Din position: Hem > Stockholms stad > Norrmalms stadsdelsnämnd > Sammanträde 2012-11-22

Sammanträde 2012-11-22

Datum
Klockan
18:00
Plats
Brygghuset, Norrtullsgatan 12 N.

1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

2 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

3 Inkomna medborgarförslag

- Delning av hundrastgården i Vanadislunden
- Dela inte hundrastgården i Vanadislunden
- Ha kvar hundlekplatsen vid Solvändan

Svar på skrivelser och medborgarförslag

4 Skrivelse från Miljöpartiet om ökade satsningar på gröna väggar och tak.

Diarienummer: 1.2.3.-531/2012

Shadi Larsson m.fl. (MP) i Norrmalms stadsdelsnämnd har inkommit med en skrivelse om att öka satsningarna på gröna tak och väggar på Norrmalm. Stadsdelsnämnden beslutade på sammanträde den 27 september 2012 att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.
Förvaltningen är positiv till skrivelsen och anser att den överensstämmer med inriktningarna i samrådshandlingen av Den gröna promenadstaden. Förvaltningen håller med om att gröna väggar och tak ska uppmuntras från förvaltningens och nämndens sida, men anser inte att förvaltningen ska bilda någon särskild grupp för att bevaka frågan. Nämnden och förvaltningen kan i stadsutvecklingsprojekt och vid program- och plansamråd verka för att byggnader förses med vegetation. Vidare bidrar förvaltningen till stadsgrönskan i sin parkplanering och kan i sitt samarbete med trafikkontoret verka för mer grönska på gator och torg.

Handläggare: Leila Massih

5 Svar på tre medborgarförslag om utegym och träningsstationer i Vasastan.

Diarienummer: 1.2.4.-318/2012, 1.2.4.-428/2012 och 1.2.4.-458/2012

I juni 2012 inkom ett medborgarförslag om att upprätta träningsstationer utomhus runt om i Vasastan för att främja hälsan hos stadsdelens invånare. I aug 2012 inkom ytterligare två medborgarförslag om utegym i Vasastan där Vasaparken och Vanadislunden föreslås som platser för sådana anläggningar. Stadsdelsnämnden beslutade vid sammanträde den 23 aug 2012 samt vid sammanträde den 27 sep att medborgarförslagen skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

Stadsdelsförvaltningen håller med förslagsställarna om att utomhusgym verkar hälsofrämjande för stadsdelens invånare och att Norrmalm har färre utegym än övriga innerstadsstadsdelar. Förvaltningen anser att nya utegym kan komma att utgöra värdefulla tillskott i några av parkerna på Norrmalm, där de kan inspirera till rörelse och motion och föreslår därför att ett nytt utomhusgym anläggs i Vanadislunden.
Förvaltningen kommer i nämndens verksamhetsplan för 2013, att föreslå att utegymmet finansieras med fördelade medel för parkinvesteringar.

Handläggare: My Peensalu
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

6 Svar på medborgarförslag om tryggare miljö, cykel och bussgata på Vanadisvägen och Hagagatan.

Diarienummer: 1.2.4.-429/2012

Rose-Marie Eriksson inkom i augusti 2012 med ett medborgarförslag om att skapa en liten parkliknande, bred grönyta vid Vanadisvägens östra del samt att Vanadisvägen och Hagagatan borde omvandlas till cykel och bussgator. Stadsdelsnämnden beslutade vid sammanträde den 27 september 2012 att medborgarförslaget skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.
Förvaltningen delar förslagsställarens uppfattning om att mer grönska skulle ha en positiv inverkan på platsen. Vanadisvägen och Hagagatan utgör dock gatumark, som trafik- och renhållningsnämnden ansvarar för. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att ärendet överlämnas till trafik- och renhållningsnämnden för fortsatt handläggning.

Handläggare: Leila Massih

Beslutsärenden

7 Norrmalms stadsdelsnämnds sammanträdestider 2013

Diarienummer 1.1.-647/2012

Enligt stadsdelsförvaltningens förslag kommer stadsdelsnämndens sammanträden under år 2013 att äga rum en gång i månaden med undantag av januari och juli månad. Samtliga sammanträdena, utom årets första, föreslås börja kl. 18.00. Budgetberedningen föreslås sammanträda en vecka före nämndens sammanträde.

Handläggare: Maria Svedberg
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Svar på remisser

8 Stockholms stad program för stöd till anhöriga som vårdar och stödjer närstående - remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-452/2012

Mot bakgrund av ett förtydligande i socialtjänstlagen har socialförvaltningen, i samverkan med äldreförvaltningen, utarbetat ett förslag till program för stöd till anhöriga som vårdar eller stödjer närstående. Programmet ska tillämpas inom all verksamhet som bedrivs enligt socialtjänstlagen eller enligt lagen om stöd och service till funktionshindrade. Det är positivt att staden nu tagit fram ett program för stöd till anhöriga som anpassats till gällande lagstiftning.
Förvaltningen är dock tveksam till programmets struktur och föreslår vissa ändringar. När det gäller insatser den anhörige kan ansöka om för egen del ges enbart några exempel. Förvaltningen tycker att det är viktigt att klargöra vilka insatser som kräver biståndsbeslut.

Handläggare: Gunilla Schedin

9 Tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-549/2012

Kommunfullmäktige beslutade 2008 om ersättningssystem och övergripande handläggning av den enskildes val i valfrihetssystem inom omsorg om personer med funktionsnedsättning enligt LSS. Socialförvaltningen har förtydligat vissa regler avseende ersättning och kvalitetskrav samt förtydligat att dessa regler gäller alla regiformer inom valfrihetssystemet. Vidare har socialförvaltningen föreslagit vissa tillägg som ska föras in i avtal och förfrågningsunderlag. Dessa ska inarbetas i särskilda tillämpningsanvisningar för upphandling enligt LOV och LOU samt för egen regi. Stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till att förtydliganden tagits fram och att tilläggen görs.

Handläggare: Siw Lideståhl

Anmälningsärenden

10 Verksamhetsuppföljning vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Diarienummer 1.2.1.- 480/2012

Stadsdelsförvaltningen har genomfört en verksamhetsuppföljning vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende. Den sammanfattande bedömningen är att de äldre på Väderkvarnens vård- och omsorgsboende erbjuds en vård och omsorg av god kvalitet. Vissa förbättringar har genomförts sedan föregående uppföljning men verksamheten ska fortsatt arbeta med kvalitetsutveckling och vidta åtgärder av de brister som kvarstår enligt bifogad bilaga.

Handläggare: Katarina Jonsson

11 Avtalsuppföljning av Norrmalms personliga assistans


Diarienummer 1.2.1.455/2012

Förvaltningen har gjort en avtals- och verksamhetsuppföljning av Norrmalms personliga assistans som drivs sedan 1 oktober 2011 av Carema Care AB.
Förvaltningens samlade bedömning är att verksamheten håller en god kvalitet
och både förvaltningen och entreprenören är överens om att samverkan parterna emellan fungerar bra. Ett förbättringsområde har konstaterats vad gäller den sociala dokumentationen, som varit för knapphändig. För att komma till rätta med det har en ny rutin nu införts.

Handläggare: Mikael Josephsson

12 Ekonomisk månadsuppföljning för oktober med årsprognos för 2012

Diarienummer 1.2.1.-133/2012
UTSÄNDES SENARE
Handläggare: Ulrika Klemets

13 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

14 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

16 Beslut fattade enligt delegation

Övriga frågor
- Digitala utskick och användande av appen Insyn

OBS. Allmänheten har inte rätt att närvara vid nämndens behandling av
nedanstående ärende.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

Slutet sammanträde

17 Upphandling av måltider till Väderkvarnens vård- och omsorgsboende.

Diarienummer 2.2.1.-499/2012
UTSÄNDES SENARE
Handläggare: Helena Andersson

18 Yttrande till Stockholms tingsrätt i adoptionsärende enligt 4 kap. 10 § föräldrabalken (FB)

19 Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)

20 Protokoll från sociala delegationens sammanträde

Cirkulerar under sammanträdet.
Bilagor till protokoll
121122 framsida.pdf (162 kb)

§1 Tema: Budget 2013 och inriktning 2014 och 2015

Stadsdelsdirektör Christina Rapp Lundahl presenterade förvaltningens förslag till budget 2013 och inriktning för 2014 och 2015.

Finansieringen ökar med 3,6 procent för hela staden jämfört med 2012.

I budget för 2013 med inriktning för 2014 och 2015 har tre inriktningsmål lagts fast av kommunfullmäktige för stadens verksamheter:

- Stockholm är en attraktiv, trygg, tillgänglig och växande stad för boende, företagande och besök

- Kvalitet och valfrihet utvecklas och förbättras

- Stadens verksamheter är kostnadseffektiva

Årets prioriteringar är att Stockholmarna ska erbjudas högklassig service, kvalitet och valfrihet. Särskilt fokus ligger på att hållbart planera för den växande staden genom fler bostäder och jobb, internationellt konkurrenskraftig utbildning samt en bättre och effektivare infrastruktur.

Norrmalms budget för 2013 är 963,2 mnkr.

Avdelningschef Britt Mattsson berättade om förvaltningens förslag till nämndmål och prioriteringar inom stadsmiljö.

Avdelningschef Stefan Larsson Lindmark berättade om förvaltningens förslag till nämndmål och prioriteringar inom förskola och fritidsverksamheten.

Avdelningschef Siw Lideståhl berättade om förvaltningens förslag till nämndmål och prioriteringar inom socialtjänsten.

Stadsdelsdirektör Christina Rapp Lundahl berättade om förvaltningens förslag till nämndmål och prioriteringar inom äldreomsorgen.

______________________

§2 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering

Vice ordföranden Anita Lindskog (S) valdes att, tillsammans med ordföranden Alexandra Svensson (M) justera dagens protokoll. Justeringen äger rum den 27 november 2012.

Anmäldes att protokoll fört vid stadsdelsnämndens sammanträde den 25 oktober 2012 justerats den 29 oktober.

§3 Anmälan av övriga frågor samt fastställande av dagordning

Ordförande Alexandra Svensson (M) anmälde ett valärende till budgetberedningen.

Dagordningen fastställdes.

§4 Inkommet medborgarförslag

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till förvaltningen för beredning.

Ett förslag om delning av hundrastgården i Vanadislunden anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________

§5 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer: 1.2.4.-649/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till förvaltningen för beredning.

Ett förslag om att inte dela hundrastgården i Vanadislunden anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________


§6 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer: 1.2.4.-658/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till förvaltningen för beredning.

Ett förslag om att ha kvar hundlekplatsen vid Solvändan anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________


§7 Inkommet medborgarförslag

Diarienummer: 1.2.4.-665/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet överlämnas till förvaltningen för beredning.

Ett förslag om att hundlekplatsen vid Solvändan ska behållas i befintligt skick anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________


§8 Inkommen skrivelse från Centerpartiet om kultur i vården på Norrmalms vård- och omsorgsboenden

Diarienummer: 5.2.-704/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen överlämnas till förvaltningen för beredning.

Skrivelse

Kultur i vården är ett projekt drivet av Stockholms läns landstings kulturförvaltning och tillkom på Centerpartiets initiativ. Programmet vänder sig särskilt till dem som är långvarigt sjuka eller på annat sätt omsorgsbehövande. Kultur i vården är öppet för såväl kommunala som privata vårdgivare och har medicinsk evidens.

Även på vissa av våra vård- och omsorgsboenden här på Norrmalm utgör Kultur i vården ett värderat inslag i omsorgen. Vid ett besök på ett av Stockholms absolut bästa vård- och omsorgsboenden, Sabbatsbergsbyn, tackade personalen mig för att vi infört detta, av de boende själva mycket uppskattade inslag.

Centerpartiet ser Kultur i vården som en viktig och angelägen del i all form av vård. Centerpartiet vill därför att stadsdelsförvaltningen undersöker

  1. Hur situationen ser ut vid de olika vård- och omsorgsboendena för denna typ av aktivitet, t ex hur ofta olika boenden anordnat kulturaktiviteter under det gångna året och av vilken typ, samt
  2. Vilka möjligheter som finns, att få fler vård- och omsorgsgivare att anslå medel öronmärkta för Kultur i vården eller liknande program.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att skrivelsen överlämnas till förvaltningen för beredning.

____________________

§9 Skrivelse från Miljöpartiet om ökade satsningar på gröna väggar och tak

Diarienummer: 1.2.3.-531/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Skrivelsen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Tjänstgörande ersättare Barbro Borg och Dan Guillou (MP) reserverade sig mot beslutet.

Ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 november 2012.

Shadi Larsson m.fl. (MP) i Norrmalms stadsdelsnämnd har inkommit med en skrivelse om att öka satsningarna på gröna tak och väggar på Norrmalm. Stadsdelsnämnden beslutade på sammanträde den 27 september 2012 att skrivelsen skulle överlämnas till stadsdelsförvaltningen för beredning.

Förvaltningen är positiv till skrivelsen och anser att den överensstämmer med inriktningarna i samrådshandlingen av Den gröna promenadstaden. Förvaltningen håller med om att gröna väggar och tak ska uppmuntras från förvaltningens och nämndens sida, men anser inte att förvaltningen ska bilda någon särskild grupp för att bevaka frågan. Nämnden och förvaltningen kan i stadsutvecklingsprojekt och vid program- och plansamråd verka för att byggnader förses med vegetation. Vidare bidrar förvaltningen till stadsgrönskan i sin parkplanering och kan i sitt samarbete med trafikkontoret verka för mer grönska på gator och torg.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

Tjänstgörande ersättare Barbro Borg och Dan Guillou (MP) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutgång

Ordförande Alexandra Svensson (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Tjänstgörande ersättare Barbro Borg och Dan Guillou (MP) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

Bifalla Miljöpartiets skrivelse.

Särskilt uttalande

Ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade följande särskilda uttalande:

Av Stockholms stadsdelsområden är Norrmalm den med minst grön yta per invånare. Så har situationen varit under lång tid. Redan långt före valrörelsen 2010 lanserade Centerpartiet tanken på gröna ytor på tak och väggar, och en mer uppmuntrande attityd från staden vad gäller fickparker, urban odling etc.

Sedan Centerpartiet fått inflytande över stockholmspolitiken efter valet 2010, har frågan om gröna väggar och tak åter aktualiserats. Vi välkomnar att Miljöpartiet även i denna fråga ansluter sig till vår idé och ser fram mot stöd från Miljöpartiet framgent i konkreta ärenden. Precis som förvaltningen framhåller är inrättandet av en särskild förvaltningsgrupp dock onödig, och riskerar att öka administrativa kostnader på verksamhetens bekostnad.

____________________

§10 Svar på tre medborgarförslag om utegym och träningsstationer i Vasastan

Diarienummer: 1.2.4.-318/2012, 1.2.4.-428/2012 och 1.2.4.-458/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Medborgarförslagen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 30 oktober 2012.

I juni 2012 inkom ett medborgarförslag om att upprätta träningsstationer utomhus runt om i Vasastan för att främja hälsan hos stadsdelens invånare. I aug 2012 inkom ytterligare två medborgarförslag om utegym i Vasastan där Vasaparken och Vanadislunden föreslås som platser för sådana anläggningar. Stadsdelsnämnden beslutade vid sammanträde den 23 aug 2012 samt vid sammanträde den 27 sep att medborgarförslagen skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

Stadsdelsförvaltningen håller med förslagsställarna om att utomhusgym verkar hälsofrämjande för stadsdelens invånare och att Norrmalm har färre utegym än övriga innerstadsstadsdelar. Förvaltningen anser att nya utegym kan komma att utgöra värdefulla tillskott i några av parkerna på Norrmalm, där de kan inspirera till rörelse och motion och föreslår därför att ett nytt utomhusgym anläggs i Vanadislunden.

Förvaltningen kommer i nämndens verksamhetsplan för 2013, att föreslå att utegymmet finansieras med fördelade medel för parkinvesteringar.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________

§11 Svar på medborgarförslag om tryggare miljö, cykel och bussgata på Vanadisvägen och Hagagatan

Diarienummer: 1.2.4.-429/2012

Stadsdelsnämndens beslut

1. Medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

2. Ärendet överlämnas till trafik- och renhållningsnämnden.

Ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 november 2012.

Rose-Marie Eriksson inkom i augusti 2012 med ett medborgarförslag om att skapa en liten parkliknande, bred grönyta vid Vanadisvägens östra del samt att Vanadisvägen och Hagagatan borde omvandlas till cykel och bussgator. Stadsdelsnämnden beslutade vid sammanträde den 27 september 2012 att medborgarförslaget skulle överlämnas till förvaltningen för beredning.

Förvaltningen delar förslagsställarens uppfattning om att mer grönska skulle ha en positiv inverkan på platsen. Vanadisvägen och Hagagatan utgör dock gatumark, som trafik- och renhållningsnämnden ansvarar för. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att ärendet överlämnas till trafik- och renhållningsnämnden för fortsatt handläggning.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

Särskilt uttalande

Ledamoten Stephan Andrén (C) lämnade följande särskilda uttalande:

I och med Cykelplanen och Cykelmiljarden sker den största satsningen i Stockholms historia. En viktig beståndsdel i cykelsatsningen är tanken på cykelgator. Vanadisvägen liksom Hagagatan är utmärkta för att bli lokala exempel. Centerpartiet delar förslagsställaren Rose-Marie Erikssons uppfattning till fullo, och ser fram mot ett positivt resultat av trafik- och renhållningsnämndens handläggning.

____________________

§12 Norrmalms stadsdelsnämnds sammanträdestider 2013

Diarienummer 1.1.-647/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Sammanträdesdagar för år 2013 fastställs i enlighet med förvaltningens förslag.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 november 2012.

Enligt stadsdelsförvaltningens förslag kommer stadsdelsnämndens sammanträden under år 2013 att äga rum en gång i månaden med undantag av januari och juli månad. Samtliga sammanträdena, utom årets första, föreslås börja kl. 18.00. Budgetberedningen föreslås samman­träda en vecka före nämndens sammanträde.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§13 Stockholms stad program för stöd till anhöriga som vårdar och stödjer närstående – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-452/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 31 oktober 2012.

Mot bakgrund av ett förtydligande i socialtjänstlagen har socialförvaltningen, i samverkan med äldreförvaltningen, utarbetat ett förslag till program för stöd till anhöriga som vårdar eller stödjer närstående. Programmet ska tillämpas inom all verksamhet som bedrivs enligt socialtjänstlagen eller enligt lagen om stöd och service till funktionshindrade. Det är positivt att staden nu tagit fram ett program för stöd till anhöriga som anpassats till gällande lagstiftning.

Förvaltningen är dock tveksam till programmets struktur och föreslår vissa ändringar. När det gäller insatser den anhörige kan ansöka om för egen del ges enbart några exempel. Förvaltningen tycker att det är viktigt att klargöra vilka insatser som kräver biståndsbeslut.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________

§14 Tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS – remiss från kommunstyrelsen

Diarienummer 1.5.1.-549/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 31 oktober 2012.

Kommunfullmäktige beslutade 2008 om ersättningssystem och övergripande handläggning av den enskildes val i valfrihetssystem inom omsorg om personer med funktionsnedsättning enligt LSS. Socialförvaltningen har förtydligat vissa regler avseende ersättning och kvalitetskrav samt förtydligat att dessa regler gäller alla regiformer inom valfrihetssystemet. Vidare har socialförvaltningen föreslagit vissa tillägg som ska föras in i avtal och förfrågningsunderlag. Dessa ska inarbetas i särskilda tillämpningsanvisningar för upphandling enligt LOV och LOU samt för egen regi. Stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till att förtydliganden tagits fram och att tilläggen görs.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________

§15 Verksamhetsuppföljning vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Diarienummer 1.2.1.– 480/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Vice ordförande Anita Lindskog m.fl. (S) och tjänstgörande ersättare Barbro Borg och Dan Guillou (MP) reserverade sig mot beslutet.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 november 2012.

Stadsdelsförvaltningen har genomfört en verksamhetsuppföljning vid Väderkvar­nens vård- och omsorgsboende. Den sammanfattande bedömningen är att de äldre på Väderkvarnens vård- och omsorgsboende erbjuds en vård och omsorg av god kvalitet. Vissa förbättringar har genomförts sedan föregående uppföljning men verk­samheten ska fortsatt arbeta med kvalitetsutveckling och vidta åtgär­der av de brister som kvarstår enligt bifogad bilaga.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

Vice ordförande Anita Lindskog (S) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Tjänstgörande ersättare Barbro Borg och Dan Guillou (MP) lade fram ett förslag till beslut och föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med detta.

Beslutsgång

Ordförande Alexandra Svensson (M) ställde förslagen mot varandra och fann att stadsdelsnämnden hade beslutat i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag.

Reservation

Vice ordförande Anita Lindskog m.fl. (S) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

1. Att en utökning av personal sker så att bl a aktiviteter och utevistelse blir tillgängliga för alla som vill delta och har sådana önskemål

2. Att nämnden får en rapport där det redovisas när de åtgärder som utpekats som ”omgående” är avrapporterade

3. Att nattbemanningen utökas så att de boende kan känna sig trygga med sitt boende.

Därutöver anföra följande:

Verksamhetsuppföljningen och den därmed följande rapporten är grundlig. Man skriver att "Den sammanfattande bedömningen är att ”De äldre på Väderkvarnens vård- och omsorgsboende erbjuds en vård och omsorg av god kvalitet".

Väderkvarnens verksamhet har tidigare genomfört neddragningar. Dessa beskrevs av Kommunals representant som att verksamheten "redan innan neddragningen var anorektisk". Men Stadsdelsförvaltningen ansåg också redan 2010, utifrån en uppföljning som gjordes i november 2010, att verksamheten inte har några större problem: "Förvaltningen har genomfört en uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende. Den samlade bedömningen är att verksamheten i allt väsentligt fungerar bra. Det finns dock påtagliga brister vad gäller den sociala dokumentationen. Uppföljningen visar att det också finns vissa brister när det gäller hälso- och sjukvårdsjournaler och hygienrutiner", skriver förvaltningen i ett tjänsteutlåtande.

Förvaltningen betonar i utlåtandet att den kommer att följa upp att Väderkvarnen "vidtar åtgärder för att rätta till de brister som framkommit."

Läser man nu stadsdelsförvaltningens aktuella verksamhetsuppföljning från 2012-11-01 kan man i stort konstatera att de brister som förelåg 2010 fortfarande finns kvar. Till råga på allt anges i tidplanen fortfarande att det skall åtgärdas "omgående"!

En omedelbar fråga inställer sig då. Dröjer det till november 2013 innan en ny uppföljning görs? Vad händer då med de åtgärder som finns redovisade i slutet av rapporten dvs åtgärdsschemat.

Verksamheten består av nio boendeenheter. Därutöver finns ett korttidsboende och ett servicehus.

Några allvarliga brister finns noterade:

– Ett visst svinn av narkotikaklassade läkemedel finns redovisats.

– Aktiviteter och utevistelse är områden där man inte når ett gott resultat

– På servicehuset är hygienen inte godkänd och det saknas engångsartiklar för att kunna sköta det hela enligt regelverket.

Det stora frågetecknet är dock bemanningen på nätterna: I rapporten framkommer att ”en sjuksköterska ansvarar för hela Väderkvarnen nattetid”. Det framgår inte av rapporten om nattsjuksköterskan även har ansvar för korttidsboendet och servicehuset. Om så är fallet innebär det en än större belastning på 1st ansvarig sjuksköterska. Även dagtid är bemanningen låg och varje sjuksköterska har ansvar för 21 boende som är fler än rekommenderat antal enligt regelverket Questa. Vi ställer frågan vilka konsekvenser det kan få om sjuksköterskan kallas till ett tillbud under natten och det uppstår ett annat tillbud på ett av de övriga boendeformerna. Vi tycker oss konstatera att de boende inte har en god tillsyn nattetid. Det tycker vi inte är acceptabelt.

När detta skrivs har det publicerats en artikel där personalen vid Väderkvarnen har vidtagit åtgärder för att Lex Sarah anmäla sig. Allt enligt uppgift i Mitt i Vasastan den 13 nov2012. Artikeln pekar just på att äldre lämnas ensamma om natten.

Socialdemokraterna vill ha svar på följande frågor:

- Är nästa uppföljning planerad först till nov 2013?

- Hur görs uppföljning av de brister som skall åtgärdas omgående eller som är tidsatta?

- Konsekvenser av bemanningen av endast en sjuksköterska nattetid?

Tjänstgörande ersättare Barbro Borg och Dan Guillou (MP) ansåg att stadsdelsnämnden skulle ha beslutat att:

- Att delvis godkänna förvaltningens förslag till beslut

- Att fortlöpande informera nämnden om när påtalade brister åtgärdats

- Att initiera en undersökning om varför vissa brister återkommer gång på gång och ge förslag på hur man skall komma tillrätta med detta

Därutöver anföra följande:

Miljöpartiet konstaterar att det vid de senaste fyra verksamhetsuppföljningarna delvis är samma brister som gång på gång påtalas. Det gäller den viktiga sociala dokumentationen. Det är oacceptabelt att man under fyra år inte lyckas komma tillrätta med dessa brister.

År 2009 konstateras: ”Den löpande sociala dokumentationen är mycket eftersatt i hela huset”.

År 2010 konstateras: ”Det finns (dock) påtagliga brister vad gäller den sociala dokumentationen. Uppföljningen visar att det också finns vissa brister när det gäller hälso- och sjukvårdsjournaler och hygienrutiner”.

År 2011 konstateras: ” Dokumentationen förs sporadiskt och dokumentationen för hälso- och sjukvård blandas samman. Någon enstaka personakt där det inte fanns någon fortlöpande dokumentation alls påträffades också”.

År 2012 konstateras: ”Den löpande dokumentationen förs (---) sammantaget ytterst sporadiskt, det förekommer att den helt saknas. Det går inte att följa om den äldre fått de utlovade insatserna eller om någon insats uteblivit. Ofta förekommer värderande omdömen (---). I vissa fall är det också svårt att tyda vad som står på grund av bristfälligt språk.” ”En ansenlig mängd genomförandeplaner har dock fortfarande inte följts upp”.

I samband med att verksamhetsuppföljningarna presenterats för nämnden har det varje år funnits en åtgärdsplan och en deadline för när bristerna skall vara åtgärdade. Denna följs inte. Det duger inte att säga att bristerna skall åtgärdas. Det måste göras också.

Vi menar att det nu är dags att analysera varför vissa brister återkommer. Behövs det bättre hjälpmedel för personalen för att få till den sociala dokumentationen? Tekniska hjälpmedel? Använda kryssmarkeringar för vanligt återkommande konstateranden? Kurser i skriven svenska för användning just i dessa sammanhang? Eller är det enbart en ledningsfråga? Eller upplevs uppgiften som oviktig av personalen?

Väderkvarnen blev 2006 utsett till Sveriges bästa äldreboende av Sveriges Pensionärers Riksförbund. Vi frågar oss vad som hänt sedan dess och hur majoriteten tänker agera för att Väderkvarnen ännu en gång skall bli ett av landets bästa äldreboende. Vi vill se Väderkvarnen som ett föredöme för kommunalt driven äldreomsorg, som det en gång var, inte som ytterligare ett i raden av slappt skötta boenden, där regelverk ignoreras och försummas. I slutänden är det ju de gamla som drabbas.

Vi krävde i november 2011, och kräver nu, att nämnden fortlöpande hålls informerad om när bristerna har åtgärdats, samt att ansvar utkrävs, där det hör hemma, om detta inte sker. Något har gått mycket snett när samma brister påtalas år efter år utan att något händer.

____________________

§16 Avtalsuppföljning av Norrmalms personliga assistans

Diarienummer 1.2.1.455/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 1 november 2012.

Förvaltningen har gjort en avtals- och verksamhetsuppföljning av Norrmalms personliga assistans som drivs sedan 1 oktober 2011 av Carema Care AB.

Förvaltningens samlade bedömning är att verksamheten håller en god kvalitet
och både förvaltningen och entreprenören är överens om att samverkan parterna emellan fungerar bra. Ett förbättringsområde har konstaterats vad gäller den sociala dokumentationen, som varit för knapphändig. För att komma till rätta med det har en ny rutin nu införts.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________

§17 Ekonomisk månadsuppföljning för oktober med årsprognos för 2012

Diarienummer 1.2.1.-133/2012

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Tjänstgörande ersättare Barbro Borg och Dan Guillou (MP) lämnade ett särskilt uttalande.

Ärendet

Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 9 november 2012.

Månadsprognosen bygger på periodiserat utfall t.o.m. oktober 2012 samt en bedömning av kostnaderna och intäkterna för resten av året. Totalt beräknas ett underskott om 5,2 mnkr. Detta är en försämring med 5,2 mnkr i jämförelse med tidigare månadsrapporter och tertialrapporter. Försämringen beror i huvudsak på ökade underskott inom äldreomsorgen. Alla enheter uppmanas att minska sina kostnader för att minska budgetunderskottet. Sedan augusti gäller inköpsstopp för hela förvaltningen samt stor restriktivitet vad gäller timanställda och vikarier.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

Särskilt uttalande

Tjänstgörande ersättare Barbro Borg och Dan Guillou (MP) lämnade fölande särskilda uttalande:

Vi konstaterar att majoriteten i Stadshuset inte ger nödvändiga ekonomiska förutsättningar för stadsdelens verksamhet.

Vi ser alltjämt en permanent underbudgetering av socialtjänst och äldreomsorg där pengar bl a tas från icke lagstadgad verksamhet i försöken att få en budget i balans.

Vi ser att kommande naturliga och oundvikliga kostnadsökningar på grund av pris- och löneutveckling, samt ökande verksamhetsvolym är obudgeterade. Dessa skall bekostas av effektiviseringar.

Administrationen har förvisso effektiviserat – eller sparat– och minskat sina kostnader med en femtedel. Med bibehållen kvalitet? Hur mycket ytterligare kan stadsdelens administration skära i sin arbetstid?

De genomförda privatiseringarna, övergång från egenregi till upphandlad verksamhet, har icke resulterat i ekonomiska vinster för förvaltningen. Ett särskilt iögonfallande exempel på misslyckad marknadsanpassning är den nya hyressättningsmodellen i ramavtalet mellan staden och Micasa AB, som inte bara resulterat i orimliga hyreshöjningar för många boende, utan också ansenliga delar av stadsdelens underskott i äldreomsorgen.

I klartext handlar det om sänkta ambitioner, både med avseende på vad som skall göras, och på kvaliteten i det som faktiskt görs. I ett par meningar snuddar månadsuppföljningen faktiskt vid klarspråk. "Bemanning och scheman ses över...", eller "rutinerna för biståndsbeslut ses över" … med andra ord: här skall bemanning och bistånd minskas!

Vi är oroade över den ekonomiska utvecklingen och ser det inte som sannolikt att behovet av t.ex. ekonomiskt bistånd kommer att minska. Samtidigt avser majoriteten att sänka skatten ytterligare. Vi ser inte hur den kalkylen går ihop när stadsdelens verksamheter redan är underfinansierade.

____________________

§18 Protokoll från stadsdelsnämndens pensionärsråd

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid stadsdelsnämndens pensionärsråd den 19 november 2012 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________


§19 Protokoll från Norrmalms råd för funktionshinderfrågor

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Protokoll fört vid stadsdelsnämndens råd för funktionshindersfrågor den 19 november 2012 anmäldes.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________


§20 Inkomna/upprättade handlingar

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande handlingar anmäldes:

1. Svar på medborgarförslag om att införa soptunnor med separata kärl för skräp och returflaskor.
Diarienummer 1.2.4.-398/2012

2. Svar på medborgarförslag om strandbad på Norrmalm vid Hagaparken.
Diarienummer 1.2.4.-368/2012

3. Skrivelse till Norrmalm om frysande människor på Klara kyrkogård.
Diarienummer 1.2.3.-631/2012

4. Förteckning över diarieförda handlingar under perioden 4 oktober – 7 november 2012.

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________

§21 Beslut fattade enligt delegation

Stadsdelsnämndens beslut

Ärendet läggs till handlingarna.

Följande beslut anmäldes:

Beslut

Beslutsfattare

Besluts-
datum

Ev. diarie-nummer

Yttrande till Lotteriinspektionen om att Limerick Pub ansöker om att få tillstånd till spel på värdeautomater.

Bengt-Enar Andersson

2012-10-24

1.4-582/2012

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkoholserveringstillstånd på Misede HBs kontor på vasagatan 7.

Christina Rapp Lundahl

2012-10-25

1.5.2-598/2012

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkoholserveringstillstånd på Buco Nero, Roslagsgatan 4

Christina Rapp Lundahl

2012-11-05

1.5.2-642/2012

Tillstyrkt remiss avseende ansökan om alkoholserveringstillstånd på Thai House Wok, Birkagatan 14

Christina Rapp Lundahl

2012-11-05

1.5.2-644/2012

Beslut om tjänsteresa till Warszawa för två handläggare inom äldreomsorgen.

Christina Rapp Lundahl

2012-10-16

Förslag till beslut

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att stadsdelsnämnden skulle besluta i enlighet med stadsdelsförvaltningens förslag

____________________

Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

§22 Övriga frågor

Ordförande Alexandra Svensson (M) föreslog att ledamoten Mikael Lind väljs som ledamot till budgetberedningen.

Stadsdelsnämndens beslut

Ledamoten Mikael Lind väljs som ledamot till budgetberedningen.

____________________