalschablonen.

När det gäller ett effektivare lokalutnyttjande har utredningens inriktning varit att alla skolor ska finnas kvar medan möjligheterna att lämna externa lokaler har prövats för att sänka den totala hyreskostnaden för skolverksamheten och dessutom tillgodose förskolans behov av utbyggnad. Hänsyn har också tagits till stadsdelsnämndens ansvar för skolpliktsbevakningen och inriktningsmålet om att integrera skolbarnsomsorgen med grundskolans verksamhet.

Förvaltningen förslår att nämnden godkänner den föreslagna inriktningen av den framtida skolorganisationen på Norrmalm. Förvaltningen anser att ett F-9 perspektiv ska prägla verksamheterna och vara utgångspunkten för den stadsdelsövergripande pedagogiska verksamheten och organisationen av skolenheter.
Förvaltningen förslår vidare att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att återkomma med en plan för genomförande. I denna plan kommer konsekvenserna av de olika förslagen att utredas. Förvaltningen kommer särskilt att utreda om gränserna för skolornas upptagningsområden måste ändras.

Handläggare: Utvecklare Annika Hellewell , 508 09 381

8 Kartläggning av matförsörjning - öppen hemtjänst, servicehus och äldreboende med heldygnsomsorg

Dnr: 539-599/03

Kartläggningen visar att matförsörjningen inom äldreomsorgen på Norrmalm kan variera beroende på var brukaren bor, vilken typ av boendeform brukaren har och vilken enhet som utför biståndet. Skillnaderna består i andel brukare som har bistånd för matförsörjning på enheterna, mat från upphandlad matleverantör eller inte, möjlighet att äta i gemenskap med andra, möjlighet att påverka menyn och brukarens möjligheten att vara delaktig i det förberedande måltidsarbetet.

Handläggare: utredare Christina Österling , 508 09 527

9 Förslag till reviderad IT-säkerhetsinstruktion för Norrmalms stadsdelsnämnd

Dnr: 054-691/03

Syftet med denna instruktion är att beskriva de regler och rutiner som gäller för informationssäkerheten vid Norrmalms stadsdelsförvaltning. Arbetet när det gäller informationssäkerhet ska primärt inriktas på att förebygga störningar samt säkerställa att IT-verksamheten bedrivs enligt lagenliga och säkra former.
Säkerhetsarbetet ska i första hand inriktas på förebyggande åtgärder.

Handläggare: arbetsmiljösekreterare Barbro Broo, 508 09 049

10 Möjligheten att bevara Astrid Lindgrens hem som museum - svar på skrivelse från folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna

Dnr: 669-191/03

Stadsdelsnämndens oppositionspartier har inkommit med en skrivelse angående möjligheterna att
bevara Astrid Lindgrens hem som museum. Detta med anledning av att stadsmuseet och Astrid Lindgrens släktingar enligt uppgift inte kunnat komma överens i frågan. Skrivelsen har överlämnats till förvaltningen för beredning.

Stadsmuseiförvaltningen har sedan något år tillbaka haft i uppdrag att i samarbete med Astrid Lindgrens anhöriga utreda förutsättningarna för att bevara hemmet och göra det tillgängligt för allmänheten. Man har dock inte kunnat nå en för båda parter godtagbar överenskommelse och stadsmuseinämnden har därför förklarat utredningsuppdraget avslutat. Stadsmuseiförvaltningen är dock positiv till att på nytt ta upp frågan.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin , 508 09 015

11 Boendeparkering för bilpoolsbilar - svar på medborgarförslag

Dnr: 303-542/03

Stadsdelsnämnden har givit förvaltningen i uppdrag att bereda ett medborgarförslag angående bilpoolsparkering. Förslagsställaren, som bor på Norrmalm och är medlem i en bilpool på Kungsholmen, anser att bilpoolsbilar ska behandlas på samma sätt som egen bil när det gäller boendeparkeringstillstånd. Som det nu är kan den som är medlem i en bilpool i annan stadsdel inte få boendeparkeringstillstånd i sitt eget bostadsområde. Detta betyder således att förslagsställaren inte kan få boendeparkeringstillstånd på Norrmalm.

Förvaltningen arbetar för att fler bilpooler ska inrättas i syfte att minska utsläpp av avgaser och öka framkomligheten i trafiken. Det är därför angeläget att frågan om bilpoolsparkering kan lösas på ett tillfredställande sätt. Förvaltningen anser att gatu- och fastighetskontoret bör se över möjligheterna att låta bilpoolsmedlemmar få boendeparkeringstillstånd i sitt eget bostadsområde oavsett om de är medlemmar i en bilpool i annan stadsdel.

Handläggare: agenda 21-samordnare Liselotte van den Tempel , 508 09 245

12 Bättre markering av cykelbanan vid Odenplan - svar på återremitterat medborgarförslag

Dnr: 316-256/03

Torsten Wrene har skrivit ett medborgarförslag om bättre markering av cykelbanan vid Odenplan. Gatu- och fastighetskontoret har tidigare meddelat att det inte var möjligt att göra kompletterande markeringar i körbanan av hänsyn till Vägverkets förordningar. Stadsdelsnämnden har återremitterat ärendet till stadsdelsförvaltningen som fört en dialog med kontoret en gång till. Gatu- och fastighetskontoret har efter ytterligare övervägande funnit att förslaget, i detta specifika fall, inte innebär någon motsättning till Vägverkets förordningar. Stadsdelsförvaltningen önskar att detta genomförs så fort som möjligt av trafiksäkerhetsskäl.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Patrik Ståhl , 508 09 021

13 Alkoholservering i restaurang Leonardo - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-667/03

Med anledning av ägarskiftet ansöker restaurang Leonardo ett utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus och utomhus. Restaurangen ligger på Sveavägen 55. Den tidigare ägaren har haft utskänkningstillstånd mellan klockan
11.00 och 03.00 inomhus och mellan klockan 11.00 och 24.00 utomhus. Förvaltningen har inte mottagit några klagomål om störningar från närboende.

Förvaltningen föreslår att ett fortsatt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus tillstyrks. Eftersom restaurangen ligger i ett område där det finns bostadslägenheter bedömer förvaltningen att det finns risk för störningar för närboende med ett utskänkningstillstånd till klockan 03.00 utomhus. Förvaltningen föreslår därför att ansökan om ett utskänkningstillstånd utomhus till klockan 03.00 avstyrks men tillstyrks till klockan 24.00.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

14 Alkoholservering i restaurang Saline - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-516/03

Restaurang Saline, som ligger på Tulegatan 17, ansöker om ett nytt utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 01.00 inomhus och mellan klockan 11.00 och 22.00 utomhus. Med hänsyn till att restaurangen ligger i ett område med många boende och att det finns risk för störningar för närboende föreslår förvaltningen att ansökan om utskänknings- tillstånd inomhus till klockan 01.00 avstyrks, men tillstyrks till klockan 24.00. Utskänkningstillstånd utomhus tillstyrks till klockan 22.00.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

15 Alkoholservering i restaurang Grodan Sergel - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Dnr: 621-689/03

Restaurang Grodan Sergel, som ligger på Sveavägen 9-11, har ansökt om utökad serveringstid till klockan 04.00 inomhus. Med hänsyn till restaurangens läge, långt från bostadslägenheter, bedömer förvaltningen att ett serveringstillstånd enligt ansökan inte bör medföra några negativa konsekvenser. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredare Riitta Sköld, 508 09 307

17 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman angående:

- ansökningar om alkoholserveringstillstånd
- yttranden i bygglovsärenden

18 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

19 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

20 Anmälan av inkomna handlingar

§288 Tema: Verksamhetsplan och budget för 2004

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om stadsdelsförvaltningens förslag till verksamhetsplan och budget för 2004.

Frågor och synpunkter från allmänheten

  • En lärare vid Johannes skola tog upp frågan om skolans framtid med anledning av stadsdelsförvaltningens förslag angående den framtida skolorganisationen på Norrmalm. Enligt förslaget kommer antalet elever i Johannes skola att minska med 200 fram till år 2010. Läraren framhöll att skolans verksamhet är mycket välfungerande och också unik genom att en tredjedel av eleverna är engelsktalande. Hon ansåg att man borde kunna rekrytera elever från andra stadsdelar och på det sättet förhindra en minskning av antalet elever.
  • Även ordföranden i föräldraföreningen i Matteus skola tog upp frågan om den framtida skolorganisationen inom stadsdelen. Han framhöll att skolorganisationen givetvis måste anpassas till det prognostiserade antalet elever men menade att det samtidigt är viktigt att man vid beslut i frågan inte binder sig alltför hårt till den prognos som redovisas i ärendet. Vidare ansåg han att det saknades en analys av vilka konsekvenser de föreslagna åtgärderna kommer att medföra.
  • Torsten Wrene tog upp frågan om trafikreglerna kring Odenplan och i första hand i korsningen Karlbergsvägen – Norrtullsgatan. Detta med anledning av ett tidigare medborgarförslag från honom om att öka trafiksäkerheten genom bättre markering av cykelbanan i den aktuella korsningen. Torsten Wrene ansåg att trafikreglerna, trots de åtgärder gatu- och fastighetskontoret nu kommer att vidta, är mycket oklara. Han menade att frågan behöver utredas så att alla förstår vad som gäller och han överlämnade också en skrivelse i frågan.

§289 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Ellen Sääf-Bergqvist (s) valdes att jämte vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 29 oktober 2003.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 25 september 2003 justerats den 2 oktober.

§290 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Inga övriga frågor anmäldes.

§294 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 369-713/03
Ett förslag från Madeleine Primmer om inköp av hundbajspåsar och fler hundbajslatriner anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att förslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

§295 Verksamhetsplan 2004

Diarienummer 101-695/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 22 oktober 2003 med förslag till verksamhetsplan för 2004 förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

§296 Riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård och boende, familjehem m.m. - yttrande till kommunstyrelsen

Diarienummer 506-659/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 7 oktober 2003, med anledning av remiss från kommunstyrelsen angående förslag till reviderade riktlinjer för egenavgifter för vuxna i hem för vård och boende, familjehem m.m., förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

§297 Miljö- och trafiksäkerhetskrav för fordon och arbetsmaskiner vid upphandling av entreprenörer och tjänster - yttrande till gatu- och fastighetsnämnden

Diarienummer 120-662/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 3 oktober 2003, med anledning av remiss från gatu- och fastighetsnämnden angående miljö- och trafiksäkerhetskrav för fordon och arbetsmaskiner vid upphandling av entreprenader och tjänster, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v).

Frågan om arbetsmaskiner och dess buller bör särskilt uppmärksammas. Användningen av arbetsmaskiner orsakar bullerstörningar som negativt påverkar människors hälsa och miljön. Det är därför viktigt att arbeta vidare med att minska bullerstörningar från arbetsmaskiner samt att göra maskinerna tystare. Vid inköp av maskiner ska sådana maskiner minst uppfylla de krav på ljud-effektnivåer för utomhusmaskiner som följer av EG:s bullerdirektiv. Ett direktiv som också har implementerats i svensk lag genom förordning om buller från viss utomhusutrustning.

§298 Den framtida skolorganisationen på Norrmalm - inriktningsärende

Diarienummer 041-675/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 2 oktober 2003, angående den framtida skolorganisationen på Norrmalm, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) lade fram ett förslag till beslut från socialdemokraterna, ledamoten Hans Enroth (v), ledamoten Ulla Dahl (mp), folkpartiet, moderaterna och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Ärendet bordläggs och beslut i frågan fattas den 27 november 2003.
  2. Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att under bordläggningstiden för kännedom översända ärendet till ordförandena i föräldraföreningarna på skolorna.
  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:
    Det är viktigt att det säkerställs att materialet har gått ut till samtliga föräldra-föreningar på skolorna, att anslag sätts upp på skolorna om att ett ärende om den framtida skolorganisationen inom kort skall beslutas samt att en upplaga av ärendet finns att tillgå på respektive skola. Det är också angeläget att tydlig information ges på Norrmalms hemsida om ärendet och dess innehåll. Barn, föräldrar och anställda bör få en reell möjlighet att ge sina synpunkter på detta strategiska skolärende.

             Det är bra om även förskolorna får detta ärende för kännedom.

§299 Kartläggning av matförsörjning - öppen hemtjänst, servicehus och äldreboende

Diarienummer 539-599/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 8 oktober 2003, med kartläggning av matförsörjning inom äldreomsorgen, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Stadsdelsnämnden godkänner rapporten.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

I detta ärende har enhetscheferna redovisat hur matförsörjningen sköts i hemtjänst och äldreboende. Vi vill nu att brukarna / anhöriga får uttrycka hur de uppfattar matsituationen avseende matkvalitet och matkultur. De gemensamma måltidsutrymmenas trivsel skall också belysas från brukarnas horisont.

§300 Förslag till reviderad IT-säkerhetsinstruktion för Norrmalms stadsdelsnämnd

Diarienummer 054-691/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 30 september 2003, med förslag till reviderad IT-säkerhetsinstruktion för Norrmalms stadsdelsnämnd, förelåg.

Yrkande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp), yrkade med stöd av ordföranden Jan Valeskog (s), att ärendet skulle återremitteras.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med vice ordförandens yrkande följande:

1. Ärendet återremitteras
2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Att stadsdelsförvaltningen gör en ordentlig satsning på att revidera sina IT-säkerhetsrutiner är positivt och nödvändigt. Då är det viktigt att denna revidering håller hög klass och möter de krav som den aktuella hotbilden ställer. Vi vill därför anföra följande angående det gällande förslaget:

Rutiner för lagring av PUL-skyddad information på bärbara datorer saknas. Med tanke på stöldrisken borde rimligtvis all känslig information på bärbara datorer filkrypteras. Detta borde ske per automatik för att minimera chansen att användaren av misstag eller oförstånd sparar okrypterade filer på hårddisken.

Under rubriken 6.4, Loggning och Uppföljning, ges ett antal bra förslag. Dessvärre missar man målet genom formuleringarna i följande stycke:

"Personer som har behörighet att påverka vitala funktioner (system-, nätverks- eller behörighetsadministration) skall inte ha behörighet att radera loggar eller förändra funktioner som styr loggningen. Loggar ska inte kunna förändras utan endast raderas. Radering skall samtidigt ge upphov till en ny loggpost."

Konsekvensen av ovanstående är att vem som helst inom behörighetsadministrationen kan byta ut lösenordet och logga in på en annan persons konto som har högsta behörighet i systemen och säkerhetsloggarna. Nu kan personen utföra vilka oegentligheter som helst i systemen, och därefter radera säkerhets-loggarna. Detta innebär att denna person inte bara kunnat sopa igen alla spår efter det som han eller hon har gjort, utan det enda bevis som finns, den nya loggposten i den i övrigt tomma loggen, pekar på att det är den som är ansvarig för säkerhetsloggarna som utfört brottet.

Sammanfattningsvis så spelar det ingen roll vilka restriktioner som läggs på personer inom behörighetsadministrationen så länge de kan byta lösenord på det konto som har kontrollen över säkerhetsloggarna.

För att komma tillrätta med detta problem bör följande mening läggas till:

"Personer inom den normala behörighetsadministrationen bör ej ha möjlighet att byta lösenord på de konton som kan radera säkerhetsloggarna."

§301 Möjligheten att bevara Astrid Lindgrens hem som museum - svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd)

Diarienummer 669-191/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 3 oktober 2003, med anledning av en skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl.(m) och ledamoten Anders Broberg (kd), förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet, ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) och yrkade bifall till det.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Reservation
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) anmälde en reservation av följande lydelse:
Vi anser att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

Stadsdelsnämnden tillskriver stadsmuseinämnden och Astrid Lindgrens anhöriga och framför att stadsdelen tycker att det är bra att samtal har förts om att göra Astrid Lindgrens hem tillgängligt för allmänheten. Vår önskan är att denna ambition någon gång, på något sätt, kan förverkligas.

§302 Boendeparkering för bilpoolsbilar - svar på medborgarförslag

Diarienummer 303-542/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 23 september 2003, med anledning av ett medborgarförslag angående boendeparkering för bilpoolsbilar, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.
  2. Stadsdelsnämnden hemställer hos gatu- och fastighetsnämnden att frågan om boendeparkeringstillstånd för bilpoolsmedlemmar utreds närmare.

§303 Bättre markering av cykelbanan vid Odenplan - svar på återremitterat medborgarförslag

Diarienummer 316-256/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 oktober 2003, med anledning av ett återremitterat ärende angående ett medborgarförslag om bättre markering av cykelbanan vid Odenplan, återupptogs till behandling.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att ärendet skulle bordläggas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ärendet bordläggs.

Särskilt uttalande
Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokratrena, ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) av följande lydelse:

Det är glädjande att gatu- och fastighetskontoret har upptäckt att frågan om förbättrade markeringar av cykelbanan vid Odenplan inte behöver vara en fråga för Vägverket och deras förordningar. Det gör att det nu bör vara möjligt att hitta en trafikteknisk lösning som ökar säkerheten vid torget och som inte strider mot Vägverkets förordningar eller de arkitektoniska ambitionerna med torget.

§304 Alkoholservering i restaurang Leonardo - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-667/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 7 oktober 2003, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående ansökan om serveringstillstånd i restaurang Leonardo, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

  1. Ansökan om ett utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus tillstyrks.
  2. Ansökan om ett utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 utomhus avstyrks.
  3. Ett utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 24.00 utomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) reserverade sig mot beslutat.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§305 Alkoholservering i restaurang Grodan Sergel - yttrande till socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 621-689/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 7 oktober 2003, med anledning av en remiss från socialtjänstförvaltningen angående ansökan om serveringstillstånd i restaurang Grodan Sergel, förelåg.

Yrkanden
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) yrkade att ansökan skulle avstyrkas.

Beslut
Efter ställda propositioner enligt dessa yrkanden beslöt stadsdelsnämnden i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Ansökan om utskänkningstillstånd mellan klockan 11.00 och 04.00 inomhus tillstyrks.

Reservation
Ledamoten Ulla Dahl (mp) och ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Särskilt uttalande
Ledamoten Ulla Dahl (mp) anmälde ett särskilt uttalande av följande lydelse:

Jag anser att stadsdelsnämnden bör se över frågan om tillståndsgivning och i fortsättningen ha en mera restriktiv hållning vad gäller alkoholserveringstillstånd efter klockan 01.00.

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§306 Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för september 2003

306Diarienummer 126-711/03
Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 8 oktober 2003 angående ekonomisk månadsuppföljning för september 2003, förelåg.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade bifall till stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§307 Anmälan av beslut fattade av tjänsteman angående: alkoholserveringstillstånd, yttranden i bygglovsärenden, avtalsförlängning

Av enhetschefen Lars B Strand fattade beslut om tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Vidare anmäldes av avdelningschefen Yngve Lindström fattade beslut med anledning av remisser från stadsbyggnadskontoret angående ansökningar om bygglov.

Därutöver anmäldes av stadsdelsdirektören Ylva Tengblad fattat beslut om att förlänga avtal om löpande försörjning och distribution av förbrukningsmaterial. Dnr 107-718/03.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälningarna skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälningarna godkänns.

§308 Anmälan av protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll från sammanträde i Norrmalms handikappråd den 2 oktober 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§309 Anmälan av protokoll från lokala pensionärsrådet

Protokoll från lokala pensionärsrådets sammanträde den 20 oktober 2003 anmäldes.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§310 Anmälan av inkomna handlingar

Följande inkomna eller upprättade handlingar anmäldes:

  1. Skrivelse från enskilda med tack för god omvårdnad av anhörig på Magnoliagården. Dnr 539-699/03.
  2. Skrivelse från Norrmalms handikappråd angående stadsdelsnämndens beslut om budgethållningsåtgärder inom socialpsykiatriska enheten. Dnr 015-709/03.
  3. Öppet brev från personalen på Johannes skola med anledning av förestående inriktnings-beslut angående den framtida skolorganisationen på Norrmalm. Dnr 041-675/03.
  4. Kopia för kännedom av skrivelse till länsrätten från Anhöriggruppen mot Nya Hemmets nedläggning angående laglighetsprövning. Dnr 022-707/03.
  5. Skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp), ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och ledamoten Anders Broberg (kd) angående frågan om att skapa en meningsfull tillvaro för människor som har insatser från hemtjänsten. Dnr 530-686/03.
  6. Skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående kvalitetshöjning vid kommunala förskolor. Dnr 413-732/03.
  7. Skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) och ledamoten i trafikutskottet Björn Nyström (kd) angående biltrafiken på gångvägen i Sabbatsbergsområdet. Dnr 346-723/03.
  8. Skrivelse från ledamoten Anders Broberg (kd) angående förbättring av familjevården. Dnr 514-740/03.
  9. PM från polismyndigheten i Stockholms län angående verksamheten vid Ny Gemenskap. Dnr 510-481/03.
  10. Svar från gatu- och fastighetskontoret med anledning av ett medborgarförslag om farthinder vid Norrbackagatan – Atlasmuren. Dnr 346-569/03.
  11. Svar från gatu- och fastighetskontoret med anledning av ett medborgarförslag om åtgärder för att öka trafiksäkerheten vid Karlbergs station. Dnr 346-216/02.
  12. Stadsdelsförvaltningens svar på öppet brev från personalen på Johannes skola. Dnr 041-675/03.
  13. Beslut från Skolverket med anledning av anmälan angående mobbning av elev. Dnr 438-183/03.
  14. Beslut från Länsrätten i Stockholms län med anledning av ansökan om laglighetsprövning från Anhöriggruppen mot Nya Hemmets nedläggning. Dnr 022-707/03.

Yrkande
Ordföranden Jan Valeskog (s) yrkade att anmälan skulle godkännas.

Beslut
Stadsdelsnämnden beslöt i enlighet med ordförandens yrkande följande:

Anmälan godkänns.

§311 Upphandling av bemanningstjänster vid tillfälliga vakanser inom förskola, skolbarnsomsorg och grundskola

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen.

§312 Förslag till tilldelningsbeslut i Stockholms stads upphandling av dygnetrunt- melan- och öppenvård för barn, ungdomar och familjer

Ärendet sekretessbelagt enligt 6 kap 2 § sekretesslagen

§313 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adpotionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen.