Din position: Hem > Ljungby kommun > Kultur- och fritidsnämnden > Sammanträde 2013-05-22
Beslut
Kultur- och fritidsnämnden godkänner att punkten ”Musikskolans Eu-samarbete” läggs till på dagordningen.
Ärendet
I dagordningen lägger man till en punkt där musikskolan informerar från sitt transnationella utbyte med muskolan i Targovistes i Rumänien.
Ordföranden tackar för informationen.
Ett samarbete har inletts med musikskolan i Tragovistes, Rumänien. Under tre dagar i maj 2013 besökte musikskolans lärare Tragovistes och musiklärare Krister Müller informerar och visar både bilder från resan.
Därefter är det planerat att lärarna vid musikskolan i Rumänien ska komma till Ljungby i oktober 2013. Detta är ett erfarenhetsutbyte mellan lärare och elever med olika etniska bakgrunder. Målet är ökad kunskap och lärande, bättre kunna integrera kulturella skillnader, berika mångfalden genom att finna gemensamma projekt som utmynnar i kreativa uttryck såsom konserter, sångbok, notmaterial.
Protokollet läggs till handlingarna.
Genomgång av föregående mötes protokoll.
Kultur- och fritidsnämnden godkänner redogörelsen av den ekonomiska rapporten till och med april 2013.
Förvaltningschefen redogör för den ekonomiska rapporten till och med april 2013.
2013/0029 800
Yttrande över förslag till policy och verksamhetsplan för internationellt arbete
Kultur- och fritidsnämnden ställer sig positiv till förslagen policy och verksamhetsplan för internationellt arbete. Yttrandet överlämnas till arbetsgruppen för Eu-frågor.
Ljungby kommuns arbetsgrupp för EU-frågor bestående av EU-samordnare, en internationell kontaktperson från respektive förvaltning och två politiker med särskilt ansvar för internationella frågor, har tagit fram förslag till policy för internationellt arbete och tillhörande verksamhetsplan.
Arbetsgrupp för EU-frågor har som mål att det strategiska internationella arbetet ska vara väl förankrat i respektive nämnd/utskott/bolag innan policy och verksamhetsplan antas politiskt i kommunstyrelsen respektive kommunfullmäktige. Därför vill arbetsgruppen ge nämnder, utskott och bolag möjlighet att yttra sig innan den formella beslutsgången äger rum. Kommunstyrelsen ingår också i remissrundan. Även näringslivsorganisationen Ljungby Business Arena, LBA, kommer att ges möjlighet att yttra sig.
Under hösten 2012 har arbetsgrupp för EU-frågor haft informationstillfällen om kommunens planerade strategiska internationella arbete i respektive nämnd/utskott samt med hjälp av en EU-coach genomfört dialogmöten med respektive förvaltning och presidium/beredning. Dialogmöten har även genomförts våren 2013 med de kommunala bolagen Ljungby Energi och Ljungbybostäder. Dialogmötena syftade till att samla in respektive förvaltnings/bolags behov och framtida prioriterade utvecklingsområden för att sedan utgöra underlag till förslag till policy och verksamhetsplan för internationellt arbete.
Kultur och fritidsförvaltningen anser att föreslagen policy och verksamhetsplan för internationellt arbete tydlig gör syfte och mål. De valda prioriterade områdena är angelägna och aktuella. Det kan inte nog betonas vikten av att omvärldsbevakning sker i ett vidare perspektiv än som skett tidigare. Förvaltningen vill betona vikten av att det finns ekonomiska medel avsatta för finansiering och del finansiering av internationella projekt hos kommunstyrelsen.
Eu-samordnarens förslag till beslut: Kultur och fritidsnämnden ställer sig positiv till föreslagen policy och verksamhetsplan för internationellt arbete. Yttrandet överlämnas till kommunstyrelsen och till arbetsgruppen för Eu frågor.
Beredning
Arbetsutskottets förslag till beslut: Kultur- och fritidsnämnden ställer sig positiv till förslagen policy och verksamhetsplan för internationellt arbete. Yttrandet överlämnas till kommunstyrelsen och till arbetsgruppen för Eu frågor.
2013/0001 804
Kultur- och fritidsnämnden beviljar följande bidrag i fördelningen våren 2013:
· 35000 kr till Lidhults GoIF till inköp av bordtennisbord
· 20000 kr till Ljungby Taekwan-Do klubb till inköp av en idrottsmatta
· 12500 kr till Odensjö bygdegårdsförening Tallklinten till inköp av luftvärmepump
· 12500 kr till Angelstad bygdegårdsförening Framåt till byte av element
Ytterligare en fördelning av investeringsbidrag sker i oktober 2013.
Kultur- och fritidsintendenten lägger fram förslag till fördelning av sökta bidrag. Årets totala investeringsbudget är 50tkr kronor till bygdegårds- och hembygds-föreningar och 110 tkr kronor till övriga föreningar. Förvaltningen prioriterar energibesparande åtgärder vilka finns med i förslaget. Vid nämndsmötet lämnar alliansen sitt förslag till fördelning.
Förening
Ansökt belopp
Ändamål
Förvaltn.
förslag
Alliansens
Lagans AIK
314 150
Utrustning till konstgräsplan
0
Ljungby Musik & Teater
80 000
Trådlösa mikrofoner
Guddarps IF
59 000
Vattentåg, färg
Lidhults alliansförsamling
25 000
Byte av fönster
20 000
Ryssby IF
32 500
Byte av golv
Ljungby Brukshundsklubb
30 000
Agilityhinder
Ljungby kulturförening
39 000
Mikrofoner myggor
Ljungby Taekwon-Do klubb
Idrottsmatta
Lidhults GoIF
38 360
Fyra bordtennisbord
15 000
35 000
Summa
643010
55 000
Bygdegårds- och
hembygdsföreningar
Tallklinten Odensjö bygde-
gårdsförening
19 000
Luftvärmepump
12 500
Annerstads hembygds-
förening
200 000
Byte av tak
Södra Ljunga bygdegårds-
60 812
Golv, målning
Angelstad bygdegårds-
förening Framåt
18 900
Byte av element
Agunnaryds bygdegårds-
76 578
Upprustning elsystem m.m.
IOGT-NTO Ljunggården
61 625
Belysning scen 3-fas m.m.
436915
Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott lämnar ärendet till nämnden utan eget förslag till beslut.
2013/0030 800
Kultur- och fritidsnämnden godkänner att ansvaret för bidraget ”Långsiktigt kulturbidrag” och därtill budgeterade medel på 230 tkr flyttas till ansvar 71700, verksamhet 31542.
Bidragsformen ”Långsiktigt kulturbidrag” ligger idag på kultur- och fritids-intendentens ansvar 71300, verksamhet 30290. Istället föreslås att kultur-sekreteraren ansvarar för detta bidrag och att budgeten på 230 tkr flyttas till ansvar 71700, verksamhet 31542.
Arbetsutskottets förslag till beslut: Kultur- och fritidsnämnden godkänner att ansvaret för bidraget ”Långsiktigt kulturbidrag” och därtill budgeterade medel på 230 tkr flyttas till ansvar 71700, verksamhet 31542.
2013/0033 821
Kultur- och fritidsnämnden föreslår kommunstyrelsen att Ljungby kommun förvärvar Trojahallen enligt avtal för överenskommen summa.
Kommunfullmäktige beslöt 2008-09-25 att godkänna ett femårigt avtal med Troja Ljungby AB om överbyggnad av uterink vid Sunnerbohov. Den totala investeringskostnaden uppgick till 7500 000 kr vilket Troja-Ljungby AB beviljades kommunal borgen för. Ljungby kommun har hyrt anläggningen mot en årlig hyreskostnad på 800000 kr exklusive moms, mellan 2009-2013.
Enligt avtalet mellan Troja-Ljungby AB och Ljungby kommun ska Ljungby kommun förvärva Trojahallen 2014-01-01, till en kostnad av 4825 000 kr. Beloppet baserades på kostnadskalkyl som bifogats med avtalet, och beloppet understiger restvärdet på tillgångarna 500 000 kr. Ljungby kommun har avsatt medel för förvärvandet. Troja-Ljungby AB ska av Ljungby kommun ersättas fullt ut för dess investeringar och nerlagda kostnader.
Som alternativ finns i avtalet möjligheten att utnyttja leverantörens återköpsgaranti, som innebär 20 % av ordervärdet t o m 2013-12-31. Övriga delar av den totala investeringen, såsom omklädningsrum, luftavfuktning, markarbeten, belysning, läktare, ismaskin, inredning etc, ingår inte i någon återköpsgaranti, utan ska förvärvas enligt ovan.
Vid möte 2013-03-26 mellan kultur- och fritidsförvaltningens tjänstemän vikarierande fritidsintendent Gunlög Lindell och tf anläggningschef Bernt Gudmundsson och Mikael Larsson, Troja-Ljungby AB framkom följande: Ordervärdet för hallen var 377 000 Euro, vilket innebär att återköpsvärdet är 75 400 Euro till kurs som gäller vid återköpet, för närvarande motsvarande ca 630000 kr. (Restvärdet på den del som inräknats i ordervärdet, själva hallen, motsvarar ca 2600000 kr enligt Mikael Larsson.)
Om Ljungby kommun överväger att utnyttja återköpsgarantin bör man avisera detta snarast till Troja-Ljungby AB, eftersom de har ett avtal med leverantören där det framgår att en sådan avisering ska lämnas till leverantören senast 6 månader innan återköpet. Enligt Mikael Larsson ingår nedmontering och bortforsling av hallen i återköpsgarantin.
Om Ljungby kommun väljer att utnyttja återköpsgarantin, ska Ljungby kommun, enligt avtalet, också ersätta Troja-Ljungby AB fullt ut för dess investeringar och nedlagda kostnader. Enligt Mikael innebär detta just den specificerade summan om 4825000 kr, några andra investeringar eller kostnader är inte aktuella. Avtalet upphör vid förvärvet, dock ska Ljungby kommun, enligt avtalet, även efter upphörandet se till att IF Troja-Ljungby erbjuds ändamålsenliga träningsförutsättningar för sin verksamhet.
Kultur- och fritidsförvaltningen anser att Trojahallen fyller ett stort behov, nyttjas väl och fungerar bra. Den ger möjlighet till att hyra ut mer istid. Fungerande matchhall för spel upp till U15. Tältet är av mycket god kvalitet, och enligt tillverkaren håller det i 20-30 år. Den har bra is och väl fungerande ventilation. Hallen är oisolerad, vilket medför en högre energikostnad än om den hade varit isolerad, samt att den upplevs kall under vintern. Till nackdelarna hör också att ljudvolymen är hög, vilket man försökt att avhjälpa med textilier. Ska seniormatcher spelas där, behöver sargen bytas. Pisten är gammal och inte i fullgott skick och är svår att måla. Om man väljer att ta ner tältet, är efterfrågan av istid större än vad som kan erbjudas.
De båda alternativen är:
1. Att förvärva anläggningen komplett, såsom den är idag, för 4825000 kr från Troja Ljungby AB, äga istället för att hyra. Drift och underhåll sköts som tidigare av Ljungby kommun.
2. Att utnyttja återköpsgarantin, och få ca 630000 kr (förändras beroende på kurs) från leverantören som monterar ner och forslar bort hallen. Ljungby kommun betalar Troja Ljungby AB dess investeringar och nedlagda kostnader med 4825000 kr.
Förvaltningschefen lämnar följande förslag till beslut:
2013/0034 002
Kultur- och fritidsnämnden delegerar arbetsmiljö- och brandskyddsuppgifter inom kultur- och fritidsförvaltningen till förvaltningschef Ing-Marie Byström för att ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten inom förvaltningen.
Kommunfullmäktige beslutade 2005-08-25 § 81 att delegera arbetsmiljö- och brandskyddsansvaret till varje styrelse/nämnd. Därför ska detta ansvar fördelas samt delegation/fördelning tas in i reglemente för respektive styrelse/nämnd.
En analysgrupp inom SKL Sveriges kommuner och landsting har gjort en analys över Ljungby kommuns ekonomi som har presenterats för presidierna i samtliga nämnder. En kort sammanfattning ges till kultur- och fritidsnämndens politiker.
Nämnden tackar för informationen.
Ordföranden informerar om förutsättningarna för budget 2014 från ett möte som genomförts inför budgetberedningen.
Vikarierande anläggningschef informerar om:
· Rutinerna vid Kronoskogsbadet sommaren 2013.
· LIFs skötselavtal för Lagavallen.
· Isättningen av den handikappanpassade badbryggan vid Mjälens badplats.
· Ommålning av simbassäng på Ringbadet i Lagan.
§ Berättarfestivalens program delas ut.
§ Folder med Kommunernas kvalitet i korthet delas ut.