Din position: Hem > Tyresö kommun > Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet > Sammanträde 2017-10-18
Dnr 2017/SBF 0119
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Informationen noteras.
Beskrivning av ärendetByggprojektledare Michael Johansson från Helm arkitekter och projektledare Emma Shepherdson informerar om paraplyprojektet Tyresövägen.
Dnr 2015/ KSM0336.214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Ärendet återremitteras.
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningen fick den 12 augusti 2015 i uppdrag av Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet att upprätta ett förslag till detaljplan för fastigheterna Näsby 4:695 och del av Bollmora 2:1 m.fl. samt att skicka förslaget på samråd. Planen tas fram med standardförfarande.
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet beslutade den 22 mars 2016 att utöka planuppdraget och även möjliggöra för bostäder ovanpå befintligt parkeringshus vid Granängsringen 52-58 i Bollmora. Beslut om samråd togs den 13 juni 2016.Granängstorget består idag till stor del av parkering och trafikytor. Detaljplanen syftar till att möjliggöra för nya bostäder (487) intill Granängstorget, där den nya bebyggelsen ska bidra till att stärka Granängstorget som ett lokalt centrum för möten och vistelse, såväl för boende som för besökare. Planen syftar till att bidra med en variation av bostäder i område, en ny livsmedelsbutik samt flera lokaler. Placeringen och utformningen av husen ska stärka gaturummen och bidra till att platsen bättre kopplas samman med omgivande områden.
YrkandeMats Lindblom (L) yrkar på återremiss för vidare bearbetning av handlingarna.
BeslutsgångOrdförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om att bifalla Mats Lindbloms (L) yrkande om återremiss. Ordförande ställer frågan om att avslå Mats Lindbloms (L) yrkande. Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller yrkandet om återremiss.
BilagorTjänsteskrivelse Granängstorget.pdfGranängstorget Planbeskrivning Granskning.docx.pdfDP-Granängstorget_PKgranskning_FOKUS.pdfsamrådsredgorelse_granängstorget 2017-10-04 .pdfKvalitetsprogram Granängstorget Granskning 2.pdfSolstudier Granängstorget.pdfDagvattenutredning Granängstorget.pdfBullerutredning Granängstorget.pdf
Dnr 2015KSM0918.214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Granskningshandlingarna för detaljplan bostäder och vård- och omsorgsboende vid Apelvägen godkänns.2. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att ställa ut förslaget på granskning.
Särskilt yttrandeAnita Mattsson (S) lämnar ett särskilt yttrande (se bilaga).Marie Åkesdotter (MP) lämnar ett särskilt yttrande (se bilaga).
Beskrivning av ärendetDetaljplanens syfte är att möjliggöra uppförandet av nya bostäder, vård- och omsorgsboende, verksamhetslokaler, vårdcentral och särskilt boende medtillhörande gemensamhets- och utevistelseytor samt underjordiska parkeringsgarage. Detaljplanen syftar till att skapa en god helhetsverkan på platsen avseende tillkommande byggnaders utformning, placering, höjd och anpassning till stads- och landskapsbild.
Utifrån inkomna synpunkter under samrådet gör kommunen bedömningen att det med de kompletteringar och bearbetningar som gjorts är möjligt att gå vidare med planförslaget till granskningsskedet.
YttrandeMarcus Obligado (V) lämnar ett ersättaryttrande (se bilaga).
YrkandeMarie Åkesdotter (MP) yrkar att det fortsatta arbetet ska inriktas på att undvika avsteg från regeringens riktlinjer för buller.
BeslutsgångOrdförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om att bifalla Marie Åkesdotters (MP) yrkande och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet avslår yrkandet.Ordförande ställer frågan om att bifalla stadsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifallet förslaget.
BilagorTjänsteskrivelse Apelvägen.pdfPlanbeskrivning_Apelvägen_granskning_171006.pdfPlankarta_Apelvägen_granskning_171006.pdfSamrådsredogörelse_Apelvägen_171006.pdfKvalitetsprogram_Wallenstam_granskning_170821.pdfKvalitetsprogram_Boaktiv_granskning_170821.pdf
Dnr 2017KSM0849.269
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att genomföra en markanvisningstävling för bostäder för Wättinge, etapp 1.2. Paragrafen justeras omedelbart.
Särskilt yttrandeMarie Åkesdotter (MP) lämnar ett särskilt yttrande (se bilaga).
ProtokollsanteckningMarcus Obligado (V) hade om han haft yrkanderätt yrkat på att nybyggnationen i området Wättinge etapp 1 uppgick till 50% hyresrätter och 50% bostadsrätter. Att Wättinge etapp 1 prioriterade byggandet av hyresrätter om kombinationen av hyresrätter och bostadsrätter inte är möjlig för byggherren.
Beskrivning av ärendetI januari 2017 godkände Kommunstyrelsen planprogram och kvalitetsprogram för Wättingeområdet. Utgångspunkten för den föreslagna bebyggelsestrukturen för området är att koppla till omkringliggande områden och i största möjligaste mån bevara områdets karaktäristiska topografi och natur. Wättingeområdet ska utvecklas till en öppen och dynamisk stadsdel, med en variation av bostäder, tydligare gaturum och bättre utnyttjade naturrum.Inför framtagandet av en detaljplan för etapp 1 föreslår Stadsbyggnadsförvaltningen att en markanvisningstävling anordnas för uppförande av bostäder och gemensamma vistelseytor för Wättinge etapp 1.
YrkandeMarie Åkesdotter (MP) yrkar att parkeringstalet för Wättinge etapp 1 ska vara motsvarande 0,7 per lägenhet, i enlighet med förvaltningens ursprungliga förslag.
Marie Åkesdotter (MP) yrkar att det i tävlingsförfarandet skall förtydligas att blandade upplåtelseformer kan innebära att ett enskilt hus kan innehålla såväl en majoritet av hyresrätter som en majoritet av bostadsrätter.
BeslutsgångOrdförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om att bifalla Marie Åkesdotters (MP) yrkande om att parkeringstalet för Wättinge etapp 1 ska vara motsvarande 0,7 per lägenhet och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet avslår yrkandet.
Ordförande ställer frågan om att bifalla Marie Åkesdotters (MP) yrkande om att det i tävlingsförfarandet skall förtydligas att blandade upplåtelseformer kan innebära att ett enskilthus kan innehålla såväl en majoritet av hyresrätter som en majoritet bostadsrätter och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet avslår yrkandet.
Ordförande ställer frågan om att bifalla stadsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller förslaget.
BilagorTjänsteskrivelse markanvisningstävling Wättinge etapp 1.pdf1. Tävlingsprogram Wättinge etapp 1.pdf2. Planprogram för Wättingeområdet.pdf3. Kvalitetsprogram för Wättingebacken.pdf4. Illustrationsplan.pdf5. Utkast till markanvisningsavtal.pdf5. Utkast till marköverlåtelseavtal bilaga 2.pdf6a. Fotokarta med fastighetsgränser.pdf6b. Parkeringsprogram Wättinge 2017-09-27.pdf6c. PM Granängsringen-Farmarstigen vägutformning 2017-10-04.pdf6c. PM Granängsringen-Farmarstigen vägutformning bilaga 1.pdf6c. PM Granängsringen-Farmarstigen vägutformning bilaga 2.pdf6c. PM Granängsringen-Farmarstigen vägutformning bilaga 3.pdf6d. Trafikbullerutredning 2016-05-31.pdf6e. Dagvattenutredning Wättingebacken 2017-01-12.pdf6f. Avfallshantering på kvartersmark 2017-09-26.pdf6g. Gröna strategier Wättingebacken 2016-06-30.pdf6h. Rapport geologi 2017-09-28.pdf
Dnr 2017KSM0456.214
Dnr 2017KSM0792.214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Positivt planbesked ges för att pröva möjligheten att ändra detaljplanen för fastigheterna Opalen 41 och 42. Syftet är att möjliggöra en ändring av markanvändningen från teknisk anläggning till skolverksamhet på fastigheten Opalen 42 samt att öka byggnadshöjden på båda fastigheterna.
Beskrivning av ärendetTyresö kommuns fastighetsavdelning inkom med en ansökan om planbesked i augusti 2017 med önskemål om att möjliggöra en utökning av den befintliga förskolan Cassiopeja på fastigheten Opalen 41. Både fastigheten Opalen 41 och Opalen 42 är i kommunal ägo. Fastighet Opalen 41 ligger på Öringe strandväg 5 och Opalen 42 ligger på Opalgången 33. Båda fastigheterna är lokaliserade i Öringe, mellan Tyresövägen och Öringesjön.
Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att det inte föreligger några hinder och är lämpligt med en ändring av markanvändningen samt utökning av byggnadshöjden för att möjliggöra utökning av kommunal service.
BilagorTjänsteskrivelse Opalen 41 och 42.pdf
Dnr 2017KSM0884.214
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut1. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att ändra detaljplan 244, Brevik. Ändringen avser upphävande av planbestämmelse med förbud mot WC. Planändringen kan ske med standardförfarande.2. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att samråda Ändring av detaljplan 244, Brevik3. Ändringen av detaljplanen bedöms inte innebära någon betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 § miljöbalken med beaktande av förordningen 1998:905, bilaga 2 och 4, om miljökonsekvensbeskrivningar.
Beskrivning av ärendetDetaljplan 244 - Tyresö Brevik, sydost om Tyresö kyrka. Tyresö kommun, Stockholms län reglerar att WC inte får installeras. Flera fastighetsägare på Brevik som omfattas av denna detaljplan har ansökt till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (Smohf) om tillstånd för. Smohf kan inte ge tillstånd till enskilda avloppslösningar som är anslutna till en vattentoalett (WC) utifrån gällande detaljplans föreskrifter.
Ändring av detaljplanen syftar till att möjliggöra tillståndsprövning av enskilda avloppslösningar kopplade till WC inom detaljplan 244. Aktuell detaljplanebestämmelse Mom 7 anger: ''För utförande av enskilt avlopp krävs tillstånd av miljö- och hälsoskyddsnämnden. WC får ej installeras''. Den sista meningen ''WC får ej installeras'' föreslås upphävas.
BilagorTjänsteskrivelse Start-PM ändring detaljplan 244.pdf
Dnr 2012KSM0867
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen1. Stadsbyggnadsförvaltningen använder tidigare beslutade investeringsmedel för Samhällsbyggnadsutredningar för att genomföra utredningen att anlägga spänger vid Strandängarna samt ta fram en mer exakt kalkyl med flera alternativ.2. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att återkomma med en analys om varför man inte i ett tidigt skede, långt innan hela investeringsanlaget och mer därtill spenderats, återkom med besked om att investeringsanslaget inte räcker, i syfte att begära politiska prioriteringar och/eller ytterligare investeringsmedel. 3. Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att återkomma med förslag på åtgärder på vad man kan göra framåt för att ovanstående förlopp inte skall upprepas.
Beskrivning av ärendetOmvandlingen av området Strandängarna indelades i två detaljplaner. Etapp I för bostäder utfört av Besqab och etapp II som omfattade park- och naturområden för båtklubbar, bad och rekreation. Under planarbetet utfördes en MKB för båda planerna och etapperna omfattas av ett gemensamt kvalitetsprogram som anger riktlinje dels för utformning av bostäderna och för kommunens åtagande på allmän platsmark (park, gata, natur) och båtklubbarnas områden.
Båda etapperna är idag färdigställda. Däremot kvarstår vissa delmoment i etapp II, främst två större arbeten vad gäller strandpromenad (spänger) samt servicebyggnad med anledning av att avsatta investeringsmedlen om 39,5 för park och rekreation inte räckte till det som från början avsetts.
I dagsläget finns endast en grov uppskattad budget för spängerna. För att ta fram detaljerade kalkyler krävs ytterligare utredningar och beräkningar.
YrkandeMats Lindblom (L) yrkar bifall till framlagt förslag med tilläggsyrkande omatt:Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att återkomma med en analys om varför man inte i ett tidigt skede, långt innan hela investeringsanlaget och mer därtill spenderats, återkom med besked om att investeringsanslaget inte räcker, i syfte att begära politiska prioriteringar och/eller ytterligare investeringsmedel.
Stadsbyggnadsförvaltningen ges i uppdrag att återkomma med förslag på åtgärder på vad man kan göra framåt för att ovanstående förlopp inte skall upprepas.
BeslutsgångOrdförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om att bifalla Mats Lindbloms (L) yrkanden. Ordföranden ställer frågan om att avslå Mats Lindbloms (L) yrkanden. Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller yrkandet. BilagorTjänsteskrivelse.pdf
Dnr 2017KSM0897.210
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Datum och tider för miljö- och samhällsbyggnadsutskottets sammanträden under 2018 fastställs enligt stadsbyggnadsförvaltningens förslag.
Beskrivning av ärendetÅrshjulet för kommunens styrprocess styrs av beslutad kommunplan och sammanträdesdatum för kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder. Datum för kommunstyrelsens sammanträden för 2018 har fastställts. Nämnderna fastställer sina sammanträdesdatum för 2018 så att ärenden som ska beslutas slutgiltigt i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige kan gå vidare utan dröjsmål till kommunstyrelsen. Årshjulet för kommunens styrprocess styrs av beslutad kommunplan och sammanträdesdatum för kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder. Datum för kommunstyrelsens sammanträden för 2018 har fastställts. Nämnderna fastställer sina sammanträdesdatum för 2018 så att ärenden som ska beslutas slutgiltigt i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige kan gå vidare utan dröjsmål till kommunstyrelsen.
BilagorTjänsteskrivelse sammanträdesplan.pdf
Dnr 2017/SBF 0126
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen- Stadsbyggnadsförvaltnings skrivelse och Södertörnskommunernas gemensamma skrivelse antas som kommunstyrelsens svar på remiss om Länsplan för regional transportinfrastruktur, Stockholms län 2018-2029.
ReservationMarie Åkesdotter (MP) lämnar en skriftlig reservation (se bilaga).
ProtokollsanteckningMarcus Obligado (V) hade om han haft rösträtt bifallet Marie Åkesdotters (MP) yrkande.
Beskrivning av ärendetRegeringen beslutade den 23 mars 2017 om direktiv till åtgärdsplanering. Det innebär att Trafikverket fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag till en nationell trafikslagsövergripande plan för utvecklingen av transportsystemet för perioden 2018-2029. Trafikverket föreslår hur dessa medel ska fördelas på åtgärder för utveckling och vidmakthållande av transportinfrastrukturen i ett förslag till nationell transportplan. Parallellt ska länen ta fram förslag på trafikslagsövergripande länsplaner för regional infrastruktur.
YrkandeMarie Åkesdotter (MP) yrkar att stadsbyggnadsförvaltningens skrivelse listar under rubriken "För kommunen är det speciellt viktigt att", ett antal prioriterade projekt. Listan bifalles med undantag för den sista punkten, Tvärförbindelse Södertörn som avslås.
Marie Åkesdotter (MP) yrkar att Södertörnskommunernas gemensamma skrivelse bifalles med undantag för det som förslås gällande projektet Tvärförbindelse Södertörn, vilket avslås.
BeslutsgångOrdförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om att bifalla Marie Åkesdotters (MP) yrkanden och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet avslår yrkandena.
Ordföranden ställer frågan om att bifalla stadsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller förslaget.
BilagorTjänsteskrivelse länsplan.pdfFörslag till länsplan 170831.pdfSödertörnsgemensamt svar till länsplan 2018-2029 20170929.pdf
Dnr 2017/SBF 0127
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen- Stadsbyggnadsförvaltnings skrivelse och Södertörnskommunernas gemensamma skrivelse antas som kommunstyrelsens svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029.
Särskilt yttrandeMarcus Obligado (V) hade om han haft rösträtt bifallit Marie Åkesdotters (MP) yrkande.
YrkandeMarie Åkesdotter (MP) yrkar att stadsbyggnadsförvaltningens skrivelse avslås.
Marie Åkesdotter (MP) yrkar att Södertörnskommunernas gemensamma skrivelse bifalles med undantag för det som föreslås gällande projektet Tvärförbindelse Södertörn, vilket avslås.
Ordföranden ställer frågan om att bifall stadsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller förslaget.
BilagorTjänsteskrivelse nationell plan.pdf2017_165_forslag_till_nationell_plan_for_transportsystemet_2018_2029_1_0.pdfSödertörnsgemensamt svar till nationell plan 2018-2029 20170929.pdf
Dnr 2017/KS 0271 001
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets förslag till kommunstyrelsen för förslag till kommunfullmäktige- Motionen avslås.
ReservationMarie Åkesdotter (MP) lämnar en blank reservation.
ProtokollsanteckningMarcus Obligado (V) hade om han haft rösträtt bifallit Marie Åkesdotters (MP) yrkande.
Beskrivning av ärendetMiljöpartiet de gröna lämnade in en motion den 19 juni 2017 om att Tyresö kommun ska ta fram en trädbyggnadsstrategi för att få igång ett ökat träbyggande i kommunen. I motionen föreslår miljöpartiet att trädbyggnadsstrategin ska innefatta kommunens egna byggnader, nuvarande (på- och ombyggnadet) och planerade samt att strategin ska stimuler och utveckla trädbyggandet tillsammans med byggherrar.
Motionen har remitterats av kommunstyrelsen till miljö- och samhällsbyggnadsutskottet för förslag till besvaradne. Information har även inhämtats från fastighet och facility avseende kommunens egna byggnader. Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att motionen ska avslås.
YrkandeMarie Åkesdotter (MP) yrkar bifall på motionen.
BeslutsgångOrdförande Fredrik Saweståhl (M) ställer frågan om att bifalla Marie Åkesdotters (MP) yrkande och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet avslår yrkandet.Ordförande ställer frågan om att bifalla stadsbyggnadsförvaltningens förslag och finner att miljö- och samhällsbyggnadsutskottet bifaller förvaltningens förslag.
BilagorMotion om träbyggnadsstrategi för Tyresö kommun.pdfTjänsteskrivelse svar på motion om träbyggnadsstrategi.pdf
Dnr 2017/KS 0306 009
Miljö- och samhällsbyggnadsutskottets beslut- Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet överlämnar sitt svar till förslagsställaren.
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningen har fått förslag via Tyresöinitiativet om att anlägga en hundrastgård i Fornuddsparken. Det bor många hundägare i kommunen och en nyligen anlagd hundrastgård finns längs Wättingestråket. Förvaltningen har tidigare tillsammans med Tekniska kontoret arbetat på ett förslag på hundrastgård en bit längre österut längs Drevviken, söder om Trädgårdsvägen. Inom kommunen finns fyra hundrastområden där hundar kan springa fritt under uppsikt, samtliga finns i Trollbäcken.
StadsbyggnadsfFörvaltningen föreslår att en hundrastgård söder om Trädgårdsvägen utreds vidare. Förvaltningen förordar däremot inte en hundrastgård i Fornuddsparken.
BilagorTjänsteskrivelse Tyresöinitiativet.pdfTyresöinitiativ om hundrastgård.docx.pdf
Dnr 2016KSM0448.214
Beskrivning av ärendetIda Olen, chef för detaljplaneringsenheten informerar om det pågående detaljplanearbetet för Granitvägen.
Dnr 2017KSM0643.212
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningen fick i september 2017 i uppdrag av MSU att ta fram en parkstrategi för hela kommunen. I uppdraget ingick även en sorts pilotprojekt i form av förstudie till parkplan för Trollbäcken. Syftet med kommunens parkstrategi är att utveckla, dokumentera och sprida kunskapen om hur kommunen ska arbeta med parker och bostadsnära natur som en del av vår hållbara stadsutveckling. Tyresös parkstrategi kommer leda till att enskilda parkplaner tas fram för samtliga kommundelar. Parkplanerna ska vara åtgärdsinriktade och presentera konkreta utvecklingsmöjligheter för bostadsnära parker och bostadsnära natur. Förstudien till parkplan för Trollbäcken ses som en pilotstudie och kommer kompletteras efter att kommunens nya parkstrategi är färdig (beräknat sommar-18). Landskapsarkitekt Johanna Ronnheden informerar om det pågående arbetet med pilotprojektet parkplan för Trollbäcken.
Bilagortjänsteskrivelse parkplan.pdf
Dnr 2015KSM0987.330
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningen fick i slutet av 2016 i uppdrag av MSU att ta fram ett gestaltningsprogram för utveckling av Fornuddsparken. Arbete pågår nu med att genomföra gestaltningsprogrammet. Landskapsarkitekt Johanna Ronnheden informerar om det pågående arbetet i projektet.
BilagorTjänsteskrivelse Fornuddsparken (2).pdf
Dnr 2017/SBF 0025
Beskrivning av ärendetStadsbyggnadsförvaltningens månadsrapport bifogas.
BilagorMånadsrapport september 2017.pdfUppföljning av budget Plan och Exploatering Sept.pdf
Dnr 2017/SBF 0015
Beskrivning av ärendetKommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med kommunstyrelsens delegationsordning. Beslut som fattas av delegat ska normalt inte anmälas. Till vilken instans, kommunstyrelse eller utskott, som besluten ska anmälas framgår av delegationsordningen. Anmälan innebär inte att kommunstyrelse eller utskott får fastställa eller ompröva besluten. Det går däremot inte att återkalla lämnad delegering för redan fattade beslut, men däremot framledes.
BilagorDelegationsbeslut september 2017.pdf
Dnr 2017/SBF 0065
Beskrivning av ärendetVia länken finns information om remissen "Offentliga rum - förslag på komplettering till Framkomlighetsstrategin" från trafikkontoret i Stockholm stad, www.stockholm.se/offentligarum.