Din position: Hem > Ljungby kommun > Kommunstyrelsen > Sammanträde 2011-01-11
Beslut
Val av allmän/teknisk skyddskommitté och val av ombud med uppgift att granska begravningsverksamhet utgår från dagens sammanträde för att behandlas vid ett senare tillfälle.
Ks2010/0540 210
Kommunstyrelsen beslutar att ett utvecklingsprogram för sjön Bolmens östra strand ska upprättas enligt föreslagen projektplan.
Ärendet
Plankontoret föreslår i en skrivelse den 29 november 2011 att kommunstyrelsen beslutar att ett utvecklingsprogram för sjön Bolmens östra strand ska upprättas. Det föreslagna programområdet från Öjarp i söder till Tannåker/Bollstad i norr har utvecklats mycket de senaste decennierna och kommunen förutsätter att intresset för att bygga bostäder inom området även i framtiden kommer att vara stort.
En förutsättning för utveckling av området är att vatten och avlopp får att ordna på ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Det föreslagna utvecklingsprogrammet kommer därför att ligga till grund för en vatten- och avloppsutredning. Ytterligare frågor som föreslås behandlas i utvecklingsplanen är bebyggelsemiljöer, besöksnäringen, service, kommunikationer, friluftsliv samt natur- och kulturvärden.
Beredning
Miljö- och byggnämnden beslutar den 24 november 2010 att föreslå kommunstyrelsen besluta att ett utvecklingsprogram för sjön Bolmens östra strand ska upprättas enligt föreslagen projektplan.
Kostnaden för utvecklingsprogrammet beräknas till 500000 kronor. Kommunledningskontoret skriver i ett yttrande att finansiering bör ske genom miljö- och byggnämndens resultatbalanserade medel. Miljö- och byggnämnden beslutar den 15 december att ta i anspråk 500 tkr av nämndens resultatbalanserade medel för att finansiera kostnaderna för utvecklingsprogrammet.
Arbetsutskottet beslutar den 14 december 2010 att föreslå kommunstyrelsen besluta att ett utvecklingsprogram för sjön Bolmens östra strand ska upprättas enligt föreslagen projektplan.
Ks2010/0601 614
Kommunstyrelsen beviljar CIL medel enligt ansökan och att de tas från de medel som kommunstyrelsen har anslagit för eftergymnasiala studier.
Centrum med Informationslogistik (CIL) har skickat en ansökan om medel för utveckling av eftergymnasiala utbildningar och forskning till kommunstyrelsen i Ljungby kommun.
CIL vill utveckla sitt samarbete med företag och föreslår att det sker i projektform. Målet med projektet skulle vara att skapa bättre struktur och modeller för en breddning av partnerföretagssamarbete. CIL avser att söka medfinansiering ur EUs strukturfonder för att genomföra detta projekt och ansöker därför om medel från kommunstyrelsen för att bekosta arbetet med att skriva ansökan. CIL skriver i sin ansökan att de avser att köpa in tjänsten och att den beräknas kosta 80000 kr.
Kommunledningskontoret har tagit del av ansökan och skriver i ett yttrande den 3 december 2010 att det föreslagna projektet skulle stärka CILs och Högskolecentrums profilering av utbildningar i samverkan med näringslivet. Kommunledningskontoret föreslår därför att kommunstyrelsen beviljar medel enligt ansökan och att medlen tas från de medel som kommunstyrelsen har anslagit för eftergymnasiala studier.
Arbetsutskottet föreslår den 14 december 2010 att kommunstyrelsen beviljar CIL medel enligt ansökan och att de tas från de medel som kommunstyrelsen har anslagit för eftergymnasiala studier.
Ks2010/0224 532
Kommunstyrelsen beslutar att besvara skrivelsen från Kommunens Bästa att Ljungby kommun ska begära att få köpa spårområdet utan bibehållet spårmaterial.
Kommunens Bästa har i skrivelse den 27 april 2010 föreslagit att Ljungby kommun kontaktar Trafikverket (f.d. Banverket) med begäran om att få köpa hela banvallsområdet med bibehållet spårmaterial vid den tidigare Djurskyddskliniken. Det aktuella området avser sträckan från Sunnerbogymnasiet och norrut.
Tekniska kontoret skriver den 5 maj 2010, med hänvisning till Trafikverket, att räls, slipers och andra järnvägstillbehör ska tas bort. Banverkets beslut togs efter att överklagandet undanröjts av regeringen 2009.
Trafikverket skriver den 1 juni 2010 att överklagandet finns på Länsrätten i Dalarnas län och att man nu väntar på att ärendet skall behandlas. Trafikverket informerar också om att upphandlingen av slipers inte kan avbrytas och att slipers som plockas upp från järnvägen klassas som miljöfarligt avfall om de inte återanvänds i järnvägen.
Kommunledningskontorets näringslivsavdelning skriver den 2 december 2010 att det, mot bakgrund av tidigare tagna politiska beslut, kan bli svårt att förverkliga en föreslagen turismsatsning.
Tekniska utskottet föreslår den 14 juni 2010 kommunstyrelsen att begära att få köpa spårområdet utan bibehållet spårmaterial.
Yrkande
Kerstin Wiréhn (V) yrkar bifall till skrivelsen.
Roland Johansson (ALT) yrkar bifall till tekniska utskottets förslag att köpa området utan bibehållet spårmaterial.
Beslutsordning
Ordföranden ställer Kerstin Wiréhns (V) yrkande att köpa spårområdet med bibehållet spårmaterial mot Roland Johanssons (ALT) yrkande om bifall till tekniska utskottets förslag att köpa området utan spårmaterial och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt Roland Johanssons (ALT) yrkande.
Ks2009/0016 100
Svar på motion
Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen.
Alf Johansson (KB) skriver i en motion den 15 januari 2009 att kommunen inte bara ska göra personalneddragningar ute bland verksamheterna i kommunen, med anledning av den ekonomiska krisen. Johansson föreslår att en utomstående konsult ska tillsättas för att se över vilka tjänster som kan tas bort eller slås samman i kommunhuset.
I ett yttrande daterat 2010-11-17 skriver kommunledningskontoret att det är väsentligt att all verksamhet i kommunen bedrivs på ett ändamålsenligt och effektivt sätt under budgetår med goda såväl som budgetår med sämre ekonomiska förutsättningar.
Arbetsutskottet föreslår den 14 december 2010 att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen.
Ks2009/0582 810
Kommunstyrelsen beslutar att återremittera motionen till kommunledningskontoret för en bredare undersökning av ett eventuellt behov av samlingslokal för ungdomar i åldern 15-20 år. Bland annat ska socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen, ungdomsrådet och brottsförebyggande rådet involveras i undersökningen.
Jonna Nielsen (ALT) föreslår i en motion daterad 2009-11-25 att Ljungby kommun låter ungdomar i åldern 15-20 år disponera lokaler för aktiviteter som LAN, disco, musikträning, med mera. Nielsen skriver att ungdomarna är för gamla för fritidsgården och för unga för nöjesställena och att mycket fylleri och bråk kan undvikas om ungdomarna har någonstans att umgås.
Kultur- och fritidsnämnden har fått motionen på remiss och skriver i ett yttrande den 19 maj 2010 att verksamheten på fritidsgårdarna vänder sig till ungdomar i åldern 15-17 år. I Hållplats Hammaren finns redan lokaler för ungdomar i åldern 18-20 år med cafeteria, musikstudio, biljardhall och lokaler för LAN. Kultur- och fritidsnämnden är positiva till tanken bakom motionen men för också upp ett antal frågeställningar gällande det praktiska genomförandet.
Kommunledningskontoret skriver i ett yttrande den 17 november 2010 att det inte finns behov av och inte är rimligt att med kommunala medel skapa ytterligare lokaler för ungdomar i åldern 15-20 år. Kommunstyrelsen föreslås därför föreslå kommunfullmäktige besluta att anta kommunledningskontorets yttrande som sitt eget och avslå motionen.
Arbetsutskottet föreslår den 14 december 2010 att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta kommunledningskontorets yttrande som sitt eget och avslå motionen.
Yrkanden
Lars Solling (FP), med bifall av Roland Johansson (ALT), Kerstin Wiréhn (V), Carina Bengtsson (C), Conny Simonsson (S) och Kjell Jormfeldt (MP), yrkar att ärendet återremitteras till kommunledningskontoret för en bredare undersökning av ett eventuellt behov av samlingslokal för ungdomar i åldern 15-20 år. Bland annat ska socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen, ungdomsrådet och brottsförebyggande rådet involveras i undersökningen.
Ordföranden ställer arbetsutskottets förslag mot Lars Sollings (FP) med flera yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt Lars Sollings (FP) med flera förslag.
Ks2010/0114 730
Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen är bifallen.
Tryggve Svensson (V) yrkar i en motion den 7 mars 2010 att kommunens fixartjänst återbesätts snarast. Han skriver i motionen att tjänsten är ovärderlig och att den bidrar till att ett antal fallolyckor förhindras.
Socialnämnden svarar i ett yttrande över motionen den 19 maj 2010 att de ser positivt på fixartjänsten och att de har gett socialförvaltningen i uppdrag att utreda hur hemtjänsten kan administrera/utföra fixartjänster i kommunen.
Socialnämnden beslutar i oktober 2010 att återinföra tjänsten som fixare under 2011. Detta som ett led i socialförvaltningens arbete med att förebygga fall- och halkolyckor i hemmet. Tanken med tjänsten är att erbjuda hjälp med den typ av service som hemtjänst, hantverkare och andra kategorier av yrkesmän inte utför.
Kommunstyrelsen beslutar den 23 november 2010 att ge tekniska utskottet i uppdrag att tillsammans med socialnämndens arbetsutskott se över möjligheten att låta räddningstjänsten ta över fixar-verksamheten från socialförvaltningen.
Arbetsutskottet föreslår den 14 december 2010 att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att motionen är bifallen.
Kerstin Wiréhn (V) och Conny Simonsson (S) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag.
Ks2008/0498 101
Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige anser motionen vara besvarad.
Tryggve Svensson (V) föreslår i en motion den 26 oktober 2008 att Ljungby kommun och Ljungbybostäder AB tar fram de konkreta byggprojekt som finns klara för att lämnas ut på entreprenad under den lågkonjunktur som råder. Genom att göra det kan Ljungby kommun få offerter med bra priser och hjälper dessutom till att dämpa konjunktursvackan, skriver Tryggve Svensson.
Ljungbybostäder AB skriver i ett yttrande den 7 juli 2010 att bolaget kontinuerligt undersöker möjligheterna med olika typer av nyproduktion. Under perioden 2007-2010 har Ljungbybostäder genom ombyggnad eller nyproduktion tillfört 76 lägenheter. Dessutom pågår projektering av projektet Åsikten med flera.
Tekniska kontoret redovisar i skrivelse daterad 2010-11-23 ytterligare byggprojekt som har genomförts de senaste åren eller som ska genomföras inom en snar framtid.
Arbetsutskottet föreslår den 14 december 2010 att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anse motionen vara besvarad.
KS2010/0636 020
Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige besluta att revidera Arbetsmiljöpolicy för Ljungby kommun enligt presenterat förslag.
Personalutskottet uppdrog den 21 april 2010 åt personalavdelningen att utarbeta ett förslag till ny arbetsmiljöpolicy.
Personalavdelningen presenterade den 23 november ett förslag på ny arbetsmiljöpolicy, utarbetat av en arbetsgrupp med representanter från olika förvaltningar.
Arbetsmiljöpolicyn beskriver det ansvar arbetsgivaren har för arbetsmiljö, arbetsklimat, personalens inflytande, delaktighet och hälsa.
Personalutskottet föreslår den 1 december 2010 kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anta Arbetsmiljöpolicy för Ljungby kommun.
KS2010/0635 026
Revidering
Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige besluta att revidera Handlingsplan för friskvård enligt presenterat förslag.
Personalavdelningen presenterade den 23 november ett förslag på handlingsplan för friskvård, utarbetat av en arbetsgrupp med representanter från olika förvaltningar.
Handlingsplanen för friskvård beskriver hur friskvårdsarbetet inom kommunen ska bedrivas och vilka friskvårdsfrämjande åtgärder arbetsgivaren erbjuder sin personal.
Personalutskottet föreslår den 1 december 2010 kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anta Handlingsplan för friskvård.
Ks2010/0623 020
Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige besluta att revidera policyn mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering enligt presenterat förslag, med tillägget att politiker inkluderas enligt följande:
Policyn mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering gäller i första hand arbetssökande, anställda, praktikanter samt inhyrd eller inlånad arbetskraft. I tillämpliga delar skall den dock även gälla förtroendevalda och frivilligarbetare.
Kommunledningskontoret har fått i uppdrag av personalutskottet att revidera policyn och handlingsplanen mot kränkande särbehandling. Policyn ska anpassas efter den nya diskrimineringslagen som trädde i kraft den 1 januari 2009.
På grund av diskrimineringslagen så blir nu policyn och handlingsplanen mot kränkande särbehandling bredare då den inkluderar dels kränkande särbehandling, dels delar från arbetsmiljölagen, samt trakasserier och diskriminering.
Kommunledningskontoret presenterade i november 2010 ett förslag till revidering av policyn och handlingsplanen för personalutskottet. Personalutskottet föreslog att policyn förs upp till kommunfullmäktige för antagande och att handlingsplanen lämnas ut på remiss till bland andra till kommunens förvaltningar och bolag.
Kommunstyrelsens arbetsutskott överlämnar den 14 december 2010 ärendet till kommunstyrelsen utan förslag till beslut.
Till ledamöter och ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott för tiden 2011-2014 utses:
Ledamöter:
Ann-Charlotte Wiesel (M)
Södra Torggatan 12 B
341 30 Ljungby
Ersättare:
Krister Lundin (M)
Villagatan 9C
Carina Bengtsson (c)
Myrarås, Rönnebo
341 77 Agunnaryd
Lars-Ove Johansson (C)
Torlarp Ödegård 2
340 14 Lagan
Ewa Karlsson (C)
Sjöbacken, Nockarp
Maryana Frisk-Holst (C)
Kyrkvägen 12
Anne Karlsson (S)
Strandsro, Åby
Pia Johansson (S)
Kungsgatan 22
Conny Simonsson (S)
Olstorpsgatan 8E
341 36 Ljungby
Marie Åberg Johansson (S)
Norra Järnvägsgatan 9 B
341 37 Ljungby
Ordförande: Ann-Charlotte Wiesel (M)
Vice ordförande: Carina Bengtsson (C)
Ärendet:
Enligt reglemente för kommunstyrelsen skall det inom styrelsen finnas ett arbetsutskott. Enligt reglementet skall kommunstyrelsens arbetsutskott tillika utgöra budgetberedning.
Arbetsutskottet skall bestå av 5 ledamöter och 5 ersättare. Kommunstyrelsen väljer för den tid styrelsen bestämmer, bland utskottets ledamöter, en ordförande och en vice ordförande.
Till ledamöter och ersättare i kommunstyrelsens tekniska utskott för tiden 2011-2014 utses:
Carina Bengtsson (C)
Thomas Jeppsson (M)
Genvägen 8
341 33 Ljungby
Jessica Lyckvall (M)
Sunnerbostigen 38
341 35 Ljungby
Patrik Perslow (M)
Blomstervägen 17
341 31 Ljungby
Karl-Erik Karlsson (S)
Astradgatan 4
341 39 Ljungby
Yvonne Wiberg (S)
Slättevrå
340 10 Lidhult
Ordförande: Carina Bengtsson (C)
Vice ordförande: Conny Simonsson (S)
Enligt reglemente för kommunstyrelsen skall det inom styrelsen finnas ett tekniskt utskott. Tekniska utskottet skall bestå av 5 ledamöter och 5 ersättare. Kommunstyrelsen väljer för den tid styrelsen bestämmer, bland utskottets ledamöter, en ordförande och en vice ordförande.
Till ledamöter och ersättare i kommunstyrelsens personalutskott för tiden 2011-2014 utses:
Stefan Bramstedt (M)
Ränte, Karlshem
340 12 Annerstad
Stefan Fredriksson (S)
Gästgivaregatan 28
Gun Lindell (S)
Kvänslöv 21, Kullagård
341 94 Ljungby
Vice ordförande: Stefan Fredriksson (S)
Enligt reglemente för kommunstyrelsen skall det inom styrelsen finnas ett personalutskott. Personalutskottet skall bestå av 5 ledamöter och 5 ersättare. Kommunstyrelsen väljer för den tid styrelsen bestämmer, bland utskottets ledamöter, en ordförande och en vice ordförande.
Till ordförande i centrala arbetsmiljökommittén för tiden 2011-2014 utses:
Ordförande:
Roland Eiman, kommunchef
Ljungby kommun
Till ombud och ersättare för Ljungby Holding AB:s stämmor för tiden från 2011 års ordinarie bolagsstämma t.o.m. ordinarie 2015 utses:
Ombud:
Till ombud och ersättare för Ljungby Utveckling AB:s stämmor för tiden från 2011 års ordinarie bolagsstämma t.o.m. ordinarie bolagsstämma 2015 utses:
Till ombud och ersättare för Ljungbybostäder AB:s stämmor för tiden från 2011 års ordinarie bolagsstämma t.o.m. ordinarie bolagsstämma 2015 utses:
Till ombud och ersättare för Ljungby Energi AB:s stämmor för tiden från 2011 års ordinarie bolagsstämma t.o.m. ordinarie bolagsstämma 2015 utses:
Till ombud och ersättare för Ljungby Energinät AB:s stämmor för tiden från 2011 års ordinarie bolagsstämma t.o.m. ordinarie bolagsstämma 2015 utses:
Till ledamot och ersättare i styrelsen för stiftelsen Ljungby Gamla Torg för tiden 2011-2014 utses:
Ledamot:
Kerstin Wiréhn (V)
Mossgatan 2
Till ledamöter och ersättare i Brottsförebyggande rådet för tiden 2011-2014 utses:
Personliga ersättare:
Lars Solling (FP)
Angelstad, Åminne
Kommunstyrelsens ordförande är tillika rådets ordförande.
Reservation
Roland Johansson (ALT) reserverar sig mot beslutet.
Till ledamöter i styrgruppen för Företagsamma Bolmenbygden utses:
Till representanter till Entreprenörsregionens utvecklingsråd utses:
Till ombud och ersättare i Furen-Flårens sjöregleringsföretags stämmor för tiden 2011-2014 utses:
Till ledamot i Föreningen Ljungby Koloniträdgårdar för tiden 2011-2014 utses:
Sylve Wiik, stadsträdgårdsmästare
Till ledamot och ersättare i Föreningen Europakorridoren för tiden 2011-2014 utses:
Till ledamöter och personliga ersättare i kommittén för samordnad kontroll av Helgeån för tiden 2011-2014 utses:
Willy Uvebrandt (C)
Ryd
Till ledamot och personlig ersättare i Kommunala Handikapprådet för tiden 2011-2014 utses:
Personlig ersättare:
Ordförande: Anne Karlsson (S)
Ordförande i kommunala handikapprådet är förtroendevald i kommunstyrelsens presidium.
Till ledamot och ersättare i Kommunala pensionärsrådet för tiden 2011-2014 utses:
Kommunstyrelsens ordförande eller vice ordförande är ordförande i pensionärsrådet.
Till representant och ersättare i Styrelsen för Qvinnor på G i Kronobergs län för tiden 2010-2014 utses:
Representant:
Till ordförande och ledamot i Samverkansgruppen för trafiksäkerhet för tiden 2011-2014 utses:
Till kontaktpolitiker i Ungdomsrådet för tiden 2011-2014 utses:
Till ansvariga att bevaka barnens rätt enligt barnkonventionen för tiden 2011-2014 utses:
Tekniska kontoret:
Kommunledningskontoret:
Kommunstyrelsen noterar informationen.
1. Rapport om ekonomiskt bistånd.
Verksamhetschefen för individ- och familjeomsorg (IFO) presenterar den senaste statistiken för ekonomiskt bistånd i kommunen.
1. Chefsinformatören och informationslogistikern informerar om policy för Ljungby kommuns webbplats www.ljungby.se och riktlinjer för användning av sociala medier i Ljungby kommun.
2. Ekonomichefen informerar om långtidsprognosen för pensioner.
3. Ekonomichefen informerar om budgetläget år 2011-2012.
4. Kommunstyrelsen informerar.
5. Nytt om näringsliv.
Kommunstyrelsen godkänner redovisningen av delegationsbeslut.
Kommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän enligt en av kommunstyrelsen antagen delegationsordning. Dessa beslut skall redovisas till kommunstyrelsen. Redovisningen innebär inte att kommunstyrelsen får ompröva eller fastställa delegationsbesluten. Däremot står det kommunstyrelsen fritt att återkalla lämnad delegation.
1. Personalutskottets protokoll 2010-12-01, §§ 61-68.
2. Tekniska utskottets protokoll 2010-12-06. §§ 98-108.
3. Arbetsutskottets protokoll 2010-12-14, §§ 57-60.
4. Delegationsbeslut rörande markärenden m.m. som fattats av tekniska kontoret under november 2010.
5. Delegationsbeslut rörande tilldelningsbeslut, anställningsbeslut, flaggning samt attestuppdrag gällande reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner som fattats av kommunledningskontoret under november 2010.
Kommunstyrelsen godkänner redovisningen av meddelanden.
1. Revisionsrapport: Granskning av kommunens chefsrekrytering och hantering av tjänste- och villkorsförändringar.
2. Migrationsverkets informations- och prognosbrev om asylsökande, mottagning av nyanlända och etablering på arbetsmarknaden 2010-2011.
3. Information om Pactas verksamhet och avbrutna fusionsplaner mellan Pacta och KFS.
4. Protokoll Centrala samverkansgruppen, 2010-10-04.
5. Protokoll Ljungbybostäder AB, 2010-12-08, §§ 133-136.
6. Protokoll Ljungby Energinät AB, 2010-11-29, §§ 10-11.
7. Protokoll Ljungby Energi AB, 2010-11-29, §§ 22-25.
8. Protokoll Ljungby Holding AB, 2010-12-16.
9. Protokoll Ljungby Utveckling AB, 2010-12-16.
10. Skrivelse från VD och styrelseordförande för SJ AB om förändrade förutsättningar för järnvägen.
11. Skrivelse från Torpa SPF om förslag på nedläggning av landsbygds-skolor.