Din position: Hem > Stockholms stad > Skärholmens stadsdelsnämnd > Sammanträde 2011-05-19

Sammanträde 2011-05-19

Datum
Klockan
18:00
Plats
Medborgarkontoret, Bodholmsplan 2 nb, Skärholmens centrum

1 Genomgång av närvarande ledamöter - utseende av protokollsjusterare för del 2.

3 Anmälan av protokollsjustering, sammanträdesprotokoll 2011-04-14, öppna delen.

4 Inkommet medborgarförslag om tillgång till lokal för hår/fotvård på Sätra vård och omsorg, dnr 1.2.4/343-2010.

6 Rapport om förstagångssamtal - samverkan mellan polisen och socialtjänsten i Skärholmens stadsdelsområde, dnr 6/212-2011.

7 Rapport granskning av korttidsboende för äldre i stadsdelarna: Norrmalm, Kungsholmen, Östermalm, Södermalm, Skärholmen, Älvsjö samt Hägersten- Liljeholmen, dnr 7/229-2011.

8 Redovisning av rutiner kring rapportering av gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader, dnr 1.4/756-2010.

9 Motion om avgiften till familjerådgivningen - Remiss från Kommunstyrelsen, dnr 1.5.1/116-2011.

10 Remiss: Återvinningsstationer i Skärholmen, dnr 1.5.3/235-2011.

11 Remissvar: Motion av Malte Sigemalm(s) om nytt operahus till Stockholms ytterområden, dnr 1.5.1/161-2011.

12 Fyllnadsnominering till handikapprådet 2011-2014, dnr 8/249-2011.

13 Beslut om fortsatt delegering till utredare anställda vid bedömnings-/förmedlingskansliet inom omsorg om personer med funktionsnedsättning, dnr 8/314-2011.

14 Inkomna skrivelser/beslut.

A. Verksamhetsberättelse PRO Sätra, dnr 5/213-2010.
B. Verksamhetsberättelse PRO Skärholmen, dnr 5/213-2010.
C. Protokoll Pensionärsrådet 2011-04-06.
D. Missiv, badvattenprofiler från Miljöförvaltningen.
E. Anmälan av arkivorganisation för Skärholmens stadsdelsförvaltning 2011, dnr 2.8/315-2011.
F. Anmälan av svar och redovisning efter tillsyn av plaskdammar, dnr 1.4/147-2011.
Ärendedokument
Läs dokument (PDF)

15 Anmälan av skrivelser i nämndens skrivelsepärm.

16 Balanslista uppdrag SDN 6/2011-05-19.

Bilagor till protokoll
Närvaro.pdf (130 kb)

§17 Genomgång av närvarande ledamöter – utseende av protokollsjusterare för del 2

Ordföranden Jan Jönsson (fp) utsågs att justera protokollet tillsammans med vice ordföranden Robert Lagergren (s)

------------------------------------------------------------------------------------------

§18 Godkännande av dagordning

Stadsdelsnämnden fastställde dagordningen i enlighet med förslag till beslut. Några skrivelser anmäldes av ordföranden Jan Jönsson (fp) till punkten ” övriga frågor” av alliansen (m), (fp) samt för A även av minoriteten (s), (v), (mp)

Dessa var:

A. Begäran om att Skärholmens SDN skall bli remissinstans i projekteringen och bygget av Förbifart Stockholm. (m), (fp), (s), (v), (mp)

B. Skrivelse om Vattenfontänerna och städningen av Skärholmens Torg. (m), (fp)

C. Förslag gällande utskick av handlingar till nämnden. (m), (fp)

§19 Anmälan av protokollsjustering, sammanträdesprotokoll 2011-04-14

Beslut Stadsdelsnämnden beslöt

att godkänna anmälan av protokollsjusteringen av den öppna delen av sammanträdesprotokoll 2011-04-14

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§20 Inkommet medborgarförslag om tillgång till lokal för hår/fotvård på Sätra vård och omsorg

Förelåg ett inkommet medborgarförslag, dnr 1.2.3–2011 ställt av Fanny Gustafsson.

Yrkande Ledamoten Liliane Svensson (s) yrkade om att förslaget skall tillställas förvaltningen för beredning. Ordföranden Jan Jönsson (fp) fann ett förslag till beslut – att tillställa medborgarförslaget förvaltningen för beredning och hörde enhälligt bifall därtill.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att tillställa medborgarförslaget förvaltningen för beredning

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§21 Tertialrapport 1, 2011, Skärholmens stadsdelsnämnd

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.2.1/299-2011 med förslag till beslut att

1. Att tertialrapport 1 med bilagor för 2011 godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen

2. Att söka medel för utvecklingskostnader i samband med etablering av anslutning för snabb nätverksaccess i förskolor och öppna förskolor om 2,7 mkr enligt bilaga

3. Att söka medel för tillgänglighetsanpassning av Sätrabadet, en ramp och ett tillgängligt utegym, om 3 mkr

4. Omslutningsförändringar om 9,0 mkr fastställs

5. Omedelbar justering.

Ledamoten Rebwar Hassan (mp) anmälde för (mp) ett särskilt uttalande enligt bilaga ett. Vice ordföranden Robert Lagergren (s) anmälde för (s) ett särskilt uttalande enligt bilaga två. Ledamoten Mika Eskelinen (m) anmälde för (m) samt (fp) ett särskilt uttalande enligt bilaga tre. Ordföranden Jan Jönsson (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut och hörde bifall till detta. Han yrkade även om omedelbar justering av paragrafen och fick bifall även till detta.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att

1. godkänna tertialrapport 1 med bilagor för 2011 och överlämna den till kommunstyrelsen

2. söka medel för utvecklingskostnader i samband med etablering av anslutning för snabb nätverksaccess i förskolor och öppna förskolor om 2,7 mkr enligt bilaga

3. söka medel för tillgänglighetsanpassning av Sätrabadet, en ramp och ett tillgängligt utegym, om 3 mkr

4. Omslutningsförändringar om 9,0 mkr fastställs

5. Omedelbart justera paragrafen.

Särskilda uttalanden Ledamoten Rebwar Hassan (mp) anmälde för (mp) ett särskilt uttalande enligt bilaga ett. Vice ordföranden Robert Lagergren (s) anmälde för (s) ett särskilt uttalande enligt bilaga två. Ledamoten Mika Eskelinen (m) anmälde för (m) samt (fp) ett särskilt uttalande enligt bilaga tre.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Bilaga ett (mp) Särskilt uttalande

--------------------------------------------------------------------------------------------------

2011-05-19

Skärholmens stadsdelsnämnd Rebwar Hassan m.fl. (mp)

Ärende 21

Dnr 1.2.1/299-2011

Tertialrapport 1 i Skärholmen

Särskilt uttalande

Vi vill först framföra ett tack till förvaltningen för ett gott arbete. Det är viktigt att det finns kontinuitet i verksamheten som ger både stabilitet och möjlighet till utveckling. Satsningar och resurser ger stabilitet som gagnar Skärholmsborna men nedskärning och centralisering gagnar varken unga eller gamla.

Tertialrapport 1 är den första ”mätningen” av det ekonomiska utfallet och en prognos för ekonomin i förhållande till budget och verksamhetsplan år 2011.

Vi är mycket oroliga för de borgerligas nedskärningar, särskilt inom socialtjänsten och även inom barnomsorgen och äldreomsorgen. Det har lett till kraftigt försämrad kvalitet samt att många utsatta barn far illa. Det är viktigt, att barns utsatthet upptäcks på ett tidigt stadium.

I februari 2011 var antalet bidragshushåll 874 vilket är 30 hushåll fler sedan årsskiftet och detta är högsta antalet under de senaste 3 åren som fram går från rapporten. En del av arbetslösa har ersättning eller A-kassa men ersättningen är otillräckligt och en del av dem har Fas 3 i Jobb- och utvecklingsgarantin som är sysselsättning i två år utan ersättning för de som inte har A- klassa.

Trots prognoserna om en bättre arbetsmarknad visar att klyftorna ökar mellan de som har rätt till a- kassa och de sin faller utanför a-kassan. År 2002 fick de flesta arbetslösa a-kassa i oktober 2010 fick mindre andel av de ersättning från a-kassa. Kraven på a-kassa har blivit tuffare och färre anser sig har råd med avgiften för a-kassa som höjts kraftigt. De försämringar som Alliansen har genomfört i Sverige inom området drabbar många unga och arbetssökande i Skärholmen som inte har jobbat in tillräckligt för att kvalificera sig för a-kassa. Arbetslösa som inte får a-kassa tvingas söka försörjningsstöd som leder till belastning för stadsdelen.

Vi MP vill att alla ska ha rätt till ett stimulerande arbete. Samtidigt vill vi skapa förutsättningar för andra värden än enbart det rena lönearbetet, det ska finnas balans mellan arbete och det övriga livet. Helheten är viktig. Vår politik är också inriktad på att stödja små- och medelstora företags utveckling. För att skapa mer jobb som också är inriktade på konsumentorienterade tjänster. Många jobb finns i offentlig sektor som har det övergripande ansvaret för att solidariskt fördela gemensamma resurser. Vi anser att skolan, vården och omsorgen behöver stärkas. Fler behöver arbeta i den gemensamt finansierade sektorn. Arbetslösas rättigheter och ekonomiska förutsättningar ska förbättras - försämringar är ingen lösning på arbetslöshetens problem. Medan många saknar arbete och arbetar andra för mycket. Det går att fördela arbetet bättre. Att människor blir sjuka av för hög arbetsbelastning medan andra människor mår dåligt av arbetslöshet är resursslöseri.

Det ökade antalet personer med ekonomiskt bistånd är också ytterligare ett resultat av alliansens införande av hårda och inhumana regler beträffande försäkringskassan. A-kassans nya regler har också bidragit. Det är också ett resultat av att alliansens arbetslinje som inte fungerar. I stället behövs långsiktiga lösningar med satsning på kontinuitet när det gäller alltifrån sommarjobb åt ungdomar till satsningar på utbildning och kompetensutveckling av arbetslösa och personal. Vi är mycket oroade över att arbetslösheten med alliansens politik kommer att bita sig fast på en hög nivå i Skärholmen även efter att konjunkturen har vänt.

Jobbtorgen är misslyckade. Den borgerliga majoriteten har utlovat att samtliga personer med ekonomiskt bistånd på grund av arbetsbrist ska via jobbtorget få en snabb insats och jobbgaranti. Det är ett misslyckande särskilt som förvaltningen säger att utbetalningarna av ekonomiskt bistånd har ökat den senaste månaden.

Underskott inom äldreomsorgen

Ett underskott seglar upp inom äldreomsorgen vilket är mycket oroande. Förvaltningen skriver att det beror på att sätra vård – och omsorgsboende och övertalighetskostnader efter avveckling av Vårbergs vård och omsorgsboende och omvandling av Skärholmens servicehus till trygghetsboende. Det är oroväckande att prognoserna redan behöver revideras. Det betyder i sammanfattning; färre måste få insatser inom äldreomsorgen för att budgeten ska gå ihop. Det rimmar mycket illa med alliansens s k satsning på äldreomsorgen. När det gäller äldreomsorgen återigen visar det tydligt att ersättningssystemet inte är genomtänkt.

Den ökade andelen av ekologiska livsmedel är glädjande men det behövs en tydlig redovisning och vi ser fram emot att förvaltningen tar fram förslag till att ytterligare öka den delen. Folkhälsoprogrammet som lades ner 2007 bör uppdateras och återinföras medel i staden så bedriver den moderatledda majoriteten en alltför defensiv politik. Redan idag har vissa stadsdelsförvaltningar uppnått 20 % eller mer ekologiska livsmedel och att då ha ett mål på 16 % till år 2011 är allt annat än framåtsyftande.

Miljöarbete

De sammanslagningar och centraliseringar som majoriteten har genomfört har hittills resulterat i nedmontering av allt ambitiöst miljöarbete i stadsdelen. Miljöfrågorna är inte en lyx som man unnar sig bara när man har det gott ställt. Det är en överlevnadsfråga som måste tas på stort allvar. Nu har man reducerat stadsdelens miljöarbete till ingenting. Den rödgröna majoritetens miljömål kunde återspeglas i stadsdelarnas miljöarbete, t ex minska elanvändningen, öka andelen ekologiska livsmedel, vid inköp välja produkter som uppfyller kraven för miljömärkning och att ha tydliga rutiner för källsortering samt att ställa miljökrav vid upphandlingar. Dessa mål kunde brytas ner till verksamhetsnivå och redovisas i tertialrapporter och verksamhetsberättelser för att stadens övergripande miljömål skulle kunna stämmas av. Avsaknaden av miljöarbete överhuvudtaget och de uppenbara bristerna i uppföljningsbarhet är mycket påtagliga. Vi kan inte utläsa någon aktivitet i stadsdelen eller andra aktiviteter som t ex visar att majoriteten tar klimat- och miljöförändringarna på allvar. Information, rådgivning och stöd för att kunna etablera miljömål i verksamheter, stötta initiativ och samordna och samverka med lokalt näringsliv, föreningsliv och medborgare är grundläggande faktorer som i högsta grad påverkar människors attityder. En tillfredsställande effektiv sådan insats driver utvecklingen framåt och sparar resurser. Agenda 21-samordnare som avskaffades av den borgerliga majoriteten bör skyndsamt återinföras i förvaltningens arbete.

Dessvärre vet vi inte resultatet av alliansens förda politik förrän i bokslutet för 2011. Det behövs också en helhetsbild över behoven och ett solidariskt tänkesätt. Vi är angelägna om att öka medborgarnas insyn och därmed möjlighet att påverka.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Bilaga två (s) Särskilt uttalande

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Skärholmens stadsdelsnämnd 2011-05-19

Robert Lagergren m.fl. (S)

Ärende 21

Dnr. 1.2.1/299-2011

Tertialrapport 1 Skärholmen stadsdelsnämnd

Särskilt uttalande

Stadsdelsförvaltningen visar även i tertialrapport 1 med bilagor, på ett gediget och bra uppföljningsarbete. Vi kan också konstatera att vår stadsdel klarar sina mål förhållandevis bra med hänsyn till förutsättningarna.

Men åter igen visar även denna rapport på negativa konsekvenser som alliansen utslagningspolitik innebär för sjuka och arbetslösa. Hushåll som är beroende av bidragsförskott ökar. Genom utslagningen av sjuka och arbetslösa ökar således barnfattigdomen. Arbetslösa blir placerade i Fas 3 jobb som innebär utestängning från utbildning för att ta sig in på arbetsmarknaden.

När det gäller socialt utsatta personer som exempelvis hemlösa samt omsorgen om äldre och stöd till personer med funktionsnedsättning ser vi med tillförsikt att målen uppnås.

Vi har goda förhoppningar om att personalen får möjlighet att nyttja friskvårdstimme på arbetstid och att eventuella hinder mot detta löses lokalt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Bilaga tre Alliansen (m) samt (fp) Särskilt uttalande

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Skärholmens stadsdelsnämnd 2011-05-19

Ärende 5

Tertialrapport 1 Skärholmens stadsdelsnämnd. Dnr 1.2.1/299-2011

Mika Eskelinen m.fl. (M)

Jan Jönsson, ordförande, m.fl. (FP)

Särskilt uttalande

Vi från Alliansen tycker det är oroväckande att se att prognosen för verksamhetsåret 2011 är ett underskott på ca 3,5 miljoner kronor, främst inom försörjningsstöd och äldreomsorgen. Det är mycket bra att stadsdelsnämnden har ett kapital på ca 5 miljoner kronor som en så kallad buffert för att täcka eventuellt underskott och välkomnar även de extra pengar som vi kommer att tilldelas för försörjningsstödet.

Vi från Alliansen vill till nästa nämndmöte få ta del av de åtgärdsplaner som ska upprättas inom varje enhet som prognostiseras med ett underskott.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§22 Rapport om förstagångssamtal - samverkan mellan polisen och socialtjänsten i Skärholmens stadsdelsområde

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 6/212-2011 med förslag till beslut att

1. Stadsdelsnämnden beslutar att godkänna rapporten.

Yrkande Ordföranden Jan Jönsson yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut och hörde enhälligt bifall därtill

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att godkänna rapporten

§23 Rapport granskning av korttidsboende för äldre i stadsdelarna: Norrmalm, Kungsholmen, Östermalm, Södermalm, Skärholmen, Älvsjö samt Hägersten- Liljeholmen

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 7/229-2011 med förslag till beslut

1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens svar.

2. Omedelbar justering, ärendet sänds till Äldrenämnden.

Yrkande Ordföranden Jan Jönsson (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut och hörde enhälligt bifall därtill. Han yrkade även om omedelbar justering av paragrafen och fick bifall även därtill.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att

1. godkänna förvaltningens svar

2. Omedelbar justera paragrafen samt att sända ärendet till Äldrenämnden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§24 Redovisning av rutiner kring rapportering av gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.4/756-2010 med förslag till beslut att

1. Stadsdelsnämnden beslutar att godkänna redovisningen.

Yrkande Ordföranden Jan Jönsson yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut och hörde enhälligt bifall därtill

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att godkänna redovisningen

§25 Motion om avgiften till familjerådgivningen – Remiss från Kommunstyrelsen

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.5.1/116-2011 med förslag till beslut att

1. Stadsdelsnämnden beslutar att som sitt yttrande till Kommunstyrelsen överlämna detta tjänsteutlåtande.

2. Omedelbar justering.

Yrkande Alliansen, (m) samt (fp) yrkar genom ordföranden Jan Jönsson (fp) om bifall till förvaltningens förslag till beslut. Vice ordföranden Robert Lagergren (s) yrkar bifall till förmån för (s):s förslag till beslut enligt bilaga ett. Ledamoten Rebwar Hassan (mp) ställer sig bakom socialdemokraternas förslag till beslut, tillika gör vänsterpartiet genom ledamoten Rudy Espinoza (v). Ordföranden Jan Jönsson (fp) finner två förslag till beslut, förvaltningens samt minoritetens (s), (v), (mp) förslag till beslut. Han ställer de bägge förslagen till beslut mot varandra och hör bifall till förvaltningens förslag till beslut. Minoriteten (s), (v), (mp) reserverar sig genom vice ordföranden Robert Lagergren (s) till förmån för (s):s förslag till beslut enligt bilaga ett.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att

1. som sitt yttrande till Kommunstyrelsen överlämna detta tjänsteutlåtande.

2. omedelbart justera paragrafen.

Reservationer Minoriteten (s), (v), (mp) reserverar sig genom vice ordföranden Robert Lagergren (s) till förmån för (s):s förslag till beslut enligt bilaga ett.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Bilaga ett Förslag till beslut (s) med stöd av (v) samt (mp)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Skärholmens stadsdelsnämnd 2011-05-19

Robert Lagergren m.fl. (S)

Med stöd av (v) samt (mp)

Ärende 9

Dnr. 1.5.1/116-2011

Motion om avgiften till familjerådgivning – Remiss från Kommunstyrelsen KS dnr 325-303/2011

Förslag till beslut

1. Stadsdelsnämnden beslutar att som sitt yttrande till kommunstyrelsen överlämna detta tjänsteutlåtande.

2. Omedelbar justering.

Att därutöver anföra

Vi instämmer i förvaltningens förslag till tjänsteutlåtande samt håller med motionärens förslag till beslut att avgiften sänks och utreds. Vidare håller vi med motionären om att en konsekvensanalys ska genomföras.

Vi bör även ta hänsyn till att våra invånares medelinkomst är hälften så högt som invånarna som bor i innerstaden. Därför bör rådgivning av denna sort som gynnar vår stadsdel vara kostnadsanpassad efter dess invånare.

Man ska även utreda möjligheten till införande av ett högkostnadsskydd till familjer som behöver flera avstämningsmöten.

§26 Remiss: Återvinningsstationer i Skärholmen

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.5.3/235-2011 med förslag till beslut att

1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens svar på remisserna.

2. Omedelbar justering.

Ersättaren Petra Holda (m) anmäler för alliansen (m) samt (fp) ett särskilt uttalande enligt bilaga ett samt yrkar om bifall till förvaltningens förslag till beslut. Ledamoten Mika Eskelinen (m) tar detta ersättaryrkande som sitt yrkande. Ledamoten Liliane Svensson (s) anmäler ett särskilt uttalande för minoriteten (s), (v), (mp) enligt bilaga två. Ordföranden Jan Jönsson (fp) finner ett förslag till beslut, förvaltningen och hör bifall till detta. Han yrkar även om omedelbar justering av paragrafen och får bifall till detta.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att

1. godkänna förvaltningens svar på remisserna.

2. omedelbart justera paragrafen.

Särskilda uttalanden Ersättaren Petra Holda (m) anmäler för alliansen (m) samt (fp) ett särskilt uttalande enligt bilaga ett samt yrkar om bifall till förvaltningens förslag till beslut. Ledamoten Mika Eskelinen (m) tar detta ersättaryrkande som sitt yrkande. Ledamoten Liliane Svensson (s) anmäler ett särskilt uttalande för minoriteten (s), (v), (mp) enligt bilaga två.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Bilaga ett särskilt uttalande (m) samt (fp)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Skärholmens stadsdelsnämnd 2011-05-19

Remiss: Återvinningsstationer i Skärholmen. Dnr 1.5.3/235-2011

Mika Eskelinen m.fl. (M)

Jan Jönsson, ordförande, m.fl. (FP)

Särskilt uttalande

Vi i Alliansen ser att återvinningsstationer måste placeras på de platser som är anvisade och att dessa inte ställs upp på platser som kan medföra fara för trafikanter och gående. Om det skulle upptäckas att återvinningsstationerna skulle stå fel måste de flyttas snarast. Vidare vill vi det ska vara tydligt skyltat om att man ska sortera sina sopor och att områdena kring stationerna hålls rena och att behållarna inte tillåts bli överfulla så de ofta är idag.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Bilaga två Minoriteten (s), (v), (mp)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

2011-05-19

Skärholmens stadsdelsnämnd

Rebwar Hassan m.fl. (mp)

Robert Lagergren m.fl. (S)

Rudy Espinoza m.fl. (V)

Ärende 26

Remiss: Återvinningsstationer i Skärholmen, dnr 1.5.3/235-2011.

Särskilt uttalande

Vi godkänner förvaltningens svar på remissen i sin helhet och håller med om att det görs alldeles för lite för utveckla återvinningsstationer i såväl Skärholmen som i hela Stockholm. I takt med att vi blir fler stockholmare höjs kraven på avfallshanteringen och att vi har tillräckligt med återvinningsstationer och återvinningscentraler. När människor och omvärlden på allvar börjar prioritera miljö- och klimatfrågor är det beklagligt att Alliansen i Stockholm går ett steg bakåt, helt utan plan för att utveckla miljöarbetet i staden. Vad gäller Återvinningsstationer är det alldeles tydligt att det saknas en plan för utvidgningen av återvinningscentraler i Stockholm idag. För oss är det viktigt att återvinningscentralerna i Stockholm blir fler och får utökad kapacitet samt att tillgängligheten till återvinningsstationer förbättras. Vi kan konstatera att staden behöver en helhetsplan för hur detta ska kunna ske.

§27 Remissvar: Motion av Malte Sigemalm (s) om nytt operahus till Stockholms ytterområden

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande dnr 1.5.1/161-2011 med förslag till beslut

att

1. att lämna remissen utan eget ställningstagande.

2. omedelbart justera paragrafen.

Yrkande Ledamoten Mika Eskelinen (m) anför för alliansen (m) samt (fp) att man ställer sig positiv till nyetableringar och satsningar på ytterstadsområden inom kulturområdet och ser det som självklart att även ytterstaden ska tas med i planeringen för storsatsningar som ett Operahus. Vice ordföranden Robert Lagergren (s) yrkar för minoriteten (s), (v), (mp) om bifall till eget förslag till beslut enligt bilaga ett. Ordföranden Jan Jönsson (fp) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Han finner två förslag till beslut, förvaltningens samt det för (s), (v) och (mp) gemensamma förslaget till beslut enligt bilaga ett. Han ställer de bägge förslagen till beslut mot varandra och hör bifall till förvaltningens förslag till beslut. Han yrkar även om omedelbar justering av paragrafen och hör bifall även till detta. Mot beslutet reserverar sig minoriteten (s), (v), (mp) genom vice ordföranden Robert Lagergren (s)

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att

1. lämna remissen utan eget ställningstagande.

2. omedelbart justera paragrafen.

Reservationer Mot beslutet reserverar sig minoriteten (s), (v), (mp) genom vice ordföranden Robert Lagergren (s)

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Bilaga ett Förslag till beslut från (s), (v), (mp)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Skärholmens stadsdelsnämnd 2011-05-19

Robert Lagergren m.fl. (s) med stöd av (v) samt (mp)

Ärende 27

Dnr.1.5.1/161-2011

Remissvar: Motion av Malte Sigemalm (S) om nytt operahus till Stockholms ytterområde.

Förslag till beslut

Att Skärholmens stadsdel ser positivt på att utreda möjligheten att förlägga ett operahus i området.

Omedelbar justering.

Att därutöver anföra nedanstående.

Skärholmen och därmed sydvästra ytterstaden bör ha mer att erbjuda Stockholms stads och Sveriges innevånare än ett stort köpcentrum, torghandel och kyrkor.

Vi håller fullt med motionärens idé om att förlägga ett operahus i ytterstaden och helst i vår omgivning. Vi behöver satsa även på annan kultur än puckelbollplaner och konstgräs. Exempelvis kultur som kan innebära att det skapas arbetstillfällen och investeringsintressen i vår stadsdel.

Ett operahus i vårt område skulle innebära en större attraktion till att bo, vistas och arbeta i stadsdelen. Det skulle öppna upp möjligheter till att bygga flera bostäder, kanske till och med hotell för att ta emot besökande turister.

Detta projekt skulle med stor sannolikhet främja restaurangbranschen och även detalj- och partihandeln i vårt område. Skärholmen skulle få en egen identitet och inte bara förknippas till att vara granne till Kungens kurva samt ett centrum med butiker. Turisternas och invånarnas valmöjlighet att ta del av natur, kultur och shopping skulle öka i vår stadsdel. Vilket i sin tur leder till flera arbetstillfällen.

Operahus är förvisso inte ett kommunalt uppdrag men det skulle vara bra att få en statlig verksamhet till vårt område. Det skulle öppna upp möjligheter för vår stadsdel att möta invånarnas behov och intressen.


Skärholmens stadsdelsnämnd

Sammanträdesprotokoll 6/2011-05-19

Del II Öppna delen

§28 Fyllnadsnominering till handikapprådet 2011-2014

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 8/249-2011 med förslag till beslut att

1. Stadsdelsnämnden utser sex ledamöter till lokala handikapprådet enligt nominering från handikapporganisationernas samarbetsorgan (HSO) i Stockholm.

Yrkande Ordföranden Jan Jönsson (fp) yrkade bifall till förvaltningens förslag till beslut och hörde enhälligt bifall därtill

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att

1. enligt nominering från handikapporganisationernas samarbetsorgan (HSO) i Stockholm utse sex ledamöter till lokala handikapprådet

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§29 Beslut om fortsatt delegering till utredare anställda vid bedömnings/förmedlingskansliet inom omsorg om personer med funktionsnedsättning

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 8/314-2011 med förslag till beslut att

1. Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att de utredare som är anställda vid bedömnings-/förmedlingskansliet vid socialförvaltningen får fortsatt rätt att för stadsdelsnämndens räkning göra en bedömning av ersättningsnivåer för LSS-beslut som beviljats för gruppboende, korttidshem eller daglig verksamhet enligt LSS samt matchning av grupp- och servicebostäder.

2. Denna fortsatta delegering ska gälla från och med 2011-05-01 och tillsvidare.

3. Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar om omedelbar justering.

Yrkande Ordföranden Jan Jönsson (fp) yrkade om bifall till förvaltningens förslag till beslut samt till att paragrafen omedelbart justeras och hörde bifall till detta.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att

1. de utredare som är anställda vid bedömnings-/förmedlingskansliet vid socialförvaltningen får fortsatt rätt att för stadsdelsnämndens räkning göra en bedömning av ersättningsnivåer för LSS-beslut som beviljats för gruppboende, korttidshem eller daglig verksamhet enligt LSS samt matchning av grupp- och servicebostäder.

2. denna fortsatta delegering ska gälla från och med 2011-05-01 och tillsvidare.

3. omedelbart justera paragrafen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§30 Inkomna skrivelser/beslut

A. Verksamhetsberättelse PRO Sätra, dnr 5/213-2010.

B. Verksamhetsberättelse PRO Skärholmen, dnr 5/213-2010.

C. Protokoll Pensionärsrådet 2011-04-06.

D. Missiv, badvattenprofiler från Miljöförvaltningen.

E. Anmälan av arkivorganisation för Skärholmens stadsdelsförvaltning 2011, dnr 2.8/315-2011.

F. Anmälan av svar och redovisning efter tillsyn av plaskdammar, dnr 1.4/147-2011.

Yrkande Ordföranden Jan Jönsson (fp) yrkade att anmälningarna A – F godkänns och läggs till handlingarna och hörde enhälligt bifall därtill.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att godkänna anmälningarna A – F samt att lägga dem till handlingarna

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§31 Balanslista uppdrag SDN 6/2011-05-19

Förelåg anmälan balanslistan uppdrag SDN 6/2011-05-19

Yrkande Ordföranden Jan Jönsson (fp) yrkade att balanslistan läggs till handlingarna och hörde bifall därtill.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att lägga balanslistan till handlingarna

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§32 Delegation att fatta ordförandebeslut

Förelåg förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.1/763-2011 med förslag till beslut

att enligt 6 kap. 36 § kommunallagen uppdra åt stadsdelsnämndens ordförande, ordförande i sociala delegationen, vice ordförande i sociala delegationen samt ledamöterna Mats Engström (M), Cecilia Carpelan (FP) och Rebwar Hassan (MP) att besluta på nämndens vägnar i ärenden som rör enskilda individer och är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas.

att stadsdelsnämnden förordnar stadsdelsnämndens ordförande, ordförande i sociala delegation, vice ordförande i sociala delegationen samt ledamöterna Mats Engström (M), Cecilia Carpelan (FP) och Rebwar Hassan (MP) rätten att fatta ordförandebeslut enligt 9 § LVU, § 30, st. 2 LVU och § 31 LVU.

att till stadsdelsnämndens ordförande, ordförande i sociala delegationen, vice ordförande i sociala delegationen samt ledamöterna Mats Engström (M), Cecilia Carpelan (FP och Rebwar Hassan (MP) delegeras beslutanderätt avseende beslut enligt 6 § LVU, § 11 LVU, 43 § p 1 LVU, § 27 LVU och § 13 LVM.

att omedelbart justera paragrafen

Yrkande Ordföranden Jan Jönsson (fp) yrkade om bifall till förvaltningens förslag till beslut samt till att paragrafen omedelbart justeras och hörde bifall till detta.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt

att enligt 6 kap. 36 § kommunallagen uppdra åt stadsdelsnämndens ordförande, ordförande i sociala delegationen, vice ordförande i sociala delegationen samt ledamöterna Mats Engström (M), Cecilia Carpelan (FP) och Rebwar Hassan (MP) att besluta på nämndens vägnar i ärenden som rör enskilda individer och är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas.

att stadsdelsnämnden förordnar stadsdelsnämndens ordförande, ordförande i sociala delegation, vice ordförande i sociala delegationen samt ledamöterna Mats Engström (M), Cecilia Carpelan (FP) och Rebwar Hassan (MP) rätten att fatta ordförandebeslut enligt 9 § LVU, § 30, st. 2 LVU och § 31 LVU.

att till stadsdelsnämndens ordförande, ordförande i sociala delegationen, vice ordförande i sociala delegationen samt ledamöterna Mats Engström (M), Cecilia Carpelan (FP och Rebwar Hassan (MP) delegeras beslutanderätt avseende beslut enligt 6 § LVU, § 11 LVU, 43 § p 1 LVU, § 27 LVU och § 13 LVM.

att omedelbart justera paragrafen

§33 Övriga frågor

A. Skrivelse: Begäran om att Skärholmen ska bli remissinstans i projekteringen och bygget av Förbifart Stockholm.

Yrkande Ledamoten Mika Eskelinen (m) yrkade för hela nämnden (m), (fp), (s), (v), (mp) om bifall till förslag till beslut enligt bilaga ett. Ordföranden Jan Jönsson (fp) hörde enhälligt bifall därtill.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt enhälligt

att

- Att stadsdelsnämnden tillskriver Trafikverket med en begäran om att få bli remissinstans för alla delar av Förbifart Stockholm som berör Skärholmen, både i Stockholms stad och Huddinge kommun/ Kungens Kurva

- Att stadsdelsnämnden tillskriver Trafikkontoret om att Skärholmens stadsdelsnämnd alltid ska inbjudas som remissinstans för frågor som berör Förbifart Stockholm i Skärholmen och Huddinge kommun/Kungens-Kurva.

- Att beslutet skickas för kännedom till Kommunstyrelsen

- Att därutöver anföra:

Förbifart Stockholm är ett enormt projekt som kommer att påverka Skärholmens utveckling, kommunikationer och miljö under lång tid framöver. Framför allt kommer bygget av Sveriges största trafikplats i Kungens-Kurva att påverka kommunikationerna under byggtiden.

Stockholms stad är en av Trafikverkets remissinstanser. De delar som framför allt berör Skärholmen ligger dock i Huddinge kommun. Det är viktigt att Skärholmens invånare, genom stadsdelsnämnden, ges möjligheter att följa projekteringen och bygget och komma med synpunkter som berör både de delar som berör Skärholmssidan och Huddingesidan.

Därför hemställer vi om att Skärholmens stadsdelsnämnd ska få bli egen remissinstans hos Trafikverket, samt att Trafikkontoret ska bjuda in Skärholmens stadsdelsnämnd som remissinstans när Stockholms stad ska besvara remisser som även berör Huddinge kommun/Kungens Kurva.

Bilaga ett Gemensam skrivelse från (m), (fp), (s), (v), (mp)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Skärholmens stadsdelsnämnd 2011-05-19

Skrivelse: Begäran om att Skärholmen ska bli remissinstans i projekteringen och bygget av Förbifart Stockholm

Jan Jönsson, ordförande, m.fl. (FP)

Mika Eskelinen m.fl. (M)

Robert Lagergren m.fl. (S)

Rebwar Hassan m.fl. (MP)

Rudy Espinoza m.fl. (V)

Förslag till beslut:

Att stadsdelsnämnden tillskriver Trafikverket med en begäran om att få bli remissinstans för alla delar av Förbifart Stockholm som berör Skärholmen, både i Stockholms stad och Huddinge kommun/Kungens-Kurva

Att stadsdelsnämnden tillskriver Trafikkontoret om att Skärholmens stadsdelsnämnd alltid ska inbjudas som remissinstans för frågor som berör Förbifart Stockholm i Skärholmen och Huddinge kommun/Kungens-Kurva.

Att beslutet skickas för kännedom till Kommunstyrelsen

Att därutöver anföra:

Förbifart Stockholm är ett enormt projekt som kommer att påverka Skärholmens utveckling, kommunikationer och miljö under lång tid framöver. Framför allt kommer bygget av Sveriges största trafikplats i Kungens-Kurva att påverka kommunikationerna under byggtiden.

Stockholms stad är en av Trafikverkets remissinstanser. De delar som framför allt berör Skärholmen ligger dock i Huddinge kommun. Det är viktigt att Skärholmens invånare, genom stadsdelsnämnden, ges möjligheter att följa projekteringen och bygget och komma med synpunkter som berör både de delar som berör Skärholmssidan och Huddingesidan.

Därför hemställer vi om att Skärholmens stadsdelsnämnd ska få bli egen remissinstans hos Trafikverket, samt att Trafikkontoret ska bjuda in Skärholmens stadsdelsnämnd som remissinstans när Stockholms stad ska besvara remisser som även berör Huddinge kommun/Kungens Kurva.

§ 33 Övriga frågor

B. Skrivelse: Vattenfontäner och städning av Skärholmens torg

Yrkande Ledamoten Mika Eskelinen (m) yrkade för alliansen (m), (fp) om bifall till eget förslag till beslut enligt bilaga två. Vice ordföranden Robert Lagergren (s) anslöt sig för minoriteten (s), (v), (mp) till detta yrkande. Ordförande Jan Jönsson (fp) hörde enhälligt bifall till yrkandet.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt enhälligt

att

förvaltning hemställer hos trafikkontoret om förstärkt städning och service av vattenfontäner samt Skärholmens torg.

Att därutöver anföra:

Vattenfontänerna i Skärholmen är mycket fina och ger ett positivt intryck av Skärholmens centrum när man kommer upp från T-banan. Många av våra medborgare tycker om fontänerna.

Det som vi tyvärr ser, särskilt under helgerna, är att det ofta är mycket smuts i vattnet och många gånger sprutar inte vattnet som det ska. Även städningen på och runt Skärholmens torg är i många fall dålig, detta ger en försämrad bild av Skärholmen för medborgare och även turister.

Därför vill vi i Alliansen att förvaltning hemställer hos trafikkontoret om förstärkt städning och service av vattenfontäner samt Skärholmens torg.

Förslagsvis kan vi ta hjälp av sommarjobbare som kan bidra med att göra Skärholmen renare och trevligare om vi kan få bidrag för detta.


 

Bilaga två Skrivelse från Alliansen (m), (fp) med stöd av Minoriteten (s), (v), (mp)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Skärholmens stadsdelsnämnd 2011-05-19

Skrivelse: Vattenfontäner och städning av Skärholmens torg.

Mika Eskelinen m.fl. (M)

Jan Jönsson, ordförande, m.fl. (FP)

Förslag till beslut:

Stadsdelsnämnden beslutar att förvaltning hemställer hos trafikkontoret om förstärkt städning och service av vattenfontäner samt Skärholmens torg.

Att därutöver anföra:

Vattenfontänerna i Skärholmen är mycket fina och ger ett positivt intryck av Skärholmens centrum när man kommer upp från T-banan. Många av våra medborgare tycker om fontänerna.

Det som vi tyvärr ser, särskilt under helgerna, är att det ofta är mycket smuts i vattnet och många gånger sprutar inte vattnet som det ska. Även städningen på och runt Skärholmens torg är i många fall dålig, detta ger en försämrad bild av Skärholmen för medborgare och även turister.

Därför vill vi i Alliansen att förvaltning hemställer hos trafikkontoret om förstärkt städning och service av vattenfontäner samt Skärholmens torg.

Förslagsvis kan vi ta hjälp av sommarjobbare som kan bidra med att göra Skärholmen renare och trevligare om vi kan få bidrag för detta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

§ 33 Övriga frågor

C. Skrivelse: Förslag gällande utskick av handlingar

Yrkande Ledamoten Mika Eskelinen (m) yrkade bifall till eget förslag till beslut från (m), (fp) enligt bilaga tre. Ledamoten Rebwar Hassan (mp) för (mp) samt ledamoten Rudy Espino (v) för (v) anslöt sig till detta yrkande. Tillika gjorde vice ordföranden Robert Lagergren (s) för (s). Ordföranden Jan Jönsson (fp) hörde enhälligt bifall till förslaget till beslut.

Beslut Skärholmens stadsdelsnämnd beslöt enhälligt

att

uppdra åt förvaltningen att bereda frågan om hur utskick av handlingar kan ske genom användande av läsplattor.

Att därutöver anföra:

Stadsdelens nämndledamöter får en mängd handlingar utskickade till varje stadsdelsnämndsmöte och utskottet för sociala delegerade. Detta kostar enormt mycket pengar i form av papper och bläck samt den tid som läggs ner på kopiering och distribution, även belastningen på miljön är stor.

Vissa stadsdelar har försökt att ta fram alternativa metoder istället för utskick där man bla använder sig av USB minnen. Nackdelen med ett USB minne är att man inte kan anteckna något på mötet såvida man inte har en dator. Södermalms stadsdel har tagit fram ett förslag på att införskaffa läsplattor (iPad). Detta sistnämnda förslaget skulle fungera mycket väl då man kan läsa, skriva och även svara på mail om man har frågor om ärendet till en tjänsteman.

Kostnad (siffrorna är uppskattade)

För stadsdelsnämndens ledamöter och ersättare förbrukas under ett år ca 600 kg papper till en kostnad på ca 80 000 kr. Förutom detta lägger personalen ner ca 200 arbetstimmar i månaden för kopiering och utkörning till en kostnad på ca 50 000 kr. Till detta tillkommer all personal och fackliga representanter som medverkar på mötena och som ska ha handlingar.

Miljöpåverkan

Om vi kan hitta ett digitalt alternativ så kan vi göra besparingar samtidigt som vi skonar miljön i och med att vi använder mindre papper och kuvert, porto, bläck, minska behovet av kopiering och utkörning etc.

Argument för att göra digitalisera nämndhandlingarna

Säkerhet - Om papper för de slutna ärendena kommer på vift idag så är de förlorade och i cirkulation. En iPad kan förses med lösenordsskydd, om den skulle försvinna så kan man låsa den på distans och spåra den.

Kostnader - Redan inom 8 månader (enligt SKL) är varianten med iPad billigare än pappersutskicken vars kostnader är konstanta.

Miljövinster - 100% mindre förbrukning av följande; Papper, kuvert, bläck, tryck, restprodukter (klammer, gummisnoddar, bläckpatroner etc.), destruktion av slutna ärenden, återvinning, utkörning, etc.

Effektiviseringsvinster - Förvaltningen kan lägga färre arbetstimmar på kopiering, utkörning, uppdatering av ärendeversioner som också måste skrivas ut och köras ut, nya ärenden kommer ut till nämnden direkt utan fördröjning.

Sökbarheten - Digitala handlingar blir sökbara för nämnden på ett effektivt sätt. Vi kan söka på formuleringar, diarienummer eller annan text och hålla arkiv på äldre öppna handlingar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Bilaga tre Skrivelse från Alliansen (m),(fp) med stöd av (s), (v), (mp)

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Skärholmens stadsdelsnämnd 2011-05-19

Skrivelse: Förslag gällande utskick av handlingar.

Mika Eskelinen m.fl. (M)

Jan Jönsson, ordförande, m.fl. (FP)

Förslag till beslut:

Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att bereda frågan om hur utskick av handlingar kan ske genom användande av läsplattor.

Att därutöver anföra:

Stadsdelens nämndledamöter får en mängd handlingar utskickade till varje stadsdelsnämndsmöte och utskottet för sociala delegerade. Detta kostar enormt mycket pengar i form av papper och bläck samt den tid som läggs ner på kopiering och distribution, även belastningen på miljön är stor.

Vissa stadsdelar har försökt att ta fram alternativa metoder istället för utskick där man bla använder sig av USB minnen. Nackdelen med ett USB minne är att man inte kan anteckna något på mötet såvida man inte har en dator. Södermalms stadsdel har tagit fram ett förslag på att införskaffa läsplattor (iPad). Detta sistnämnda förslaget skulle fungera mycket väl då man kan läsa, skriva och även svara på mail om man har frågor om ärendet till en tjänsteman.

Kostnad (siffrorna är uppskattade)

För stadsdelsnämndens ledamöter och ersättare förbrukas under ett år ca 600 kg papper till en kostnad på ca 80 000 kr. Förutom detta lägger personalen ner ca 200 arbetstimmar i månaden för kopiering och utkörning till en kostnad på ca 50 000 kr. Till detta tillkommer all personal och fackliga representanter som medverkar på mötena och som ska ha handlingar.

Miljöpåverkan

Om vi kan hitta ett digitalt alternativ så kan vi göra besparingar samtidigt som vi skonar miljön i och med att vi använder mindre papper och kuvert, porto, bläck, minska behovet av kopiering och utkörning etc.

Argument för att göra digitalisera nämndhandlingarna

Säkerhet - Om papper för de slutna ärendena kommer på vift idag så är de förlorade och i cirkulation. En iPad kan förses med lösenordsskydd, om den skulle försvinna så kan man låsa den på distans och spåra den.

Kostnader - Redan inom 8 månader (enligt SKL) är varianten med iPad billigare än pappersutskicken vars kostnader är konstanta.

Miljövinster - 100% mindre förbrukning av följande; Papper, kuvert, bläck, tryck, restprodukter (klammer, gummisnoddar, bläckpatroner etc.), destruktion av slutna ärenden, återvinning, utkörning, etc.

Effektiviseringsvinster - Förvaltningen kan lägga färre arbetstimmar på kopiering, utkörning, uppdatering av ärendeversioner som också måste skrivas ut och köras ut, nya ärenden kommer ut till nämnden direkt utan fördröjning.

Sökbarheten - Digitala handlingar blir sökbara för nämnden på ett effektivt sätt. Vi kan söka på formuleringar, diarienummer eller annan text och hålla arkiv på äldre öppna handlingar.

Då inga andra övriga ärenden än A-C förelåg tackade ordföranden Jan Jönsson (fp) för visat intresse och avslutade sammanträdet kl. 19.10.