Din position: Hem > Stockholms stad > Stadsholmen > Sammanträde 2007-12-04

Sammanträde 2007-12-04

Datum
Klockan
09:00
Plats
Svenska Bostäders kontor, Heleneborgsgatan 2 A

OBS! Fotografering av styrelsen till årsredovisningen 2007 kommer att ske direkt efter sty Läs mer...relsemötet.

Mötesinformation

Justeras:
Kristina Alvendal Teres Lindberg Folke Dellström

Närvarande:

Ordföranden Kristina Alvendal (m)

Vice ordföranden Teres Lindberg (s)

Ledamöterna
Hugo Nordenfelt (m)
Theréz Randquist (m)
Hans-Göran Olsson (fp)
Håkan Sundman (s)
Yvonne Ruwaida (mp)
Folke Dellström (Samfundet S:t Erik)

Suppleanterna
Kerstin Gustavsson (m)
Gabriel Holmberg (m)
Gulan Avci (fp)
Karin Ehlin Kolk (s)
Barry Andersson (s)
Mehdi Oguzsoy (v)

Personalrepresentanten
Curt Öhrström, Fastighetsanställdas förbund

Ersättare
Kjell Savenholm, Ledarna
Lise-Lotte Jansson, Fastighetsanställdas förbund
Verkställande direktören Sven Belfrage

Dessutom närvarade tjänstemännen vid Svenska Bostäder Sven Alexandersson, Patrik Emanuelsson, Klas Heldesten och Göran Wendel samt borgarrådssekreteraren Helena Olsson och borgarrådssekreteraren Susanne Åkesson.

§1 Val av justeringsmän

Styrelsens ordförande, vice ordförande samt ledamoten Folke Dellström utsågs att justera dagens protokoll.

§2 Fastställande av dagordning

Utsänt förslag till dagordning godkändes.

§3 Anmälan om protokollsjustering

Noterades att protokoll från styrelsens sammanträde den 21 november 2007 (nr 7 - 2007) ligger för justering.

§4 Budget och verksamhetsplan 2008 SEKRETESS

Förelåg verkställande direktörens skrivelse ”Stadsholmens verksamhetsplan och budget för 2008”, daterad den 20 november 2007, (Bilaga § 4).

Verkställande direktören lämnade en kompletterande redogörelse.

Under överläggning yrkade vice ordföranden och ledamoten Håkan Sundman, med instämmande av suppleanten Mehdi Oguzsoy som också hänvisade till vänsterpartiets budgetreservation i kommunfullmäktige, att styrelsen beslutar

att i enlighet med den Socialdemokratiska budgetreservationen i kf, samt reservation i Stockholm Stadshus AB, inte ombilda eller utförsälja stadens kulturfastigheter i allmännyttan,

att värna de samlingslokaler och föreningsgårdar som finns i beståndet

samt att därutöver anföra följande

När det gäller Stadsholmens bestånd så går det inte enbart se byggnaderna som skal till ett offentligt gaturum. De måste behandlas som en helhet för att i framtiden kunna berätta en historia också om hur livet levdes i husen. Detta är viktigt även om de flesta i dag inte annat än undantagsvis kan visas invändigt för allmänheten.

Om stadsholmens bestånd övergår i bostadsrättsägo omöjliggörs också bevarandet av ett för stockholmarna viktigt kulturarv. Det finns en övervägande risk att det senaste i modeväg blir det enda som duger när det till exempel gäller köksinredningar, komfort, material och detaljer.

Endaste EN långsiktig ägare kan visa den professionalism som behövs för att upprätta tydliga bevarandemål. Det handlar om kunskap om teknik, material, detaljer och historia. Men framförallt handlar det om att ha tillräcklig professionell överblick för att kunna göra de avvägningar som krävs för att så långt som det är möjligt tillgodose praktiska krav, inte minst säkerhetskrav, utan att värden och upplevelse går till spillo.

Stadsholmen har under många år, och på ett professionellt sätt, varit garanten för att Stockholmarnas historia tas till vara och bevaras samtidigt som det utvecklas. Marknaden kommer aldrig att klara att vara drivande för att skapa en bra atmosfär och mix bland husen och i områdena för att upprätta kulturhusimagen när det gäller t ex hantverkslokaler och konstnärsateljéer.

Ombildning av stadsholmens bestånd är inte bara en stöld från stockholmarna rent ekonomiskt och praktiskt. Det är också en stöld av stadens rätt till sin kulturhistoria. Varje liten del av stadsholmens bestånd är en del av Stockholms själ och hjärta. Därför bör beståndet också tillhöra just stockholmarna.

I december 2003 fattade kommunfullmäktige beslutade om en renodling av stadens fastighetsbestånd. Syftet var att erhålla en rationell och effektiv fastighetsförvaltning. Syftet var inte att öka hyresintäkterna.

Till AB Stadsholmen överfördes kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Då utnyttjas bolagets särskilda kompetens för förvaltningen. I vissa av dessa fastigheter bedrivs kulturverksamhet genom samlingslokaler. Vi är angelägna om att främja det fria kultur- och föreningslivet och dessa fastigheter är en viktig del i detta ändamål. Generellt sett så är det naturligtvis viktigt att ständigt jaga effektiviseringar och förbättringar, men de verksamheter som bedrivs i samlingslokaler klara inte av några hyreshöjningar. Vi är oroade jakten på kostnadseffektivitet kommer att hota de fria kultur- och föreningslivets verksamhet.”

Under överläggning yrkade ledamoten Yvonne Ruwaida att styrelsen beslutar

att delvis godkänna förslaget till verksamhetsplan och budget 2008,

samt att inarbeta följande synpunkter i förslaget:

Stadsholmens fastigheter är en viktig del av Stockholms kulturarv och ska vara kvar i stadens ägo för att säkerställa att kulturarvet också i framtiden blir tillgängligt för alla stadens invånare. Om fastigheterna får en privat ägare är risken för stor att allmänhetens tillgänglighet försvåras, och priset kommer troligen att bli så högt (i synnerhet när lägenheterna säljs vidare efter ombildning, vilket har skett i andra ombildade fastigheter) att ingen med mindre resurser än en förmögenhet kommer att kunna bo där.”

Styrelsen beslutade, i enlighet med verkställande direktörens hemställan, att godkänna förslaget till verksamhetsplan och budget för AB Stadsholmen för år 2008.

Mot beslutet reserverade sig vice ordföranden samt ledamöterna Håkan Sundman och Yvonne Ruwaida, med instämmande av suppleanten Mehdi Oguzsoy.

Därefter yrkade ledamoten Folke Dellstöm, vice ordföranden samt ledamöterna Håkan Sundman och Yvonne Ruwaida, med instämmande av suppleanten Mehdi Oguzsoy, att styrelsen beslutar

att använda större delen av det budgeterade överskottet för underhållsåtgärder i fastighetsbeståndet så att kostnadsnivån bringas i överensstämmelse med företags­ledningens bedömning av kostnaderna för det årliga framtida underhållsbehovet,

samt att därutöver anföra

Stadsholmens uppdrag enligt affärsidén är att ”vårda och tidstypiskt bevara det samlade kulturhistoriska arvet även för kommande generationer”. För att på ett rimligt sätt kunna fullgöra det uppdraget har företagsledningen bedömt att det årliga framtida underhållsbehovet bör ligga på nivån 60 till 65 mkr, Att reducera kostnaderna för viktiga underhållsåtgärder till förmån för utdelning (troligen i form av koncernbidrag) till huvudaktieägaren kan inte vara rimligt med hänsyn till Stadsholmens uppgift och mot bakgrund av att det i flera av Stadsholmens fastigheter finns ett mer eller mindre eftersatt underhåll.”

Styrelsen beslutade att avslå yrkandet.

Mot beslutet reserverade sig ledamoten Folke Dellström, vice ordföranden samt ledamöterna Håkan Sundman och Yvonne Ruwaida, med instämmande av suppleanten Mehdi Oguzsoy.