Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2006-10-19

Sammanträde 2006-10-19

Datum
Klockan
18:30
Plats
Brygghuset, Hamburgersalen, Norrtullsgatan 12 N

Norra Stationsområdet. Alexander Wolodarski och Emilie Eriksson från stadsbyggnadskontoret Läs mer... samt Sofie Loftenius från stadsarkitektkontoret i Solna informerar.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Anmälan av inkomna medborgarförslag

- Förbättra städningen av gator och trottoarer
- Vidta åtgärder för att få hundägare att respektera kopplingstvånget
- Ordna ljuddämpande vägbeläggning på S:t Eriksgatan
- Plantera träd i korsningen Birger Jarlsgatan / Roslagsgatan
- Gulmarkera parkeringsgränsen i alla gatukorsningar
- Plantera fler träd i Birkastan
- Rättvisare markupplåtelseavgifter för gatukök
- Färgsätt T-Centralens tunnelbanestation
- Bygg ”väggupp” utanför skolorna
- Ordna belysning på Johannes bollplan

_________________________________________________________________

Svar på medborgarförslag och skrivelser

4 Gångväg runt Kastellholmen – svar på medborgarförslag

DNR: 013-581/2006

Bo Anderson har inkommit med ett medborgarförslag där han föreslår att gångvägen som idag går längs en del av Kastellholmen ska byggas ut så att man kan gå runt hela Kastellholmen.

Förvaltningen anser att man bör förbättra framkomligheten i den mån det är möjligt, utan att inverka på klipporna och de naturliga strandlinjerna. För­valt­ningen föreslår att tjänstutlåtandet överlämnas till Statens fastighets­verk som äger och förvaltar hela Kastellholmen.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel: 508 09 021

5 Lös problemet med hundar som springer lösa i Enkehusparken – svar på medborgarförslag

DNR: 013-709/2006

Magnus Ståhlberg har inkommit med ett medborgarförslag angående problemet med hundar som springer lösa i Enkehusparken. Han menar att problem skulle kunna minskas om man vid entréerna till parken sätter upp skyltar om kopplingstvång under straff­ansvar.

Förvaltningen har full förståelse för problemet men har tyvärr inga goda erfarenheter av att sätta upp skyltar av olika slag eftersom de mycket ofta utsätts för klotter och skade­görelse eller helt enkelt tas bort av obehöriga personer. Förvaltningen kommer trots detta att ombesörja att skyltar sätts upp i enlighet med Magnus Ståhlbergs förslag, d.v.s. vid de tre entréerna till parken.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

6 Matning av vildfåglar på Strömmen – svar på skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s)

DNR: 399-281/2006

Nämndens ordförande Jan Valeskog (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående eventuellt upphörande av matning av vildfåglar på Strömmen.

Enligt förvaltningens bedömning finns det inte tillräckligt starka skäl som talar för att man ska sluta mata vildfåglar på Strömmen.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel: 508 09 021

7 Äldreboenden, skolor och mat – svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

DNR: 099-692/2006

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående den mat som serveras inom hemtjänsten, på vård- och omsorgsboenden och på skolorna. De vill bl.a. veta hur maten tillagas, om det förekommer långa transport­sträckor och om maten lagas flera dagar i förväg.

Både den mat som serveras på stadsdelens vård- och omsorgsboenden, på skolorna och de matlådor som tillhandahålls inom hemtjänsten tillagas, med några få undantag, av upphandlade entreprenörer. All mat, bortsett från de matlådor en av entreprenörerna levererar, tillagas inom stadsdelen, vilket betyder att några långa transportsträckor inte förekommer mer än i ett fall. Endast kalla matlådor lagas flera dagar i förväg.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015



_________________________________________________________________

Svar på remisser

8 Bordlagt ärende. Införande av skolakut – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR:403-518/2006

Lotta Edholm (fp) föreslår att Stockholms stad inrättar en skolakut dit elever under 15 år som begått grova brott hänvisas.

Förvaltningen bedömer att förslaget till stora delar strider mot gällande lag­stiftning i grundskolan och föreslår därför att en skolakut inte ska inrättas. Förvaltningen anser att skolorna ska använda de möjligheter som finns inom lagstiftningen, t.ex. placering i särskilda undervisningsgrupper. Det är dock viktigt att detta ses som en särskild stödåtgärd och inte som en form av bestraffning. Förvaltningen anser också att skolorna ska ytterligare utveckla det drog- och brottsförebyggande arbetet liksom arbetet mot diskriminering och annan kränkande behandling. Detta innebär bland annat att samarbetet med socialtjänst och polis fördjupas.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: utvecklare Annika Hellewell, tel: 508 09 381

10 Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och stadsbiblioteket - svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 400-717/2006

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder
med anledning av ett förslag till övergripande måldokument för att
utveckla samverkan mellan stadens förskolor, skolor och stadsbiblioteket. Samarbetet ska syfta till att stärka och förbättra förutsättningarna för en positiv utveckling av alla barns och ungdomars språkutveckling och bidra
till att skapa goda förutsättningar för ett livslångt lärande.

Förvaltningen har inget att invända mot förslaget. Genom ett ökat sam­-
arbete finns goda möjligheter att utveckla arbetet kring språkets betydelse för kunskapsinhämtande och kommunikation. Förvaltningen vill framhålla vikten av att det gemensamma arbetet följs upp och utvärderas.

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

11 Policy mot klotter i Stockholm – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 300-737/2006

I februari 2005 gav kommunstyrelsen stadsledningskontoret (SLK) i uppdrag att starta en samverkansgrupp mot klotter. Samverkansgruppen har nu tagit fram ett förslag till policy mot klotter och liknande skadegörelse i Stockholm.

Förvaltningen ställer sig i huvudsak bakom förslaget.

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel: 508 09 021

12 Policy för upphandling och konkurrensutsättning – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 012-599/2006

Stockholms stads upphandlingspolicy och konkurrenspolicy har skickats ut
på remiss till bl.a. stadsdelsnämnderna.

Offentlig upphandling är en juridiskt komplicerad process. Förvaltningen
delar uppfattningen att centralupphandling bör vara normalförfarande inom ett antal avtalsområden, som kännetecknas av standardiserade varor och tjänster samt ett likartat behov hos staden. Likaså bör riktlinjer för direkt­upphandling tas fram av stadsledningskontoret och stadsgemen­samma beloppsgränser fastställas av ekonomiutskottet. Konkurrens­policyn lyfter fram vikten av grundligt analysarbete inför ett beslut om verksamhets­upphandling ur kontinuitets-, kvalitets- och kostnads­perspektiv. Förvaltningen utgår från att de anvisningar och riktlinjer som utarbetas av kommun­styrelsen görs i nära samarbete med förvaltningar och bolag.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: upphandlare/samordnare äldreomsorg Christina Larsson,
tel: 508 09 526

13 Inrättande av Jobbtorg och ett Jobbtorg City med speciell ungdoms­sektion – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 006-734/2006

Kristina Axén Olin (m) föreslår i en motion att kommunstyrelsen ska inrätta Jobbtorg och att Jobbtorget City ska ha en speciell ungdomssektion. Kommuns­tyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnderna i Farsta, Kista och på Norrmalm.

Förslaget ligger i linje med förvaltningens uppfattning att det är viktigt att ungdomar kommer ut i arbetslivet och att bemannings- och tjänsteföretag ofta är en väg in på arbetsmarknaden. Förvaltningen ställer sig positiv till Jobbtorg och ett Jobbtorg City med en speciell ungdomssektion.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lotta Liedberg, tel: 508 09 121

14 ”Ansvarsfull servering – fri från diskriminering” – svar på remiss från kommunstyrelsen

DNR: 004-781/2006

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av delbetänkandet ”Ansvarsfull servering – fri från diskriminering” (SOU 2006:56).

Förvaltningen tycker att det är bra om kunskaper i ansvarsfull alkohol­servering och arbete mot diskriminering sprider sig bland företagare och anställda inom restaurang- och krogbranschen. Förvaltningen ställer sig
också positiv till möjligheten att tillfälligt dra in ett serveringstillstånd vid exempelvis upprepad diskriminering.

Handläggare: vik. utredningssekreterare Lotta Liedberg, tel: 508 09 121

15 Förslag till översiktsplan för Nationalstadsparken – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

DNR: 302-606/2006

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett samrådsförslag till översiktsplan för Stockholms del av Nationalstadsparken.

Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till samrådsförslaget men vill att översiktsplanen ska ange markanvändning rekreation/ idrott för f.d. bensinstationstomten, samt att gränsen för områden som skyddas som naturmiljöer och parklandskap ska ändras

Handläggare: vik. samhällsplanerare Monica Fredriksson, tel. 508 09 021

16 Ansökan från Misa AB om tillstånd att driva verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) – svar på remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län

DNR: 505-751/2006

Länsstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan från Misa AB att, i enlighet med lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), driva daglig verksamhet. Verksamheten riktar sig till vuxna med autism och utvecklings­störning med tonvikt på personer med neuropsykiatriska funktionshinder, d.v.s. Aspergers syndrom, ADHD, DAMP och angränsande problematik.

Förvaltningen har mycket goda erfarenheter av den verksamhet Misa AB redan idag bedriver. Det finns behov av daglig verk­samhet för personer
med neuropsykiatriska funktionshinder och förvalt­ningen har inget att invända mot den utökning av verksamheten som nu planeras.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015

17 Förordnade av ordningsvakt – svar till Kammarrätten i Stockholm

DNR: 012-770/2006

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: nämndsekreterare Gunilla Schedin, tel: 508 09 015
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

18 Alkoholservering i restaurang Clara – svar på remiss från socialtjänst­förvaltningen

DNR: 309- 758/2006

Restaurang Clara ansöker om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 såväl inomhus som utomhus. Ansökan sker med anledning av ägarbyte. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, tel: 508 09 149
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

19 Alkoholservering i restaurang Berns Salonger – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

DNR: 309-791/2006

Restaurang Berns Salonger i Berzelii park ansöker om serveringstillstånd
mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Ansökan avser utökad serveringstid i ny lokal i källarplan. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Handläggare: inspektör Anders Carlsson, tel: 508 09 149
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Beslutsärende

20 Ansökan om stimulansbidrag – varaktiga stödformer till anhöriga år 2007

DNR: 139-419/2006

UTSÄNDES SENARE

OMEDELBAR JUSTERING

Handläggare: upphandlare/samordnare äldreomsorg Christina Larsson, tel: 508 09 526

Anmälningsärenden

21 Ekonomisk månadsuppföljning för september 2006

DNR: 103-810/2006

UTSÄNDES SENARE

Handläggare: ekonomichef Ann-Charlotte Nilsson, tel: 508 09 077
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

22 Protokoll från Norrmalms handikappråd

23 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

24 Beslut fattade enligt delegation

- Tillåtelse för anställd att delta i studieresa till Birmingham
- Specifikation av lokalt gallringsbeslut
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

25 Inkomna/upprättade handlingar

Slutet sammanträde

27 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av nedanstående ärende

Ärendet sekretessbelagt enligt 7 kap 4 § sekretesslagen
_________________________________________________________________

Kopior av samtliga ärenden, med undantag av de ärenden som behandlas under den slutna delen av sammanträdet, finns tillgängliga för allmänheten på sammanträdet samt i stadsdelsförvaltningens reception på Tulegatan 13. Receptionen är öppen, måndag t.o.m. torsdag, mellan kl. 8.00 och 16.50 samt fredagar mellan kl. 8.00 och 16.15.
Mötesinformation

Ledamöter
Inge-Britt Lundin (fp), tjänstgörande ordförande
Roland Karlsson (s)
Nic Nilsson (s)
Carolina Gomez-Lagerlöf (s)
Carina Fredén (s)
Hans Enroth (v)
Sebastian Cederschiöld (m)
Ewa Schenström (m)
Anders Blom (m)

Som ledamöter tjänstgörande ersättare
Edith Humble (s)
Yildiz Kafkas (mp)
Valeria Nagy-Seidel (fp)
Gunilla Nordin (m)

Ersättare
Håkan Olander (s)
Claudio Skubla (s)
Barbro Gåije (s)
Berit Vikner (v)
Ulf Linder (m)
Björn Dalemo (fp)

Anmält förhinder
Jan Valeskog (s), ordförande
Benny Niclasson (s)
Ulla Dahl (mp)
Gunilla Reuterskiöld (fp)
Fredrik Liljeqvist (m)
Anders Broberg (kd)
Anna Bjursell (kd)

I tjänsten närvarande Ylva Tengblad, Yngve Lindström, Ann-Charlotte Nilsson, Margareta Forsslund, Carina Anderberg, Gunilla Schedin

Utses att justera Inge-Britt Lundin (fp) och Roland Karlsson (s)

Justeringens plats Tulegatan 13, 2006-10-26

§1 Frågor och synpunkter från allmänheten

Alfred Skogberg, som inkommit med ett medborgarförslag angående markupplåtelseavgift för gatukök, redogjorde närmare för sitt förslag.

Tema: Norra Stationsområdet

Emilie Eriksson och Alexander Wolodarski från stadsbyggnadskontoret informerade tillsammans med Sofie Loftenius från stadsarkitektkontoret i Solna om det pågående arbetet med fördjupning av översiktsplanen (FÖP) för Norra Stationsområdet och området kring Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset.

Arbetet, som är inne i en mycket intensiv fas, bedrivs i form av ett kommun­gemensamt projekt mellan Stockholms stad och Solna. Man arbetar nu med ett antal strategiskt viktiga frågor, bl.a. om övergripande trafiknät och kollektivtrafikförsörjning. Avtal har tecknats med Vägverket om en förstudie och Storstockholms Lokaltrafik (SL) har påbörjat en för­studie.

Man har nu också startat ett antal s.k. temagrupper kring specifika frågor, exempel­vis rörande kommunal service, miljö och teknisk försörjning.

Ett nytt sjukhus kommer att byggas och fem team har deltagit i den formgivningstävling som utlysts. Det nya sjukhuset beräknas kunna stå klart 2015 med planerad byggstart 2009. Inom Karolinska sjukhusets nuvarande område finns ett antal byggnader av kulturhistoriskt värde och diskussioner pågår om vilka byggnader som ska bevaras och hur dessa ska användas när det nya sjukhuset tas i bruk.

Ett samråd kring den fördjupade översiktsplanen beräknas kunna äga rum i maj månad 2007.

___________________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Ledamoten Roland Karlsson (s) valdes att jämte tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 26 oktober 2006.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 21 september 2006 justerats den 28 september. Tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) påpekade att de listor med namnunderskrifter angående Sinnenas Trädgård, som hon överlämnade vid sammanträdet den 21 september, inte protokollförts, vilket hon anser skulle ha gjorts.

____________________________


§3 Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) informerade om att dagordningen utökats med följande två ärenden:

1. Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap 10 § föräldrabalken.

Ärendet behandlas som punkt 28 på dagordningen.

2. Skrivelse från Christer Fällman, trädgårdsmästare vid Sinnenas Trädgård. Ärendet behandlas som punkt 25 B på dagordningen.

_____________________________




§13 Anmälan av inkomna medborgarförslag

Diarienummer 013-817/2006

Ett förslag om att ordna belysning på Johannes bollplan anmäldes.

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att medborgarförslaget skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

___________________________


§14 Gångväg runt Kastellholmen – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-581/2006

Stadsdelsnämndens beslut

1. Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Tjänsteutlåtandet överlämnas till Statens fastighetsverk för kännedom.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 september 2006.

Bo Anderson har inkommit med ett medborgarförslag där han föreslår att gångvägen som idag går längs en del av Kastellholmen ska byggas ut så att man kan gå runt hela Kastellholmen.

Förvaltningen anser att man bör förbättra framkomligheten i den mån det är möjligt, utan
att inverka på klipporna och de naturliga strandlinjerna. För­valt­ningen föreslår att tjänste­utlåtandet överlämnas till Statens fastighets­verk som äger och förvaltar hela Kastellholmen.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

___________________________


§15 Lös problemet med hundar som springer lösa i Enkehusparken – svar på medborgarförslag

Diarienummer 013-709/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslaget besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 oktober 2006.

Magnus Ståhlberg har inkommit med ett medborgarförslag angående problemet med hundar som springer lösa i Enkehusparken. Han menar att problem skulle kunna minskas om man vid entréerna till parken sätter upp skyltar om kopplingstvång under straff­ansvar.

Förvaltningen har full förståelse för problemet men har tyvärr inga goda erfarenheter av att sätta upp skyltar av olika slag eftersom de mycket ofta utsätts för klotter och skade­görelse eller helt enkelt tas bort av obehöriga personer. Förvaltningen kommer trots detta att ombesörja att skyltar sätts upp i enlighet med Magnus Ståhlbergs förslag, d.v.s. vid de tre entréerna till parken.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Särskilt uttalande

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Många medborgare känner stort obehag av att möta lösa husdjur. Djurägarna måste respektera detta och följa de regler som gäller i staden.

Enligt de erfarenheter miljöförvaltningen samlat, och som redovisades vid ett seminarium (som tillkom på initiativ av oss) hösten 2002, visar det sig att det i huvudsak finns två kategorier av ”slarviga” djurägare.

Den stora gruppen är de som inte riktigt förstår att andra människor känner obehag utan tror att alla människor älskar deras djur. De glömmer också ofta att det råder kopplingstvång i staden.

Den andra, betydligt mindre gruppen, består av grovt kriminella yngre män som ofta har s.k. kamphundar som ett vapen. Detta problem har Söderortspolisen framgångsrikt bekämpat. Arbetssättet måste dock tillämpas av hela poliskåren, inte endast söderort.

Den stora gruppen djurägare behöver i första hand information om hur man ska hantera sitt djur. Solna stad har framgångsrikt bedrivit informationskampanj riktad mot hund- och kattägare. Detta har gjorts i samarbete med polisen samt kennelklubbar och kattklubbar.

__________________________

§16 Matning av vildfåglar på Strömmen – svar på skrivelse från ordföranden Jan Valeskog (s)

Diarienummer 399-281/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet bordläggs.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 25 september 2006.

Nämndens ordförande Jan Valeskog (s) har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående eventuellt upphörande av matning av vildfåglar på Strömmen.

Enligt förvaltningens bedömning finns det inte tillräckligt starka skäl som talar för att man ska sluta mata vildfåglar på Strömmen.

Förslag till beslut

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta att bordlägga ärendet.

____________________________


§17 Äldreboenden, skolor och mat – svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

Diarienummer 099-692/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 26 september 2006.

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) har inkommit med en skrivelse till stadsdels­nämnden angående den mat som serveras inom hemtjänsten, på vård- och omsorgsboenden och på skolorna. De vill bl.a. veta hur maten tillagas, om det förekommer långa transport­sträckor och om maten lagas flera dagar i förväg.

Både den mat som serveras på stadsdelens vård- och omsorgsboenden, på skolorna och de matlådor som tillhandahålls inom hemtjänsten tillagas, med några få undantag, av upp­handlade entreprenörer. All mat, bortsett från de matlådor en av entreprenörerna levererar, tillagas inom stadsdelen, vilket betyder att några långa transportsträckor inte förekommer mer än i ett fall. Endast kalla matlådor lagas flera dagar i förväg.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

___________________________


§18 Bordlagt ärende. Införande av skolakut – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 403-518/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 september 2006.

Lotta Edholm (fp) föreslår att Stockholms stad inrättar en skolakut dit elever under 15 år som begått grova brott hänvisas.

Förvaltningen bedömer att förslaget till stora delar strider mot gällande lagstiftning i grund­skolan och föreslår därför att en skolakut inte ska inrättas. Förvaltningen anser att skolorna ska använda de möjligheter som finns inom lagstiftningen, t.ex. placering i särskilda undervisningsgrupper. Det är dock viktigt att detta ses som en särskild stödåtgärd och inte som en form av bestraffning. Förvaltningen anser också att skolorna ska ytterligare utveckla det drog- och brottsförebyggande arbetet liksom arbetet mot diskriminering och annan kränkande behandling. Detta innebär bland annat att samarbetet med socialtjänst och polis fördjupas.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Roland Karlsson (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslutsgång

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

_____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§19 Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och stadsbiblioteket – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 400-717/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 22
september 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från samtliga stadsdelsnämnder med anledning av ett förslag till övergripande måldokument för att utveckla samverkan mellan stadens förskolor, skolor och stadsbiblioteket. Samarbetet ska syfta till att stärka och förbättra förutsättningarna för en positiv utveckling av alla barns och ungdomars språkutveckling och bidra till att skapa goda förutsättningar för ett livslångt lärande.

Förvaltningen har inget att invända mot förslaget. Genom ett ökat samarbete finns goda möjligheter att utveckla arbetet kring språkets betydelse för kunskapsinhämtande och kommunikation. Förvaltningen vill framhålla vikten av att det gemensamma arbetet följs
upp och utvärderas.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

___________________________

§20 Policy mot klotter och skadegörelse i Stockholm – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 300-737/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 18 september 2006.

I februari 2005 gav kommunstyrelsen stadsledningskontoret (SLK) i uppdrag att starta en samverkansgrupp mot klotter. Samverkansgruppen har nu tagit fram ett förslag till policy
mot klotter och liknande skade­görelse i Stockholm.

Förvaltningen ställer sig i huvudsak bakom förslaget.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Roland Karlsson (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet
med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslutsgång

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande

ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

__________________________


§21 Policy för upphandling och konkurrensutsättning – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 012-599/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 oktober 2006.

Stockholms stads upphandlingspolicy och konkurrenspolicy har skickats ut på remiss till
bl.a. stadsdelsnämnderna.

Offentlig upphandling är en juridiskt komplicerad process. Förvaltningen delar uppfattningen att centralupphandling bör vara normalförfarande inom ett antal avtalsområden, som känne­tecknas av standardiserade varor och tjänster samt ett likartat behov hos staden. Likaså bör riktlinjer för direktupphandling tas fram av stadsledningskontoret och stadsgemensamma beloppsgränser fastställas av ekonomiutskottet. Konkurrenspolicyn lyfter fram vikten av grundligt analysarbete inför ett beslut om verksamhetsupphandling ur kontinuitets-, kvalitets- och kostnadsperspektiv. Förvaltningen utgår från att de anvisningar och riktlinjer som utarbetas av kommunstyrelsen görs i nära samarbete med förvaltningar och bolag.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade, med instämmande av ledamoten Hans Enroth (v), fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Roland Karlsson (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslutsgång

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdels­förvaltningens tjänsteutlåtande.

___________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§22 Inrättande av Jobbtorg och ett Jobbtorg City med en speciell ungdomssektion – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 006-734/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 29 september 2006.

Kristina Axén Olin (m) föreslår i en motion att kommunstyrelsen ska inrätta Jobbtorg och att Jobbtorget City ska ha en speciell ungdomssektion. Kommuns­tyrelsen har begärt yttrande från stadsdelsnämnderna i Farsta, Kista och på Norrmalm.

Förslaget ligger i linje med förvaltningens uppfattning att det är viktigt att ungdomar kommer ut i arbetslivet och att bemannings- och tjänsteföretag ofta är en väg in på arbetsmarknaden. Förvaltningen ställer sig positiv till Jobbtorg och ett Jobbtorg City med en speciell ungdoms­sektion.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Roland Karlsson (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslutsgång

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

___________________________

§23 ”Ansvarsfull servering – fri från diskriminering” – svar på remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 004-781/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas utan eget ställningstagande.

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 3 oktober 2006.

Kommunstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av delbetänkandet ”Ansvarsfull servering – fri från diskriminering” (SOU 2006:56).

Förvaltningen tycker att det är bra om kunskaper i ansvarsfull alkoholservering och arbete mot diskriminering sprider sig bland företagare och anställda inom restaurang- och krog­branschen. Förvaltningen ställer sig också positiv till möjligheten att tillfälligt dra in ett serveringstillstånd vid exempelvis upprepad diskriminering.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) och föreslog att stadsdels­nämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Ledamoten Roland Karlsson (s) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet
med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Beslutsgång

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag till beslut.

Reservation

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s), ledamoten Hans Enroth (v) och tjänstgörande

ersättaren Yildiz Kafkas (mp) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att besvara remissen med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

_____________________________

§24 Förslag till översiktsplan för Nationalstadsparken – svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Diarienummer 302-606/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Ledamoten Roland Karlsson (s) anmälde ett särskilt uttalande från socialdemokraterna
och ledamoten Hans Enroth (v).

Tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) anmälde ett särskilt uttalande.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) anmälde ett särskilt uttalande från folkpartiet och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m).

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 oktober 2006.

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett samrådsförslag till översiktsplan för Stockholms
del av Nationalstadsparken.

Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till samrådsförslaget men vill att översiktsplanen ska ange markanvändning rekreation/ idrott för f.d. bensinstationstomten, samt att gränsen för områden som skyddas som naturmiljöer och parklandskap ska ändras.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Särskilda uttalanden

Ledamoten Roland Karlsson m.fl. (s) och ledamoten Hans Enroth (v) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi vill särskilt framhålla betydelsen av att förslaget om idrottspark vid Norrtull, som nämnden tidigare initierat och som också särskilt utretts av markkontoret, också genomförs i förslaget till översiktsplan. Detta har förtjänstfullt framhållits i kontorets förslag till yttrande. Vi anser också att den fotbollsplan som finns i Bellevueparken blir kvar och att den får konstgräs. Detta ökar användbarheten av fotbollsplanen och ett grönt konstgräs på denna plats är betydligt vackrare än den grusplan som finns där idag. Översiktsplanen måste innebära att både fri­ytorna ökar och att platserna för fritid/idrottsaktiviteter blir fler. Norrmalm är den stadsdel i Stockholm som i särklass har minst antal sådana ytor och detta måste förbättras i föreliggande förslag.

Tjänstgörande ersättaren Yildiz Kafkas (mp) lämnade följande särskilda uttalande:

Förslaget till översiktsplan för Nationalstadsparken innebär att översiktsplanen genom zonindelning frångår helhetsperspektivet och behandlar frågan som vilken exploateringsplan som helst. Nationalstadsparken har ett högt bevarande­intresse och i översiktsplanen bör krafterna riktas mot förstärkning av National­stads­parkens svaga länkar, t.ex. s.k. getingmidjan som binder ihop parkens norra och södra delar. Det finns ett starkt behov av att ta fram en åtgärdsplan för hur naturvärdena i getingmidjan eller övrigt hotade delar av parken kan förstärkas.

Vid framtagande av många enskilda detaljplaner bevittnar vi ständiga intrång
på Nationalstadsparken. Detta synsätt i planeringen undergräver hela idén med en Nationalstadspark. Det finns idag ett större behov av skyddsåtgärder för Nationalstadsparken än att genomföra små exploateringar här och var som i
sin helhet innebär stora negativa effekter för dess framtida existens. Lokala särintressen får inte väga tyngre än grundsyftet med en Nationalstadspark.

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) och ledamoten Sebastian Cederschiöld m.fl. (m) lämnade följande särskilda uttalande:

Vi vill påtala behovet av idrottsplatser i vår stadsdel. Det är också viktigt att entrén till Hagaparken blir bra, man skall lätt och naturligt kunna ta sig in i området. Vi vill även instämma i handikapprådets åsikt om att skapa en strandpromenad anpassad för synskadade.

___________________________

§25 Ansökan från Misa AB om tillstånd att driva verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) – svar på remiss från Länsstyrelsen i Stockholms län

Diarienummer 505-751/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 4 oktober 2006.

Länsstyrelsen har begärt yttrande från Norrmalms stadsdelsnämnd med anledning av en ansökan från Misa AB att, i enlighet med lagen om stöd och service till vissa funktions­hindrade (LSS), driva daglig verksamhet. Verksamheten riktar sig till vuxna med autism
och utvecklings­störning med tonvikt på personer med neuropsykiatriska funktionshinder, d.v.s. Aspergers syndrom, ADHD, DAMP och angränsande problematik.

Förvaltningen har mycket goda erfarenheter av den verksamhet Misa AB redan idag bedriver. Det finns behov av daglig verk­samhet för personer med neuropsykiatriska funktionshinder och förvalt­ningen har inget att invända mot den utökning av verksamheten som nu planeras.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§26 Förordnande av ordningsvakt – svar till Kammarrätten i Stockholm (mål nr 4392-06)

Diarienummer 012-770/2006

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Som svar på överklagandet överlämnas stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

  2. Stadsdelsnämnden bestrider överklagandet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 oktober 2006.

Kammarrätten har givit stadsdelsnämnden möjlighet att yttra sig över polis­myndighetens överklagande av länsrättens dom vad gäller förordnande av ordningsvakt i stadsdels­förvaltningens lokaler på Tulegatan 13.

Stadsdelsförvaltningen anser att det, till skydd för både enskilda tjänstemän och besökande allmänhet, finns behov av ordningsvakt inte bara i allmänna utrymmen, som entré, reception och trapphus med tillhörande trapphallar, utan också i tjänste- och samtalsrum. Förvaltningen föreslår att nämnden bestrider överklagandet och att förvaltningens tjänsteutlåtande över­lämnas till kammarrätten som svar på överklagandet.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

____________________________

§27 Alkoholservering i restaurang Clara – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-758/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 inomhus samt mellan 11.00 och 03.00 utomhus tillstyrks.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 26 september 2006.

Restaurang Clara ansöker om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 03.00 såväl inomhus som utomhus. Ansökan sker med anledning av ägarbyte. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

__________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§28 Alkoholservering i restaurang Berns Salonger – svar på remiss från socialtjänstförvaltningen

Diarienummer 309-791/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan om serveringstillstånd inomhus mellan klockan 11.00 och 05.00 i ny lokal tillstyrks.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 5 oktober 2006.

Restaurang Berns Salonger i Berzelii park ansöker om serveringstillstånd mellan klockan 11.00 och 05.00 inomhus. Ansökan avser utökad serveringstid i ny lokal i källarplan. Förvaltningen föreslår att ansökan tillstyrks.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag till beslut.

Ledamoten Hans Enroth (v) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) ställde förslagen mot varandra. Nämnden beslutade utan omröstning i enlighet med tjänstgörande ordförandens förslag.

Reservation

Ledamoten Hans Enroth (v) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att avstyrka ansökan.

____________________________

§29 Ansökan om stimulansbidrag – varaktiga stödformer till anhöriga år 2007

Diarienummer 199-419/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Ansökan godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 oktober 2006.

Målsättningen med stimulansbidragen är att kommunerna skall utveckla varaktiga former
för att förstärka stödet till anhöriga som hjälper och vårdar sina närstående.

Förvaltningen har tillsammans med de övriga innerstadsdelarna Kungsholmen, Maria - Gamla stan, Katarina - Sofia och Östermalm ansökt om totalt 675 tkr. Länsstyrelsen i Stockholms län beviljar mindre än vad som ansökts, 290 tkr i stimulansbidrag. Medlen skall användas till utbildning av avlösare, kursmaterial samt del av kostnader för utveckling av avlösarservice.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

____________________________

Denna paragraf förklarades omedelbart justerad.

§30 Ekonomisk månadsuppföljning för september 2006

Diarienummer 103-810/2006

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan av ekonomisk månadsuppföljning för september 2006 godkänns.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 oktober 2006.

Månadsprognosen bygger på ett periodiserat utfall t.o.m. september 2006. Det beräknade underskottet uppgår till totalt 6,2 mnkr. Prognosen visar ett underskott för anslag 1 med
0,7 mnkr och ett underskott för anslag 2 med 5,5 mnkr. Underskottet hänför sig framför allt till ekonomiskt bistånd, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och individ- och familje­­omsorg för barn och unga. Jämfört med tertialrapport 2 har prognosen förbättrats med totalt 0,7 mnkr. För att vid årets slut ha en budget i balans fortsätter arbetet med att minska kostnaderna.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att anmälan skulle godkännas.

___________________________

§31 Protokoll från Norrmalms handikappråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sammanträde i Norrmalms handikappråd den 4 oktober 2006 anmäldes.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att anmälan skulle godkännas.

____________________________

§32 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Protokoll från sammanträde i stadsdelsnämndens pensionärsråd den 16 oktober 2006 anmäldes.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att anmälan skulle godkännas.

____________________________

§33 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Av stadsdelsdirektör Ylva Tengblad fattat beslut om tillåtelse för anställd att delta i studieresa till Birmingham anmäldes.

Av arkivassistent Håkan Nyland fattat beslut om specifikation av lokalt gallringsbeslut anmäldes (diarienummer 012-719/2006).

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att anmälan skulle godkännas.

____________________________

§34 Inkomna/upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Anmälan godkänns.

Följande inkomna/upprättade handlingar anmäldes:

  1. Information från Arbetsmiljöverket om avslutat ärende - Förskolan Sagolandet. Diarienummer 205-434/2006.

  2. Protokoll från Biblioteksrådets sammanträde den 29 augusti 2006.

  3. Slutrapport Brukarrelaterat arbetstidsprojekt. Diarienummer 299-790/2006.

  4. Beslut från Kompetensfonden om beviljade medel för Stödteam för funktionshindrade personer som är i behov av särskilt stöd. Diarienummer 505-760/2006.

  5. Uppföljning av ramavtal – Vissa boenden enligt SoL och LSS samt daglig verksamhet, Misa AB Odenplansenheten. Diarienummer 505-796/2006.

  6. Tillsynsrapport enskild verksamhet – Familjehemmet Rörstrand. Diarienummer 499-804/2006.

  7. Tillsynsrapport enskild verksamhet – Solå City dagvård. Diarienummer 503-821/2006.

  8. Skrivelse från Christer Fällman, trädgårdsmästare vid Sinnenas Trädgård angående intrångs­skydd mot kaniner. Diarienummer 305-794/2006.

Förslag till beslut

Tjänstgörande ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) föreslog att anmälan skulle godkännas.

__________________________

§35 Skrivelse från Christer Fällman angående intrångsskydd för kaniner i Sinnenas Trädgård

Diarienummer 305-794/2006

Stadsdelsnämndens beslut

  1. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att skyndsamt åtgärda kaninskyddet i Sinnenas Trädgård.

  2. Stadsdelsförvaltningen ges i uppdrag att lösa finansieringsfrågan i särskild ordning.

  3. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande:

Sinnenas Trädgård är en fantastisk skapelse, som fått flera efterföljare runt om i Sverige. Det är därför viktigt att värna om denna unika trädgård.

På stadsdelsnämndens sammanträde i september diskuterades den uppkomna situationen rörande kaninernas skadegörelse på den uppskattade trädgården. Samtliga partier i nämnden var rörande ense om att problemet måste lösas,
och det snabbt. Förvaltningen skulle återkomma med förslag till dagens sammanträde.

Ledamoten Hans Enroth (v) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Christer Fällman, trädgårdsmästare i Sinnenas Trädgård, har inkommit med en skrivelse till stadsdelsnämnden angående frågan om att ordna intrångsskydd för kaniner i trädgården.

Förslag till beslut

Vice ordföranden Inge-Britt Lundin (fp) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.