Din position: Hem > Stockholms stad > Äldrenämnden > Sammanträde 2007-02-13
(Gruppmöten i Stora resp. Lilla Konferensen från kl. 14.00)
Justerat den 26 februari 2007 Ewa Samuelsson Berit Kruse
Ordförande Ewa Samuelsson (kd)
Vice ordförande Leif Rönngren (s) tom § 10
Ledamöter Olle Andretzky (m)Carolin Ludvigsson (m)Helen Jäderlund Eckardt (fp)Berit Kruse (s)Norma Aranda de Gutiérrez (s)Margareta Johansson (v) Eivor Karlsson (mp)
Tjänstgörande ersättare Kitty Ericsson (m)Louise Åstrand (m)Tünde Kovach (m)Henry Holmström (s)Catarina Carbell (s) fr § 11
Ersättare Ralph Svalstedt (m)Diana Wallhager (fp)Carina Franke (kd)Olle Palmborg (s)Ulla-Liza Blom (s)Mujde Rashid (v)Ann-Sofi Matthiesen (mp)
Frånvarande: Birgitta Holm (m), Bengt Lagerstedt (m), Marie Ljungberg Schött (m), Lars-Åke Henriksson (s), EvaMargareta Nyhlén (m), Inga-Lill Björck (Kommunal) närvar som fackrepresentant.
Dessutom var förvaltningschef Gunnel Rohlin, enhetschef Raili Karlsson, utredare Lars B Strand, projektledare Annika Jalap Hermanson, strateg Marita Åkersten, kostsamordnare Birgitta Persson, praktikant Anja Sedell, kanslichef Patric Rylander samt nämndsekreterare Göran W Edenberg närvarande.
Noterades närvarande ledamöter och tjänstgörande ersättare.
Ledamoten Berit Kruse utsågs att tillsammans med ordföranden Ewa Samuelsson justera dagens protokoll.
Anmäldes äldrenämndens protokoll 1/2007-01-16, vilket justerats 2007-01-18.
Beslut
Äldrenämnden lägger anmälan till handlingarna.
Ordföranden anmälde skrivelse ”Redovisning av antalet yngre personer i äldreboenden etc” för beredning inom förvaltningen
att återkomma till äldrenämnden med en aktuell redovisning av hur många yngre personer i Stockholms stad som bor på äldreboenden eller deltar i dagverksamheter för äldre.
Ordföranden aviserade diskussion med gruppledarna om form för anmälan av inkomna skrivelser.
Utgångspunkten är ett en postlista uppdateras samt att inkomna skrivelser finns tillgängliga i en pärm i anslutning till sammanträdet.
Ärende
Förelåg tjänsteutlåtande diarienummer 11/2007
Yrkande
Ledamoten Eivor Karlsson (mp) anmälde ett förslag till beslut:
Äldreförvaltningens förslag godkännes med tillägget:
Maten bör vara producerad så nära de gamla som möjligt – lokala kök. Helst ekologiskt odlade produkter. Stopp för dåliga matlådor
Maten bör vara anpassad efter de äldres önskemål och sammansättning. Gemensamma lokaler och måltider i t ex servicehus. Kostprojektet bör även innefatta de äldres sociala situation när de intar sitt huvudmål. Detta eftersom många gamla är ensamma och önskar sällskap under måltiden. Sällskap under måltiden, där så önskas, får ofta till följd att de äldre äter bättre.
Ordföranden yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Vice ordföranden anmälde ett särskilt uttalande för (s):
Vi är glada att den nya majoriteten väljer att behålla Kostprojektet som startade under förra mandatperioden med stöd av Kompetensfonden. Slutrapporten visar att det finns ett stort behov av kompetensutveckling bland stadens personal som arbetar med mat och handhar kostfrågor. Rapporten visar också att Kostprojektet har fyllt en viktig funktion.
Det anges i ärendet att det ska utarbetas en detaljerad projektplan för kostprojektet och att det av den kommer att framgå hur uppföljningar ska genomföras. Vi utgår ifrån att den detaljerade projektplanen kommer upp till nämnden för beslut.
Ledamoten Margareta Johansson (v) anmälde ett särskilt uttalande:
Slutrapporten Säker & Bra mat – i stadens verksamheter visar på vikten av fortbildning/utbildning inom vård- och omsorgsboenden och hemtjänsten vad gäller mat och matsituationen för äldre. Det gäller såväl utveckling av matkvaliteten som de sociala aspekterna kring matsituationen och när man behöver hjälp att äta.
De två sista områdena har inte lyfts fram tillräckligt i rapporten. Det utbildningspaket som tagits fram när det gäller ät- och sväljsvårigheter är ett viktigt redskap för att motverka undervikt och avmagring.
Förutsättningar för att rapportens intentioner ska kunna genomföras är att medel för utbildnings- och vikariekostnader avsätts.
Äldrenämnden godkänner förvaltningens förslag till uppdragsbeskrivning för förvaltningens kostsamordnare och kostprojektet.
Ordföranden anmälde därtill ett för (kd), (m), och (fp) gemensamt särskilt uttalande
Kosten och måltidsupplevelsen är områden som prioriteras av den nya majoriteten. Som ett uttryck för detta inrättades en särskild kostenhet i budget 2007 vid äldreförvaltningen. Syftet är att lyfta kostarbetet, öka kunskaperna och sprida de många positiva exempel som finns i Stockholms stad, men också på andra platser i landet.
I det aktuella ärendet presenteras uppdragsbeskrivningen för kostprojekt och kostsamordnare. Utöver detta vill majoriteten särskilt understryka betydelsen av att erfarenheterna från kostprojektet och från stadens eget arbete med kost och måltidsupplevelse även delges andra utförare.
Rapporter, utvärderingar och uppföljningar bör så brett som möjligt göras offentliga och tillgängliga för alla som intresserar sig för, eller arbetar med frågor om kost, nutrition och måltidsupplevelse.
Reservation
Mot beslutet reserverade sig (mp) med hänvisning till sitt förslag.
Förelåg tjänsteutlåtande diarienummer 12/2007
Ordföranden Ewa Samuelsson yrkade bifall till förvaltningens förslag.
Äldrenämnden godkänner stadsdelsnämndernas rapportering av ej verkställda beslut, kvartal 4 2006.
Äldrenämnden överlämnar stadsdelsnämndernas rapportering av ej verkställda beslut till kommunfullmäktige.
Förelåg tjänsteutlåtande diarienummer 13/2007
Förslag
Kommunstyrelsens pensionärsråd (KPR) får nämndhandlingarna samtidigt som äldrenämnden, för att kunna lämna eventuella synpunkter på ärendena innan nämndens beslut. För tids vinnande mailar sekreteraren ett protokollsutkast till justerarna, varefter slutversionen kan bekräftas för utskick och påskrift i efterhand.
Det är justerarnas önskemål att underskriften kan administreras i efterhand som cirkulationspost. Därmed hinner nämnden ta del av KPR synpunkter innan beslut.
Äldrenämnden beslöt att lägga anmälan om det justerade protokollet till handlingarna samt
godkänna föreslagen protokollslogistik för KPR.
Projekt Annika Jalap-Hermanson informerade.
Nämnden önskade utskrift av visade OH-bilder, vilket ska ordnas.
Lista kommer att tas fram.
Utdelades material:
· Återstående utbildningsbehov inom äldreomsorgen
· ”Aktuellt om äldreomsorgen” november 2006 (SKL)
· Protokoll – Branschråd 2006-12-05
· Kompetensfonden: Vårdbiträdesutbildning (R)
· Kompetensfonden: Grundutbildning med språkstöd (U)
· Kompetensfonden 2003, 2004, 2005, 2006.
· PM: Stockholms stads beviljade stimulansmedel 2006 för insatser inom vård och omsorg om de mest sjuka äldre.
· Praktikanter till stadsdelsförvaltningarna. Behövs bra sätt för att möjliggöra praktik.
· Ordföranden aktualiserade behov av flytta fram datum för ÄN majsammanträde.
Äldrenämndens majsammanträde äger rum den 22 maj kl. 15.00.
Konsekvensförskjutning av utskick och KPR majsammanträde.
· Regeringen har beslutat att fördela medel till kommuner och landsting för en bättre äldreomsorg. Stockholms stad får ~84 Mkr och Stockholms läns landsting ~82 Mkr. Ansökan kan göras inom vissa områden s.s läkemedelsgenomgångar, demensvård, förebyggande arbete, rehabilitering, kost och det sociala innehållet. Anvisningar för detta arbete kommer. Samverkan med landstinget är viktigt liksom att enskilda utförare får deltaga. Uppföljning kommer att ske av socialtjänsten.
· Informerades om teatersällskapet ”Spotlight”, med föreställningen ”Finn 25 fel”, vilken man vill testa på äldrenämnden vid tillfälle.