Din position: Hem > Ljungby kommun > Kultur- och fritidsnämnden > Sammanträde 2012-02-15
Beslut
Protokollet läggs till handlingarna.
Ärendet
Genomgång av föregående mötesprotokoll.
Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisning, verksamhetsberättelse och måldokumentet för 2011.
Kultur- och fritidschefen informerar om uppföljning av kultur- och fritidsnämndens ansvarsområden till och med december, samt presenterar
verksamhetsberättelsen för 2011. Resultatet för 2011 visar ett underskott på
-1 285 tkr. 500 tkr regleras i bokslutet enligt kommunstyrelsens beslut om gratis inträde till Kronoskogsbadet sommaren 2011.
Beredning
Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott lämnar ärendet till nämnden för beslut.
2012/0010 861
Ansökningsperioden för bidraget Större kulturbidrag förkortas. Från att vara att ansökan ska vara inlämnad senast sex månader innan projektstart, till ansökan ska vara inlämnad senast fyra månader innan projektstart. Reglerna börjar gälla den 1 januari 2013.
Kulturbidraget Större kulturbidrag har till syfte att ge möjligheter till satsning på större kulturprojekt som kan bidra till utveckling och förnyelse av kulturlivet i Ljungby kommun. Kulturaktör kan, i dialog med kultur- och fritidsnämnden, ansöka om stöd till större tidsbegränsade kulturprojekt. Projekt för och med barn och ungdomar och/eller projekt som karaktäriseras av nytänkande prioriteras särskilt. Endast projekt som inte prövats tidigare kan komma ifråga. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om bidragsgivning.
Vid ett flertal tillfällen har frågan om ansökningstiden för bidraget Större kulturbidrag kommit upp, både från politiker och från sökande. Ansökningstiden på 6 månader anses vara för lång, det är svårt för sökande att så långt innan arrangemangets start ge utförligt underlag till beslut för politikerna i kultur- och fritidsnämnden. Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde 2012-01-25 KoF § 6 beslöts att en revidering av reglerna för ansökning
Vid arbetsutskottets sammanträde fördes diskussioner angående ansökningstiden för bidraget och när de nya reglerna ska börja gälla. Arbetsutskottet ger kultursekreteraren i uppdrag att ta fram underlag till nämndsammanträdet och lämnar ärendet till nämnden för beslut.
Kultursekreteraren har hämtat in synpunkter från personer och grupper som tidigare sökt bidraget och lämnar följande förslag till beslut:
Ansökningsperioden för bidraget Större kulturbidrag förkortas. Från att vara ansökan ska vara inlämnad senast sex månader innan projektstart, till ansökan ska vara inlämnad senast fyra månader innan projektstart. Reglerna börjar gälla den 1 januari 2013
2012/0011 861
Kultur- och fritidsnämnden ändrar namnet på bidraget ”Snabbservice” till ”Snabbstöd till kultur”.
Kulturbidraget snabbservice har till syfte att ge service till kulturaktörer genom rådgivning, samtal och snabba beslut då det gäller mindre ekonomiskt stöd till kulturarrangemang. Stödet ges för kulturarrangemang över hela det konstnärliga området: musik, teater, film, dans, konst med mera. Arrangemangen ska vara öppna för allmänheten. Rimlig publikentré ska bära en del av kostnaderna. Särskild prioritet har arrangemang riktade mot barn och ungdomar.
Snabbservice kan sökas av föreningar, grupper och enskilda. Ansökan ska bygga på ideellt arbete. Ansökan görs på särskild blankett löpande under året, senast fyraveckor innan kulturinsatsen. Beslut tas senast tvåveckor efter det att ansökan lämnats in. Max belopp att söka är 10 000 kronor. Stödet utbetalas som förlustbidrag.
Kulturförvaltningen planerar en marknadsföringsinsats för att få ut sprida information om möjligheten att söka bidraget snabbservice. Bidraget planeras marknadsföras tillsammans med det nya kulturbidraget som riktas till unga.
Kulturförvaltningen anser att namnet Snabbservice bör bytas då det nuvarande namnet på bidraget inte ger tydlig information om vad kulturbidraget handlar om.
Vid arbetsutskottets sammanträde i februari uppkom önskemål om att ändra namnet på bidraget Snabbservice. Kultursekreteraren lämnar i sin tjänsteskrivelse följande förslag till namn: Kultursnabben
Kulturraketen
Kulturkvicken
Snabbstöd till kultur
Peng till kultur
Kulturservice
En grupp elever från Sunnerbogymnasiet har även fått säga sitt om namnförs-lagen så slutgiltig lista med namnförslag presenteras på nämndsammanträdet.
2011/0101 861
Kultur- och fritidsnämnden godkänner kultursekreterarens förslag på regler för bidraget. Bidraget får namnet ”Arrangera mera! 12till25” och börjar gälla från den 1 mars 2012. Kultur- och fritidsnämnden ger kultursekreteraren delegation på att bevilja bidraget.
För 2012 har 50 tkr budgeterats till ett kulturarrangemangsbidrag riktat till ungdomar. Denna har gått under namnet ungdomspengen och är tänkt som ett ekonomiskt stöd som unga kan söka för att genomföra kulturarrangemang. Detta bidrag ska hjälpa arrangören att våga genomföra sin idé. Stödet är ett så kallat förlustbidrag, som är bra att ha i ryggen om arrangemanget inte går ihop sig ekonomiskt. Går arrangemanget med vinst betalas inget bidrag ut.
Ungdomspengen kan sökas av alla mellan 12 och 25 år och arrangemanget ska rikta sig till alla som bor i Ljungby kommun. Det kan sökas av både privatpersoner och föreningar.
Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde 2011 § 127 beslutas om en fortsatt beredning av ärendet och att det ska tas upp 2012.
Kultursekreteraren förde diskussioner kring bidragsformen och arbetsutskottet ger henne i uppdrag att ta fram underlag till nämndsammanträdet.
Vid arbetsutskottets sammanträde i februari lämnas ärendet till nämnden för beslut.
2012/0008 860
Svar på motion om kulturskola
Kultur- och fritidsnämnden föreslår fullmäktige att nämnden får i uppdrag att göra en utredning i enlighet med motionen.
En motion har inkommit från Kerstin Wiréhn (V) där hon föreslår att musikskolans verksamhet ska breddas för att omfatta även teater, dans, konst och berättande.
Därför yrkar de för att det utreds hur en kulturskola skulle kunna drivas och vilka de ekonomiska förutsättningarna blir.
Arbetsutskottets förslag till beslut: Kultur- och fritidsnämnden föreslår fullmäktige att nämnden får i uppdrag att göra en utredning i enlighet med motionen
Yrkande
Harriet Kristensson (S) yrkar bifall till motionen.
2012/0009 860
Val av representanter till den regionala arbetsgruppen och samrådsgrupp för kultursamverkansmodellen i Kronobergs län
Kultur- och fritidsnämnden utser Anders Bondeson (M) som representant till den regionala samrådsgruppen för kultursamverkansmodellen i Kronobergs län.
Kultursekreteraren Karin Hermansson utses som representant till den regionala arbetsgruppen
Från och med 2012 ingår Kronobergs län i kultursamverkansmodellen. En treårig regional kulturplan – Kulturplan Kronoberg – har antagits av Landstinget Kronoberg och Regionförbundet södra Småland. Kulturplan Kronoberg är kulturpolitikens styrdokument på regional nivå.
Landstinget och regionförbundet erbjuder respektive kommun i Kronobergs län möjlighet att delta i den fortsatta dialogen genom att utse en representant från kulturpresidium samt en tjänsteman med ansvar för kulturområdet för medverkan i den regionala samrådsgruppens tre årliga möten.
plats i nya centrumarbetet.
Yrkanden
Maryana Frisk-Holst (C) yrkar för att Anders Bondeson (M) blir representant i den regionala samrådsgruppen för kultursamverkansmodellen i Kronobergs län.
2012/0007 820
Ordföranden informerar om anledningen till varför skrivelsen lämnats in och tar upp diskussionen i budgetberedningen inför 2013-2017.
Maryana Holst (C) och Anders Bondeson (M) för alliansen i kultur- och fritidsnämnden förordar en skateboardpark till våra ungdomar som utövar denna sport. De anser att parken bör ligga centralt och gärna i anslutning till järnvägsområdet och ger därför tjänstemännen i uppdrag att se över en lämplig plats i nya centrumarbetet
Ordföranden tackar för rapporteringen.
Tf förvaltningschef har varit på en konferens om spontanidrott och informerar från denna. Till spontanidrott räknar all idrott som inte är arrangerade eller hålls inom någon förening. Frågor man berörde var bland annat, vilka är där, könsfördelning. Riksidrottsförbundet har 60 % killar och 40 % tjejer registrerade. Spontanidrotten visar på en fördelning på 80 % killar och 20 % tjejer.
Skellefteå har gjort sina idrottshallar tillgängliga dygnet runt genom en teknik där man bokar och får kod via SMS. Därmed kan man utnyttja nuvarande lokaler för spontanidrotten på ett nytt sätt.
Ordföranden tackar för informationen och kommer att fortsätta diskussionen om Lagavallens utveckling vid budgetberedningen 2013-2017.
Vid kultur- och fritidsnämnden 2011 § 72 får tf förvaltningschef i uppdrag att inom ramen för den nya investeringsprocessens idéfas ta fram en utvecklings-plan för Lagavallen som ska redovisas 2012.
Tf förvaltningschef har gett uppdraget till GOFA konsult att göra en utvecklingsplan för Lagavallsområdet.
Kultur- och fritidsnämnden godkänner redovisningen av delegationsärendena.
Kultursekreteraren informerat om följande delegationsärenden:
Snabbservice
Bolmsö Bygdegårdsförening/Solveig Carlsson
Ansökan om förlustbidrag till föreställningen ”Musik, skrönor och dumheter” den 3 februari.
Beviljat: 5000 kronor
Kulturmiljö
Bidrag till kulturaktiviteter vid Ängsladan i Agunnaryd som fyller 5 år i år.
· Kultursekreteraren informerar om den nya musikserien som ska genomföras i samarbete med Musik i Syd. Konserterna kommer att hållas torsdagar, därav namnen ”Plötsligt en torsdag…”. Vid första tillfället ges 15 mars kan man lyssna till Ack Libertas, ett visprogram om den svenske 1600-talsdiktaren Lars Wivallius.
· Regeringskansliets folder ”Tid för kultur” delas ut till samtliga närvarande.
· Inbjudan har kommit till ett seminarium som heter ”Hästen – en naturlig del av Kronobergs samhällsutveckling och planering”. Seminariet arrangeras av Smålands & Blekinges hästforum i samverkan med Boverket och Hästnäringens nationella stiftelse i Tingsryd den 29 februari 2012.
Ordföranden får i uppdrag att ta upp frågan vid alliansens ordförandemöte.
På sammanträdet uppkom en diskussion om teaterbiografen Grands utveckling.
Harriet Kristensson (S) yrkar på att förvaltningen får i uppdrag att inom ramen för investeringsprocessens idéfas ta fram ett visionsdokument avseende Grand, gärna också ur ett ekonomiskt perspektiv.
Sven-Olov Stenqvist (S), Ulla-Britt Storck (S) och Per Åberg (S) bifaller Harriet Kristenssons yrkande.
Maryana Frisk-Holst (C) yrkar för att man avvaktar med en utredning till alliansens prioriterings- och visionarbete är klart.