Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2006-05-18

Sammanträde 2006-05-18

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Upprustningen av Vasaparken – en lägesbeskrivning. Bodil Hammarberg, landskapsarkitekt vid Läs mer... trafikkontoret informerar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

- Bygg ”vägbulor” på Vanadisvägen
- Låt skateboardåkare använda dammen i Observatorielunden
- Anlägg ytterligare ett farthinder på Vikingagatan
- Förläng tiden för ”grön gubbe” i korsningen Tomtebogatan, S:t Eriksgatan,
Torsgatan
- Ordna ytterligare ett övergångsställe vid Centralen
- Bygg ut återvinningsstationen på Kungstensgatan
- Flytta återvinningsstationen på Upplandsgatan och sätt ut parkbänkar
- Räkna antalet gångtrafikanter i trappan vid Rådmansgatan
- Låt någon utomstående part svara för informationen om det fria valet till fritids

Svar på medborgarförslag och skrivelser

4 Lys upp bryggorna och gångstigarna vid Klara Sjö – svar på medborgarförslag

DNR: 013-247/2006

Anna-Carin Mårdstam har inkommit med ett medborgarförslag där hon föreslår att träbryggorna och gångstigen utmed Klara Sjö, samt utrymmet under lilla Blekholmbron, lyses upp.

Förvaltningen anser att förslaget är bra och kommer inledningsvis att initiera en trygghetsvandring i området, tillsammans med bl.a. polisen och trafikkontoret. Därefter avser förvaltningen att gå vidare med frågan. Förvaltningen har ansvar för belysningen på Blekholmsstrandens park­mark, medan trafikkontoret ansvarar för övrig gatubelysning. För­valtningen kommer i det fortsatta arbetet ha kontakt med trafikkontorets belysningsansvariga för att diskutera möjligheterna att även lysa upp under bron.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

5 Utarbetande av ny parkplan tillsammans med Norrmalmsborna – svar på skrivelse från majoriteten i Norrmalms stadsdelsnämnd

DNR: 302-399/2006

Majoriteten i Norrmalms stadsdelsnämnd har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående den nya parkplanen som ska tas fram. I skrivelsen framhålls att parkerna i stadsdelen engagerar många boende och att allmän­hetens förslag och synpunkter i frågan är mycket värdefulla. Förvaltningen har därför fått i uppdrag att redovisa för nämnden hur kommunikationen med stadsdelens invånare kan utformas.

Förvaltningen avser bl.a. att anordna temamöten angående parkplanen, samt att i god tid innan nämndbehandling av planen lägga ut förslaget på förvaltningens hemsida så att intresserade Norrmalmsbor kan lämna synpunkter och förslag. Dessa ska sedan redovisas för nämnden i ett särskilt ärende innan parkplanen antas.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

6 Valfrihet i skola och skolbarnsomsorg – svar på skrivelser från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) samt ledamöterna Sebastian Cederschiöld (m) och Anders Broberg (kd)

DNR: 400-398/2006

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp), samt ledamöterna Sebastian Cederschiöld (m) och Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse
till stadsdelsnämnden om valfrihet inom skola och barnomsorg.

Inom Stockholms stad gäller val av skola och fritidshem, både mellan olika kommunala verksamheter och mellan kommunala och enskilda verksamheter.
Ledning och personal i de pedagogiska verksamheterna på Norrmalm känner
väl till föräldrars/elevers rätt till val av skola. Denna information får också föräldrarna i samband med valet till förskoleklass. Förutsättningarna för val av skola och skolbarnsomsorg är därför väl kända även av personalen i Gustav Vasaskolan.

För att undanröja eventuella missförstånd kommer skolledningen för tydlighetens skull åter att informera om rätten att välja kommunal eller enskild skola och skolbarnsomsorg.

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell, tel: 508 09 381

Beslutsärenden

7 Bordlagt ärende. Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd

DNR: 502-342/2006

Konsultföretaget Ernst & Young har, på uppdrag av Norrmalms stadsdelsnämnd, gjort en analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd. Syftet med analysen har varit att undersöka vad som kan vara förklaringen till att kostnaderna ökat påtagligt och att utifrån detta komma med förslag till åtgärder. Uppdraget är nu slutfört.

Förvaltningen kommer att arbeta vidare med att förbättra rutiner och arbetssätt utifrån de synpunkter och förslag som framförts från konsult­företagets sida. Utöver detta kommer förvaltningen att sluta avtal med socialläkare för medicinsk bedömning av dem som anses sakna arbetsförmåga. Man kommer också att avsätta resurser för ett nära samarbete med arbetsförmed­lingen när det gäller unga arbetslösa. För närvarande diskuteras också möjligheten att inrätta en mottagningsfunktion.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

8 Tertialrapport 1 för år 2006

DNR: 103-348/2006

UTSÄNDES SENARE

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson, tel: 508 09 077

9 Bidrag till frivilligorganisationer år 2006

DNR: 008-258/2006

Stadsdelsnämnden har i budget för 2006 avsatt 100 000 kronor för bidrag till frivilligorganisationer som bedriver verksamhet riktad till äldre eller funktions­hindrade. Förvaltningen föreslår att 85 000 kronor används till verksamhets­bidrag och att resterande belopp reserveras för projektbidrag.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

10 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten genom omstrukturering av skolbarnsomsorgen på Hagagatan 15 D

DNR:303-446/2006

Antalet barn i åldern 1-5 år ökar på Norrmalm. För att kunna leva upp till stadens mål om minskade barngrupper inom barnomsorgen och den lagstadgade barn­omsorgsgarantin arbetar förvaltningen kontinuerligt med att tillgodose det ökade behovet av förskoleplatser. Mot bakgrund av detta föreslås att Hagagatan 15 D omstruktureras från fritidshem till förskola med två avdelningar. En verksamhets­anpassning planeras och lokalerna beräknas vara klara för inflyttning i augusti 2006.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell, tel: 508 09 381
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

11 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten genom omstrukturering av skolbarnsomsorgen på Rådmansgatan 76 – genomförandeärende

DNR: 303-445/2006

Antalet barn i åldern 1-5 år ökar på Norrmalm. För att kunna leva upp till stadens mål om minskade barngrupper inom barnomsorgen och den lagstadgade barn­omsorgsgarantin arbetar förvaltningen kontinuerligt med att tillgodose det ökade behovet av förskoleplatser. Mot bakgrund av detta har förvaltningen föreslagit att Lilla Adolf Fredriks skolas fritidshem på Rådmansgatan 76 omstruktureras till förskola. Omstruktureringen sker i två etapper. I november 2005 inrättades en förskoleavdelning och i denna andra etapp verksamhetsanpassas resterande lokalyta. Inflyttning beräknas kunna ske i augusti 2006.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell, tel: 508 09 381
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

12 Verksamhetsanpassning av skollokaler i Adolf Fredriks Musikklasser – genomförandeärende

DNR: 303-441/2006

Stadsdelsnämnden fattade i oktober 2005 beslut om att förslags­handlingar
för verksamhets­anpassning av lokalerna i Adolf Fredriks Musik­klasser skulle upprättas. Verksamhetsanpassningen kommer att äga rum samtidigt som SISAB genomför en omfattande sanering av skollokalerna. Arbetet beräknas att pågå mellan juni 2006 och augusti 2007. Under perioden kommer undervisningen att förläggas till Försvarshögskolans f.d. lokaler på Östermalm.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utredningssekreterare Hanna Berg Sällemark, tel: 508 09 032

13 Ansökan om EU-bidrag för deltagande i MASOT-projektet

DNR: 005-421/2006

Norrmalms stadsdelsförvaltning har kontaktats av Ben Gurion University i
Israel med inbjudan om att delta i ett EU-projekt rörande bl.a. utveckling av automatiserad renhållning och snöröjning.

Förvalt­ningen anser att det är ett mycket spännande projekt, och ser det som
en möjlighet att utveckla metoder för att effektivisera och utveckla städning och vinterväghållningen i hela Stockholm. Om projektet faller väl ut är detta en möjlighet att märkbart förbättra såväl kvalitet som frekvens på städning och snöröjning utan att kostnaderna ökar.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Svar på remisser

14 Bordlagt ärende. Styckevis och delt – om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet – svar på remiss från revisionskontoret

DNR: 104-165/2006

Revisionskontoren i Stockholms stad, Stockholms läns landsting, Norrtälje
och Huddinge kommuner har genomfört ett samarbetsprojekt där de ur
brukar­perspektiv har kartlagt och bedömt hur vård- och omsorgsgivarna samarbetar kring vården och omsorgen av multisjuka äldre i det egna hemmet.
Förvaltningens yttrande stödjer till stora delar rapportens slutsatser och resultatet är ett viktigt redskap i det fortsatta arbetet med att utveckla hemtjänsten och hemsjukvården. Förvaltningen delar revisionskontorets uppfattning att samarbetet kring de multisjuka äldre behöver bedrivas i
team av primärvårdens och äldreomsorgens representanter för att uppnå
en helhetssyn på målgruppen och ge en god vård och omsorg.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. utvecklingssekreterare Hanna Runling, tel: 508 09 527

15 Översyn av resursfördelningsmodell för individ- och familjeomsorg, vuxna samt barn och ungdomar – svar på remiss från kommun­styrelsen

DNR: 500-376/2006

UTSÄNDES SENARE

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

16 Rutinerna för debitering av avgifter och uppsägning av plats inom barn­omsorgen – svar på remiss från revisionskontoret

DNR: 104-286/2006

Revisionskontoret har granskat rutinerna för avgiftsdebitering och uppsäg­ning
av plats inom barnomsorgen vid fem stadsdelsnämnder, däribland Norrmalm. Granskningen visar att det finns vissa brister bl.a. vad gäller rutinerna för omprövning av avgiften.

Förvaltningen delar helt revisionskontorets uppfattning om att såväl avgifts­debitering som uppsägning av plats inom barnomsorgen ska ske i enlighet med gällande lagstiftning och stadens riktlinjer. För att underlätta handläggningen och minska risken för att stadsdels­förvaltningarna sins­emellan utvecklar olika rutiner är det, som revisions­kontoret framhåller, viktigt att stadens riktlinjer förtydligas.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

17 Stadsdelsnämndernas arbete för att minska sjukfrånvaron – synpunkter på revisionsrapport

DNR: 104-350/2006

Revisionskontoret har granskat arbetet för att minska sjukfrånvaron i tre av stadens stads­delsnämnder. Revisionskontoret anser bl.a. att rehabiliterings­insatserna för långtidssjukskrivna kan intensifieras och att uppföljning och analys behövs för utveckling av arbetsmiljön och det hälsofrämjande arbetet.

Förvaltningen delar revisionskontorets uppfattning att en god arbetsmiljö är
A och O för att förhindra sjukskrivningar till följd av arbetsrelaterade hälso­problem. Inom Norrmalms stadsdelsförvaltning finns en hög medvetenhet
både om vikten av att arbeta förebyggande och betydelsen av ett aktivt rehabiliterings­arbete.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

18 Hemtjänst för äldre – kvalitet och rättssäkerhet för den enskilde – svar på remiss från revisionskontoret

DNR: 104-351/2005

Revisionskontoret har granskat rättsäkerheten för äldre vid genomförandet
av beviljat bistånd i tre av stadens stadsdelsnämnder. Granskningen har
avsett rutiner för uppföljning och kontroll av hemtjänstverksamheten samt dokumentationen i enskilda ärenden. Granskningen har även innefattat ärendehanteringen samt samarbetsformer mellan beställare och utförare.

Granskningen visar att nämnderna saknar rutiner för att följa upp hela ärende­hanteringsprocessen och att rättsäkerheten för den enskilde inte kan tryggas. Förvaltningen anser att rapporten till största del stämmer överens med de synpunkter som förvaltningen lämnat i samband med granskningen och delar också i stort de förslag till åtgärder som redovisas.

Handläggare: vik. utvecklingssekreterare Hanna Runling, tel: 508 09 527

19 Stadsdelsnämndernas insatser för arbetslösa – synpunkter på revisionsrapport

DNR: 104-296/2006

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: utvecklingssekreterare Mikael Josephson, tel: 508 09 035
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

20 Införande av fadderverksamhet mellan ”gamla” och ”nya” svenskar – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 500-282/2006

Karl Bern (fp) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att stadens arbetsmarknads- och integrationsberedning ska få i uppdrag att tillsammans
med frivilligorganisationer i staden initiera en fadderverksamhet mellan ”nya”
och ”gamla” svenskar.

Förvaltningen är positiv till förslaget men vill framhålla att det är viktigt att se
att de svenskfödda inte enbart ska fungera som ”dörröppnare till det svenska sociala livet och arbetsmarknaden” utan att det lika mycket handlar om ett
ömse­sidigt utbyte olika kulturer emellan. Med tanke på att många kvinnor med utländsk härkomst lever mer eller mindre avskärmade från det svenska samhället anser förvaltningen att man från stadens sida, utöver de organisa­tioner Karl Bern (fp) föreslår, även bör etablera kontakt med olika kvinno­organisationer.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

21 Detaljplan för kv. Sillhovet m.m. – svar på remiss från stadsbyggnads­kontoret

DNR: 302-372/2006

Stadsbyggnadskontoret har upprättat detaljplaneförslag för kv. Sillhovet m.m, vilket innefattar bland annat skulpturparken och fastigheterna ”Sillhovet 3”
och ”Sillhovet 4” vid Nationalmuseum. Förslaget innebär i huvudsak att bestämmelsen allmänt ändamål (A) hävs och ersätts av användning anpassad
till bebyggelsens respektive parkens kulturvärde (Q).

Förvaltningen har inget att invända mot planändringen. Skulpturparken och
de båda byggnaderna är värdefulla såväl historiskt som stads­miljömässigt och det är bra att de med det nya planförslaget får ett ökat skydd som markerar
de kulturhistoriska värdena och anpassar använd­ningen till dessa värden. Ur skötselsynpunkt innebär förslaget ingen förändring för förvaltningen.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

22 Utvärdering av 30-zoner – svar på remiss från trafiknämnden

DNR: 306-343/2006

Trafikkontoret har genomfört en utvärdering av 30-zonerna och tagit fram
förslag till åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten i zonerna ytterligare. Trafiknämnden har med anledning av utvärderingen begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder.

Stadsdelsförvaltningen instämmer i stort med trafikkontorets synpunkter
och förslag, men anser att utvärderingen väcker en del frågor som skulle
vara intressanta att få närmare belysta eller kommenterade. Förvaltningen välkomnar att trafikkontoret föreslår att barnens behov särskilt bör beaktas
i det kommande arbetet, och föreslår att arbetet inom projektet Säker och lekvänlig skolväg kopplas till det fortsatta arbetet med 30-zonerna.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

23 Alkoholservering i restaurang The White Room – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-388/2006

Restaurang The White Room ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, tel: 508 09 149
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Anmälningsärenden

24 Protokoll från Norrmalms handikappråd

25 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

26 Protokoll från sociala delegationens sammanträden första kvartalet 2006

Protokollen cirkulerar under sammanträdet

27 Protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden första kvartalet 2006

Protokollen cirkulerar under sammanträdet

28 Beslut fattade enligt delegation

- tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd
- inköp av varor till belopp överstigande 50 000 kronor

Slutet sammanträde

31 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen

OMEDELBAR JUSTERING

32 Inkomna handlingar

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen
Mötesinformation

Ledamöter
Jan Valeskog (s), ordförande
Inge-Britt Lundin (fp), vice ordförande
Nic Nilsson (s)
Carolina Gomez-Lagerlöf (s)
Carina Fredén (s)
Hans Enroth (v)
Sebastian Cederschiöld (m)
Ewa Schenström (m)
Gunilla Reuterskiöld (fp)

Som ledamöter tjänstgörande ersättare
Edith Humble (s)
Yildiz Kafkas (mp)
Fredrik Liljeqvist (m)
Valeria Nagy-Seidel (fp)

Ersättare
Håkan Olander (s)
Benny Niclasson (s)
Claudio Skubla (s)
Barbro Gåije (s)
Berit Vikner (v)

Anmält förhinder
Roland Karlsson (s)
Ulla Dahl (mp)
Anders Blom (m)
Anders Broberg (kd)
Gunilla Nordin (m)
Ulf Linder (m)
Björn Dalemo (fp)
Anna Bjursell (kd)

I tjänsten närvarande Ylva Tengblad, Yngve Lindström, Ann-Charlotte Nilsson, Lotta Halling, Annette Luengo, Mona Lindgren, Margareta Forsslund, Birgitta Charlez, Monica Fredriksson, Carina Anderberg, Bo Höglund, Silvio Rossi, Jorun Hedenvind, Gunilla Schedin

Utses att justera Jan Valeskog (s) och Inge-Britt Lundin (fp)

Justeringens plats Tulegatan 13, 2006-05-24

§1 Frågor och synpunkter från allmänheten

Fredrik Högberg, som inkommit med ett medborgarförslag om att inte vattenfylla dammen
i Observatorieparken utan upplåta platsen till skateboardåkare, redogjorde närmare för sitt förslag. Han hade förståelse för att det finns många som vill att dammen ska vattenfyllas och undrade om det skulle vara möjligt att fylla dammen under en kortare period för att ge skate­boardåkarna möjlighet att delvis använda dammen även under sommaren.

En mötesdeltagare påpekade att reningsanläggningen i dammen inte tycks fungera och menade att något måste göras för att hålla dammen ren och fräsch om den ska fyllas med vatten.

__________________________

En mötesdeltagare som inkommit med ett medborgarförslag om att låta någon utomstående part sköta informationen om det fria valet till fritidshem redogjorde närmare för sitt förslag. Han framhöll bl.a. att man i Gustav Vasa skola har en negativ hållning till de föräldrar som inte väljer kommunal fritidsverksamhet för sitt barn. Det har även förekommit att barnet självt blivit illa bemött. Inför eventuellt val av icke kommunalt fritidshem har man från skolans sida, enligt mötesdeltagaren, bl.a. framhållit att skolan därigenom skulle få mindre resurser, vilket skulle få negativa konsekvenser för den kommunala verksamheten. Genom att låta någon utomstående sköta informationen skulle frågan om val av fritidshem bli mindre känsloladdad och konflikter mellan föräldrar och skolpersonal undvikas.

Stadsdelsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att återkomma med närmare information om vad som förevarit när det gäller skolans agerande inför det fria valet av fritidshem.

____________________________

En mötesdeltagare tog upp frågan om den brukarundersökning i skolår 3 som genomförts och som visar att Norrmalms skolor i vissa avseenden fått ”dålig rating” och undrade vad man från stadsdelsnämndens sida gjort eller tänker göra åt detta. Eftersom det var oklart vilken undersökning som åsyftades fick förvaltningen i uppdrag att närmare ta reda på i vilket sammanhang detta redovisats.

Tema: Upprustningen av Vasaparken

Bodil Hammarberg, landskapsarkitekt på trafikkontoret, informerade om det aktuella läget när det gäller upprustningen av Vasaparken. Man är nu inne i den sista etappen som omfattar parkleken och arbetet är i full gång. Parkleken är uppdelad i olika områden och kommer att omfatta både fria ytor och ytor avsedda för speciella ändamål, t.ex. klättervägg och hopp­mattor. Tillgänglighetsaspekterna är tillvaratagna, vilket betyder att även funktions­hindrade barn kommer att kunna nyttja parkleken. Ett nytt förråd för lekredskap kommer att byggas och ett nytt område för småbarnslek kommer att iordningställas. Någon skateboardramp kommer inte att finnas eftersom man bedömt att det är svårt att kombinera skateboardåkning med en parklek där många små barn kommer att vistas. Hundrastgården, som man i ett tidigare skede planerat flytta närmare Dalagatan, kommer att ligga kvar på sin nuvarande
plats men rustas upp.

För att klara den omfattande upprustningen kommer parkleken att vara stängd under sommaren och fram till den 31 oktober då man räknar med att den nya parkleken ska stå klar.

Parallellt med upprustningen av parkleken kommer man att göra en hel del nyplanteringar
på olika ställen i Vasaparken. Det handlar om nyplantering av både träd och av växter.

___________________________


§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) valdes att jämte ordföranden Jan Valeskog (s) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 24 maj 2006.

Anmäldes att protokoll från sammanträdet den 20 april 2006 justerats den 26 april.

____________________________


§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en skrivelse angående stadsmiljön kring Regeringsgatan, Malmskillnadsgatan och Johannes brandstation.

Ledamoten Ewa Schenström (m) anmälde en skrivelse angående kompetensfondsfinansiering av verksamhet.

____________________________


§12 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 013-389/2006

Ett förslag om att låta någon utomstående part svara för informationen om det fria valet till fritids anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att medborgarförslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för besvarande.

___________________________


§13 Lys upp bryggorna och gångstigarna vid Klara Sjö – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-247/2006

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

  2. Tjänsteutlåtandet överlämnas till trafikkontoret.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 26 april 2006.

Anna-Carin Mårdstam har inkommit med ett medborgarförslag där hon föreslår att trä­bryggorna och gångstigen utmed Klara sjö, samt utrymmet under lilla Blekholmbron, lyses upp.

Förvaltningen anser att förslaget är bra och kommer inledningsvis att initiera en trygghets­vandring i området, tillsammans med bl.a. polisen och trafikkontoret. Förvaltningen kommer
i det fortsatta arbetet ha kontakt med trafikkontorets belysningsansvariga för att diskutera möjligheterna att lysa upp området.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande
Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi vill understryka att förvaltningen gör allt den kan för att lysa upp på det sätt som medborgarförslaget beskriver. Vi tycker från oppositionen att det är mycket angeläget att man på allvar tar tag i belysningsfrågorna.

___________________________


§14 Utarbetande av ny parkplan tillsammans med norrmalmsborna – svar på skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s), ledamoten Hans Enroth (v) och ersättaren Yildiz Kafkas (mp)

Diarienummer 302-399/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 april 2006.

Majoriteten i Norrmalms stadsdelsnämnd har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden angående den nya parkplanen som ska tas fram. I skrivelsen framhålls att parkerna
i stadsdelen engagerar många boende och att allmänhetens förslag och synpunkter i frågan är mycket värdefulla. Förvaltningen har därför fått i uppdrag att redovisa för nämnden hur kommunikationen med stadsdelens invånare kan utformas.

Förvaltningen avser bl.a. att anordna temamöten angående parkplanen, samt att i god tid innan nämndbehandling av planen lägga ut förslaget på förvaltningens hemsida så att intresserade norrmalmsbor kan lämna synpunkter och förslag. Dessa ska sedan redovisas för nämnden i ett särskilt ärende innan parkplanen antas.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________


§15 Valfrihet inom skolbarnsomsorgen – svar påskrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) samt ledamöterna Sebastian Cederschiöld (m) och Anders Broberg (kd)

Diarienummer 400-398/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 maj 2006.


Ledamöter Inge-Britt Lundin (fp), Sebastian Cederschiöld (m) och Anders Broberg (kd) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden om valfrihet inom skola och barnomsorg.

Inom Stockholms stad gäller val av skola och fritidshem, både mellan olika kommunala verksamheter och mellan kommunala och enskilda verksamheter. Ledning och personal i
de pedagogiska verksamheterna på Norrmalm känner väl till föräldrars/elevers rätt till val
av skola. Denna information får också föräldrarna i samband med valet till förskoleklass. Förutsättningarna för val av skola och skolbarnsomsorg är därför väl kända även av personalen i Gustav Vasaskolan.

För att undanröja eventuella missförstånd kommer skolledningen för tydlighetens skull åter
att informera om rätten att välja kommunal eller enskild skola och skolbarnsomsorg.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är bra att förvaltningen återigen informerar personalen vid kommunens skolor och barnomsorg om de enskilda familjernas rätt att välja skola och barnomsorg. Tyvärr verkar den första informationen inte gått hem, eller också inte accepteras av vår egen personal, och därför är det än viktigare nu att mycket tydligt informera om rätten att välja kommunal eller enskild skola och skol­barns­omsorg. Vi kommer INTE att acceptera att personal fortsätter att agera
på det sätt de tyvärr gjort, då måste andra åtgärder sättas in.

Precis som vi skrev i vår skrivelse anser vi inom Alliansen – folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna – det oerhört viktigt att valfriheten råder även inom skol- och barnomsorgsområdet. Det är föräldrarnas rätt att själva bestämma i vilken skola, på vilket dagis eller fritids de anser deras barn får den bästa utbildningen och omsorgen.

__________________________


§16 Bordlagt ärende - Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd

Diarienummer 502-342/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsförvaltningens förslag till åtgärder med anledning av analys som gjorts av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd godkänns.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 april 2006.

Konsultföretaget Ernst & Young har, på uppdrag av Norrmalms stadsdels­nämnd gjort en analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörj­nings­­­­stöd. Syftet med analysen har varit att undersö­ka vad som kan vara förklaringen till att kostnaderna ökat på­tagligt och att utifrån detta komma med förslag till åtgärder. Uppdraget är nu slutfört.

Förvaltningen kommer att arbeta vidare med att förbättra rutiner och arbets­sätt utifrån de synpunkter och förslag som framförts från konsult­företagets sida. Utöver detta kommer förvaltningen att sluta avtal med socialläkare för medicinsk bedömning av dem som anses sakna arbetsförmåga. Man kommer också att avsätta resurser för ett nära samarbete med arbetsförmed­lingen när det gäller unga arbetslösa. För närvarande diskuteras också möjligheten att inrätta en mottagningsfunktion.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Det är bra att nämnden sett till att en ordentlig analys görs av kostnads­utvecklingen vad gäller försörjningsstödet. Vi har från oppositionen länge påpekat att något måste göras åt de skenande kostnaderna just på detta område.
I analysen märks att vi på Norrmalm uppenbarligen inte arbetar på bästa sätt. Jämförelsen med Kungsholmen visar detta alldeles tydligt.

Det är därför viktigt att förvaltningen fortsätter att arbeta med att förbättra

rutiner och arbetssätt. Att sluta avtal med en socialläkare är en åtgärd som kan vara mycket bra. En annan åtgärd är att intensifiera samarbetet med arbets­förmedlingen. Bland de viktigaste uppgifterna måste ju vara att få fler personer
i arbete. Skärholmsmodellen har framhållits i många omgångar, och det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att kunna ställa krav på de hjälpsökande också. Att inte ställa krav är att inte bry sig om.

Att snabbt fånga upp unga människor i riskzonen för sociala problem är oerhört viktigt. För att lyckas med det måste det finnas fungerande nätverk kring våra barn och unga i form av t.ex. en trygg och kunskapsinriktad skolmiljö, för att kunna sätta in åtgärder tidigt och utan dröjsmål när så krävs. Det är ett sätt att bromsa kommande kostnadsökningar.

___________________________


§17 Tertialrapport 1 år 2006

Diarienummer 103-348/2006

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden godkänner redovisade omslutnings­förändringar.

  2. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 1,4 mnkr
    för hemlösa - sociala enheten.

  3. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,4 mnkr för hemlösa - socialpsykiatri.

  4. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 7,7 mnkr för lokalförändringar.

  5. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 4,3 mnkr för utbyggnad av särskilda boenden för funktionshindrade.

  6. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,7 mnkr för utbyggnad av förskoleverksamheten.

  7. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 2,5 mnkr för ombyggnad av särskilda boenden för äldre.

  8. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,4 mnkr för avskrivningar.

  9. Stadsdelsnämnden begär hos kommunstyrelsen budgetjustering med 0,5 mnkr för internräntor.

  10. Stadsdelsnämnden godkänner i övrigt tertialrapport 1.

Ordföranden Jan Valeskog (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna.

Ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 maj 2006.

Antalet barn i förskolan fortsätter att öka. Under mandatperioden har barngruppernas storlek minskat från i genomsnitt 17,3 barn per grupp i tertialrapport 1 år 2003 till 15,3 barn per grupp. Barn­omsorgs­garantin uppfylls.

Inom äldreomsorgen upprättas genomförandeplaner/arbetsplaner för att säkra den enskildes möjligheter att delta i planeringen av sin egen vård och omsorg utifrån biståndsbeslutet. Såväl andelen aktuella beställningar som arbetsplaner, främst från kommunala utförare, har ökat jämfört med år 2005. Bedömningen är att intensifierade insatser behövs för att denna utveckling ska fortsätta.

Flera åtgärder planeras för att förbättra de hemlösas situation, bl.a. ett hemlöshetsteam och förstärkning av insatser på Träfflokalen Balder.

Inom vård- och omsorgsområdet pågår flera omstruktureringar av boenden, bl.a. inrättas ett gruppboende för personer med psykisk funktionsnedsättning i Väderkvarnens servicehus, ett gruppboende för äldre utvecklingsstörda inrättas i Riddargårdens äldreboende och delar av Vasens äldreboende omstruktureras till förskola.

Det har under den gångna vintern fallit stora mängder snö. Under normal nederbörd körs snö bort främst från cityområdet, men i år krävdes insatser på hela Norrmalm. Kostnaderna för snöbort­fors­lingen har hittills i år uppgått till 5,4 mnkr.

Stockholms miljöprogram har anpassats till ett lokalt miljöprogram för Norrmalm. Nyckeltal har formulerats kring elanvändning, inköpt kontorspapper, upphandlingar med miljökrav och andel miljöbilar av tjänstebilar. Agenda 21-arbetet pågår genom deltagande i ett stort antal olika projekt.

Förvaltningen har en jämställdhets- och mångfaldsplan som ses över varje år. Denna innehåller konkreta handlingsplaner och check­listor som ska säkerställa att rasism, kränkande särbehandling eller annan diskriminering aldrig accepteras i organisationen oavsett vem eller vilka det gäller. Under året ska förvaltningen arbeta med uppföljning av planens tillämpning och se till att den är förankrad på samtliga avdelningar.

Stadsdelsnämnden redovisar ett underskott om 7,8 mnkr före resultatdispositioner och 8,9 mnkr efter resultatdispositioner. Större underskott redovisas inom individ- och familjeomsorg för barn och ungdom, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och ekonomiskt bistånd.

För att vid årets slut ha en budget i balans kommer arbetet med att minska kostnaderna att fortsätta. Vad gäller verksamheterna inom anslag 1 görs omdisponeringar mellan verksamheterna för att eliminera det underskott som nu befaras. För anslag 2 och ekonomiskt bistånd kommer förvaltningen att arbeta vidare med att förbättra rutiner och arbetssätt bl.a. utifrån de synpunkter och förslag som kommit fram i en extern konsultrapport.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilda uttalanden

Ordföranden Jan Valeskog m.fl. (s) lämnade följande särskilda uttalande.

I motsats till de borgerliga åren har vi nu en ekonomi som är välskött och där resurserna räcker till omfattande reformer. Ett bra exempel på detta är det faktum att Norrmalm nu sällar sig till de stadsdelsnämnder som uppnått en genomsnittlig minskning av barngrupperna med 2 barn per grupp samtidigt som barnomsorgen har byggs ut i en stor omfattning i stadsdelen och väl mött den ökande efterfrågan. Det hade varit omöjligt med de betydligt lägre anslag som det borgerliga alternativet i praktiken innebär för vår stadsdel. Underskotten och problemen inom grundskolan och äldreomsorgen hade på motsvarande sätt också varit avsevärda med borgerliga budgetalternativ där skatten hade sänkts betydligt. De mest utsatta i vår stadsdel skulle ha drabbats mest.

I det fortsatta arbetet med vår verksamhet är det viktigt att följa upp de mål som satts upp i verksamhetsplanen så att de reformer som bestämts i detta sammanhang väl följs upp. Det gäller till exempel de satsningar inom fritidsområdet för barn och unga där avsatta medel bör utnyttjas så att de kommer dessa till del.

Ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Fritidsverksamheten för barn och ungdomar har för verksamhetsåren 2005 och 2006 genom beslut i nämnden tillförts 500 tkr respektive 300 tkr.

För 2004 har kultur- och fritidsverksamheten haft 0,4 milj. kr i överskott, för 2005 2,0 milj. kr i överskott och för 2006 ett prognostiserat överskott på 1,5 milj. kr.

Det är inte acceptabelt att de förstärkningar i budgeten som fritidsverksamheten erhållit inte används för avsedda ändamål utan i stället används för att täcka underskott i andra verksamheter.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Majoriteten fortsätter att negligera de svagaste – för det kan väl inte bara vara
en slump att vi har stora underskott i omsorgen om de funktionshindrade, i särskolan och att socialbidragsberoendet fortsätter att öka, trots att vi ser en ljusning i konjunkturen. Majoriteten visar ingen som helst ambition att ta itu med problemen, utan sitter och väntar och hoppas att en än bättre konjunktur skall lösa problemen åt dem. En borgerlig ledning av staden hade prioriterat de svagaste barnen och de funktionshindrade, och tagit itu med bidragsberoendet.

Den negativa utveckling som vi sett de senaste åren när alltfler står utanför arbetsmarkanden och blir beroende av andra för sin försörjning är mycket olycklig. Särskilt olyckligt är den mycket negativa socialbidragsutvecklingen
i Stockholm. Fler finns i utanförskap då både arbetslösheten och socialbidrags­beroendet ökat under den senaste mandatperioden. Arbetslösheten har ökat med 22 procent och socialbidragstagandet med 9 procent sedan hösten 2002.

Socialdemokraterna har givit upp arbetet med att nå det uppsatta målet om ett halverat socialbidragsberoendet i Stockholm. I socialdemokraternas förslag till budget för 2006 manifesterades deras oförmåga tydligt genom att målet flyttades fram i tiden till 2007.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§18 Bidrag till frivilligorganisationer år 2006

Diarienummer 008-258/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om verksamhetsbidrag beviljas till nedanstående organisationer:

- PRO Vasastan 10 000 kronor

- PRO Norrmalm 10 000 kronor

- SPF Gustav Vasa 14 000 kronor

- SPF Johannes 8 000 kronor

- Röda korset - Norrmalms kontaktverksamhet 10 000 kronor

- Röda Korsets anhörigstöd på Norrmalm 15 000 kronor

- Frivillig Väntjänst 7 000 kronor

- Synskadades Riksförbund - Innerstadskretsen 6 000 kronor

- Immanuelskyrkans pensionärskommitté 5 000 kronor

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 april 2006.

Stadsdelsnämnden har i budget för 2006 avsatt 100 000 kronor för bidrag till frivillig­organisationer som bedriver verksamhet riktad till äldre eller funktionshindrade.

Förvaltningen föreslår att 85 000 kronor används till verksamhetsbidrag och att resterande belopp reserveras för projektbidrag. De föreningar som ansökt om verksamhetsbidrag föreslås beviljas bidrag i enlighet med ovanstående.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________


§19 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten genom omstrukturering av skolbarnsomsorgen på Hagagatan 15 D

Diarienummer 303-446/2006

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att omdisponera Hagagatan 15 D
    till förskola.

  2. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulansbidrag om sammanlagt 1,3 mnkr: 100 tkr i beställarstöd, 500 tkr
    för projektering, 300 tkr för särproduktionskostnader, 200 tkr för öppnande
    av ny förskola och 200 tkr i startkostnader.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 maj 2006.

Antalet barn i åldern 1-5 år ökar på Norrmalm. För att kunna leva upp till stadens mål om minskade barngrupper inom barnomsorgen och den lagstadgade barnomsorgsgarantin arbetar förvaltningen kontinuerligt med att tillgodose det ökade behovet av förskoleplatser. Mot bakgrund av detta föreslås att Hagagatan 15 D omstruktureras från fritidshem till förskola med två avdelningar. En verksamhetsanpassning planeras och lokalerna beräknas vara klara för inflyttning i augusti 2006.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§20 Fortsatt utbyggnad av förskoleverksamheten genom omstrukturering av skolbarnsomsorgen på Rådmansgatan 76 – genomförandeärende

Diarienummer 303-445/2006

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsnämnden godkänner att ytterligare en skolbarnsomsorgsavdelning
    på Rådmansgatan 76 omdisponeras till en förskoleavdelning.

  2. Stadsdelsnämnden ansöker hos kommunstyrelsens ekonomiutskott om stimulansbidrag med sammanlagt 400 tkr för särproduktionskostnader och startkostnader för ny förskola.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 maj 2006.

Antalet barn i åldern 1-5 år ökar på Norrmalm. För att kunna leva upp till stadens mål om minskade barngrupper inom barnomsorgen och den lagstadgade barnomsorgsgarantin arbetar förvaltningen kontinuerligt med att tillgodose det ökade behovet av förskoleplatser. Mot bakgrund av detta har förvaltningen föreslagit att Lilla Adolf Fredriks skolas fritidshem på Rådmansgatan 76 omstruktureras till förskola. Omstruktureringen sker i två etapper. I november 2005 inrättades en förskoleavdelning och i denna andra etapp verksamhetsanpassas resterande lokalyta. Inflyttning beräknas kunna ske i augusti 2006.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§21 Verksamhetsanpassning av skollokaler i Adolf Fredriks Musikklasser - genomförandeärende

Diarienummer 303-441/2006

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att genomföra verksamhets­anpassning
    av lokalerna i Adolf Fredriks Musikklasser.

  2. Stadsdelsnämnden ansöker om godkännande av verksamhets­anpassningen
    hos kommunstyrelsens ekonomiutskott.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 maj 2006.

Stadsdelsnämnden fattade i oktober 2005 beslut om att förslags­handlingar för verksamhets­anpassning av lokalerna i Adolf Fredriks Musik­klasser skulle upprättas. Verksamhets­anpassningen kommer att äga rum samtidigt som SISAB genomför en omfattande sanering
av skollokalerna. Arbetet beräknas att pågå mellan juni 2006 och augusti 2007. Under perioden kommer undervisningen att förläggas till Försvarshögskolans f.d. lokaler på Östermalm.

_________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§22 Ansökan om EU-bidrag för deltagande i MASOT-projektet

Diarienummer 005-421/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens deltagande i MASOT-projektet, under förutsättning att förvaltningen beviljas EU-bidrag för att finansiera deltagandet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 21 april 2006.

Norrmalms stadsdelsförvaltning har kontaktats av Ben Gurion University i Israel med inbjudan om att delta i ett EU-projekt rörande bl.a. utveckling av automatiserad renhållning och snöröjning.

Förvalt­ningen anser att det är ett mycket spännande projekt, och ser det som en möjlighet att utveckla metoder för att effektivisera och utveckla städning och vinterväghållningen i hela Stockholm. Om projektet faller väl ut är detta en möjlighet att märkbart förbättra såväl kvalitet som frekvens på städning och snöröjning utan att kostnaderna ökar.

____________________________


§23 Bordlagt ärende- ”Styckevis och delt” – om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet - svar på remiss från revisionskontoret

”Styckevis och delt” – om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet - svar på remiss från revisionskontoret

Diarienummer 104-165/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 april 2006.

Revisionskontoren i Stockholms stad, Stockholms läns landsting, Norrtälje och Huddinge kommuner har genomfört ett samarbetsprojekt där de ur brukarperspektiv har kartlagt och bedömt hur vård- och omsorgsgivarna samarbetar kring vården och omsorgen av multisjuka äldre i det egna hemmet.

Förvaltningens yttrande stödjer till stora delar rapportens slutsatser och resultatet är ett viktigt redskap i det fortsatta arbetet med att utveckla hemtjänsten och hemsjukvården. Förvaltningen delar revisionskontorets uppfattning att samarbetet kring de multisjuka äldre behöver bedrivas i team av primärvårdens och äldreomsorgens representanter för att uppnå en helhetssyn på målgruppen och ge en god vård och omsorg.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden ställer sig delvis bakom förvaltningens förslag till beslut.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Revisorernas rapport ”Styckevis och delt” – Om vården och omsorgen till multisjuka äldre som bor kvar i det egna hemmet” pekar på ett antal allvarliga problem i äldreomsorgen i Stockholms stad. Trots att det finns kunskap om problemen, görs ingenting åt dem. Granskningen ger därför en mörk bild av vården och omsorgen för de multisjuka äldre.

Kärnan i revisorernas kritik handlar om att det saknas struktur och samverkan
i vården och omsorgen. Ingen läkare tar samlat ansvar för medicinering, och biståndsbesluten motsvarar sällan de äldres behov och önskemål. Det visar sig också att många äldre tycker att husläkarna inte är tillgängliga, varför de istället söker sig till sjukhusets akutmottagningar.

I rapporten konstateras att gapet mellan de äldres vård- och omsorgsbehov och tillgängliga resurser har ökat, vilket leder till en bristande överensstämmelse mellan de politiskt formulerade målen och den verklighet som många äldre, anhöriga och personal befinner sig i. Man menar vidare att, prioriteringar istället för att göras på ledningsnivå, pressas långt ned i organisationen och bl.a. medför
att biståndshandläggarna ställs inför ”omöjliga” avvägningar.

Uppföljning av beslutade hemtjänstinsatser verkställs inte på ett systematiskt sätt trots att detta är en viktig del av biståndsbedömarens arbete. Ansökningar om hemtjänst innehåller ofta standardformuleringar, vilket påverkar rättssäkerheten om formuleringarna inte motsvarar den äldres önskemål och behov. De beslutade insatserna från hemtjänsten stämmer långt ifrån alltid med de äldres behov och önskemål. Även kvalitén bedöms som bristfällig av många.

Samverkan fungerar dåligt – vård- och omsorgsinsatserna ”hänger inte ihop”.
De olika yrkeskategorierna i landstinget och kommunerna arbetar för fullt i sina respektive ”stuprör”, men utan en fungerande samverkan. Problemen med två olika huvudmän är mycket tydlig. Landstingets vård gentemot de multisjuka äldre visar på stora brister, särskilt avseende läkemedelshantering och tillgänglighet till husläkare, vilket leder till fler besök på akuten.

Utöver dessa åtgärder, behövs fler handfasta insatser. Rapporten är ett i raden av exempel på hur majoriteten under en längre tid misskött äldreomsorgen. Sedan 2002 har mer än 1000 platser i äldreboenden försvunnit i Stockholm. Den skamliga nedprioriteringen av äldreomsorgen måste få ett stopp.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§24 Översyn av resursfördelningsmodell för individ- och familjeomsorgen, vuxna samt barn och ungdomar – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 500-376/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 maj 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning av ett förslag till en ny resurs­fördelningsmodell för individ- och familjeomsorg vuxna samt för barn och unga. För Norrmalms stadsdels­nämnd, liksom för övriga stadsdelsnämnder i innerstaden, innebär förslaget kraftigt minskade resurser.

Stadsdelsförvaltningen föreslår att förslaget till ny resursfördelningsmodell återremitteras till stadsledningskontoret för vidare utredning av de variabler som ska läggas till grund för budget­fördelningen. Enligt förvaltningens upp­fattning har den socioekonomiska strukturen i respektive stadsdel getts en alltför stor betydelse i den nu föreslagna modellen. Förvaltningen efterlyser både någon variabel som speglar omfattningen av missbruk och ytterligare någon variabel som fångar barns och ungdomars behov av insatser. Ett resursfördelningssystem måste vara konstruerat så att stadens invånare ska kunna erbjudas samma möjligheter till stöd och hjälp oberoende av stads­delstillhörighet.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) lade fram ett förslag till beslut från moderaterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång
Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden ställer sig bakom förvaltningens förslag.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Från oppositionen har vi enträget påpekat de orättvisa och icke fungerande fördelningsmodeller som majoriteten envisas med att använda. I dag ser vi resultatet av majoritetens modell – ett skenande underskott på just detta ärendes område. Bidragsberoendet ökar, och vi har inte tillräckligt med pengar för att
täcka kostnaderna för barn och ungdomar med särskilda behov.

Precis som förvaltningen påpekar måste någon variabel i fördelningssystemet spegla omfattningen av missbruk, och också fånga upp barns och ungdomars behov av insatser. Stödinsatserna till dessa människor är minst lika viktiga på Norrmalm som i andra områden. Barn och ungdomar, och även vuxna med behov av olika sociala insatser, skall inte straffas för att de bor i Norrmalm. De skall ges samma hjälp som ges i andra områden av staden, annars blir de inte behandlade rätt enligt lagen om likaberättigande.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutet följande:

  1. Ärendet återremitteras.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Den förändrade resursfördelningsmodellen som föreslås i ärendet baseras på index som inte återspeglar det verkliga behovet. Flera variabler avseende bland annat narkotika- och alkoholmissbruk har i det föreslagna systemet tagits bort till förmån för variabler som anses fånga sociala skillnader mellan stadsdelarna bättre. Det föreslagna systemet har därmed förlorat viktiga delar för fördelningsnycklarna och det finns en överhängande risk att de sociala skillnader som denna modell baseras på förväxlas med behov av stöd.

Enligt den nya modellen kommer, som exempel, Maria-Gamla Stans tilldelning minska med 9,3 procent på två år. Spånga-Tensta kommer med det nya systemet i stället få en ökad tilldelning motsvarande 17,1 procent. Detta trots att statistik från Stockholms läns landsting visar att andelen högkonsumenter av alkohol är
32,8 procent i Maria-Gamla Stan vilket kan jämföras med 12,3 procent i Spånga-Tensta. Det faktum att viktiga variabler avseende, bland annat, alkohol tagits bort skapar på detta sätt orimliga konsekvenser i den föreslagna resursfördelnings­modellen.

Då översynsarbetet visat på svårigheter att få fram objektiva mätbara variabler samt då fördelningsverktygen är osäkra och behöver utvecklas bör ärendet återremitteras.

______________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§25 Rutinerna för debitering av avgifter och uppsägning av plats inom barnomsorgen – svar på remiss från revisionskontoret

Diarienummer 104-286/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 maj 2006.

Revisionskontoret har granskat rutinerna för avgiftsdebitering och uppsäg­ning av plats inom barnomsorgen vid fem stadsdelsnämnder, däribland Norrmalm. Granskningen visar att det finns vissa brister bl.a. vad gäller rutinerna för omprövning av avgiften.

Förvaltningen delar helt revisionskontorets uppfattning om att såväl avgifts­debitering som uppsägning av plats inom barnomsorgen ska ske i enlighet med gällande lagstiftning och stadens riktlinjer. För att underlätta handläggningen och minska risken för att stadsdels­förvaltningarna sins­emellan utvecklar olika rutiner är det, som revisions­kontoret framhåller, viktigt att stadens riktlinjer förtydligas.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

______________________________


§26 Stadsdelsnämndernas arbete för att minska sjukfrånvaron – synpunkter på revisionsrapport

Diarienummer 104-350/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 maj 2006.

Revisionskontoret har granskat arbetet för att minska sjukfrånvaron i tre av stadens stads­delsnämnder. Revisionskontoret anser bl.a. att rehabiliterings­insatserna för långtids­sjukskrivna kan intensifieras och att uppföljning och analys behövs för utveckling av arbetsmiljön och det hälsofrämjande arbetet.

Förvaltningen delar revisionskontorets uppfattning att en god arbetsmiljö är A och O för
att förhindra sjukskrivningar till följd av arbetsrelaterade hälso­problem. Inom Norrmalms stadsdelsförvaltning finns en hög medvetenhet både om vikten av att arbeta förebyggande och betydelsen av ett aktivt rehabiliteringsarbete.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

§27 Hemtjänst för äldre – kvalitet och rättssäkerhet för den enskilde svar på remiss från revisionskontoret

Diarienummer 104-351/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 april 2006.

Revisionskontoret har granskat rättsäkerheten för äldre vid genomförandet av beviljat bistånd i tre av stadens stadsdelsnämnder. Granskningen har avsett rutiner för uppföljning och kontroll av hemtjänstverksamheten samt dokumentationen i enskilda ärenden. Granskningen har även innefattat ärendehanteringen samt samarbetsformer mellan beställare och utförare.

Granskningen visar att nämnderna saknar rutiner för att följa upp hela ärendehanterings­processen och att rättsäkerheten för den enskilde inte kan tryggas. Förvaltningen anser att rapporten till största del stämmer överens med de synpunkter som förvaltningen lämnat i samband med granskningen och delar också i stort de förslag till åtgärder som redovisas.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.


Ledamoten Sebastian Cederschiöld (m) lade fram ett förslag till beslut från moderaterna och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservationer

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens förslag till beslut.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Krisläget i stadsdelarnas äldreomsorg blir alltmer akut. Revisorernas rapport ”Hemtjänst för äldre – kvalitet och rättssäkerhet för den enskilde” som nyligen presenterats, är ännu en i raden av rapporter som visar att äldre inte får den hjälpt de har rätt till. Revisorerna riktar allvarlig kritik mot staden för att hemtjänsten inte fungerar som den ska. Det saknas systematisk styrning, uppföljning och kontroll, och följden blir brister i rättssäkerheten. Det går också går ut över kvaliteten.

Majoriteten har satt äldre på undantag i tre år. Det är uppenbart att majoritetens besparingar drabbar våra äldre. Exempelvis har mer än 1000 platser i äldre­boenden försvunnit i Stockholm sedan 2002. Nu syns resultatet. Så kan det inte få fortsätta. Folkpartiet kräver en värdig äldreomsorg i Stockholm. Resurserna till äldreomsorgen måste öka, valfriheten bli större och de äldre ska ha rätt till utevistelser och aktiviteter. Ingen ska behöva vara rädd för att bli gammal i Stockholm.

Vi har från oppositionens sida gång på gång påpekat dessa brister, och också starkt understrukit bristerna i hanteringen av dokumentation och uppföljning. Eller kanske skall man säga bristen av dokumentation och uppföljning. Folkpartiet har dessutom tidigare lagt en skrivelse med förslag till förändringar
i delegationsordningen med anledning av bristerna i biståndsbedömningarna. Folkpartiet står fortfarande kvar vid dessa förslag, och revisionskontorets anmärkningar bara understryker vikten av att de politiska besluten behöver stärkas på detta område.

Vi har även skriftligen påpekat vikten av att biståndsbesluten följs upp.

Ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens förslag till beslut.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Revisorerna riktar skarp kritik mot stadens hemtjänstverksamhet, som stadsdelsnämnderna har ansvar för. Enligt revisorerna har de inte en tillräcklig styrning, uppföljning eller kontroll över hemtjänstverksamheten.

Revisorerna menar att det saknas en systematisk uppföljning och kontroll av
att beviljade insatser genomförs på avsett sätt. Vidare menar revisorerna att det finns allvarliga brister i dokumentationen av genomförandet av beviljade insatser, vilket gäller både hos beställare/biståndsbedömare och hos utföraren.

Att dokumentationen av beviljade insatser brister är enligt revisorerna helt oacceptabelt med tanke på den enskildes rättssäkerhet. Från revisorernas sida pekar man även på att biståndshandläggarnas roll och ansvar måste förtydligas.
I rapporten tar man också upp att nämnderna måste säkerställa att ärende­hanteringen sker på ett för den enskilde rättssäkert sätt.

Sammantaget är det en mycket grov kritik som riktas mot stadsdelsnämndernas sätt att sköta hemtjänsten. Revisorerna menar också att den bristande styrningen, uppföljningen och kontrollen kan få negativa konsekvenser för bl.a. kvaliteten i verksamheten. Revisorerna välkomnar i rapporten stadens nya modell för uppföljning av kvalitet inom bl.a. hemtjänsten.

Även andra undersökningar visar på stora brister. En granskning av äldretjänster som SLK gjort visar på olikheter i stadsdelarna, eftersom man har olika mallar.
12 tjänster granskades. Ett post-, bank – eller apoteksbesök beräknas ta 30 min
i Kista, i Rinkeby 1 timme, toalettbesök i Rinkeby får ta 10 min, i Kista 15 min, morgonomvårdnaden i Skarpnäck 65 min medan i Liljeholmen och Enskede-
Årsta 30 minuter. Påklädningen tar i Maria-Gamla stan 10 min, i Skarpnäck 20 min.

Vi har framfört en rad olika förslag och åtgärder för att komma tillrätta med de olikheter som råder över staden samt den enskildes rätt till hemtjänst. Alla, oavsett var i staden man bor, har en rätt till lika bedömning. Rutiner och organisation bör ses över för att säkerställa att en rättvis lika biståndsbedömning sker i hela staden. En variant kan vara att de biståndsbedömare som finns inte är knutna till en viss stadsdel utan ambulerar omkring i staden.

____________________________


§28 Stadsdelsnämndernas insatser för arbetslösa – synpunkter på revisionsrapport

Diarienummer 104-296/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 10 maj 2006.

Revisionskontoret har granskat stadsdelsnämndernas insatser för arbetslösa och olika former för samverkan inom arbetsmarknadsområdet. Revisionskontoret har begärt yttrande från de granskade stadsdels­nämnderna Kista, Rinkeby, Skärholmen och Vantör. Övriga nämnder har möjlighet att lämna synpunkter på rapporten.

Stadsdelsförvaltningen delar revisions­kontorets uppfattning att det är viktigt att arbets­marknadsåtgärder finns inom ramen för ordinarie verksamhet och riktas till dem som uppbär försörjningsstöd och står längst från arbetsmark­naden. Som revisionskontoret framhåller
finns en risk för att kommunens insatser alltmer ersätter arbets­förmedlingens åtgärder. Förvaltningen anser därför att det är viktigt att försöka redovisa och följa upp de kostnader detta medför för kommunen.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Särskilt uttalande

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Revisionsrapporten riktar tydlig kritik mot stadens arbetsmarknadsåtgärder. Även om många av de projekt som pågår innebär ett omfattande och engagerat arbete för arbetslösa, så brister staden när det gäller grundläggande faktorer som styrning och uppföljning av de insatser som görs. En betydande del av de pågående insatserna sker i projektform, och många är beroende av kompetens­fonden som upphör i och med utgången av 2006.

En av de tydligaste utvärderingarna av stadens arbetsmarknadsinsatser är den statistik över socialbidragsutvecklingen som utrednings- och statistikkontoret regelbundet presenterar. Den senaste mandatperioden visar en mycket dyster utveckling. Trots en rad omfattande arbetsmarknadsprojekt så ökar social­bidragsberoendet i staden, istället för att minska.

Några stadsdelar utgör dock undantag. Bland dem som lyckas bäst med att bryta socialbidragsberoendet och hjälpa människor att gå från bidrag till arbete, återfinns Skärholmen och ett antal närliggande stadsdelar. Den gemensamma nämnaren är samarbetet med Skärholmens jobbcentrum och kravet att den som kan arbeta också ska arbeta.

Ett införande av Skärholmsmodellen i hela Stockholm vore med all säkerhet det mest effektiva sättet att uppnå såväl styrning som uppföljning och framför allt resultat i stadens insatser för arbetslösa.

__________________________


§29 Införande av fadderverksamhet mellan ”gamla” och ”nya” svenskar – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 500-282/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 maj 2006.

Karl Bern (fp) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att stadens arbetsmarknads- och integrationsberedning ska få i uppdrag att tillsammans med frivilligorganisationer i staden initiera en fadderverksamhet mellan ”nya” och ”gamla” svenskar.

Förvaltningen är positiv till förslaget men vill framhålla att det är viktigt att se att de svenskfödda inte enbart ska fungera som ”dörröppnare till det svenska sociala livet och arbetsmarknaden” utan att det lika mycket handlar om ett ömse­sidigt utbyte olika kulturer emellan. Med tanke på att många kvinnor med utländsk härkomst lever mer eller mindre avskärmade från det svenska samhället anser förvaltningen att man från stadens sida, utöver de organisa­tioner Karl Bern (fp) föreslår, även bör etablera kontakt med olika kvinno­organisationer.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden bifaller förvaltningens tjänsteutlåtande.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Integration av Stockholms invånare är mycket viktig. I dag har mer än var fjärde stockholmare utländsk bakgrund, men många invandrade svenskar saknar helt kontakt med infödda svenskar. Fadderverksamhet i frivilligorganisationers regi är ett bra sätt att skapa nya kontaktytor mellan Stockholms invånare. Vi vill därför bifalla förvaltningens förslag.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§30 Detaljplan för kvarteret Sillhovet m.m. – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-372/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 26 april 2006.

Stadsbyggnadskontoret har upprättat detaljplaneförslag för kv. Sillhovet m.m, vilket innefattar bland annat skulpturparken och fastigheterna ”Sillhovet 3” och ”Sillhovet 4” vid National­museum. Förslaget innebär i huvudsak att bestämmelsen allmänt ändamål (A) hävs och ersätts av användning anpassad till bebyggelsens respektive parkens kulturvärde (Q).

Förvaltningen har inget att invända mot planändringen. Skulpturparken och de båda bygg-
nad­erna är värdefulla såväl historiskt som stads­miljömässigt och det är bra att de med det
nya planförslaget får ett ökat skydd som markerar de kulturhistoriska värdena och anpassar använd­ningen till dessa värden. Ur skötselsynpunkt innebär förslaget ingen förändring för förvaltningen.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§31 Utvärdering av 30-zoner – svar på remiss från trafiknämnden

Diarienummer 306-343/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 april 2006.

Trafikkontoret har genomfört en utvärdering av 30-zonerna och tagit fram förslag till åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten i zonerna ytterligare. Trafiknämnden har med anledning av utvärderingen begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder.

Stadsdelsförvaltningen instämmer i stort i trafikkontorets synpunkter och förslag, men anser att utvärderingen väcker en del frågor som skulle vara intressanta att få närmare belysta eller kommenterade. Förvaltningen välkomnar att trafikkontoret föreslår att barnens behov särskilt bör beaktas i det kommande arbetet, och föreslår att arbetet inom projektet Säker och lekvänlig skolväg kopplas till det fortsatta arbetet med 30-zonerna.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat följande:

  1. Stadsdelsnämnden bifaller förvaltningens tjänsteutlåtande.

  2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Vi instämmer helt i förvaltningens synpunkter när det gäller barnens behov, och vi instämmer också i förslaget att projektet Säker och lekvänlig skolväg kopplas till det fortsatta arbetet med 30-zonerna.

En av anledningarna till att vi vill understryka detta är beslutet om citybanan
och dess arbetstunnel i Observatoriekullen. Om vi i Norrmalm mot all förmodan skall tvingas genomlida stora och tunga arbetstransporter från tunneln så MÅSTE barnens miljö bli bra och säker. Här går det inte att göra några kompromisser. Därför vore det bästa att transportvägarna från kullen går via Sveavägen, inte genom våra mest dagis-, fritids-, skol- och parktäta områden.

____________________________


§32 Alkoholservering i restaurang The White Room – svar på remiss från socialtjänst­förvaltningen

Diarienummer 309-388/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om utökat serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00
och 05.00 tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet
Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 28 april 2006.

Restaurang The White Room ansöker om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00. Ansökan avser omprövning efter prövotid. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordföranden Jan Valeskog (s) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.


§33 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Protokoll från sammanträde i Norrmalms handikappråd den 3 maj 2006 anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

____________________________


§34 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Protokoll från sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 15 maj 2006 anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Förslag till beslut
Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

_________________________


§35 Protokoll från sociala delegationens sammanträden under första kvartalet 2006

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

__________________________


§36 Protokoll från bygglovs- och markupplåtelsedelegationens sammanträden under första kvartalet 2006.

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

___________________________


§37 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Av avdelningschefen Yngve Lindström tillstyrkta ansökningar om alkoholserveringstillstånd anmäldes.

Av vik. personalchefen Heli Taillefer fattat beslut om inköp av varor för belopp överstigande 50 000 kronor anmäldes.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

___________________________


§38 Inkomna handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande inkomna/upprättade handlingar anmäldes:

  1. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående avslutad tillsyn av Klockhusets äldreboende. Diarienummer 504-313/2006.

  2. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län angående socialnämndens uppföljning av familjehemsplacerade barn. Diarienummer 503-381/2006.

  3. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Föreningen Hem för finländska åldringar att driva enskild verksamhet i Bromma. Diarienummer 504-427/2006.

  4. Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län om tillstånd för Misa AB att driva enskild verksamhet. Diarienummer 505-172/2006.

  5. Stadsdelsförvaltningens svar till Arbetsmiljöverket med anledning av inspektion av arbetsmiljön på förskolan Torsgränd 17-19. Diarienummer 205-239/2006.

  6. Stadsdelsförvaltningens redovisning av Norrmalms sommarverksamhet 2006. Diarienummer 407-395/2006.

  7. Projektledare Märit Luthboms utvärdering av projektet Aktiv tillvaro. Diarienummer 504-56/2006.

  8. Rapport om vidtagna åtgärder på Riddargårdens vård- och omsorgsboende. Diarienummer 504-445/2006.

  9. Trafikkontorets svar med anledning av medborgarförslag om att förbjuda genomfartstrafik på Klara Norra Kyrkogata. Diarienummer 013-812/2005.

  10. Skrivelse från Stockholmsförbundet Hem och Samhälle angående ombyggnad av servicehus till seniorboende. Diarienummer 501-379/2006.

  11. Skrivelse från enskild angående eventuell städning nattetid på Rörstrandsgatan. Diarienummer 301-471/2006.

  12. Skrivelser från enskilda med anledning av medborgarförslag om att upplåta dammen
    i Observatorieparken till skateboardåkare. Diarienummer 301-486/2006.

Förslag till beslut

Ordföranden Jan Valeskog (s) föreslog att anmälan skulle godkännas.

____________________________


§39 Övriga frågor

· Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde en skrivelse angående stadsmiljön kring Regeringsgatan, Malmskillnadsgatan och Johannes brandstation.
Diarienummer 306-497/2006.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

· Ledamoten Ewa Schenström (m) anmälde en skrivelse angående kompetensfonds-finansiering av verksamhet. Diarienummer 199-503/2006.

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Stadsdelsdirektör Ylva Tengblad informerade om den sommarfest som kommer att äga
rum den 20 juni på Vasa Real. Festen vänder sig till nämnden och alla anställda inom förvaltningen. Biljetterna till festen kostar 50 kronor per person och kan köpas genom
Eva Stenmark i receptionen på Tulegatan 13.

__________________________