Din position: Hem > Tyresö kommun > Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet > Sammanträde 2017-01-25
Dnr 2017 KSM 0060.256Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen för förslag till kommunfullmäktige1. Marköverlåtelseavtal mellan Tyresö kommun och Blåbärsriset 28 Ekonomisk Förening godkänns.2. Kommunstyrelsens ordförande och chefen för stadsbyggnadsförvaltningen får i uppgift att underteckna avtalet och eventuella erforderliga handlingar för avtalets genomförande.
Beskrivning av ärendetFörslag till detaljplan för Bostäder vid Basilikagränd har upprättats för att möjliggöra cirka 20 nya radhus. Det markanvisningsavtal som tidigare tecknats behöver justeras något i samband med detaljplanens antagande och ett förslag till marköverlåtelseavtal har därför tagits fram. Ett kvalitetsprogram har också arbetats fram och biläggs avtalet. Exploatören ersätter kommunen med cirka 14 miljoner kronor för den överlåtna marken. Kommunen förvärvar mark av Tyresö Bostäder AB för cirka 250 000 kronor.
Förslaget ska beredas i miljö- och samhällsbyggnadsutskottet och kommunstyrelsen och beslut om att godkänna marköverlåtelseavtalet tas därefter i kommunfullmäktige.
BilagorTjänsteskrivelse marköverlåtelseavtal.pdfMarköverlåtelseavtal underskrivet 170121.pdfBilaga 1 Detaljplan.pdfBilaga 2 Registreringsbevis.pdfBilaga 3 Del av Näsby 4_1469.pdfBilaga 4 Del av Basilikan 1.pdfBilaga 5 Kvalitetsprogram.pdfBilaga 6 Dagvattenutredning.pdfBilaga 7 Energiriktlinjer.pdf
Dnr 2015 KSM 0599.214Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen för förslag till kommunfullmäktige- Kommunfullmäktige antar detaljplanen för bostäder vid Basilikagränd.
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningen har upprättat ett förslag till detaljplan för del av fastigheterna Näsby 4:1469 och Basilikan 1. Planen omfattar ett område som är ca 6800 kvm och möjliggör 20 nya bostäder i form av radhus.
Förslaget ska beredas i miljö- och samhällsbyggnadsutskottet och kommunstyrelsen och beslut om att godkänna förslag till detaljplan tas därefter i kommunfullmäktige.
BilagorTjänsteskrivelse.pdfPlankarta-Kryddvagen.pdfGranskningsutlåtande_Kryddvägen3.pdfKryddvägen 3 planbeskrivning.pdfKvalitetsprogram Basilikagränd 170109.pdf
Dnr 2017 KSM 0094.214Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Ärendet återremitteras för vidare behandling av stadsbyggnadsförvaltningen för att undersöka huruvida det finns andra lämpliga platser för placering av förskolan.
Beskrivning av ärendetPlanområdet är beläget i Bollmora, intill Stimmets skola, på fastigheten Bollmora 2:1. Området har en area på ca 6980 kvm. Området omfattas idag av detaljplan 106 där området är beskrivet som allmän platsmark, park. Området angränsar i norr mot fastigheterna Siken 3-8 bestående av flerbostadshus i lamellform med hyresrätter. I söder gränsar området mot Petterboda gårdsväg som är en viktig gång- och cykelled, och ett stråk som kopplar samman Norra Tyresö Centrum med Petterboda parkstråk. Kommunen har planer på att utveckla och stärka detta stråk för att det ska förtydligas ytterligare, något som bör ses över under planarbetet. I sydväst, åtskild av Petterboda gårdsväg, finns den idag enda tillgängliga tillfarten för biltrafik, Spiggvägen, vilken även fungerar som tillfart för Stimmets skola.
OrdförandeförslagOrdförande Fredrik Saweståhl (M) föreslår att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet återremitterar förslaget till stadsbyggnadsförvaltningen för att undersöka huruvida det finns andra lämpliga platser för placering av förskolan.
BeslutsgångOrdförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om att återremittera planuppdraget till stadsbyggnadsförvaltningen för att undersöka huruvida det finns andra lämpliga platser för placering av förskolan.
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet beslutar att återremittera planuppdraget till stadsbyggnadsförvaltningen.
BilagorBehovsbedömning_Förskola vid Petterboda gårdsväg.pdfStartPM Förskola vid Petterboda gårdsväg.pdf
Dnr 2017KSM0044.210Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Trafikverkets remiss "Val av lokalisering för Tvärförbindelse Södertörn" besvaras med stadsbyggnadsförvaltningens yttrande samt det Södertörnsgemensamma yttrandet.
Särskilt yttrandeMarie Åkesdotter (MP) anmäler ett särskilt yttrande (se bilaga).
Beskrivning av ärendetTrafikverket planerar Tvärförbindelse Södertörn och samråder om alternativa korridorer som de arbetat fram. Trafikverket planerar för en byggstart år 2020 och ett öppnande av vägen tidigast år 2026. Samrådet pågår fram till den 22 december, men svarstiden har förlängts till den 1 februari 2017. Handlingar finns tillgängliga på, Huddinge kommunkontor, Haninge kommunkontor, Tullinge medborgarkontor och Fittja medborgarkontor samt i Trafikverkets regionkontor på Solna Strandväg 98.
Förutom Tyresö kommuns yttrande skriver Södertörnskommunerna (Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö) ett gemensamt yttrande som kommunen ställer sig bakom. Se bilaga 1.
BilagorTJÄNSTESKRIVELSE Tvärförbindelse Södertörn.pdfSödertörnsgemensamt yttrande Tvärförbindelse Södertörn.pdfSamradshandling-2016-04-11[1] Trafikverket.pdf
Dnr 2017 KSM 0003.210Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Stadsbyggnadsförvaltningens skrivelse antas som miljö- och samhällsbyggnadsutskottet svar på remissen om Statens geotekniska instituts handlingsplan om hållbart markbyggande.
Beskrivning av ärendetHandlingsplan för hållbart markbyggande i ett föränderligt klimat är framtagen av Statens geotekniska institut (SGI). Handlingsplanen har ambitionen att skapa en gemensam bild för samhällets olika intressenter med utmaningen att anpassa markbyggandet och den befintliga bebyggda miljön till ett föränderligt klimat men också i förlängningen bidra till Agenda 2030. Handlingsplanen är framtagen inom ramen för regeringens anslag 1:10 Klimatanpassning.
Tyresö kommun har tagit del av SGIs handlingsplan för hållbart markbyggande. Handlingsplanen är ett mycket omfattande och välarbetat dokument som kan vara vägledande för kommunarbetet i framtiden. Tyresö kommun ser positivt på handlingsplanens ambition att skapa en nationell samsyn kring ett hållbart markbyggande och öka efterfrågan på klimatanpassat boende.
BilagorTJÄNSTESKRIVELSE SGI Hållbart markbyggande.pdfSGI Hållbart markbyggande - en handlingsplan i ett föränderligt klimat.pdf
Dnr 2017 KSM 0107Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Stadsbyggnadsförvaltningens skrivelse antas som miljö- och samhällsbyggnadsutskottet svar på remissen om klagomål över alar nära dammkropp på fastigheten Raksta 1:3.
Beskrivning av ärendetTyresö kommun har getts möjlighet att avge yttrande över tillsynsärende rörande klagomål över alar i direkt anslutning till dammanläggning vid Uddby i Albysjön, Tyresö kommun.
Albysjön har två utlopp, det ena utloppet till sjön Fatburen och det aktuella utloppet i Albysjön är beläget vid Uddbydammen som förser Uddby kraftverk med vatten för sin elproduktion. Dessa utlopp mynnar i Östersjöviken Kalvfjärden. Klagomålet avser två albestånd som är belägna dels vid Rakstabadets omklädnadshytter, cirka 35 meter från det aktiva dämmet vid Uddby, dels strax intill dämmets östra sida. Kommunekologen har med personal från VA-enheten varit ute på plats och synat de aktuella träden den 13 januari 2017. BilagorAlar Uddby kvarn (3).pdfLänsstyrelsen remiss Uddby Raksta 1_3 Alar klagomål tjänsteskrivelse öp.pdf
Dnr 2017 KSM 0106Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetUtvecklingsförvaltningen vid Tyresö kommun har till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF) kommit in med en ansökan om dispens från föreskrift A3 för Alby naturreservat för anläggande av groddammar. Reservatets föreskrift A3 innebär förbud för täkt eller annan verksamhet som kan ändra områdets topografi som att gräva, schakta, spränga, dika, utfylla, tippa eller annan mekanisk markbearbetning. Målsättningen med ansökan är att stärka och utveckla den biologiska mångfalden i reservatet. Förvaltningen söker dispens för fyra mindre dammar på två platser.
Bilagor20161229 SMOHF remiss Utvecklingsforvaltningen groddjursdammar Alby NR DNR-2016-4344-1 3.pdfRemiss reservatsföreskrifter.pdf
Dnr 2014/KS 0109 001Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen för förslag till kommunfullmäktige- Motionen anses besvarad.
ReservationMarie Åkesdotter (MP) lämnar en skriftlig reservation (se bilaga).
Beskrivning av ärendetMarie Åkesdotter, Peter Söderlund, Lilian Nylinder och Luis Arias Vera, alla från Miljöpartiet, inkom den 13 februari 2014 med en motion om att Tyresö kommun utreder alternativ till Gimmersta skjutbana, även inomhus samt att skjutbanan i Gimmersta avvecklas. Bakgrunden till motionen är att Miljöpartiet uppvaktas av boende i Gimmersta, med anledning av att Tyresö skytteförening önskar utöka verksamheten i Gimmersta.
Motionen remitterades för förslag till besvarande till miljö- och samhällsbyggnadsutskottet och kultur- och fritidsnämnden. Behandlingen av motionen ska ske inom ramen för arbetet med översiktsplanen och Albyutredningen samt med tanke på föreningslivet.
Samhällsbyggnadsförvaltningen har utrett frågan om flytt av Gimmersta skjutbana under 2015 och fann då ingen lämplig ny plats, vare sig utomhus eller i befintliga kommunala lokaler inom kommunen. Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets ordförande anger i sitt ordförandeutlåtande hur frågan om skjutbanan planeras hanteras och föreslår att motionen ska anses besvarad.
OrdförandeutlåtandeSkytte är en stor, populära och växande sport och riktigt trevlig sysselsättning. Det hoppas och tror jag att vi alla kan vara överens om. Att vi har en livaktig skytteförening i Tyresö bidrar positivt till vår identitet som en stark förenings- och idrottskommun.
Skytte har dock ett par nackdelar. Skjutbanor utomhus tenderar att störa närboende och det finns risker för negativ miljöpåverkan. Det är därför vanligt runt om i landet att skjutbanor ligger en bit utanför tätorterna och utan närboende grannar. Så såg det också ut i Tyresö en gång i tiden då den nuvarande skjutbanan i Gimmersta etablerades. Så ser det dock inte ut nu.
Mot den bakgrunden är Miljöpartiets motion logisk och förståelig. Det finns absolut skäl att se på om det går att flytta verksamheten till annan plats där den inte stör närområdet. Det är dock svårt att åstadkomma i Tyresö. Tyresö är en Sveriges mest naturskyddade kommuner vilket gör att det saknas stora områden långt från tätorten som kan användas för ett ändamål som en skjutbana.
Det rimliga alternativet till en skjutbana utomhus i Gimmersta är att på sikt flytta in verksamheten inomhus. Det finns lyckade exempel på hur skjutbanor kunnat inkluderas i sporthallar ofta i ett källarplan. Vi är från Alliansens sida beredda att titta på en sådan lösning.
Vi instämmer således i andemeningen i motionen att skjutbanan i Gimmersta på sikt bör avvecklas. För oss är det samtidigt viktigt att inte ta något avvecklingsbeslut innan vi kan presentera ett nytt förslag på placering och lösning för skytteföreningen och alla aktiva skyttar.
Alliansen kan se några alternativ för framtida lösningar. Tyresö Kommun förhandlar just nu med Stockholm Stad om att köpa in mark i norra delen av Skrubba (mellan Lindalen och motorvägen). När den marken blir vår är en av de ändamål som diskuteras att där anlägga en ny idrottsanläggning - gärna i samverkan med våra grannkommuner och olika idrottsförbund - och i en sådan är en möjlighet att inrymma en skjutbana i en undervåning.
Med ovanstående som bakgrund föreslår Alliansen att motionen anses besvarad. OrdförandeförslagOrdförande Fredrik Saweståhl (M) föreslår att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att motionen anses besvarad.
YrkandeMarie Åkesdotter (MP) yrkar att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet ska bifalla motionen.
BeslutsgångOrdförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om att bifalla motionen och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet avslår förslaget.Ordförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om motionen ska anses besvarad och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet anser motionen besvarad.
BilagorMotion om skjutbana i Gimmersta.pdf
Dnr 2017/SBF 0017Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadschef Sara Kopparberg informerar om kommunens pågående planer och projekt.
Dnr 2017/SBF 0029Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadschef Sara Kopparberg informerar om planering av mark för nya förskolor.
Dnr 2017/SBF 0020Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetEnhetschef för detaljplaneringsenheten Ida Olén och enhetschef för mark- och exploateringsenheten Amalia Tjärnstig informerar om Norra Tyresö Centrum etapp 2.
Dnr 2017/SBF 0022Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetEnhetschef för detaljplaneringsenheten Ida Olén och planarkitekt Hanna Fürstenberg Danielsson informerar om det pågående planarbetet, Raksta etapp 8.
Dnr 2017/SBF 0015Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetKommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med kommunstyrelsens delegationsordning. Beslut som fattas av delegat ska normalt inte anmälas. Till vilken instans, kommunstyrelse eller utskott, som besluten ska anmälas framgår av delegationsordningen. Anmälan innebär inte att kommunstyrelse eller utskott får fastställa eller ompröva besluten. Det går däremot inte att återkalla lämnad delegering för redan fattade beslut, men däremot framledes.
BilagorDelegationsbeslut december 2016, januari 2017.pdf
Dnr 2017/SBF 0025Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningens månadsrapport bifogas.
BilagorMånadsrapport december 2016,januari 2017.pdf